View Full Version : Въпрос за призовка от КАТ след снимка от камера
Искам да попитам следното нещо.
Преди около месец камерата на Кулата ме снима със около 110-120 км/ч. Там ограничението е 50 мисля. Хич не се чувствам герой, ама това е живота, случва се. Днес получих призовка да се явя в КАТ за справка след седмица. Не са ми изпратили снимка, само призовката. Аз си я взех най-доброволно и си се разписах, понеже при миналата снимка идваха полицаи на вратата да тормозят нашите. Въпросът ми е:
Имам познат, който не кара, и се съгласи да го пишат че е карал по това време. Какво могат да му направят на него, или на мен съответно, какво представлява тази преписка, и изобщо за какво ме викат и какво може да се случи в КАТ? Сам ли да ида или с моя познат?
starata alfa
20-02-2013, 14:06
сега актовете се пишат на собственика на колата,наказанието ти е 3 м без книжка и 300 лв глоба
сега актовете се пишат на собственика на колата,наказанието ти е 3 м без книжка и 300 лв глоба
Как така, няма ли значение кой е карал??
ecotronic
20-02-2013, 15:45
Дори и да не си карал ти, актът ще го напишат на теб, защото няма на кого друг да го напишат. А после, като излезе НП, ще го обжалваш, твърдейки и доказвайки, че не си карал ти.
Дори и да не си карал ти, актът ще го напишат на теб, защото няма на кого друг да го напишат. А после, като излезе НП, ще го обжалваш, твърдейки и доказвайки, че не си карал ти.
Е аз мисля да отида с човека на място там, в момента в който ме викат.
ecotronic
20-02-2013, 16:32
Нищо не пречи да пробваш. Може пък да се получи.
ital_fen
20-02-2013, 16:37
Колега аз скоро имах такъв случай но при мен караше друг моята кола. Взема се малка бланка за попълване от кат. На нея пишеш имената на Шофьора ЕГН и номер на книжка, и се подписва, така декларира че е карал той.
Колега аз скоро имах такъв случай но при мен караше друг моята кола. Взема се малка бланка за попълване от кат. На нея пишеш имената на Шофьора ЕГН и номер на книжка, и се подписва, така декларира че е карал той.
А в такъв случай за какво изобщо е цялата тая справка и да ме викат на място?
ital_fen
20-02-2013, 16:50
А в такъв случай за какво изобщо е цялата тая справка и да ме викат на място?
Ами колата се води на тебе. Те незнаят кой я кара в момента. Затова се попълва тази бланка, тя е като декларация ''аз карах''
Няма такова нещо:
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
[...]
6. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване над 50 km/h - с глоба 300 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
На мен скоро ми изпратиха направо снимка (за доста по-малко км, но все пак) и към нея имаше закачена въпросната декларация, с която може да се удостовери че някой друг е карал колата.
Нито колата, нито книжката, нито жената ще ти вземат - само около 400-500 лв без отстъпката (30%).
На един колега го бяха хванали лятото с мобилна камера на 202 ра с 94км/ч при ограничение 50 км . Дойде му снимка направо и честитка за 200лв.
П.С. Камерата на кулата е обърната на другата страна и снима в гръб като хваща и включващите се от кръговото така , че внимавайте !
... понеже при миналата снимка идваха полицаи на вратата да тормозят нашите.
Най-вероятно са носили електронния фиш, но понеже те е нямало, сега те викат с призовка. Има поверие, че ако се криеш, ще те причака патрулката някоя сутрин и ще ти връчи акта. Няма за какво да разкарваш човека с теб, като вземеш електронния фиш, в него пише, че ако не си управлявал ти, трябва да им представиш "писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението и копие от свидетелството му за управление на МПС".
Ако нарушението е извън града и платиш в двуседмичен срок, плащаш 70% от стоиността на наказанието, без други усложнения, ако е в града, друг да каже какво следва.
dimitar_vd62
20-02-2013, 20:38
Никой ли не ви е казвал че жена и кола не се преотстъпват.
lordliness
21-02-2013, 00:14
Никой ли не ви е казвал че жена и кола не се преотстъпват.
оригинала е - кон, пушка и жена, сега в модерните времена кола, пушка и жена, за жената знаете защо, а с пушката може да те гръмнат