PDA

View Full Version : Цената на тока може да падне с 50%

Pages : 1 [2]

ecotronic
03-04-2013, 13:33
Технически е възможно да се направи така, че когато едно домакинство разполага с ВЕИ, то ВЕИ да вкарва в мрежата само излишъка от генерираната енергия (ако има такъв).

kolev
03-04-2013, 13:51
Нещо тъпа ми се вижда нормативната уредба, касаеща ВЕИ.

Преведено на друг език нещата стоят така:

Аз произвеждам хляб (същият по вид и качество като останалия хляб в пазарната мрежа).

Но заради това, че го произвеждам по някаква магическа технология при която не ползвам пшеница, законът ми дава право да го продавам на цена 2 лв./бр. и ми гарантира купувачи за него.

Иначе същият хляб в магазина струва 1 лев.

идеята е политика на ЕС. целта е чрез по-високата изкупна цена да се стимулира изграждането на повече веи. това пък да доведе до намаляне на цената на фотоволтаиците, перките или каквото е там, а също и самата технология да се развие. средствата дадени за развитие на ядрената енергетика примерно са н-та степен повече от тези дадени за веи.
посоката в която въври ЕС е по-голям дял веи и децентрализация. по този начин енергията от веи ще поевтинява, а тази от другите източници - поскъпва. всички членки са задължени да изпълнят зададената им програма. ние както винаги естествено се влачим зад всички останали. няма да се учудя, когато изтече срока в който трябва да имаме едиколкоси % веи и ес ни обуе едно хубаво за неспазване, тъй като сметките ни са по заявена мощност.
адската манипулация е че заради веи сметките за ток са високи. за мен причините са 1-монопола и 2-р.овч който натовари нек и въобще цялата държава с белене и руските енергийни интереси.

pavlin
03-04-2013, 14:09
Заради ВЕИ сметката за ток се увеличи с около 6%. ЕС не ни е казал как да си определяме цените за изкупуване и как точно да си регулираме ВЕИ.

ecotronic
03-04-2013, 14:17
След като крайната цел е намаляването на дяла генерирана ел. енергия за сметка на конвенционални източници, същият ефект ще има и намаляването на потреблението или оптимизация на потреблението.
Тогава защо никой не стимулира това? Защо цената на енергията не ми е толкова по-ниска, колкото по-малко консумирам?

kolev
03-04-2013, 14:23
След като крайната цел е намаляването на дяла генерирана ел. енергия за сметка на конвенционални източници, същият ефект ще има и намаляването на потреблението или оптимизация на потреблението.
Тогава защо никой не стимулира това? Защо цената на енергията не ми е толкова по-ниска, колкото по-малко консумирам?

и това се стимулира от ЕС. за производствата-рекупериране на енергията. за бита-енергоспестяващи ел. уреди /енергийни класове на ел.уреди cfl лампите/, отделно кредити енергийна ефективност и т.н.

ecotronic
03-04-2013, 14:41
и това се стимулира от ЕС. за производствата-рекупериране на енергията. за бита-енергоспестяващи ел. уреди /енергийни класове на ел.уреди cfl лампите/, отделно кредити енергийна ефективност и т.н.

Всичко това са стимули за намаляване на потреблението.

Това, което не ми е ясно е следното:

Защо регулаторните органи увеличават цената на електроенергията за да намалят потреблението на енергия от конвенционални източници и същевременно не я намаляват когато купувачът сам взема мерки за да намали въпросното потребление?

pavlin
03-04-2013, 14:46
Технически е възможно да се направи така, че когато едно домакинство разполага с ВЕИ, то ВЕИ да вкарва в мрежата само излишъка от генерираната енергия (ако има такъв).

Възможно е, но каква е практиката в България.

ecotronic
03-04-2013, 14:53
Възможно е, но каква е практиката в България.

В България...........залагам си дясната ръка затова, че такава практика няма.
Интересно ми е дали това е регламентирано примерно в Германия.

rossenvn
03-04-2013, 16:06
Енергията, която произвеждат ВЕИ я продават, за собствени нужди си купуват, защото е на много по-ниска цена.

pavlin
03-04-2013, 16:25
Енергията, която произвеждат ВЕИ я продават, за собствени нужди си купуват, защото е на много по-ниска цена.

И това правилно ли е и каква е световната практика?

rossenvn
03-04-2013, 16:37
И това правилно ли е и каква е световната практика?

За мен като потребител не е правилно, за тях сигурно е. А практиката не я знам.

ecotronic
03-04-2013, 16:45
Аз мисля, че цената на която се изкупува произведената от ВЕИ енергия трябва да бъде по-висока от цените на всички други източници, но не трябва да бъде по-висока от цената за крайните потребители.
Така няма да се изпада в абсурдната ситуация.

А щом трябва да се стимулира сектора, сигурно има и други доста по-логично обосновани механизми.

kolev
03-04-2013, 16:46
В България...........залагам си дясната ръка затова, че такава практика няма.
Интересно ми е дали това е регламентирано примерно в Германия.

тук ако успееш законно да поставиш фотоволтаици на покрива на къщата и ерп-то да ти плаща надпроизведеното /вкараното в мрежата/ значи си супергерой
http://money.bg/comment/id_858273908/Фотоволтаични_покриви_у_нас_няма_и_няма_как_да_има

bouncer
03-04-2013, 16:56
Пичове преди две седмици ЕК и европарламента изплъчиха резолюция и подписаха пътна карта според която до 2030 г. енергията от ВЕИ тряпбва да е в центъра на енергийния микс, а до 2050 целите са за межди 90% и 95% от микса да са от ВЕИ. Целта е независимост от фосилни горива и опазване на околната среда.

И в България и в Германия има възможност да си поставиш фотовлтаик на покрива и да си го ползваш за собствени нужди, но тук е леко безсмислено, защото:

1. Изкупната цена за ВЕИ е по-висока от продажната цена на енергия в страната и няма логика да ползваш нещо, от което можеш да печелиш. А защо е по-висока? Защото законодателството на ЕС го изисква, за да се стимулира производството на екологично чиста енергия.

2. Пълна мрежова автомоност с фотовлтаици трудно може да се достигне, защото ти трябва много голяма площ, за да сложиш толкова фотоволтаици. Технологията се развива, но все още е трудно. Отделно ти трябват акумулаторни батерии където да се складиро произведената енбергия за моментите когато слънце няма. Обикновенно се правят хибридни системи - фотоволтаик и генератор на дизел. Обикносвенно това се прави в трудно достъпни райони, където няма възможност за свързване към ел. мрежата, а и самата инсталация е доста скъпа заради акумулаторите и контролираище модули.

3. В България е все тая дали ще си сложиш един панел на покрива или ще изградиш централа от 5 мегавата откъм бумащина, бюрократщина и административни процедури. Адски е сложно. в Германия си слагаш панела, подаваш си молбичка и общината идва да те присъедини в рамките на дни. Толкова. Тука обаче не става.

4. Бавно и сигурно се върви към така наречения мрежови паритет - изравняване на цените от ВЕИ и от конвенципнални източници, защото едните стават все по-евтини, а другите все по-скъпи. За да се развива обаче ВЕИ технологията се изискват стимули, като преференциална цена на изкупуване.

pavlin
03-04-2013, 17:06
Всичко това са преиначени правила за може някой да се нагуши. Ще съхраняваш произведената енергия в акумулатори, ами колко ще бъдат загубите от едно такова съхранение.

ecotronic
03-04-2013, 17:22
Ползването на акумулатори би оскъпило неимоверно цената на тази енергия.
Когато дялът на произвежданата от ВЕИ енергия стане относително висок, вероятно ще се прибегне до други по-ефективни методи за складиране на ел. енергията.
Може би чрез производство на водород.

kolev
03-04-2013, 17:36
Ползването на акумулатори би оскъпило неимоверно цената на тази енергия.
Когато дялът на произвежданата от ВЕИ енергия стане относително висок, вероятно ще се прибегне до други по-ефективни методи за складиране на ел. енергията.
Може би чрез производство на водород.

не, този вариант се ползва когато нямаш достъп до ел. преносна мрежа. примерно хижа някаква. имаш фв панели, инвертор,батерии където съхраняваш излишъка и генератор който се включва когато батериите се изпразнят.

другия случай е когато си вързан към мрежата. тогава имаш фв панели, специален инвертор който се синхронизира по мрежата и се изключва при отпадане на мрежата /тоест ако спрат тока за ремонт, тоя инвертор да спре да подава към нея/. сега тук е въпроса да имаш електромер с възможност за обратно отчитане или да са ти на отделна партида фотоволтаиците. не знам точно как стоят нещата с ерп-тата, но сега има 0-ва квота за веи и въпреки че не могат да отказват за покривни инсталации /то и колко можеш да събереш на покрив на къща - 10-20кв и те са много/ пак мотат хората.

ecotronic
03-04-2013, 17:51
не, този вариант се ползва когато нямаш достъп до ел. преносна мрежа. примерно хижа някаква. имаш фв панели, инвертор,батерии където съхраняваш излишъка и генератор който се включва когато батериите се изпразнят.

другия случай е когато си вързан към мрежата. тогава имаш фв панели, специален инвертор който се синхронизира по мрежата и се изключва при отпадане на мрежата /тоест ако спрат тока за ремонт, тоя инвертор да спре да подава към нея/. сега тук е въпроса да имаш електромер с възможност за обратно отчитане или да са ти на отделна партида фотоволтаиците. не знам точно как стоят нещата с ерп-тата, но сега има 0-ва квота за веи и въпреки че не могат да отказват за покривни инсталации /то и колко можеш да събереш на покрив на къща - 10-20кв и те са много/ пак мотат хората.

Аз говоря за методи за ефективно складиране на ел енергия в национален мащаб за времето когато ВЕИ ще станат с над 90% дял.

Тогава ползването на химични акумулатори няма да е ефективно (освен ако не настане сериозен пробив в технологията им дотогава)

Останалите методи вероятно ще са производството на водород, акумулиране на топлинна енергия и основно ВЕЦ/ПАВЕЦ - овете. Те все-пак са ВЕИ.

kolev
03-04-2013, 17:58
вероятно павец, другото е просто несериозно но когато или ако стане 90% ще видим. то едно време някой си казал че аец е толкова хубаво и евтино нещо, че ще дойде момент когато всичката енергия ще се произвежда от тях и ще е толкова евтина че ще я дават без пари.....

ecotronic
03-04-2013, 18:07
Аз мисля че сегашните ВЕИ са само някаква алтернатива, която не изглежда зле в перспектива.
Но никога няма да се наложи, поради многото си недостатъци.
Смятам, че голямата революция в енергетиката тепърва предстои.
И тя се нарича "управляем термоядрен синтез"
Когато тази технология стане факт, човечеството завинаги ще реши енергийните си проблеми.

nikolaaaay
03-04-2013, 20:33
Умньо, панелите по-покривите са за локална консумация, а не за търговия в общата система.
:bouncing_smiley:
Колкото повече навлизаш в детайли, толкова по-добре се вижда, че нямаш и най-малка представа за нещата. За сметка на това се изказваш със супер "компетентен" тон. Това, което каза bouncer за субсидиите и разликата в цените на произведената и потребената енергия е точно така. По една случайност съм говорил с немци, които имат такива покриви от 10-12 години и знам, че никой няма соларен покрив за лична консумация, освен ако няма друга алтернатива за нормално електрозахранване.
"Тогава в Германия се появи първият проект "1000 покрива", който имаше за цел да тества този вид технологии. Хората имаха двойни електромери - едната част отчиташе колко електроенергия те черпят от мрежата, а другата част мереше колко са вкарали",
Разликата в сумите се оказва добър начин за облекчаване на домашните бюджети. След успеха на проекта "1000 покрива" в Германия идва ред на втори проект -"100 000 покрива", а по-късно покривите стават 1 милион - все с държавна финансова помощ и задължение за изкупуване на добитата соларна енергия.

В крайна сметка стана ясно колко си запознат с личната консумация, но въпросът беше друг. Как в Германия могат да балансират системата с над 1 000 000 фотоволтаични покрива с малък капацитет, плюс хилади големи соларни паркове, плюс десетките или вече стотици хиляди ветрогенератори, а тук не може. На тях що не им пречи флуктуацията?! Не ми отговаряй, вече го направи в темата с КПД-то. Ясен си.

Susscrofa
03-04-2013, 21:45
Колкото повече навлизаш в детайли, толкова по-добре се вижда, че нямаш и най-малка представа за нещата. За сметка на това се изказваш със супер "компетентен" тон. Това, което каза bouncer за субсидиите и разликата в цените на произведената и потребената енергия е точно така. По една случайност съм говорил с немци, които имат такива покриви от 10-12 години и знам, че никой няма соларен покрив за лична консумация, освен ако няма друга алтернатива за нормално електрозахранване.
"Тогава в Германия се появи първият проект "1000 покрива", който имаше за цел да тества този вид технологии. Хората имаха двойни електромери - едната част отчиташе колко електроенергия те черпят от мрежата, а другата част мереше колко са вкарали",
Разликата в сумите се оказва добър начин за облекчаване на домашните бюджети. След успеха на проекта "1000 покрива" в Германия идва ред на втори проект -"100 000 покрива", а по-късно покривите стават 1 милион - все с държавна финансова помощ и задължение за изкупуване на добитата соларна енергия.

В крайна сметка стана ясно колко си запознат с личната консумация, но въпросът беше друг. Как в Германия могат да балансират системата с над 1 000 000 фотоволтаични покрива с малък капацитет, плюс хилади големи соларни паркове, плюс десетките или вече стотици хиляди ветрогенератори, а тук не може. На тях що не им пречи флуктуацията?! Не ми отговаряй, вече го направи в темата с КПД-то. Ясен си.

Умньо, казвам как трябва да бъде, а не как е бе, умньо.
ЗАЩО ПЪРВО НЕ ДОБЛИЖИХМЕ СТАНДАРТА И ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ГЕРМАНИЯ И ЧАК ТОГАВА ДА СЕ ПРАВИМ НА ЗЕЛЕНИ БЕ, УМНЬО?
Не разбираш ли какво се получи сега?
Те докато са развивали икономиките си опазвали ли са околната среда, щадяли ли са въздуха от въглеродни емисии бе, Умньо.
"Нашето е наше, вашето е общо", това е девиза на ЕК.

vaklinator
03-04-2013, 21:52
ЗАЩО ПЪРВО НЕ ДОБЛИЖИХМЕ СТАНДАРТА И ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ГЕРМАНИЯ И ЧАК ТОГАВА ДА СЕ ПРАВИМ НА ЗЕЛЕНИ БЕ, УМНЬО?
Те докато са развивали икономиките си опазвали ли са околната среда, щадяли ли са въздуха от въглеродни емисии бе, Умньо.

УМНЬО, докога ще дрънкаш тъпизми и глупости? ЕС ли ни е виновна за ниския стандарт бе УМНЬО!?

Susscrofa
03-04-2013, 21:55
УМНЬО, докога ще дрънкаш тъпизми и глупости? ЕС ли ни е виновна за ниския стандарт бе УМНЬО!?

Не!
Ние сме виновни, че се набутахме в ЕС с голия задник.
ЕС е клуб на развитите и богати страни.
За да влезеш там се искат определени неща.
Ние ги нямахме.
Трябваше като Хърватия първо да ги постигнем, и после да се метнем в безумието на евро директивите.

vaklinator
03-04-2013, 21:59
Не!
Ние сме виновни, че се набутахме в ЕС с голия задник.
ЕС е клуб на развитите и богати страни.
За да влезеш там се искат определени неща.
Ние ги нямахме.
Трябваше като Хърватия първо да ги постигнем, и после да се метнем в безумието на евро директивите.

Евала! Прав си! Много си прав! Шапка ти свалям!:hi_temerature:

Susscrofa
03-04-2013, 22:04
Евала! Прав си! Много си прав! Шапка ти свалям!:hi_temerature:

По-добре шапката да си свалиш, щот май си си свалил гащите.
Не ми играй с тази ирония, щот си ми смешен.:)

nikolaaaay
03-04-2013, 22:08
Виж сега, бе прасе. Сега не си говорим за стандарта и за екологията. Това са други теми, за които ти знаем остроумните разсъждения.
Говорим за факта, че там имат система с милиони малки, средни и големи производители на ток и си балансират системата чудесно. И не само я балансират ами планират да направят още милиони ВЕИ обекти, което означава нови и нови точки, откъдето ще идва произведен ток. Как там могат да си балансират системата, а тук флуктуацията ни пречи, бе прасе.

vaklinator
03-04-2013, 22:09
По-добре шапката да си свалиш, щот май си си свалил гащите.
Не ми играй с тази ирония, щот си ми смешен.:)

Е кое ти е смешно? Аз съм супер сериозен. Електроинженер съм и съм компетентен по темата. За теб незнам, но онова което написа в прдходното мнение е вяро. Не БЯХМЕ готови за ЕС!!!

Susscrofa
03-04-2013, 22:18
Е кое ти е смешно? Аз съм супер сериозен. Електроинженер съм и съм компетентен по темата. За теб незнам, но онова което написа в прдходното мнение е вяро. Не БЯХМЕ готови за ЕС!!!

Не се засягай на компетентност.
Само да вметна, че образованието не е гаранция за познания в дадена сфера, както и липсата на образование не е гаранция за непознаване.

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:14 ----------

Виж сега, бе прасе. Сега не си говорим за стандарта и за екологията. Това са други теми, за които ти знаем остроумните разсъждения.
Говорим за факта, че там имат система с милиони малки, средни и големи производители на ток и си балансират системата чудесно. И не само я балансират ами планират да направят още милиони ВЕИ обекти, което означава нови и нови точки, откъдето ще идва произведен ток. Как там могат да си балансират системата, а тук флуктуацията ни пречи, бе прасе.

Защото всичко се прави постепенно и с мисъл, а не за да се краде с мисъл за печелбарство.
А и там тока е доста по-скъп, но всеки може да си го плати. Парите от сметките отиват по предназначение и с тях се създава тази система.
И не мисли, че и там нямат проблеми с ВЕИ и тяхното рязко движение нагоре-надолу.

nikolaaaay
03-04-2013, 23:08
Защото всичко се прави постепенно и с мисъл, а не за да се краде с мисъл за печелбарство.
А и там тока е доста по-скъп, но всеки може да си го плати. Парите от сметките отиват по предназначение и с тях се създава тази система.
И не мисли, че и там нямат проблеми с ВЕИ и тяхното рязко движение нагоре-надолу.
Печелбарството и цената на тока са други теми.
Ние говорим за това, че в индустриална Германия над 25% от тока идва от ВЕИ, планират да стане 50% в близко бъдеще, имат много по-променливо време, отколкото България и пак успяват да си балансират системата.

pavlin
03-04-2013, 23:18
Всяко нещо си има цена. Ето това е цената за германците:

The cost of replacing Germany's nuclear power generation with renewable energy has been officially estimated by the German Ministry of Economics at about ?0.01/(kW·h) (about ?55 billion for the next decade), on top of the ?13 billion per year already devoted to subsidizing renewables. However, unofficial estimates of the ministry, and of the Rhenish-Westphalian Institute for Economic Research (RWI), German Energy Agency (DENA), Federation of German Consumer Organizations (VZBV), and the government-owned development bank (KfW), put the cost several times higher, at about ?250 billion ($340 B) over the next decade.[46][47]

mordohy
03-04-2013, 23:29
не мога да разбера, защо се конфронтирате с Прасето, като винаги губите.
Преведено виказа,:първо да си надвиеме на масрафа,а после да говорим за чест и екология.

Susscrofa
03-04-2013, 23:31
Печелбарството и цената на тока са други теми.
Ние говорим за това, че в индустриална Германия над 25% от тока идва от ВЕИ, планират да стане 50% в близко бъдеще, имат много по-променливо време, отколкото България и пак успяват да си балансират системата.

Звучиш като онзи пустиняк, който видял, че кравата в зелените тучни пасища дава мляко, взел я и я закарал в пустинята и кравата умряла.

Не можем да не отчетем всички фактори преди да копираме някаква система.
И пак казвам богатите държави могат да си позволяват да бъдат екологични, защото имат пари да бъдат социални.:)

pavlin
04-04-2013, 00:28
Според мен германците го правят с цел да си развиват индустрията за производство слънчево оборудване и като че ли малко се пообъркаха този път.

myato
04-04-2013, 09:03
Според мен германците го правят с цел да си развиват индустрията за производство слънчево оборудване и като че ли малко се пообъркаха този път.

На немците им е забранено да развиват ядрени технологии с договорите подписани след войната, ето защо те се занимават с т.н. алтернативни източници и се стараят да ги пробутат и на другите.
Що Франция я боли за ВЕИ.
Пък токът ви ще поевтинее " на есен, по тикви". В момента спират АЕЦ-а и ТЕЦ-отете, за да изкопуват от ВЕИ и да ви го "турат" в "микса".

Susscrofa
04-04-2013, 09:07
На немците им е забранено да развиват ядрени технологии с договорите подписани след войната, ето защо те се занимават с т.н. алтернативни източници и се стараят да ги пробутат и на другите.
Що Фрянция я боли за ВЕИ.
Пък токът ви ще поевтинее " на есен, по тикви". В момента спират АЕЦ-а и ТЕЦ-отете, за да изкопуват от ВЕИ и да ви го "турат" в "микса".

Е това на Ники Умното как можеш да обясниш, или на Бонсер-сер-сер Заинтеросованото.
Няма как да им го обясниш.

myato
04-04-2013, 09:34
Е това на Ники Умното как можеш да обясниш, или на Бонсер-сер-сер Заинтеросованото.
Няма как да им го обясниш.

Ми то аз вече и не се опитвам.
В Библията пише : " Който има очи, ще види. Който има уши, ще чуе."
Може би за това Райков раздаде Библии на министрите, макар че такива трябва да се раздадат на едни други индивиди, в едни по-други условия.
А за фотоволтаиците ще кажа само, че поставянето им на друго място, освен на покривите на сградите е престъпление според мен.
За всичко останало, касаещо проблема е изписано толкова, че просто трябва някой да го прочете. Време е Чукча да стане читател, а не само писател.

fred
04-04-2013, 09:37
Вие сериозно, мислите ли, че нов АЕЦ у нас би понижил цената на тока?Аз смятам че не.
Но принципно не съм против да има у нас такава централа, стига да не е по начина, по който се опитаха да ни набутат Белене. Нова АЕЦ трябва да е основана на принципите на частно финансиране, контрол от държавата, задължително никаква отговорност от страна на България за изкупуване на излишния ток и т.н.
Отделно рано или късно ще се обнови енергоемкото ни производство, което допълнително ще свали потреблението.
А колко е било забранено на Германия да развива ядрени технологии не знам, но имат доста реактори. Па ето какво пише в Уикипедията по тоя въпрос:

Германия има една от най-усъвършенстваните ядрени индустрии в света, способна да произвежда реактори, прецизно оборудване и материали за военна ядрена програма. Германия има центрове за обработка и създаване на ядрено гориво, поддържа 19 ядрени реактора за граждански цели и разполага с голямо количество складиран плутоний. По време на Студената война както ГДР, така и ФРГ са имали на територията си съответно съветски и американски ядрени бойни глави. Много от оръжията все още са разположени в Западна Германия. След 1998 година страната предпирема стъпки за съкращаване на ядрените мощности и обявява, че никога няма да разработва ядрени оръжия[
Дали ще ги затворят е друга бира, според мен не.

myato
04-04-2013, 10:03
Вие сериозно, мислите ли, че нов АЕЦ у нас би понижили цената на тока?Аз смятам че не.
Пренципно не съм против да има у нас такава централа, но не по начина, който се опитаха да ни набутат Белене.Тя трябва да е основана на принципите на частно финансиране, контрол от държавата, задължително никаква отговорност от страна на България за изкупуване на излишния ток и т.н.
Отделно рано или късно ще се обнови енергоемкото ни производство, което допълнително ще свали потреблението.
А колко е било забранено на Германия да развива ядрени технологии не знам, но имат доста реактори.Ето какво пише в Уикипедията по тоя въпрос:

Германия има една от най-усъвършенстваните ядрени индустрии в света, способна да произвежда реактори, прецизно оборудване и материали за военна ядрена програма. Германия има центрове за обработка и създаване на ядрено гориво, поддържа 19 ядрени реактора за граждански цели и разполага с голямо количество складиран плутоний. По време на Студената война както ГДР, така и ФРГ са имали на територията си съответно съветски и американски ядрени бойни глави. Много от оръжията все още са разположени в Западна Германия. След 1998 година страната предпирема стъпки за съкращаване на ядрените мощности и обявява, че никога няма да разработва ядрени оръжия[
Дали ще ги затворят е друга бира, според мен не.

Това, че са способни никой не им го оспорва. Факт е, че нямат право да го правят и реакторите, разположени на тяхна територия не са тяхно производство, а чужди. Ядрените бойни заряди на тяхна територия също са чужди. Когато имаш възможности да правиш нещо, а не ти дават, какво ще направиш?
Надявам се ме разбра за какво говоря?

Susscrofa
04-04-2013, 10:10
Това, че са способни никой не им го оспорва. Факт е, че нямат право да го правят и реакторите, разположени на тяхна територия не са тяхно производство, а чужди. Ядрените бойни заряди на тяхна територия също са чужди. Когато имаш възможности да правиш нещо, а не ти дават, какво ще направиш?
Надявам се ме разбра за какво говоря?

Аз не съм сигурен, че в Германия има ядрени арсенали.

fred
04-04-2013, 10:10
Да, само уточних, че те имат развита ядрена енергетика.Идеята за затваряне иде от гледна точка на разни зелени, с цел превенция и е пресилена.Съмнявам, се че биха стигнали до там, но кой знае.

myato
04-04-2013, 10:27
Аз не съм сигурен, че в Германия има ядрени арсенали.

Има.

Да, само уточних, че те имат развита ядрена енергетика.Идеята за затваряне иде от гледна точка на разни зелени, с цел превенция и е пресилена.Съмнявам, се че биха стигнали до там, но кой знае.

Не е лесно да те стяга чепика.

Susscrofa
04-04-2013, 10:37
Има.

Не е лесно да те стяга чепика.

Да не са в някоя американска база?

myato
04-04-2013, 10:47
Да не са в някоя американска база?

Е те се водят бази на НАТО, но то е все тая.

nikolaaaay
04-04-2013, 20:47

Хайде, пак дойде час за митове, легенди, НЛО-та, Ран-ътове, Алън Фостър-Дълес-и, гуми, които замзръзват на 7 градуса и т.н.
В Германия работят в момента 9 реактора и всичките са произведени от Siemens KWU.

Kernkraftwerk Brokdorf /тука съм ходил :-)/

Druckwasserreaktor (DWR), ca. 1370 Megawatt elektrische Leistung
Inbetriebnahme: 1986
Hersteller: Siemens /производител Сименс/
Betreiber: E.ON Kernkraft
Gesellschafter: E.ON Kernkraft (80%), Vattenfall Europe (20%)

Kernkraftwerk Emsland (Lingen)

Druckwasserreaktor (DWR), ca. 1330 Megawatt elektrische Leistung
Inbetriebnahme: 1988
Betreiber: Kernkraftwerke Lippe-Ems GmbH
Gesellschafter: RWE Power (87,5%), E.ON Kernkraft (12,5%)

Kernkraftwerk Grafenrheinfeld

Druckwasserreaktor (DWR), ca. 1275 Megawatt elektrische Leistung (netto)
Inbetriebnahme: 1981
Gesellschafter: E.ON Kernkraft (100%)
Standort: Grafenrheinfeld (Unterfranken)Nähe zu Schweinfurt (10 km) und Würzburg (30 km)

Neckarwestheim I
The pressurised water reactor in Unit I of the Neckarwestheim nuclear power plant has a design electrical rating (gross) of 840 MW and was built by Siemens/KWU between 1972 and 1976.

Neckarwestheim II
The pressurised water reactor in Unit II of the power plant in Neckarwestheim has a design electrical rating (gross) of 1400 MW. The plant was built by Siemens/KWU between 1982 and 1988.

Philippsburg 1
Unit 1 of the Philippsburg nuclear power plant is an AEG/KWU series 69 boiling water reactor with a design electrical rating (gross) of 926 MW which was built between 1970 and 1979. The authorization of power operation of the plant has been ended on 6. August 2011.

Obrigheim
The pressurised water reactor in the Obrigheim nuclear power plant has a design electrical rating (gross) of 357 MW and was built by Siemens-Schuckert AG between 1965 and 1968. The nuclear power plant was mothballed after 36 years of operation on 11 May 2005.

The Kraftwerk Union AG (KWU) (http://de.wikipedia.org/wiki/Kraftwerk_Union) was a joint subsidiary of Siemens and AEG. It operated the construction of power plants, especially nuclear power plants. Locations were Mülheim an der Ruhr, Erlangen, Berlin, Karl Stein am Main and Offenbach am Main. The KWU later became synonymous with the power plant business from Siemens.

Ето ти списък само с изследователските реактори в Германия.
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Forschungsreaktoren_in_Deutschland.png

Айде с червената бюлетина напред към светлото бъдеще.

Susscrofa
04-04-2013, 21:04
Хайде, пак дойде час за митове, легенди, НЛО-та, Ран-ътове, Алън Фостър-Дълес-и, гуми, които замзръзват на 7 градуса и т.н.
В Германия работят в момента 9 реактора и всичките са произведени от Siemens KWU.

Standort: Grafenrheinfeld (Unterfranken)Nähe zu Schweinfurt (10 km) und Würzburg (30 km)

Neckarwestheim I
The pressurised water reactor in Unit I of the Neckarwestheim nuclear power plant has a design electrical rating (gross) of 840 MW and was built by Siemens/KWU between 1972 and 1976.

Neckarwestheim II
The pressurised water reactor in Unit II of the power plant in Neckarwestheim has a design electrical rating (gross) of 1400 MW. The plant was built by Siemens/KWU between 1982 and 1988.

Philippsburg 1
Unit 1 of the Philippsburg nuclear power plant is an AEG/KWU series 69 boiling water reactor with a design electrical rating (gross) of 926 MW which was built between 1970 and 1979. The authorization of power operation of the plant has been ended on 6. August 2011.

Obrigheim
The pressurised water reactor in the Obrigheim nuclear power plant has a design electrical rating (gross) of 357 MW and was built by Siemens-Schuckert AG between 1965 and 1968. The nuclear power plant was mothballed after 36 years of operation on 11 May 2005.

The Kraftwerk Union AG (KWU) (http://de.wikipedia.org/wiki/Kraftwerk_Union) was a joint subsidiary of

ЖелЕзото ли?

kolev
05-04-2013, 11:47
свръхпроизводство...
http://www.focus-news.net/?id=s4220

myato
05-04-2013, 12:30

Neckarwestheim I

Neckarwestheim II

Philippsburg 1

Obrigheim

The Kraftwerk Union AG (KWU) (http://de.wikipedia.org/wiki/Kraftwerk_Union) was a joint subsidiary of Siemens and AEG. It operated the construction of power plants, especially nuclear power plants. Locations were Mülheim an der Ruhr, Erlangen, Berlin, Karl Stein am Main and Offenbach am Main. The KWU later became synonymous with the power plant business from Siemens.

Ето ти списък само с изследователските реактори в Германия.
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Forschungsreaktoren_in_Deutschland.png

И това, дето си го постнал, разбрал ли си го?
Явно не.
В Германия работят доста повече реактори, но нито един от тях не е немско производство. Това, че дизайна е на някой, съвсем не значи, че го произвежда. Ако пък си искал да видиш оборудване на Сименс в ядрената енергетика, не е нужно да ходиш в Германия. В Козлодуй има достатъчно.
Конспиративното мислене е за параноичните мозъци. Аз мисля логично и аналитично.
И моля те, стига си разсъждавал двуцветно. Светът е шарен. А говорейки за червено, по-червено от ГЕРБ в момента няма.
Пред лафа за светлото бъдеще предпочитам : " В бъдещето тъмно той гледаше ясно."

свръхпроизводство...

И умряла икономика при скъп ток.

Susscrofa
05-04-2013, 12:56
Убита икономика и наплашен от високи сметки обикновен потребител ток не ползват.
Няма как да няма свръхпроизводство.

А тези, които ни доведоха до тук се скриха и даже си вдигат рейтинга.
Егати комичната държава и изпростелия народ.
Мамка му!

fred
05-04-2013, 13:07
Ти тия дето се скриха, са от една порода с ония, дето са след тях
Е ще се оправим, ама :gruebel:

nikolaaaay
05-04-2013, 23:58
И това, дето си го постнал, разбрал ли си го?
Явно не.
В Германия работят доста повече реактори, но нито един от тях не е немско производство. Това, че дизайна е на някой, съвсем не значи, че го произвежда. Ако пък си искал да видиш оборудване на Сименс в ядрената енергетика, не е нужно да ходиш в Германия. В Козлодуй има достатъчно.
Конспиративното мислене е за параноичните мозъци. Аз мисля логично и аналитично.
И моля те, стига си разсъждавал двуцветно. Светът е шарен. А говорейки за червено, по-червено от ГЕРБ в момента няма.
Пред лафа за светлото бъдеще предпочитам : " В бъдещето тъмно той гледаше ясно."

В по-горния ми пост има линк към дълъг списък с над 40 изследователски ядрени реактори в Германия, построени за да се развива ядрената технология. Един от първите кораби в света, задвижвани от атомен реактор е немският Otto Hahn. Последното поколение немски ядрени реактори е Konvoi, която става база за новия European Pressurized Water Reactor (EPR).
Сименс, който всъщност беше партньор на Росатом за оборудването за АЕЦ Белене, се отказа от развитието на ядрената технология в унисон с решението на Германия за отказ от АЕЦ, а и защото очевидно виждат повече икономически смисъл в развитието на ВЕИ технологиите, където също са водещ производител.
В първите години след ВСВ наистина е оказан натиск върху Германия да не произвежда свои атомни бомби. По-късно германците сами се отказват да правят бомби, защото отпада необходимостта от това. Да се твърди обаче, че Германия развива ВЕИ заради някакви забрани за АЕЦ е някаква типично българска легенда. Между другото Франция също смята да тръгне в същата посока.
“Отслабващата подкрепа на Франция за ядрената енергетика е непоправим удар за репутацията на ядрената индустрия по света“.
Организираният във Франция общонационален дебат относно предефиниране на фокуса на енергийния сектор в страната по посока развитие на ВЕИ за сметка на ядрената енергетика е драматично събитие за цялата ядрена индустрия по света, тъй като страната е най-големият производител на ядрена енергия след САЩ и получава от ядрени централи 3/4 от нужното и електричество – най-високият дял в света. Строящият се в момента нов ядрен реактор в Нормандия (превишил многократно първоначалния бюджет и срокове) по всяка вероятност ще е последния в страната, стига да заработи през 2016, за когато за пореден път беше отложен старта му.

АЕЦ Крюмел (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%9A%D1%80%D1%8E%D0%BC%D0%B5% D0%BB)
Атомната електроцентрала Крюмел използва един кипящ ядрен реактор за производство на топлинна енергия. Този реактор е най-новия от серията 69, произведени от AEG и нейния наследник Kraftwerk Union през седемдесетте години. Реакторът е произведен в Германия.

nikolaaaay
06-04-2013, 00:20
свръхпроизводство...
Добре де, някой задава ли си въпроса какво щяхме да правим ако сега работеше и АЕЦ Белене? Нали Р.Овч. се ядосваше, че вече трябвало да работи. Коя централа щяхме да спрем сега, за да работи Белене? Козлодуй ли трябва да спрем? С какво щяхме да плащаме кредитите за построяването й?
Как може една партия да организира толкова мащабна пропагандна кампания, която да е в разрез с народния интерес и после да вземе 20% на изборите и да е едва ли не водеща политическа сила. Аз не мисля, че това може да се случи в нормална държава.

etrovskii
06-04-2013, 06:55
Все едно ще имате режим на тока,умишлено ви се набива тази ситуация ще видите.:nono:

kolev
06-04-2013, 07:02
не четеш внимателно. в момента и аец козлодуй работи с намалена мощност. единия и реактор също ще бъде изведен за планов ремонт и ще остане другия само. износ също няма щото няма пазар.
серГЕЙ вчера каза че герберастите били виновни за ниското потребление :D
ДРУГАРИ,ХАРЧЕТЕ НАРОДНИЯ ТОК! :D

spe4elist
06-04-2013, 09:33
"Централното диспечерско управление вече не може да балансира енергийната система и е разпоредило на доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про", да започнат да спират централите, които произвеждат зелен ток, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО)..." (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1892888) източник: "Труд"

"Най-сетне и тези лапачи разбраха що е то пазар - търсене и предлагане. След като затиснаха потребителите с ужасни цени, които си извоюваха с рушвети на неколцина държавни "отговорни" чиновници, сега някои производители плачат с крокодилски сълзи, че нямало кой да им купува екостоката. Няма и да има - народът измря, готви се да мре или да емигрира. Накрая и евтини, и модерни суперскъпи технологии ще останат с пръст в устата, просто защото няма да има за кого да произвеждат и кой да им плати. Щеше да е смешно, ако не беше трагично."

pavlin
06-04-2013, 15:21
Добре де, някой задава ли си въпроса какво щяхме да правим ако сега работеше и АЕЦ Белене? Нали Р.Овч. се ядосваше, че вече трябвало да работи. Коя централа щяхме да спрем сега, за да работи Белене? Козлодуй ли трябва да спрем? С какво щяхме да плащаме кредитите за построяването й?
Как може една партия да организира толкова мащабна пропагандна кампания, която да е в разрез с народния интерес и после да вземе 20% на изборите и да е едва ли не водеща политическа сила. Аз не мисля, че това може да се случи в нормална държава.

Нямаше да има толкова много ВЕИ, щяхме да изнасяме повече и новият реактор щеше да работи д намалена мощност.

rossenvn
06-04-2013, 17:42
Нямаше да има толкова много ВЕИ, щяхме да изнасяме повече и новият реактор щеше да работи д намалена мощност.

Нали и сам не си вярваш на безсмислицата, която си написал? А ВЕИ дори не са достигнали процента, които е необходимо да бъде изпълнен.

etrovskii
06-04-2013, 18:19
Нали и сам не си вярваш на безсмислицата, която си написал? А ВЕИ дори не са достигнали процента, които е необходимо да бъде изпълнен.
Всичко е далавера,промиват ви мозъците:shoot:

Susscrofa
06-04-2013, 18:37
не четеш внимателно. в момента и аец козлодуй работи с намалена мощност. единия и реактор също ще бъде изведен за планов ремонт и ще остане другия само. износ също няма щото няма пазар.
серГЕЙ вчера каза че герберастите били виновни за ниското потребление :D
ДРУГАРИ,ХАРЧЕТЕ НАРОДНИЯ ТОК! :D

Има ли някой от Вас представа как психологически подейства на физическите лица потребители на ел. енергия целият този шок с високите сметки за ток и протестите?
Всички малко или много са започнали да ограничават потреблението си!
Вчера бях при баба ми, която каза, че почти не си готви на готварската си печка и пести.
Ето една от причините за ниското потребление.
Имам и друг въпрос. Някой от вас има ли представа мините колко крупен консуматор на ел. енергия са?
И те към днешна дата консумират ли? НЕ!
Цялата система е навързана.
Продължавам да твърдя, че проблемите в енергийния сектор бяха сътворени през последните 4 години.
Отговорните за тази криза избягаха и се скриха.

pavlin
06-04-2013, 18:43

Безмислиците си ги написал ти. На никого не му трябват толкова много и толкова скъпи ВЕИ.

ecotronic
06-04-2013, 20:23
Безмислиците си ги написал ти. На никого не му трябват толкова много и толкова скъпи ВЕИ.

За какви толкова много и толкова скъпи ВЕИ става на въпрос?

Един скъп вятърен генератор се изплаща средно за срок от около 6 години.
Такава възвращаемост на инвестициите не е лоша за която и да е дейност.
Това че глобално се тръгва в тази посока с определени добри намерени, е нещо добро.
Това, че у нас опорочаваме всяко едно нещо и се стремим на всяка цена да си напълним гушите също е факт.

Susscrofa
06-04-2013, 20:58
За какви толкова много и толкова скъпи ВЕИ става на въпрос?

Един скъп вятърен генератор се изплаща средно за срок от около 6 години.
Такава възвращаемост на инвестициите не е лоша за която и да е дейност.
Това че глобално се тръгва в тази посока с определени добри намерени, е нещо добро.
Това, че у нас опорочаваме всяко едно нещо и се стремим на всяка цена да си напълним гушите също е факт.

Става дума за цената на тока произвеждан от ВЕИ.

rossenvn
06-04-2013, 21:21
Става дума за цената на тока произвеждан от ВЕИ.

Е колко е тая цена? Към 4% от ел. енергията се произвежда от ВЕИ и им се падат около 7% от цената. Това ли разруши българската икономика, това ли направи българите бедни и да не могат да си плащат сметките? Това ли показа, че нуждата от АЕЦ е само един мит, за да се облагодетелстват шепа милионери. Въпросът май е риторичен...

Furious 155
06-04-2013, 21:36
Това ли показа, че нуждата от АЕЦ е само един мит, за да се облагодетелстват шепа милионери. Въпросът май е риторичен...
Корекция - МИЛИАРДЕРИ!

pavlin
06-04-2013, 21:55
Е колко е тая цена? Към 4% от ел. енергията се произвежда от ВЕИ и им се падат около 7% от цената. Това ли разруши българската икономика, това ли направи българите бедни и да не могат да си плащат сметките? Това ли показа, че нуждата от АЕЦ е само един мит, за да се облагодетелстват шепа милионери. Въпросът май е риторичен...

Това не е вярно и само се заблуждават хората. Ето какво казва шефа на ЕСО.

Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО ЕАД, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

Тези 750 мвт/ч. идват когато общото потребление на мрежата е около 3500 мвт/ч. и когато потреблението не върхово. А сега сметни дали това са 4%. Отделно че някой трябва да ги подсигурява тези мощности защото са непостоянни но за сметка на това са с предимство при изкупуването. Това обаче са само слънчевите мощности на които цената на прозведения ток е над 10 пъти по-скъпа от Козлодуй.

rossenvn
06-04-2013, 22:20
Това не е вярно и само се заблуждават хората. Ето какво казва шефа на ЕСО.

Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО ЕАД, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

Тези 750 мвт/ч. идват когато общото потребление на мрежата е около 3500 мвт/ч. и когато потреблението не върхово. А сега сметни дали това са 4%. Отделно че някой трябва да ги подсигурява тези мощности защото са непостоянни но за сметка на това са с предимство при изкупуването. Това обаче са само слънчевите мощности на които цената на прозведения ток е над 10 пъти по-скъпа от Козлодуй.

Хубаво де, да посмятаме малко - 700-800 МВ от фотоволтаици, 600-700 МВ от ветрогенератори и над 2000 МВ от ВЕЦ - че то излиза, че АЕЦ и ТЕЦ-вете нямат дял тука?
А и още по-зле ще става, ето какво искат лошите чичковци от ЕС: EU could have 100% green energy by 2050 (http://euobserver.com/tickers/119061)
Така да се каже, ние вече се връщаме от там, където те отиват...

ecotronic
06-04-2013, 22:26
Да не забравяме все пак и едни около 1000 MW/h, които сме изнасяли примерно през 2011 та, пък сега не ги изнасяме....

Susscrofa
06-04-2013, 22:32
Хубаво де, да посмятаме малко - 700-800 МВ от фотоволтаици, 600-700 МВ от ветрогенератори и над 2000 МВ от ВЕЦ - че то излиза, че АЕЦ и ТЕЦ-вете нямат дял тука?
А и още по-зле ще става, ето какво искат лошите чичковци от ЕС: EU could have 100% green energy by 2050 (http://euobserver.com/tickers/119061)
Така да се каже, ние вече се връщаме от там, където те отиват...

Еми нали ти написах, че ТЕЦ-овете не бачкат.
Мините са голям КОНСУМАТОР на ток.
Хората пестят също ток заради стреса от високите сметки.
Добавяйки горните две към сезонно слабото потребление и ето ти тежка криза.
Всичко това бе заради слабото управление!
Не разтягайте локуми сега за АЕЦ Белене.

---------- Post added at 19:32 ---------- Previous post was at 19:30 ----------

4% при нормално потребление.

rossenvn
06-04-2013, 22:33
Да не забравяме все пак и едни около 1000 MW/h, които сме изнасяли примерно през 2011 та, пък сега не ги изнасяме....

Е що не ги изнасяме? Нали щеше да настъпи глобален глад за ток и ако не построим още една атомна бомба...опс...централа, няма да има ток за гърци, сърбе, турци и всички останали, на които ние, само ние и никой друг не може да им помогне. Нали се правеха сметки как ще продаваме, ще печелим и с печалбата ще пием студена бира с кебапчета на плажа?

pavlin
06-04-2013, 22:33
Да но ветрогенераторите и слънчевите панели не могат да са постоянен източник на електроенергия. Те трябва да работят съвместно с друг базов източник който да ги подсигурява. Отделно са скъпи и кой знае колко нарушения има свързани с тях. В България има около 1700 инвеститори във ВЕИ, как мислиш, кой ги контролира и как ги контролира.

rossenvn
06-04-2013, 22:38
Еми нали ти написах, че ТЕЦ-овете не бачкат.
Мините са голям КОНСУМАТОР на ток.
Хората пестят също ток заради стреса от високите сметки.
Добавяйки горните две към сезонно слабото потребление и ето ти тежка криза.
Всичко това бе заради слабото управление!
Не разтягайте локуми сега за АЕЦ Белене.[COLOR="Silver"]

Добре де, не работят ТЕЦ-овете. Значи остават ВЕИ и следователно цялата енергия идва само от зелени източици. Козлодуй къде го?

---------- Post added at 22:38 ---------- Previous post was at 22:36 ----------

Да но ветрогенераторите и слънчевите панели не могат да са постоянен източник на електроенергия. Те трябва да работят съвместно с друг базов източник който да ги подсигурява. Отделно са скъпи и кой знае колко нарушения има свързани с тях. В България има около 1700 инвеститори във ВЕИ, как мислиш, кой ги контролира и как ги контролира.

Един път да съм на твоето мнение - почти. Скъпи са щото се юрнаха да ги правят преди технологийте да поевтинеят, защото законите бяха така направени, че да има голяма далавера. Сега що не се юркат? След няколко години на развитие ще си дойдат на цена.

pavlin
06-04-2013, 22:39
Е що не ги изнасяме? Нали щеше да настъпи глобален глад за ток и ако не построим още една атомна бомба...опс...централа, няма да има ток за гърци, сърбе, турци и всички останали, на които ние, само ние и никой друг не може да им помогне. Нали се правеха сметки как ще продаваме, ще печелим и с печалбата ще пием студена бира с кебапчета на плажа?

Не се изнася заради голямата такса пренос и заради други административни недомислици. Така например ВЕЦ произвеждат много евтина енергия но по административен път имат висока изкупна цена защото се водят ВЕИ.

rossenvn
06-04-2013, 22:42
Не се изнася заради голямата такса пренос и заради други административни недомислици. Така например ВЕЦ произвеждат много евтина енергия но по административен път имат висока изкупна цена защото се водят ВЕИ.

Имаше предложения да я премахнат, но явно дори и това не може да спаси положението - просто в момента никъде около нас нямат нужда от ток.

Susscrofa
06-04-2013, 22:47
Добре де, не работят ТЕЦ-овете. Значи остават ВЕИ и следователно цялата енергия идва само от зелени източици. Козлодуй къде го?

---------- Post added at 22:38 ---------- Previous post was at 22:36 ----------

Един път да съм на твоето мнение - почти. Скъпи са щото се юрнаха да ги правят преди технологийте да поевтинеят, защото законите бяха така направени, че да има голяма далавера. Сега що не се юркат? След няколко години на развитие ще си дойдат на цена.

АЕЦ е в основата на диаграмата, той е винаги базата.
Над него трябва да са тецовете.
АЕЦ-а е намален сега.

ecotronic
06-04-2013, 22:52

Сега всички онези, които само допреди 2 месеца раздухваха тезата за енергиен катаклизъм в случай че не се построи Белене да вървят дружно в пандиза. Може и в този в Белене.
Щото аз не вярвам, че настоящата картинка с електроенергийния баланс не им е била известна и преди 2 месеца.
А само се проведе един безсмислен референдум, с който станахме за смях пред света и се прахосаха едни пари от и без това оскъдния ни ресурс.

Susscrofa
06-04-2013, 22:54
Сега всички онези, които само допреди 2 месеца раздухваха тезата за енергиен катаклизъм в случай че не се построи Белене да вървят дружно в пандиза. Може и в този в Белене.
Щото аз не вярвам, че настоящата картинка с електроенергийния баланс не им е била известна и преди 2 месеца.
А само се проведе един безсмислен референдум, с който станахме за смях пред света и се прахосаха едни пари от и без това оскъдния ни ресурс.

АЕЦ е проект с дългосрочна перспектива 60 години напред.
Енергетиката я насра правителството на ББ. Безпорен факт.
Недей да шикалкавиш.
:)

fred
06-04-2013, 22:58

А си представи картината, като Турция построи няколко АЕЦ, както планира.Първият е след около 6 години, след още 4, 2023 г. се планира още една:
http://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%B2-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F_l.a_c.382_i.2 76424.html

Susscrofa
06-04-2013, 23:01
А си представи картината, като Турция построи няколко АЕЦ, както планира.Първият е след около 6 години, след още 4, 2023 г. се планира още една:
http://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%B2-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F_l.a_c.382_i.2 76424.html

Темата не е за Белене.
Какво като Турция построи АЕЦ.
Ние печелехме добре изнасяйки ток само за Сърбия, Гърция и Македония.
Турция ще задоволява вътрешните си потребности.

rossenvn
06-04-2013, 23:02
АЕЦ е в основата на диаграмата, той е винаги базата.
Над него трябва да са тецовете.
АЕЦ-а е намален сега.

Сега? Кога е това сега? Щяха да спират единия блок, но не съм гледал новини.

АЕЦ е проект с дългосрочна перспектива 60 години напред.
Недей да шикалкавиш.

Като се прави 60 г. напред за какъв трябва да се прави във време на криза, когато въобще няма пари? Да я направят когато има пари. Макар никой не може да покаже, че след н-броя години ще имаме нужда от толкова и толкова мегавата. Те не могат да сметнат процента на растеж на икономиката за една година, а ще ми кажат след 60. Ама трябва да се лапа сега, че после ще дойдат други и те ще намажат, нали?

fred
06-04-2013, 23:05
Е, то е ясно, че ще има и за износ, вътрешния ще си го задоволи.
А темата не е за Белене, а за поевтиняването на тока, евентуално.Но както се вижда ток има и ще има. Тук има една прогноза, интересна в тая връзка, свързана с доста други пряки и косвени фактори:
http://www.wec-bulgaria.org/bg/publications/2012/Sulakov.pdf

Susscrofa
06-04-2013, 23:05
Сега? Кога е това сега? Щяха да спират единия блок, но не съм гледал новини.

Като се прави 60 г. напред за какъв трябва да се прави във време на криза, когато въобще няма пари? Да я направят когато има пари. Макар никой не може да покаже, че след н-броя години ще имаме нужда от толкова и толкова мегавата. Те не могат да сметнат процента на растеж на икономиката за една година, а ще ми кажат след 60. Ама трябва да се лапа сега, че после ще дойдат други и те ще намажат, нали?

Крадецът краде и оставя къщата непокътната, грабителят разрушава къщата и разграбва от развалините.
Сам разбери какво искам да кажа.

fred
06-04-2013, 23:12
Айде сега поезия-има си тема за нея :)
Грабителят може да краде, под предлог, че изгражда нещо си, като налага икономически обвързаности за десетилетия напред, без да има нужда от тях.

rossenvn
06-04-2013, 23:21
Е, то е ясно, че ще има и за износ, вътрешния ще си го задоволи.
А темата не е за Белене, а за поевтиняването на тока, евентуално.Но както се вижда ток има и ще има. Тук има една прогноза, интересна в тая връзка, свързана с доста други пряки и косвени фактори:
http://www.wec-bulgaria.org/bg/publications/2012/Sulakov.pdf

Сигурно е много интересно, но като стигнах до момента, в който умножи 800000 компютъра по 600 вата и затворих пидиефа.

pavlin
06-04-2013, 23:26
В момента не се използва капацитет за изнасяне на ток за около 1000 мвт/ч. като други страни използват България за транзит за да изнасят за Турция.

undy
06-04-2013, 23:29
Нещо което ме изненада.....понеже съм касиер на блока....сметката за стълбище и асансьор е на половина......моята сметка е с близо 100лв надолу( за март става дума).......не знам да се радвам ли или да се въздържа.....

..не следя особено темата,та ме извинете ако нещо съм пропуснал.

pavlin
06-04-2013, 23:29

Да само че централата щеше да влезе в експлоатация 1919г. най-рано.

ecotronic
06-04-2013, 23:42
Да само че централата щеше да влезе в експлоатация 1919г. най-рано.

Ако знаех, че става въпрос не просто за нов АЕЦ, а за машина на времето, с 2 ръце щях да подкрепям строежа:)

Сега сериозно - нали пък заветите на ЕС са до 2050 да имаме над 90% ВЕИ мощности? Кого да слушаме?

fred
06-04-2013, 23:46
Нещо което ме изненада.....понеже съм касиер на блока....сметката за стълбище и асансьор е на половина......моята сметка е с близо 100лв надолу( за март става дума).......не знам да се радвам ли или да се въздържа.....

..не следя особено темата,та ме извинете ако нещо съм пропуснал.

Засега се въздържи :)

---------- Post added at 02:43 ---------- Previous post was at 02:43 ----------

Сигурно е много интересно, но като стигнах до момента, в който умножи 800000 компютъра по 600 вата и затворих пидиефа.

Е требе да си търпелив :)

---------- Post added at 02:46 ---------- Previous post was at 02:43 ----------

В момента не се използва капацитет за изнасяне на ток за около 1000 мвт/ч. като други страни използват България за транзит за да изнасят за Турция.

Нищо чудно, при нас заради таксата пренос (по-високата) се оскъпява цената на нашия си ток, поне това обясняваха то ТВ.

Susscrofa
07-04-2013, 13:42
Чудех се защо Фреди, Николайчо, Екотроника и т.н. ги няма днес, а то пленума на ЦК на ГЕРБ е започнал в зала Армеец.:lupe:

Егати соц идилията.

fred
07-04-2013, 13:48
А, не съм от ББ, по удесно съм :)

Susscrofa
07-04-2013, 14:01
Сигурно следиш пленума по медиите.:)
Е може ли да се съберат в спортната зала Армеец:)

fred
07-04-2013, 14:14
E как да не може ББ е построи, пък е и спортист бре :razz:

etrovskii
07-04-2013, 14:34
Много брекаш:razz:,зависта пак те налазва ген:rotfl:

---------- Post added at 14:34 ---------- Previous post was at 14:32 ----------

И си мисля че си по у лево,даже най левия:rotfl:

Susscrofa
07-04-2013, 14:56

Той я форсира:)
Тя бе започната.
Строиха я така, че да я приключат качествено в нормални срокове, но той реши кат един истински комсомолец да я форсира.
Тренировъчната зала за баскет и волей е покрита с ЛАМИНАТ 6мм.:)
Хората, които разбират от тези спортове ще ме разберат.:wallbash:

fred
07-04-2013, 14:59
Абе ББ всичко постри, не мой така :)
Сам носи чували с пякъс, Цвъки правеше заврките, а Цецка бъркаше бетон.
Иначе въобще не ме интересуват, но като цяло май го предпочитам пред оня руски съсел Станишев.

Susscrofa
07-04-2013, 15:21
Абе ББ всичко постри, не мой така :)
Сам носи чували с пякъс, Цвъки правеше заврките, а Цецка бъркаше бетон.
Иначе въобще не ме интересуват, но като цяло май го предпочитам пред оня руски съсел Станишев.

Станишев за мен е слаб лидер, но го предпочитам твърдо пред ББ.
Пред ББ предпочитам и Симеон дори.
Навит съм и Местан да е Министър председател.:drive:

dimitar_vd62
07-04-2013, 16:15
За момента нямам предпочитания, но Станишев е абсурд, за Местан да не говорим.Всъщност протеста какво промени.

ecotronic
07-04-2013, 16:20
Ако не бяха протестите и стеклите се след това събития, Герб можеше и да не спечелят изборите.

fred
07-04-2013, 17:16
Ами трудно е да се каже, но наистина една от предпоставките да спечелят изборите ББ и компания се оказаха тия събитията, заради които ББ падна- смешно от друга страна.
Е това ни е проблемът, хем боли, хем сърби, хем няма реална преценка.
(БСП, ДПС и АТАКА не ги коментирам, те са си едно и за тях нормален човек не би гласувал)
На практика наистина протестите затвърдиха ГЕРБ. ББ действа точно с номерата на комунистите.

pavlin
07-04-2013, 19:18
Ако не бяха протестите и стеклите се след това събития, Герб можеше и да не спечелят изборите.

Много правилно, всичко това си беше един сценарий. Аз досега по-нагли и по-необразовани политици от ГЕРБ не съм виждал. Били си взели поука от грешките си и от сега нататък щели да бъдат безгрешни. Ами те нямат капацитет за нищо. Единият бил философ ама много разбирал от европейски фондове, другата пък си взела дипломата от някакъв си измислен свободен университет където баща и бил ректор и т.н. Днес слушах какви глупости говори Борисов на пресконференцията им, това за мен са невероятно прости хора ламтящи за власт, достатъчно е само са видиш изражението на Цветанов когато се опитва да мисли.

fred
07-04-2013, 19:37
Само да отбележим и сценариста - БСП. Но сценарият и се провали, защото срещу тях стоеше един бивш техен продукт - ББ.
А у нас неграмотни политици дал Господ - адекватно на състоянието на много избиратели. Щяха ли иначе да съществуват партии като ДПС, АТАКА, РЗС и естествено- БСП, големите червени лапачи :big_money: Па за НДСВ думи нямам-Никито, Любка, Лучано, Долорес, за гржаданина Кобурготски нямам думи ...айде да не ги споменавам даже.

pavlin
07-04-2013, 20:13
Сценариста си беше точно ГЕРБ и ББ. Отначало с уж неочакваното уволнение на Дянков и т.н. Наскоро публикуваха в една от телевизиите обучителен семинар на хората от движение Орлов Мост. Там ги инструктират как всеки да се прикрепи към целева група и т.н.
Ето да гледаш:
http://www.mignews.info/skandal-gerb-stoi-zad-dvizhenie-orlov-most/

nikolaaaay
07-04-2013, 21:21
Недей да шикалкавиш.
Какви 60 години те подгониха пак. Р.Овч. се ядосва защо Белене не работи вече, през 2013, какъвто бил първоначалния план. Ако работеше сега и Белене кое щяхме да спрем сега в момента. Трябваше да дадем 20 млрд., за да можем да затворим Козлодуй преждевременно ли?! За всичките ТЕЦ е ясно, че спират без да им е изтекъл ресурса. За това ли трябваше да изхарчим десетки милиарди, взети на кредит при това.

---------- Post added at 21:17 ---------- Previous post was at 21:03 ----------

Вчера бях при баба ми, която каза, че почти не си готви на готварската си печка и пести.
Ето една от причините за ниското потребление.

Ти си мислиш, че поведението на баба ти е показател за някаква тенденция в енергетиката, но аз си мисля, че това е просто една голяма глупост. Машините и електроуредите в днешно време консумират все по-малко ток. Тече програма енергийна ефективност. Жилищата и фабриките вече почти не се отопляват с калорифери, а с инверторни климатици. Няма как да гледаш потреблението от 1988 и да правиш изводи за сегашното. 21 век сме все пак. Стиропорът е открит.

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:17 ----------

Навит съм и Местан да е Министър председател.:drive:
Само се опитваш да се правиш на интересен.

pavlin
07-04-2013, 22:08
Абе Никалай, докога ще говориш глупости. На други места където ползват енергийно ефективни уреди защо консумират два пъти повече електроенергия в сравнение с България. Въпреки всички нови технологии потреблението на ел. Енергия нараства защото консуматорите ползват повече.

vaklinator
07-04-2013, 22:32
Абе Никалай, докога ще говориш глупости. На други места където ползват енергийно ефективни уреди защо консумират два пъти повече електроенергия в сравнение с България. Въпреки всички нови технологии потреблението на ел. Енергия нараства защото консуматорите ползват повече.

Ми то колко ток да изразходваш да изпечеш една филийка с една кофичка "кисело мляко"?
За какво ти е празен хладилник?
Да не говорим, че цифровизацията е новия начин за ограбване на хората с по едни 50-60 лева за декодери.
сергей станишев /не заслужава да се пише с глравни букви/ изнуди нашите бащи и дядовци да си пререгистират вартбурзите и шкодичките, за да измъкне по 50 лева от кола чак опашките за КАТ бяха стигнали до кръговото на 4-ти километър.... лайнари!

Забравих да добавя, че имам сметка 1600 лева за ток за 6 месеца и не идват да го изключат миндилите от ЧЕЗ. Май лихвите ги блазнят повече.

ecotronic
07-04-2013, 22:52
Много правилно, всичко това си беше един сценарий. Аз досега по-нагли и по-необразовани политици от ГЕРБ не съм виждал. Били си взели поука от грешките си и от сега нататък щели да бъдат безгрешни. Ами те нямат капацитет за нищо. Единият бил философ ама много разбирал от европейски фондове, другата пък си взела дипломата от някакъв си измислен свободен университет където баща и бил ректор и т.н. Днес слушах какви глупости говори Борисов на пресконференцията им, това за мен са невероятно прости хора ламтящи за власт, достатъчно е само са видиш изражението на Цветанов когато се опитва да мисли.

Не мисля, че всичко, като се започне от сметките за ток и се свърши с изборната победа е сценарий, разигран от ГЕРБ. Просто, защото нямат толкова мозък.
Но смятам, че ББ, подавайки оставката на кабинета, си изигра картите по възможно най-добрия начин в създалата се ситуация.

nikolaaaay
07-04-2013, 22:56
На другите места Пацо, използваха тези технологии и преди. Те са нови само за нас. В ГДР веднага след падането на стената ФРГ санира повечето панелки. Преди това дори и във витрината на социализъма не бяха чували за топлоизолация.
На другите места не си отваряха прозореца, когато им станеше топло, а си намаляваха отоплението. На другите места нямаха тежка индустрия с допотопни енергоемки технологии и нямаха държава-затвор, от който хората да се разбягат веднага след рухването му.
Та затова и няма как да сравняваш ел. потреблението през 1988 и през 2013.

vaklinator
07-04-2013, 22:58
Не мисля, че всичко, като се започне от сметките за ток и се свърши с изборната победа е сценарий, разигран от ГЕРБ. Просто, защото нямат толкова мозък.
Но смятам, че ББ, подавайки оставката на кабинета, си изигра картите по възможно най-добрия начин в създалата се ситуация.

Искаш да кажеш, че бб ще го гледаме пак с ножицата 4 години ли?

fred
07-04-2013, 23:00
Сценариста си беше точно ГЕРБ и ББ. Отначало с уж неочакваното уволнение на Дянков и т.н. Наскоро публикуваха в една от телевизиите обучителен семинар на хората от движение Орлов Мост. Там ги инструктират как всеки да се прикрепи към целева група и т.н.
Ето да гледаш:
http://www.mignews.info/skandal-gerb-stoi-zad-dvizhenie-orlov-most/

То протестите тръгнаха спонтанно, а после се появиха режисьорите, та ги имаше всякакви, донякъде.А па и тоя сайт, като го гледам, нещо ми е съмнителен, червенее ярко.

nikolaaaay
07-04-2013, 23:00
Аз съм на абсолютно същото мнение, включително за мозъка и ефекта от оставката.

ecotronic
07-04-2013, 23:07
....Да не говорим, че цифровизацията е новия начин за ограбване на хората с по едни 50-60 лева за декодери.....

Цифровизацията само може да се разглежда и в аспекта за който говориш.
Но аз смятям, че основният мотив не е това.
Просто защото идеята за цифровизацията на TV ефира не е възникнала у нас, не е възникнала сега и се прави от съвсем други съображения - чисто технико - икономически. А именно пестене на радио-честотен спектър.

---------- Post added at 23:07 ---------- Previous post was at 23:06 ----------

Искаш да кажеш, че бб ще го гледаме пак с ножицата 4 години ли?

Натам отиват нещата.......за съжаление.

vaklinator
07-04-2013, 23:23
Цифровизацията само може да се разглежда и в аспекта за който говориш.
Но аз смятям, че основният мотив не е това.
Просто защото идеята за цифровизацията на TV ефира не е възникнала у нас, не е възникнала сега и се прави от съвсем други съображения - чисто технико - икономически. А именно пестене на радио-честотен спектър.

---------- Post added at 23:07 ---------- Previous post was at 23:06 ----------

Натам отиват нещата.......за съжаление.

За цифровизацията се изказах не против нея, а защото декодерите са 10 пъти по-скъпи, отколкото струват реално.
За второто пупупупуппупу пепел ти на устата.

ecotronic
07-04-2013, 23:31
За цифровизацията се изказах не против нея, а защото декодерите са 10 пъти по-скъпи, отколкото струват реално.

Прав си. Почти няма разлика в цената на TV с или без DVBT тунер. Да не говорим, че такива без почти не се срещат вече. Но както с всяка масова акция, (смяна на водомери, регистрационни табели, документи за самоличност.............), някой трябва да се нагуши а пенсионерите да инжектират средства в умрялата ни икономика.

vaklinator
07-04-2013, 23:32
Прав си. Почти няма разлика в цената на TV с или без DVBT тунер. Да не говорим, че такива без почти не се срещат вече. Но както с всяка масова акция, (смяна на водомери, регистрационни табели, документи за самоличност.............), някой трябва да се нагуши а пенсионерите да инжектират средства в умрялата ни икономика.

.... то това си е чисто мародерство.
господ да ги убие!

pavlin
08-04-2013, 01:01
То протестите тръгнаха спонтанно, а после се появиха режисьорите, та ги имаше всякакви, донякъде.А па и тоя сайт, като го гледам, нещо ми е съмнителен, червенее ярко.

Фактите са си факти, заснетото видео и то ли червенее. Все пак на мен ми е интересно как ще сравниш две кандидатури за премиер като тази на Борисов и тази на Орешарски.

vaklinator
08-04-2013, 01:08
Фактите са си факти, заснетото видео и то ли червенее. Все пак на мен ми е интересно как ще сравниш две кандидатури за премиер като тази на Борисов и тази на Орешарски.

Недей така бе младеж! То с тия двамата си е жив фашизъм!
Иначе казано - национал-социализъм, ама само за тях

pavlin
08-04-2013, 01:21
Недей така бе младеж! То с тия двамата си е жив фашизъм!
Иначе казано - национал-социализъм, ама само за тях

Не разбирам какво искаш да кажеш.

pavlin
08-04-2013, 03:22
Ето още за манипулациите на Герб. Сега сигурно ще кажат че нямат нищо общо с това:

http://novanews.bg/news/view/2013/04/07/47797/млад-герб-ер-се-учи-на-изборни-манипулации-/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent

rossenvn
08-04-2013, 08:20
Я да ви върна малко на тока, че темата залитна :indian:. Преди няколко страници написах, че дела на ВЕИ е около 4%. Е, грешал съм: Докато през март 2012 г. зелените централи имат дял от 3,1% в общото производство на ток, година по-късно той нараства на 6,34%, съобщават от ЕСО. (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-04-08&article=447284). Данните, които съм написал са били за миналата година. За тази както се вижда са 6.34%, което пак е много далече от твърденията на Павлин. Ето и сайта на Електроенергиен Системен Оператор (http://www.tso.bg/default.aspx/nachalo/bg). Странно, но не можах да намеря актуални данни на него. Имат хубав годишен отчет за 2011 г., ако някой успее да намери актуалната информация да пише, че не ми се рови:goodnight: Имат си и хубави графики за потреблението, че даже и прогнозни.

п.п. Естествено в статията има и глупости. Едната е, че фотоволтаиците ппроизвеждат най-много като е най-топло на обяд. Напротив високите температури не влияят положително на производството, ако светлината е със същия интензитет, но температурите са ниски, ще произвеждат повече.

pavlin
08-04-2013, 15:03
По данни от НСИ през 2011г. ВЕИ са произвели 9.8% от общото производство на ел. енергия в страната. При условие че през 2012г. се присъединиха рекорден брой мощности, можем да предположим че делът им ще е още по-голям.

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=30&a1=2393&a2=2394#cont

rossenvn
08-04-2013, 15:42
По данни от Електроенергиен Системен Оператор, линк към сайта съм дал по-горе, за 2011 г. е 6.78%, като от тях 4.94% се падат на ВЕЦ. Можеш да си отвориш доклада им за 2011 г. А това е картинакта от този доклад:
111863

pavlin
08-04-2013, 16:14
Това което си дал е връзка към статия на Стандарт. Аз ти давам официални данни от статистиката. Ето още една статия която показва че инсталираните ВЕИ са над 2000 мвт.

http://btvnews.bg/bulgaria/politika/svrahproizvodstvoto-na-tok-ot-vei-kolabira-energiinata-sistema.html

kolev
08-04-2013, 16:26
http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Energy-5.1.Electricity_RES.xls

2004-8,9
2005-11,8
2006-11,2
2007-7,5
2008-7,4
2009-9,8
2010-15,1
2011-9,8
реално "скъпите" централи не са повече от 3%. тока 2010 не мисля че беше по-скъп от сега и е смешно да се твърди че тия 3% са съборили енергийната система на страната. да не би фотоволтаиците да имат кпд 300%, да ходя да си купувам.

в световен мащаб енергията произведена от веи е 19% като 16% са от вец. средноаритметически пак сме зле.

pavlin
08-04-2013, 17:06
1000 мвт е инсталираната мощност само на слънчевите централи. Тази мощност като ти се появи по никое време при общо потребление от 3500 мвт/ч как ще я компенсираш и в следващите няколко часа като започне да пада и освен това трябва да си я подсигурил със заместващи мощности. Делът на ВЕИ е толкова голям че в определени моменти надвишава 20% от общото потребление. Освен че произвеждат скъп ток ами и допълнително оскъпяват балансирането на системата. В статията която посочих се вижда че делът на приоритетните за изкупуване мощности на скъпи цени е 2700 мвт включващо Тец Марица 1-3. При потребление 3500 мвт/ч това си е направо критично.

rossenvn
08-04-2013, 17:19
1000 мвт е инсталираната мощност само на слънчевите централи. Тази мощност като ти се появи по никое време при общо потребление от 3500 мвт/ч как ще я компенсираш и в следващите няколко часа като започне да пада и освен това трябва да си я подсигурил със заместващи мощности. Делът на ВЕИ е толкова голям че в определени моменти надвишава 20% от общото потребление. Освен че произвеждат скъп ток ами и допълнително оскъпяват балансирането на системата. В статията която посочих се вижда че делът на приоритетните за изкупуване мощности на скъпи цени е 2700 мвт включващо Тец Марица 1-3. При потребление 3500 мвт/ч това си е направо критично.

Това и да е вярно - не споря, не променя факта, че плащането за произведеното количество електроенергия от ВЕИ като цяло, е сранително малък процент в общата сметка на всеки човек. Това, че на моменти дела на ВЕИ е по-голям, е друг проблем и не е толкова директно свързан с високите сметки. Не може при дял от 10% /допускам за улеснение/ на ВЕИ това да увеличи сметките за енергия със 100%, което се случи януари. Просто математически няма как да се получи. В никакъв случай обаче не одобрявам огромните цени, които са договорени и за некои видове ВЕИ и за американските ТЕЦ-ве.

ecotronic
08-04-2013, 17:22
Не са толкова критични нещата с балансирането на мощностите. Когато намалее потреблението, напрежението в електрическата мрежа се подържа в норми за сметка на комутационни процеси, които са най-бързите от всички възможни. А именно първо се изключват от системата определени мощности а после се вземат мерки затова те да не работят на празен ход.
И така, когато в такъв момент бъде изключена от системата една фотоволтаична ферма, собственикът ще си даде сметката, че трябва да инвестира в буфериращи системи.

rossenvn
08-04-2013, 17:22
Това което си дал е връзка към статия на Стандарт. Аз ти давам официални данни от статистиката. Ето още една статия която показва че инсталираните ВЕИ са над 2000 мвт.

[/url]

Да беше кликнал и на долния линк: Електроенергиен Системен Оператор (http://www.tso.bg/default.aspx/nachalo/bg) - надявам се, че сега достатъчно ясно се вижда ;).

Susscrofa
08-04-2013, 17:25
Това и да е вярно - не споря, не променя факта, че плащането за произведеното количество електроенергия от ВЕИ като цяло, е сранително малък процент в общата сметка на всеки човек. Това, че на моменти дела на ВЕИ е по-голям, е друг проблем и не е толкова директно свързан с високите сметки. Не може при дял от 10% /допускам за улеснение/ на ВЕИ това да увеличи сметките за енергия със 100%, което се случи януари. Просто математически няма как да се получи. В никакъв случай обаче не одобрявам огромните цени, които са договорени и за некои видове ВЕИ и за американските ТЕЦ-ве.

Задачка за икономисти първи курс:)
Ако 7 % от една стойност са между 7-8 пъти по-скъпи от стойността на останалите 93 %, колко е крайното оскъпяване?
Аз залагам да излезе около 130 %.:picnic:
За тези 7% пазарене не се допуска:)

Нямам време да го смятам и да пиша сега.
Като се прибера ще ти лепна една сметка, като вкарам една бира.:)

rossenvn
08-04-2013, 17:29

http://btvnews.bg/bulgaria/politika/svrahproizvodstvoto-na-tok-ot-vei-kolabira-energiinata-sistema.html

А тоя комунист не ме интересува какво приказва - твърде много били, не искам да отварям дума кой искаше да се строят още 2000 МВ. Баси наглото.

---------- Post added at 17:29 ---------- Previous post was at 17:27 ----------

Задачка за икономисти първи курс:)
Ако 7 % от една стойност са между 7-8 пъти по-скъпи от стойността на останалите 93 %, колко е крайното оскъпяване?
Аз залагам да излезе около 130 %.:picnic:
За тези 7% пазарене не се допуска:)

Нямам време да го смятам и да пиша сега.
Като се прибера ще ти лепна една сметка, като вкарам една бира.:)

Много ти е едро допускането, вземи го прецизирай достатъчно и пак го сметни ;). Надали бирата ще помогне...

pavlin
08-04-2013, 17:35
Оскъпяването върху цената на тока за сметка на ВЕИ е размерът на добавката за зелена енергия или 6-7 %. Един вид заради това че си имаме ВЕИ трябва да плащаме 6-7 % отгоре и този процент според мен ще се увеличава. Ако нямаше ВЕИ този процент отгоре нямаше да го има.

pavlin
08-04-2013, 18:13
Да беше кликнал и на долния линк: Електроенергиен Системен Оператор (http://www.tso.bg/default.aspx/nachalo/bg) - надявам се, че сега достатъчно ясно се вижда ;).

Аз доклад не виждам там. Дай връзка към доклада.

rossenvn
08-04-2013, 18:18
Аз доклад не виждам там. Дай връзка към доклада.

Заповядай: Отчети (http://www.tso.bg/default.aspx/otcheti/bg)

nikolaaaay
08-04-2013, 18:25
По данни от НСИ през 2011г. ВЕИ са произвели 9.8% от общото производство на ел. енергия в страната. При условие че през 2012г. се присъединиха рекорден брой мощности, можем да предположим че делът им ще е още по-голям.

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=30&a1=2393&a2=2394#cont
Пацо, пак се опитваш да хвърляш прах в очите на хората, ма разбери най-накрая, че тук не сме бабите от седенките на село. Ходили сме на училище, и можем да смятаме. Ти или си много тъп или ни мислиш нас за много тъпи.
По данни на НСИ производството на ток от ВЕИ е 9,8%.
По данни на Електроенергиен Системен Оператор то е 9,11% /ВЕИ + ПАВЕЦ/.
От тези 9,11-9,88% обаче на ВЕЦ и ПАВЕЦ се падат над 80% от производството на ВЕИ.
Според диаграмата на ЕСО вятърните централи дават 1,64 от ел.производството в страната, а фотоволтаиците дават 0,2% от цялото ел. производство.
Общо вятър+слънце дават... 1,84% от цялото ел.производство, което означава, че тяхната цена няма никакво реално значение за сметките за ток.
Излиза, че реално ВЕИ токът в България идва в огромната си част от ВЕЦ и ПАВЕЦ. Това го казват цифрите, а те не лъжат, за разлика от политиците. Що за наглост е това да се говори, че ВЕИ били вдигнали цената на тока, при положение, че реално делът на ВЕИ токът винаги си е бил един и същ, защото ВЕЦ не са от вчера, а фотоволтаиците и вятърните централи очевидно имат нищожен дял - 1,84% общо.

pavlin
08-04-2013, 18:31
Абе Никалай,
Ти прочете ли доклада на ЕСО. Там пише че има инсталирани 154мвт слънчеви мощности и на базата на това са правени тези графики. Сега слънчевите мощности са над 5 пъти повече. Хайде сега умножи по 5 че да получиш верните данни.

Susscrofa
08-04-2013, 18:54
А тоя комунист не ме интересува какво приказва - твърде много били, не искам да отварям дума кой искаше да се строят още 2000 МВ. Баси наглото.

---------- Post added at 17:29 ---------- Previous post was at 17:27 ----------

Много ти е едро допускането, вземи го прецизирай достатъчно и пак го сметни ;). Надали бирата ще помогне...

Е, толкова ли ти е трудно?

Ако едни гащи струват 10 лева и:
Ако 7% от тяхната цена е 10 пъти по-висока то:
7% от 10 лева е равно на 0.70 лева.
0.70 *10 е равно на 7 лева.
Цената на дънките ти става приблизително 17 лева.
Това е ужасно бакалска и опростена сметка, но е достатъчна да оцениш тежестта на ВЕИ.
Ще добавя и, че ако можеш да се пазариш за цената на дънките е позволено, но без правото да се пазариш за онези 7 %.:on_da_beach:
Айде и да не са 10 пъти по скъпи, а да са 5 ВЕИ то пак сметката набъбва сериозно.:picnic:

---------- Post added at 15:54 ---------- Previous post was at 15:49 ----------

Абе Никалай,
Ти прочете ли доклада на ЕСО. Там пише че има инсталирани 154мвт слънчеви мощности и на базата на това са правени тези графики. Сега слънчевите мощности са над 5 пъти повече. Хайде сега умножи по 5 че да получиш верните данни.

Ники в неделя е бил в зала Армеец.
Там са му обяснили, че ниското потребление в страната не е заради убития бизнес, а заради енергоспестяващите крушки в Зала Армеец.:picnic:

pavlin
08-04-2013, 19:00
И на биогазовете отделяни когато Бойко и Цвети се опитват да мислят.

rossenvn
08-04-2013, 19:21

Това е ужасно бакалска и опростена сметка, но е достатъчна да оцениш тежестта на ВЕИ.
Ще добавя и, че ако можеш да се пазариш за цената на дънките е позволено, но без правото да се пазариш за онези 7 %.:on_da_beach:
Айде и да не са 10 пъти по скъпи, а да са 5 ВЕИ то пак сметката набъбва сериозно.:picnic:[COLOR="Silver"]

Не те знам къде си учил математика, но явно имаш да наваксваш ;)
Ако едно гащи струват 10 лв, то цената им е точно десет лева! Хайде първо си изясни какво искаш да кажеш и после пиши. Или просто си отвори още една бира и остави сметките.

Susscrofa
08-04-2013, 19:24
Не те знам къде си учил математика, но явно имаш да наваксваш ;)
Ако едно гащи струват 10 лв, то цената им е точно десет лева! Хайде първо си изясни какво искаш да кажеш и после пиши. Или просто си отвори още една бира и остави сметките.

Е като теб смята и ББ, това е проблемът на държавата.:)

Не мога да ти го обясня по -просто, съжалявам.:)
Съжалявам основно теб де, че не го разбра.:picnic:

rossenvn
08-04-2013, 19:28
Е като теб смята и ББ, това е проблемът на държавата.:)

Не мога да ти го обясня по -просто, съжалявам.:)
Съжалявам основно теб де, че не го разбра.:picnic:

Благодаря, но не на мен ми е трудно да се изразявам с проценти ;) Да не говорим, че бъркаш.

Susscrofa
08-04-2013, 19:37
Благодаря, но не на мен ми е трудно да се изразявам с проценти ;) Да не говорим, че бъркаш.

Обясни къде бъркам.

Просто когато тези 6 % са средно с 6 пъти по-скъпи от средната цена на останалите 94 %, то определено тежат на схемата при ценообразуването.:picnic:

Мислиш ли?

rossenvn
08-04-2013, 19:49
Обясни къде бъркам.

Просто когато тези 6 % са средно с 6 пъти по-скъпи от средната цена на останалите 94 %, то определено тежат на схемата при ценообразуването.:picnic:

Мислиш ли?

Разбира се, че тежат - никога не съм твърдял обратното, дори преди няколко поста писах, че НЕ одобрявам прекалено високите цени на изкупуване на ВЕИ. Но цените са много различни - едва ли не всеки договор с тия 1500 производителя /може и повече да са/ е сключен с различна цена. Едни на 100+ лв, други на 400 лв. Трябва да имаме точните договори, точните количества и тогава да правим сметка. Дали е 1, 2 или 10 пъти по-скъпо. Всичко друго е спекулация и всеки си го интерпретира както пожелае. Цялото нещо, което казвам е, че сметките януари бяха двойни, а после пак станаха нормални. Няма как ВЕИ да са виновни. Т.е не са само те. Така по-добре ли е?

Susscrofa
08-04-2013, 19:58
Разбира се, че тежат - никога не съм твърдял обратното, дори преди няколко поста писах, че НЕ одобрявам прекалено високите цени на изкупуване на ВЕИ. Но цените са много различни - едва ли не всеки договор с тия 1500 производителя /може и повече да са/ е сключен с различна цена. Едни на 100+ лв, други на 400 лв. Трябва да имаме точните договори, точните количества и тогава да правим сметка. Дали е 1, 2 или 10 пъти по-скъпо. Всичко друго е спекулация и всеки си го интерпретира както пожелае. Цялото нещо, което казвам е, че сметките януари бяха двойни, а после пак станаха нормални. Няма как ВЕИ да са виновни. Т.е не са само те. Така по-добре ли е?

Ти написа, че ВЕИ са с незначителен дял и няма как да повлияят. Аз ти обясних, че не си прав. Когато разбъркаш ценообразуването, когато направиш износа невъзможен, когато уплашиш потребителите и те започнат да пестят, когато убиеш 100 000 малки фирмички.........тоооооо очаквано скапваш цялата система.
И като добавим и осирането в ДКЕВР и ето ти качамак.:picnic:
Повечето договори са подписани за безумни цени за изкупуване на 1 МВ.
Представи си, че ЧЕЗ те отчита веднъж на 3месеца.
Представи си, че в един от тези месеци цената на тока скача със 17 %, е какво очакваш да се получи?

nikolaaaay
08-04-2013, 20:10
Абе Никалай,
Пацо, ти правиш ли разлика между инсталирани мощности и производство. КПД на фотоволтаиците е нисък. Инсталираните мощности не значат нищо. Важно е какъв дял от електропроизводството или от електропотреблението имат вятърните и слънчевите централи и той е нищожно малък - за 2011г е под 2% от цялото електропотребление.

gigi
08-04-2013, 20:15

Айде и да не са 10 пъти по скъпи, а да са 5 ВЕИ то пак сметката набъбва сериозно.:picnic:

---------- Post added at 15:54 ---------- Previous post was at 15:49 ----------

Ники в неделя е бил в зала Армеец.
Там са му обяснили, че ниското потребление в страната не е заради убития бизнес, а заради енергоспестяващите крушки в Зала Армеец.:picnic:

Ауу дирекно получаваш 2-ка и на есен с песен......

Susscrofa
08-04-2013, 20:17
Ауу дирекно получаваш 2-ка и на есен с песен......

Моля, моля, това е съвсем просто обяснение и сметка.
:bounce8:

gigi
08-04-2013, 20:21
Моля, моля, това е съвсем просто обяснение и сметка.
:bounce8:

Въпроса е че е неверна. Айде да кажа непълна и крайния резултат е грешен.

Susscrofa
08-04-2013, 20:26
Въпроса е че е неверна. Айде да кажа непълна и крайния резултат е грешен.

По -скоро съм я написал малко неясна.
Ще поясня, че гащите са си стрували 10 лева, докато шефа не решил да назначи жена си като шивачка и решил да и дава 10 пъти по-голяма заплата от тази на останалите шивачки.:rosso_spider:

Все тая, когато тези 6 % участие са в пъти по-скъпи, тежестта им е голяма в крайния резултат.

rossenvn
08-04-2013, 20:27
Ти написа, че ВЕИ са с незначителен дял и няма как да повлияят. Аз ти обясних, че не си прав. Когато разбъркаш ценообразуването, когато направиш износа невъзможен, когато уплашиш потребителите и те започнат да пестят, когато убиеш 100 000 малки фирмички.........тоооооо очаквано скапваш цялата система.
И като добавим и осирането в ДКЕВР и ето ти качамак.:picnic:
Повечето договори са подписани за безумни цени за изкупуване на 1 МВ.
Представи си, че ЧЕЗ те отчита веднъж на 3месеца.
Представи си, че в един от тези месеци цената на тока скача със 17 %, е какво очакваш да се получи?

Не не знам защо всички са се хванали само за ВЕИ. Американските ТЕЦ-ове. Единия продава ток 3 пъти по скъпо от АЕЦ, а другия 5 пъти. Техния дял не е като да е мижавите 5-6%. Е кой вдига цената повече? Те или перките?

Susscrofa
08-04-2013, 20:31
Не не знам защо всички са се хванали само за ВЕИ. Американските ТЕЦ-ове. Единия продава ток 3 пъти по скъпо от АЕЦ, а другия 5 пъти. Техния дял не е като да е мижавите 5-6%. Е кой вдига цената повече? Те или перките?

Не знам колко им е участието от целия дял на тецовете, но не са в пъти по-скъпи.
Веи са в пъти по-скъпи.
Пак ти казвам, предвид цената им тези 6% не са мижави.

nikolaaaay
08-04-2013, 20:42
Все тая, когато тези 6 % участие са в пъти по-скъпи, тежестта им е голяма в крайния резултат.
Щеше да е голяма ако делът на ВяЕЦ и ФсЕЦ беше 6% и изкупната цена беше 10 пъти по-висока, но то нито едно е така нито другото.
Освен това при ВяЕЦ и ФсЕЦ цената не е задължително да е висока завинаги. Може да се договори изкупната цена да се субсидира в първите няколко години, докато инвеститорът избие инвестицията си и после да спадне значително. В крайна сметка ако изключим строежът на централата, самата себестойност на произведения ток е много ниска. Съвсем същото е като при АЕЦ. Инвестицията е скъпа, но след това токът е евтин. Разликата е, че при ВяЕЦ и ФсЕЦ може да се инвестира плавно, без кредити. Производството може да се увеличава постепенно според нуждите, а не както е при АЕЦ - наведнъж 2000 мгвт и после спиране на всички останали централи. Няма и енергийна зависимост от Русия, която винаги може да ни отреже за гориво или да ни изнудва с цената. Няма нужда и да се строи ядрено хранилище и да се съхраняват ядрени отпадъци за 10 000 години. Няма риск от ядрена авария.
Има нужда единствено от балансиращи мощности, но такива са необходими и за АЕЦ. В България има доста ВЕЦ-ове, с които системата се балансира чудесно.

Susscrofa
08-04-2013, 20:44
Щеше да е голяма ако делът на ВяЕЦ и ФсЕЦ беше 6% и изкупната цена беше 10 пъти по-висока, но то нито едно е така нито другото.
Освен това при ВяЕЦ и ФсЕЦ цената не е задължително да е висока завинаги. Може да се договори изкупната цена да се субсидира в първите няколко години, докато инвеститорът избие инвестицията си и после да спадне значително. В крайна сметка ако изключим строежът на централата, самата себестойност на произведения ток е много ниска. Съвсем същото е като при АЕЦ. Инвестицията е скъпа, но след това токът е евтин. Разликата е, че при ВяЕЦ и ФсЕЦ може да се инвестира плавно, без кредити. Производството може да се увеличава постепенно според нуждите, а не както е при АЕЦ - наведнъж 2000 мгвт и после спиране на всички останали централи. Няма и енергийна зависимост от Русия, която винаги може да ни отреже за гориво или да ни изнудва с цената. Няма нужда и да се строи ядрено хранилище и да се съхраняват ядрени отпадъци за 10 000 години. Няма риск от ядрена авария.
Има нужда единствено от балансиращи мощности, но такива са необходими и за АЕЦ. В България има доста ВЕЦ-ове, с които системата се балансира чудесно.

Айде бе, имало много вецове.:dance::dance::dance:

Разтягаш локуми.
Дори и 5 пъти да е по-висока цената, то пак доста тежат на системата.

Как беше в зала Армеец?

nikolaaaay
08-04-2013, 20:49

Разтягаш локуми.

Как беше в зала Армеец?
Реално не вдигат цената повече от 3-4%.

vaklinator
08-04-2013, 20:51

Разтягаш локуми.

Как беше в зала Армеец?

Ти си локум!
Вецовете са 30 пъти повече от фотоволтаиците и вятърните

rossenvn
08-04-2013, 20:52

Разтягаш локуми.

Как беше в зала Армеец?

Ами има ВЕЦ-ве - общата инсталирана мощност на ВЕИ е над 23% от цялата. А ВЕЦ държат към 2/3 от тия 23%.

vaklinator
08-04-2013, 20:52

Разтягаш локуми.

Как беше в зала Армеец?

Ти си локум!
зяпай тука бе прасе
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1201171&posted=1#post1201171

ecotronic
08-04-2013, 20:57
Фотоволтаиците нямат бъдеще. Не и със сегашните технологии. У нас се въвеждат поради това, че идеята все още се лансира на лобистки принцип и поради това, че може да се изгражда на парче с относително малки инвестиции.
Слънчеви централи работят на много места по света. Но те представляват доста по-сериозни съоръжения и изискват доста по-големи първоначални инвестиции. Но основната разлика е в това, че работят на коренно различен принцип.

Susscrofa
08-04-2013, 21:03
Реално не вдигат цената повече от 3-4%.

Не е вярно.

Дано сега успея да го сметна,че стареца пак ще ме прати на поправителен.

Ако купя 10 продукта и един от тях е 5 пъти по скъп от останалите 9, то независимо, че той като количество има 1 % тежест, то в парично изражение ще има близо 30 % тежест.

Ако 9 продукта струват по 1 лев, а 10тия е 5 лева, то общата сума е 14 лева.
Скоро купувах 9 хляба и буркан черен хайвер.:dance:
Колко са 5 лева от 14 лева сметка като процент бе Ники. :bounce8::dance::dance::dance::dance::dance::dance ::dance:

---------- Post added at 17:59 ---------- Previous post was at 17:58 ----------

Ти си локум!
зяпай тука бе прасе
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1201171&posted=1#post1201171

По една случайност знам добре колко са вецовете.:dance:

---------- Post added at 18:03 ---------- Previous post was at 17:59 ----------

МЪКАААААААААААААААА, кви сметки връткам, и аз не си вярвам, хахахахахаха:dance::dance::dance::dance:

vaklinator
08-04-2013, 21:04
Не е вярно.

Ако купя 10 продукта и един от тях е 5 пъти по скъп от останалите 9, то независимо, че той като количество има 1 % тежест, то в парично изражение ще има близо 30 % тежест.

Колко са 5 лева от 14 лева сметка като процент бе Ники. :bounce8::dance::dance::dance::dance::dance::dance ::dance:

МЪКАААААААААААААААА, кви сметки връткам, и аз не си вярвам, хахахахахаха:dance::dance::dance::dance:

дали? и колко са бе приятелю?

Susscrofa
08-04-2013, 21:07
дали? и колко са бе приятелю?

Абе ти си голям сухар:)
Аз се пошегувах там.:dance:
Вецовете са много.

vaklinator
08-04-2013, 21:17
Абе ти си голям сухар:)
Аз се пошегувах там.:dance:
Вецовете са много.

пак ти казвам, че ни се компетентен по темата и не желая да ми омъскаряваш тематама със спам -*- шега било - - миндил!!!

pavlin
08-04-2013, 21:20
Пацо, ти правиш ли разлика между инсталирани мощности и производство. КПД на фотоволтаиците е нисък. Инсталираните мощности не значат нищо. Важно е какъв дял от електропроизводството или от електропотреблението имат вятърните и слънчевите централи и той е нищожно малък - за 2011г е под 2% от цялото електропотребление.

Абе Никалай, когато имаш 6 пъти повече инсталирани мощности ще имаш и 6 пъти повече производство. Според доклада към 2011г. има инсталирани 154 мвт. слънчеви централи. Към 2013г. те са 1000 мвт или 6 пъти повече. Освен това зависи и колко мощности са инсталирани е началото на годината колко в края колко от тях са работили през целия период колко от тях през част от периода и т.н. Цялостния ефект ще се види ако всичко се отрази точно е доклада за 2013г. когато динамиката на изграждане на нови мощности е почти спряла.

Susscrofa
08-04-2013, 21:21
пак ти казвам, че ни се компетентен по темата и не желая да ми омъскаряваш тематама със спам -*- шега било - - миндил!!!

Бате ти си поредния льольо в тази тема, който пише тъпни.
Няма да ти казвам защо знам колко са вецовете.
Шегата беше за хора,които знаят.:dance:

Дай сега по темата, че се отклони.
Аз обосновах, защо тези 5-6 % веи оказват значително влияние върху крайната цена.
Ти освен да пожелаваш някой да гори в ада и да мяташ боб друго правиш ли?

gigi
08-04-2013, 21:22
Не е вярно.

Ами пак смяташ грешно, или нарочно си ги пишеш как ти е удобно. 5лв с колко процента повече е от 1лв??

vaklinator
08-04-2013, 21:23
Абе Никалай, когато имаш 6 пъти повече инсталирани мощности ще имаш и 6 пъти повече производство. За 2011г. Според доклада към 2011г. има инсталирани 154 мвт. слънчеви централи. Към 2013г. те са 1000 мвт или 6 пъти повече. Освен това зависи и колко мощности са инсталирани е началото на годината колко в края колко от тях са работили през целия период колко от тях през част от периода и т.н. Цялостния ефект ще се види ако всичко се отрази точно е доклада за 2013г. когато динамиката на изграждане на нови мощности е почти спряла.

ей сега прасето ще каже, че 1000 мвт не е мощността на един 5-ти или 6-ти блок на козлодуй
просто защото му е кеф, а не, че може да смята

Susscrofa
08-04-2013, 21:29
Ами пак смяташ грешно, или нарочно си ги пишеш как ти е удобно. 5лв с колко процента повече е от 1лв??

:dance:

Сметни го ти де?

Нека смятам грешно, сметни го ти?
Ако го сметнеш, ще призная, че моята сметка е грешна, което няма да ми е трудно.:dance:

---------- Post added at 18:29 ---------- Previous post was at 18:27 ----------

ей сега прасето ще каже, че 1000 мвт не е мощността на един 5-ти или 6-ти блок на козлодуй
просто защото му е кеф, а не, че може да смята

Това сега защо, за да покажеш, че и ти знаеш нещо, или?

pavlin
08-04-2013, 21:33
Фотоволтаиците нямат бъдеще. Не и със сегашните технологии. У нас се въвеждат поради това, че идеята все още се лансира на лобистки принцип и поради това, че може да се изгражда на парче с относително малки инвестиции.
Слънчеви централи работят на много места по света. Но те представляват доста по-сериозни съоръжения и изискват доста по-големи първоначални инвестиции. Но основната разлика е в това, че работят на коренно различен принцип.

И на какъв принцип работят другите слънчеви централи.

Susscrofa
08-04-2013, 21:39

Валкинатора ще каже, той е инжИнер.:dance:

vaklinator
08-04-2013, 21:41

Нали си в щатите? "Невада солар 1" е нещото което искаш да видиш.

nikolaaaay
08-04-2013, 21:44

Грешно. Пробвай пак, не се отказвай.

ecotronic
08-04-2013, 21:45

За разлика от фотоволтаиците, които директно преобразуват светлинна енергия в електрическа, другите технологии концентрират топлината от слънчевите лъчи в малък обем, генерират пара, която върти турбини.........и т н. Това са най-общо казано централи с концентриране на соларна мощност (CSP). Предимството им е че тази технология прави флуктуациите доста по-малки и акумулират излишната енергия доста по-ефективно. Такива централи могат да работят и нощно време.
Не казвам, че това е бъдещето, а само на фотоволтаичната технология не може да се разчита.
Кобминация от двете предствавлява едно добро решение за оползотворяване на слънчевата енергия.
А ако в бъдеше фотоволтаичната технология не поевтинее драстично и не се изнамери много по-ефективен метод за акумулиране на енергията, то CSP със сигурност ще се наложат.

vaklinator
08-04-2013, 21:50
За разлика от фотоволтаиците, които директно преобразуват светлинна енергия в електрическа, другите технологии концентрират топлината от слънчевите лъчи в малък обем, генерират пара, която върти турбини.........и т н. Това са най-общо казано централи с концентриране на соларна мощност (CSP). Предимството им е че тази технология прави флуктуациите доста по-малки и акумулират излишната енергия доста по-ефективно. Такива централи могат да работят и нощно време.
Не казвам, че това е бъдещето, а само на фотоволтаичната технология не може да се разчита.
Кобминация от двете предствавлява едно добро решение за оползотворяване на слънчевата енергия.
А ако в бъдеше фотоволтаичната технология не поевтинее драстично и не се изнамери много по-ефективен метод за акумулиране на енергията, то CSP със сигурност ще се наложат.

Точно това е принцина на работа на "Невада Солар 1"
Загряват сол в огромни тръби и и тя си работи и нощем, защото не може да се втвърди и дава енергията, която е усвоилапрез деня. Бил съм там 2 пъти и съм го виждал това нещо

ecotronic
08-04-2013, 22:05
Загряват сол в огромни тръби и и тя си работи и нощем, защото не може да се втвърди и дава енергията, която е усвоилапрез деня. Бил съм там 2 пъти и съм го виждал това нещо

Точно така. Повече информация по въпроса тук (http://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power).
Само се замислете върху следното:
Ако в България съществуват достатъчно ВЕЦ - ове, които да компенсират недостатъците на ФВ, то какво се прави по други места, където няма ВЕЦ - ове?

gigi
08-04-2013, 22:22
По първата сметка

10лв гащи базова цена, обаче 93% остават същите а 7% се вдигат 10 пъти от базовата, та:

7% от 10 са 0.7лв х 10 са 7лв
значи имаш 10лв с тегло 0.93 = 9.3лв
и 7лв с тегло 0.7 = 4.9
или 9.3+4.9= 14.2лв а не 17лв както пишеш което пък от своя страна е 42% а не 70%.
Всъщност това е само некоректен пример, защото може да се сметне приблизително колко процента е оскъпяването на тока от ФЕЦ като се вземат данни от тук http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
Аз съм ги сметнал, хайде и някои друг да го направи да видим за крайния потребител колко е оскъпяването със и без ФЕЦ.

pavlin
08-04-2013, 23:25
По първата сметка

10лв гащи базова цена, обаче 93% остават същите а 7% се вдигат 10 пъти от базовата, та:

и 7лв с тегло 0.7 = 4.9
или 9.3+4.9= 14.2лв а не 17лв както пишеш което пък от своя страна е 42% а не 70%.
Всъщност това е само некоректен пример, защото може да се сметне приблизително колко процента е оскъпяването на тока от ФЕЦ като се вземат данни от тук http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
Аз съм ги сметнал, хайде и някои друг да го направи да видим за крайния потребител колко е оскъпяването със и без ФЕЦ.

Ами те ДЕКВР са си го сметнали, това е добавката за зелена енергия която може и да се увеличи.

---------- Post added at 20:25 ---------- Previous post was at 20:20 ----------

Поредната измишльотина която въобще не може да се приложи в България. Съществува пак благодарение на това че се товарят сметките на потребителите и имат договор за изкупуване на ел. енергията по определени цени.

Susscrofa
09-04-2013, 09:01
По първата сметка

и 7лв с тегло 0.7 = 4.9

E ти ме разнищи с тази корекция, направи примера ми "безмислен".

Ще се потретя. Примерът ми бе само, за да покажа, че дори 6 % тежат, защото количеството /делът/ не е важното в случая.

gigi
09-04-2013, 11:56
E ти ме разнищи с тази корекция, направи примера ми "безмислен".

Ще се потретя. Примерът ми бе само, за да покажа, че дори 6 % тежат, защото количеството /делът/ не е важното в случая.

Ами когато някои не може да си сметне правилно примера, а пък преди това обяснява колко било лесно, просто не му взимам под внимание разсъжденията за каквото и да било.
Всъщност енргията от ФЕЦ е около 4 пъти по скъпа от осреднета в целия микс а не 8-10 както казваш. Лошото е че за верна сметка нямаме достатъчно данни а именно от % ВЕИ колко в моментта са за ФЕЦ и колко за други, но да сложим 50 на 50 и имаме около 4% тегло в целия микс. Сметни сега колко се товари сметката на крайния потребител за kW/h.

Павлине, добавката за "зелена енергия" е с друга цел, то има и добавка за "високоефективното комбинирано производство" и добавка "невъзстановяеми разходи". Айде кажи тия другите две добавки за какво са и не са ли с по голяма тежест в сметката от "зелената енергия".

Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват.

П.С. сега си видях новата сметка и си е нормална, за разлика от предишните 2, които бяха с 50% по високи, пък ток почти не ползваме и не се влияя от външни фактори.

ecotronic
09-04-2013, 12:48
.............
Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват........

Абсолютно вярно!
Моята сметка за ток си варира в обичайните граници в зависимост от потреблението (+- 10%).
Пък нали и аз ползвам зелена енергия?

Susscrofa
09-04-2013, 13:06
Ами когато някои не може да си сметне правилно примера, а пък преди това обяснява колко било лесно, просто не му взимам под внимание разсъжденията за каквото и да било.
Всъщност енргията от ФЕЦ е около 4 пъти по скъпа от осреднета в целия микс а не 8-10 както казваш. Лошото е че за верна сметка нямаме достатъчно данни а именно от % ВЕИ колко в моментта са за ФЕЦ и колко за други, но да сложим 50 на 50 и имаме около 4% тегло в целия микс. Сметни сега колко се товари сметката на крайния потребител за kW/h.

Павлине, добавката за "зелена енергия" е с друга цел, то има и добавка за "високоефективното комбинирано производство" и добавка "невъзстановяеми разходи". Айде кажи тия другите две добавки за какво са и не са ли с по голяма тежест в сметката от "зелената енергия".

Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват.

П.С. сега си видях новата сметка и си е нормална, за разлика от предишните 2, които бяха с 50% по високи, пък ток почти не ползваме и не се влияя от външни фактори.

Аз твърдя, че моята сметка си е добра и достатъчно добре показва, че 6% си тежат достатъчно. /сигурно забеляза шеговития стил/
Виж сега, ако един разумен "управленец" види, че нещо е достатъчно натоварено няма да прави неща, с които да го товари допълнително до скапване.
Това е важно да се разбере.
Цената си беше достатъчно натоварена и спокойно можеше да не се товари и с ненужно много ВЕИ източници, които бяха капката, която преля чашата.
Аз никъде не съм казал, че само ВЕИ са виновни, но защо трябваше да бием и без това болната глава допълнително?
Това е важно да се разбере.
И защо трябваше изкуствено да държим цената на тока и после изведнъж да я напомпаме със 17 %, вместо всяка година да я вдигаме с 4?
Тъпите управленски решения са факт.:bounce8:

rossenvn
09-04-2013, 13:48
И защо трябваше изкуствено да държим цената на тока и после изведнъж да я напомпаме със 17 %, вместо всяка година да я вдигаме с 4?
Тъпите управленски решения са факт.:bounce8:

А освен нарочените ВЕИ, каква друга причина има за вдигането й всяка година? Кое точно са подобрили, че да им плащаме повече? Защо плащаме кражбите на ток - да си намалят от печалбата, да се погрижат да няма такива, доколкото съм чел навън процента на загуби е по-малък. Защо да плащаме и за свързване на ВЕИ - нали това им е работата, да свързват - да си го вземат и това от печалбата. Не казвам, че не трябва да печелят, но ДКЕВР всячески ги обслужваха тези години, а за да замажат положението първоначално стряскаха хората с голям процент увеличение, а после го намаляха, колкото да се каже, че правят нещо. Досега всички правителства играеха/обслужваха с тях, а сега изведнъж кой от кого по-голям борец против фашизма....аааа, монополите и картелите излезе.

pavlin
09-04-2013, 15:03

Едната добавка компенсира оскъпяването от ко генерации а другата от скъпите Марици.

gigi
09-04-2013, 15:39
Едната добавка компенсира оскъпяването от ко генерации а другата от скъпите Марици.

Ок, защо тогава да е виновна зелената енергия, а не това че плащам за когенерации, които всъщност имат по голяма ефективност и тези които използват топлината също плащат?? Така ми изглежда, че плащам с тока, част от парното на тия където не си го плащат:? а някои печели много.

А това с Мариците е малко по сложно и сега нямам време....
Но ако се запознае добре човек ще види че "зелената енергия" не е основния фактор за високите сметки. Всъщност на мене не ми пречи нея да си я плащам, вместо да плащам за пушилки от ТЕЦ-ове и после да си ги дишаме....

Susscrofa
09-04-2013, 16:13
Ок, защо тогава да е виновна зелената енергия, а не това че плащам за когенерации, които всъщност имат по голяма ефективност и тези които използват топлината също плащат?? Така ми изглежда, че плащам с тока, част от парното на тия където не си го плащат:? а някои печели много.

А това с Мариците е малко по сложно и сега нямам време....
Но ако се запознае добре човек ще види че "зелената енергия" не е основния фактор за високите сметки. Всъщност на мене не ми пречи нея да си я плащам, вместо да плащам за пушилки от ТЕЦ-ове и после да си ги дишаме....

Охоооооо, "старецЪТ" бил член на грийнпийс.:strong:
За когенерациите не си прав.
Когато от нещо се получава топла вода, защо да не се ползва и другия продукт, в случая ел. енергията независимо, че е по-скъпа от останалите ТЕЦ.
Това е все едно да изядеш агнето и от кожата му да не си направиш чепици, а да си купиш евтини шпицарки от еко кожа.
Ето това е екологично, това корелира с принципите на устойчивото развитие, а не да слагаш перки на миграционен път на птици и да унищожаваш плодородна земя покривайки я с грозни панели.
Ако един ТЕЦ е оборудван с необходимите пречиствателни съоръжения той не е опасен за околната среда.

ecotronic
09-04-2013, 16:18
Поредната измишльотина която въобще не може да се приложи в България. Съществува пак благодарение на това че се товарят сметките на потребителите и имат договор за изкупуване на ел. енергията по определени цени.

Не бих нарекал това "измишльотина".
Това е относително нова технология, създадена като резултат от усилията на мислещи хора и с цел да бъдат преодоляни недостатъците на фотоволтаичната технология.
Защо да не е приложима у нас?

vaklinator
09-04-2013, 17:18
Това е относително нова технология, създадена като резултат от усилията на мислещи хора и с цел да бъдат преодоляни недостатъците на фотоволтаичната технология.

Съгласен съм, но технологията изобщо не е нова.
Технологията може да произвежда ккато електричество, така и гореща вода за отопление и за прасето да се изкъпе

Susscrofa
09-04-2013, 17:19
Съгласен съм, но технологията изобщо не е нова.
Технологията може да произвежда ккато електричество, така и гореща вода за отопление и за прасето да се изкъпе

Ааааааа, прасето се къпе двуразово, и хапва петразово.:)

vaklinator
09-04-2013, 17:21
Ааааааа, прасето се къпе двуразово, и хапва петразово.:)

Сигурно има трифазен бойлер

Susscrofa
09-04-2013, 17:43
Сигурно има трифазен бойлер

Нямам бойлер, а имам ТЕЦ.:)

vaklinator
09-04-2013, 18:32
Не мога да го знам.... то прасето едва ли прави разлика от бойлер и ТЕЦ :)

pavlin
09-04-2013, 18:32

Защото в България няма пустини и такава концентрация на слънчевото греене. Според мен това е схема за финансова инвестиция за сметка на потребителя като го товарят със скъпа зелена енергия.

vaklinator
09-04-2013, 18:36
Защото в България няма пустини и такава концентрация на слънчевото греене. Според мен това е схема за финансова инвестиция за сметка на потребителя като го товарят със скъпа зелена енергия.

Ами като няма такива "екстри" като пустинете, толкова ли пък да няма условия за геотермални централи??? В България е фрашкано с такива условия

ecotronic
09-04-2013, 18:39
.......Според мен това е схема за финансова инвестиция за сметка на потребителя като го товарят със скъпа зелена енергия.

Всяка eдна инициатива може да бъде разглеждана и от тази гледна точка.

vaklinator
09-04-2013, 18:47
Всяка eдна инициатива може да бъде разглеждана и от тази гледна точка.

Ами естествено, то всяка инвестиция се прави с комерсиална цел.

pavlin
09-04-2013, 19:00
Да ама не на пазарен принцип и инвестицията я плащат такива които не ги питат искат ли скъпа зелена енергия или не. Това е същото като слънчевите паркове в България. Данъкоплатците плащат за това разни компании да си разработват финансови модели и да си правят експерименти с разни технологии.

---------- Post added at 16:00 ---------- Previous post was at 15:57 ----------

Ами като няма такива "екстри" като пустинете, толкова ли пък да няма условия за геотермални централи??? В България е фрашкано с такива условия

Геотермалните технологии са нещо друго и доколкото знам се прилагат в България но ако една технология е успешна няма нужда от обществено субсидиране.

vaklinator
09-04-2013, 19:11
Ей сега ще видите един "хубав" ток.
Само след изборите цената му ще се вдигне с 30%
Вече има заведени дела срещу нас.
П.П. /Говоря от името на ЕСО/

Susscrofa
09-04-2013, 21:24
Ей сега ще видите един "хубав" ток.
Само след изборите цената му ще се вдигне с 30%
Вече има заведени дела срещу нас.
П.П. /Говоря от името на ЕСО/

Ау, ама ти си много запознат.
Това докато анатемосваше Тачър /Бог да я прости/, ли го научи?

vaklinator
09-04-2013, 22:12
Ау, ама ти си много запознат.
Това докато анатемосваше Тачър /Бог да я прости/, ли го научи?

Тачър ми го каза преди да пукне

gigi
10-04-2013, 13:21
Охоооооо, "старецЪТ" бил член на грийнпийс.:strong:
За когенерациите не си прав.
Когато от нещо се получава топла вода, защо да не се ползва и другия продукт, в случая ел. енергията независимо, че е по-скъпа от останалите ТЕЦ.
Това е все едно да изядеш агнето и от кожата му да не си направиш чепици, а да си купиш евтини шпицарки от еко кожа.
Ето това е екологично, това корелира с принципите на устойчивото развитие, а не да слагаш перки на миграционен път на птици и да унищожаваш плодородна земя покривайки я с грозни панели.
Ако един ТЕЦ е оборудван с необходимите пречиствателни съоръжения той не е опасен за околната среда.

Дам и пак стигаме до там, че всеки си говори каквото му изнася. Клатат ни яко с цената и зависи кои къде има далавера плюе по останалото. И хората се връзват, ето ти обвиняваш зелената енергия а пък аз когенерациите, ама тока пак си е скъп и пак ще го вдигнат, нека само минат изборите и лятоска когато не се ползва много от домакинствата ще има големия отзад.

Susscrofa
10-04-2013, 13:26
Дам и пак стигаме до там, че всеки си говори каквото му изнася. Клатат ни яко с цената и зависи кои къде има далавера плюе по останалото. И хората се връзват, ето ти обвиняваш зелената енергия а пък аз когенерациите, ама тока пак си е скъп и пак ще го вдигнат, нека само минат изборите и лятоска когато не се ползва много от домакинствата ще има големия отзад.

Абсолютно съм съгласен с теб, но как иначе щяхме да изпишем толкова неща в тази тема, ако всички се бяхме обединили около твоята версия.:lol:

В този форумен митинг е необходимо да се противопоставят тези, за да може да има мозъчна дейност.
Виждаш, че се вадят данни, таблици, диаграми, дават се линкове, така се натрупва полезна информация. Друг е въпросът вече, дали тази информация информира или дезинфомира.:)
Наистина токът ще поскъпне и наистина зелената енергия несправедливо е нарочена като единствен виновник.

rossenvn
10-04-2013, 14:43
Сутринта хванах част от интервю с новия министър на икономиката - каза, че продължават проверките - били открили фотоволтаик, които работел по 32 часа в денонощие - водещата си умря от кеф да се прави на мъдра, че тия са сътворили нови физична закони. Вяроятно има и други такива, но като няма контрол всеки ще ни стриже с и без повод. И това е само една дребна пробойна...

fred
10-04-2013, 20:14
Аз пък забелязах тая новина, не че е нещо ново за много хора, но за други пък сигурно е и новост - Откриха нарушения при обществени поръчки за АЕЦ "Белене"

http://novinar.bg/news/otkriha-narusheniia-pri-obshtestveni-porachki-za-aetc-belene_NDI0NzsyNA==.html

Susscrofa
10-04-2013, 20:36
Аз пък забелязах тая новина, не че е нещо ново за много хора, но за други пък сигурно е и новост - Откриха нарушения при обществени поръчки за АЕЦ "Белене"

http://novinar.bg/news/otkriha-narusheniia-pri-obshtestveni-porachki-za-aetc-belene_NDI0NzsyNA==.html

Егати нарушенията.
:wierdo:

pavlin
10-04-2013, 20:39
Това за Белене си е пълна измишльотина където я дъвчат от много време. Става въпрос за един финансов swap където другарката която е правила доклада май не отбира много. Сега пак го извадиха този локум защото започва предизборната кампания. Типично Герберски номера, ние няма да пускаме компромати пък ако се появи нещо да знаете че това не е от нас. Както и кампанията им, ние нищо не обещаваме но ако някой обещай му казваме че не става или че го е взаимствал от нас. Абе типично профанско поведение. Ние много грешки направихме но отсега ще сме безгрешни защото вече сме си взели поука. Каква поука, то все едно да преливащ от пусто в празно. Резултата все ще е празно.

Susscrofa
10-04-2013, 20:43
"резултат на сключена необоснована рискова финансова сделка "

Хаха, егати обосновката на злоупотреба.

mordohy
10-04-2013, 22:45
Хората в оная страна зад океана слагат на електрическия стол и за по-малки нарушения!
Другаде направо им отсичат главите на паркинга

Дали са по-просто от нас?....

dimitar_vd62
11-04-2013, 11:06
А ВЕИ препродавали евтин ток като произведен от тях.

etrovskii
11-04-2013, 13:49
Хората в оная страна зад океана слагат на електрическия стол и за по-малки нарушения!
Другаде направо им отсичат главите на паркинга

Дали са по-просто от нас?....
То затова положението е такова тука,нека стане като там и ще видиш колко хора ще избягат и ще вдигнат революция:guns:

fred
11-04-2013, 19:44
Това за Белене си е пълна измишльотина където я дъвчат от много време. Става въпрос за един финансов swap където другарката която е правила доклада май не отбира много. Сега пак го извадиха този локум защото започва предизборната кампания. Типично Герберски номера, ние няма да пускаме компромати пък ако се появи нещо да знаете че това не е от нас. Както и кампанията им, ние нищо не обещаваме но ако някой обещай му казваме че не става или че го е взаимствал от нас. Абе типично профанско поведение. Ние много грешки направихме но отсега ще сме безгрешни защото вече сме си взели поука. Каква поука, то все едно да преливащ от пусто в празно. Резултата все ще е празно.
Ами това е твоето мнение, моето е че е обратното-оторизиран орган, установява поредните нарушения.

Susscrofa
11-04-2013, 22:06
Ами това е твоето мнение, моето е че е обратното-оторизиран орган, установява поредните нарушения.

Смешно е.
Прочети поне нарушенията.

spe4elist
11-04-2013, 22:19

Според мен ще е новина, ако някъде в държавата се случва нещо без нарушения. :screwy:

etrovskii
12-04-2013, 06:38
Смешно е.
Прочети поне нарушенията.

Той чете на тамбуктунски:grin:

pavlin
17-04-2013, 16:04
Ново предложение за увеличение на тока:
http://www.segabg.com/article.php?id=645441

Susscrofa
17-04-2013, 19:32
Ново предложение за увеличение на тока:
http://www.segabg.com/article.php?id=645441

Еми малоумниците, които допуснаха бума на ВЕИ да си понесат отговорността.

Тези от тройната коалиция създадоха този закон, а тези от ГЕРБ доооста умело го употребиха.:bravo:

dimitar_vd62
17-04-2013, 19:42
Да бе, ще понесат.Чудя се ако си бяха останали държавни/енергетиката/ какво щеше да е положението.Само не ми разправяйте че държавно е равно на комунизъм.Само гилотина ще оправи нещата.

fred
17-04-2013, 20:23
Според мен ще е новина, ако някъде в държавата се случва нещо без нарушения. :screwy:
Да, у нас това ще е чудо

BLUE1
17-04-2013, 22:30
Да бе, ще понесат.Чудя се ако си бяха останали държавни/енергетиката/ какво щеше да е положението.Само не ми разправяйте че държавно е равно на комунизъм.Само гилотина ще оправи нещата.

Митак, контролният орган е държавен и се усра до шия, та ти се питаш какво ли щеше да е ако им поверим и собствеността.....

dimitar_vd62
17-04-2013, 22:43
Ми ако беше държавно контролния орган нямаше да се осере.На кого ако ги поверим.Нали ги поверихме вече и те ти резултата.