View Full Version : Новата любовница - 156
Здравейте, колеги.След злополуката със 145-цата, не изневерих на марката и от вчера съм горд собственик на 156-ца. 1.8 TS 98г. Някои от вас може да познават колата, много ми хареса, доста е запазена, кожата е без забележки. Има нещо което ме притеснява и малко ми е трудно да намеря инфо за него в търсачката. Времето е дъждовно и като се намокри нещо ми светка ABS-а. По някое време се оправя, но през повечето време свети и спирачките са проблемни. Някой ще ме посъветва ли нещо ? И така и така съм я пуснал тая тема, мога ли да си позволя да помоля за препоръка от къде да взема добро масло за двигателя ? Благодаря предварително !!! :) Ето и малко снимки109232
109233
109234
KirilSol
23-02-2013, 12:40
това е старата кола на Tinoto
преди да отиде в Пловдив беше във Варна.
спойлера съм го купувал лично аз от ФЕРАРИСТА за тази кола, както и кожения салон и праговете
ОПРЕДЕЛЕНО СИ УЦЕЛИЛ БИНГО!
колата се караше само със Селения Рейсинг 10w60 , има сменен софтуер и върви много
датчика за АБС имаше прекъснат кабел (явно така си е останал) намери си нов
дано човека от Пловдив се е грижел добре за нея както Марто и един мой колега за малко след него
Честито....датчик виж в раздел продава...10-15лв...на диагностика ще покаже и кой точно е прекъснатият.
Сменя се лесно...ти можеш да си го смениш.
За маслото са ти казали вече!
Благодаря за бързите отговори. Да , колата е била във Варна преди да дойде в Пловдив. Тук я купих от Коцето, който явно се е грижил добре за нея. Салона е просто без забележка, третиран е редовно с препарати за поддръжка. Двигателя е доста тих. Някой може ли да ми каже колко литра масло събира двигателя ?
KirilSol
23-02-2013, 13:05
около 4 литра (зависи колко и как източваш). вземи си 5 литра
около 4 литра (зависи колко и как източваш). вземи си 5 литра
Ясно, мерси :)
и все пак честито за колата.. много добре изглежда вън и вътре
dimitar_vd62
23-02-2013, 18:24
колата се караше само със Селения Рейсинг 10w60 , има сменен софтуер и върви много
Я кажи за софтуера по подробно ако си наясно.
KirilSol
23-02-2013, 18:49
утре, да не цапаме тук на колегата
утре, да не цапаме тук на колегата
не и на мен ми е интересно какво за софтуера ? Все пак я карам тая кола :D
Забелязвам нещо което според мен не е нормално. Колата я карам без да я спирам около 15-20 км и не загрява повече от 65 градуса. На моменти стига 70 и пада на 60. Това задължително ли означава, че термостата е за смяна ? Из форума чета, че на места се споменава и датчик на температурата. Искам да допълня, че вътре парното си прави доста топло, което не трябва ли да означава, че колата си е загряла... И в случай, че не загрява, оказва ли голямо влияние на разхода, че в момента го смятам около 16/100 ...
KirilSol
24-02-2013, 21:00
Забелязвам нещо което според мен не е нормално. Колата я карам без да я спирам около 15-20 км и не загрява повече от 65 градуса. На моменти стига 70 и пада на 60. Това задължително ли означава, че термостата е за смяна ? Из форума чета, че на места се споменава и датчик на температурата. Искам да допълня, че вътре парното си прави доста топло, което не трябва ли да означава, че колата си е загряла... И в случай, че не загрява, оказва ли голямо влияние на разхода, че в момента го смятам около 16/100 ...
ако не загрява харчи повече. не е нормално
запали я като е студена и ако след 5 минути радиатора ти е топъл си за термостат
ако не загрява харчи повече. не е нормално
запали я като е студена и ако след 5 минути радиатора ти е топъл си за термостат
Ако правилно съм разбрал, сутринта да я оставя да работи на място 5 минути и да пипна радиатора с ръка, така ли ? Значи да не гледам уреда на таблото ...
Радиатора отпред трябва да е студен като риба даже и да показва 60-70 градуса на таблото. По принцип термостата започва да отваря на над 80 градуса - различно е на всеки двигател.
На верния тест е - качваш се и караш колата сутринта, след като е стояла цяло нощ, и наблюдаваш стрелката - като достигне 50-тина градуса ( след километър да кажем), спираш и пипаш радиатора - ако е топъл, за нов термостат си.
Ако е студен, покарваш още докато дигне 65-70 градуса и пипаш пак - пак трябва да е студен, маркуча към него трябва да е почнал да се затопля.
А датчика за таблото се хваща най добре като му се премери омажа при студена и топла кола и се сравни с таблицата за стойностите дадена от производителя. Имам я, но на домашния компютър...
Но 95% вероятност си за термостат... Боли, ама е така.
За 25км пробег, не мръдна от 60-65 градуса. Днес един приятел който се занимава с коли, званя в един магазин и казаха, че за модела на колата излизали 3 различни термостата. Единия струвал около 70лв, другия около 100лв и третия около 140лв. Трябвало да сваля моя и с него да ида в магазина за да са сигурни кой да ми дадат. Някой от форума ако е сменял термостат, може ли да ми каже на каква цена е взел неговия? Че бая цифра ми се струват тея последните два... Колата е 98г. 1.8 TS
GurgaPiti4
26-02-2013, 19:16
Аз ти казах колега моя го взех за 70 обаче при мен е нафта и има разлика от при тебе.Те моделите са три ама и на различни фирми и съответно цената. Ето тук http://www.mister-auto.bg/bg/termostat-ohladitelna-technost/alfa-romeo-156-932-1-8-16v-t-spark-144kc_v8809_g316.html откривам два модела за тебе.И ме съмнява да не е този първия и последния на снимката.Сега нека се изкаже някой с бензинка, който е сменял.
dimitar_vd62
26-02-2013, 19:28
Ми сменях, ама преди три години.70-80 платих тогава, ама кой беше производителя не помня.Казваш си номера на рамата и ти казват кои стават за твоята кола -има по-евтини има и по-скъпи.Ако не забравя може да си опитам да погледна под капака ако се вижда или чете нещо.
KirilSol
26-02-2013, 19:36
това ти е термостата
BEHR около 95 лева
VERNET около 80 лева
аз лично пробвах и двата и мога да кажа че VERNET е по-добър за мен
До края на седмицата ще съм го сменил и дано в неделя ако се видим да се похваля с положителна промяна :) Мерси за помощта !!!
KirilSol
26-02-2013, 19:49
До края на седмицата ще съм го сменил и дано в неделя ако се видим да се похваля с положителна промяна :) Мерси за помощта !!!
ами не знам с кого ще се видиш :) но го смени задължително. по-добре е за колата и за теб. вземи си Вернет !
имам лична сантиментална връзка с твоята кола и ще ти помогна с каквото мога, само казвай ако имаш нужда
ами не знам с кого ще се видиш :) но го смени задължително. по-добре е за колата и за теб. вземи си Вернет !
имам лична сантиментална връзка с твоята кола и ще ти помогна с каквото мога, само казвай ако имаш нужда
Еми тука в Пловдив има събиране всяка Неделя и за това казах ''ако се видим в Неделя''. Иначе съм ти много благодарен за отзивчивостта !!!
Термостата е сменен. Колата поддържа около 85 градуса. Всичко е нормално :) Сега остана да установя и разлика в разхода :)
GurgaPiti4
01-03-2013, 03:13
Аре честито ще черпиш!! :grin: Ще има разлика но под 10 в града не очаквай!
Честито !
За термостат си колега - и аз го имах този проблем . Този за 70 евтинко ми се вижда :) по-скоро около 100
Представител на Селения в Пловдив е на Цариградско след кръстовището с Източен в дясно - малко магазинче
Аз никога не съм очаквал да гори под 10 градско. Аз ще съм щастлив при 11-12... А масло вече си взех и сега отивам да влизам в канала да го сменям. Взех Селения gold syntetic 10w40, че след термостата не останаха пари за seleniq raceing 10w60 ... :(
KirilSol
01-03-2013, 21:12
Аз никога не съм очаквал да гори под 10 градско. Аз ще съм щастлив при 11-12... А масло вече си взех и сега отивам да влизам в канала да го сменям. Взех Селения gold syntetic 10w40, че след термостата не останаха пари за seleniq raceing 10w60 ... :(
грешка си направил :noooo:
грешка си направил :noooo:
Говорих с момчето от който я купих ... каза ми, че той тука с такова я е карал ... голям проблем ли е ? :S
KirilSol
01-03-2013, 21:21
в книжката на колата пише:
масло Selenia 20K
при спортно каране Selenia Racing 10w60
Selenia Gold не е за този мотор определено, но щом си го взел сменяй го...все пак е ново масло, то това е най-важното
какъв термостат сложи?
в книжката на колата пише:
масло Selenia 20K
при спортно каране Selenia Racing 10w60
Selenia Gold не е за този мотор определено, но щом си го взел сменяй го...все пак е ново масло, то това е най-важното
какъв термостат сложи?
Термостата няма грешка. Behr сложих. Един приятел който има сервиз ми го купи и ми го сложи още вчера.
---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:34 ----------
Термостата няма грешка. Behr сложих. Един приятел който има сервиз ми го купи и ми го сложи още вчера.
А маслото няма да го карам повече от 5000 км....
Jivko7777
02-03-2013, 18:36
---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:34 ----------
А маслото няма да го карам повече от 5000 км....
и не ръчкай колата
и не ръчкай колата
заради маслото ли???
etrovskii
03-03-2013, 07:39
заради маслото ли???
Честито колега,за маслото незнам 5 години карам със селения голд 10 /40,няма ядове,20 к ми го лапа.Иначе колицата си е яка браво,с кеф да си е караш.:bouncing_smiley::super:
Честито колега и много безаварийни. За маслото, аз карам само със selenia 20k for alfa romeo и нямам никакви проблеми.