View Full Version : ремонтен к-т шарнири за скоростния лост...???
Мисля, че и преди съм поставял този въпрос, но така или иначе досега не съм получил отговор...
Продава ли се комплект тефлонови втулки, които се намират в шарнирните съединения на лостовата система за превключване на предавките?
Иначе, досега съм питал на няколко места, но там ми дават цени - 65, 68, 80лв на съответната щанга/лост (цялата система се състои от 3бр лостове). Никъде обаче не дават цена само на втулките, които всъщност се и износват... :( Някои да има повече инфо по въпроса?
ALFA155Ts
17-01-2007, 17:31
Значи аз преди 2 години се зблъсках с тоя проблем 3 щангички са Да.продават се на щанга няма само втулки убих се да ги търся ................ доколкото си спомням бяха еднакви самоче с различна дължина и накрая са като шарнирчета ама бяха толква разбити...... че бяха за боклука. на сякаде ме гледаха като полезно ископаемо и така и така вече бяха свалени пак да ги сложа нали се сещаш :metal: И понеже тогава бях в свищов колата беше разглобена там купих от плевен от магазина 3 някакви по дълги бяха от друга италянска кола ама шарнирчетата им бяха накрая същите срязахме ги с флексито и ги снадоха и завариха по размера на оригиналните и гас още е така голяма цигания напраихме ама ...... лоста е стегнат включва си скоростите няма ядове ...........тихо прошепвам да не ме чуе дявола и хварлям щипка солчица ...........
На типото го имах същия проблем, много тъпа работа :twisted: Сигурно на 155 е нещо подобно, нали се фиат...
Та и аз се бях разтърсил за ремонтен комплект. Има ги, предлагат се поотделно трите щанги, но са с шарнирите в двата края комплект. Обаче нещо цената не ми хареса (по спомен нещо 35/45/55 лв според зависи коя от трите) и правих едни цигании със запълване на шарнира колкот да не се вади :oops:
Поотделно шарнир нямаше (то и не знам как може да се ремонтира)
пп: на фиата едната щанга предава движението на лоста напред/назад, другата съответно ляво/дясно, а третата е просто фиксираща. Обикновено се разбиват първите две, така че погледни, може да не се наложи да сменяш и трите
EDIT: е сега го погледнах в епер-а. Картинка позната до болка. Се едно гледам типото. Ако решиш да правиш, свали щангите и провери дали от типо/темпра няма да станат. Обикновено цените са в пъти надолу. И друго - провери си вилката, която е в/у кормилната рейка. Има един ш..ан лагер, който ако се разбие, лоста се мандахерца.
ALFA155Ts
18-01-2007, 09:11
не съм сигурен ама маи за алфа бяха други че аз зимах от типо и ги рязах и снаждах маи таи беше абе старшен цигания бах свъртял ама раоти :native:
Проблема при мен е, че при превключване на скоростите имам усещането, че някъде нещо закача... Всички вещи лица, които обиколих за съвет ми казаха, че проблема не е в синхронизаторите на скоростите или съединителя(както аз си мислех), а е някъде по лостовата система. Но при огледаа на същата - никой не стигна до заключението, че шарнирите са разбити, а само пръскаха малко масълце и казваха... "карай!!!"... Карай.. карай... ма мене това закачане ме дразни :(
E не, то ако са разбити шарнирите има луфт в лоста, но скоростите си се включват перфектно. Щом лоста се движи трудно, най-вероятно проблема е във вилката. Във фиат-форума има цяла ода за нея.
Е тва нещо от картинката:
на кое му казваш вилка ?
...номер 1 ли имаш предвид или...?
на кое му казваш вилка ?
Бе и аз съм се изказал :oops:
Имам предвид целия възел и по-специално мястото на лагеруване с кормилната рейка на част (4)
на кое му казваш вилка ?
Бе и аз съм се изказал :oops:
Имам предвид целия възел и по-специално мястото на лагеруване с кормилната рейка на част (4)
е, значи ще гледаме за луфтове някакви :-?
Имам един въпрос...знам,че темата е старичка,но мисля,че е актуална все още.Сменях рейка,а нали на нея лагерува механизма на скоростите-та явно нещо е станало,щото сега ми се изключва от 5-та скорост както карам.Въпросът ми е-каква може да е причината.Тя 5-та и преди влизаше малко трудно,но никога не е изключвала