PDA

View Full Version : Щракане при превключване на скоростите.Тампони?!?

maksi
22-03-2013, 17:02
Здравейте.От няколко дни имам проблем с 145-цата(1,9 JTD).Колата държи нормални обороти на празен ход,но всичко в купето вибрира-лоста за мигачите,волана,пластмаската под плеъра също скърца дразнещо.Това ме навежда на мисълта,че тампоните на двигателя са си заминали...Може ли от тях да се получава едно чукане отпред(не мога да преценя от коя страна е)при смяна на скоростите,при потегляне напред-назад...В движение също го има тва чукане в момента,в който се отпусне съединителя.Ако се отпуска бавно и внимателно съединителя няма проблеми-чукането го няма.Съединителя не приплъзва-на 5-та с газта до долу си ускорява нормално,без да откача оборотомера.
При загасен мотор,включен на първа бутам колата напред-назад и това щракане също се чува...

tonov
22-03-2013, 20:50
Мдаа, тампон/и.

maksi
22-03-2013, 21:23
При теста тази вечер при вдигната ръчна и отпускане на съединителя колата си гасне и на 4-та и на 5-та...Като включа първа и леко отпусна съединителя се чува щракането,като сменя посоката на движение(назад)също се чува...Веднъж обаче потеглила в дадена посока и е щракнала веднъж повече няма проблеми...
Сега вече е сигурно,че съм за тампони,като главния виновник ще се окаже този при скоростите.

phoenix
26-03-2013, 16:57
да не те отчайвам, но на мен ми звучи като на заминал си демпферен маховик... Освен тампон и маховик, може и да е повреда в диференциала... Ако е дифа, тогава ще имаш голям ход при включена скорост и изгасен мотор. Открива се като включиш някоя скорост и бутнеш колата, не трябва да има голям ход

maksi
27-03-2013, 22:00
Ако е маховика или дифа не трябва ли при всяко натискане на съединителя да се чува щракането?
Колкото до бутането на колата на скорост при загасен мотор щракането пак се чува,но хода на колата не е голям...

mordohy
27-03-2013, 22:11
Залагам старата си шапка , че е тампон!

maksi
27-03-2013, 22:17
По всичко личи,че е това,защото щракането се чува само при промяна на посоката на движение на колата т.е.има изместване на двигателя...Поне аз така си го обяснявам...
В момента съм свалил интеркулера и всички тръби за да ги почистя,след като затапих ЕГР-а преди месец,демонтирам фаровете за да оправя счупените рефлектори и чак след това ще се ориентирам към решението и на този проблем...
П.С.В момента се придвижвам със семейната Астра комби на газ...и с няколко думи само мога да кажа,че си мечтая пак да се кача на алфичката... :D :D :D

maksi
02-04-2013, 22:25
Колата днес беше сглобена и просто не е същата кола...Има видима разлика от преди-ускорява по-бързо,не заглъхва в по-високите обороти,НО след всичката газ и тестове днес при рязко ускоряване на 1-ва и последвалото включване на 2-ра въпросното "щракане" се чу за секунда и в следващия момент колата спря да ускорява.Това бе придружено от много зловещо стържене,което не се променяше при натискане и отпускане на съединителя(за щастие не е проблема в него).Стърженето се чува отпред отдясно и по всичко личи,че вътрешното каре е сдало багажа,защото се вижда как самия маншон се движи.
Дано проблема е само във вътрешното каре...сега гледам за карета :D