Log in

View Full Version : Сондаж за вода

Max
04-04-2013, 17:10
Здравейте,

Интересувам се дали някой скоро е ползвал услугите на фирма за водни сондажи?
Питах чичко Гугъл, но повечето са с ориентировъчни цени, предпочитам някой ако е ползвал и е доволен от конкретна фирма да каже, може и на ЛС.

Поздрави!

П.П.: Пропуснах да спомена, става въпрос за района на София.

code
04-04-2013, 17:33
Здравейте,

Питах чичко Гугъл, но повечето са с ориентировъчни цени, предпочитам някой ако е ползвал и е доволен от конкретна фирма да каже, може и на ЛС.

Поздрави!

Да те предупредя, че това няма узаконяване, идват и ти го пълнят с бетон и глобата е 5000лв за първо нарушение. Аз съм се интересувал копането беше 80-100лв на метър, но всичко това по много бегли спомени. Отделно разните там материали помпи и т.н.

lordliness
04-04-2013, 17:53
да допълня и аз- трябва им пясък, филц, течаща вода, тръби , копаят с багери едни големи дупки, където изхвърлят водата и материала който вадят и става кочина наоколо и гаранция, че ще попаднат на вода няма, а ти си плащаш и да няма.

Linkestis
04-04-2013, 18:16
да допълня и аз- трябва им пясък, филц, течаща вода, тръби , копаят с багери едни големи дупки, където изхвърлят водата и материала който вадят и става кочина наоколо и гаранция, че ще попаднат на вода няма, а ти си плащаш и да няма.

Това не е точно така.

П.П даже не знам за какви багери и дупки говориш,при положение че сондажа е с диаметър или фи 110 или 150.Тръбите са пвц.Нито пясък им трябва нито течаща вода,като се замисля и филц също :)
А гаранцията за вода е малко над 80%.
Иначе спор няма че излиза материал,в повечето случай смесен с люскавица,ама е не повече от 40-50 колички,освен ако сондажа не е повече от 100м.

Max,кажи за кои район и ще ти дам около три телефона да се обадиш.

lordliness
04-04-2013, 18:49
да зависи на каква дълбочина, наблюдавал съм като техническо лице правенето на няколко сондажа със сонда( на камион, не ръчно) на голяма дълбочина, ако е до 10 метра сигурно е както казваш. С филца се прави дренаж на сондажа.

Susscrofa
04-04-2013, 18:51
Необходимо е да си подадеш заявление до Басейновата дирекция /Дунавска/ за изграждане на кладенец.

---------- Post added at 15:51 ---------- Previous post was at 15:51 ----------

Да те предупредя, че това няма узаконяване, идват и ти го пълнят с бетон и глобата е 5000лв за първо нарушение. Аз съм се интересувал копането беше 80-100лв на метър, но всичко това по много бегли спомени. Отделно разните там материали помпи и т.н.

Защо да няма узаконяване?

fred
04-04-2013, 19:19
Нямам представа как се прави, но пред нас един в двора си направи водоизточник със сонда и си пръска нещо сега там.Чувал съм, че например автомивките трябва да ползват вода от такива източници а не от мрежата.
Тука гледам една тема подобна от друг форум (на рено :)) има и някаква тарифа за таксите от 2011 г.:Та може значи да се узакони:
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=40180.0

dimitar_vd62
04-04-2013, 19:47
Мда, тука до нас има една автомивка дето ползва такъв водоизточник.Доколкото знам трябва ХЕИ да каже става ли водата и си я ползваш.Май имало някакава такса.Имам познати с кладенци и хидрофори и нямат проблеми с бетониране на дупката и глоби.

Susscrofa
04-04-2013, 20:00
Автомивките задължително са на собствен водоизточник.
Казах, че е необходимо да се пусне уведомление за изграждане на кладенец до БД.
Ако не е за частно ползване, а е за ползване от юридическо лице, след изграждането е необходимо да се открие процедура за издаване на разрешително за ползване на подземни води, отново към басейновата дирекция /Дунавски район/.
При ползване от частни лица също има разрешително, но само, ако е над определени кубици добив.:band:

robygas
04-04-2013, 20:10
Здравейте,

Поздрави!

Имам сонда фи-110 на 35 метра. Реално водата тръгна на 26-тия, но останалото е резервоар защото е в планинска местност. За сондажа и тръбите бяха някъде около 1800лв. Оставиха ми и една помпа която си работи и до днес. Купих си половин цол маркуч, 50м. кабел, и 35м. тънко /Фи-6мм./ осигурително алпийско въже.
Според действащите закони трябва да има и водомер.
Изследването на водата си е твое решение.
Телефона на човека е -0887 994443 - Калоян

Susscrofa
04-04-2013, 20:13
Имам сонда фи-110 на 35 метра. Реално водата тръгна на 26-тия, но останалото е резервоар защото е в планинска местност. За сондажа и тръбите бяха някъде около 1800лв. Оставиха ми и една помпа която си работи и до днес. Купих си половин цол маркуч, 50м. кабел, и 35м. тънко /Фи-6мм./ осигурително алпийско въже.
Според действащите закони трябва да има и водомер.
Изследването на водата си е твое решение.
Телефона на човека е -0887 994443 - Калоян

Сигурен ли си за водомера?
Доколкото знам водомер не се иска за ползване за лични нужди, но не съм сигурен.

dimitar_vd62
04-04-2013, 20:29
Е не, тез дето ги знам са си узаконили кладенците и нямат водомери.За прав път го чувам това.Все едно на ВЕИ за лични нужди електромер да ти сложат

Susscrofa
04-04-2013, 20:31
Е не, тез дето ги знам са си узаконили кладенците и нямат водомери.За прав път го чувам това.Все едно на ВЕИ за лични нужди електромер да ти сложат

Водомер се искаше само за юридически лица и то е записано като условие за издаването на разрешителното за водовземане от подземни води.

code
04-04-2013, 20:40
Като излезем от сферата на "тоя това казал, ония онова казал" и тръгнеш да узаконяваш нов сондаж ще разбереш за какво става въпрос. А именно - един голям куп документи стои в Басейнова дирекция и чака някакви си промени в закона. А, че половината сонди в България са незаконни то е ясно, единствените законни са тия дето се възползваха навремето от гратисния период за узаконяване, но това са заварени съоръжения. А това, че ще точиш вода без водомер също го забрави, според закона това си е кражба, ако те хванат си плащаш глобите ;)

robygas
04-04-2013, 20:42
Сигурен ли си за водомера?
Доколкото знам водомер не се иска за ползване за лични нужди, но не съм сигурен.

Честно казано и аз не познавам някой който да има такъв водомер в двора си на кладенец или сонда освен тези които са на открито - автомивките примерно, но затова казах, че по закон е така доколкото знам.
Идеята е, че черпиш държавен ресурс и трябва да си плащаш.

dimitar_vd62
04-04-2013, 20:44
Е след като кладенеца е в твойто място що ще е кражба.Измислено от някой умник ми се вижда, ма в Бг нищо не ме учудва.А е сега изрових нещо че ми стана интересно.http://www.vodite.com/faq.html

Susscrofa
04-04-2013, 20:55
Честно казано и аз не познавам някой който да има такъв водомер в двора си на кладенец или сонда освен тези които са на открито - автомивките примерно, но затова казах, че по закон е така доколкото знам.
Идеята е, че черпиш държавен ресурс и трябва да си плащаш.

Това обясних. Автомивките са юридически лица.
Те плащат такса за тази вода на държавата.
Прявят и химичен анализ почти всяка година и бля, бля.
За частни лица не се иска водомер и разрешително, а само уведомление за изграждане на кладенеца, за да влезе в общия регистър.

---------- Post added at 17:55 ---------- Previous post was at 17:46 ----------

Е след като кладенеца е в твойто място що ще е кражба.Измислено от някой умник ми се вижда, ма в Бг нищо не ме учудва.А е сега изрових нещо че ми стана интересно.http://www.vodite.com/faq.html

Повтарям, за лични нужди, частни лица, до 10 м3/дн, не се изисква.

Чл. 43. (1) Индивидуално използване на водите и водните обекти е налице, когато съответното право се осъществява от определен титуляр.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., бр. 65 от 2006 г., доп., бр. 61 от 2010 г., бр. 35 от 2011 г., в сила от 3.05.2011 г.) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.
Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., бр. 65 от 2006 г.) Разрешително за водовземане се изисква във всички случаи, освен:
1. в случаите по чл. 43, ал. 2;

code
04-04-2013, 21:19
В Бг когато правиш нещо трябва да е уж законно, ама не съвсем. Не за друго, ами в законите ни има такива недомислици, че винаги, ама винаги си в издънка. Колкото повече се стараеш да си по всякакви стандарти толкова повече си го нахакваш. За съжаление нашата държавица стимулира само мишкуването и бягането по тъча. То за това и няма инвеститори.
Някой дори ми се беше оплакал, че си направил термопомпи за отопление-охлаждане на някаква сграда чрез използване на температурата на подземните води и пак мишкува човека, щото е в издънка.
Това се водело по закон термично замърсяване на подземни води, а навсякъде по света хората си го водят еко и стимулират хората да си правят такива термопомпи. Няма такава държава :moon::moon:

lordliness
04-04-2013, 22:58
всичко което е под земята е държавна собственост и нефт да намериш не е твой. иначе има климатични, системи които използват подпочвени води(защото температурата им е константна) и не са забранени, при тях проблема е по скоро във връщането на дебита обратно под земята, за целта има втори сондаж

Max
05-04-2013, 01:20
Къде ме хвърлихте вие? :-) Какво узаконяване, какви глоби?
Става въпрос за вилна зона на 60-ина километра от София, няма водопровод в района. Имахме си хубав кладенец сигурно от 40 години, който пресъхна, след като повечето съседи надупчиха със сонди.
Имотът се ползва от дъжд на вятър, надали 10 кубика и на година ще се вадят, та затова се чудех дали изобщо си струва сондирането, особено ако има узаконяване (а при неузаконен сондаж и глоби) изобщо нямам намерение да се занимавам. Но друго ми идва на ум, не трябва ли фирмата, която сондира да осигури и разрешително, един вид те се явяват съучастници в закононарушение.

code
05-04-2013, 07:50
Става въпрос за вилна зона на 60-ина километра от София, няма водопровод в района. Имахме си хубав кладенец сигурно от 40 години, който пресъхна, след като повечето съседи надупчиха със сонди.
Имотът се ползва от дъжд на вятър, надали 10 кубика и на година ще се вадят, та затова се чудех дали изобщо си струва сондирането, особено ако има узаконяване (а при неузаконен сондаж и глоби) изобщо нямам намерение да се занимавам. Но друго ми идва на ум, не трябва ли фирмата, която сондира да осигури и разрешително, един вид те се явяват съучастници в закононарушение.

Тях никой не ги търси, вземат си парите и чао.

Susscrofa
05-04-2013, 08:37

Задължително е да уведомиш басейновата дирекция, независимо какъв е кладенеца.
До преди година две имаше интензивен процес на регистрация за всички кладенци в БГ.
Този срок изтече.
Сега е необходимо да ги уведомиш, че ще биеш сонда.
Уведомлението е една страничка необходим е нотариален акт на имота.
Това е задължение на собственика на имота.
Свърши тази работа, за да ти е спокойно.
Не казвам, че веднага ще дотичат да те бетонират и глобяват, но се пак този кладенец трябва да бъде регистриран.

lordliness
05-04-2013, 10:42
когато регистрирах моята сонда тогава им изпратих някакво заявление с дълбочината на сондажа и колко цола е тръбата която засмуква, нещо такова беше.
Компетентните държавни институции трябва да ти кажат какво да направиш за да е законно

Susscrofa
05-04-2013, 12:52
когато регистрирах моята сонда тогава им изпратих някакво заявление с дълбочината на сондажа и колко цола е тръбата която засмуква, нещо такова беше.
Компетентните държавни институции трябва да ти кажат какво да направиш за да е законно

Ти си подал заявление за регистрация. Тази кампания приключи. Смята се, че всички съществуващи кладенци са регистрирани.
А и тук разбирам, че става дума за нов сондаж.
Там се пуска уведомление за изграждане.
Непознаването на законите не те оневинява.
Или си намираш консултант или жокер от приятел.

lordliness
05-04-2013, 15:15
Ти си подал заявление за регистрация. Тази кампания приключи. Смята се, че всички съществуващи кладенци са регистрирани.
А и тук разбирам, че става дума за нов сондаж.
Там се пуска уведомление за изграждане.
Непознаването на законите не те оневинява.
Или си намираш консултант или жокер от приятел.
знам, че приключи, ако се обърне към басейнова дирекция там трябва да го информират, най- точно и изчерпателно какво е необходимо.

Susscrofa
05-04-2013, 15:43
знам, че приключи, ако се обърне към басейнова дирекция там трябва да го информират, най- точно и изчерпателно какво е необходимо.

Така е, но не съм убеден, че ще попадне на "подходящия" служител.
А аз разбирам от тези неща, по една чиста случайност.