View Full Version : Нова кола, нови ядове, много въпроси :)
Здравейте!
Казвам се Николай и от днес съм официален собственик на Алфа 145 1.6 TS 119 коня (сега колко от тях са живи е друг въпрос вече), бензин/газ от 1998 година.
Имам сума въпроси и не знам точно от къде да почна, а и на всичкото отгоре това ми е първи личен автомобил.
Сега ... колата я регистрирах в КАТ днес, обаче сигурно трябва и в общината да я регистрирам ... тук идва първия ми въпрос - какъв е реда точно?
Втория ми въпрос е с множество подвъпроси вероятно, но най-общо се побира в "Къде да си я ремонтирам?"
Нещата, които със сигурност трябва да сменя са:
- ангренажен ремък (щото е вече на 75к км. , а знам, че трябва да се сменя на около 50к.). Тук има питанка дали трябва да сменям и обтяжните ролки?
- гърне .... бих предпочел от финансова гледна точка да ми го закърпят или нещо такова ... та КЪДЕ ?
- не знам накладките на какво дередже са ...
- акумулатора дава ядове (особено в по-хладно време)
- и ... имам проблеми с оборотите (особено на бензин) при изключена от скорост кола играят между 1000 и 1500. На газ е по-малък проблема, но след като спра пак сума време "бучи" преди да се сети, че е спряла и да падне на 800-900 оборота. Казаха ми, че имало вариант да е някакво си стъпково моторче, което можело да ми оправят за малко пари, а можело и да е някаква лампда сонда, която май не струва много малко. Съответно дали от това, дали от настройки на газовата, дали от някакъв друг проблем (даже се чудех дали не изпуска газ от някъде) разликата в разхода извънградско/градско ми идва двойно почти!
- другото са разни козметични ремонти от рода на кората на багажника, липсващ капак на колонката на лявата врата и т.н. за което мисля да мина през "Италианеца" и да се оборудвам, ОСВЕН ако не кажете някое друго място :)
Ииии а да .... преди да ме питате що съм си купил такова проблемно возило, ще кажа, че не съм я купил, а е "подарък" от баща ми.
Благодаря предварително за търпението, което ще проявите, за да обясните на един новак ко да праи с автомобила си!
Поздрави,
Бекич
reloading
08-04-2013, 12:59
Отиваш първо в даначното и си я регистрирваш трябва ти договора за пукупко-продажба + големия талон. може и да го снимаш.
После хубаво е да отидеш в някой от клубните сервизи за да я огледат обстойно и да ти кажат какво и има, какво трябва да се прави, колко ще струва и т.н. препоръчвам ти Вентура(може да намериш адреса в платените обяви).
Ангренажа задължително го сменяй също е хубаво и маслото + филтрите.
п.с. Може да пуснеш някоя снимка да видим колицата ;)
Маслото и филтрите са сменени преди 2-3 месеца, щото я бях взимал от баща ми и и спрасках картера, та правих картер, от там и масло и филтри смених ... снимки ще постна ... тя не че е много фотогенична, ама пък на мен си ми е возия, та ще трябва да се похваля явно :P
reloading
08-04-2013, 13:54
надявам се да не си слагал алуминиевата планка която се държи на картера... тя е проблемна при 145/6 :) аз така си спуках картера преди време... хубаво е да я махнеш
Идея си нямам какво са слагали, честно казано. Не разбирам изобщо, честно да си кажа. Закарах я на един квартален "майстор", свали ми картера, некъде го носи да го кърпят .... какво е слагал, какво не е слагал не знам. А баща ми твърди, че от както я е правил тоя, колата работи с един цилиндър по-малко, между другото, което забравих да спомена по-горе, като проблем за решаване.
reloading
08-04-2013, 14:04
обади се на Вентура да си запазиш час и те ще я погледнат....
Как са цените там? Да не ми свалят 2-3 кожи?
reloading
08-04-2013, 14:13
ами на мен миналата седмица ми взеха 10 лв. за преглед на ходовата част + 30 за диагностика :)
Звучи прилично. Аз ся разгледах, че за смяна на ангренаж и ролки за моята алфа взимат към 265 лв. , ама това с оригинални части ... дали има по-тънък вариант, щото аз ролката и ремъка ги гледах комплекта около 170 лв (за труд не знам колко се взима принципно).
reloading
08-04-2013, 14:44
Това да не е цена + двигател ;) майтап.. по-добре им се обади...
Тъй ще направя май. Мерси за насоката, ама първо трябва довечера да я мина на ГТП колицата.
nikolchoni
08-04-2013, 15:45
Колега 1-во добре дошъл и честита колица. Тук може да се изпишат романи за всичките ти въпроси и пак нищо да не направиш. Ще ти дам най-добрия съвет, а той е ако си от западната част на София отиди при сервиза на Лисан, ако си от източната отиди в сервиза на Румен. 2-та са уникални пичове и ги правят тези коли със затворени очи на народни цени. Телефони и адреси можеш да намериш в раздела със сервизи във форума. Успех!
reloading
08-04-2013, 16:06
Колега 1-во добре дошъл и честита колица. Тук може да се изпишат романи за всичките ти въпроси и пак нищо да не направиш. Ще ти дам най-добрия съвет, а той е ако си от западната част на София отиди при сервиза на Лисан, ако си от източната отиди в сервиза на Румен. 2-та са уникални пичове и ги правят тези коли със затворени очи на народни цени. Телефони и адреси можеш да намериш в раздела със сервизи във форума. Успех!
Абе общо взето който и от сервизите да избере няма да сбърка :)
В "Сухата река" съм ... май Румен ми е по-сгоден, като местоположение. Идея за работно време или да си му звънна да го питам?
---------- Post added at 16:19 ---------- Previous post was at 16:15 ----------
И още едно питане имам ... (надявам се да не съм адски досаден) ... понеже един познат има зверска отстъпка (мисля, че каза 25%) в Руди 96, та мисля за части да взимам от там ... някакви коментари относно техните части първо като качество, второ дали самите майстори не предпочитат да си работят по някакви техни линии с частите?
Как са цените там? Да не ми свалят 2-3 кожи?
Колега, с Алфите само в доверени сервизи, за да няма после ...работи на 3 цилиндъра, не пали, и други :brickwall: Тва за оборотите е най-вероятно моторчето за празен ход, което в повечето случаи подлежи на почистване, освен ако тотално не е блокирало. Румен е твоя човек. Няма да сбъркаш там, ама му звънкай предварително, че при него напливът е голям. Той си има сериозни отстъпки в частите в няколко магазина, ама там ти си решаваш, ако имаш доверни хора някъде. Иначе и аз съм в квартала, така че ако имаш нужда от помощ, свиркай ;)
Мдаа ... е той тоя на една приятелка на сестрата мъж (на шурунайката зълвината на стринкята по бащина линия пето коляно демек) и уж да мина по-тънко ....
А за това въпросното моторче и аз така разбрах и се надявам да е това ...
Голямо благодаря на всички! Надявам се на още съвети, пък и имайте едно на ум, че ще ви досаждам така или иначе ;)
Относно снимките, за които писа по-горе колегата .. да я ремонтирам, почистя, измия и т.н. ... ще я покажа ... очукана е от тук от там .... все пак си е на 15 години кола ... ама това да са и кусурите само :)
П.С. Ще чакам отговор за последния въпрос, ако някой може да даде още малко акъл.
Мдаа ... е той тоя на една приятелка на сестрата мъж (на шурунайката зълвината на стринкята по бащина линия пето коляно демек) и уж да мина по-тънко ....
Голямо благодаря на всички! Надявам се на още съвети, пък и имайте едно на ум, че ще ви досаждам така или иначе ;)
Относно снимките, за които писа по-горе колегата .. да я ремонтирам, почистя, измия и т.н. ... ще я покажа ... очукана е от тук от там .... все пак си е на 15 години кола ... ама това да са и кусурите само :)
П.С. Ще чакам отговор за последния въпрос, ако някой може да даде още малко акъл.
Скивай в раздела Продава части има много полезни обяви, че Италианеца не е много богат откъм 146-ци. няколко пъти звъня там за части и никога нищо нямат за тоя модел.
reloading
08-04-2013, 16:55
Щом си в сухата река "Вентура Гараж" ти е на 10 мин път ... а относно моторчето ако е като на 155 (което почти съм сигурен) може да пробваш сам да си го изчистиш...
nikolchoni
08-04-2013, 16:59
Още 1 съвет(защото аз си изпатих така). Не купувай част от едно място и да ги носиш в сервиз да ти ги сменят, защото всичко се случва и ако някоя част се окаже дефектна, после следват 1 тон разправии. Караш я пак на майстор, той сваля, отиваш взимаш я и я носиш да ти я сменят, после пак се връщаш... "абе големи истории ти казвам". Всичко това няма да го изпиташ, ако оставиш той да ти вземе частите. Закарай я на Румен, човека е уникален, сам ще се убедиш в това. Както спомена колега по-нагоре 1во му звънни, че има бая работа, НО работи много бързо и качествено.
П.С. Работното му време е от Понеделник до Петък от 09:00 до 18:00... Малко е като държавен служител :D бъзикче ;)
reloading
08-04-2013, 17:08
Още 1 съвет(защото аз си изпатих така). Не купувай част от едно място и да ги носиш в сервиз да ти ги сменят, защото всичко се случва и ако някоя част се окаже дефектна, после следват 1 тон разправии. Караш я пак на майстор, той сваля, отиваш взимаш я и я носиш да ти я сменят, после пак се връщаш... "абе големи истории ти казвам". Всичко това няма да го изпиташ, ако оставиш той да ти вземе частите. Закарай я на Румен, човека е уникален, сам ще се убедиш в това. Както спомена колега по-нагоре 1во му звънни, че има бая работа, НО работи много бързо и качествено.
П.С. Работното му време е от Понеделник до Петък от 09:00 до 18:00... Малко е като държавен служител :D бъзикче ;)
Може да си го позволи...
Ха ха ха ха .... ми ще видим - ще говоря с него, щото така на първо време наистина 25% надолу от части не е малко пък, като имаш предвид, че поне 500-600 лв. ще са частите в най-добрия случай.
А колкото до работното време и бързата работа ... много съм далеч от мисълта, че ще стане "за вчера" .... броил съм я за около седмица да съм без нея :D
nikolchoni
08-04-2013, 17:37
Ха ха ха ха .... ми ще видим - ще говоря с него, щото така на първо време наистина 25% надолу от части не е малко пък, като имаш предвид, че поне 500-600 лв. ще са частите в най-добрия случай.
А колкото до работното време и бързата работа ... много съм далеч от мисълта, че ще стане "за вчера" .... броил съм я за около седмица да съм без нея :D
Максимум 3 дена и си излетял с 200 от сервиза му :)
До колегата reloading, това беше в кръга на шегата :)
reloading
08-04-2013, 17:43
разбрах затова ти казах, че може да си го позволи ;)
п.с. не го познавам :)
Максимум 3 дена и си излетял с 200 от сервиза му :)
Екстра .... само дето тия 200 сигурно също са в кръга на шегата :pp: , щото тя и по документи не може да ги вдигне :drive:
reloading
08-04-2013, 19:35
Няма невъзможни неща! :)
Задължително се сменят ролките при смяна на ангренаж и като ти е нова кола се сменя и водна помпа, защото и тя е ролка към ангренажа. Вземи си месингова за препоръчване ... по принцип тя се сменя през един път ..
Колата не е 119 а 120 коня .. добре е и диагностика да направиш за оборотите.
Поздрави и да си я караш със здраве.
То именно защото чух, че се сменя през един път ролка, ама баща ми няма спомен дали я е сменял навремето с ремъка. Според мен я е сменял, ама ... не си заслужава риска май :) а конете ги изчислих спрямо ватовете ( 88 ) и просто махнах цифрите след десетичната запетая, въпреки, че принципно би трябвало да закръгля нагоре, щото се пада 119.64671224, така че си прав :)
Малко ъпдейт.
Предните накладки се оказа, че не са за смяна. За сметка на това задните, барабар с дисковете се оказаха за смяна.
До момента:
Задни дискове + накладки, ангренажен ремък + двете ролки - 288 лв. (със зверска отстъпка от около 25%)
Гърнето ... казаха, че нема накъде повече да се кърпи, та се зарових да търся ново ... баща ми каза, че е намерил някакво за 120 лв. и чакам да го вземе.
До тук ... добре ... после ще ъпдейтвам пак :)
В ЕМ-комплект гледам има целият ауспух (3-те гърнета след катализатора) за 148 лв. - гледах, защото и аз ще сменям преди зимата.
Колко ми излезна ремонта.
Ремонта излезна 768 лв тотал ... с връзки, отстъпки и т.н.
Смяна на ангренажен ремък + двете ролки
Смяна на задни дискове и задни накладки
Смяна на гърне (цялата генерация)
Смяна на лулите на свещите + кабелите
Ремонт на пръскалките на чистачките
Прочистване на дросела
В момента колата мърка, като котенце и върви като звяр. Отстранен е проблема с оборите на празен ход. Доволен съм.
Ангренажа, дисковете и накладките ми ги правиха в Ихтиман. Останалото ми го направиха във Вакарел.
Следва една хубава баня и .... обещаните снимки на "Алфолета"
Колко ми излезна ремонта.
... Доволен съм. ...
Това да се чува. И няма да се плашиш :-) - газ!