View Full Version : Човечеството се побърква
ecotronic
23-04-2013, 11:13
Бихте ли завели детето си на тази изложба (http://bodies.bg/bg/), която се организира в ЦУМ? За деца входът ще бъде безплатен.
dimitar_vd62
23-04-2013, 11:27
Ми зависи.Мойто е на 26 години и няма да я водя защото или сама ще отиде или ще ми откаже.За малки деца обаче ми се струва че ще е шокиращо ако изведнъж ги въведеш.Не всеки индивид може да понесе подобна гледка, колкото и образователно да изглежда.Би трябвало да има предупредителни надписи и възрастово ограничение.
Абсолютно не мисля нито аз да хода, нито да водя деца- знам и четох за тая изложба.
Но не мисля, че се побърква човечеството-преди са си водили децата да гледат как някой го ракъсват с 4 вола, набиват го на кръст, на кол, отрязват му главата и прочее и каквото се сетиш.Нищо ново под слънцето.
Но определено съм съгласен, че да гледаш трупове, декорирани и оформени от изкрейзил немски патоанатом е перверзия:thumbup:
Ама пък на други ще им е интересно, разни хора, разни идеали....
dimitar_vd62
23-04-2013, 21:22
Не мисля че имам нужда да се запознавам толкова подробно със структурата на човешкото тяло.Мисля че е гениално ако се използва като учебно помагало в мед. среди, но в момента в който го обявява за изкуство става перверзно.За обикновените хора има достатъчно атласи а вече и 3д симулации.Това ми идва в повече.Та като каза къде едно време са водили децата, се сещам за едно придаване - Машини на смърта.По някое дискавъри беше или сроден канал.Изумих се колко изобретателен е бил човекът да измисля всевъзможни начини за убиване.Реконструират и подробно и нагледно обясняват какво се случва с човек при усмъртяването му с тези приспособления.Вярно че използван кукли и трупове на прасета но ми се видя отвратително.Това да пъхнеш някой в търбуха на металин бик и да накладеш огън отдолу, като услужливо мса направили и специална тръба да може да диша та да му продължат мъките по-дълго.Няма друг вид на тази планета който да убива за удоволствие и да изпитва наслада.То изкрейзването не е отсега.
santo_traficante
23-04-2013, 21:46
Не!
lordliness
23-04-2013, 23:37
Да, интересно е, макар , че го знам, това е информация. Много сте плашливи :) след като знаем устройството на колите, без да се занимаваме професионално, защо да не знаем и собственото си устройство.
Susscrofa
24-04-2013, 08:57
Бати скуката :smoke:
На теб определено няма да ти е интересно, най-малкото, защото няма да смърди на формалин и леШ.:strong:
mirchozo
24-04-2013, 09:17
Айде па вие, значи да гледат филми с кървища, насилие и ужаси не е проблем, а това..., все пак зависи от възрастта на детето. Естествено аз не бих го завел на подобно нещо (все пак е на 3,5), също както не му позволявам да гледа по-горе споменатите и голяма част от "детските" филмчета по картуун нетуорк и другите подобни. А беше едно време "Ну Погоди", "Том и Джери", "Плодчетата" и т.н. и т.н., те сегашните не приличат на нищо, абаси......
Иначе аз бих отишъл на такава изложба, не ми е проблем да гледам трупове.
ecotronic
24-04-2013, 11:58
Като изключим това, че ставаме все по-бедни в морално отношение.......
Като изключим непрестанното и нагло пренебрегване на законите и правилата........
Като изключим каноните на църквата.......
Всеки от нас решава това с какво да се занимава и как да вади хляба си.
Та в тази връзка си представям един ексцентричен немец, който заедно с 55 човешки трупа обикаля света и прави пари. А покрай него паразитират и n-броя агенцийки.
И докато прави всичко това, този немец има наглостта да се сравнява с Да Винчи, Рембранд и Микеланджело......
lordliness
24-04-2013, 15:59
И те са кълцали така все пак
Бати скуката :smoke:
Е за извратеняци (в т.ч. и лекари) ясно че е скука :sniping:
---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:34 ----------
Като изключим това, че ставаме все по-бедни в морално отношение.......
Като изключим непрестанното и нагло пренебрегване на законите и правилата........
Като изключим каноните на църквата.......
Всеки от нас решава това с какво да се занимава и как да вади хляба си.
Та в тази връзка си представям един ексцентричен немец, който заедно с 55 човешки трупа обикаля света и прави пари. А покрай него паразитират и n-броя агенцийки.
И докато прави всичко това, този немец има наглостта да се сравнява с Да Винчи, Рембранд и Микеланджело......
Така е, но така е и било винаги-в крайна сметка времето отсява плявата от зърното.
На теб определено няма да ти е интересно, най-малкото, защото няма да смърди на формалин и леШ.:strong:
Няма как да са и двете. Или ще е формалин,или леш. Средно положение няма.
Е за извратеняци (в т.ч. и лекари) ясно че е скука :sniping:
---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:34 ----------
Така е, но така е и било винаги-в крайна сметка времето отсява плявата от зърното.
Бе нямах идея, че медицината е извращение, ма щом казваш. ...
Съдейки по децата на сестра ми, на малчуганите определено ще им е интересно.
:prescription:
Celestrial
24-04-2013, 23:18
Досега съм присъствал на две аутопсии и съм разгледал безброй фотоси на реални човешки органи.
Категорично считам, че това не е за деца (под поне 17г), независимо какво си мисли ПиАр-а, мениджъра и другите олигофрени. За децата и тийнейдъжирите, това остава за цял живот под формата на травма, която няма оправия.
Моето мнение - в никакъв случай, като отговор на заглавието на темата.
Няма как да са и двете. Или ще е формалин,или леш. Средно положение няма.
Бе нямах идея, че медицината е извращение, ма щом казваш. ...
МИ и аз нямам такава идея (въпреки, че определено има безмислени експерименти понякога)А, такова нещо не съм казал, беше в отговор на твоя реплика, на майтап...
Но тая изложба е печелбарска работа, за зяпачи.Извращение е гледането на мъртъвци, особено на тези тела в София, които на китайци и няма документи, че те са дарили труповете си за целта, както някои други "експонати".Имаше диспут с лекари, духовници и прочее по Хоризонт днес през деня.Най малкото, ако е с някаква уж образователна цел има макети.
А аз съм бацил /завършил медицинската школа в Русе, га бях войник/, а и майка ми и баща ми са лекари, гледал съм атласи, чел съм медицинска литература на нашите и т.н.
old alfist
25-04-2013, 21:42
Може би звучи еретично, но тази изложба е подходяща предимно за деца в горните класове, които ги влече анатомията на човешкото тяло, естествено придружени от учители или медицински лица, с които могат да разискват, коментират и дискутират, както и за студенти по медицина в началните курсове.
ecotronic
25-04-2013, 22:03
Въпросният предприемчив "деятел на изкуството", имал и магазин за човешки атрибути.
В него човек може да си купи примерно човешка ръка, ей така за да си я изучава.
Започвам да си мисля, че неговият бизнес е основан от негов роднина, който вероятно е въртял търговия с абажури от човешка кожа в Дахау.
В тая връзка, колко "ценна" щеше да е за поколенията колекцията от сини очи на д-р Менгеле, като и важните експерименти провеждани върху хора от него и подобните на него "учЕни" и "доктори".
dimitar_vd62
25-04-2013, 22:28
То па щото след него в САЩ и СССР не са правили опити.Имаше някакъв филм по този повод.Абе немците нещо ги влече това изкуство.
old alfist
25-04-2013, 22:31
Както знаем от книгата "Страдание и възторг", Микеланджело е ходил тайно в моргата и е правил аутопсии, изучавайки в детайли анатомията на човешкото тяло, за да може по-добре да я пресъздаде в склупторите си.
МИ и аз нямам такава идея (въпреки, че определено има безмислени експерименти понякога)А, такова нещо не съм казал, беше в отговор на твоя реплика, на майтап...
Но тая изложба е печелбарска работа, за зяпачи.Извращение е гледането на мъртъвци, особено на тези тела в София, които на китайци и няма документи, че те са дарили труповете си за целта, както някои други "експонати".Имаше диспут с лекари, духовници и прочее по Хоризонт днес през деня.Най малкото, ако е с някаква уж образователна цел има макети.
А аз съм бацил /завършил медицинската школа в Русе, га бях войник/, а и майка ми и баща ми са лекари, гледал съм атласи, чел съм медицинска литература на нашите и т.н.
И аз се базиках, още повече, че отлично си спомням, че си докторско чедо.:devil:
Сериозното ми мнение за това е, че е гавра с трупове. Това няма нищо общо с медицинската дисекция.:grandpa:
То па щото след него в САЩ и СССР не са правили опити.Имаше някакъв филм по този повод.Абе немците нещо ги влече това изкуство.
Да, така е, но в такива размери и по тоя начин май не са, общо взето нацистите са несравними в тая област.Но независимо кой го е правил-не е правилно.[COLOR="Silver"]
И аз се базиках, още повече, че отлично си спомням, че си докторско чедо.:devil:
Сериозното ми мнение за това е, че е гавра с трупове. Това няма нищо общо с медицинската дисекция.:grandpa:
:cheers:
Както знаем от книгата "Страдание и възторг", Микеланджело е ходил тайно в моргата и е правил аутопсии, изучавайки в детайли анатомията на човешкото тяло, за да може по-добре да я пресъздаде в склупторите си.
Това е едно, а тук нещата са съвсем други - има разлика.
А и пак казвам-тогава не е имало съвременните модели, направени от изкуствени материи, които могат да възпроизведат абсолютно всичко, а и в различни мащаби.
И Леонардо го е правил, както и още ред ренесансови личности, но после не са излагали "творенията" си.
ecotronic
25-04-2013, 22:48
На мен друго ми е странно. Твърди се, че за всички свои "експонати" този човек разполага с документираното съгласие на роднините или на самия човек приживе.
Да допуснем, че това е вярно.
Питам се:
Що за идиот трябва да си за да дадеш съгласието си относно това покойният ти баща да обикаля света окачен на ченгел а някой изрод да прави парички от това?
old alfist
25-04-2013, 22:52
На мен ми се струва, че за лаици все пак може да бъде интересно - на мен лично не, но колкото и да е скандално може да има хора, които могат да придобият елементарни познания в обемен вид.
На мен друго ми е странно. Твърди се, че за всички свои "експонати" този човек разполага с документираното съгласие на роднините или на самия човек приживе.
Питам се:
Що за идиот трябва да си за да дадеш съгласието си относно това покойният ти баща да обикаля света окачен на ченгел а някой изрод да прави парички от това?
За пари.
На мен ми се струва, че за лаици все пак може да бъде интересно - на мен лично не, но колкото и да е скандално може да има хора, които могат да придобият елементарни познания в обемен вид.
Разни хора, разни идиоти.
e какво ви пречи изложбата, не разбрах? Кое е скандалното? Може да гледат Азис и другите чалга изроди да си показват интимните части и да ги заливат с тва инфо, а не може да се образоват малко за собственото си тяло? Според мен изложбата е яка и някой ден живот и здраве, ако имам щастието да се сдобия с наследник и още я има, бих го завел да я види...що не?
dimitar_vd62
25-04-2013, 23:11
Щото м0же да нанесеш някаква психологическа травма на детето.
То па като гледа телевизия хич няма си причини психологическа травма... :) Изложбата е с образователна цел. Над определена възраст, не просто е желателно, а е задължително да се види. Кой какво печели от какво си е негова работа. Ако за нас това е полезно - плащаме и гледаме. Ако не е - отминаваме. Да не прибързваме с конспиративните теории и осъдителните присъди... :)
Питам се:
Това е така, ама днес по Хоризонт слушах за "експонатите" в София.Те били на китайци и нямали такива документи.Тоест, смята се, че немеца ги е спазарил евтино и без съгласие, явно.
А иначе всеки може да прави каквото си иска в крайна сметка-явно някои ги влече това, тяхна си работа.Аз нито ще я посетя, нито ще водя децата си (те може и сами да отидат, щото вече не слушат :).
dimitar_vd62
25-04-2013, 23:22
Еми те тука идва родителското тяло.Може да се прецени какво да гледа и какво не съобразно възрастта.А за подобни гледки може да се въведе отдалеко и постепенно.
Еми те тука идва родителското тяло.Може да се прецени какво да гледа и какво не съобразно възрастта.А за подобни гледки може да се въведе отдалеко и постепенно.
Да, спор няма.
dimitar_vd62
25-04-2013, 23:29
По Дискавъри даваха как един го нарязаха на филийки, много тънки филийки, почти прозрачни.Е, даваха само част от процеса, не целия.Тоя бил затворник,смъртник и след това искал да си дари тялото за медицински изследвания.Обаче не го водят по изложби.Държали го в някакъв институт.
old alfist
25-04-2013, 23:36
e какво ви пречи изложбата, не разбрах? Кое е скандалното? Може да гледат Азис и другите чалга изроди да си показват интимните части и да ги заливат с тва инфо, а не може да се образоват малко за собственото си тяло? Според мен изложбата е яка и някой ден живот и здраве, ако имам щастието да се сдобия с наследник и още я има, бих го завел да я види...що не?
Така си е - Азис е много по-голяма гадост.
Щото м0же да нанесеш някаква психологическа травма на детето. О, Боже:bouncing_smiley::rotfl: Къде живеете бе, хора?! А и нещо не видях да е само за деца. Който иска - ходи, който не иска, си седи вкъщи :tv:
Не знам каква по-голяма травма за едно дете от това да се роди в Булгаристан, където циганчетата имат повече права от него и е обграден от простотия, пошлост и селяния на всеки ъгъл. А те се хванали за няква изложба:pokey: Да отменят и часовете по Биология и Анатомия да не ги стресират децата тогава!
dimitar_vd62
25-04-2013, 23:50
Ми тя простотията и селенията са въпрос на възпитание.Затова живеем в Булгаристан.
:big_whoops:Предлагам да затворят и природо-научния, че има некви скелети, препарирани животни, може да се нанесе някоя травма на децата
lordliness
26-04-2013, 05:13
:cheers::cheers::cheers:
:big_whoops:Предлагам да затворят и природо-научния, че има некви скелети, препарирани животни, може да се нанесе някоя травма на децата
:handshake:
ecotronic
26-04-2013, 10:15
О, Боже:bouncing_smiley::rotfl: Къде живеете бе, хора?! А и нещо не видях да е само за деца. Който иска - ходи, който не иска, си седи вкъщи :tv:
Не знам каква по-голяма травма за едно дете от това да се роди в Булгаристан, където циганчетата имат повече права от него и е обграден от простотия, пошлост и селяния на всеки ъгъл. А те се хванали за няква изложба:pokey: Да отменят и часовете по Биология и Анатомия да не ги стресират децата тогава!
Няма да се впускам да ти обяснявам що е това възпитание и морални ценности, защото виждам, че няма нищо да разбереш.
Но се опитай да си отговориш само на един въпрос:
Защо е прието умрелите хора да се наричат покойници?
lordliness
26-04-2013, 10:26
Тези точно са си продали телата, за да не са покойници. А нима ако сте гладни няма да убиете животно, да го разфасовате и изядете и да научите синът си на това или ще е по хуманно да умрете от глад в екстремна ситуация.
Няма да се впускам да ти обяснявам що е това възпитание и морални ценности, защото виждам, че няма нищо да разбереш.
Но се опитай да си отговориш само на един въпрос:
Защо е прието умрелите хора да се наричат покойници?
Ти ли ще ме възпитаваш?:big_whoops: Господи, помилуй!:bigracer: Няма какво да се впускаш, понеже когато е трябвало, са ме възпитавали и образовали и то не ограничени индивиди, а интелигентни хора, които виждат малко по-далеч от носа си. Контравъпрос - Защо ограничените хора се наричат коне с капаци?:doctor: Въпросът е риторичен ;)
Susscrofa
26-04-2013, 13:13
Едно е да режеш човешки тела с цел бъдещо спасяване на човешки животи и съвсем друго е да се правиш на екстравагантен немски швестер излагайки трупове с цел печелбарство.
Тази изложба е тотален шит, поредната "революционна" култура.
ПриродоНАУЧНИЯТ музей няма нищо общо с тази гавра с трупове!
Едно е да режеш човешки тела с цел бъдещо спасяване на човешки животи и съвсем друго е да се правиш на екстравагантен немски швестер излагайки трупове с цел печелбарство.
Тази изложба е тотален шит, поредната "революционна" култура.
ПриродоНАУЧНИЯТ музей няма нищо общо с тази гавра с трупове!
Някой от тук коментиращите ходил ли е на изложбата?
ecotronic
26-04-2013, 13:37
Ти ли ще ме възпитаваш?:big_whoops: Господи, помилуй!:bigracer: Няма какво да се впускаш, понеже когато е трябвало, са ме възпитавали и образовали и то не ограничени индивиди, а интелигентни хора, които виждат малко по-далеч от носа си. Контравъпрос - Защо ограничените хора се наричат коне с капаци?:doctor: Въпросът е риторичен ;)
Прави ми впечатление, че често споменаваш Господ.
Това означава ли, че понякога палиш свещ за умрелите?
Знаеш ли що е това уважение към починалите хора, което повеляват всички религии?
А като оставим настрана религията - елементарното човешко възпитание?
По въпроса с възпитанието ти, моето скромно мнение сочи, че тези които са те възпитавали може да са били и много стойностни хора, но резултатът от това е незадоволителен.
Susscrofa
26-04-2013, 13:58
Ти как мислиш?
Mind_Control
26-04-2013, 14:18
Според мен е уникално яка тая изложба. Бих завел детето си ако е на 10-тина години. Децата гледат на нещата със съвсем други очи. Реално не е важно на колко е, а по- важното е, като родител да познаваш интересите на детето си и да прецениш- ще му е интересно или не.
Susscrofa
26-04-2013, 14:25
Според мен е уникално яка тая изложба. Бих завел детето си ако е на 10-тина години. Децата гледат на нещата със съвсем други очи. Реално не е важно на колко е, а по- важното е, като родител да познаваш интересите на детето си и да прецениш- ще му е интересно или не.
А, ако те попита дали това са истински хора, какво ще му отговориш, а отворко?:)
Твоето скромно мнение слабо ме вълнува! :sick1: Ти кой точно беше, че да решаваш кой как е възпитан, че и оценки да даваш?!:thumbdown:
Susscrofa
26-04-2013, 14:42
Твоето скромно мнение слабо ме вълнува! :sick1: Ти кой точно беше, че да решаваш кой как е възпитан, че и оценки да даваш?!:thumbdown:
Слагай цитат, за да става ясно към кой се обръщаш.:)
ecotronic
26-04-2013, 15:01
Аз само излагам своята гледна точка. И от нея нещата изглеждат така.
А моята гледна точка е правилната пак от моята гледна точка.
Никъде не съм казал, че моята гледна точка е вярната.
Има вероятност аз да съм в грешка а ти да си прав.
Тъй че няма защо да се пенявиш толкова и гузен негонен да бягаш - нещо което забелязвам, че правиш редовно и в други теми и постове.
Слагай цитат, за да става ясно към кой се обръщаш.:)
Явно съм цъкнал погрешка на другото бутонче, но се разбрахме.
Аз само излагам своята гледна точка. И от нея нещата изглеждат така.
А моята гледна точка е правилната пак от моята гледна точка.
Никъде не съм казал, че моята гледна точка е вярната.
Има вероятност аз да съм в грешка а ти да си прав.
Тъй че няма защо да се пенявиш толкова и гузен негонен да бягаш - нещо което забелязвам, че правиш редовно и в други теми и постове.
Изобщо не бягам - казвам нещата каквито са. Това, че някой не е на твоето мнение не значи, че не е възпитан. Не можеш да правиш генерализации и да даваш определения на хора, които не познаваш на базата на 3 изречения в някоя тема. И понеже някой не е съгласен и веднага е простак. Естествено, че когато директно ме нападаш, ще ти отвърна.
След като никой не е ходил, на базата на едно афишче е малко некоректно да се правят заключения и да се плюе.
dimitar_vd62
26-04-2013, 21:00
Не, но я даваха по един от научно-популярните канали, като освен крайния резултат даваха и процеса на обработване на телата.Имат навика през няколко месеца да си повтарят предаванията, така че може да го гледаш.Някое от Дискавъритата беше.
Да не се погребват телата е в противоречие както на християнския , така и на мюсюлманския морал.
Поругаването на мъртвец мисля, че беше криминално престъпление.
От тая гледна точка изложбата е скандална и в една държава с нормална прокуратура труповете щяха да се конфискуват и погребат според нашето законодателство и духовни норми.
От друга страна сина ми заколи първото си яре на пет годишна възраст и го бях подготвил, че това е нещо нормално. Сигурен съм, че сега би заклал каквото и да е, стига да се налага. Научил съм го да го прави бързо, без животното да разбере, какво става.
Считам, че и всяка жена трябва да може поне кокошка да заколи. Бабите ми се справяха сами с тия неща.
От гледна точка на зрелището бих завел децата си, проблема е, че единият е прекалено голям и няма да му направи никакво впечатление, а малката от майка си вижда къде по- интересни неща.
Всичко е въпрос на подготовка.
Susscrofa
26-04-2013, 22:19
Цялата работа е, че Ивчо "червения" иска да се образова гледайки мумифицирани тестиси и това видимо му доставя удоволствие.
Цялата работа е, че Ивчо "червения" иска да се образова гледайки мумифицирани тестиси и това видимо му доставя удоволствие.
Това , според милиционерското ми образование е "некрофилия" и също е престъпление!
Червения адаш на ченгела!
Да го разпънем!
А стига бе!
Дайте нещо конструктивно, в предвид часа:tequilla:
Mind_Control
26-04-2013, 22:37
А, ако те попита дали това са истински хора, какво ще му отговориш, а отворко?:)
Ако са истински ще му кажа, че са истински. Ти не си ли си водил детето в природонаучния музей? Не виждам какъв е проблемът.
---------- Post added at 19:37 ---------- Previous post was at 19:34 ----------
Да не се погребват телата е в противоречие както на християнския , така и на мюсюлманския морал.
Поругаването на мъртвец мисля, че беше криминално престъпление.
От тая гледна точка изложбата е скандална и в една държава с нормална прокуратура труповете щяха да се конфискуват и погребат според нашето законодателство и духовни норми.
:thumbdown: ти да не живееш в средновековието?
Ако са истински ще му кажа, че са истински. Ти не си ли си водил детето в природонаучния музей? Не виждам какъв е проблемът.
За съжаление не!
Тогава е било ясно и просто такова нещо е било немислимо.
За това говорят и Авицена, Леонардо, Микеланджело и много други учени.
к
Как би се почувствувал, ако видиш трупа на баща ти, три-четири години след смъртта му като нагледно пособие.
Без да съм чел тая тема, а тя не е била и налице, когато съм нахвърлял: "Тълкувател на пиянски делириум", то основната тема там е поругаването.
н
Независимо на какво.
Но точно там става въпрос за трупове!
Прочети я!
Ей така!
Сам се стрясках от написаното, ама май има смисъл.
Реалността е още по-откачена!
Susscrofa
26-04-2013, 22:48
В природонаучния не се търси евтино печелбарство.
Това е държавен научен обект.
А тук имаме един швестер решил да се прави на интересен.
:tequilla:
ecotronic
26-04-2013, 22:57
Едно от нещата, които отличават човека от животното, това е уважението му към покойниците.
Ако някой гледа на подобна "изложба" като проява на такова уважение, то на мен това ми е меко казано странно.
dimitar_vd62
26-04-2013, 23:13
Един учен беше казал че на човека мястото му въобще не е на тази планета.Според него ние сме изоставен експеримент.
Един учен беше казал че на човека мястото му въобще не е на тази планета.Според него ние сме изоставен експеримент.
Според мен и още няколко хора и ти не би трябвало да си от Варна, а поне от Перник, да не казваме София, ама на!
И ти вместо да станеш ватман в София и да решиш проблемите в семейството и "онова русото" да си гледа спокойно академичните задължения и децата ни да учат от свестни учебници, зубриш морски простотии и се чудиш де да се денеш!
Ама това си е всенационална болест!
Така, че рини си гълъбовите аки от терасата!
Абе какво стана с наглия гълъб, дето се разхождаше по апартамента?
old alfist
26-04-2013, 23:21
Не знам, но много по-гадни гледки с кървища, разчленени органи и крайници има по филмите, които вървят в телевизиите, тъй че в това отношение въпросното изложението е като изложба на произведения на изкуството.
По отношение на морала - това си е индивидуално, но аз в ранна детска възраст съм виждал балсамираните тела на Г.Димитров и Ленин и нищо ми няма.
dimitar_vd62
27-04-2013, 01:02
.....
По отношение на морала - това си е индивидуално, но аз в ранна детска възраст съм виждал балсамираните тела на Г.Димитров и Ленин и нищо ми няма.
Да де ма те не са одрани, всеки е виждал починал в ковчег.
---------- Post added at 01:02 ---------- Previous post was at 00:53 ----------
Според мен и още няколко хора и ти не би трябвало да си от Варна, а поне от Перник, да не казваме София, ама на!
И ти вместо да станеш ватман в София и да решиш проблемите в семейството и "онова русото" да си гледа спокойно академичните задължения и децата ни да учат от свестни учебници, зубриш морски простотии и се чудиш де да се денеш!
Ама това си е всенационална болест!
Така, че рини си гълъбовите аки от терасата!
Абе какво стана с наглия гълъб, дето се разхождаше по апартамента?
Ми няма го, имам съмнения че някой ги гледа и ги пуска от време на време, щото съм виждал и такива с маркер на крачетата.
Влаковете ми харесват, ама що не сам станал ватман не знам.
Единствения ми проблем е да си намеря работа с достойно заплащане, другите съм ги решил овреме.А, и още един се сетих - некъв свестен зет да имам че все се навъртат едни мераклии дето себе си не могат да гледат камо ли семейство.
"Онова русото" не мога му се опра на малкия пръст, та гледам поне вечер да се отчета качествено, та поне да си оправдая дневните.:cheers:
old alfist
27-04-2013, 10:19
Да де ма те не са одрани, всеки е виждал починал в ковчег.
Не са одрани, но са изтърбушени - все тая, тъй, че се замислете малко.
:falos2: Доставя ми удоволствие да ти чета плиткоумните постове и опитите ти за провокация. Ивчо се е образовал доста добре когато и където е трябвало.
Идеята да се види устройството на човешкото тяло е много интересна и вълнува човечеството отдавна. Друг е въпросът как е осъществено на практика:jason2: Нещо което не става ясно от брошурката. По Дискавъри има интересни предавания по въпроса, за съжаление напоследък нямам време да ги следя.
ecotronic
27-04-2013, 10:35
Не знам, но много по-гадни гледки с кървища, разчленени органи и крайници има по филмите, които вървят в телевизиите, тъй че в това отношение въпросното изложението е като изложба на произведения на изкуството.
Нали се сещаш, че ако "експонатите" от дискутираната изложба бяха изкуствени - на вид докарани 1:1, нещо което е напълно възможно, въобще нямаше да водим тази дискусия.
Така е и с филмите - макар и неприятни като гледки, зрителят знае, че всичко е една измислица.
Накратко - проблемът не се състои в самата гледка а във факта, че това са истински трупове.
old alfist
27-04-2013, 10:44
Нали се сещаш, че ако "експонатите" от дискутираната изложба бяха изкуствени - на вид докарани 1:1, нещо което е напълно възможно, въобще нямаше да водим тази дискусия.
Така е и с филмите - макар и неприятни като гледки, зрителят знае, че всичко е една измислица.
Накратко - проблемът не се състои в самата гледка а във факта, че това са истински трупове.
Разликата от филмите е, че там се появяват внезапно, а тук всеки знае предварително какво може да види и ако не желае, няма да ходи там.
По отношение на истинските "експонати" - всичко това е станало с информираното им съгласие приживе.
ecotronic
27-04-2013, 10:49
Разликата от филмите е, че там се появяват внезапно, а тук всеки знае предварително какво може да види и ако не желае, няма да ходи там.
По отношение на истинските "експонати" - всичко това е станало с информираното им съгласие приживе.
Това с информираното съгласие не променя съществено отношението на хората спрямо гледката.
old alfist
27-04-2013, 10:55
Това с информираното съгласие не променя съществено отношението на хората спрямо гледката.
На който не му харесва - да не ходи, но щом съществува все още тази иницианива, значи има интерес.
Както споменах преди - аз също не бих отишъл, но все пак според мен има и положителни страни.
lordliness
27-04-2013, 10:56
имам чувството, че повечето сте вегетарианци :) и ако бяхме в средните векове щяхте да изгорите горкия човечец на клада.
Това е просто наука, с животните правят още по гадни неща и никой не протестира.
old alfist
27-04-2013, 12:10
Може би колегите се опасяват след посещението на това изложение, някой да не отключи скрит канибализъм.
имам чувството, че повечето сте вегетарианци :) и ако бяхме в средните векове щяхте да изгорите горкия човечец на клада.
Това е просто наука, с животните правят още по гадни неща и никой не протестира.
А, и за животните се протестира.Но тука няма никаква наука, а печалба от любопитството на хората за смъртта и да видят умрял и обработен труп - това е просто.
old alfist
27-04-2013, 12:43
А, и за животните се протестира.Но тука няма никаква наука, а печалба от любопитството на хората за смъртта и да видят умрял и обработен труп - това е просто.
От любопитството има както отрицателни, така и положителни ефекти, но лошото е, че някои хора май завиждат за хрумването на предприемача.
Ами напълно възможно е, но за мен обаче боклукът си е боклук, независимо кой и в името на какво го предлага.
Аз продължавам да твърдя, че е неморално да се държи непогребан труп на човек.
Нека го режат студентите, нека му използуват ограните, но в рамките на седмица да бъде погребан.
Въпросът е морален и не е само до съгласието или несъгласието на човека, дал трупа си за шоу!
ivan dimitrov
27-04-2013, 21:19
---
Като изключим мумифицирането, не ми е позната религия, която да поощрява подобно нещо!:cheers:
Леко си краен май. По мое време, в школата за бацили, един от пьрвите часове по хирургия, беше присьствие на дисекция. Анатомията - ясно, учили сме и преди това. Интересно беше как реагира групата на гледката.
Човек може да си отговори поне на вьпросьт - става ли хирург от него или не. Още един повод да напомня - хората са много различни, не го забравяйте.
п.п. Това беше кьм Фред адресирано.
Морал е разтегливо понятие. Да ти кажа - наздраве, щеше да е много не морално, ако бяхме мюсулмани( Иво).
Светьт е шарен.
Айде, аз съм отличник на школата, 1983 влязох, не са били първите..имаше часове - 2, но при нас пък нямаше умрели та чистихме сняг...Ти кога си бил?
---------- Post added at 01:30 ---------- Previous post was at 01:26 ----------
Като изключим мумифицирането, не ми е позната религия, която да поощрява подобно нещо!:cheers:
А, има го при социалистическата религия :BBQ:
ivan dimitrov
27-04-2013, 22:45
---
lordliness
27-04-2013, 23:02
Цитат- "От прах сте създадени ,и в прах ще се превърнете". Има ли значение как?
ivan dimitrov
27-04-2013, 23:02
---
lordliness
27-04-2013, 23:41
Още един древен цитат:
Naturalia non sunt turpia - Което е естествено, не е безобразно.
хайде сега да ви видя какво ще кажете
ivan dimitrov
27-04-2013, 23:46
---
Е, аз нямам такава памет. Гледайки че сме врьсници, може и да сме се засекли. Сьс Петьр Развигоров Попов бяхме в един взвод. Бяхме 2ма "морски".
За нас имаше мьртви, няколко души колабираха, маса народ драйфа и 2ма - 3ма бяха непукисти. По кьсно се оказа че е важно да сьм виждал вече неприятни гледки.
п.п. Заяждам се бе lordliness. Колкото и да е сериозна темата, няма да трьгвам да си изневерявам сега.
Имаше при нас един Развигороров, ама беше Алдин Развигоров Кукудев (на майтап му викаха Развигор Попов), а с този Петър май не сме били.Е младост :)
ivan dimitrov
28-04-2013, 00:18
---
Е да-относно младостта.А иначе пази книжката, защото важи и за трудов стаж при пенсиониране! :tequilla:
dimitar_vd62
28-04-2013, 14:59
Още един древен цитат:
Naturalia non sunt turpia - Което е естествено, не е безобразно.
хайде сега да ви видя какво ще кажете
Ми тогава що има нетърпимост към есхибиционистите и нудистите.
ecotronic
28-04-2013, 15:24
Ми тогава що има нетърпимост към есхибиционистите и нудистите.
Митак, не видиш ли че е на латински?
А щом е сентенция на латински, значи е самата истина.
Чакам да настанат жегите и тръгвам гол по улиците:)
:tooth: O tempora, o mores
lordliness
28-04-2013, 17:17
религията налага табута и променя ценностите, сега сме възпитани така и това е нормално за нас, както знаете на олимпийскте игри атлетите са били голи и на никой не му се е струвало нередно
Duobus litigantibus tertius gaudet - Двама се бият, трети се радва. :)
ecotronic
28-04-2013, 17:24
религията налага табута и променя ценностите, сега сме възпитани така и това е нормално за нас, както знаете на олимпийскте игри атлетите са били голи и на никой не му се е струвало нередно
Не само религията налага табута. Аз мога да дам пример за много табута, наложени от атеисти.
Истината е относителна и зависи от гледната точка, която пък зависи от стадия на развитие на интелекта.
Може след 1000 години интелектът да е на стадий на развитие от гледната точка на който наличието на трупове по улицата да е най-естественото нещо на света.
Но ние разсъждаваме сега и гледайки на нещата от гледната точка на сегашната ни ценностна система.
Susscrofa
28-04-2013, 17:25
Ти какво предлагаш, да ходим по улиците по пишки и да се душим и подлизваме в метрото ли?
Или може би да изяждаме малките, които са от друг татко преди да онодим женската.:pimp:
Аз се придържам към тая сентенция: bonum vinum laetificat cor hominis - доброто вино весели сърцето на човека.
lordliness
28-04-2013, 18:04
Ти какво предлагаш, да ходим по улиците по пишки и да се душим и подлизваме в метрото ли?
Или може би да изяждаме малките, които са от друг татко преди да онодим женската.:pimp:
Ако за теб това е естествено може да го правиш, аз няма да те съдя!
Няма нужда да ми изкривяваш думите и аз като всички съм с промит мозък и се придържам към ценностите на обществото и ги смятам за правилни.
Ecce homo! - Това е човекът!
Dixi - Казах; всичко е казано, няма какво да се добави.
ecotronic
28-04-2013, 18:05
Аз се придържам към тая сентенция: bonum vinum laetificat cor hominis - доброто вино весели сърцето на човека.
Бе вие какво се разписахте на латински?
Ще отнесете май някой бан :)
lordliness
28-04-2013, 18:22
аз прилагам и превод :)
Ab initio - от самото начало.
ivan dimitrov
28-04-2013, 18:52
---
lordliness
28-04-2013, 19:03
Абе то хубаво прилагш и превод, ама правилата касаят латиницата, а не езика.
това са цитати, които губят част от смисъла, ако не са в оригинал, аз не пиша на български с латински букви.
Susscrofa
28-04-2013, 20:07
Ако за теб това е естествено може да го правиш, аз няма да те съдя!
Няма нужда да ми изкривяваш думите и аз като всички съм с промит мозък и се придържам към ценностите на обществото и ги смятам за правилни.
Ecce homo! - Това е човекът!
Dixi - Казах; всичко е казано, няма какво да се добави.
Принизяваш християнските ценности на нивото на обикновен учебник по етика и култура.
lordliness
28-04-2013, 20:20
Принизяваш християнските ценности на нивото на обикновен учебник по етика и култура.
Християнските ценности са спорни, въпреки това нося кръст на гърдите си, кръстен съм, имам църковен брак и ходя на църква понякога, за мен това е нещо като национална принадлежност.
Винаги съм смятал, че сме се запазили като народ, благодарение на църквата.
И съм много далеч от мисълта да принизявам каквото и да било, факт е, че се съобразяваме с табута, може би така е правилно.
Ad cogitandum et agendum homo natus est - Човекът е роден да мисли и да действа.
Прав си, спираме :) Едно последно:
Despice divitias, si vis animo esse beatus! - Презирай богатството, ако искаш да имаш щастлива душа.
dimitar_vd62
28-04-2013, 20:28
Е аз като не нося кръст и нямам кръщенета и бракове в църква да не би да съм мадагаскарец.
Всички европейци, независимо дали вярваме или не, живеем в общество изградено на християнските ценности, а дали го осъзнаваме или не - е друга работа.
lordliness
28-04-2013, 20:36
Е аз като не нося кръст и нямам кръщенета и бракове в църква да не би да съм мадагаскарец.
в България традициите са такива :)
ecotronic
28-04-2013, 20:51
Всички европейци, независимо дали вярваме или не, живеем в общество изградено на християнските ценности, а дали го осъзнаваме или не - е друга работа.
Според мен въпросът не е в това дали го осъзнаваме.
Аз уважавам християнската ценностна система, както и тази на всички други религии. Но считам, че е важна личната ни ценностна система.
Един атеист може да носи в себе си много повече духовни ценности от един християнин.
Накратко - декларирането на религиозна принадлежност е само една добра предпоставка, но далеч не е достатъчно условие за стойността на духа.
Susscrofa
28-04-2013, 20:59
Според мен въпросът не е в това дали го осъзнаваме.
Аз уважавам християнската ценностна система, както и тази на всички други религии. Но считам, че е важна личната ни ценностна система.
Един атеист може да носи в себе си много повече духовни ценности от един християнин.
Накратко - декларирането на религиозна принадлежност е само една добра предпоставка, но далеч не е достатъчно условие за стойността на духа.
Кои са критериите, които ползва атеистът, за да разбере кое е добро и кое зло?:)
При християните знаем.
И недей така с лека ръка да говориш ангро за всички религии, противно ми е.
lordliness
28-04-2013, 21:02
Кои са критериите, които ползва атеистът, за да разбере кое е добро и кое зло?:)
При християните знаем.
И недей така с лека ръка да говориш ангро за всички религии, противно ми е.
точно така, десетте божи заповеди са неоспорими, какво може да добави един атеист към тях.
Susscrofa
28-04-2013, 21:03
Християнските ценности са спорни, въпреки това нося кръст на гърдите си, кръстен съм, имам църковен брак и ходя на църква понякога, за мен това е нещо като национална принадлежност.
Винаги съм смятал, че сме се запазили като народ, благодарение на църквата.
И съм много далеч от мисълта да принизявам каквото и да било, факт е, че се съобразяваме с табута, може би така е правилно.
Ad cogitandum et agendum homo natus est - Човекът е роден да мисли и да действа.
Никога не влизай в църква, ако се съмняваш, не целувай кръста божи, ако се съмняваш.
Националното самосъзнание е далеч от църквата.
Ако проследиш какво е било мнението на духовенството спрямо освобожденските бунтовници...........
dimitar_vd62
28-04-2013, 21:15
в България традициите са такива :)
Традициите са наложени от църквата.Те не са български.По тая логека всички православни християни в околността трябва да са българи.
Църквата е изградила система от постулати, които са валидни вече две хилядолетия.
Ако се поровите, ще видите, че е дала отговори включително за генното инженерство, клонирането и прочие.
Живота ни е неизмеримо по-къс и за това не можем да налагаме модни влечения и заблуди, породени от конюнктурата.
Да отричаш религията означава да отричаш морала, на който се гради обществото.
Мразя хората, които се черкуват само за да ги видят.
Прекаленият светец и на бога не е драг.
ecotronic
28-04-2013, 21:26
точно така, десетте божи заповеди са неоспорими, какво може да добави един атеист към тях.
Да не би да се опитваш да кажеш, че преди да бъдат постулирани десетте божи заповеди не е имало праведни хора на тази земя?
lordliness
28-04-2013, 21:26
Традициите са наложени от църквата.Те не са български.По тая логека всички православни християни в околността трябва да са българи.
ако се замислиш имената ни са гръцки, защото се обуславят от религията, която сме приели.
Susscrofa
28-04-2013, 21:43
Да не би да се опитваш да кажеш, че преди да бъдат постулирани десетте божи заповеди не е имало праведни хора на тази земя?
Думичката праведен е свързана с тях, умнико.
---------- Post added at 18:43 ---------- Previous post was at 18:41 ----------
ако се замислиш имената ни са гръцки, защото се обуславят от религията, която сме приели.
Какво означава гръцки?
Що за тъпня е това.
За част от Византия ли говориш?
dimitar_vd62
28-04-2013, 21:54
Не мисля че ми трябва религия за да спазвам десетте божи заповеди.Пък и преди някой да ги е написал са съществували.То па поповете сякаш ги спазват.Какво значи висш разум.Бог ли или напреднала цивилизация която предците ни са обоготворили поради невежеството си.
lordliness
28-04-2013, 22:05
ако ми посочиш точната или поне приблизителна дата ще ти отговоря
---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:56 ----------
Какво означава гръцки?
преди да задаваш некомпетентни въпроси прочети какво пише за произхода на най- разпространените имена в България, колко от тях са български- малко
---------- Post added at 22:05 ---------- Previous post was at 22:01 ----------
Не мисля че ми трябва религия за да спазвам десетте божи заповеди.Пък и преди някой да ги е написал са съществували.То па поповете сякаш ги спазват.Какво значи висш разум.Бог ли или напреднала цивилизация която предците ни са обоготворили поради невежеството си.
на мен ми харесват идеите на Ерих Фон Деникен :)
ecotronic
28-04-2013, 22:07
:thumbup:
Това се опитвам да обясня.
Аз самият не съм кръщаван, не съм се венчал, не се кръстя като вляза в църква и никога не се кръстя.......
Това не ми пречи да бъда в мир със себе си и с околния свят.
Спазвам десетте божи заповеди не защото някой ми ги е показал и ми е казал, че трябва да ги спазвам.
За мен религията е просто едно необходимо за някои хора систематизиране на модел за поведение.
Не напразно се споменава за пастирът и овцете.
Накратко - познавам много хора, които са в много по-голяма степен морално-стойностни и познавам много хора, които макар и да демонстрират всячески своята религиозна принадлежност, не притежават и малка част от този морал.
dimitar_vd62
28-04-2013, 22:17
Ме не мога да го разбера...това да чакаш цял ден на опашка да целунеш някаква икона и да си вярваш че ще ти помогне...
old alfist
На всички религиозни мога да кажа - Щом Бог е допуснал всичко това, значи е Божий промисъл и в това няма нищо лошо, иначе не би го допуснал.
lordliness
:thumbup:
Това се опитвам да обясня.
Аз самият не съм кръщаван, не съм се венчал, не се кръстя като вляза в църква и никога не се кръстя.......
Това не ми пречи да бъда в мир със себе си и с околния свят.
Спазвам десетте божи заповеди не защото някой ми ги е показал и ми е казал, че трябва да ги спазвам.
За мен религията е просто едно необходимо за някои хора систематизиране на модел за поведение.
Не напразно се споменава за пастирът и овцете.
Накратко - познавам много хора, които са в много по-голяма степен морално-стойностни и познавам много хора, които макар и да демонстрират всячески своята религиозна принадлежност, не притежават и малка част от този морал.
всички общества имат религия, явно е необходима, е имаше едни без религия, но те просъществуваха кратко
ecotronic
28-04-2013, 22:22
всички общества имат религия, явно е необходима, е имаше едни без религия, но те просъществуваха кратко
Когато един индивид се има за част от стадото, религията му е крайно необходима.
dimitar_vd62
28-04-2013, 22:23
Религиите са наложени със сила и преследване.
lordliness
28-04-2013, 22:26
Когато един индивид се има за част от стадото, религията му е крайно необходима.
хората са социални животни, социалните животни нямат шанс извън стадото.
Susscrofa
28-04-2013, 22:28
На всички религиозни мога да кажа - Щом Бог е допуснал всичко това, значи е Божий промисъл и в това няма нищо лошо, иначе не би го допуснал.
Ааааа, не забравяй, че имаме право на избор, можем да следваме и падналият ангел в избора си.
lordliness
28-04-2013, 22:29
Религиите са наложени със сила и преследване.
диваците в амазония също си имат някаква религия и шамани и никой не им я налага насила
Susscrofa
28-04-2013, 22:30
Стадно и социално не винаги се припокриват.
Често при биологични видове с изразена социална структура имаме т.н. единаци.
Лъвове, слонове, вълци и т.н.
Кой определя тези имена като гръцки:)
dimitar_vd62
28-04-2013, 22:30
Зависи от стадото.Да не би да има само едно стадо антилопи.
Susscrofa
28-04-2013, 22:31
диваците в амазония също си имат някаква религия и шамани и никой не им я налага насила
Глупости!
Често ако не слушаш жреците те прокуждат от племето.
ecotronic
28-04-2013, 22:32
Хората са си хора.
Не са нито социални нито каквито и да било други животни.
Това, че някой (църква, политици, управници) все се опитва да ни втълпят това за да ни държат по-лесно на каишката е друг въпрос.
lordliness
28-04-2013, 22:42
Хората са си хора.
Не са нито социални нито каквито и да било други животни.
Това, че някой (църква, политици, управници) все се опитва да ни втълпят това за да ни държат по-лесно на каишката е друг въпрос.
ако отидеш в пустошта ще превъртиш от самота и ще загинеш, социални означава, че не може да съществуваш без себеподобни.
ecotronic
28-04-2013, 22:47
ако отидеш в пустошта ще превъртиш от самота и ще загинеш, социални означава, че не може да съществуваш без себеподобни.
А ти защо непрекъснато отъждествяваш общество със стадо?
Не допускаш ли че може да съществува общество от хора на които не им е необходима религия и църква за да живеят нормално?
dimitar_vd62
28-04-2013, 22:53
Е се ще се намери начин, като оня корабокрушенец, дето се обърнал към палмата в която бил издълбал една дупка и рекъл - ако не беше ти Миме, щях да превъртя
---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:49 ----------
Не допускаш ли че може да съществува общество от хора на които не им е необходима религия и църква за да живеят нормално?
Не бе, господ мисли за нас но ние не го осъзнаваме.Тоя спор много пъти съм го водил безмислен е .
lordliness
28-04-2013, 23:11
ще има друго, което ще замести религията- виж Корея, а обществото както и да го погледнеш е стадо, което има различни имена.
Знам, че спорите с мен единствено от любов към спора :)
Est in media verum - Истината е по средата.
old alfist
29-04-2013, 01:39
Ааааа, не забравяй, че имаме право на избор, можем да следваме и падналият ангел в избора си.
Всичко което не ни убива, ни прави по-силни, или кратко казано в случая - човек трябва да види и после да приказва и действа.
Susscrofa
29-04-2013, 08:49
Всичко което не ни убива, ни прави по-силни, или кратко казано в случая - човек трябва да види и после да приказва и действа.
Аха, значи казваш да си тресна главата в стената, за да се науча, че така ще си я строша, а не да послушам съвета на мъдреците, че не бива да правя така.:)
ivan dimitrov
29-04-2013, 09:01
---
Susscrofa
29-04-2013, 10:14
Не може да не си забелязьл, че основно тоя е начиньт, по който се трупа опит. Даже понякога е необходимо сьбитието да се повтори няколко пьти.
Така трупат опит децата и то обикновено до 6-7 год. възраст.:picnic:
lordliness
29-04-2013, 11:43
Интересна тема - както е казал поета, Veni, Vidi, Vomini! :tooth:
С този латински вече сме готови за доктори :)
Mind_Control
29-04-2013, 12:04
А защо мислиш, че това не е по- правилно от сегашното статукво? Хората убиват постоянно и сега било то във война или като престъпление.
Mind_Control
29-04-2013, 12:35
Ме не мога да го разбера...това да чакаш цял ден на опашка да целунеш някаква икона и да си вярваш че ще ти помогне...
Вътрешното самовнушение не е за пренебрегване. Ходенето на църква е за да те накара да се осъзнаеш малко, къде се намираш.
dimitar_vd62
29-04-2013, 14:33
Много добре знам къде се намирам и без да ходя в църква - в Булгаристан.Не ми трябва някакъв поп да ми дава наклон на оная работа.Молитва за здраве 20 лв, молитва за нам кво си - 30 лв.1000 човека преди мене са се лигавели върху кръста и аз трябва да го олижа за здраве.Колко наивен трябва да си да вярваш че с молитви ще се излекуваш или ще те споходи късмет.
Mind_Control
29-04-2013, 14:42
Много добре знам къде се намирам и без да ходя в църква - в Булгаристан.Не ми трябва някакъв поп да ми дава наклон на оная работа.Молитва за здраве 20 лв, молитва за нам кво си - 30 лв.1000 човека преди мене са се лигавели върху кръста и аз трябва да го олижа за здраве.Колко наивен трябва да си да вярваш че с молитви ще се излекуваш или ще те споходи късмет.
Нямах предвид теб точно. По принцип е добре, човек да се осъзнава от време на време. А и ходейки в църквата не е задължително да даваш пари.
Всички големи учени са били вярващи. Значи са достигнали до някаква истина за себе си и то чрез науката...
ecotronic
29-04-2013, 15:05
Човек може да е вярващ и без да демонстрира вярата си по начина по който е прието това да става.
Връзката между мен и това в което вярвам не се нуждае от посредници.
Susscrofa
29-04-2013, 15:06
Нямах предвид теб точно. По принцип е добре, човек да се осъзнава от време на време. А и ходейки в църквата не е задължително да даваш пари.
Всички големи учени са били вярващи. Значи са достигнали до някаква истина за себе си и то чрез науката...
Защо трябва да напишеш "всички".
Как узна, че всички големи учени са били вярващи?
Интересното е, че ужасно много лекари са вярващи, което може да даде отговор на много неща.
Та процесът не е обратен, както ти се опитваш да го изкараш.
Има много хора, които са атеисти, но когато се сблъскат реално с живота и смъртта разбират, че отговорите в науката често са крайно ндостатъчни и, че е трудно да се намери логично обяснение за много от нещата около нас.
dimitar_vd62
29-04-2013, 15:08
Изобщо не ходя в църква камо ли да давам пари.Но когато ходя по манастири и църкви винаги оставям по нещо за идеята да подпогна съхраняването им като исторически паметници.Пък това как го оползотворяват оставям на съвеста на поповете.И да ти кажа, много е странно чувството когато отиваш към операционната, с възможен фатален изход.Осъзнаваш колко си нищожен, че слънцето ще изгрява милион пъти и птичките пак ще пеят, колите ще вървят по улиците и никой няма да забележи че те няма.Освен близките разбира се.И след чувството че това може да е последния ти сън, ненадейно идва съвеста.Аз бях в мир с нея.Или ми е простила или аз съм живял "праведно".Е тва е страшния съд, няма дяволи няма ангели.Само ти и тя.И някой дръпна шалтера.Слава богу че после пак се кънектнах в матрицата.
Susscrofa
29-04-2013, 15:12
Е, те и поповете са хора, да не би да фотосинтезират.
Те са божии служители, неслучайно се наричат така.
Никой не те кара да целуваш иконата.
Прави нещата така както ги усещаш без да се насилваш и без да преиграваш, и все пак се опитвай да зачиташ каноните.
---------- Post added at 12:12 ---------- Previous post was at 12:09 ----------
Изобщо не ходя в църква камо ли да давам пари.Но когато ходя по манастири и църкви винаги оставям по нещо за идеята да подпогна съхраняването им като исторически паметници.Пък това как го оползотворяват оставям на съвеста на поповете.И да ти кажа, много е странно чувството когато отиваш към операционната, с възможен фатален изход.Осъзнаваш колко си нищожен, че слънцето ще изгрява милион пъти и птичките пак ще пеят, колите ще вървят по улиците и никой няма да забележи че те няма.Освен близките разбира се.И след чувството че това може да е последния ти сън, ненадейно идва съвеста.Аз бях в мир с нея.Или ми е простила или аз съм живял "праведно".Е тва е страшния съд, няма дяволи няма ангели.Само ти и тя.И някой дръпна шалтера.Слава богу че после пак се кънектнах в матрицата.
Манистирът е нищо без монасите и останалите духовни лица вътре.
Манастирът е духовно място, но уви напоследък всички гледаме на манастирте като на исторически забележителности.
И не случайно сме духовно изпразнени.:)
dimitar_vd62
29-04-2013, 15:25
Това че не влизам да се моля и нямам бог не означава че нямам морал и съм някакъв престъпник.Не ми е необходимо някой да ми казва да не крада, след като сам съм стигнал до извода че не е хубаво да крадеш нечий труд.
lordliness
29-04-2013, 19:27
Когато вляза в църква душата ми се чувства добре, ходя сравнително рядко, паля свещ и си тръгвам. Храмът ми действа успокояващо, скоро бяхме в църквата в Добърско- невероятна е. Там Исус е в нещо като космическа капсула.
dimitar_vd62
29-04-2013, 19:42
Щом така се чувстваш в мир със себе си - добре.Това не е моето място.
Аз също се чувствам добре в църква
Linkestis
30-04-2013, 00:30
В църква и манастири не стъпвам..няма и да стъпя.Децата ми не са кръстени няма и да бъдат.В домът ми и автомобилите не допускам да има икони и тем подобни простотий.На къдрав несъществуващ изкисляк не се кланям,както и на рабинята марийка забраменяла от въздуха,не целувам икони пръстени,ръце китки и фалоси.Не зачитам църковни закони както и дебелите мазни педерасти в расо наричащи себе си божий слуги.Ако ходя на погребение изчаквам дебелия мазник да си свърши работата дето е взел 200лв. и му тегля псувня.
Псувал съм поп и съм му късал расото заради пари.Не ме е срам и страх от господ,бог и подобните му...бих го повторил ако ми се отдаде възможност.
Свидетелите на Иехова крадът и правят секс по-малко от цялата епархия в България.
Така че : недейте в автомобилен форум да се обяснявате къде човек се пречиствал,осъзнавал и се чувствал добре.
Църкава е и винаги ще бъде бизнес и институция управляваща масите.
Бил съм и в руската духовна и в българската академий.Така че си спестете коментарите относно факта за изключително перверзния начин на живот даже и на най-дребния портиер работещ в църква или манастир.
П.П. битака в рилския манастир както и платения паркинг са страхотна атракция...за светената вода по левче в бутилка от минерална вода да не говорим...
В софийската академия пък ми харесва тенис корта,посещаван е от все заможни човечета.Харесва ми как младите академици подмиват духовните учени поне веднъж седмично.Тези които искат да завършат с шестица са принудени да се навеждат.
Бог да ви пази!
Susscrofa
30-04-2013, 09:13
В църква и манастири не стъпвам..няма и да стъпя.Децата ми не са кръстени няма и да бъдат.В домът ми и автомобилите не допускам да има икони и тем подобни простотий.На къдрав несъществуващ изкисляк не се кланям,както и на рабинята марийка забраменяла от въздуха,не целувам икони пръстени,ръце китки и фалоси.Не зачитам църковни закони както и дебелите мазни педерасти в расо наричащи себе си божий слуги.Ако ходя на погребение изчаквам дебелия мазник да си свърши работата дето е взел 200лв. и му тегля псувня.
Псувал съм поп и съм му късал расото заради пари.Не ме е срам и страх от господ,бог и подобните му...бих го повторил ако ми се отдаде възможност.
Свидетелите на Иехова крадът и правят секс по-малко от цялата епархия в България.
Така че : недейте в автомобилен форум да се обяснявате къде човек се пречиствал,осъзнавал и се чувствал добре.
Бил съм и в руската духовна и в българската академий.Така че си спестете коментарите относно факта за изключително перверзния начин на живот даже и на най-дребния портиер работещ в църква или манастир.
П.П. битака в рилския манастир както и платения паркинг са страхотна атракция...за светената вода по левче в бутилка от минерална вода да не говорим...
В софийската академия пък ми харесва тенис корта,посещаван е от все заможни човечета.Харесва ми как младите академици подмиват духовните учени поне веднъж седмично.Тези които искат да завършат с шестица са принудени да се навеждат.
Бог да ви пази!
Ти си един съвременен Ботев.
/Само не си мисли, че това е комплимент/
:)
Linkestis
30-04-2013, 12:27
Ееее чак съвременен Ботев/без комплимент/,по-скоро неразбран нервен идиот..антихрист така да се каже... :)
ivan dimitrov
30-04-2013, 13:12
---
Susscrofa
30-04-2013, 13:15
Ееее чак съвременен Ботев/без комплимент/,по-скоро неразбран нервен идиот..антихрист така да се каже... :)
"Моята молитва" имах предвид.
Не наричай себе си антихрист, смири се малко, остави гордостта да върви след теб.:)
ecotronic
30-04-2013, 16:01
От твоя пост аз не разбрах че си антихрист. Съдя затова по финала. Само разбрах, че си против църквата и наложените от нея правила.
Нещо за което съм напълно съгласен с теб.
И аз не разбирам защо непрекъснато трябва да се прави връзка между вяра, религия и църква.
Мислещите хора са достатъчно способни и сами да си изяснят това в какво да вярват и в какво не.
lordliness
30-04-2013, 17:31
И какво, не празнувате Коледа , Великден и именни дни. Къде е духът на традициите.
Вярно е, че църквата, като човешка организация винаги има недъзи, но има и ползи от нея.Сега, това е стар и дълъг спор, който няма начало и край.
Да, аз също я критикувам, но по различен начин.Църквата прави и много за хората, но особено нашата е унищожена умишлено от комунистите и сведена до това, което виждаме днес.Липсата и не поражда нищо хубаво, обикновено тая празнина се запълва от секти, простотии и всякакви други организации, които са изпълнени с много повече кусури.
Но искам да кажа, че вярвам в Бог (доколкото мога) и затова много ми допринесоха навремето книгите на Казандзакис-отлъчен от църквата (заради убежденията си и писанията), изпълнен с вяра, както и някои събития, в моя живот, които аз тълкувам така.
lordliness
30-04-2013, 18:07
Разговора беше по скоро за религията като цяло, а не за служителите на земята.
Е аз това имам предвид, но и земните представители също имат значение-няма как просто да бъде иначе.
lordliness
30-04-2013, 18:34
Е аз това имам предвид, но и земните представители също имат значение-няма как просто да бъде иначе.
Те понеже са хора по подразбиране са грешни :)
Точно това имам предвид, има изключения, но това е човекът :)
Бог да ви пази!
Явно имаш доста огорчения от духовенството. Аз лично знам за доста идиотщини, включително на най-високо ниво, но все пак има и доста хора, които си гледат работата сърцато и само заради тях съм готов да простя на клерикалните старци греховете. Свещениците, като отец Боян Саръев, Отчето с приюта, още един поп в Родопите, посветил се освен на всичко друго и на изследването на мумийото, с което традиционно лекуват в тая църквичка и още много други божии служители, които служат заради вярата, а не за себе си.
Всяка комерсиализация на вярата води до душевно падение.
Към Брезник има един много нашумял манастир.
Отидохме, ей така на разходка.
Нямаше цял ден свещенник, но за сметка на това се продаваше кисело мляко по пет лева, а в църквичката един със сурат на избягал от някое психиатрично заведение, продаваше свещи на цена от лев на горе. Горките баби се объркаха.
Иначе яко строителство и всичко лъскаво. Включително и магазин за църковна утвар.
Като разбрах за детето на колегата, минахме през рилския Манастир да му запалим по една свещ и да се помолим за здравето му.
Аз също видях шишетата с светена вода да се продават по левче в църквата.
Първосигнално реагирах също като тебе.
А после се ухилих, та щях да се пръсна от смях!
Тия шишета са точно за невярващите атеисти, които обаче много обичат да се черкуват и да се показват пред хората.
За вярващите има алтернатива.
Светена е водата както на аязмото, така и на чешмата в двора, която се намира отляво, като излезеш от църквата.
Това го знаят много малко хора.
Разрухата в църквата доведе сектите у нас и като от бълхи ще има много дълго време да се чистим от тях.
Иначе и Б. Нушич си признава, че съвсен нехристиянски е псувал попа, но от това не е пострадала Сърбия.
Гърция също се тресе от скандали в клира, но върши страхотна работа в обществото им.
Има много да ги гоним.
Изобщо когато човечеството се побърква , винаги основната религия запада и се появяват фалистически и оргистични култове.
Ние сме навлезли в такъв етап.
Човека е така устроен, че той без идол не може.
Ако не е религията, ще е някакъв култ.
В диктатор, в парите или в нещо друго, но винаги ще е крайност.
Така, че не се хабете в крайности.
Каквото ви падне на зъб и на .уй , това ще ви остане.
Другото е от Лукаваго!:Topic-is-closed-bg:
dimitar_vd62
01-05-2013, 21:40
Че кой атеист ще си купи светена вода и ще се черкува.
"Атеизмът отрича съществуването не само на личен бог или богове, но и наличността на други свръхестествени реалности от всякакъв вид, които нямат своето обективно основание в материята и не се подчиняват на законите на природата в тяхното взаимодействие. Различните богословски определения на атеизма допускат охарактеризирането на някои религии като атеистични поради отсъствието в тях на персонален Бог (като например будизма)[3][4]. С това атеизмът се обявява не само против религиите в техния класически вид, но и против всички форми на пантеизъм, спиритуализъм, идеализъм и други подобни, включително против вярата в чудеса. Заедно с отричането на „безсмъртната душа“ атеизмът не признава и личното безсмъртие."
lordliness
01-05-2013, 21:57
това нещо сложно ми дойде :)
все още не са открили липсващото звено в еволюцията на човека...
old alfist
02-05-2013, 00:16
Някой да е ходил на това изложение - да сподели мнение, иначе пак се отплеснахте извън темата.
ivan dimitrov
02-05-2013, 00:47
---
old alfist
02-05-2013, 09:48
Е, кой ши земе се излага, да ходи на изложение! Нали има телевизия, тя показва всичко.
Никой не може да ме убеди, че човечеството не се побьрква.
Забравих, че всички са много начетени и никой няма да се унизи да отиде на тази пародия.
Susscrofa
02-05-2013, 12:22
Забравих, че всички са много начетени и никой няма да се унизи да отиде на тази пародия.
Всички ние носим отговорност за постъпките си.
Не мисля, че е нужно да присъствам на гавра с трупове.
това нещо сложно ми дойде :)
все още не са открили липсващото звено в еволюцията на човека...
Грешиш и темата и особено част от учаснниците на форума го доказват.
Някой да е ходил на това изложение - да сподели мнение, иначе пак се отплеснахте извън темата. Една приятелка е ходила и сподели, че било страхотно и силно го препоръчва. Все пак говорим за интелигентно момиче, така че съм склонен да и се доверя.Изглеждаше доста позитивно инспирирана. Доколкото разбрах, изложбата е в БГ до Септември, така че ако някой от тук се реши, има време да иде.
lordliness
02-05-2013, 14:18
Грешиш и темата и особено част от учаснниците на форума го доказват.
Сега чета във вестника, че Божидар Димитров се обявява против експозицията.
Експонатите били китайци.
Susscrofa
02-05-2013, 14:29
Една приятелка е ходила и сподели, че било страхотно и силно го препоръчва. Все пак говорим за интелигентно момиче, така че съм склонен да и се доверя.Изглеждаше доста позитивно инспирирана. Доколкото разбрах, изложбата е в БГ до Септември, така че ако някой от тук се реши, има време да иде.
Има интелигентни жени, които се подмокрят при гледката на почти умъртвяващи се бойци в клетка.
Това е излагане на трупно месо с комерсиална цел.
Сега чета във вестника, че Божидар Димитров се обявява против експозицията.
Експонатите били китайци.
Абе аз го написах 5 пъти преди това, ама понеже не съм Б.Димитров, никой не чете :biggrin1:
---------- Post added at 18:00 ---------- Previous post was at 18:00 ----------
Има интелигентни жени, които се подмокрят при гледката на почти умъртвяващи се бойци в клетка.
Това е излагане на трупно месо с комерсиална цел.
Интересно, ако някой (или някоя) ходи на екзекуция и я препоръча силно след това, какво ли ще правим?:pig:
lordliness
02-05-2013, 16:18
Абе аз го написах 5 пъти преди това
винаги трябва да има два независими източника на информация :) :book:
Аз съм по независим от Б.Димитров, ама приемам :biggrin1:
lordliness
02-05-2013, 17:58
Аз съм по независим от Б.Димитров, ама приемам :biggrin1:
Пише, че имало и бременна жена с плода :crazy:
Ами това е много важно за организаторите, как да ни покажат устройството на човека, разбира се-срещу 10-15 лв. на човек, а за деца под 5 години даже безплатно, само и само с образователна цел....:gives[1]:
А иначе-четох че са китайци, затова и писах, защото тези "експонати" никъде не са изказали съгласие телата им да бъдат показвани (има и такива, ама не и на тая изложба).Понеже китайците са бол са ги купили на безценица.
old alfist
02-05-2013, 21:30
Всички ние носим отговорност за постъпките си.
Не мисля, че е нужно да присъствам на гавра с трупове.
Гаврата с живи хора е много по-голяма.
Вчера си подреждах едно кътче и се хванах за главата - цяло чекмедже пълно с дипломи, лицензи, сертификати и други квалификации и не сме сигурни в бъдещето си.
Идеята я разбирам, само не разбирам от какъв чеп трябва се ползват "оригинални части" ?
Ако идеята е да се "образоваме" , толкова ли е малоумен човека , че да не може от създаден/лят модел (който сигурно струва по-евтино) да научи всичко? Човешкияът мозък е достатъчно развит , че да си представи всичко, както и да научи всичко.
Или така ще сме "старомодни" ?
Има разбира се, писах и по рано за тях.При това има най различни големини, разрези и т.н.
На повечето посетители не им пука за науката, а се интересуват от смъртта и вида на човешката плът, без значение за какво е употребена.
ivan dimitrov
03-05-2013, 20:11
---
Имаше нещо за :pokey:некрофилията.
Това е излагане на трупно месо с комерсиална цел. И аз обичам бойни спортове и какво от това? Момичето поне е било там и е видяло и споделя впечатления. Да ти кажа, че не е нужно да се стига до кръвопролитие за да се подмокри жена:pokey:
И аз обичам бойни спортове и какво от това? Момичето поне е било там и е видяло и споделя впечатления. Да ти кажа, че не е нужно да се стига до кръвопролитие за да се подмокри жена:pokey:
Аз от моя опит бих казал, че една жена започва да се подмокря едва след кръвопролитието!: Гърбица:
Аз от моя опит бих казал, че една жена започва да се подмокря едва след кръвопролитието!: Гърбица:
:lol: важното е да има "мазане". пък всеки си го постига както си го може :afro: