View Full Version : Внимание ! ! !
Здравей те ! От известно време сам почитател на Алфа Ромео и съм се спрял на МОДЕЛ 156.Попаднах на една обява в мобиле и по-точно на тази http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11366706677891405&f1=details&slink=2suu7t
Когато отидох при човека който я предлага и я разгледах всичко изглеждаше "ОК" до момента в който го попитах можели да отидем до най-близкия сервиз в който да направят диагностика на колата..,той категорично отказа,думите му бяха следните "Нямам време за глупости,времето ми е пари" След това му предложих да докарам аз техник на място който да си свърже лаптопа към алфичката и да и направи диагностика,той отново отказа.. "един така ми дойде и директно го изгоних.Ти дай парите първо пак после я карай където искаш,който искаш да я гледа" това бе отговорът му. Започнах да се чудя,казва че колата е в перфектно състояние а отказва да и се направи диагностика..Попитах го как мога да бъда сигурен че колата наистина е в перфектно състояние както той твърди,той отговори "Ти знаеш ли тая кола какъв човек я е карал..,такъв дето има толкова пари че..." нещо си,не помня точно какво беше сравнението.Попитах го каква е причината за продажбата на автомобила той каза че нея е карал и за това. После попитах от къде е колата,той ми каза че я е вкарал от Италия където имал приятел със заложна къща и колата била заложена там и после "изгоряла" и той я бил купил много ефтино...(малко не ми се върза историята след като твърдеше че предишния собственик бил голям "паралия") Много странно,помислих си.. Помолих го за ключа на колата за да дам на контакт и да пробвам теста с скоростите на място. Той отказа и по-точно каза "Кви са тия глупости,кой ти ги казва тия измишлиотини,ти знаеш ли аз от колко години се занимавам с коли"... отговорих че съм прочел за този тест тук в форума,при което той замлъкна..Както всеки друг се отказах и прекратих спора като реших да си тръгна а човечеца ме изпрати с думите "ходи да четеш и си купи друга Алфа"...
Между другото колата няма някой от екстрите които е написал в обявата и по-точно;автопилот,парктроник,ел.седалки.
Направи ми впечатление че като го попитах какъв разход дава колата той не знаеше,буквално това бе отговорът му "не знам".Също така като го попитах как се отваря багажника за да разгледам (все пак никога не съм имал такъв автомобил и не знам какво да гледам така че гледам всичко) той отново отговори с "не знам",не е ли странно ? Имал колата от година и не знае какъв разход дава и как се отваря багажника.
Пуснах темата за да предупредя невежи купувачи като мен да не се опарят,или такива който разбират да не се разкарват..
Надявам се да е полезна,ако ли не е,моля модераторите да ме извинят за спама и да я изтрият.
dimitar_vd62
29-04-2013, 19:37
Виж ся, аз на кафе, карти и боб не вярвам, само на току що свалено дамско бельо.В смисъл, може да те уверява много неща но моят съвет е без диагностика не купувай.И въобще ако аз търсех кола с тоя изобщо нямаше да се занимавам.Укроти си мерака и потърси кола по автокъщите.Няколко коли съм купил или съдействал при покупка и не съм имал случай да ми откажат преглед и диагностика в сервиз.
Susscrofa
29-04-2013, 19:59
Не разбрах защо да внимаваме?
Постът ти не доказва колата да има сериозен проблем.:pimp:
От такъв и семки няма да си купя.Определено колата е с проблем и не ефтин затова ти е отказал.Успех с търсенето.
Е каква е драмата? Кристално ясно е, че си попаднал на много елементарен мошеник, който си търси много наивна жертва. Още при отказа за диагностика плюеш, обръщаш се и си тръгваш.
П.С. Сега видях обявата. Тази кола е на над 300 000 км, т.е. съвсем скоро предстоящ основен ремонт.
Колега, темата си е много убава!
По-често трябва такива тарикати да се показват!
trustworthy
29-04-2013, 21:48
Добре помниш, че те бяха баннали точно заради подобно тролене.
Ако нямаш какво да кажеш, не говори глупости! Дори и когато става дума за този раздел!
WarsteineR
30-04-2013, 02:22
Хаха яко, тъкмо я разглеждах на живо едно приятелче я купил за износ.. та изглежда лачена. В смисъл салона и външността и са много запазени. На място вие някоя ролка.. Каза че скоростите надолу сама ги сваля, а нагоре трябва с педалчетата от волана, което ми се стори странно... нали е автомат?? Другото е, че предницата е много омекнала .. Както и да е да му мислят в Тайван. Все пак, го посъветвах да отиде на обстоен преглед, щото знаем че двигателя е бая капризен ии може би леко сбъркан от завода.. Здраве да е :photo:
Нормално, ако му е писнало да се занимава и да му обсъждат колата по форумите .. А това, че времето е пари си е самата истина. Повечето купувачи ще му теглят една майна и няма да я купят, ама това явно не го бърка. Такива търговци пазарът ги изхвърля, то си е закономерност :spell:
Susscrofa
30-04-2013, 09:06
Тук се хвърля недоказано обвинение.
И пак ще попитам, какъв е проблемът тук, с какво да внимаваме?
Имаме търговец, чиято практика изключва загуба на време за кола струваща 3 000 лева. Разкараването по сервизи не е задължително.
Това си е негово право и в никакъв случай не означава, че колата има проблем.
И какво толкова ще разбереш, като я прочетеш с лаптопа? Дали не е налял в мотора 20W-50 или някоя добавка за компресията? Или че е превъртял километража от 300 000 до 100? И аз когато си търсех Алфа ги четох с лаптоп, повечето нямаха никакви грешки, а не вървеха въобще. Всички си показваха уж реалните километри, но никоя не беше на толкова, за колкото ги бяха обявили. Моя съвет е да бягаш далече от такива нелюбезни цървули, тях пазара така или иначе ще ги измете. Заведи някой с теб, който малко поне ги разбира тези коли, въпреки, че няма гаранция дали пак няма да се прецакаш с някой дръгел. Успех в търсенето.
...Имаме търговец, чиято практика изключва загуба на време за кола струваща 3 000 лева. Разкараването по сервизи не е задължително.
Така е, човек не е длъжен да прави каквото му кажат. По едно време продавах един пасат и ми беше писнал чепа да влизат, излизат, тръгват на ръчна и какрото там се сетите, та по едно време просто преценявах, че човека няма излъчване за такава кола и го отсвирвах още на втората минута.
С последната обаче бях в настроение да ме правят на маймуна, та я друсаха на стендове, та строго ми казваха, че скоростната кутия, стартера и главата на двигателя са сменени! И докато се правят на луди едно момче даде парите и отпраши с колата за 20-30 минути всичкото. Това всичкото за пушка бойлия, стягана лично от Светлия Иво Pininfarina - Пазителят на Духът на Алфа!
Jivko7777
30-04-2013, 11:46
по горе ви казаха че колата е купена тей че стига разсъждения :)
Mind_Control
30-04-2013, 11:50
Тук се хвърля недоказано обвинение.
И пак ще попитам, какъв е проблемът тук, с какво да внимаваме?
Имаме търговец, чиято практика изключва загуба на време за кола струваща 3 000 лева. Разкараването по сервизи не е задължително.
Това си е негово право и в никакъв случай не означава, че колата има проблем.
Добре, кажи ми само, ти самият вярваш ли си на думите или само, за да дразниш околните ги пишеш тия глупости?
Никой не изпуска 3 хилядарки, пък ако ще да е най- големия гъзар.
Susscrofa
30-04-2013, 13:26
Добре, кажи ми само, ти самият вярваш ли си на думите или само, за да дразниш околните ги пишеш тия глупости?
Никой не изпуска 3 хилядарки, пък ако ще да е най- големия гъзар.
Имаш пазар, имаш търговец, който определя правилата в тази им част. Ти отиваш при него и започвате да се догваряте, ако на някой от двамата не му изнасят условията на другия, то всеки си хваща шапката и си заминава.
Еми утре някой ще започне да плюе джамбазите по форумите, че не дават едногодишна гаранция за колата.
Това си е негово право и не приемам да се прави изводът, че колата е повредена.
Ако искаш бре, никой не те кара насила.
Има хора, които си поемат риска да я купят и без проверка.
Mind_Control
30-04-2013, 14:14
Имаш пазар, имаш търговец, който определя правилата в тази им част. Ти отиваш при него и започвате да се догваряте, ако на някой от двамата не му изнасят условията на другия, то всеки си хваща шапката и си заминава.
Еми утре някой ще започне да плюе джамбазите по форумите, че не дават едногодишна гаранция за колата.
Това си е негово право и не приемам да се прави изводът, че колата е повредена.
Ако искаш бре, никой не те кара насила.
Има хора, които си поемат риска да я купят и без проверка.
Въпросът ми беше лично към теб- ще си купиш ли колата при така стеклите се обстоятелства или ще си биеш камшика?
Susscrofa
30-04-2013, 14:29
Въпросът ми беше лично към теб- ще си купиш ли колата при така стеклите се обстоятелства или ще си биеш камшика?
Чакай сега.
Какво значение има как ще постъпя аз?
Просто така плесната тази тема с линк към конкретна обява е некоректна.
На тази кола може нищо да и няма, просто на търговеца да му е писнало от лаптопи и разкарване по сервизи.
Сложил е цена има си условия и си продава колата.
Това, че на някой не му изнасят тези условия не прави строшена колата.
Скоро тук един се оплакваше, че му отказали тест автомобил за 24 часа.
Утре ще искат на море да ходят с тест автомобили.
Такива са условията на търговеца и точка.
п.п. Моята кола я купих без да съм я карал дори.
Житейската ми максима е, че колкото повече се пазиш и заключваш, толкова повече те прецакват и крадат.
Важното е ти какво правиш, това ще ти се връща и на теб.
Житейската ми максима е, че колкото повече се пазиш и заключваш, толкова повече те прецакват и крадат.
Тук съм абсолютно съгласен с теб...
Чакай сега.
Какво значение има как ще постъпя аз?
Просто така плесната тази тема с линк към конкретна обява е некоректна.
На тази кола може нищо да и няма, просто на търговеца да му е писнало от лаптопи и разкарване по сервизи.
Сложил е цена има си условия и си продава колата.
Това, че на някой не му изнасят тези условия не прави строшена колата.
Скоро тук един се оплакваше, че му отказали тест автомобил за 24 часа.
Утре ще искат на море да ходят с тест автомобили.
Такива са условията на търговеца и точка.
+1
И все пак, Благодарим на колегата пуснал темата. Ако не за друго, то поне ще се знае, че при този търговец/автокъща не се приемат лаптопи и разкарвания насам и натам по сервизи. Другите от форума ще знаят да не ходят.
Моята 155ца я купих гледайки я на снимки! :) Дет се вика, любов от пръв поглед! :D
145цата не беше така, ходих и я разгледах на място, покарах я, но не съм нито я карах на сервиз нито съм я закачал на лаптоп , а дадох за нея барабар с музиката в нея 6К.
ecotronic
30-04-2013, 15:50
Може да си купиш кола само по снимки и по приказки, без да я пробваш реално. Това си е твой избор.
Но ако продавачът те принуждава да направиш такъв избор, следва да му платиш колата давайки му един плик с една сума в него и той да няма право да преброи парите.
Така би било честно.
Е ти я вземи така.Като купувах моята, такива ги оствирвах просто.Може и да е идеална, ама да си гледа работата! Не става дума за пазарене, не че е лошо, но пък да уйдисвам на такива е пълна глупост:drinking:
---------- Post added at 20:55 ---------- Previous post was at 20:54 ----------
Може да си купиш кола само по снимки и по приказки, без да я пробваш реално. Това си е твой избор.
Но ако продавачът те принуждава да направиш такъв избор, следва да му платиш колата давайки му един плик с една сума в него и той да няма право да преброи парите.
Така би било честно.
А, определено това е така :-P
Никога не бих си купил кола, ако продавача не е съгласен на преглед в сервиз.
Аз съм купувал пет коли досега и нито една не съм диагностицирал в сервиз преди покупката. На нито една обаче, не ми беше отказано да го направя ако искам. :)
Последните коли, които си купих грам не съм ги гледал. Направо ми писна да обикалям по сервизи. Най-много човека, който ще я поддържа да й удари едно око какво горе долу има да се прави.
Последната кола, която гледах, ама гледах, та гледах беше GT-то и там първите 4 месеца бяха все интересни суми по сервизите. Последните 2 коли, които купих дори не ги карах. Само ме возиха хората, които ги продаваха. Това, че някой е темерут обаче не може да ме откаже да си купя нещо, ако то ми харесва. Въпроса е разбира се и той колко иска да си продаде колата.
Напълно нормално е да откажеш сервиз, защото това е загуба на време. Не продаваш кола за 50 000лв, дето да те е яд че не си я закачил, ама за кош 3000лв да си ги правиш тия упражнения е излишно. Преди 4 дни продадоха една Ibiza Cupra за 2 часа. Няма компютри, няма каране, няма нищо такова. Идваш - харесва ти - 3200 и е твоя.
Сега в случая за багажника, че продавача е постъпил тъпо - така е, ама никъде не е казано, че трябва да се съгласява с всички желания на купувача, защото реално купувач е този, който плаща накрая, а тия дето си ходят по сервизи са потенциални евентуални купувачи.
Тва е положението. Много се разглези народа напоследък. Аз купувачите винаги им завъртам главата и те още повече искат да купят нещото, което продавам, ама тва си ми е тръпка да има пазърлък. Не всеки е длъжен да е така.
От моя скромен опит с над 30 автомобила които смених за последните 21 години, потвърждавам мнението на Суско, но ще поправя само това, че никой не ви краде и прецаква, а сами си го причинявате, докато има балъци ще има и тарикати. ;-)
Тъй де, ако няма балъци, няма уиски с фъстъци.
Ако някой си купи кола без да я е закачил на компютър и да я е вдигнал на стенд - проблемът си е негов, не на джамбазина.
Хаха, лошото е, че в тази държава останахме само тарикатите, балъците се изнесоха по чужбина...:sex:
lordliness
30-04-2013, 23:10
Аз пък винаги се пазаря преди да видя колата, ако се спазарим я оглеждам и.никога не ходя в сервизи, досега нямам грешна преценка :)
Susscrofa
30-04-2013, 23:27
Аз пък винаги се пазаря преди да видя колата, ако се спазарим я оглеждам и.никога не ходя в сервизи, досега нямам грешна преценка :)
Да се пазариш за кола, която не си виждал "ин-виво" е като да спиш с жена, която не си виждал "ин-виво", но ти явно го владееш това изкуство.
п.п. Искрено се извинявам на всички дами прочели моя пост.
Сравнението е отвратително, но нямаше как.:smoke:
Mind_Control
01-05-2013, 00:14
В общи линии и си личи, коя кола е читава и коя не. Не съм си карал колите в сервиз преди да ги купя, но съм го правил на въпрос. Ако ми бяха отказали, нямаше да рискувам да си купя точно тези коли..
И сте смешни с тия изказвания, че за 3 бона не си струва да изгубиш половин час.
В общи линии и си личи, коя кола е читава и коя не. Не съм си карал колите в сервиз преди да ги купя, но съм го правил на въпрос. Ако ми бяха отказали, нямаше да рискувам да си купя точно тези коли..
И сте смешни с тия изказвания, че за 3 бона не си струва да изгубиш половин час.
Ами като изкарват по десет на час, как да загубят половин час?!
Аз колкото пъти съм избирал сериозно и съм се пазарил, толкова пъти съм се прецаквал.
Все пак, нормално е като купуваш нещо да имаш и съответните изисквания. Какво означава, че не може да я пробваш.
Бях свидетел, как при Бобо закачиха едно Стило и се оказа, че километрите по километража, а те бяха около 140-150 000 изобщо не отговарят на действителността и са над 470 000. Остави другото, ама и нещо беше блокирало, та други интервенции не поемаше.
С една дума, човека беше глътнал дръвцето.
Една кола може да е малко на години, но на огромен пробег и да няма никакъв ресурс.:tequilla:
lordliness
01-05-2013, 02:00
Да се пазариш за кола, която не си виждал "ин-виво" е като да спиш с жена, която не си виждал "ин-виво", но ти явно го владееш това изкуство.
п.п. Искрено се извинявам на всички дами прочели моя пост.
Сравнението е отвратително, но нямаше как.:smoke:
Не е необходимо да показваш пред всички, че си дилетант по отношение на колите и най вече по отношение на жените. Няма грозни жени, така, че какъв е проблема. Поздрави на всички дами прочели моя пост.
ivan dimitrov
01-05-2013, 21:36
---
Последните коли, които си купих грам не съм ги гледал. Направо ми писна да обикалям по сервизи. Най-много човека, който ще я поддържа да й удари едно око какво горе долу има да се прави.
Последната кола, която гледах, ама гледах, та гледах беше GT-то и там първите 4 месеца бяха все интересни суми по сервизите. Последните 2 коли, които купих дори не ги карах. Само ме возиха хората, които ги продаваха. Това, че някой е темерут обаче не може да ме откаже да си купя нещо, ако то ми харесва. Въпроса е разбира се и той колко иска да си продаде колата.
Напълно нормално е да откажеш сервиз, защото това е загуба на време. Не продаваш кола за 50 000лв, дето да те е яд че не си я закачил, ама за кош 3000лв да си ги правиш тия упражнения е излишно. Преди 4 дни продадоха една Ibiza Cupra за 2 часа. Няма компютри, няма каране, няма нищо такова. Идваш - харесва ти - 3200 и е твоя.
Сега в случая за багажника, че продавача е постъпил тъпо - така е, ама никъде не е казано, че трябва да се съгласява с всички желания на купувача, защото реално купувач е този, който плаща накрая, а тия дето си ходят по сервизи са потенциални евентуални купувачи.
Тва е положението. Много се разглези народа напоследък. Аз купувачите винаги им завъртам главата и те още повече искат да купят нещото, което продавам, ама тва си ми е тръпка да има пазърлък. Не всеки е длъжен да е така.
Що пък да е тъпо?
....3000 лева са си пари...при нас клиентите реват и се оплакват по форумите,че не им позволяваме да пробват колички за по 15 лева.:tequilla:
При положение, че купуваш кола до 12-13 години (147/156 в случая) с някакво ниво на оборудване примерно (в случая) би било логично да знаеш какво купуваш. Дори и да не разбираш от коли трябва да знаеш какво да очакваш от тази кола. Отиваш, харесва ти, знаеш, че ще има някакви неща за правене и взимаш. Упражнението с компютри просто не е рентабилно в такъв случай.
Susscrofa
03-05-2013, 13:32
Що пък да е тъпо?
....3000 лева са си пари...при нас клиентите реват и се оплакват по форумите,че не им позволяваме да пробват колички за по 15 лева.:tequilla:
Абе те реват, но оборотът ви е добър.
Цените също са ви добри.
Според мен политиката за НЕ пробване не е лоша, предвид мащаба на магазина и класа ниво на предлаганите продукти.
При положение, че купуваш кола до 12-13 години (147/156 в случая) с някакво ниво на оборудване примерно (в случая) би било логично да знаеш какво купуваш. Дори и да не разбираш от коли трябва да знаеш какво да очакваш от тази кола. Отиваш, харесва ти, знаеш, че ще има някакви неща за правене и взимаш. Упражнението с компютри просто не е рентабилно в такъв случай.
Да де, ама "нещото" може да варира от един маншон или тампон, до основен ремонт. Или пък да не подлежи на поправяне - нарушена геометрия след удар например.
Ако ще и за 1000 лева да се купува кола, задължително се вдига поне на стенд. Иначе - очи гледали, очи плакали.
Такива неща за удари и кривини може някой разбиращ приятел или майстор на място да се установят. Опита, който имам, а той не е никак малък, че ако една кола до 5-6000лв е хубава, то без компютри и сервизи тя изчезва много бързо.
Да, има хора, които винаги ходят по сервизи, но пред очите ми такива хора са оставали с пръст в устата, защото уговарят сервизи, еди кво си, а някой, който знае какво очаква от подобна покупка просто отива с парите и тва е...
В крайна сметка ако някоя кола ти грабне окото, всичко е точно на пръв и втори поглед, да речем че е на 150 000км и отидеш на сервиз, па тя се окаже на 200 000 и к'во? Отказваш се? Тя е запазена, кефи те, ама ти не та не...
Един автомобил с лекота можеш да го разбереш гледан ли е, поддържан ли е и без компютър. Стига да имаш по-набито око.
Вече при по-сериозни суми може да се каже, че е направо задължително да се огледа добре колата. Към момента обаче има на известния пазар Горубляне следната тактика: някаква кола е обявена на Х цена. Отиваш и казваш, че искаш да я закачиш на компютър и продавача ти отговаря, че ако я караш по сервизи и я качваш на компютър - цената си остава същата като обявената. Ако не я караш на сервиз обаче - цената се коментира и може да падне с 400-500лв. Е те тук някой се излъгва - купува колата директно с 500лв отстъпка и след това плаща 3-4 пъти по 500лв за да я вкара в пътя.
Към момента обаче има на известния пазар Горубляне следната тактика: някаква кола е обявена на Х цена. Отиваш и казваш, че искаш да я закачиш на компютър и продавача ти отговаря, че ако я караш по сервизи и я качваш на компютър - цената си остава същата като обявената. Ако не я караш на сервиз обаче - цената се коментира и може да падне с 400-500лв. Е те тук някой се излъгва - купува колата директно с 500лв отстъпка и след това плаща 3-4 пъти по 500лв за да я вкара в пътя.
Дрън дрън та пляс....159-ката я взех от Горубляне,след преглед в сервиз свалих почти 2000 лева без да и има нещо на колата.
Аз не съм казал, че това го прави всеки продавач, но го има като вариант и дет' се вика така се мами яре на баир...
Ако това, което казва колегата в 1вия пост е така, то тоя е пълен кретен и изобщо не е имало смисъл да се обяснявате с него. Такива "тарикати" с лопата да ги ринеш.Чак си му длъжен, че се опитваш да го отървеш от един дарак. Който е навит да дава по 3-4 бинки за коли от снимки, без да ги пали и кара, да ми ги пуска с банкови преводчета, ще остане доволен :stretcher:. Иначе е вярно, че в повечето случаи си личи ясно кога една кола е пазена и гледана и кога не. Има и случаи обаче със скрити дефекти, замазано колкото да издържи колата известно време и после да се видиш в приключение. Не са малко такива случаи например с "лелеспийди" и прочее. така че никога не е зле да се погледне от някого, който е технически грамотен.
Такива неща за удари и кривини може някой разбиращ приятел или майстор на място да се установят. Опита, който имам, а той не е никак малък, че ако една кола до 5-6000лв е хубава, то без компютри и сервизи тя изчезва много бързо.
Да, има хора, които винаги ходят по сервизи, но пред очите ми такива хора са оставали с пръст в устата, защото уговарят сервизи, еди кво си, а някой, който знае какво очаква от подобна покупка просто отива с парите и тва е...
В крайна сметка ако някоя кола ти грабне окото, всичко е точно на пръв и втори поглед, да речем че е на 150 000км и отидеш на сервиз, па тя се окаже на 200 000 и к'во? Отказваш се? Тя е запазена, кефи те, ама ти не та не...
Един автомобил с лекота можеш да го разбереш гледан ли е, поддържан ли е и без компютър. Стига да имаш по-набито око.
Вече при по-сериозни суми може да се каже, че е направо задължително да се огледа добре колата. Към момента обаче има на известния пазар Горубляне следната тактика: някаква кола е обявена на Х цена. Отиваш и казваш, че искаш да я закачиш на компютър и продавача ти отговаря, че ако я караш по сервизи и я качваш на компютър - цената си остава същата като обявената. Ако не я караш на сервиз обаче - цената се коментира и може да падне с 400-500лв. Е те тук някой се излъгва - купува колата директно с 500лв отстъпка и след това плаща 3-4 пъти по 500лв за да я вкара в пътя.
Ми разбира се, че не та не, що трябва някакъв малоумник да ме лъже? И ако има някакви проблеми по електрониката например? Ако има удар и изкривявания, но не се виждат с просто око?
Ако това, което казва колегата в 1вия пост е така, то тоя е пълен кретен и изобщо не е имало смисъл да се обяснявате с него. Такива "тарикати" с лопата да ги ринеш.Чак си му длъжен, че се опитваш да го отървеш от един дарак. Който е навит да дава по 3-4 бинки за коли от снимки, без да ги пали и кара, да ми ги пуска с банкови преводчета, ще остане доволен :stretcher:. Иначе е вярно, че в повечето случаи си личи ясно кога една кола е пазена и гледана и кога не. Има и случаи обаче със скрити дефекти, замазано колкото да издържи колатаизвестно време и после да се видиш в приключение. Не са малко такива случаи например с "лелеспийди" и прочее. така че никога не е зле да се погледне от някого, който е технически грамотен.
И аз поддържам тая теза, отделно като се дадат 30-40 лева за една диагностика, не виждам какъв е проблема, ама всеки си знае.
Темата отдавна е за коша!
Има много такива.
Като не знаеш как, обади се на приятел да ти спазари и купи колата.
Няма нищо срамно в това.
dimitar_vd62
05-05-2013, 23:31
Специализиран речник на автоджамбазкия и бартериския жаргон
Речникат по-доле не моа да са причисли към северозападните. Излазаме демек от зоната на диалектите. И навлазаме у зоната на социолектите. Тава е речник на ена група ора, къде почти секи от нас са е срещал с тех. Голема час от таа група има типична психика, особена. Къфто е случая и с бакшишете. Ма ониа са ептен омразе.
Така ели иначе не са надайте добриа тръговец на коли да ви каже кви са дефектите на таргата, която ша си купувате от него. Прекаран е винаги купувачът. Или ка викат специалистете - абоната. Честито!
Тоа речник може да ви а от полза, коги тръговците почнат да ви фръгат по черешите. Така де, да ви ментосват и да праат хухавели. Пущам го едно към едно, ка ми го пратиа едни добри ора. Некои от изразете са останале без превод, що баш тогива, коги са го писале, им са е обадил клиент и е требвало да бегат да си продават поредната каляска.
На автопазарите в България се говори на особен жаргон, който отчасти може да е неразбираем за незапознатия. Характерна е употребата на иначе литературни думи с различен от общоприетия смисъл или в необичайни словосъчетания. Автоджамбазкия и бартериски жаргон е много съдържателен. Човек, който го владее, може само с няколко думи да изрази мисъл, за която ще са необходими много литературни изречения. Изразите за точни, забавни и могат успешно да се използуват и в ежедневния разговор. Истинско удоволствие е да слушаш истории и лафове от някой стар бартерист.
Някои изрази може да познавате от преди, други могат да Ви се сторят странни или направо безсмислени. Представеният речник, разбира се, не е пълен и никога няма да бъде, защото непрекъснато възникват нови лафове. Но ако желаете да разбирате за какво става въпрос и джамбазите да Ви взимат насериозно, добре е да усвоите някои понятия и изрази.
Речник:
Абонат: Човек, с когото вече си направил сделка, най-често - който е взел автомобил от теб. Абонатът често те търси за съвети, резервни части и аксесоари. Абонатът винаги е потенциална жертва и можеш често да го атакуваш с оферти, за да извадиш колата, която си му дал.
.....
.....
.....
Австриец: Джамбазин, който редовно докарва коли от Австрия и има силни връзки там. Австрийците са нещо като елит и са на голямо уважение сред бартеристите – мизерници и другите джамбази.
.....
.....
Алфа: Alfa-Romeo. Нямат никакво уважение на пазара. Славят се като бегачки, често дефектиращи и със скъпа поддръжка.
.....
.....
Баварец: BMW. Имат уважение като здрави и динамични. Имат скъпа поддръжка и високи експлоатационни разходи, но дават добра динамика и минават за спортни. Старите са “акули”, следват “междинките” и новото купе - “гърбавите”.
.....
.....
Пълния текст мое го читете тук:http://kafence.com/Специализиран-речник-на-автоджамбазкия-и-бартериския-жаргон-490.html
п.п.Само да забележите, Алфата се слави като бегачка, а БМВ-то минава за спортен автомобил.Общото е че и двете са със скъпа подръжка.А какво ще си купите - слава или минава за...., си е ваш избор.
Mind_Control
05-05-2013, 23:57
Ами като изкарват по десет на час, как да загубят половин час?!
Изкарва 10 хиляди на час и се занимава да продава кола за 3000 лв :) дооообре...
Stefan Caromov
06-05-2013, 20:32
Те таа 154-ка не разбрах коя е само, ама нищо ...давай, нЕма смисъл хе хе
badmadafaka
07-05-2013, 08:39
Изкарва 10 хиляди на час и се занимава да продава кола за 3000 лв :) дооообре...
Прав си, че точно тия лекета няма и 3 лева да изпуснат, не 3 хиляди, ОБАЧЕ освен, че цепят стотинката, те искат колкото се може по-нищо-да-не-направят за да вземат парите, тоест в случая оня иска за тая кола да дойде някой хептем балък, да точи лиги по кожата и пастирания капак и да я вземе "на доверие" без да се обяснява. Въпросния "потенциален" купувач, който се обсъжда тук е от типа хора дето е чел прекалено много по форумите в интернет и познанията му идват оттам или от обсъждане с хора на неговото техническо ниво - такъв "потенциален" клиент ще иска на 10 сервиза да кара колата, да мери компресия, да отвори ако може двигателя да измери хлабината на буталата и каквото се сетиш още и в целия този процес едно-единствено нещо да му кажат някъде, че не е "в перфектно състояние" (разбирай като на нова кола), ще се откаже веднага от покупката...
Тоест джамбазина ще си изгуби доста повече от един час с него (даже може и повече от ден да си изгуби) и всъщност вероятността да му продаде колата е по-скоро нищожна...
Демек освен потенциалните пропуснати ползи (че може през изгубеното време да продаде по-скъпа кола или да изпусне реален клиент), джамбазина има още един спиращ фактор - трябва да се върши работа (да обикаля с "клиента" сервизите и т.н.).
Е оня затова е там, а ние сме тук (лафим глупости и си губим времето във форума) - той след 2-минутния разговор с потенциалния купувач е сметнал с изключителна точност вероятността да стане сделката (и то без да прилага статистически методи, без да смята дисперсии и средни стойности) и се е отказал директно от този "клиент"... :wow:
Е не е ли добре да изкарваш по 10 000 на :kicking:час?
...
Подкрепям мнението ти!
5-10 минутен разговор е достатъчен човека да разбере, дали има смисъл да се занимава с този клиент или не.
И тук друго нещо да кажа за "клиентите". давам за пример тази тема ( http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=78423 /нищо лично към колегата автор! Просто давам пример/ )
Няма как за малко пари да очакваш (или да изискваш) много неща. Трябва винаги да е на ясно купувача, че стара кола, се взима на късмет! Защото тя дори може да има проблем, който и собственика да не знае за него. (може и да го усеща, но не е сигурен за него)
Ако пазарната цена на една кола примерно в момента е около 3000 лева, и продавача иска примерно 4000+ за неговата кола, тогава разбирам човек да се интересува от повече подробности по колата и да разпитва.
Ако е на пазарната цена, няма смисъл от дълги локуми, оглеждаш колата, палиш я на място, покарваш я едно 10-15 минути и взимаш решение.
Ако пък цената е ПОД пазарната цена, според мен, човек няма право да обсъжда! Защото ти идваш с ясната мисъл, че цената е ПОД пазарната цена, та тогава най много да провериш дали колата може да върви на ход и това е!
Няма безплатен обяд, ако искаш кола с гаранция, има ги по автосалоните! ако искаш да си на 95% сигурен от колата която купуваш, взимаш я в сервиз дет им имаш доверие, разкоства я, стягат ти я ОТ ДО, оставяш им подобна сума на каквато си взел колата (ако не и повече), и тогава караш и само сменяш консумативи. (моята 155ца вече 3та година мина, само консумативи и сменям)
...Ако пък цената е ПОД пазарната цена, според мен, човек няма право да обсъжда! Защото ти идваш с ясната мисъл, че цената е ПОД пазарната цена, та тогава най много да провериш дали колата може да върви на ход и това е!
Е, най-вероятно на място ти става ясно защо е под пазарната цена.
old alfist
07-05-2013, 21:25
Когато си купуваш кола на старо изобщо не обръщай внимание на продаваческите приказки, защото може да се заблудиш.
Гледай, пробвай, доведи приятел, вижте заедно, за да чуеш и друго мнение и взимай, ако прецениш.
При всички случаи ще има реставрация впоследствие, но дано да имаш късмет тя да е в по-малки размери.
Susscrofa
07-05-2013, 22:08
Когато си купуваш кола на старо изобщо не обръщай внимание на продаваческите приказки, защото може да се заблудиш.
Гледай, пробвай, доведи приятел, вижте заедно, за да чуеш и друго мнение и взимай, ако прецениш.
При всички случаи ще има реставрация впоследствие, но дано да имаш късмет тя да е в по-малки размери.
Реставрират се антики:)
А бе всичко е късмет...кола и жена - женски род:))
Далечната 1985г взимам чисто нов ВАЗ 2105 от Мототехника в Люлин на 12км......тръгвам към центъра и на моста на Захарна фабрика започва да прекъсва.....едва го иззкачих и обратен завой за рекламация.....така и 95 г. като се ожених:)))
А бе всичко е късмет...кола и жена - женски род:))
)
Хи-хи-хи,цялата "мъдрост" гласи следното :
Жена и кола ,на късмет.Мъж и куче,както си го научишhttp://www.foxes2.be/k/girl_blum2.gif http://www.foxes2.be/k/girl_haha.gif
Mind_Control
08-05-2013, 13:49
Жена и кола ,на късмет.Мъж и куче,както си го научишhttp://www.foxes2.be/k/girl_blum2.gif http://www.foxes2.be/k/girl_haha.gif
Жената себе си не може да научи, мъжа ще го учи..
Да , ама е вярно. Само дето не искаме да
си го признаем
Mind_Control
08-05-2013, 14:16
Да , ама е вярно. Само дето не искаме да
си го признаем
На какво те научи твоята жена примерно :)
М...да, права си...ама виж как се получава в днешно време:
Отиваш в дискотеката.... всички мадами лъскави , пълен туниг...същото и на пазара за коли.....
Правиш своя избор....малко ръчка, на другата сутрин една паруструйка и леле какво съм взел...пак съм в първи клас....колата или жената се разтропала и разтекла.....има и по тежки случай, когато се окаже травестит:)))
---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:22 ----------
Жената себе си не може да научи, мъжа ще го учи..
Мъжа като се напие :drinking: и пропада обучението
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:25 ----------
На какво те научи твоята жена примерно :)
Е па научила го е..... след като е взел заплата да се пребира на ръце, за да не го джоби, като заспи:))