Log in

View Full Version : Великден

pa4ito
05-05-2013, 10:18
Христос возкресе!

Днес е Великден - най-големият празник за всички християни, празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Честит празник! :)

fred
05-05-2013, 10:22
Во истина возкресе
(чаках някой да пусне тема :))

Lyubo
05-05-2013, 10:23
Во истина возкресе.

Кайо
05-05-2013, 10:46
Во истина возкресе!!!!

Пачо довечера ние ще въскръснем ли бре?????

lordliness
05-05-2013, 10:51
ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ!

morfius
05-05-2013, 12:00
Воистина воскресе.

Бобби
05-05-2013, 21:54
Во истина возкресе!!!!

Пачо довечера ние ще въскръснем ли бре?????
Не разваляй темата....пияниците не възкръстват....те се мумифицират....:drinking:
п.п. Аз не се смятам за вярващ.....за мен са вярвщи тези който всяка неделя са на църква....а не като мен само на празник, и когато съм на зор да се моля на Господ!
Да...ходих на църква(манастира м/у Младост-2 и Дървеница....но бях разачорован....аз дето почти пия но стоп бях трезвен....а имаше толкова неедекватни хора, дето незнаят за какво иде на реч.......аз, попа и няколко баби тръгнахме след 12ч. да обикаляме параклиса....доста народ не знаееше за какво иде на реч......да не говоря за едни пияндури дето се заядоха с един негър....все едно няма право да е християнин.....Срам ме е.....за каква Вяра говорим, но както и да е.....
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички праведни!

Susscrofa
06-05-2013, 07:37
Не разваляй темата....пияниците не възкръстват....те се мумифицират....:drinking:
п.п. Аз не се смятам за вярващ.....за мен са вярвщи тези който всяка неделя са на църква....а не като мен само на празник, и когато съм на зор да се моля на Господ!
Да...ходих на църква(манастира м/у Младост-2 и Дървеница....но бях разачорован....аз дето почти пия но стоп бях трезвен....а имаше толкова неедекватни хора, дето незнаят за какво иде на реч.......аз, попа и няколко баби тръгнахме след 12ч. да обикаляме параклиса....доста народ не знаееше за какво иде на реч......да не говоря за едни пияндури дето се заядоха с един негър....все едно няма право да е християнин.....Срам ме е.....за каква Вяра говорим, но както и да е.....
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички праведни!

Няма праведни, всички сме грешни.
Тези, за които говориш се наричат въцърковени православни християни.
Ти като знаеш какво да правиш показвай и на другите.
Само да вметна към автора, че е допуснал правописна грешка при изписването на поздрава. Напиши го на български, просто Христос възкръсна.
Също така, до колкото знам вчера великден празнуваха православните християни.

Наистина възкръсна.

nickyto
06-05-2013, 08:23
Воистина Возкресе !

---------- Post added at 08:23 ---------- Previous post was at 08:20 ----------

Няма праведни, всички сме грешни.
Тези, за които говориш се наричат въцърковени православни християни.
Ти като знаеш какво да правиш показвай и на другите.
Само да вметна към автора, че е допуснал правописна грешка при изписването на поздрава. Напиши го на български, просто Христос възкръсна.

Наистина възкръсна.

Сусе, правилно го е написал... това е на църковно български, езика на който се отслужва в църквата... и тъй като е църковен празник, това дето ти си написал - просто си звучи нелепо.

lordliness
06-05-2013, 08:30
Прието е да се нарича църковно- славянски.

BLUE1
06-05-2013, 08:43
Воистина воскресе!

---------- Post added at 08:43 ---------- Previous post was at 08:33 ----------

Воистина воскресе!

Наистина възкръсна.

"Воистина" не означава "наистина"!

pa4ito
06-05-2013, 20:14
...

Наистина възкръсна.

Благодаря, прав си. Но ако сега го променя, твоя пост ще стане безсмислен, така че ще оставя така ;)
Понеже съм свикнал така да го чувам, затова и съм го написал така, а не на съвременен български. А така и ти можеш да влезеш в основната си роля... :crazy:

Воистина Возкресе !
Сусе, правилно го е написал... това е на църковно български, езика на който се отслужва в църквата... и тъй като е църковен празник, това дето ти си написал - просто си звучи нелепо.
Той има пред вид, че вместо "с" съм написал "з".

fred
06-05-2013, 20:25
А другаря Ал.Лилов отговаря пък- Знам, докладваха ми :biggrin1: (и аз със З съм го писал)

nickyto
06-05-2013, 21:28
Прието е да се нарича църковно- славянски.

Така е но до колко е правилно... за това писахме доста с адаша - кайо 156 в друга тема за лъжите в българската история...

---------- Post added at 21:28 ---------- Previous post was at 21:26 ----------

Той има пред вид, че вместо "с" съм написал "з".

А, нали не си помисли че ще минеш само с "воистина воскресе" от Сусето ?!? :mrgreen:

lordliness
06-05-2013, 21:45
Така е но до колко е правилно... за това писахме доста с адаша - кайо 156 в друга тема за лъжите в българската история...

всичко опира до политика, един руснак скоро се дивеше, че имаме като техните букви и така и не успях да го убедя, че всъщност те са ги взели от нас...

dimitar_vd62
07-05-2013, 01:28
Ми що не му каза че имат като нашата водка.

Susscrofa
07-05-2013, 08:38
Воистина воскресе!

---------- Post added at 08:43 ---------- Previous post was at 08:33 ----------

Воистина воскресе!

"Воистина" не означава "наистина"!

Можеш съвсем спокойно да кажеш "Христос възкръсна", както и да отговориш "Наистина възкръсна".

bager
07-05-2013, 10:36
Во истину воскресе!

Можеш съвсем спокойно да кажеш "Христос възкръсна", както и да отговориш "Наистина възкръсна".

"Во истину воскресе!" или "Воистину воскресе" означава "За истината възкръсна" или "В истината възкръсна", а не "наистина възкръсна". Да не ти обяснявам разликите, нали?

Susscrofa
07-05-2013, 11:22
Во истину воскресе!

"Во истину воскресе!" или "Воистину воскресе" означава "За истината възкръсна" или "В истината възкръсна", а не "наистина възкръсна". Да не ти обяснявам разликите, нали?

Ау, каква чест.
Напоследък не се поддаваш лесно и рядко се включваш.:):crazy:

Я виж на някои други езици как звучи поздравът.
Christ is risen! He is risen indeed!
Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!
Christus (Der Herr) ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!

---------- Post added at 08:22 ---------- Previous post was at 08:13 ----------

Во истину воскресе!

http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Velikden/index.htm

Посещавай и чети по-често този сайт, така ще надмогнеш гордостта си.:)

bager
07-05-2013, 12:49
...
Я виж на някои други езици как звучи поздравът.
Christ is risen! He is risen indeed!
Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!
Christus (Der Herr) ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden![COLOR="Silver"]

Прверих, така е. Отговора е потвърждение.
Christus resurrexit! Resurrexit vere!

Susscrofa
07-05-2013, 13:23

Ти му показваш, че в купата с яйца има и синьо, а той ти отговая, не, има и зелено.
Е това си ти.:)
Това не е философия, нито е математика.
:kicking:

---------- Post added at 10:23 ---------- Previous post was at 10:14 ----------

Поне да си беше направил труда, там откъдето си взел това, да проследиш какви са поздравите за БГ.

Христос възкресе! Наистина възкресе! (Hristos vyzkrese! Naistina vyzkrese!), or (Church Slavonic): Христос воскресе! Воистину воскресе! (Hristos voskrese! Voistinu voskrese!)

bager
07-05-2013, 14:09
Ти му показваш, че в купата с яйца има и синьо, а той ти отговая, не, има и зелено.
Е това си ти.:)
Това не е философия, нито е математика.
:kicking:[COLOR="Silver"]

Ти или си тъп, или се правиш на тъп.
Кое точно не разбра от написаното от мен?
Признах, че съм бил в грешка, мислейки си че отговора е като допълнение на поздрава : "Христос воскресе" - "Воистину воскресе" (т.е. "В името на истината възкресе", "За истината възкресе"), а всъщност отговора на поздрава е потвърждение на самото твърдение : "Христос воскресе" - "Воистину воскресе"( "Наистина възкресе").

А ти за пореден път ме убеди какво точно си ти...

Susscrofa
07-05-2013, 14:12
Ти или си тъп, или се правиш на тъп.
Кое точно не разбра от написаното от мен?
Признах, че съм бил в грешка, мислейки си че отговора е като допълнение на поздрава : "Христос воскресе" - "Воистину воскресе" (т.е. "В името на истината възкресе", "За истината възкресе"), а всъщност отговора на поздрава е потвърждение на самото твърдение : "Христос воскресе" - "Воистину воскресе"( "Наистина възкресе").

А ти за пореден път ме убеди какво точно си ти...

Кеф ми е и продължавам да си ръчкам. Това проблем ли е за теб?:wc:

RUNNING WILD
07-05-2013, 15:43
те ти софиянци се завръщат

fred
07-05-2013, 20:30
всичко опира до политика, един руснак скоро се дивеше, че имаме като техните букви и така и не успях да го убедя, че всъщност те са ги взели от нас...
Е как ще го убедиш, мой приятел, сега археолог, като студент по история работеше в свободното време като разпоредител в Националния историческия музей, там някой смятаха, че Ленин (съвсем сериозно, визирам времето преди 1989 ) ги е измислил...Е вярно, тия се по крайни де, иначе обикновените си смятат, че са си руски :)

Ми що не му каза че имат като нашата водка.

А тука вече ще има революция:)

old alfist
07-05-2013, 21:06
Суско, пак правиш забележки за граматиката, а самия ти не си изряден - Великден се пише с Главна буква.
Църковните книги са писани на старобългарски език, който е традиционен в този тип литература у нас, колкото и да се опитват някои елементи да го отричат и не се опитвай да се правиш на интересен - не си оригинален.

lordliness
07-05-2013, 21:12
Е как ще го убедиш, мой приятел, сега археолог, като студент по история работеше в свободното време като разпоредител в Националния историческия музей, там някой смятаха, че Ленин (съвсем сериозно, визирам времето преди 1989 ) ги е измислил...Е вярно, тия се по крайни де, иначе обикновените си смятат, че са си руски :)
Мен това много ме подразни, а човека си беше съвсем спокоен и убеден в правото си, радваше се, че може да чете, че разбира горе долу, досега не беше идвал в България и не знаеше почти нищо за нас. Странно ми беше и че никой от колегите ми не го разбираше.

Susscrofa
07-05-2013, 22:07
Суско, пак правиш забележки за граматиката, а самия ти не си изряден - Великден се пише с Главна буква.
Църковните книги са писани на старобългарски език, който е традиционен в този тип литература у нас, колкото и да се опитват някои елементи да го отричат и не се опитвай да се правиш на интересен - не си оригинален.

Я пак за църковните книги.:kicking:

п.п. Ти за кой великден говориш. За РД на ББ ли?

old alfist
07-05-2013, 22:11
Я пак за църковните книги.:kicking:

п.п. Ти за кой великден говориш. За РД на ББ ли?
Сусе, за сетен път се убеждавам, че си невменяем, макар да имаш някакви просветления и ти препоръчвам да се самоанализираш.

Susscrofa
07-05-2013, 22:14
Сусе, за сетен път се убеждавам, че си невменяем, макар да имаш някакви просветления и ти препоръчвам да се самоанализираш.

Как е възможно един невменяем да се самоанализира, бе мой?

old alfist
07-05-2013, 22:17
Как е възможно един невменяем да се самоанализира, бе мой?
По-добре да се занимава със себе си, отколкото да скача по нервите на другите.

Бобби
08-05-2013, 10:34
Я гледай Суска..:boxing:..как се зайграл по Велигден......а по време на рождеството си трае....сещате се защо:))))

fred
08-05-2013, 21:02
Мен това много ме подразни, а човека си беше съвсем спокоен и убеден в правото си, радваше се, че може да чете, че разбира горе долу, досега не беше идвал в България и не знаеше почти нищо за нас. Странно ми беше и че никой от колегите ми не го разбираше.

Ами то това са му тъпкали в главата, какво друго да мисли.Аз като бях ученик знаех, че руснаците са измислили, каквото се сетиш, но по някаква причина, друг западняк (естествено след тях) е приет за такъв...
А ние сигурно сме произлезли също от руснаците :)

lordliness
08-05-2013, 21:30
Да, все ги пишеха все едно са направили откритията в една и съща минута, аз все още не знам къде е истината. Наскоро четох че някакви италианци са направили първия боен полет и са хвърляли гранати, а всички ние знаем, че са били българи. Къде е истината?

pa4ito
08-05-2013, 23:47
....А, нали не си помисли че ще минеш само с "воистина воскресе" от Сусето ?!? :mrgreen:
Напротив, даже чаках да видя каква ще е поредната магария. :coolio:

Не е важен правописа или правоговора, а отношението на хората и почитта, която отдават. Ако ще да го изломотиш и на японски, ако отсрещния те разбира, това е достатъчно. А тука, независимо кой как го казва и отговаря, все пак се разбираме всички. :th_up:

Ами то това са му тъпкали в главата, какво друго да мисли.Аз като бях ученик знаех, че руснаците са измислили, каквото се сетиш, но по някаква причина, друг западняк (естествено след тях) е приет за такъв...
А ние сигурно сме произлезли също от руснаците :)
А това и на мен винаги ми е беше чудно едно време. Как Маркони и Попов изобретили радиото едновременно. Или пък Едисон и Яблочков ел. крушката... Мистерии разни. :)

fred
09-05-2013, 19:50
Абе как, те руснаците са измислили всичко, ама на....само македонците са по велики от тях :)