Log in

View Full Version : таблица за смесимост на препарати за растителна защита

starata alfa
08-05-2013, 19:40
хич не мие за тук темата ама сигурно някой от вас може да има такова чудо или да даде съвет от къде да си намеря таблица за смесимост на препарати за растителна защита.мерси предварително

lordliness
08-05-2013, 20:22
имах някъде, но е за препарати от преди 20 години, но може да се ориентираш по активното вещество, на хартиен носител за съжаление и няма къде да я сканирам, но ако те интересува нещо конкретно може да проверя, ако я намеря.
Може да отидеш в библиотека и да потърсиш специализирана литература по агрохимия или някакви ръководства, също и в специализирани книжарници или сайтове за книги.

old alfist
08-05-2013, 20:35
Колега, ако купуваш от магазин при всички случаи има дозировките за декар - какво количество от препарата и с колко вода се разрежда, като са дадени минималните и максимално допустими граници.

Наример, че ми е пресно за аминната сол за райграса - 150-200гр. с 20-40л. вода за декар.

Ако е по-малко от декар смяташ за 1м2 и го умножаваш по твоите квадратни метра земя.

Ако не си го купувал от магазин, щракай из Нета и може да намериш нещо, но трябва да знаеш наименованието на препарата.

lordliness
08-05-2013, 20:38
Колега, ако купуваш от магазин при всички случаи има дозировките за декар - какво количество от препарата и с колко вода се разрежда, като са дадени минималните и максимално допустими граници.

Наример, че ми е пресно за аминната сол за райграса - 150-200гр. с 20-40л. вода за декар.

Ако е по-малко от декар смяташ за 1м2 и го умножаваш по твоите квадратни метра земя.

Ако не си го купувал от магазин, щракай из Нета и може да намериш нещо, но трябва да знаеш наименованието на препарата.

В случая колегата се интересува кои препартати могат да се смесват безопасно за да пръска няколко препарата заедно( в една пръскачка)!

old alfist
08-05-2013, 20:45
В случая колегата се интересува кои препартати могат да се смесват безопасно за да пръска няколко препарата заедно( в една пръскачка)!
По добре да каже за какво иде реч - може да се окаже, че няма нужда от два препарата или не им е времето сега и на двата.

starata alfa
08-05-2013, 20:46
точно за това ми трябва,иначе и аз трябва да имам някъде от старите но и аз не я намирам,затова търся нова таблица.а из нета не намирам никъде

old alfist
08-05-2013, 20:54
точно за това ми трябва,иначе и аз трябва да имам някъде от старите но и аз не я намирам,затова търся нова таблица.а из нета не намирам никъде
Много трудно ще намериш такава таблица, защото наименованието на препаратите носят някаква търговска марка, която се променя взависимост от производителя.

lordliness
08-05-2013, 21:02
По добре да каже за какво иде реч - може да се окаже, че няма нужда от два препарата или не им е времето сега и на двата.

Виждам, че като гледаш райграс разбираш много. Може да се комбинират няколко пестицида плюс инсектициди, той има нужда от тази информация.

---------- Post added at 21:02 ---------- Previous post was at 20:59 ----------

Другия начин е да търсиш по активно вещество, а не по търговски марки, трябва да има инфо кое с кое може.

old alfist
08-05-2013, 21:10
Най-добре да се знае какъв точно е случая, защото аз мога да се произнеса само за райграса, а може да има агрономи тук и да дадат по-компетентно мнение.

boris037
08-05-2013, 21:16
Най-полезно би било да знаем срещу какво се борим, за да видим наистина по активни вещества на различните производители какво би помогнало.
На прима виста мога само да дам една леймърска таблица дано поне тя е от полза: http://www.agropal-bg.com/polezno.html.
Иначе се знае, че се смесват до три препарата, не повече, а най-простият метод да разберем, че сме прецакали разтвора е като се образува неразтворима утайка след смесване на препарати или сместа се пресече и стане на парцали. Това се установява опитно с дози в по-малки количества :)
Мога да пожелая само успех! :)

old alfist
08-05-2013, 21:22
За мен автора на темата се държи загадъчно, но това му поведение може да му нанесе щети.

starata alfa
08-05-2013, 21:28
търся съвместими препарати за пръскане на лозя и овошки,в конкретен случай шавит и нурале,както и нещо срещу гроздов молец.идеята е дали мога с един разтвор да пръскам лозята и овошките/предимно са ябълки/но в двора имам още смокини,хинап,вишна,круша,нар,кестени и лешници,каисия и праскови.оказва се че има доста забранени препарати и ми трябва актуална таблица за смесимост

lordliness
08-05-2013, 21:37
търся съвместими препарати за пръскане на лозя и овошки,в конкретен случай шавит и нурале,както и нещо срещу гроздов молец.идеята е дали мога с един разтвор да пръскам лозята и овошките/предимно са ябълки/но в двора имам още смокини,хинап,вишна,круша,нар,кестени и лешници,каисия и праскови.оказва се че има доста забранени препарати и ми трябва актуална таблица за смесимост
В агроаптеките трябва да знаят и да имат таблици, там работят специалисти по растителна защита, или поне би трябвало да са такива.Забранени препарати- в какъв смисъл? В моя двор пръскам само при крайна необходимост.

starata alfa
08-05-2013, 21:40
http://recepty.bg/index_view.php?id=1207
забранени са за продажба в ЕС

boris037
08-05-2013, 21:54

А това вече е нещо друго, сега вече хващам идеята. От сега да кажа, това което мислиш почти няма как да стане. Няма как да смесиш няколко препарата и да пръскаш всичко наред. Просто защото гадините, които налитат на лозя, не налитат на кестени и круша примерно. А и отделно лозята страдат от едни болести, овошките от други.
Моят съвет е следният- следи състоянието на всяко растение по отделно и при първите нередности по листата пръскай индивидуално, така ще си спестиш и хамалогия и пестициди. Универсален лек не знам :)

lordliness
08-05-2013, 22:01
http://agrolist.agropal-bg.com/ тук има някаква търсачка, всички тези препарати са направени с цел да убиват живот, така, че колкото по малко ги използваме( ядем) по добре :)

---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:58 ----------

А това вече е нещо друго, сега вече хващам идеята. От сега да кажа, това което мислиш почти няма как да стане. Няма как да смесиш няколко препарата и да пръскаш всичко наред. Просто защото гадините, които налитат на лозя, не налитат на кестени и круша примерно. А и отделно лозята страдат от едни болести, овошките от други.
Моят съвет е следният- следи състоянието на всяко растение по отделно и при първите нередности по листата пръскай индивидуално, така ще си спестиш и хамалогия и пестициди. Универсален лек не знам :)

Това не е вярно. Само така си мислиш, повечето инсектициди убиват наред, повечето болести са гъбни, гъби, които се делят на две- такива, които умират от сяра и такива, които умират от мед.

old alfist
08-05-2013, 22:06
Това не е вярно. Само така си мислиш, повечето инсектициди убиват наред, повечето болести са гъбни, гъби, които се делят на две- такива, които умират от сяра и такива, които умират от мед.
Не забравяш, че трябва да се мисли и за растенията.

starata alfa
08-05-2013, 22:10
наясно съм че универсален лек няма
идеята е да се съчетаят максимално препаратите/шавит и нурале с/у листните инсекти/,да има по широк спектър на приложение,още повече че не живея там постоянно ,а ходя от време на време.каскейд и номолт с/у гроздов молец са забранени за продажба и трябва да им намеря заместител.затова ми трябва таблицата иначе трябва да ги сравнявам едно по едно от линка и таблиците които ми постна по горе,благодаря за което

boris037
08-05-2013, 22:30
Това не е вярно. Само така си мислиш, повечето инсектициди убиват наред, повечето болести са гъбни, гъби, които се делят на две- такива, които умират от сяра и такива, които умират от мед.[/QUOTE]

Гъби, спори, акари и всякакви други гадости. Прав си, но по твоята логика е достатъчно да пръскаме с водоразтворима сяра, май кумулус беше и бордолезов разтвор.
Не че и това не помага, но все пак.
Колко сме помогнали е отделен въпрос :)

Утре ще поровя в учебника по РЗ и ще видя дали няма да мога да съм полезен с още нещо.

starata alfa
08-05-2013, 22:34

Гъби, спори, акари и всякакви други гадости. Прав си, но по твоята логика е достатъчно да пръскаме с водоразтворима сяра, май кумулус беше и бордолезов разтвор.
Не че и това не помага, но все пак.
Колко сме помогнали е отделен въпрос :)

Утре ще поровя в учебника по РЗ и ще видя дали няма да мога да съм полезен с още нещо.[/QUOTE]
ок мерси:notworthy:

old alfist
08-05-2013, 22:40
Най-добре си пръскай отделно, иначе ще се получи някоя гениална комбинация и току виж по кестена се провисят някои шпек-саламчета.

starata alfa
08-05-2013, 22:51
ако кестена заражда шпекчета ще го пръскам стабилно:prescription:,идеята е да съчетая препаратите за максимален ефект,не за манджа с грозде

Susscrofa
09-05-2013, 09:45
Ти да не би да се притесняваш, че при смесването ще има химична реакция между различните съставки на отделните препарати?

Пестицидите са като антибиотиците:)
Има широкоспектърни и има по тясно "специализирани".
Ако питаш за частна употреба просто влез в някоя голяма агроаптека и там ще ти обяснят всичко срещу определена покупка:)
Ако става въпрос за стопанска цел, направо си намери консултант по растителна защита, който да ти свърши работа.

Ако нищо не разбираш от растителна защита, химия и т.н, дори и таблица няма да ти помогне, а и не е редно да го правиш. Това се пак а отрови, които после ще изядеш в известна степен:).

---------- Post added at 06:45 ---------- Previous post was at 06:39 ----------

http://agrolist.agropal-bg.com/ тук има някаква търсачка, всички тези препарати са направени с цел да убиват живот, така, че колкото по малко ги използваме( ядем) по добре :)

---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:58 ----------

Инсектицидите убиват инсекти /насекоми/.
Бъркаш понятия.
Пестицид е общо название на препарат за борба с вредители.
Пестицидите се делят на под групи:
Инсектициди - тепат насекоми.
Фунгициди - тепат гъби.
Родентоциди - тепат гризачи.
И Т.Н
Има хим. пепарати, които са и инсектицид и молюскоцид едновременно, например.

Ако не ползвахме пестициди, сега щяхме да сме 1 милиард, а не 6 милиарда.
Много са ми смешни псевдоеколозите, които само създават паника.
Щом популацията на човешкия вид се увеличава, значи всичко е наред.:)

lordliness
09-05-2013, 12:19
Ти да не би да се притесняваш, че при смесването ще има химична реакция между различните съставки на отделните препарати?

Пестицидите са като антибиотиците:)
Има широкоспектърни и има по тясно "специализирани".
Ако питаш за частна употреба просто влез в някоя голяма агроаптека и там ще ти обяснят всичко срещу определена покупка:)
Ако става въпрос за стопанска цел, направо си намери консултант по растителна защита, който да ти свърши работа.

Ако нищо не разбираш от растителна защита, химия и т.н, дори и таблица няма да ти помогне, а и не е редно да го правиш. Това се пак а отрови, които после ще изядеш в известна степен:).

---------- Post added at 06:45 ---------- Previous post was at 06:39 ----------

Инсектицидите убиват инсекти /насекоми/.
Бъркаш понятия.
Пестицид е общо название на препарат за борба с вредители.
Пестицидите се делят на под групи:
Инсектициди - тепат насекоми.
Фунгициди - тепат гъби.
Родентоциди - тепат гризачи.
И Т.Н
Има хим. пепарати, които са и инсектицид и молюскоцид едновременно, например.

Ако не ползвахме пестициди, сега щяхме да сме 1 милиард, а не 6 милиарда.
Много са ми смешни псевдоеколозите, които само създават паника.
Щом популацията на човешкия вид се увеличава, значи всичко е наред.:)
Никакви понятия не бъркам

RUNNING WILD
09-05-2013, 15:44
много интересна тема,взех едно място да се занимавам с нещо полезно от време на време но е обрасло с пирей и от долу е подземни коренища преплетени,виках булдозер да подравнява правих ограда и тн но най сложното за момента е пирея изкривих мотиката и за затъпява за норматив,четох по нета и се чудя късно ли е да го пръскам с нещо като ще садя скоро?от горе е изкастрен от булдозера но пак поникна свежо зеленко и е на подземни туфи коренища като стъпваш и земята вибрира като куха е от долу и са на дълбоко,на есен ще го изора с машина ама сега ни е за оране ни е за пръскане вече,та идеята е някой ако се е сблъсквал с години неработено място и обрасло цялото с пирей да даде съвет все пак сме 10 ти май да е есен или пролет е лесно.

Susscrofa
09-05-2013, 15:48
много интересна тема,взех едно място да се занимавам с нещо полезно от време на време но е обрасло с пирей и от долу е подземни коренища преплетени,виках булдозер да подравнява правих ограда и тн но най сложното за момента е пирея изкривих мотиката и за затъпява за норматив,четох по нета и се чудя късно ли е да го пръскам с нещо като ще садя скоро?от горе е изкастрен от булдозера но пак поникна свежо зеленко и е на подземни туфи коренища като стъпваш и земята вибрира като куха е от долу и са на дълбоко,на есен ще го изора с машина ама сега ни е за оране ни е за пръскане вече,та идеята е някой ако се е сблъсквал с години неработено място и обрасло цялото с пирей да даде съвет все пак сме 10 ти май да е есен или пролет е лесно.

Изори го, но с обръщане на земята.
Зимата ще позамръзне.
:bounce8:
На пролет пак лека обработка и засей някаква хубава тревица и полсе лЕгай да са пИчеш.

old alfist
09-05-2013, 15:57
Имал съм си работа с пиреите и борбата е безмилостно жестока.

Трябва да оставиш да изкара сочна маса за да проведе по-добре отровата.

Пръскане с Раундъп в горещо време за да дръпне хубаво отровата до корените и чакане една седмица, докато пожълтее.

Обикновено след тази седмица остават все още зелени части, които отново се пръскат - може да се наложи и трикратно.

След всичко това се разорава или обръща с правата лопата за да се изкарат отгоре умрелите корени, които се изчистват от пръстта и се премахват.

Забравих да спомена, че препарата действа само на растенията и е безвреден за почвата.

Susscrofa
09-05-2013, 16:28
Имал съм си работа с пиреите и борбата е безмилостно жестока.

Трябва да оставиш да изкара сочна маса за да проведе по-добре отровата.

Пръскане с Раундъп в горещо време за да дръпне хубаво отровата до корените и чакане една седмица, докато пожълтее.

Обикновено след тази седмица остават все още зелени части, които отново се пръскат - може да се наложи и трикратно.

След всичко това се разорава или обръща с правата лопата за да се изкарат отгоре умрелите корени, които се изчистват от пръстта и се премахват.

Забравих да спомена, че препарата действа само на растенията и е безвреден за почвата.

Такива препарати няма.
Отровата си е отрова.

old alfist
09-05-2013, 16:31
Такива препарати няма.
Отровата си е отрова.
Суско, пак плещиш глупости - след такава процедура съм садил веднага трева, която и досега си зеленее.

Susscrofa
09-05-2013, 16:34
Суско, пак плещиш глупости - след такава процедура съм садил веднага трева, която и досега си зеленее.

Защо не храниш крава с тази тревичка и после не пиеш млекце.:)

Няма безвредна отрова!

old alfist
09-05-2013, 16:42
Защо не храниш крава с тази тревичка и после не пиеш млекце.:)

Няма безвредна отрова!
Хората са го написали, аз потвърждавам практически, че е така, а ти си умувай колкото искаш.

Susscrofa
09-05-2013, 16:45
Хората са го написали, аз потвърждавам практически, че е така, а ти си умувай колкото искаш.

Написали са го хората, които ти го продават.

Да бориш плевелни растения с пестицид, за да си озелениш двора с райграсче е меко казано простотия.

Ако отглеждаш култури или почистваш железопътна линия, някак си е оправдано, но да си почистиш двора е тъпо.

lordliness
09-05-2013, 16:47
Тревата се пръска с тотални хербициди, след напръскването не трябва да вали поне 6 часа, иначе ефекта се губи. Тревата умира след 14 дни, това е всичко.Всички препарати за селското стопанство имат карантинен срок, който трябва да се спазва.
И без аматьорски коментари на постовете ми.

Susscrofa
09-05-2013, 16:52
Олди, я прочети тук какво става.

http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/02/05/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE/

---------- Post added at 13:52 ---------- Previous post was at 13:51 ----------

Тревата се пръска с тотални хербициди, след напръскването не трябва да вали поне 6 часа, иначе ефекта се губи. Тревата умира след 14 дни, това е всичко.Всички препарати за селското стопанство имат карантинен срок, който трябва да се спазва.
И без аматьорски коментари на постовете ми.

Ти професионалист ли си?
Като ти чета постовете не оставам с това усещане.

old alfist
09-05-2013, 16:53
Написали са го хората, които ти го продават.

Да бориш плевелни растения с пестицид, за да си озелениш двора с райграсче е меко казано простотия.

Ако отглеждаш култури или почистваш железопътна линия, някак си е оправдано, но да си почистиш двора е тъпо.
Какво озеленяване, той целия двор е в трева и декоративни растения и нищо им няма - да не съм текезесар, да гледам домати.

lordliness
09-05-2013, 16:57
Олди, я прочети тук какво става.

http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/02/05/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE/

---------- Post added at 13:52 ---------- Previous post was at 13:51 ----------

Ти професионалист ли си?
Като ти чета постовете не оставам с това усещане.
Пиша ги специално за теб на достъпен(аматьорски език) език за да разбереш написаното. Това в интернет не е меродавно, иначе хората нямаше да учат по 5 години за това. Никъде не твърдя че е безопастно да се използват химикали, по нагоре пиша , че го правя само в крайно наложителни случаи, защото знам рисковете.

Susscrofa
09-05-2013, 17:03
Какво озеленяване, той целия двор е в трева и декоративни растения и нищо им няма - да не съм текезесар, да гледам домати.

Исках да ти кажа, че ако всеки реши да си чисти дворчето от бурени с хербицид, ни очаква описаното в статията, която ти постнах.

---------- Post added at 14:03 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Пиша ги специално за теб на достъпен(аматьорски език) език за да разбереш написаното. Това в интернет не е меродавно, иначе хората нямаше да учат по 5 години за това. Никъде не твърдя че е безопастно да се използват химикали, по нагоре пиша , че го правя само в крайно наложителни случаи, защото знам рисковете.

Учил съм два семестъра растителна защита.
Поназнайвам доста неща.
Никъде не се учи 5 години растителна защита.:)
Освен, ако не си защитил докторат по тази дисциплина.:bowdown:
НЯМА БЕЗВРЕДЕН ХЕРБИЦИД!
Тъпо е да се ползва хербицид, за да си почистиш дворчето.

old alfist
09-05-2013, 17:07
Ей, голям професор си, Сусе- да не би да си мислиш, че това което купуваш от магазина не е обработвано с химия.

lordliness
09-05-2013, 17:09
Исках да ти кажа, че ако всеки реши да си чисти дворчето от бурени с хербицид, ни очаква описаното в статията, която ти постнах.

---------- Post added at 14:03 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Учил съм два семестъра растителна защита.
Поназнайвам доста неща.
Никъде не се учи 5 години растителна защита.:)
Освен, ако не си защитил докторат по тази дисциплина.:bowdown:
НЯМА БЕЗВРЕДЕН ХЕРБИЦИД!
Тъпо е да се ползва хербицид, за да си почистиш дворчето.

Учи се 4,5 години и 6 месеца стаж и после държавни изпити или дипломна работа

9 семестъра

Susscrofa
09-05-2013, 17:25
Учи се 4,5 години и 6 месеца стаж и после държавни изпити или дипломна работа

9 семестъра

Интересно.
Искаш да кажеш, че има отделна специалност растителна защита, а не че е дисциплина изучавана разширено от бъдещи агрономи?

Сподели:)
Ако го има в такъв вариант, то това може да се случва само в стопанската в Пловдив.

lordliness
09-05-2013, 17:32
Интересно.
Искаш да кажеш, че има отделна специалност растителна защита, а не че е дисциплина изучавана разширено от бъдещи агрономи?

Сподели:)
Ако го има в такъв вариант, то това може да се случва само в стопанската в Пловдив.
разбира се че има, ''стопанската'' се нарича аграрен университет, ти от къде се снабдяваш със зеленчуци, виждал ли си как се пръска и на другия ден се бере и се изкарва на пазара, или как се берат зелени домати, пръскат се с нещо, което е супер вредно, завиват се и на другия ден са червени и готови за пазара. Част, голяма част от производителите са престъпници в името на парите, пробите и сертификатите са фиктивни до голяма степен. Никой не спазва карантинните срокове.

Susscrofa
09-05-2013, 21:06
разбира се че има, ''стопанската'' се нарича аграрен университет, ти от къде се снабдяваш със зеленчуци, виждал ли си как се пръска и на другия ден се бере и се изкарва на пазара, или как се берат зелени домати, пръскат се с нещо, което е супер вредно, завиват се и на другия ден са червени и готови за пазара. Част, голяма част от производителите са престъпници в името на парите, пробите и сертификатите са фиктивни до голяма степен. Никой не спазва карантинните срокове.

Специалността би трябвало да е агрономство и една от задължителните дисциплини е растителна защита.:)
Така мисля аз.
Имам тук коментар, в който изрично заявявам, че ако не са пестицидите сега щяхме да сме 1 милиард, а не 6.:)
Реагирах, когато един съфорумник реши, че вместо да си прекОпа дворчето и да се освободи от бурените е решил да пръска с "безвредния" раундъп.
Просто целта не го изисква, за разлика от отглеждането на овошки и други растителни култури.

---------- Post added at 18:06 ---------- Previous post was at 18:04 ----------

Ей, голям професор си, Сусе- да не би да си мислиш, че това което купуваш от магазина не е обработвано с химия.

Не, не мисля.
Просто не разбивам тиквата на всеки тъпак, а само на този, който застрашава физическото ми съществуване, моето или на моите близки.
Целта при теб не оправдава тровенето на земята.

old alfist
09-05-2013, 21:29
Целта при теб не оправдава тровенето на земята.
Земята си е много добре, торя си е и с изкуствени торове.
Проблемите са единствено в твоята глава.

lordliness
09-05-2013, 23:06
Специалността би трябвало да е агрономство и една от задължителните дисциплини е растителна защита.:)
Така мисля аз.

в случая не е необходимо да мислиш, други по- умни вече са го измислили, основните дисциплини са лозаро- градинарство, полевъдство и растителна защита, без изкуствени торове растенията гладуват

Susscrofa
09-05-2013, 23:14
в случая не е необходимо да мислиш, други по- умни вече са го измислили, основните дисциплини са лозаро- градинарство, полевъдство и растителна защита, без изкуствени торове растенията гладуват

Ето, значи съм прав. Няма как да си учил 5 години растителна защита.

Не съм писал още нищо за изкуствените торове:)
Започна да ми отговаряш без да съм написал нищо.:bounce8:

---------- Post added at 20:14 ---------- Previous post was at 20:10 ----------

Кои растения гладуват? Всички ли?
За теб всички растения домати с колци и корени компири ли са?

Хайде малко по-сериозно.
Защо не ториш полянките с диви ягодки на Витоша?

lordliness
09-05-2013, 23:15
Ето, значи съм прав. Няма как да си учил 5 години растителна защита.

Не съм писал още нищо за изкуствените торове:)
Започна да ми отговаряш без да съм написал нищо.:bounce8:
това са основни самостоятелни дисциплини и се изучават 5 години, в кое си прав, преди да пишеш се образовай, не може да сравняваш култивираните растения с другите.

Susscrofa
09-05-2013, 23:18
това са основни самостоятелни дисциплини и се изучават 5 години, в кое си прав, преди да пишеш се образовай, не може да сравняваш култивираните растения с другите.

Ти ги сравни не аз:)
Каза, че растенията гладуват без да ги ториш.
Бъркаш учебна специалност с учебна дисциплина /предмет/.

lordliness
09-05-2013, 23:22
Ти ги сравни не аз:)
Каза, че растенията гладуват без да ги ториш.
Бъркаш учебна специалност с учебна дисциплина /предмет/.

Сега иди да пишеш някъде където се чувстваш компетентен и сигурен

Susscrofa
09-05-2013, 23:26
Сега иди да пишеш някъде където се чувстваш компетентен и сигурен

Не ми обясни каква е разликата между дисциплина и специалност?:bounce8:

lordliness
10-05-2013, 00:38
Не ми обясни каква е разликата между дисциплина и специалност?:bounce8:

Какво да ти обяснявам, да не си със зур

old alfist
10-05-2013, 00:40
Суско, Суско, като ти чета писанията се чудя да плача ли или да се смея - направо си е загуба на време диалога с теб.

starata alfa
10-05-2013, 00:42
наса,раундъп и глифоган са за тревни вредители,но трябва да пръскаш поне трипъти през две седмици ,пръска се на зелено.при мен беше първо изорано/март месец/ 2 дена след орането го дисковах и събрах и изгорих изкараните корени и изпръсках с ударна доза наса .след 1 месец пръсках с 1 доза наса,1 доза раундъп и една шепа тор.този месец като ходя ще видя как е но предполагам трябва да се пръсне още веднъж.в единия двор беше обрасло с хмел и бъз,а в другия пирей и къпини

Susscrofa
10-05-2013, 08:32
Суско, Суско, като ти чета писанията се чудя да плача ли или да се смея - направо си е загуба на време диалога с теб.

Поплачи си старче, поплачи си.

Като чета за какви неща тровите околната среда и ми се дорИва.
Три години, сериозна работа по двора и се справих с всички ненужни за мен така наречени бурени, без дори и за миг да си помисля да тровя земята, а и не само нея.
Но това е един от основните проблеми на съвременното общество. Винаги се търси онзи лесния и бързия начин.
А българинът най го е страх да не се преумори.

Тва хората са страшна напаст.
Ама иначе на приказки всички сме "здравословни" и се оплакваме, че кока-кола и макдоналтс ни тровели.:)
Жалка картинка.

old alfist
10-05-2013, 09:21
Поплачи си старче, поплачи си.

Като чета за какви неща тровите околната среда и ми се дорИва.
Три години, сериозна работа по двора и се справих с всички ненужни за мен така наречени бурени, без дори и за миг да си помисля да тровя земята, а и не само нея.
Но това е един от основните проблеми на съвременното общество. Винаги се търси онзи лесния и бързия начин.
А българинът най го е страх да не се преумори.

Тва хората са страшна напаст.
Ама иначе на приказки всички сме "здравословни" и се оплакваме, че кока-кола и макдоналтс ни тровели.:)
Жалка картинка.
Не знам в кой свят живееш, но ако в тези времена всеки вземе да се бори по три години с бурените в двора си, не е ясно дали ще доживее да види ефекта от новонасадените растения.

boris037
10-05-2013, 09:41
наса,раундъп и глифоган са за тревни вредители,но трябва да пръскаш поне трипъти през две седмици ,пръска се на зелено.при мен беше първо изорано/март месец/ 2 дена след орането го дисковах и събрах и изгорих изкараните корени и изпръсках с ударна доза наса .след 1 месец пръсках с 1 доза наса,1 доза раундъп и една шепа тор.този месец като ходя ще видя как е но предполагам трябва да се пръсне още веднъж.в единия двор беше обрасло с хмел и бъз,а в другия пирей и къпини

Вече е малко късно да се пръска с толкова силни отрови, защото както каза, раундъп, наса се пръскат на зелено и има вероятност да засегнат и част от културните растения, които също са се разлистили.
За пръскане през лятото спокойно можеш да използваш меден сулфат и да комбинираш с кумулус. Може да се каже, че са доста ефективни за гъби, но са контактни препарати и след всеки дъжд отново се пръска. А за акари може да използваш инсектициди, уловката тук е да се внимава с карантинните периоди, заради дърветата, които спомена, че имаш и да се сменят инсектицидите, най-добре след всяко пръскане, защото вредителите много бързо развиват резистентност.

starata alfa
10-05-2013, 10:25
румен каза че е обрасло с пирей ,както беше при мен,при това положение мисля че има само пирей той си е зелен цяло лято така че може да пръска,щом е вкарвал булдозер съдя че нее засаждал нищо,а докато не изчисти пирея няма смисъл да сади нищо

old alfist
10-05-2013, 10:31
Сега е момента, стига да има хубава листна маса, за да има по-голяма площ, която да поеме по-голямо количество от препарата.

lordliness
10-05-2013, 11:03
Сега е момента, стига да има хубава листна маса, за да има по-голяма площ, която да поеме по-голямо количество от препарата.

Това е точно така и може да се пръска тревата по всяко време стига да не се пръскат културните растения.

old alfist
10-05-2013, 11:08
Това е точно така и може да се пръска тревата по всяко време стига да не се пръскат културните растения.
В неговия случай доколкото разбрах терена е изцяло буренясал, но когато наистина има културни растения ако може се покриват, внимава се с вятъра и пръскането е в посока с гръб към тях.

RUNNING WILD
10-05-2013, 17:19
реших тая година да не пръскам с нищо,копая си го на ръка но е много трудно защото отскача мотиката и подскача на кухо от корените на пирея те са подземни гнезда сплетени надълбоко,правя си навеси пейки огради нещо като барбекю и кво ли не и покопавам по малко,за няколко ходенета ще го копна,ще си правя лехи защото ще изпусна сезона а на есен че го изора дълбоко и ще чистя така реших,физическият труд е доста сам си правя всичко ама не ми дреме ще стане ебати и буренищата ще ги изпепеля нема къде да ходят колко пъти поникне толко пъти бой от горе,лошото е че земята е рохка и хубава и са се вкопали на дълбоко реални 25 см и по дълбоко вадя туфи.ако е песъкливо или скала на на плитко и се вади лесно,ще ги насниимам тия дни като ходя,днес бях на езерото в Казичене и нали до него е затвора и се разхождат зад оградата те са на лек режим и гледам един мъжага голем висок на средна възраст полива нещо,отидох заговорих се викам абе и градинари станахте а?той вика абе садиме тука занимават ни,вика гледах насадил краставици домати тиквички и ми ги сочи затворника,заговорихме се разпитва ме нещо се подсмихва и ме гледа и ме разпитва и накрая вика бе обменям опит щото вика аз съм агроном по професия...е не го питах кво прави зад оградата що не агрономства некъде другаде ама като видех как беше набоцкал тиквичките една до друга като жито си викам тоя е засадил на некой нещо бая гъстичко сигурно да стигне до тука...абе за там си беше по добре да не сади в цивилният свят

lordliness
10-05-2013, 19:13
Сега пръснах картофите и розите с моспилан и всичко се тръшна- колорадски бръмбари и листни въшки.

Susscrofa
10-05-2013, 20:23
реших тая година да не пръскам с нищо,копая си го на ръка но е много трудно защото отскача мотиката и подскача на кухо от корените на пирея те са подземни гнезда сплетени надълбоко,правя си навеси пейки огради нещо като барбекю и кво ли не и покопавам по малко,за няколко ходенета ще го копна,ще си правя лехи защото ще изпусна сезона а на есен че го изора дълбоко и ще чистя така реших,физическият труд е доста сам си правя всичко ама не ми дреме ще стане ебати и буренищата ще ги изпепеля нема къде да ходят колко пъти поникне толко пъти бой от горе,лошото е че земята е рохка и хубава и са се вкопали на дълбоко реални 25 см и по дълбоко вадя туфи.ако е песъкливо или скала на на плитко и се вади лесно,ще ги насниимам тия дни като ходя,днес бях на езерото в Казичене и нали до него е затвора и се разхождат зад оградата те са на лек режим и гледам един мъжага голем висок на средна възраст полива нещо,отидох заговорих се викам абе и градинари станахте а?той вика абе садиме тука занимават ни,вика гледах насадил краставици домати тиквички и ми ги сочи затворника,заговорихме се разпитва ме нещо се подсмихва и ме гледа и ме разпитва и накрая вика бе обменям опит щото вика аз съм агроном по професия...е не го питах кво прави зад оградата що не агрономства некъде другаде ама като видех как беше набоцкал тиквичките една до друга като жито си викам тоя е засадил на некой нещо бая гъстичко сигурно да стигне до тука...абе за там си беше по добре да не сади в цивилният свят

Tи луд ли си БЕ?
Кво ще се мориш, е питай Лорда и Дедото, те ще ти препоръчат една яка отрова. Напръскай всичко и после си пий бирата.

old alfist
10-05-2013, 21:44
Не се ли третира химически винаги ще има живи остатъци, от които отново ще избие след няколко месеца, но все пак се помъчи само механично, за да се убедиш.
Както винаги само с приказки не става и човек сам трябва да стигне до убедеждението си.

Susscrofa
10-05-2013, 21:47
Не се ли третира химически винаги ще има живи остатъци, от които отново ще избие след няколко месеца, но все пак се помъчи само механично, за да се убедиш.
Както винаги само с приказки не става и човек сам трябва да стигне до убедеждението си.

Вече обясних, че съм го правил.

Не всичко е силикон, пестициди и анаболи.

old alfist
10-05-2013, 21:50
Вече обясних, че съм го правил.
Мислиш си, че аз не съм, но щом ви се играе на еколози - играйте си.

Susscrofa
10-05-2013, 21:53
Мислиш си, че аз не съм, но щом ви се играе на еколози - играйте си.

Няколко поста написах, че не съм против употребата на пестициди, но когато става дума за производство на храни.
В твоя случай става дума за мързел и търсене на лесния и бърз резултат.
Клише..........

lordliness
10-05-2013, 21:57
стария алфист е прав, само тотален хербицид иначе няма оправяне, влиза през листата слиза в корена и убива завинаги, раундъп и глифоган, глифозат са различни имена на един и същ химикал, вторите са по евтини

Susscrofa
10-05-2013, 21:58
стария алфист е прав, само тотален хербицид иначе няма оправяне, влиза през листата слиза в корена и убива завинаги, раундъп и глифоган, глифозат са различни имена на един и същ химикал, вторите са по евтини

Да, с анаболи и аз за една година ще постигна резултат, който без тях ще постигна за 4-5 години.

Малоумна работа е това с хербицида.

old alfist
10-05-2013, 22:01
Мисля, че спора е излишен - Руменчо си има глава на раменете и сам ще си прецени.

Susscrofa
10-05-2013, 22:02
Мисля, че спора е излишен - Руменчо си има глава на раменете и сам ще си прецени.

Чудя се твоята глава къде е?:sleepy:

lordliness
10-05-2013, 22:08
хербицида се разгражда след определен период, феномен при третиране с хербициди е по бързото узряване и по голяма устойчивост на семената на плевелите, раундъп е разработен за царевица ГМО, убива всичко без царевицата.

Susscrofa
10-05-2013, 22:14
хербицида се разгражда след определен период, феномен при третиране с хербициди е по бързото узряване и по голяма устойчивост на семената на плевелите, раундъп е разработен за царевица ГМО, убива всичко без царевицата.

А какво става с животинките, които изпапкат третираните растения бе гений.
Личи ти , че си агроном отвсякъде.:):sleepy:
Дане говорим, че не се разгражда изцяло.

old alfist
10-05-2013, 22:17
Суско, пак не си си пил хапчетата - нещо започна да те хапе щъркела.

lordliness
10-05-2013, 22:18
гмо продукти са по опасни, гмо царевица предизвиква рак при плъхове, знаеш ли колко гмо продукти ядеш?

Susscrofa
10-05-2013, 22:20
Лорди, ти да не си човек на Монсанто?

Старче, вчера ти дадох да четеш, днес ето ново четиво.
http://www.happybody.eu/article/novo_izsledvane_raundup_prichiniava_defekti_pri_be betata.194

---------- Post added at 19:20 ---------- Previous post was at 19:19 ----------

гмо продукти са по опасни, гмо царевица предизвиква рак при плъхове, знаеш ли колко гмо продукти ядеш?

Ей, агро:), те са вредни защото винаги ги третират с твоята паста за зъби раундъп.:sleepy:

lordliness
10-05-2013, 22:23
царевицата е забранена в европа, но всичката соя е гмо, знаеш ли къде се влага соята- навсякъде почти

Susscrofa
10-05-2013, 22:26
Вижте и как се натрупва и движи по хранителната верига.

http://agroweekend.bg/%D0%B5%D0%BA%D0%BE/%E2%80%9E%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%B F-%D0%B8-%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5/

---------- Post added at 19:26 ---------- Previous post was at 19:25 ----------

царевицата е забранена в европа, но всичката соя е гмо, знаеш ли къде се влага соята- навсякъде почти

Така ми се струва или отклони темата:sleepy:

lordliness
10-05-2013, 22:30
Така ми се струва или отклони темата:sleepy:

винаги съм смятал, че да разговарям с хора, които имат по- нисък IQ от моя е чиста загуба на време, освен ако не са мои ученици.

Susscrofa
10-05-2013, 22:38
винаги съм смятал, че да разговарям с хора, които имат по- нисък IQ от моя е чиста загуба на време, освен ако не са мои ученици.

Пий си чашата с раундъп, удари си един бордолезов разтвор отзад и лека нощ.:sleepy:

---------- Post added at 19:38 ---------- Previous post was at 19:32 ----------

Е тва не мога да го разбера.
Профания до шия.
Ще пръскам с отрова двора, за да махна плевелите:)
Ебахти света извратен.
А има и емисари, дето вещо те поучават как това не е вредно, та наглостта стига до там да ти обясняват, че било полезно даже. хахахах:sleepy:

lordliness
10-05-2013, 22:43
Пий си чашата с раундъп, удари си един бордолезов разтвор отзад и лека нощ.:sleepy:

---------- Post added at 19:38 ---------- Previous post was at 19:32 ----------

Е тва не мога да го разбера.
Профания до шия.
Ще пръскам с отрова двора, за да махна плевелите:)
Ебахти света извратен.
А има и емисари, дето вещо те поучават как това не е вредно, та наглостта стига до там да ти обясняват, че било полезно даже. хахахах:sleepy:
винаги ми е било интересно- ти domestica ли си или не, я изтичай до огледалото и ми кажи

Susscrofa
10-05-2013, 22:44
винаги ми е било интересно- ти domestica ли си или не, я изтичай до огледалото и ми кажи

Видът е един.:sleepy:
Все тая.

lordliness
10-05-2013, 22:52
Видът е един.:sleepy:
Все тая.
така си и мислех- нямаш огледало

Doomguy
10-05-2013, 23:03
Просто...

RUNNING WILD
11-05-2013, 00:03
сега то е най лесно да взема една пръскачка и да пръскам като обезумял,мисля да си го прекопая с желание да си направя редчета и вадички да си подреда квото съм замислил,сега ако ме нападнат листни въшки и колорадски бръмбари нямам избор така е,но пирея се размножава и с цъфтене четох и подземно с пъпки и разклонения,така че като копна половин метър от мястото дето ми свършва ще го пресека подземно,лошото е че за момента всичко е извън строя и е от начало градя всичко и ми е нанагорно,другото което е занимавам се с храни като почнеш овче сирене краве,кашкавал козе сирене и домати селскимкраставици,и тн и тн и сме производители та знам какво е добра храна и тя е по-евтина от магазинната дори,сега ясно ми е че ще стане бавно и трудно обаче тая година ще е така ако не мога да го преборя ще видя вече с препарати,иначе не всяко нещо което е отровно за нещо е отровно за друго нещо в природата е така винаги има баланс,много по лоши от пръскането с пестициди за изкувствените торове и ГМО-то,имам познат на който му нося домати и той ми каза че много добре знае кое какво защото си зима от мене и ми каза че са се занимавали с домати парникови и на 3 декара домати са слагали 7000 кг амониев нитрат амониева селитра,каза че водата с маркучите не е могла да разствори селитрата всеичко белеело,та направете си сметка добре за плодове и зеленчуци извън естественият им сезон.

starata alfa
11-05-2013, 00:53
румене пирея дори да го изяде магаре и след това да го изака пак ще поникне,него ли напръскаш с препарат няма да се отървеш.аз като го орах трактора вдигаше предните гуми.иначе по темата някой да е попадал на такава таблица за смесимост

Susscrofa
11-05-2013, 07:57
румене пирея дори да го изяде магаре и след това да го изака пак ще поникне,него ли напръскаш с препарат няма да се отървеш.аз като го орах трактора вдигаше предните гуми.иначе по темата някой да е попадал на такава таблица за смесимост

Аз съм попадал, но не я взех.
В нета едва ли ще има.

Това, което казваш за пирея не е вярно, от опит го казвам!
Просто с хербицида е много по-лесно и по-бързо.

old alfist
11-05-2013, 10:04
Аз съм попадал, но не я взех.
В нета едва ли ще има.

Това, което казваш за пирея не е вярно, от опит го казвам!
Просто с хербицида е много по-лесно и по-бързо.
Запънал си се като магаре на бързей и пак си знаеш твоята - трима човека ти казват, че пирея без препарат не може да се пребори и продължаваш да си пееш.

starata alfa
11-05-2013, 10:46
[QUOTE=Susscrofa;1211318]Аз съм попадал, но не я взех.
В нета едва ли ще има.

сподели къде си попадал да мина да си взема,иначе в нета нищо не открих

Susscrofa
11-05-2013, 21:50
[;1211318]Аз съм попадал, но не я взех.
В нета едва ли ще има.

сподели къде си попадал да мина да си взема,иначе в нета нищо не открих

При мой бивш колега зад граница.
Ако беше лесно да я получа, бъди сигурен, че щях да ти я осигуря. С теб поне сме се виждали.:)

---------- Post added at 18:50 ---------- Previous post was at 18:49 ----------

Запънал си се като магаре на бързей и пак си знаеш твоята - трима човека ти казват, че пирея без препарат не може да се пребори и продължаваш да си пееш.

Аз съм го правил!
Не съм се запънал.
Просто иска много яка работа и поне три години търпение.:crazy:

dimo
11-05-2013, 23:20
Смесимостта на препаратите е условна някои съставки се инактивират една друга,като цяло трябва да се избягват полисмеси особено като се има в предвид че повечето модерни пестициди са дву и три компонентни и може да се яви фитотоксичност, която не би се проявила ако се направят апликациите една след друга .
Все пак, когато искаме да съчетаем някакви препарати е добре да ги използваме веднага а не да си държим сместа на склад .

---------- Post added at 23:20 ---------- Previous post was at 23:10 ----------

Аз съм го правил!
Не съм се запънал.

на малки площи(лични градини и дворове ) може да стане но на големи площи единствения вариант остава комбинирането на няколко метода като без химически е напълно безсмислено дори да се говори .

Susscrofa
11-05-2013, 23:26
Смесимостта на препаратите е условна някои съставки се инактивират една друга,като цяло трябва да се избягват полисмеси особено като се има в предвид че повечето модерни пестициди са дву и три компонентни и може да се яви фитотоксичност, която не би се проявила ако се направят апликациите една след друга .
Все пак, когато искаме да съчетаем някакви препарати е добре да ги използваме веднага а не да си държим сместа на склад .

---------- Post added at 23:20 ---------- Previous post was at 23:10 ----------

на малки площи(лични градини и дворове ) може да стане но на големи площи единствения вариант остава комбинирането на няколко метода като без химически е напълно безсмислено дори да се говори .

Не е лошо да прочетеш няколко страници по назад.:)
Нямам нищо против хербицида, ама да го ползвам да си чистя градинката, за да фъргам райграс после е тъпо.
Става дума за дворчета, а не за на "Дедо ти" нивите.

dimo
11-05-2013, 23:39
При мой бивш колега зад граница.
Ако беше лесно да я получа, бъди сигурен, че щях да ти я осигуря. С теб поне сме се виждали.:)

---------- Post added at 18:50 ---------- Previous post was at 18:49 ----------

Аз съм го правил!
Не съм се запънал.

Не е лошо да прочетеш няколко страници по назад.:)
Нямам нищо против хербицида, ама да го ползвам да си чистя градинката, за да фъргам райграс после е тъпо.
Става дума за дворчета, а не за на "Дедо ти" нивите.
Сори но не ми се четат няколко страници назад благодаря за вниманието, а дедовците ми отдавна не се интересуват от нивите си тъй като са на нивата Господня така че да не ги намесваме и тях светла им памет !

Susscrofa
11-05-2013, 23:43
Сори но не ми се четат няколко страници назад благодаря за вниманието, а дедовците ми отдавна не се интересуват от нивите си тъй като са на нивата Господня така че да не ги намесваме и тях светла им памет !

Сложих го в кавички.
Просто звучеше добре. Нямах предвид конкретни хора.

old alfist
13-05-2013, 21:48
Суско, ти ако си видял мотика, аз трамвай ще стана.

lordliness
13-05-2013, 22:04
Суско, ти ако си видял мотика, аз трамвай ще стана.

:)
Това където го копаят с мотики и го орат, колкото повече се кълца, толкова повече се размножава.

old alfist
13-05-2013, 22:26
Това където го копаят с мотики и го орат, колкото повече се кълца, толкова повече се размножава.
Специално за пирея, трябва да се изоре и след химическата намеса - при запустели места в една буца има повече коренища, отколкото пръст.
За да се отдели пръстта и да остане на място трябва да се употреби допълнителна сила.

Susscrofa
14-05-2013, 09:06
Специално за пирея, трябва да се изоре и след химическата намеса - при запустели места в една буца има повече коренища, отколкото пръст.
За да се отдели пръстта и да остане на място трябва да се употреби допълнителна сила.

Има машини за тази работа.
Ти си кОпай.

---------- Post added at 06:06 ---------- Previous post was at 06:05 ----------

Това не е вярно!

old alfist
14-05-2013, 09:45
Има машини за тази работа.
Ти си кОпай.
Орането става предимно с машини, а доколкото виждам на теб ти се играй на земеделие и екология, тъй че хващай правата лопата и мотиката, но внимавай да не се нараниш или да счупиш инструментите.

lordliness
14-05-2013, 09:58
Това не е вярно!

. Прорастването се благоприятства от подрязването на стъблата и особено от нарязването на коренищата при обработка. Най-много спящи пъпки се пробуждат, когато коренищата се нарежат на дребни отрязъци с по 1-2 спящи пъпки.
http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=1346

Нали съм ти казвал, че си любител в тази област, в коя между другото си професионалист?

Susscrofa
14-05-2013, 10:12
. Прорастването се благоприятства от подрязването на стъблата и особено от нарязването на коренищата при обработка. Най-много спящи пъпки се пробуждат, когато коренищата се нарежат на дребни отрязъци с по 1-2 спящи пъпки.

Нали съм ти казвал, че си любител в тази област, в коя между другото си професионалист?

Не знам аз дали съм пълен любител, но ти определено не си професионалист.:)
Аз няма да скубя пирея.
Ще го обърна да го напече слънцето, и така няколко години поред, а защо не и два три пъти годишно.
Ще избера тревен вид, който добре ще се конкурира с него и мнооого други неща, които в твоята агрономо хербицидна глава са непонятни.
Ти си едн типичен горски, те като влязат в гората и виждат не дървета а гардероби и бичмета.
И ти като ми влезеш в двора и веднага ще се хванеш за пестицидите, и ще ти изхвърля мързеливия "експертен" задник за около 5 минутки.

---------- Post added at 07:12 ---------- Previous post was at 07:10 ----------

Орането става предимно с машини, а доколкото виждам на теб ти се играй на земеделие и екология, тъй че хващай правата лопата и мотиката, но внимавай да не се нараниш или да счупиш инструментите.

Колко пъти да ти обясня, че не говоря за земеделие, а за ланшафтно оформление на двора си.:BBQ:

old alfist
14-05-2013, 10:18
Колко пъти да ти обясня, че не говоря за земеделие, а за ланшафтно оформление на двора си.:BBQ:
Първо вземи да си оформиш мисленето, защото до този момент говореше за ландшафни домати или други продукти за ядене.

Susscrofa
14-05-2013, 10:24
Първо вземи да си оформиш мисленето, защото до този момент говореше за ландшафни домати или други продукти за ядене.

Никъде не съм говорил за домати.
Цялата тема беше за дворове, проблем с бурени и невъзможност да си насеят райграс.:)
Просто споделих, че съм се справял с този проблем при упоритост от моя страна, която продължи около 3-4 години, но сега резултатът е налице без да съм тровил нищо:)

lordliness
14-05-2013, 10:35
....................
Аз няма да скубя пирея..........

виждам, че думите ти свършиха и те избива на агресия

starata alfa
15-05-2013, 17:29
никой ли няма таблица за смесимост?:brickwall:

old alfist
16-05-2013, 12:23
Явно вече няма ентусиасти, които да я актуализират - карай с разделно пръскане, за да не рискуваш.

dimo
16-05-2013, 17:21
Кажи какво смяташ да смесиш или какво ще пръскаш аз ще ти кажа допустима ли е комбинацията .Имам нужната квалификация :)

starata alfa
16-05-2013, 20:42
Кажи какво смяташ да смесиш или какво ще пръскаш аз ще ти кажа допустима ли е комбинацията .Имам нужната квалификация :)
мерси предварително,първо ми трябва актуална таблица,защото се оказва че доста от препаратите са забранени и вече не се продават.иначе ме интересува какво мога да смесвам срещу мана,акари и гроздови молци по лозята и срещу червеи и въшки по овошките.и един допълнителен въпрос имам млади крушета в двора които ги пръсках с би 58 ,въшките измряха но след пръскането има почернели листета и младите ластари са като оклюмали и повехнали

Susscrofa
16-05-2013, 21:04

100 грама сливова с голЕма бира, ще смесвам на всеки 30 минути.

dimitar_vd62
16-05-2013, 21:52
http://www.agrostart.eu/opisanie-torove.html
http://www.syngenta.com/country/bg/bg/Documents/4_Fungicides_Catalog_2012.pdf
http://agropal-bg.com/products/insekticidi/category/insekticidi.html?order=date

Актуална таблоца не можах да намеря или не днам къде да търся , дано това ти е от полза

dimo
17-05-2013, 00:52
мерси предварително,първо ми трябва актуална таблица,защото се оказва че доста от препаратите са забранени и вече не се продават.иначе ме интересува какво мога да смесвам срещу мана,акари и гроздови молци по лозята и срещу червеи и въшки по овошките.и един допълнителен въпрос имам млади крушета в двора които ги пръсках с би 58 ,въшките измряха но след пръскането има почернели листета и младите ластари са като оклюмали и повехнали
Здравей ,на лично съобщение получаваш еднократна безплатна консултация .
За крушите ще трябва поне снимки на повредата да видя, тъй като те са доста деликатни дръвчета и дали към би58 е имало нещо друго.Добре е още и сорта ако се знае кой е, също ми изброй всички култури които се каниш да пръскаш и каква пръскачка използваш -тогава ще ти съставя препоръка каква комбинация от препарати да използваш така че да контролираш максимален брой болести и вредители . Между другото тази година има адски много и различни видове листни въшки .

starata alfa
17-05-2013, 12:15
Здравей ,на лично съобщение получаваш еднократна безплатна консултация .
За крушите ще трябва поне снимки на повредата да видя, тъй като те са доста деликатни дръвчета и дали към би58 е имало нещо друго.Добре е още и сорта ако се знае кой е, също ми изброй всички култури които се каниш да пръскаш и каква пръскачка използваш -тогава ще ти съставя препоръка каква комбинация от препарати да използваш така че да контролираш максимален брой болести и вредители . Между другото тази година има адски много и различни видове листни въшки .
едната е счерни листета,другата има кафява пепел .пръскал съм ги само с би 58.крушите са вилямова масловка,едната с черните листа е 3 годишна,другата на 2.и миналата година бяха така,но не помня с какво ги пръсках

за пръскане ще пръскам лозници,ябълки круши,имам и сини сливи.на другото ми село освен изброените имам и праскови и череши ,но черешите вече сигурно са узрели и тях сега няма да ги пръскам,но за догодина ще ме интересува.имам още кестен,лешник,смокиня и нар,но те незнам дали изобщо се пръскат-никога не са пръскани те

за пръскане ползвам 16 литрова гръбна пръскачка,но мога да си правя разтвора в бидон,ако това е определящо за дозата в литри разтвор

starata alfa
20-05-2013, 22:45
:machinegunner:утре отивам на село и мисля да пръскам лозята и ябълките с нутале и шавит

RUNNING WILD
23-05-2013, 11:56
е ще кажеш до къде си стигнал,аз имам засадени доматчета и тиквички и тиква цигулка и краставица и картоф по малко и с това ще се занимавам доколкото мога пък наесен ще обърна резултата с пирея в моя полза.

starata alfa
23-05-2013, 17:58
не успях да изпръскам нито лозята и овошките нито тревата,защото валя дъжд,в понеделник ще ходя пак и дано успея.резултата е следния-тревата горе долу е добре но трябва да се изпръска още веднъж,бъза обаче е все едно никога нее пръскано и понеже беше доста висок/50-60 см го оскубах че до другата седмица сигурно щеше да стане над метър
отвън на двора мисля да го изпръскам с глифоган
http://agro-magazin.com/index.php?main_page=product_info&products_id=384

за пирея прочети това

starata alfa
27-05-2013, 01:42
я кажете кой препарат се справя най добре с бъз и хмел.активното вещество на всички е еднакво/глифозат/ и незнам дали да не взема глифоган

lordliness
27-05-2013, 07:23
Глифозат не е активно вещество. Всеки тотален хербицид ще свърши работа, във всяка аптека работят специалисти, които ще ти помогнат, тук ще получиш хиляда некомпетентни мнения от псевдо специалисти.

mordohy
27-05-2013, 11:43
От много години пръскам абсолютно всичко с Шавит и Купроцин. Единственото което е различно, са пестицидите. В зависимост от това , след колко време ще се консумират плодовете. Не пръскам с Би-58 , защото има дълго деийствие, а комшията има пчели. Пръскам вечерта, след като са се прибрали.
Пръскам с Би-58 единствено много рано на пролет, когато още не са се развили дърветата и лозниците.
До сега няма писменни оплаквания от листните въшки, акарите, тютюневата мозайка и маните.

starata alfa
30-05-2013, 20:48
изпръсках ябълките и лозниците с нурале и шавит,по лозята имаше мана а по ябълките много въшки
относно бъза ще бера много ядове.след орането го изпръсках с наса и след месец още веднъж с наса и раундъп по 250мл в една пръскачка 16л с добавен към тях шепа амониева силитра.сега изпръсках с раундъп 500мл на 16л вода но незнам колко пъти трябва да пръскам или да сменя препарата

lordliness
30-05-2013, 22:00
Ефекта ще се появи след около две седмици, селитрата се слага за по- добро проникване през листата, глифоган , глифозат и раундъп са едно и също за наса не помня. И помни след като напръскаш не трябва да вали поне шест часа.

starata alfa
01-06-2013, 09:13
някой ползвал ли е тревисимо и има ли впечатления от него
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D 0%BE+%D0%A1%D0%9A.html?u=94217

starata alfa
04-06-2013, 01:16
още един въпрос на селскостопанска тематика,като окопавах лозите и дръвчетата забелязах че е пълно с дупки на слепо куче или къртица,някой ползвал ли е соларен ултразвук и какви са ви впечатленията

този мисля да взема
http://www.newfresh.org/shop/product/190/solaren-elektronen-ured-za-podzemni-grizachi-kartitsi-slyapo-kuche-polevki-i-zmii-i-zmii-za-750-kv-m.html

old alfist
04-06-2013, 01:35
Във времето с помощта на водата, почвата ще се уплътни и тези дупки ще се запълнят, а по отношение на животното съм забелязал, че като не обръщаш внимание на поразиите, то само ще изчезне.

starata alfa
05-06-2013, 08:45
няма как да се запълнят,животното ги минава редовно.миналата седмица умишлено си наводних двора /в долния край се получи временно езеро 20-25 см/а нямаше нито едно излязло или удавено,явно тунелите освен че са много са и много дълги

old alfist
05-06-2013, 10:34
Много са умни, но веднъж преди години надхитрихме една къртица с лъжливи движения - един застава до дупката и имитира, че се маха от там, а другия чака отстрани на гюме с правата лопата. След като се отдалечи единия човек на няколко метра от дупката къртицата се показа от любопитство отгоре и тогава другия чакащ от засада човек - бой с правата лопата в главата.

dimitar_vd62
05-06-2013, 12:27
Удряте 10 санта джелезобетон и постилаш изкуствена трева отгоре и нямаш грижи с картици и троскот.Домати има на магазина.

starata alfa
14-06-2013, 08:53
в дупките около дръвчетата намерих една огромна жаба,иначе бях взел карбитекс и наслагах от него в дупките,дано умори гадините

dimitar_vd62
14-06-2013, 19:00
Еми ще стигне за една бира.

starata alfa
19-06-2013, 12:53
оказва се че след забраната за употреба на голяма част от препаратите след 31 декември 2012 от тази година още нее издавана таблица за смесимост на разтворите,а старите вече не са актуални

starata alfa
19-06-2013, 13:23
в една аптека ми препоричаха да смеся раундъп с матон срещу бъза.в момента съм го изкубал не след 1-2 седмици като поникне пак ще го пробвам и дано има ефект

starata alfa
22-07-2013, 21:28
след един киселинен дъжд миналата седмица някои от лозите останаха без листа а други почервеняха и мисля да изпръскам с еклер
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%95%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80+49+%D0%92%D0%93.htm l?u=913
някой ползвал ли го е за да сподели мнение?