PDA

View Full Version : Разход масло-146 1.6 16 v

as__roma
23-05-2013, 20:03
Имам колата от 5 год и не съм имал проблем с двигателя -навъртял съм 60 000 км и сега е 128 000 започна да гори масло и то драстично не мога да кажа с точност но около литър на 1000 км .Нямам загуба на мощност или течове по двигателя-пушене при палене на студен двигател също-но при извънградско започва купона-Димна завеса без определена периодичност в продължение на няколко секунди при каквото и да е каране и постепенно изчистване на пушека с подаването на газ . Разхода на гориво е много добър.
Четох темата за Масления сепаратор и смятам да го отварям но искам и да чуя някое друго мнение от хора които са имали подобен проблем.
Благодаря предварително!!

gogo79
23-05-2013, 20:48
Гумички на клапаните и/или маслени сегменти;-)
п.п. пробвай първо с почистване на масления сепаратор-дано да е от него...

code
23-05-2013, 20:55
Моят TS е от тези, които горят масло много здраво. И така си е откакто я взех. Поради естеството на работата ми съм подходил академично и съм си правил всякакви ремонти и експерименти с всякакви масла.:) Оправия общо взето няма вече 6г. - беше спряла да гори след не мога да се сетя какъв ремонт и каква причина за кратко и пак...
Отскоро е с Castrol GTX 15W50 и не гори масло. Необяснимо но факт. Споделям във форума щото съм готин :hehehm::hehehm:

as__roma
23-05-2013, 23:27
Гумички на клапаните и/или маслени сегменти;-)
п.п. пробвай първо с почистване на масления сепаратор-дано да е от него...
:boo:И аз така се надявам !
Всеки майстор това ми казва ,че има огромно желание да я отвори.......и накрая да ми вземе 300 лв само за това !
Благодаря !!
Ще пробвам със сепаратора понеже ми се струва странно да пуши само извънградско.... а да не го прави при студен мотор...
тези дни отварям сепаратора да видя за какво става въпрос и въздухопроводите разбира се .

---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:17 ----------

Аз също го обмислях с по-гъсто масло но при него по скоро се обират хлабините по буталната група или поне така знам,странното е че пуши рядко и то доста интензивно и спира за 5-10 секунди и после съм я настъпвал и няма проблем никакъв бял дим не изпуска през ауспуха .
като публикувах забравих да напиша че преди да изпуши направо си замирисва на масло в купето през вентилацията .
дано се окаже сепаратора имам големи надежди !

ivailo rachev
24-05-2013, 09:48
И аз имах подобен проблем,темата ми е някъде по-надолу.След смяна на сегменти,биелни лагери и ревизиране на главата всичко се оправи.След разработката на мотора налях масло 5в30 и за 7000км.(на толкова го смених) не беше мръднало и няма пушеци отзад.Дано при теб се окаже сепаратора.

nikolchoni
24-05-2013, 11:25
Няма какво да се бавиш, а отваряй двигателя и го ревизирай. Същия проблем го имах и аз... Сегментите са!

as__roma
24-05-2013, 12:21
добре ако са сегменти защо не пуши като е студена или в градско като я настъпвам до 5000 оборота -не виждам логика!

ivailo rachev
24-05-2013, 12:51
Пробвай,както казахме да изчистиш сепаратора и дано се оправи.

tonov
25-05-2013, 12:26
Къде го засилвате човека веднага за основен ремонт на мотора?

Колега as__roma, моят съвет е първо да си почистиш сепаратора. Нищо няма да ти струва. Ако не се оправи, тогава ще му мислиш. НО моето мнение е че 90% проблемът ти е от него. Ще обясня и защо - сепараторът е така направен, че маслените пари от мотора да кондензират и да се връщат обратно в картера. Като се запушат каналчетата на сепаратора, парите не могат да кондензират, или не могат да изтечат долу, капките масло порции влизат в смукателния колектор, след което изгарят и следват сините пушеци. И това е най-вече когато караш продължително време на високи обороти - примерно на магистрала.

as__roma
25-05-2013, 17:49
Благодаря ти за смисленото мислене -аз също мисля че е от сепаратора в противен случай щеше да пуши и в градски условия -в сряда ще се отваря капака !

nikolchoni
26-05-2013, 14:44
Засилвам го да я прави, защото моят проблем беше абсолютно същия. Градско я цепех и не бараше масло, задържа ли я на 5-та със 100 или повече - КРАЙ, зад мен става като на стадион!

serafim
26-05-2013, 17:26
Всичко горе казано е правилно, но 15/50 не е маслото за този мотор. 10/60 да, но си мисля, че с 15/х не си струва да се експериментира...

code
26-05-2013, 22:12
Всичко горе казано е правилно, но 15/50 не е маслото за този мотор. 10/60 да, но си мисля, че с 15/х не си струва да се експериментира...

Да не бъдем папагали, мисли малко извън каталозите ;) Ако не можеш, карай с каквото ти душа иска, но не се изказвай кое за кое е. ;)

serafim
30-05-2013, 09:55
Да не бъдем папагали, мисли малко извън каталозите ;) Ако не можеш, карай с каквото ти душа иска, но не се изказвай кое за кое е. ;)
Не е нужно да се "изказвам" аз, след като се е изказал производителя (т.е. Алфа Ромео). А извън това - всеки може да си прави всякакви експерименти, не отричам, дори с мисленето.

as__roma
01-06-2013, 11:49
Благодаря на всички участници в форума за изказаното мнение-Вчера почистихме сепаратора и минах 200 км без никакво пушене и разход на масло .
Форума е истинско съкровище за всички български фенове на Алфа Ромео
п.с.
Ако не беше форума сигурно щях да се набутам поне 500 лв.или да се разделя с колата си която наистина обичам!!!

Hineca
05-06-2013, 22:25
Колега би ли снимал този маслен сепаратор за да мога да го видя и да изчистя моят понеже ме е страх да ръчкам колата много много

ne0
06-06-2013, 09:28

щом може с 10W60 значи може и с 15W50... логично е ;)