PDA

View Full Version : Найлон върху телена ограда?

Linkestis
29-05-2013, 22:34
Понеже не ми е ясно,от закона..тоест не е написано точно какви материали се използват за ограда питам вас ако има някои който да го е правил.
Имам си проблем със съседи,има съществуваща телена мрежа с бетонни колци,тоест двата имота са с ясни граници.Идеята ми е да сложа от така модерния найлон с височина или 1,70м или 2,0м.Като го захвана за съществуващата телена ограда.
Трябва ли да ходя в община,кмет,архитекти и т.н. или да си слагам спокойно найлона?
Има вариант и да го сложа с 10-на см. в моят имот.
Едни казват че било се водило строителна ограда!?!?!?Тоест един вид временна и не трябва никакво разрешение.Откачалките в другият имот със сигурност ще им е първата цел да пуснат жалба.
Други че ми трябвало разрешение от съседите!?!?!
Трети да питам кмет..в община и т.н.
Има ли някой във форума да е наясно с тези неща?
Подчертавам че не става дума да бутам съществуващата,да измествам или подобни неща а да сложа найлон от моята страна върху мрежата.
Благодаря!

Няма да се впускам в подробности относно тези индивиди освен че единият се води на отчет в психо-диспансер.Това не им пречи да поливат със солена вода растенията в моя двор както и други извратени дейности :)

old alfist
29-05-2013, 22:45
Слагай си найлона и хич да не ти пука - това не е масивна ограда, за която да имаш проект, официално определени граници и да искаш разрешение от Общината, само, че ще е малко грозничко.

Linkestis
29-05-2013, 23:11
Спор няма даже ще е отвратително но пари за хубава ограда няма а и всичката растителност ще замине.То въпросния найлон почти няма да се вижда от моите храсти но при тях ще е зле положението.За това макар и найлон искам да съм подготвен :)

Kuku
29-05-2013, 23:15
А с какви размери е оградата?

reloading
29-05-2013, 23:18
трябва да имаш разрешение за каквато и да била ограда... то като сте разделили имота е нормално да направите и такова разрешение дори и за телена ограда до 2м... най-често се вписват максималните стойности и си правиш каквото си искаш ;)

Linkestis
29-05-2013, 23:23
трябва да имаш разрешение за каквато и да била ограда... то като сте разделили имота е нормално да направите и такова разрешение дори и за телена ограда до 2м... най-често се вписват максималните стойности и си правиш каквото си искаш ;)

Оградата си я има от преди 20-на години.Аз документ за оградата нямам, в НА пише само че е ограден както и на скицата.Спор за оградата няма...

А с какви размери е оградата?

100м дължина на места около 1.80см височина.

Пак повтарям искам само да сложа найлон върху съществуваща ограда, който го използват по строежите за ограда :)
Няма да е приятно ако цъфнат с постановление за гадния найлон да се маха и аз да трябва да хвърля 500лв на вятъра.
Тук в София особено по Княжево и Горна Баня съм виждал няколко къщи с такъв найлон върху телената,но няма как да попитам дали са искали разрешение,като даже и са сложили на лицето с улицата.

А още едни 500-600лв за разрешително,колчета и т.н. на ми се дават както и за платени консултаций :)

old alfist
29-05-2013, 23:27
Ако влезем в спор за граници, отиваме в други измерения от рода на геодезическо заснемане и др.

Linkestis
29-05-2013, 23:31
Ако влезем в спор за граници, отиваме в други измерения от рода на геодезическо заснемане и др.

Не не...спор няма,искам само да не ме гледат и други физиологични нужди,до тук имам три изсъхнали кестени един орех и 20бр. 8 годишни туи полети обилно със солена вода.

Хората просто са болни и изселени принудително от квартал на София и съдбата ме наказа като ми станаха комшии :)

Ето за това става дума:
114484

lordliness
30-05-2013, 00:20
Никой не може да ти забрани да направиш една ограда от прозрачна непрозрачна , височината е в рамките на закона- това е важно. Защо мислиш, че са поливани със сол?

Susscrofa
30-05-2013, 08:44
Никой не може да ти забрани да направиш една ограда от прозрачна непрозрачна , височината е в рамките на закона- това е важно. Защо мислиш, че са поливани със сол?

Защото постоянно са жЕдни за вОда.

Това зеленичко и хубаво покривалце, не е никакъв проблем.
Не виждам пречка да я сложиш.

gigi
30-05-2013, 15:12
Прочети в - ЗУТ чл.48

Не би трябвало да има проблем, освен ако нямат до оградата прозорец който да е на по малко разстояние от височината на оградата.

RUNNING WILD
30-05-2013, 15:23
явно съседите си имат някво техно си поверие че дърветата ближат сол като козите,хубаво поне че си случил на съседи не те оставят да скучаеш.

old alfist
30-05-2013, 15:45
Прочети в - ЗУТ чл.48

Не би трябвало да има проблем, освен ако нямат до оградата прозорец който да е на по малко разстояние от височината на оградата.
Ако отстоянието на тяхната сграда до оградата е по-малко от 3м. значи е незаконно построена, освен ако не е на границата, откоето следва, че не би трябвало да има проблем, като си има впредвид височината на оградата, която не е по-висока от 2м..

Susscrofa
30-05-2013, 16:25
Ако моята ограда е законна, не означава, че мога да я накича с одрани животни, например.
:lol:

Абе не е хубаво да се караш със съседите.

spe4elist
30-05-2013, 16:52
Ако моята ограда е законна, не означава, че мога да я накича с одрани животни, например.

Рядко ми харесваш, но тоя път надмина себе си ... :rotfl:

---------- Post added at 16:52 ---------- Previous post was at 16:47 ----------

Не не...спор няма,искам само да не ме гледат и други физиологични нужди,до тук имам три изсъхнали кестени един орех и 20бр. 8 годишни туи полети обилно със солена вода.

Хората просто са болни и изселени принудително от квартал на София и съдбата ме наказа като ми станаха комшии :)

Ето за това става дума:
114484

Абсолютно законно е да си сложиш покривало на законната ограда! Друг е въпроса - какво, собствено, си мислят твоите съседи по въпроса за покривалото?!?

old alfist
30-05-2013, 17:35
На мен това покривало ми харесва - понякога е по-добре човек да гледа него, отколкото неприятни физиономии.

gigi
30-05-2013, 18:29
Ако отстоянието на тяхната сграда до оградата е по-малко от 3м. значи е незаконно построена, освен ако не е на границата, откоето следва, че не би трябвало да има проблем, като си има впредвид височината на оградата, която не е по-висока от 2м..

По принцип е така, но както всичко в българия има изключения и може съвсем спокойно да си има сграда на 1м. и да нямаш право на ограда с плътна част от определена височина. Затова уточних защото според мен ако няма сграда добре, ако има по добре да се спази изискването по чл.48 отколкото да се влиза в сериозна разправия, която може да коства много време, пари и неясен край.

http://arhitektura.bg/blog/?p=8619 :crazy:

Linkestis
30-05-2013, 18:36
Тяхната сграда е на по-малко от 3м от моята/нашата ограда и е построена от предишния собственик без моето разрешение.Тоест разстоянието от оградата до къщата им е около1,5-1,80м.

,,,,,. Защо мислиш, че са поливани със сол?
Нямаше ме два дни,като се прибрах почти всичката растителност беше полята.Като само аз поливам никой друг от семейството ми,колкото и смешно да звучи след няма и седмица всичко изсъхна,мирис на нафта или бензин нямаше.Възрастен комшия ми каза че с топла вода с морска сол всичко заминава за една седмица.Буквално ядох от земята и да ти кажа солните езера нямат толкова сол.За съжаление камерите не са ги заснели /не са насочени на там/.

Прочети в - ЗУТ чл.48

Точно с този закон си блъскам главата два дни,лошото е че имат два прозореца :(

114492114493

Това е въпросната ограда,като искам този "павик"/така му казват тук на бурена по оградата/да го изкореня и да сложа покривалото.Като гледам няма да им скрия светлината на прозореца ако това има значение.

spe4elist
30-05-2013, 18:58
...За съжаление камерите не са ги заснели /не са насочени на там/.

Eто го отговора - насочваш камерите към оградата. Ако са с всичкия си, вече няма да посмеят. А ако не - с видеото, в полицията, граждански иск и ... по каналния ред

---------- Post added at 18:58 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

Тяхната сграда е на по-малко от 3м от моята/нашата ограда и е построена от предишния собственик без моето разрешение.Тоест разстоянието от оградата до къщата им е около1,5-1,80м.
...

И за това можеш да ги съдиш, единствено твое писмено съгласие може да им позволи да са на по-малко от 3 метра. Ако не си давал такова, можеш да ги съдиш ...

ivo_red
30-05-2013, 20:56
Леле, колега, какви са тея уроди!? Аз бих ти казал не оградата, а тях да ги увиеш в найлона и да ги полееш с топла вода и морска сол...Нямам думи!

old alfist
30-05-2013, 20:56
И за това можеш да ги съдиш, единствено твое писмено съгласие може да им позволи да са на по-малко от 3 метра. Ако не си давал такова, можеш да ги съдиш ...
Дори и да е дал съгласие, пак е незаконно - има си норми които трябва да се спазат независимо от желанието на съседите и ако някой от специализираните органи се заяде, ще има пълното право.

starata alfa
30-05-2013, 21:09
незнам дали има регламент но аз съм си сложил билборд на една кехлибарена ракия и знаеш ли що ми е убаво:sleep:

Linkestis
03-06-2013, 19:30
Миии сложих покривалото,ама нещо не е както си го представях.
Май ще търся къде се продават кори от бор.Казаха ми че било супер евтино за пачка,и ще стане доста по-красиво от дувар или сега с покривалото.
Въпроса е че не знам къде се продава този остатък от разбичването на бора

114660

old alfist
03-06-2013, 21:11
При тези хора със сигурност ще намериш.

http://peychinovltd.com/

bager
04-06-2013, 00:13
А нещо от този сорт?
http://www.mr-bricolage.bg/pictures/mainproducts/mprod_1361.jpg

Предполагам ако човек се разтърси ще намери и по-евтино от това (http://www.mr-bricolage.bg/prod/ogradi-i-borduri/estestveni-ogradi-i-rogozki/1361/).

п.п. Даже гледам че до 11-ти е 30лв.

old alfist
04-06-2013, 00:26
Да си вдигне една масивна ограда от тухлена зидария с височина 2м.на бетонова основа, измазана отвътре, покрита с керемиди и да си реши тотално проблема.

Kuku
04-06-2013, 09:25
Проблема е, че има много метраж ;)

boian
06-06-2013, 18:50
Аз от едната страна съм сложил точно от това покривало зелено, да не ни гледат комшиите от борсата като се печем около басейна, а от другата страна засадих пираканта /жив вечнозелен бодлив плет/. Само, че това зеленото покривало в Бриколаж го купих за близо 9лв метъра, в Баумакс е по-евтино, по спомен около 5-6лв.

Linkestis
07-06-2013, 20:13
Аз взех на 1,50см на 2,80лв. сложих го но екшъна е тотален..
Побоища,юристи..полиция...с ненормалници не става