View Full Version : Копче ел. стъкло.
duronman
13-08-2013, 19:20
Здравейте колеги, копчето за шофьорското ел. стъкло ми е поомекнало и купих едно, но от задна врата, за да го сменя.
Поне при либрата ми всички бяха взаимозаменяеми.
Проблемът ми е, че махнах целият модул на шофьорската врата, развих винтчетата отзад и стигнах до една обща платка за 4-те копчета, която не мога да махна. Някой има ли представа как се сваля тази платка, за да мога да сменя самото копче ?
Благодаря предварително !
starata alfa
13-08-2013, 19:32
http://www.album.bg/lordliness/?view=3&page=4
дано снимките ти помогнат как се сменя копчето
на 156 и 166 копчетата са еднакви без значение предни/задни и леви/десни
duronman
13-08-2013, 20:01
Проблемът е, че не мога да махна самата платка :( Има ли нещо, което я държи а пластмасата? Благодаря предварително !
duronman
13-08-2013, 23:01
Ура, с малко зор станаха нещата и сложих ново копче. Благодаря за съветите колеги!
Колега, ще споделиш ли как се отваря, че ми се налага да правя подобна процедура.
duronman
14-08-2013, 11:12
Самите копчета имат странични зъбчета. Бъркаш около платката с един нож за масло например и леко отваряш настрани. Дърпаш леко платката и готово. После сменяш само пластмаската на копчетата и си готов.
Благодаря, довечера ще пробвам.
duronman
14-08-2013, 11:50
Схемата, която показват за ремонт е добра, но според мен си купи направо 4 копчета, дават ги по 2-5-6лв, не си струва да ги закрепваш само. Като имаш копчето пред теб ще си представиш къде са щипките и ще ти е по-лесно да ги свалиш.
Подкрепям за здравите копчета.
Първоначално се пробвах да оправя моите по схемата ама си оставих ръцете и копчето за задно ляво стъкло е останало постоянно натиснато в горно положение. Съответно стъклото не се сваляше от самата врата ами само от шофьорската конзола и търсих проблема къде ли не докато не ми изпаднаха здрави копчета и после всичко се оправи :bash:
И къде ги продават, ако може да споделиш ?
http://clubalfaromeo.com/forum/forumdisplay.php?f=69
;-)
мислех че говориш за нови :D
Росен Желев
15-08-2013, 14:10
При мене проблема е че копчетата са здрави и пак не се отваря.
ecotronic
15-08-2013, 14:26
При мене проблема е че копчетата са здрави и пак не се отваря.
Като задействаш въпросното копче, чуваш ли релето в модула (зад ICS-а) да цъка?
Росен Желев
15-08-2013, 18:58
Дясното стъкло като го отварям от неговото копче цъка а от това на водача не цъка.
ecotronic
15-08-2013, 19:26
И в двете посоки ли не действа копчето?
Росен Желев
15-08-2013, 21:28
И в двете посоки ли не действа копчето?
И в двете.
ecotronic
15-08-2013, 21:35
Явно нещо не контактува. Трябва да се проследят на изхода на платката кои да изводите на въпросното копче е да се премери дали затваря верига спрямо шаси - при натискане в едната посока единият извод трябва да се свърже към шаси а при другата посока - другият.
Ако там няма проблем, трябва да се проверят дали контактуват добре пиновете в буксата между вратата и купето.
За да се ориентираш къде е проблемът, може да направиш следната проба:
Изкарай конзолата с бутоните на шофьорската врата, изключи буксата от нея:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1376644575e.jpg
Дай контакт и вкарай един проводник в пин 11.
С другия край на проводника допирай последователно пинове 12, 5, 7 и 10.
При това трябва всяко от предните стъкла да се задвижи в двете си посоки.
Ако дясното стъкло се задвижва, търси проблема в бутона. Ако не, казвай да действаме по-натам за откриването на причината.
Росен Желев
17-08-2013, 11:58
Явно нещо не контактува. Трябва да се проследят на изхода на платката кои да изводите на въпросното копче е да се премери дали затваря верига спрямо шаси - при натискане в едната посока единият извод трябва да се свърже към шаси а при другата посока - другият.
Ако там няма проблем, трябва да се проверят дали контактуват добре пиновете в буксата между вратата и купето.
За да се ориентираш къде е проблемът, може да направиш следната проба:
Изкарай конзолата с бутоните на шофьорската врата,
изключи буксата от нея:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1376644575e.jpg
Дай контакт и вкарай един проводник в пин 11.
С другия край на проводника допирай последователно пинове 12, 5, 7 и 10.
При това трябва всяко от предните стъкла да се задвижи в двете си посоки.
Ако дясното стъкло се задвижва, търси проблема в бутона. Ако не, казвай да действаме по-натам за откриването на причината.
Добре.
Росен Желев
17-08-2013, 18:52
Сложих задното копче и сега се сваля и се дига.