View Full Version : въпрос за конкретен автомобил
Здравейте,
в момента си търся автомобил и гледам всякакви марки и модели, но Алфите доста ми хващат окото, защото обикновено си избирам колите по външен вид. Кола ми се налага да карам рядко и предишната я продадох преди 2 месеца, защото за 2013г и бях навъртял има-няма 1000км. Но колкото и за малко все пак се оказа, че ми трябва автомобил и искам да си закупя някой по-евтин.
Попаднах на тази обява:
http://www.cars.bg/c512652
Този модел ми харесва, но нямам никаква представа какво трябва да се гледа, какви са слабите места и евентуални скъпи ремонти. По-принцип предпочитам да купя от човек, а не от автокъща, защото вероятността да ми пробутат някоя кошница според мен е по-малка, а й нямам време да се занимавам със сервизи и т.н. Колата ще се кара 3-4 пъти в седмицата на кратки разстояния и затова предпочитам бензин.
Какво бихте ме посъветвали и как ви с изглежда тази от обявата?
BillyBoy`
26-11-2013, 10:02
Да не трака като дизел,да няма тропаници по окачването,свещи,кабели,ламбда сонда,дебитомер то май това е най важното за 16V TS.Абе най-добре ако може да се закара във доверен сервиз за обстоен преглед ще е най-добре.Иначе на външен вид изглежда перфектно.
nickgaidarov
26-11-2013, 10:52
...
Аз за километрите нищо не съм споменал, ясно ми е, че са пожелателни, но гледах всички обяви за този модел и цената не е нито подозрително ниска, нито висока така че и на 200 000км да е, ако визуално няма нищо, което да ме дразни и върви нормално пак ми харесва. Все пак за тези пари не мога да очаквам нещо невероятно. Просто знам, че хората от форума разбират много повече от мен и ако има нещо очевидно или като цяло моделът е проблемен ще ми кажат 'не е за теб, бягай далеч от тези'.
Тази също не изглежда зле въпреки че е по стара, а и е от човек:http://www.mobile.bg/11368304057279605
spellmaste
26-11-2013, 16:45
Колега гледам, 1-во си показал 146-ца 1.4 двигател, следващото ти предложение е 2.0. По това съдя, че нямаш особени изисквания за кубатурата, при всички случаи си с висок данък 100кс+. Като бивш собственик на 1.4 и настоящ на 2.0 ще ти кажа че разликата в разхода на 2та двигателя е няма и 1/100. 1.6 - 1.8 е удачно за тази кола, като оглеждаш гледай да не е "рейсингована", без твърди окачвания, лепенки и тн, защото там може и да уцелиш на двигател, но може да вземеш и нещо на доизживяване. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО диагностика преди да вземеш каквато и да било алфа !!!
И все пак късмет :)
разход по каталог градско е 10.73 за 1.4
за 2.0 е 12.42
разходът на късо разстояние ще е 14, а в голям град да кажат другите
добре е да имаш акции в някоя бензиностанция
за данъка има данъчни калкулатори - ще е доста
нов внос ако е 240 лв екотакса + 100 лв до номера, преценявай си сам , на за къси разстояния в град кола бензин над 100 кс не е добра идея
късмет
angelivanov
26-11-2013, 18:51
Нов внос е 240лв еко такса + 74лв в КАТ + застраховка, и евентуално пътна помощ до КАТ.
spellmaste
26-11-2013, 20:39
разход по каталог градско е 10.73 за 1.4
за 2.0 е 12.42
Иво, незнам за каталозите, но карах 145 с 1.4, сега карам 145 с 2.0. София градско разхода е един и същ, като 1.4 пада съвсем малко по-надолу извънградско. Казвам го от 4 годишен опит в София с тези 2 двигателя, а сухите данни според мен са удачни за нов автомобил, все пак караме коли на 15+ години.
Иво, незнам за каталозите, но карах 145 с 1.4, сега карам 145 с 2.0. София градско разхода е един и същ, като 1.4 пада съвсем малко по-надолу извънградско. Казвам го от 4 годишен опит в София с тези 2 двигателя, а сухите данни според мен са удачни за нов автомобил, все пак караме коли на 15+ години.
http://www.carinf.com/bg/e2b031080.html
не знам и аз - бензинка не съм притежавал / карал съм само/ от 10 години, но не познавам човек, карал бензин- после дизел и да си е купил пак бензинка, само знам, че ако на една кола и дават 10/100 гори на градско и на късо 15/100. Под късо разбирам 5 км сутрин и 5 км вечер - 10 км на смукач с една дума.Разхода по каталог е на загрял двигател и на наклон 0/1000, даже за някои коли май е само надолу по баира :-)
Но да не се отклоняваме от темата на човека: има скъпи части в тая кола има и евтини - рано или късно нещо ще се строши - въпрос на късмет, избирай внимателно, защото щом ще се кара на късо важното ти е мотора - ходовата част няма да е проблем
Първата, първата от "Карса" тази която е 150к.с. нещо не ми вдъхва доверие. То така по снимки, е трудничко да се прецени, ама...
е първата е доста лъскава, ама 150 магарета мотор трудно мре и човека пише , че доказва всичко с документи -виждам само леки ударчета по нея- нищо фатално и цената и е доста свалена - явно от 2900 да стигне 1600 доста пара е набита в нея, а за новия внос - котка в чувал пък и на 80 000 е само - още от километрите намирисва на некоректен търговец, аз лично предпочитам на 250 000 ама истински, но на пазара само под 150 000 има :-)
ivailo rachev
26-11-2013, 22:08
Нещо се бъркате,говорите за 80 000км. 150 коньов мотор,а тази която е писана 80 000км. е 1.4,както и да е.Колегата Spellmaste е много прав,специално с този мотор 2.0 16в Т.С. имам доста голям опит и също мога да кажа,че между двата мотора и близо 50-тте коня горница разлика в разхода няма.Аз лично препоръчвам големия мотор,но е хубаво да го погледне човек,който наистина си има представа от туйн спарк.Като цяло проблемите не са толкова фрапиращи,но ако тръгна да се впускам в обяснения трябва да напиша ферман.Друг съвет,закарайте я в сервиз и премерете налягането на маслото,при загрял мотор трябва да държи около 2 бара.Това,което писа Били по-горе за тракането,това е едно от проблемните места на туйн спарк и се нарича вариатор.Попаднеш ли на читав и най-вече поддържан мотор ще останеш доволен от марката.И да я закачат на компютър,ако може гледайте живи данни как работи ламбдата,дебитомера и тпс-а.
Alfa romeo 146 TI - това ts ли е ? Колега ти съвсем омота колите или аз бъркам ?1996г е колата по обява
на 160 000 :-), то за кола 1996г 160 000 са малко нереални, а е 1.4 новия внос , към която съм резервиран, освен че е прекрасна на картинките, а е била обслужена на 80 000, ама документ няма да покажат
ivailo rachev
26-11-2013, 22:39
TI значи turismo internacionale.При 145 версията с най-големия вграждан мотор се води QV Quadrifoglio verde,а при 146 същата модификация е TI turismo internacionale.Най-големия мотор вграждан в тези модели е 2.0 16в туйн спарк,първите са AR67204 и са 150 коня,след 98-ма година минава новия мотор AR32301,който е 155 коня.И 160 000км. за кола 96-та година ми се струват мнооого нереални.Моето QV е 96-та година и беше на 250 000 и пак не съм сигурен колко са реални понеже мотора беше дроб.Другото е,че малко хора си вземат коли със силни мотори за да ходят за хляб с тях,за това и не останаха много читави такива модели.Ако бях близо с удоволствие бих помогнал с оледите.
Мерси за отговорите. Не очаквах, че 1.4 атмосферен ще има разход над 10л/100. Предишната ми кола беше 2.0 с турбо и гореше 14 градско в София. Но разхода не ме притеснява чак толкова, защото както казах карам малко и 1 резервоар на месец ще го преживея. Повече ми тежеше факта, че данък+ГО+каско ми бяха 800лв и не ми се даваха за кола, която имаше престои от по 2-3 месеца без да се мърда. Въпросът е, че колкото и да ми харесват Алфите май не се за човек, който иска само да вземе и да ползва. Малко се разколебавам за тази от автокъщата, защото нямам възможност в момента да отделя време да се занимавам с диагностики и т.н.
alfa 146
27-11-2013, 10:15
Привет колега,
От кой град си ? Доколкото разбирам от София.
Aко искаш, хвърли едно око на мойта ;)
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=80576
Поздрави :)
Видях я още преди, но съм от София.
spellmaste
27-11-2013, 20:06
Мерси за отговорите. Не очаквах, че 1.4 атмосферен ще има разход над 10л/100. Предишната ми кола беше 2.0 с турбо и гореше 14 градско в София. Но разхода не ме притеснява чак толкова, защото както казах карам малко и 1 резервоар на месец ще го преживея. Повече ми тежеше факта, че данък+ГО+каско ми бяха 800лв и не ми се даваха за кола, която имаше престои от по 2-3 месеца без да се мърда. Въпросът е, че колкото и да ми харесват Алфите май не се за човек, който иска само да вземе и да ползва. Малко се разколебавам за тази от автокъщата, защото нямам възможност в момента да отделя време да се занимавам с диагностики и т.н.
Каквато и марка автомобил да вземеш над 100кс си в същия филм като с алфата. При алфата (16V двигателите) скъпото са кабели, свещи, бобибини и датчиците - те са БОШ. По Опели, БМВ, VW, Ауди - все същите датчици на същите пари. Лично мое мнение, че алфичките почват от среден клас кола, докато икономии можеш да правиш при ниския клас (сходна възраст на алфата) VW Polo, Opel Corsa...
Надявам се да ме разбираш какво имам предвид.
spellmaste
02-12-2013, 20:56
Моля ви ,продължете на лични :hmm::hmm::hmm: