Log in

View Full Version : Замръзване на врати и ключалки

Lady Marmalade
30-11-2013, 12:57
Здравейте!
Имам такъв проблем през зимата и търся съвети. Пробвала съм обилно мазане с глицерин- ефект 0. Спрейовете вършат работа, само ако е замръзнало копчето и то леко. Но системното пръскане с тях е кофти и впоследствие скапва механизмите.
Стане ли по- студено, снежно и заледено, няма влизане в колата. Само бутилки с вода спасяват положението. Но така се събира вода в уплътненията и води до още по- яко замръзване. Никак не става.
На морето зимата е мека, но влагата е голяма. А съм забелязала, че на по- новите коли не им замръзват вратите или поне е рядко. Може би и годинките си оказват значение. На мен при минусови температури ми замръзва абсолютно всичко- копчета, врати, вратичката на резервоара, ръчната спирачка...
Вчера видях някаква вакса за такива цели, но дали ще свърши нещо?

starata alfa
30-11-2013, 13:15
по принцип спрейовете и смазките се пръскат преди да е почнало да замръзва,след това няма особен ефект.иначе особено при силна влажност прониква навсякъде влага и става сложно,иначе аз с едно две пръскания годишно нямам проблем,въпреки че зимата пада често под -15-20 градуса,миналата година дори и при -30 не съм имал проблеми

Lady Marmalade
30-11-2013, 13:24
по принцип спрейовете и смазките се пръскат преди да е почнало да замръзва,след това няма особен ефект.иначе особено при силна влажност прониква навсякъде влага и става сложно,иначе аз с едно две пръскания годишно нямам проблем,въпреки че зимата пада често под -15-20 градуса,миналата година дори и при -30 не съм имал проблеми

При мен не върши работа, миналата година взех мерки навреме, мазах предварително уплътненията с глицерин, пръсках ги и със спрейове, и то обилно и често... и пък си замръзнах кораво, никаква промяна в положителен план не усетих .... :wallbash:

lordliness
30-11-2013, 13:34
Копчетата ги намазах със спирачна течност с една спринцовка и вече не засядат в натиснато положение, глицерина се смесва със спирт, но ефекта е краткотраен и трябва да се маже често и то само когато е абсолютно сухо. Мажа го с малка четка. Друго което ползвам са продукти на Вюрт и съм доволен от тях. Освен уплътнението, намажи и вратата където контактува.

old alfist
30-11-2013, 15:58
При старите коли, прахта или прахът е навсякъде, примесен с технологични смазки или отлагания от маслени изпарения - когато има влага и ниски температули се получава една гняс и понякога действа като лепило.
Теоретично всичко трябва да се почисти с нещо на алкохолна основа като спирт примерно и след това да се смажат финно металните части с подходящи средства, но практически това не може да стане.
Отделен въпрос е, че гумени или гумирани части са загубили свойствата си поради стареене на материала и става една, че най-добре да се смени колата или да се избягва ненужното движение със стари коли при много ниски температури.

fred
30-11-2013, 19:17
Здравейте!
Имам такъв проблем през зимата и търся съвети. Пробвала съм обилно мазане с глицерин- ефект 0. Спрейовете вършат работа, само ако е замръзнало копчето и то леко. Но системното пръскане с тях е кофти и впоследствие скапва механизмите.
Стане ли по- студено, снежно и заледено, няма влизане в колата. Само бутилки с вода спасяват положението. Но така се събира вода в уплътненията и води до още по- яко замръзване. Никак не става.
На морето зимата е мека, но влагата е голяма. А съм забелязала, че на по- новите коли не им замръзват вратите или поне е рядко. Може би и годинките си оказват значение. На мен при минусови температури ми замръзва абсолютно всичко- копчета, врати, вратичката на резервоара, ръчната спирачка...
Вчера видях някаква вакса за такива цели, но дали ще свърши нещо?

Намажи с обикновен, чист вазелин-не боров, меден и т.н. чист вазелин уплътнения, проблеми няма за вратите.
За копчета на вратите и отзад слагам препарат на СОНАКС (течен един такъв, в пластмасово малко шишенце), никакви проблеми, пробвай и с това за вратичката на бензина, а ръчната не я дърпам на паркинга, това е.

RUNNING WILD
30-11-2013, 19:40

човече къде живееш на минус 30 бе брате?аз от как се помня повече от -22 не знам.

old alfist
30-11-2013, 19:51
човече къде живееш на минус 30 бе брате?аз от как се помня повече от -22 не знам.
Че ти в парници ли живееш - в Плевен почти няма зима без -30.

Lady Marmalade
30-11-2013, 20:08
Мерси за отговорите :)
Добра идея е преди мазане да се почистят уплътненията. С някакъв обезмаслител дали няма да се почисти по- добре или не е подходящ за такива цели?
Ще потърся и тези продукти на Вюрт, в кои вериги ги предлагат?
Сонакс и подобни размразители и аз ползвам. Вършат работа, наистина, но само за копчето на вратата.
А откакто ми замръзна ръчната, никога не я вдигам през зимата на паркинг. :)

lordliness
30-11-2013, 20:14
имат каталог в интернет и магазини

old alfist
30-11-2013, 22:14
Най-добре автора на темата да си вземе по-нова кола.
Ако няма друг начин - по полов път.

angelovi69
30-11-2013, 22:25
Последните 2 зими ( разбирай през Октомври - Ноември ) почиствам идеално уплътненията на вратите с микрофибърна кърпа, като ги забръщам с пръсти и бърша отвсякъде - както гънките на упл-та, така и колкото стигам между упл-то и корпуса на колата. После пръскам гумените уплътнения със силиконов спрей или с едно мазило със силикон, тук в Казанлък го правят "Мотох" и се води препарат за табла. Направо от опаковката, без да го разреждам с вода. И уплътненията стават като нови. С дунапренена гъба и таблото си чистя , и гумите на колата придобиват " Мокър ефект "

mordohy
30-11-2013, 23:03
Най-просташкото е да намажете с графитна грес!
Определено няма да ви залепнат никога.
По мои наблюдения, тоя проблем го имат колите с течове в купето!
Ако нямате течове, няма и да имате влага в купето, която да замръзва после.
Да не ви казвам, че имах една приятелка в Гърция, на която толкова много и хареса лубриканта за секс, че с успех го използуваше да си маже вратите на Ланчата. Никога не е имала проблем с вратите!:go:

RUNNING WILD
30-11-2013, 23:56
Че ти в парници ли живееш - в Плевен почти няма зима без -30.

ами аз живея в София съответно визирам София не Сибир или Кнежа или Бяла Слатина

BLUE1
01-12-2013, 00:00
Най-просташкото е да намажете с графитна грес!
Определено няма да ви залепнат никога.
По мои наблюдения, тоя проблем го имат колите с течове в купето!
Ако нямате течове, няма и да имате влага в купето, която да замръзва после.
Да не ви казвам, че имах една приятелка в Гърция, на която толкова много и хареса лубриканта за секс, че с успех го използуваше да си маже вратите на Ланчата. Никога не е имала проблем с вратите!:go:

Брат, те тези лубриканти са на водна основа и ще замръзнат, но щом става въпрос за Гърция...там може, то надали е ставало много под нулата :holiday:

mordohy
01-12-2013, 11:07
Брат, те тези лубриканти са на водна основа и ще замръзнат, но щом става въпрос за Гърция...там може, то надали е ставало много под нулата :holiday:
Аз сега де да знам на каква основа са тия лубриканти за:hump:. Може да не са всички на водна основа. Освен това, тя е от Триполи, а там си е доста студено зимата!

Lady Marmalade
01-12-2013, 11:17
Има лубриканти както на водна, така и на маслена, и на силиконова основа. Масажния крем няма ли да свърши по- добра работа? :)

mordohy
01-12-2013, 11:36
Има лубриканти както на водна, така и на маслена, и на силиконова основа. Масажния крем няма ли да свърши по- добра работа? :)
Той до колкото знам е с глицерин, следователно става

kendo
01-12-2013, 11:47
Всяка есен си обмазвам всички гумени уплътнения с течен парафин и грижи никакви

lordliness
01-12-2013, 12:41
Проблема е, че всички се изпаряват доста бързо и вратите пак замръзват.
Ако все пак вратите замръзнат не дърпайте защото ще скъсате уплътнението. Натиснете с тяло вратата няколко пъти навътре, леда се чупи и вратата се отваря лесно.

old alfist
01-12-2013, 13:58
Спомням си преди много години на Жигулата, как като отворих багажника и цялото уплътнение се беше залепило на капака и увисна като прани гащи.

rusiq86
01-12-2013, 16:34
Мажете с вазелин или парафин уплътненията. Ракия в казанчето за чистачки, че има много. Ключалките преди да замръзнат се пръскат профилактично.

fred
01-12-2013, 23:10
Спомням си преди много години на Жигулата, как като отворих багажника и цялото уплътнение се беше залепило на капака и увисна като прани гащи.
Руский стандарт

Zlobich
02-12-2013, 06:48
Мажете с вазелин или парафин уплътненията. Ракия в казанчето за чистачки, че има много. Ключалките преди да замръзнат се пръскат профилактично.

Ник`ва рикия в казанчето бе ей :tequilla:
Когато ми замръзнат вратите,а онзи ден и бутоните,колкото и да е смешно духнах да се стопят и се отвориха.
Вратите както е казал колегата по-горе,натисни няколко пъти вратата леда се пука и вратата се отваря.

rusiq86
02-12-2013, 09:37
Ракията беше скоросмъртница...затова отиде в казанчето. Не ставаше за пиене, че ми изтръпваха краката от нея.

old alfist
02-12-2013, 16:17
Може да се капва, но малко, в казанчето за чистачките от първака на ракията - и без това не става за пиене, защото в него може да има метилов алкохол.

dimitar_vd62
02-12-2013, 21:04
Ракията беше скоросмъртница...затова отиде в казанчето. Не ставаше за пиене, че ми изтръпваха краката от нея.

Мухахаха, само да не те спрат ченгета че има да дуаш...Преди 90-а година ми протече кранчето на парното на жигулата .Та трябваше да се прибера някак и единственото което имах да долея бяха две бутилки водка Царевец.За беда малко преди да се прибера ме спряха катаджии за проверка, и като отворих прозореца на колата нямаш си идея каква миризма се разнесе, ченгето направо ме скъса да духам :tooth:Като разбра какво съм налял щеше да ме арестува.Отървах се с останалата половин бутилка от водката.

RoMeO_156_GTA
03-12-2013, 11:53
Когато ми замръзнат дръжките, значи е станало студено, та се прибирам на топло и вадя ракията предназначена за казанчето :tooth:

Иначе по същество. Тъкмо се зарадвах, че вратите при 147 не залепват брутално както при Пунтото... и ми залепнаха ЗИЛ-овите дръжки :-? Все пак са метални и при минусови температури стават като споени.

Едит: Явно с ракията е по-сигурно :) http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2508892

bager
03-12-2013, 12:21
Това (http://www.travelproducts.com/heated-defrost-key-with-light.html) би било едно решение за замръзнали ключалки.
Никъде в България не го намирам обаче...

http://www.travelproducts.com/tn_images--T--key---jpg_w300_h300.jpg

Ето (http://www.amazon.co.uk/DEFROST-KEY-RING-INCLUDING-FLASHLIGHT/dp/B008L0HO78) го и в Амазон. Ако някой поръчва се включвам с една бройка :) .

ecotronic
03-12-2013, 14:12
Това (http://www.travelproducts.com/heated-defrost-key-with-light.html) би било едно решение за замръзнали ключалки.

Ето (http://www.amazon.co.uk/DEFROST-KEY-RING-INCLUDING-FLASHLIGHT/dp/B008L0HO78) го и в Амазон. Ако някой поръчва се включвам с една бройка :) .

Същата работа върши и една запалка от 50 ст. Нагрявам на пламъка и ключа за 5 секунди и вратата се отключва както през м. август :)

bager
03-12-2013, 14:25
Същата работа върши и една запалка от 50 ст. Нагрявам на пламъка и ключа за 5 секунди и вратата се отключва както през м. август :)

Пробвал съм и със запалка ;) . Не е точно същата работа. Ключа става опушен и грозен, а и не смеех много да го загрявам да не го прецакам. :)
Такава джаджа бих си взел за проба поне :) .

ecotronic
03-12-2013, 15:08
Пробвал съм и със запалка ;) . Не е точно същата работа. Ключа става опушен и грозен, а и не смеех много да го загрявам да не го прецакам. :)
Такава джаджа бих си взел за проба поне :) .

Джаджата не е лоша, като идея, но от опит знам, че колкото едно нещо е по-сложно, толкова и вероятността да не работи точно в момента в който най-много ти трябва, е по-голяма :)
Иначе относно някаква повреда по ключа от пламъка - няма. Нагрявам го умерено но повтарям процедурата, ако трябва 2 - 3 пъти, като оставям ключа в ключалката за да има време да я подгрее. Рядко ми се е налагало да го грея повече от 2 пъти.

lordliness
03-12-2013, 15:55
Кога отключвате с ключ, аз ключ не съм ползвал години, дълги години

ecotronic
03-12-2013, 15:57
Кога отключвате с ключ, аз ключ не съм ползвал години, дълги години

Предимно багажника си отварям с ключ и вратите, когато на централното му сработи защитата и не ми се чака.

lordliness
03-12-2013, 19:16
Предимно багажника си отварям с ключ и вратите, когато на централното му сработи защитата и не ми се чака.

В жабката имаш едно копче за багажника, сигурно не знаеш, айде ще почерпиш по една бира дето те светнах да не се мъчиш зимата с ключ.

ecotronic
03-12-2013, 19:59
В жабката имаш едно копче за багажника, сигурно не знаеш, айде ще почерпиш по една бира дето те светнах да не се мъчиш зимата с ключ.

Копчето го знам (което не означава, че няма да те почерпя бира :) ), но ми е неудобно да го ползвам, когато идвам отвън и искам да си отворя багажника. А и на Алфата досега не са ми замръзвали ключалките.

lordliness
03-12-2013, 20:05
Копчето го знам (което не означава, че няма да те почерпя бира :) ), но ми е неудобно да го ползвам, когато идвам отвън и искам да си отворя багажника. А и на Алфата досега не са ми замръзвали ключалките.
Само се правиш, че го знаеш, сега разбра.

ecotronic
03-12-2013, 20:16
Само се правиш, че го знаеш, сега разбра.

Разкри ме! А ти пробвай да натиснеш бутона в движение и кажи дали успяваш да отвориш багажника :)

lordliness
03-12-2013, 20:33
Разкри ме! А ти пробвай да натиснеш бутона в движение и кажи дали успяваш да отвориш багажника :)
Кой си отваря багажника в движение? По интересно ми е как ти си отваряш твоя в движение и с ключа? :)

ecotronic
03-12-2013, 20:50
Кой си отваря багажника в движение? По интересно ми е как ти си отваряш твоя в движение и с ключа? :)

Давам ключа на тъщата и тя тича отзад. До около 30 км/ч се справя отлично :)

dimitar_vd62
03-12-2013, 21:02
Лошо, нямаш шанс пеша.

lordliness
03-12-2013, 22:02
Давам ключа на тъщата и тя тича отзад. До около 30 км/ч се справя отлично :)
Не са ли те учили като малък да уважаваш по възрастните?
Колко време издържа след колата, ако ключалката е замръзнала, докато отвори?

rusiq86
03-12-2013, 22:05

Мога да помагам с доставка от Англия. 12 лв е този ключ. Доставка ако не си на зор, като пускам някой неща може да се съчетае, но незнам кога ще е през месеца. Тъкмо пуснах една преди два дена.
Или ако ти се плаща 6лв доставка от Англия за твоя ключ кажи и те уреждам!

dimitar_vd62
03-12-2013, 23:32
Миналата година имаше нещо подобно в Кауфланд, но работеше с обикновени батерийки ине ми вдъхна доверие.

lordliness
03-12-2013, 23:43
Миналата година имаше нещо подобно в Кауфланд, но работеше с обикновени батерийки ине ми вдъхна доверие.

Може и по- зле- да се включва в запалката например :)

bager
04-12-2013, 09:43
Мога да помагам с доставка от Англия. 12 лв е този ключ. Доставка ако не си на зор, като пускам някой неща може да се съчетае, но незнам кога ще е през месеца. Тъкмо пуснах една преди два дена.

Направо поръчвай! Никак не съм в час с поръчки от европейски сайтове и няма да се справя сам. Ще измисля как да върна жеста :) .

mordohy
04-12-2013, 10:04
Абе не мога да разбера, толкова ли е трудно да си вземете от първия оръжеен магазин един спрей-смазка, да пръснете няколко пъти в ключалките и да се избавите от проблема замръзване до живот!:prescription:

stelt
05-12-2013, 08:50
Абе не мога да разбера, толкова ли е трудно да си вземете от първия оръжеен магазин един спрей-смазка, да пръснете няколко пъти в ключалките и да се избавите от проблема замръзване до живот!:prescription:

:rotfl: Иво изпрати Багера в оръжейния магазин.

lordliness
11-12-2013, 13:06
Колите ми са като ледени статуи, не се виждат фуги даже, няма влизане

alra
19-12-2013, 18:59

Колега, ще паръчваш ли такива ключове? Може ли един и за мен? Как и кога да дам парите, че тая сутрин и аз влизах от пасажерската врата.

Doomguy
19-12-2013, 19:02
Не се излагайте колеги, такива "затоплящи" ключове се продават в местния строймаркет за 4лв...

rusiq86
19-12-2013, 19:08
Еми в момента нямам поръчки от Англия. Аз няма да поръчвам ключове, но като поръчвам друго мога да взема и това и да не плащаш доставка до Бг.
Ако искаш пиши ми!

alra
19-12-2013, 21:04
В кой магазин има? В Бриколаж, Практикер?

Doomguy
20-12-2013, 00:05
В Пазарджик няма такива магазини, но има един подобен, в който ги има въпросните джаджи. Съмнява ме да се продават само тук, няма как да ги няма в посочените от теб магазини.