View Full Version : има ли ветеринари във форума
ivailo rachev
11-12-2013, 19:19
Здравейте колеги.Имам женска сиамска котка,която е на 14 години.Линалата година и излезе едно туморче с големина колкото семе от гроздето,сега е колкото орехче и на самото туморче се появи рана.Водих я на ветеринар още в началото,но ми каза,че е възрастна и няма да издържи на операцията.Тумора най-вероятно е от хапчетата против разгонване.Сега на този етап лекаря каза,че единственото,което може да се направи е приспиване.Но котето е жизнено,играе,храни се нормално и няма изгледи да се мъчи.Лекаря каза още,че може да се маже с йодасепт и да отложим приспиването,но като я намжа и я превръзвам за да не го ближе.Въпроса ми е има ли някакъв начин да я задържим още малко с някакви мазила или нещо подобно.Благодаря предварително.
dimitar_vd62
11-12-2013, 20:08
Бих те посъветвал, да потърсиш и друго мнение и да рискуваш с операция.Ако без операция ще умре, а с операция ако има и минимален шанс да преживее операцията, по-добре го оперирайте.
ivailo rachev
11-12-2013, 20:19
Така е,но тук при нас няма такива специалисти дето да и дадат още няколко години живот.Тук ходя при най-добрия ветеринар в града и ке съм сигурен колко е специализиран.
dimitar_vd62
11-12-2013, 21:01
Ми потърси помощ в някой по-голям град.Наскоро водих майка ми в Ст.Загора.С едно коте е по-лесно.Имат си сайтове, обаждаш се уговаряш си ден и така.Нашто коте като почина все едно човек умря, друго не сме си вземали.
В Русе има много специалисти в тази сфера, ако мога да помогна с контакт, съм насреща.
Аз бих мазах котето с мехлема, ако видя че се мъчи, операция, преспиване никога, ако е жизнено.
lordliness
12-12-2013, 08:31
Според мен на твоя доктор не му се занимава, кое точно няма да издържи, да не и правят мозъчна операция, може би упойката, защото има разни упойки и дози.
Кучето ми си беше разрязало лапата, упоиха го и го шиха, после го водих на превръзки, които като качество бяха доста по добри от тези, които се използват в нашите болници за хора.
Излезе нормално от упойката, само дето беше като зашеметено към два дни :)
Не се отказвай от операция, винаги има надежда.
Колега,
качвай се в колата и с котката в Стара Загора в Университетските клиники !
Не разбирам обаче , защо си чакал толкова много време ?!?
Напълно възможно е да откажат операция поради напреднал стадии и невъзможността да има позитивен резултат след операция.
Повечето животни с ракови образувания умират скоро след операцията или бързо след това се образуват нови туморни образувания .
Не и прави нищо на котката и така ще си кара. На моята точно същото се появи когато беше на 14 след година и стана рана и порастна още повече. Точно твоята история. Доктора ни каза също, че е от хапчета за разгонване. Затова на сегашната никога не съм и давал подобни хапчета. Но пък не съм я и кастрирал, не знам защо, сигурно ме мързи.
Но след като и порасна и стана рана, котката си живя още 2 годни, без никакви проблеми и накрая не мисля, че умря заради тумора. Беше си супер жизнена, единственото е че започва да го ближе повече и разбира се да цапа понякога ако лежи на чаршафите, но това се преживява.
ivailo rachev
12-12-2013, 17:15
Не и прави нищо на котката и така ще си кара. На моята точно същото се появи когато беше на 14 след година и стана рана и порастна още повече. Точно твоята история. Доктора ни каза също, че е от хапчета за разгонване. Затова на сегашната никога не съм и давал подобни хапчета. Но пък не съм я и кастрирал, не знам защо, сигурно ме мързи.
Но след като и порасна и стана рана, котката си живя още 2 годни, без никакви проблеми и накрая не мисля, че умря заради тумора. Беше си супер жизнена, единственото е че започва да го ближе повече и разбира се да цапа понякога ако лежи на чаршафите, но това се преживява.
Все едно аз разказвам за моята котка,абсолютно същата случка.Чух,че е хубаво да се маже с прополисова тинктура и сух чесън,сега мисля да я мажем с това и и слагаме бинт за да не може да го ближе и да цапа.
Туморът на краче ли е или на широка основа?
ivailo rachev
12-12-2013, 18:01
На коремчето е,на широка основа.
Мести ли се кожата на това място или е фиксирана за подлежащите тъкани?
ivailo rachev
12-12-2013, 18:57
Тумора е външен и кожата стои фиксирана.
Тумора е външен и кожата стои фиксирана.
Лошо. Значи може да се отстрани само оперативно, защото е прораснал в коремната стена. Виж във ветеринарния в Стара Загора.
ivailo rachev
12-12-2013, 20:38
Ясно,а дали има вариант с някакви мазила или нещо подобно просто да зарастне раничката.
Ясно,а дали има вариант с някакви мазила или нещо подобно просто да зарастне раничката.
Не. Тя е резултат от разпад на туморната тъкън поради нарушено кръвоснабдяване. Надявах се да е само в кожата и да може да се деструктира с азот, но в случая не става.
Колега да не те разочаровам много ,ама и нашата котка беше така.Хапчета не са и давани толкова много - гледахме я в апартамент.И пак на корема и беше израстнало ,ама го усетихме късно - вече беше няколко см порастнало.Беше си жизнена до едно време - почна да има вода в дробовете изпопахме ги няколко пъти и накрая почна много да се мъчи и я приспахме....
Ветеринаря тук нищо не е казвал за операция или поне родителите ми нищо не са ми казвали за операция.
Иво, как се казват хапчетата? Ноновулин?
Всъщност в нета има мнго инфо за този тип медикаменти и като цяло действат като чиста проба полу токсична отрова и предразполата и предизвикват такива образувания. Явно е имало причина да не изберете кастрация, но вече е късно. Доколкото знам има шанс да се оперира, но трябва да е от добър специалист и все пак има вероятност от разсейки. Трудно решение е, не бих могъл да се ангажирам със съвет. :(
ivailo rachev
16-12-2013, 10:16
При моята няма вода в дробовете и е доста жизнена,яде си,играе си.Няма никакви признаци на измъчване.Сега от два дена раничката почти е зарастнала,но все пак си имам едно на ум.