View Full Version : Плюсове и минуси на Алфа 155. Много моля за вашето мнение !
BasicElement
21-02-2007, 23:09
Здравейте !
Най-напред искам да поздравя всички и да ви пожелая приятно и безаварийно шофиране :)
Сега на въпроса ...
имам голямо желание да си купя Алфа 155, но както винаги преди подобна инвестиция, доста въпросителни изплуват в съзнанието ми. Четох и слушах различни неща за тази кола и в крайна сметка ми се иска да получа още няколко обективни мнения на собственици или поне на хора, които я познават по-добре.
Ще бъда много благодарен на всички, които ми помогнат в избора.
Иска ми се да взема двигател 2.0 ТС, модел след '95-та ... но не зная дали е по-добре 8 или 16 клапанов. До колкото разбрах 16 създава повече проблеми и като цяло е по-скъп за поддръжка. В същото време разликата в мощността и ускорението не е никак голяма.
Бих искал да разбера и колко реално харчи такава кола ?
Мненията, които съм чул до сега варират от 10/100 до 13/100 градско.
Чувал съм, че като цяло са здрави и нямат корозия. Возят доста твърдо, но аз и в момена карам със спортно окачване, благодарение на което вече изпадам в паника при вида на каквато и да е неравност на пътя :D Предполагам, че 155-цата даже ще е доста по-мека, такаче не е проблем.
А как стои въпроса с ел. инсталацията, кабели, свещи и тн ?
Като цяло според вас добър избор ли е ?
Още веднъж предварително благодаря ! :wink:
Alexanderbb
22-02-2007, 08:35
Малко странно е все пак да питаш хората дето карат 155 дали е добър избор. На мен си ми харесва
Доста реална представа за поддръжката може да получиш от темата за ремонти в раздела за 155.
Успех с решението ;)
Значи разхода си го уцелил. 16в. двигателя найстина е доста по скъп за първоначална смяна на консумативи. 8в двигателя е с верига и не ти се налага да сменяш ангренажен ремък и вскички прилежащи ролки.
По ел. системата не съм имал проблеми ( освен отварянето на багажника от жабката- търтея щеше да ми подпали колата даже :), но този проблем се решва много бързо.).
Кабели на свещи - кофти са защото са 8 броя и съответно цената е х2.
Може да се намерят шампион за 90 лева , аз си взех някакви за 140 а има и по 300. Виж темата с ремонтите.
Колата си вози твърдо, но не е толкова страшно. На мен ми тракат сума ти пластмаси из купето, но определено не ми пука. Ако реша за един ден ще ги оправя, но не ме дразни.
Най- добре е да се качиш да покараш една 155 и да видиш колко е твърдо окачването.
Избирай мъдро :)
PEPI-2ALFA
22-02-2007, 17:04
Аз от мойта съм много доволен. Твърдото окачване знаеш ,че е свързано със стабилността , обаче аз в по -удобни садалки не съм сядал -никакви такива"рекаро салони" за които ти разправят че са екстра не вървят пред садалките на Алфата. А за разхода - аз карам га газ не е инжекцион ония ден я засичах- 367 км. с 33 лв.- чак и аз се изненадах че ми даде по-малко от 10 лв. на 100 км.,като съм я карал колкото може колата.
Иска ми се да взема двигател 2.0 ТС, модел след '95-та ... но не зная дали е по-добре 8 или 16 клапанов.
Ако искаш колата ти да бъде след 1995 година, трябва да се разделиш с надеждата за евтина поддръжка на 8 клапановия двигател... Причината е че от '95 нататък всички 2.0 ТС са 16V... На мен миналата седмица ми предлагаха 2.0 ТС 8V уж '95 :shock: Като взех VIN номера се оказа, че колата е '92... Така, че внимавай и следи белезите, които издават от коя година е колата (двигател, маска) и най-добре винаги проверявай VIN номера!!!
Успех! :D
Kostadin
22-02-2007, 18:11
обаче аз в по -удобни садалки не съм сядал -никакви такива"рекаро салони" за които ти разправят че са екстра не вървят пред садалките на Алфата
седалките на 155 найстина са много удобни и като че ли са леко със спортен дизайн, абе с две думи за нормалния шофьор са супер, но при по-агресивно каране леко се хлъзгам по тях и всеки път се замислям за спортен салон :roll:
с една ума : СПОРТЕН ДУХ
ти си преценяваш , успех
BasicElement
23-02-2007, 19:03
Благодаря ви за коментарите !
Организирах си един оглед за неделя :)
Вчера ходих до Горубляне, но там положението е ужасяващо. Има стотици еднотипни коли ... и само две 155 - едната беше 1.8 в много лошо състояние, а другата 1.6 :(
Дано тази, която ще разглеждам вдругиден да е читава !!! :please:
Ще пиша, ако има развитие :)
2,0л е друга стока. Не се заглеждай по слабосилните 1,7 / 1,8 л. Истината е 2,0 л мотор издържа на яко маагистрално гонене .
На извън градско ми даде средно 8л/100 км в края на декември.
Варна- Шумен -Разград -Търговище -В.Търново- Шипка -Пловдив - Варна. По магистралите карам бавничко :roll:
моята е от 2-3 дена,още е с транзитни номера ама се кефя много :on_da_beach:
BasicElement
27-02-2007, 00:43
Ами, май вече съм ви колега ! :drive: :dance:
Още се боря с габаритите на самолетчето, но се надявам скоро да му свикна.
Що се отнася до окачването, сравнено с това на Фиестата ми си е направо комфортно :lol:
Чувството, когато настъпиш газта е уникално. Наистина усещането за скорост е притъпено и не осъзнаваш кога си минал 100...110... :) Трябва по-често да се съветвам със скоростомера.
Има някой неща за оправяне по нея, такаче може би скоро ще се наложи да посетя клубния сервиз... което пък ме навежда на въпроса как мога да стана член на клуба ? (извинявам се, сигурно е описано много подробно някъде, но в момента страшно много ми се спи и ще съм благодарен дори на някое линкче към въпросната информация) :wink:
Ами, май вече съм ви колега ! :drive: :dance:
...
как мога да стана член на клуба
честито колега
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=144
virusalfa
27-02-2007, 23:49
обаче аз в по -удобни садалки не съм сядал -никакви такива"рекаро салони" за които ти разправят че са екстра не вървят пред садалките на Алфата
седалките на 155 найстина са много удобни и като че ли са леко със спортен дизайн, абе с две думи за нормалния шофьор са супер, но при по-агресивно каране леко се хлъзгам по тях и всеки път се замислям за спортен салон :roll:Е точно заради фиатски неудобните седалки я продадох 155-цата .:idea: А на Проф-а ше му кажа,че и със свещи Бош с по един електрод от по 3.27лв парчето си работеше супер :idea: Тогава се оказа проблем в Л-сондата.
Абе бастуне аз за кабели на свещите говоря бе не за самите свещи.
Иначе сега съм с обикновенно Denso Q22P-U с един електрод по 3.80 бройката.А на тебе седалките са ти били неудобни щото ти е много дебел гъза и не се събира. :Tease: :)
ALFA CORSE
28-02-2007, 15:44
Седалките на 155 биват в сравнение като гледам на някои ланчии какви фотьойли са :roll: .
На мен лично не ми е много удобна облегалката при 155-цата, но като твърдост биват... можеше и малко по-твърди.
А също и самата позиция дори, когато седалката е максимално в най-ниското положение пак е високо.
BasicElement
01-03-2007, 00:19
търтей, благодаря ти !
Иначе по темата за седалките, според мен са доста удобни. А и тоя подлакътник върши много добра работа :)
Хм... ако съдя по картинките, разликата между мойте седалки и другите не е фрапираща като контур, пък за мен са абсолютно перфектни - страничните опори ме обхващат съвсем плътно (а повечето знаете с кви габарити съм :D ), изобщо не се пързалям в завой (тва може от материала на тапицерията да е де) и освен това съм дигнал шофьорската седалка възможно най-високо, че иначе едвам ми се подава носът иззад волана, а и нищо не виждам назад от тоя вирнат задник :-)
btw возих един колега, който има титаниев имплант на гръбнака след злополука. Момчето се помайтапи, че иска да си земе седалката за в офиса :-)
Първо честита баба Марта на всички.
Сега относно седалките на 155-не сум виждал по-добри серийни седалки.Карал съм Eskort Rs Turbo,но седалките им са "дроб"...(то и вържене то им е толкова ама тва е друга тема).
PEPI-2ALFA
03-03-2007, 09:34
Седалките на 155 биват в сравнение като гледам на някои ланчии какви фотьойли са :roll: .
На мен лично не ми е много удобна облегалката при 155-цата, но като твърдост биват... можеше и малко по-твърди.
А също и самата позиция дори, когато седалката е максимално в най-ниското положение пак е високо.
Ония ден пътувах с Астрата на 1 приятел около 250км. -ами не става. На вид са добри(рекаро салон- да бе да :) ),обаче се схванах- много твърди седалки. Така, че по твърди за всекидневна употреба не са нужни- мое мнение.
virusalfa
04-03-2007, 18:56
Обикновените седалки на астра,дори и на кадет за дълъг път са по-удобни от на 155 :idea:
:haha:
Обикновените седалки на астра,дори и на кадет за дълъг път са по-удобни от на 155 :idea: :screwy: :screwy: :screwy:
Ако това са ви някакви вътрешнозаводски заяждания, сори, ама те тва не мое да бъде! Алфа 155 има една от най удобните седалки и да се сравнява точно с Опелите...
virusalfa
05-03-2007, 10:57
Обикновените седалки на астра,дори и на кадет за дълъг път са по-удобни от на 155 :idea: :screwy: :screwy: :screwy:
Ако това са ви някакви вътрешнозаводски заяждания, сори, ама те тва не мое да бъде! Алфа 155 има една от най удобните седалки и да се сравнява точно с Опелите...Сравнявам седалките,пич,и аз съм карал 155,така че няма нужда да ми обясняваш :idea: На дълъг път ми изтръпваха краката от това,че са високи отпред :idea:
Mи така е то бе, кат си висок кинта и педесе и ти висят краката у въздуха. хахахахаха :) ще ти изтръпват краката, нормално е . На мен не ми изтръпват.
virusalfa
05-03-2007, 14:55
Mи така е то бе, кат си висок кинта и педесе и ти висят краката у въздуха. хахахахаха :) ще ти изтръпват краката, нормално е . На мен не ми изтръпват.ПА НЕ ТИ ИЗТРЪПНАТ ПРЪСТЧЕТАТА да пишеш тъпотии,бе?!
Alfa User
05-03-2007, 16:07
Аеее ... стана тука кавгата ...
Салона на 155 по мое мнение е един от най-удобните серийно производство. Мисля че всеки със среден ръст ще ме подкрепи. За по-високите също не е проблем, защото има толкова място за краката, че може мини футбол да се играе... Засега сравнявам този салон със салона на Фордовете, Опелите, Мерцедеси (по-старите), БМВ 3, и някои други. Рекаро-салона на 33 '94 също се доближава до това приятно усещане, само че там имаш чувството, че седиш на пода направо ... коет си е малко притеснително в началото :twisted:
Ако това са ви някакви вътрешнозаводски заяждания, сори, ама те тва не мое да бъде! Алфа 155 има една от най удобните седалки и да се сравнява точно с Опелите...
Имаш предвид задната седалка нали? :hump:
То това удобство не зависи от седалките, а от това какво седи на тях :devil: .
Иначе- въпрос на вкус, казала маймуната и си облизала г.ъ.з.а. :lol: За мен лично по- удобни седалки от тези на 155 няма.
За мен лично по- удобни седалки от тези на 155 няма.
нема те воза повече тогаз :tongue: :wink:
virusalfa
06-03-2007, 11:29
Иначе- въпрос на вкус, казала маймуната и си облизала г.ъ.з.а. :lol: За мен лично по- удобни седалки от тези на 155 няма.Добре,щом и ти си засегнат от умопомрачение ето няколко плюса-дизайн,добър демараж,сравнително добра като цени поддръжка(за алтернативни части).Минуси-лошо качество на изработката,течащи кранчета на парното,често дефектират термостати,проблеми в ел.инсталацията(по-малко в сравнение с модела 75),проблеми със задните спирачки.Ако пак спомена за неудобните предни седалки,ще се потретя.
PEPI-2ALFA
06-03-2007, 14:10
Имаш предвид задната седалка нали? :hump:[/quote]
В редките случаи ,в които съм сядал на задната седалка ,след като вляза вътре малко трудно -все пак обувките ми са 45 № седалката е удобна ,колкото предната.
Иначе- въпрос на вкус, казала маймуната и си облизала г.ъ.з.а. :lol: За мен лично по- удобни седалки от тези на 155 няма.Добре,щом и ти си засегнат от умопомрачение ето няколко плюса-дизайн,добър демараж,сравнително добра като цени поддръжка(за алтернативни части).Минуси-лошо качество на изработката,течащи кранчета на парното,често дефектират термостати,проблеми в ел.инсталацията(по-малко в сравнение с модела 75),проблеми със задните спирачки.Ако пак спомена за неудобните предни седалки,ще се потретя.
Баце от никакво умопомрачение не съм засегнат, не съм имал 155 и не претендирам да знам всичко за модела, само твърдя, че седалките на тая кола са много удобно направени- това и от едно сядане може да се усети.