PDA

View Full Version : Общи приказки-фотоапарати и фотография

Mury
29-12-2013, 19:14
Жената отдавна ме врънка,че иска да снима с т.н. по хубав апарат.Въпроса е дали де се взима т.н. турбо сапунерка или DSLR нисък клас.Няма да е начало за нещо професионално,по-коро нещо като хоби и чесане на краста.Четох във фото форума,ама там нищо не можеш да отсееш,всякакви раЗбирачи,дето викат щом не е нещо гранде-не става.Набелязал съм 2 машинки,от т.н. турбосапунерки:

http://www.dpreview.com/products/fujifilm/compacts/fujifilm_hs30exr

http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_sx50hs

Моля за мнения от хора,които имат някаква представа от тези неща.Брат ми е професионален фотограф и оператор,той не разбира от турбосапунерки,макар че каза ще даде мнение до 3-4 дни.:busted_cop::busted_cop::busted_cop:

Maximus
29-12-2013, 19:33
В зора има сони DSC-H200 за 300 кинта.
И един никон заедно с чанта и 4 батерии със зарядно за 300 кинта.
Сонито е добро, аз имам такова.

Но това са си аматьорски апаратчета с доста широк обектив и голям оптичен зум.:)
Не бих ги нарекъл "полупрофесионални". Тази дума си е "жив" оксиморон.
Или е професионално или не.:)

Linkestis
29-12-2013, 19:44
Ако се подготвяш за пътуването до Италия и искаш да си с нов фотоапарат да помагаме.Ама ако само казваш колко пара си събрал по Коледа нема се обаждам.

boris037
29-12-2013, 19:51
Аз лични бих предпочел да си взема нещо професионално, не много висок клас втора употреба, отколкото нещо по-слабо, но ново. Тази техника е малко особена и ако се ползва нормално може да изкара и 100 000 кадъра и да е така, все едно е излезнала от магазина. Потърси във фотографските форуми за D3200 - D5100 на Никон, цените не са космически, защото моделите са масови, а апаратите са хубави.
Честно казано снимал съм със съпунерка, с "полупрофесионален" и с техника за 3-4000 евро, ама имам само един лентов Зенит. Така че може и да не обръщаш особено внимание на мнението ми.
В крайна сметка става дума за фотоапарат и каквото и да вземеш все ще ти се зарадват:)

Drag0
29-12-2013, 20:03
Жената отдавна ме врънка,че иска да снима с т.н. по хубав апарат.Въпроса е дали де се взима т.н. турбо сапунерка или DSLR нисък клас.

Аз бях пред такъв избор точно преди 1 година. Сапунерка имам , DSLR-ите са огромни.
И в крайна сметка компромиса за мен се оказа един хибриден модел т.нар. mirrorless.
Предимствата им са че имат доста по-големи матрици от сапунерките , сменяема оптика, по-компактни от DSLR.

dimitar_vd62
29-12-2013, 20:14
Чети тук и размишлявай.http://stefanovaart.com/page/photography-basic-concepts
Аз бих взел Фуджито.

rusiq86
29-12-2013, 21:44
Ако избереш нещо от марките Никон, Канон няма да сбъркаш. Всичко друго е компромис. Имам 3 приятели, които се занимават със снимане пъровоначално като хоби, един от тях сега професионално.
Все има вземах от щатско апарати, били по евтини. От тях знам, че ако ще е компромис нека да е Никон, Канон или профи апарат.

Nimi
30-12-2013, 01:25
Фуджи-то има по-голям сензор. Канон-а има по-голям зум. На Фуджи-то светлосилата е по-добра.

Ако искаш хубав кадър на тези приближения х30/х50 ще ти трябва статив.

Без да те препращам към безогледалки, SLT и DSLR-и..
От двата посочени Фуджи-то е по-добре според мен.

old alfist
30-12-2013, 02:23
Жената отдавна ме врънка,че иска да снима с т.н. по хубав апарат.Въпроса е дали де се взима т.н. турбо сапунерка или DSLR нисък клас.Няма да е начало за нещо професионално,по-коро нещо като хоби и чесане на краста.Четох във фото форума,ама там нищо не можеш да отсееш,всякакви раЗбирачи,дето викат щом не е нещо гранде-не става.Набелязал съм 2 машинки,от т.н. турбосапунерки:

http://www.dpreview.com/products/fujifilm/compacts/fujifilm_hs30exr

http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_sx50hs

Моля за мнения от хора,които имат някаква представа от тези неща.Брат ми е професионален фотограф и оператор,той не разбира от турбосапунерки,макар че каза ще даде мнение до 3-4 дни.:busted_cop::busted_cop::busted_cop:
Ползвай си съществуващото ти фото и не се занимай с глупости.

bager
30-12-2013, 09:57
Не си заслужава да си взимаш апарат такъв тип.
Имам едно малко по-различно предложение, върху което можеш да помислиш :) , макар че измествам малко фокуса на темата.
Помисли си за водоустойчив и удароустойчив апарат. Има няколко предложения на пазара. Поразгледай ги.
Аз преди две години си взех едно Sony Cyber-shot DSC-TX10 и съм супер доволен :) .
Невероятен кеф е да снимаш под вода в морето и в басейна. Както и да се мяташ в снега без да се притесняваш за фотоапарата :) .
Тези апарати не са за професионална фотография, а за запечатване на незабравими моменти в "по-сурова среда".
Мисля си че ще ти пасне ;) ...

Mury
30-12-2013, 10:48
Не си заслужава да си взимаш апарат такъв тип.
Имам едно малко по-различно предложение, върху което можеш да помислиш :) , макар че измествам малко фокуса на темата.
Помисли си за водоустойчив и удароустойчив апарат. Има няколко предложения на пазара. Поразгледай ги.
Аз преди две години си взех едно Sony Cyber-shot DSC-TX10 и съм супер доволен :) .
Невероятен кеф е да снимаш под вода в морето и в басейна. Както и да се мяташ в снега без да се притесняваш за фотоапарата :) .
Тези апарати не са за професионална фотография, а за запечатване на незабравими моменти в "по-сурова среда".
Мисля си че ще ти пасне ;) ...

Хах,Ники вече ни писна от сапунерки,независимо къде снимат,дали в басейна или в космоса.:yes::yes::yes:

---------- Post added at 10:47 ---------- Previous post was at 10:46 ----------

Фуджи-то има по-голям сензор. Канон-а има по-голям зум. На Фуджи-то светлосилата е по-добра.

Ако искаш хубав кадър на тези приближения х30/х50 ще ти трябва статив.

Без да те препращам към безогледалки, SLT и DSLR-и..
От двата посочени Фуджи-то е по-добре според мен.

По принцип и аз съм се насочил към Фуджи-то,но все повече мисля за някой огледално-рефлексен,ама да не е голям,пък и опцията със сменяемите обективи не е на дневен ред.:innocent::innocent::innocent:

---------- Post added at 10:48 ---------- Previous post was at 10:47 ----------

Ползвай си съществуващото ти фото и не се занимай с глупости.

Нямаме такова,писна ни от сапунерки и продадохме всичко,сега си снимаме с телефоните....................:evil::evil::evil:

П.С.Ще помоля потребителя Линкестис,да спре да пише в мойте теми,безмислено е,нека обърне внимание на жена си.............не на мен
П.С.Няма смисъл да ми препоръчвате марки,аз много добре знам кои са марките,Сони въобще не е в списъка например./както казах брат ми е професионален фотограф,просто никога не е снимал с т.н. турбосапунерки/
П.С.Все пак очаквам някакви предложения и от вас,труден ще е избора.

Mury
30-12-2013, 11:49
Тва не е лоша оферта

http://www.technopolis.bg/b2c/details/394141/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-CANON-EOS-1100D+EF-S18-55DC-III

soldier
30-12-2013, 12:17
Тва не е лоша оферта

http://www.technopolis.bg/b2c/details/394141/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-CANON-EOS-1100D+EF-S18-55DC-III

За това нещо ти трябва (както и за всеки друг DSLR):
-още един обектив нещо от типа 70-300мм. Цените почват от 600лв за нещо най-базово
-мемори карта, поне 2. Цени между 20 и 100лв.
-статив. Цени от 40лв
-филтри. Цени от 40лв
-още една батерия за апарата. Може да скочиш на допълнителен грип. От Китай може да влезнеш до към 100$
-светкавица. ~400лв
-За всичко изброено трябва една раничка, за да може да го носиш. Още 100лв.

Гореизброените цени са за кажи речи най-евтиното на пазара, което все пак има някаква функционалност.

Тук виждам 2 плюса:
-Брат ти може да ти даде някои неща, които са съвместими с този апарат, както и много съвет.
-Може да се оборудваш едно по едно.

И ако решите да снимате само с 18-55мм и настройвате апарата само на Р, по-добре си вземете нещо обикновено, ще върши много повече работа.
Тези апарати имат смисъл само, когато се комбинира с подходящото допълнително оборудване и умения. Хубавото е, че пък има много материал в нета и самообучението е достъпно.

156
30-12-2013, 12:28
Аз бих си взел някой от тези:
http://www.olympus.bg/site/bg/c/cameras/pen_cameras/index.html?olycmp=sem12pen
Сензорите им са много добри, компактни са и въпреки това са със сменяеми обективи. Обаче цените им се доближават до бюджетен DSLR...

Mury
30-12-2013, 12:44
За това нещо ти трябва (както и за всеки друг DSLR):
-още един обектив нещо от типа 70-300мм. Цените почват от 600лв за нещо най-базово
-мемори карта, поне 2. Цени между 20 и 100лв.
-статив. Цени от 40лв
-филтри. Цени от 40лв
-още една батерия за апарата. Може да скочиш на допълнителен грип. От Китай може да влезнеш до към 100$
-светкавица. ~400лв
-За всичко изброено трябва една раничка, за да може да го носиш. Още 100лв.

Гореизброените цени са за кажи речи най-евтиното на пазара, което все пак има някаква функционалност.

Тук виждам 2 плюса:
-Брат ти може да ти даде някои неща, които са съвместими с този апарат, както и много съвет.
-Може да се оборудваш едно по едно.

И ако решите да снимате само с 18-55мм и настройвате апарата само на Р, по-добре си вземете нещо обикновено, ще върши много повече работа.
Тези апарати имат смисъл само, когато се комбинира с подходящото допълнително оборудване и умения. Хубавото е, че пък има много материал в нета и самообучението е достъпно.

И кое в случая е по-добре,нисък клас DSLR или турбосапунерка,вече се обърках брат................чета,чета и почнах да преливам от инфо.Всичките тези неща не е задължително да ги взимаш,или поне не веднага................с този обектив няма ли да е ОК за начало ???????

П.С.Понеже виждам, че си в час,дай някакви предложения ????

StanG
30-12-2013, 12:58
Мъри, мисля че в случая турбосапунерката е по-добрият избор.И аз ти препоръчвам Фуджи-то като колегите по-горе.ДСЛР си е играчка ти гарантирам, че няма да усетиш разлика, освен че е по-скъп.Избягваш неудобството да носиш торба с обективи като мен по плажа,вградения е 24-720 и ще ти върши работа за всичко.Иначе има и вариант за евтини обективи - аз ползвам немски и руски на м42 с приставка за Никон-а, но торбата с тях тежи 10 кила...Накратко ако ще се занимавате по-сериозно с фотография вземайте ДСЛР, ако искате просто удобен и хубав апарат за щракане и видео - Фуджи-то (или подобен).

Nimi
30-12-2013, 13:00
И кое в случая е по-добре,нисък клас DSLR или турбосапунерка,вече се обърках брат................чета,чета и почнах да преливам от инфо.Всичките тези неща не е задължително да ги взимаш,или поне не веднага................с този обектив няма ли да е ОК за начало ???????

Отговора е - DSLR или безогледалка !

От по-горе изброеното - ми... нищо не ти трябва за първата екскурзия без да броим картата памет. Като се има в предвид, че поне на първо време най-вероятно ще снимаш в Jpeg и една е напълно достатъчна.

Олитата са много хубави но цените им са кисели :no:
Аз снимам със Сони.. но не бих те пратил към тях освен ако не си се спрял на безогледалка. Най-добре вземе техника като брат си за да може да ползваш и някои от неговите обективи евентуално.

Mury
30-12-2013, 13:32
Мъри, мисля че в случая турбосапунерката е по-добрият избор.И аз ти препоръчвам Фуджи-то като колегите по-горе.ДСЛР си е играчка ти гарантирам, че няма да усетиш разлика, освен че е по-скъп.Избягваш неудобството да носиш торба с обективи като мен по плажа,вградения е 24-720 и ще ти върши работа за всичко.Иначе има и вариант за евтини обективи - аз ползвам немски и руски на м42 с приставка за Никон-а, но торбата с тях тежи 10 кила...Накратко ако ще се занимавате по-сериозно с фотография вземайте ДСЛР, ако искате просто удобен и хубав апарат за щракане и видео - Фуджи-то (или подобен).

Абе не е баш така,тва Фуджи например е на цената на Canon 1100D ................ :cheers::cheers::cheers::cheers: за това си мисля,че е по-добре DSLR нисък клас с китов обектив за начало,пък ако жената се запали вече и други екстри :unsure::unsure::unsure::unsure: Да не говорим,че в ФФ има доста оферти на тела с под 10 000 кадъра за без пари..................

П.С.Апарата не е задължително да е нов,но в добро състояние

156
30-12-2013, 14:44
Отговора е - DSLR или безогледалка !

От по-горе изброеното - ми... нищо не ти трябва за първата екскурзия без да броим картата памет. Като се има в предвид, че поне на първо време най-вероятно ще снимаш в Jpeg и една е напълно достатъчна.

Олитата са много хубави но цените им са кисели :no:
Аз снимам със Сони.. но не бих те пратил към тях освен ако не си се спрял на безогледалка. Най-добре вземе техника като брат си за да може да ползваш и някои от неговите обективи евентуално.

На Sony "безогледалките" по-евтини ли са от съответните Олимпуси? Защото един E-PM1 с всичко е под 700 лв и е хем много компактен, хем с добър сензор, хем при нужда може да се сложи як обектив, да се смима в RAW формат и т.н. почти като DSLR.
Даже сега гледам са под 600 лв.

Mury
30-12-2013, 14:46
Хора Canon D1100 е на 600 лв. :flirt::flirt::flirt::flirt: Май натам се насочихме.:choice::choice::choice:

Drag0
30-12-2013, 15:14
На Sony "безогледалките" по-евтини ли са от съответните Олимпуси? Защото един E-PM1 с всичко е под 700 лв и е хем много компактен, хем с добър сензор, хем при нужда може да се сложи як обектив, да се смима в RAW формат и т.н. почти като DSLR.
Даже сега гледам са под 600 лв.

PM1 комплект е 499лв в момента, на black friday го имаше за 300 ако не се бъркам.

Цените на картите памет силно варират, но да кажем че може да се намери 32 GB class 10 за 37лв...

souze
30-12-2013, 15:37
PM1 комплект е 499лв в момента, на black friday го имаше за 300 ако не се бъркам.

Цените на картите памет силно варират, но да кажем че може да се намери 32 GB class 10 за 37лв...

Поправете ме ако бъркам, но за това тяло "як" обектив ще струва два пъти цената на тялото.

156
30-12-2013, 17:03
Ами якия обектив винаги е скъп. Хубавото е, че има конвертори микро 4/3 стандартен 4/3 (байонетите на олимпус) и може да работи с вече закупени обективи. Може да се използва и със стандартна м42 резба или Т-ринг и т.н. На мен ми трябва за малко по-различни цели (астро фотография ) и затова не ми пречи, че ще се промени мащаба. А и голям обектив си имам - цял телескоп с f=2000mm :)
Както и да е, просто исках да кажа, че безогледалките са един много интересен клас апарати, които не знам защо не са популярни още.

Maximus
30-12-2013, 18:28
Човек, който тепърва навлиза във фотографията с професионален апарат ще е като начинаещ шофьор с бугати вейрон. Не че не се срещат и такива, но.:bouncing_smiley:

gorbi
30-12-2013, 20:05
Слушай nimi - той знае какво пише...:)
Лично аз обаче - не бих дал пари за никаква сапунерка, защото новите телефони се доближават вече до тях... Ако искате качество - минавате минимум на т.нар "безогледалки"..
Качеството = голяма матрица + скъпи обективи.
Така че до 2000 - 3000 лв. ако е бюджета - купи хубав телефон по-добре. Ако е 3000 + ще ти препоръчам каквото трябва и ще останеш доволен от качеството, но пък следват курсове по фотография и още обективи и тя няма свършване...
Фотофорум отдавна няма кой да си даде зор да ти даде компетентна препоръка, защото който разбира достатъчно вече не пише, а който пише обикновено е интернет теоретик- иска му се , ма не е пипАл...
Аз престанах преди 3-4 години там да пиша по същество.. :)

Поздрави и весели празници на всички !

dimitar_vd62
30-12-2013, 20:16
Ами якия обектив винаги е скъп. Хубавото е, че има конвертори микро 4/3 стандартен 4/3 (байонетите на олимпус) и може да работи с вече закупени обективи. Може да се използва и със стандартна м42 резба или Т-ринг и т.н. На мен ми трябва за малко по-различни цели (астро фотография ) и затова не ми пречи, че ще се промени мащаба. А и голям обектив си имам - цял телескоп с f=2000mm :)
Както и да е, просто исках да кажа, че безогледалките са един много интересен клас апарати, които не знам защо не са популярни още.

Я сподели за телескопа че аз съм се насочил към един Добсън с D203, F1200, f/5.9.За повече няма пари.Максимум 1000лв.

Mury
30-12-2013, 20:54
Слушай nimi - той знае какво пише...:)
Лично аз обаче - не бих дал пари за никаква сапунерка, защото новите телефони се доближават вече до тях... Ако искате качество - минавате минимум на т.нар "безогледалки"..
Качеството = голяма матрица + скъпи обективи.
Така че до 2000 - 3000 лв. ако е бюджета - купи хубав телефон по-добре. Ако е 3000 + ще ти препоръчам каквото трябва и ще останеш доволен от качеството, но пък следват курсове по фотография и още обективи и тя няма свършване...
Фотофорум отдавна няма кой да си даде зор да ти даде компетентна препоръка, защото който разбира достатъчно вече не пише, а който пише обикновено е интернет теоретик- иска му се , ма не е пипАл...
Аз престанах преди 3-4 години там да пиша по същество.. :)

Поздрави и весели празници на всички !

Бате кви 2-3000 лв бре,говорим за бюджет 6-700 лв.,апарата ще е за чесане на краста и първи стъпки в по-сериозната фотография,телефони си имаме но с тях е друго.:humpx::humpx::humpx:

П.С.Хубава тема стана,ако искате може да се преименува леко,и да стане като някви общи фото приказки.Ние така и така си избрахме вече апарат.:devil::devil::devil::devil:

old alfist
30-12-2013, 21:17
Явно вече апарата е ясен, но може би сега е редно да разчепкаме въпроса за фото принтерите.

Peak1
30-12-2013, 21:17
Хора Canon D1100 е на 600 лв. :flirt::flirt::flirt::flirt: Май натам се насочихме.:choice::choice::choice:

Ако ще го ползвате само да снимате на "програм" или вградените режими по-добре си вземете фуджито.
Някъде бях чел нещо доста на място - Да си купиш ДСЛР, за да снимаш на програм е като да си купиш Порше да караш децата на детска градина.

А може би SONY Nex-3N? Голяма грешка е да се игнорира. Мнозина смятат, че в този тип камери е бъдещето за развитие на фотографията.

BLUE1
30-12-2013, 21:52
Тва не е лоша оферта

В твоят бюджет, това е апарата!

Nimi
31-12-2013, 01:13
Горби... не пращай човека в лоното на телефоните или ако ще го пращаш... направи го с QX10 (http://www.dpreview.com/products/Sony/compacts/sony_dscqx10) или QX100 (http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-qx100) !

Уникални играчки ! Кеш ти G.. кеф ти Zaiss :-)

Само дето не съм наясно тук колко човека биха ги оценили правилно.

gorbi
31-12-2013, 06:46
Горби... не пращай човека в лоното на телефоните или ако ще го пращаш... направи го с QX10 (http://www.dpreview.com/products/Sony/compacts/sony_dscqx10) или QX100 (http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-qx100) !

Уникални играчки ! Кеш ти G.. кеф ти Zaiss :-)

Само дето не съм наясно тук колко човека биха ги оценили правилно.

Да, тия ги пропуснах, QX е алтернатива....

Не се заблуждавайте, че апарат за 500 лева ще снима по-добре от съвременен телефон. Особено ако не ти трябва оптичен зум - няма никаква, ама никаква разлика...

Nex 3N е много хубаво апаратче, но - първо е 750 лв. на промоция с китов обектив и второ - трябват му освен китовия и хубави обективчета.. :) а хубавите започват от 500 лв. и стигат до 3000 лв. за Sony Nex..

mirchozo
31-12-2013, 10:47
Вземи една СД-карта, харесай си няколко модела и снимай с тях по няколко кадъра, после пред компютъра ще стане ясно кой е твоя модел. На тяхните екрани всичко е супер яко, ама като ги съпоставиш е съвсем друго. А и щом брат ти е професионален фотограф, вероятно ще ти избере нещо стойностно.

Mury
31-12-2013, 11:10
В твоят бюджет, това е апарата!

Тва ще да е................:wink::wink::wink:

---------- Post added at 11:08 ---------- Previous post was at 11:06 ----------

Да, тия ги пропуснах, QX е алтернатива....

Не се заблуждавайте, че апарат за 500 лева ще снима по-добре от съвременен телефон. Особено ако не ти трябва оптичен зум - няма никаква, ама никаква разлика...

Nex 3N е много хубаво апаратче, но - първо е 750 лв. на промоция с китов обектив и второ - трябват му освен китовия и хубави обективчета.. :) а хубавите започват от 500 лв. и стигат до 3000 лв. за Sony Nex..

Батко,друго си е да имаш много настройки за ръчкане,крастата е съвсем друга,ти знаеш сигурно де.Телефоните стават за ежедневно снимане,ама като почне да се променя светлината става страшно,едните снимат добре на светло,други на тъмно/сменихме доста телефони и са ни ясни нещата за камерите им,освен онези за които говорите вие с Nimi/Опредлено целта не е да се става професионален фотограф,по скоро хоби започнато от началото,кво да ги правиш-жени,ама по-добре да се занимава с нещо

---------- Post added at 11:10 ---------- Previous post was at 11:08 ----------

Ако ще го ползвате само да снимате на "програм" или вградените режими по-добре си вземете фуджито.
Някъде бях чел нещо доста на място - Да си купиш ДСЛР, за да снимаш на програм е като да си купиш Порше да караш децата на детска градина.

А може би SONY Nex-3N? Голяма грешка е да се игнорира. Мнозина смятат, че в този тип камери е бъдещето за развитие на фотографията.

Няма да се снима на "P",ако искахме това щяхме да си вземем поредната сапунерка,или да си снимаме постоянно с телефоните,както направихме в последните 2 г. :new_Eyecrazy::new_Eyecrazy::new_Eyecrazy:

П.С.Момчета продължавайте да коментирате и други неща,свързани с апаратите,ще ми е интересно да чета мнения на хора просветени в тази материя,а тук определено има такива/във ФФ има само некви гурута,дето не щат да ти обръщат внимание,и трябва да им вадиш думите с ченгел/

old alfist
31-12-2013, 11:17
И като го вземеш апарата, качи тук някоя снимка, да се изфукаш.

Mury
31-12-2013, 11:18
И като го вземеш апарата, качи тук някоя снимка, да се изфукаш.

Хахаха ок,ама ако остане жива тази тема,а не бъде разводнена и осрана от разни индивиди.:busted_cop::busted_cop::busted_cop:

P.S.Хубаво е темата да се прекръсти,да се коментира всичко ако искате свързано с фотографията,всеки да се фука със собствени снимки и т.н.

gorbi
31-12-2013, 12:13
QX 100 и QX 10 не са телефони, ами са ... как да го кажа по-правилно... Обективи с матрица и карта, които ползват дисплея на телефона за да правиш снимка.
Или - всичко се вижда и командва от телефона, а снима подвижният обектив... Седи си в джобчето и като ти потрябва по-качествена снимка от тази на телефона ти, вадиш обектива от джоба и снимаш, резултата гледаш на телефона.
Напишете в youtube - Sony QX 10 или Sony QX 100и ще ви се изясни... МОже да снима и под полите на мацките лятото, както демонстрират на единия от клиповете.. :) :) :)

Иначе за качествени снимки и чесане на краста с много копчета и настройки - Сони Некс 3 + стари механични обективи с преходници. Сравнително евтина и качествена комбинация, но не е за всеки - изискват се повече познания, време и любов към фотографията...

Във фотофорум отговаряме така, защото има милиони едни и същи теми, самия форум е глупаво измислен, темите потъват за един ден и трябва почти през ден да пишем едно и също...

Drag0
31-12-2013, 12:35
Не се заблуждавайте, че апарат за 500 лева ще снима по-добре от съвременен телефон.

Явно аз съм от заблудените с PM1. :Yoda:

gorbi
31-12-2013, 12:50
Явно аз съм от заблудените с PM1. :Yoda:

Дaй сега примери на снимки с твоя апарат, които не могат да се направят с айфон след 4с или Галакси след 3 за да продължим спора с аргументи.. :)
Чакай, че сега вдянах - това PM1 е безогледалка - ако ти си го смяташ за сапунерка, ОК.
Покажи къде да си купим безогледалка с хубав обектив за 500 лева :)

Drag0
31-12-2013, 14:11
Дaй сега примери на снимки с твоя апарат, които не могат да се направят с айфон след 4с или Галакси след 3 за да продължим спора с аргументи.. :)
Чакай, че сега вдянах - това PM1 е безогледалка - ако ти си го смяташ за сапунерка, ОК.
Покажи къде да си купим безогледалка с хубав обектив за 500 лева :)

Не съм pro и за мен обектива с който го купих си е достатъчно добър.
Ти си написал "апарат за 500" а не "сапунерка за 500" и в този смисъл : да , смятам че каквато и да е безогледалка с най-лошия китов обектив пак ще прави по-добри снимки от телефон. Изключението може би са там разните нокии с по 40+ мегапиксела ...

gorbi
31-12-2013, 14:21
Не съм pro и за мен обектива с който го купих си е достатъчно добър.
Ти си написал "апарат за 500" а не "сапунерка за 500" и в този смисъл : да , смятам че каквато и да е безогледалка с най-лошия китов обектив пак ще прави по-добри снимки от телефон. Изключението може би са там разните нокии с по 40+ мегапиксела ...

Да, съгласен съм - спор няма за безогледалките... Говорих за компактните апарати...

Въпреки всичко - покажи снимки с твоя PM1, които не могат да се направят с телефон - за илюстрация на всичко казано :)

Drag0
31-12-2013, 14:49
Моите снимки са аматьорски :) , но в интернет има достатъчно ревюта със снимков материал правен от про фотографи.
А това "които не могат да се направят с телефон" никъде не съм го писал. Писах само, че според мен ще са по-добри снимките от mirrorless :)

gorbi
31-12-2013, 14:59
Моите снимки са аматьорски :) , но в интернет има достатъчно ревюта със снимков материал правен от про фотографи.
А това "които не могат да се направят с телефон" никъде не съм го писал. Писах само, че според мен ще са по-добри снимките от mirrorless :)

Тогава - ти какво съветваш другите аматьори - да си купуват скъпи сапунерки, хубави телефони или безогледалки с китови обективи за снимки без претенции?

Ако считаш че и така аматьорите не могат да направят снимки за сравнение - логически следва, че е все едно с какво от тия трите снимат, от което пък следва, че по добре да купят най-практичното :)

На теория всички разбират и дават акъли, но когато нещата опрат до практика, до примери от собствения опит - се случва - ама аз съм аматьор.. :)

Без лоши чувства - весели празници !

kolev
31-12-2013, 15:31
няма телефон който да прави хубави снимки щото 1-во са с много малки матрици и 2-ро нямат оптика. резултата е плоска снимка без детайл. СЕ к800 прави добри снимки, но камерата е 2/3 от телефона и има истинска оптика но въпреки това сравнено с 3мп сапунерка, пак не струват снимките. несериозно е да препоръчваш телефон за правене на снимки. всяка 10-годишна сапунерка ще го бие.

хубаво ще вземеш тоя канон, но си пази и сапунерката и я носи заедно с него щото е много по-удобна ако искаш да хванеш нещо на момента. другото е да имате културата да си вадите хубавите снимки на истинска фотохартия.

Mury
31-12-2013, 15:35
QX 100 и QX 10 не са телефони, ами са ... как да го кажа по-правилно... Обективи с матрица и карта, които ползват дисплея на телефона за да правиш снимка.
Или - всичко се вижда и командва от телефона, а снима подвижният обектив... Седи си в джобчето и като ти потрябва по-качествена снимка от тази на телефона ти, вадиш обектива от джоба и снимаш, резултата гледаш на телефона.
Напишете в youtube - Sony QX 10 или Sony QX 100и ще ви се изясни... МОже да снима и под полите на мацките лятото, както демонстрират на единия от клиповете.. :) :) :)

Иначе за качествени снимки и чесане на краста с много копчета и настройки - Сони Некс 3 + стари механични обективи с преходници. Сравнително евтина и качествена комбинация, но не е за всеки - изискват се повече познания, време и любов към фотографията...

Във фотофорум отговаряме така, защото има милиони едни и същи теми, самия форум е глупаво измислен, темите потъват за един ден и трябва почти през ден да пишем едно и също...

Ако вземем Канона с китак,втория обектив ще е точно такъв,стар механичен обектив с преход-това беше съвета на брат ми.:busted_cop::busted_cop::busted_cop::busted_cop :

QX10 и QX100 не са много оферта,защото ако дебнеш момента за снимка,не са много удобни.А колкото до NEX 3,4,5, и т.н.,обективите са им доста скъпи.Ти говориш за скъпи комбинации,пък нашия бюджет вече го казах.Мисля че Canon 1100D e нашият избор.:busted_cop::busted_cop::busted_cop:

nicola 59
31-12-2013, 15:46
Ако се подготвяш за пътуването до Италия и искаш да си с нов фотоапарат да помагаме.Ама ако само казваш колко пара си събрал по Коледа нема се обаждам.

Прав си колега ,ако Колегата Муру мине към Италия,ще трее задължително нов апарат,тука има много красиви неща за снимане,Колизеума ,Ватикана,Вулкана Везувии,моята 155 ЦА ,и моргите за коли пълни със 159 ки,ма тия красоти ,немогат да се снимат,със калпава апаратура.

aav
31-12-2013, 16:11
Canon 1100d е добра стъпка към качествена фотография,но по-добре Nikon D3200. По-скъп е но има защо. Ако държиш на Канон то трябва да е поне Canon 700D.

gorbi
31-12-2013, 16:22
Колев, де я тая десет годишна сапунерка, която е струвала под 500 лева и ще бие съвременен телефон, давай кадри да видим, стига си смука от пръстите...

Хайде наздраве, накарахте ме да изляза пред къщи си снимам виното преди да го отворя... :)

Виж там де е фокуса (надписа) дали има или няма детайл... Телефона е Самсунг 9005 И сега няма сапунерка под 500 лева, която да бие такъв телефон, недейте заблуждава хората да си дават парите за глупости...

линк към целия кадър, без обработка http://2013.photo-portal.bg/vino.jpg

old alfist
31-12-2013, 17:29
Усетих, че ще почне едно фукане - на това вино му подхожда моите домашни луканки със едно старо шест пикселово Сони от Балканската война, но изкарало доста пари и все още вади банкноти като щракна.

Mury
31-12-2013, 17:37
Усетих, че ще почне едно фукане - на това вино му подхожда моите домашни луканки със едно старо шест пикселово Сони от Балканската война, но изкарало доста пари и все още вади банкноти като щракна.

Па и кви луканки вади,мани парите :busted_cop::busted_cop::busted_cop:

dimitar_vd62
31-12-2013, 17:42
И кат са натъпчете с луканка и вино и фотошоп не мое ви опрай Red eye-са, камо ли некви супер мега пиксели с диоптри, огледала и призми.

Mind_Control
02-01-2014, 12:14
П.С.Няма смисъл да ми препоръчвате марки,аз много добре знам кои са марките,Сони въобще не е в списъка например./както казах брат ми е професионален фотограф,просто никога не е снимал с т.н. турбосапунерки/

Тука си в голяма грешка за Сони!!!

Ще ти дам пример- аз се занимавам любителски с фотография и си взех един Канон 60D, което е нисък клас професионален апарат. Апаратчето е хубаво за класа си има всички необходими финкции и т.н. Един приятел си взе Сони NEX-5R, което по нищо не отстъпва на моя с тази разлика, че е по- евтин, по- компактен и има много допълнителни глезотийки, като качване на снимките във фейса например по wifi.
Така, че изказвания от типа- Сони не стават, са глупави.

За ежедневни снимки не ти трябва нищо друго освен един топ модел мобилен телефон.
Аз например снимам с Самсунг Note 3 и през 90% от случаите ми е напълно достатъчен дори и при снимки на слаба светлина. Последно ходих в Банско и само дето мъкнах канона. Всички снимки си ги нащтраках с телефона. Супер неудобно е да носиш апарат, да го вадиш, да го прибираш, да го настройваш.. Просто изпускаш момента. Така че или трябва да си фотографа на компанията и апарата да не ти слиза от ръцете или трябва да си щтракаш с телефона.

Като заключение- от апаратите, които познавам ти препоръчвам горещо точно Сони NEX-5R. Хем е сапунерка, хем ако решиш можеш да правиш и професионални снимки с него.

---------- Post added at 10:14 ---------- Previous post was at 10:05 ----------

сменихме доста телефони и са ни ясни нещата за камерите им,освен онези за които говорите вие с Nimi/Опредлено целта не е да се става професионален фотограф,по скоро хоби започнато от началото,кво да ги правиш-жени,ама по-добре да се занимава с нещо[COLOR="Silver"]

Нищо не ти е ясно за камерите на телефоните щом не си си играл с професионален фотоапарат! :) Не се обиждай, но си е така. Аз с телефона, както вече казах, правя по хубави снимки от жена ми с професионалния апарат на автоматични настройки.

П.С. Какъвто и апарат да си вземеш, след една година ще знаеш, какво ти е трябвало всъщност :)

gorbi
02-01-2014, 19:44
Беше време когато Сони не беше фотографска марка. Дори майтапехме фотографите със Сони апарати в миналото с първите Алфи (модел фотоапарати на Сони :) ) че имат 3 в 1 - плейстейшън, апарат и уолкмен в едно.
Но това беше преди.
След като купиха Минолта, нещата постепенно се промениха.
Сега Сони дърпа тая индустрия технологично напред.
Иде реч за полупрофесионален клас фототехника...
Направиха най-добрия безогледален апарат като съчетание - цена/функционалност - Сони некс.

2010 година си купих Сони некс 5, подложих го на зверско снимане, мъкнене, блъскане по чанти и коли, имам хиляди и хиляди хубави снимки с него, събрах му две торби с ръчни обективи и все още си работи перфектно... През цялото това време големия черен Канон си остана в раницата с автофокусните обективи. Защото - едно е да носиш малка чантичка, едно е да мъкнеш тежката фото раница.

В момента Сони технологично води хорото при компактните апарати със сменяема оптика - направи първия такъв апарат с фулфрейм матрица на човешка цена и то в два варианта - на практика запълни тая ниша близките няколко години, сега трябва да допълни набора от обективи за фулфрейм компактните си тела и напълно да затвърди позиция номер едно при не ДСЛР апаратите...
Макар да има и много добри ДСЛР тела с полупрозрачно огледало, но явно според мен Сони надуши тенденциите по-рано и заложи на размерите..

Накратко - Сони вече Е фотографска марка и то - водеща...

old alfist
02-01-2014, 19:56
Сони винаги са били водеща компания изобщо във видотехниката с всичките им иновационни технологии - при мен никога няма дилема, когато трябва да се купува нещо от този бранш.

Drag0
02-01-2014, 21:16
Тогава - ти какво съветваш другите аматьори - да си купуват скъпи сапунерки, хубави телефони или безогледалки с китови обективи за снимки без претенции?

Още в мнение #5 съм дал съвет.

P.S. Гледам в темата 2ма човека с Galaxy Note 3 (което не е точно телефон ) и искам да ви попитам колко е обхвата на led светкавицата му , че ми е много важно да знам. :)

gorbi
02-01-2014, 21:21

P.S. Гледам в темата 2ма човека с Galaxy Note 3 (което не е точно телефон ) и искам да ви попитам колко е обхвата на led светкавицата му , че ми е много важно да знам. :)

Направо си е жив телефон.. :) Вече му свикнах и си го ползвам нормално с една ръка. На жена ми айфона ми се струва малък и нещастен.. :) Явно е въпрос на навик. Първия ден ми седеше като лопата в ръката.. :) Между другото покрай всички други екстри има една - с движение на пръста екранът на телефона се събира в единия ъгъл, за да можеш да боравиш спокойно, ако са ти къси пръстите, а останалата част от дисплея си седи като фон....

Кажи какво имаш предвид като обхват на светкавицата - ако трябва някакъв практически експеримент да правим.. :)

morfius
03-01-2014, 02:21
GSM за любителски апарат... може би ако изровите някое СЕ К800/810/850 или дадете повече от колкото за сапунерката за Нокия 808/1020.
С тия диодчета, малки сензорчета и пластмаски за оптика не ми се мисли, те повече от половината сапунерки умират на сумрак... а телефона докато се усвести и вместо кадър имате мазаляк.
Е за абсолютно статични снимки на светло (като примера от по-горе) снимам и с телефона от както им се прикачаше външна камера, ама за нищо друго не стават (изключая ония по-горе и още 2 - 3 модела дето у нас я ги има я не).

nicola 59
03-01-2014, 02:23

Колега преди 5 дни го купих на жена ми ноте 3 та ако мога да ти бъда от полза само кажи каде да гледам,и какво.

Mury
03-01-2014, 07:23
Тука си в голяма грешка за Сони!!!

Ще ти дам пример- аз се занимавам любителски с фотография и си взех един Канон 60D, което е нисък клас професионален апарат. Апаратчето е хубаво за класа си има всички необходими финкции и т.н. Един приятел си взе Сони NEX-5R, което по нищо не отстъпва на моя с тази разлика, че е по- евтин, по- компактен и има много допълнителни глезотийки, като качване на снимките във фейса например по wifi.
Така, че изказвания от типа- Сони не стават, са глупави.

За ежедневни снимки не ти трябва нищо друго освен един топ модел мобилен телефон.
Аз например снимам с Самсунг Note 3 и през 90% от случаите ми е напълно достатъчен дори и при снимки на слаба светлина. Последно ходих в Банско и само дето мъкнах канона. Всички снимки си ги нащтраках с телефона. Супер неудобно е да носиш апарат, да го вадиш, да го прибираш, да го настройваш.. Просто изпускаш момента. Така че или трябва да си фотографа на компанията и апарата да не ти слиза от ръцете или трябва да си щтракаш с телефона.

Като заключение- от апаратите, които познавам ти препоръчвам горещо точно Сони NEX-5R. Хем е сапунерка, хем ако решиш можеш да правиш и професионални снимки с него.

---------- Post added at 10:14 ---------- Previous post was at 10:05 ----------

Нищо не ти е ясно за камерите на телефоните щом не си си играл с професионален фотоапарат! :) Не се обиждай, но си е така. Аз с телефона, както вече казах, правя по хубави снимки от жена ми с професионалния апарат на автоматични настройки.

П.С. Какъвто и апарат да си вземеш, след една година ще знаеш, какво ти е трябвало всъщност :)
Ок може и да не съм прав за Сони,но това си е мое мнение.

Сега да те питам нещо
Къде видя да съм писал че искам апарат за ежедневни снимки???
От къде знаш,че не съм си играл с професионален апарат,играл сум си и то с какви ????

Mind_Control
03-01-2014, 14:13
Ок може и да не съм прав за Сони,но това си е мое мнение.

Сега да те питам нещо
Къде видя да съм писал че искам апарат за ежедневни снимки???
От къде знаш,че не съм си играл с професионален апарат,играл сум си и то с какви ????

Ами щом си си играл, значи знаеш сам най- добре, какво ти трябва :)

Mind_Control
03-01-2014, 14:29

Ето малко снимки само на светкавица в напълно тъмно помещение. Като гледам 2-3 метра му е полезния обхват в помещение..

Mury
03-01-2014, 19:56
Ами щом си си играл, значи знаеш сам най- добре, какво ти трябва :)

Ми не е така,ама карай.Като питам брат ми,отговова му е ясен-ДСЛР.Ние направихме избора.:pp::pp::pp: