Log in

View Full Version : Проблем с автоматични скорости

Naso
07-01-2014, 12:23
Имам "малък" проблем с автоматика. Остави ме вчера на магистралата. Първо почна да пищи на умряло, после светна тракшъна. Изключи си АСР-а и почна да мирише на изгоряло. Спрях я, изгасих и после всичко беше нормално, но нямаше никой на екрана за скоростите. Селектора на централната също показваше всички букви в зелено (нямаше оранжевото на избраната позиция). Естествено не искаше да излезе от "Р". С пътната помощ, след ровене по форумите, успяхме да прескочим соленоида и да я преместим на изключена от скорост. В това положение колата върви, но сменя предавки с трясък (като на ръчна без съединител) и мисля, че включва 2ра директно - тръгва доста мудно и не успях да вдигна 2000 оборота, карайки доволно бързо на паркинга, дето бяхме отбили.

Та това е общо взето. Днес ще я отваряме да видим има ли антифриз в купето. И затова четох - тая поредна "изненада" от "гениите" от Торино или на майната си... Да, оказва се, не само опелите гният. 166 също и то доста по-болезнено :)

Някакви препоръки и насоки, какво да търсим и какво да внимаваме ?

gorbi
07-01-2014, 20:23
Нищо не написа за година, двигател, тип АСК...

Naso
08-01-2014, 19:01
Колата е 166 (очевидно), скоростната кутия е мисля ZF 4HP20 (то няма и каква да е друга, щото...) мотора е 3 литров 220 конски сили. Годината е 2001 - Март.

Помислих аз, че нещо съм забравил.....

Bobiuzunov
08-01-2014, 21:01
Ти си се насочил правилно,сваляш страничния панел и проверяваш за теч на антифриз,ако има явно проблема е в електрониката която командва кутията(странно защо е там ама айде),ако няма,проблема е механичен и за там си трябва сервиз.Не съм много сигурен ама нямаше ли и AISIN кутии,или те пък бяха само на дизелите?Някой по в час от мен ще разясни.

lordliness
08-01-2014, 21:36
Ако проблема е в електрониката свети една лампа в ляво.

Naso
08-01-2014, 23:00
На мен ми светнаха и ламБата на АСР-а и тракшъна на таблото. Светна и еднжин чек-а. След рестарт угаснаха, но угасна и екрана на скоростите на таблото, както и индикацията коя позиция е избрана на централната конзола до лоста. Ако е механичен ще ли изгасне целия екран ? Скоростите превключват, но само ако прескоча соленоида, дето блокира паркинг позицията. Превключват силно казано щото мисля, че напред избира една предавка и там седи, както и самото превключване е с гръм и трясък....

Така де, трябваше да е отворена вече, но майстора ми е един малко заплеснат или поне зает

Naso
14-01-2014, 13:42
Колата е отново на пътя и е удоволствие да се кара. ЕКУ-то се оказа проблема и то сериозен проблем в страни с влажен въздух. Тук, както ми обясниха, целия конденз на влажен въздух се събира по радиаторчето и отива право в еку-то. Сега колата си има ново ЕКУ изолирано и водоустойчиво. С това новото ЕКУ изчисти и всякакви запаметени настройки и колата се движи доста приятно и тихо. От друга страна скоростната кутия не знае кой я кара и трябва пак да се обучаваме.

Но колата е вдижение и носи радост отново.... хайде да идват гърнетата