PDA

View Full Version : При скорост от 100 км/ч колата придърпва / сяца / клати

bochkata
18-03-2014, 12:40
Здравейте! Може би вече става ясно от заглавието на темата за какво иде реч. Карам си аз с постоянна скорост, например 90, 100, 110 или 120 на 5-а предавка. Педалът на газта е отпуснат предварително. В следващия момент аз подавам рязко газ, колата не набира плавно а се заклаща 2-3 пъти напред-назад и после се укроти. При обратната ситуация положението е същото: държа си педала на газта за съответната скорост, в следващия момент го отпускам рязко нацяло, а тя пак се заклаща 2-3 пъти наред назад.
Ще се радвам ако някой знае причината за проблема и евентуално начин за решаването му.

Благодаря предварително!

tonov
18-03-2014, 18:06
На първо четене - скъсан тампон на скоростната кутия. Може и някой от тези на мотора, трябва всички да се прегледат. Виж за луфтове и на вътрешните карета.

Мърда ли ти лоста за скоростите когато присецва? (ако алфата ти е от по-старите ti-ки, с щанги на привода, мърдането ще е по-осезаемо)

bochkata
19-03-2014, 11:50
Благодаря, Тонов.
Не съм забелязал скоростният лост да мърда. Ще обърна внимание, макар и моята да е от "по-младите".
Ако е от каретата, не трябва ли да се появят и други шумове / тракане?

infernus
19-03-2014, 15:42
По добре беше боксер да имаш, няма клатене пред назад, а наляво и надясно ;) Ей начи тия автомобили, дето колата върви напред а мотора се бута назад ;)

tonov
19-03-2014, 17:49
Благодаря, Тонов.
Не съм забелязал скоростният лост да мърда. Ще обърна внимание, макар и моята да е от "по-младите".
Ако е от каретата, не трябва ли да се появят и други шумове / тракане?

Щом е от по-новите, ще си с жила на привода и няма да се усеща на лоста. Иначе каретата ги споменах просто като възможност. От разбити вътрешни карета няма тракане, а именно въпросните луфтове с възможни вибрации при определени обороти.