View Full Version : Търся си работа :D
След две години съвместна работа с автомобилна администрация, останах без работа... направих им таблетите за листовки, обиколих цялата страна(модифицирах софтуера на всяко едно ГТП в България), но когато свърших работата се оказах много ненужен. Пренасях ценните пратки от стикери за прегледи, работих в трезор, дори печатах карти на здравната каса... и сега отново без работа... отникъде нищо ... някакви идеи ? :)
От това което си написал разбирам , че си програмист .
Прегледа ли обявите в джобса ,тук (http://www.инженеÑ.bg/jobs) или в другите сайтове за обяви за работа .
soldier81
10-04-2014, 23:10
Каква работа търсиш?
За момента каквато и да е... просто трябва да се живее някак... А от личен опит обявите в jobs-а доникъде не водят... пускал съм хиляди cv-та и от тях получих обаждане само за престижната работа "разносвач на кетъринг". Не съм точно програмист . Занимавам се с тестване и настройване на софтуер И подготовка на хардуерни конфигурации :) Поздрави!:cheers:
dimitar_vd62
11-04-2014, 21:16
Ти на 21 ако не можеш си намери работа аз на 51 какво да кажа.Джобса е пълен шит, поне във Варна основно се въртят дузина фирми през 2-3 месеца.Така и при тази безработица не можаха си намерят кадърни служители.Бегай от тука човек, не прави моята грешка да повярваш че в Бг нещо ще се промени и ще се случи.
Хаха... Ужас... От малък живея с тази идея, че няма да напусна родината за нищо на света... Успех на всички ... в нашето положение ! :)
dimitar_vd62
11-04-2014, 21:57
Не си правя майтап, не се хващай за какво да е , веднъж влезеш ли във въртележката няма излизане.Дръж си на труда, инвестирай в софтуер в собствената ти глава, вземи нещата в свои ръце не разчитай на работодатели.Немаш си идея колко бързо се изнизват годините.Не ти казвам да се отречеш от България, никой няма ти даде медал за патротизъм.
Братовчед ми също пуска много обяви от джобса и инженер.бг . И накрая точно от там си намери работа пос специалността . Не се отчайвай !
Не бива млад,интелигентен и разумен човек,заради някакви патриотични принципи да си съсипва живота в пропадналата ни държавица.И аз преди десетина(12) години си виках "а,къде ще ходя бе,я какво си ми е добре",хем тогава ходех командировки постоянно в немско и виждах как би трябвало да живее един нормален човек.Но си държах на моето и не се набутах където трябваше.И сега осъзнавам грешката си и се опитвам да си я поправя,но вече е и много трудно,особено като се налага да си далеч от семейството,жена,дете и т.н.
Та с две думи,колега,ориентирай се хубаво и гледай нещата в перспектива,защото един ден ще има хора за които ще отговаряш и те ще са зависими от теб.
Успех.
Значи и аз така мислех-когато се отказах от зелената крата за САЩ, но и сега не съм сигурен че ми се напуска България, въпреки всичко.Не става дума и само за патриотизъм, просто има много други неща, които оказват влияние, с годините се усилват.
Още повече пък, познавам разни млади люде, които завършиха по чужбина и сега си живеят и работят тук.Да, взимат по-малко пари отколкото другаде, но пък тук и живота е по евтин.Трети пък се върнаха и т.н., свят широк - хора всякакви.
И ние вървим по пътя, по който са минали всчики преди нас.Половин Италия, Ирландия (там може и да са повече), Полша, Испания, Португалия и прочее са се пръснали по света.
Моят съвет към колегата е първо да завърши нещо, свързано с това, което обича да прави, а после да решава къде и как да работи и живее-важното е да има възможност за избор.
А относно съветите да заминеш-виж първо дали тоя, който те съветва го е направил....., съвети лесно се дават.
Просто продай каквото можеш, купи си билет за колкото се може по-далеч и изчезвай от тая помия тука!
И аз да ти го кажа.Бягай от тука като си млад, не прави и моята грешка да останеш.И не си мисли че ще се оправи нещо, аз така си мислех и твърдях ,че не екъсно никога да заминеш...................и се събудих близо до 40г.
Има нещо сбъркано тука.
Точно в ИТ сектора , даже няма и нужда да пускаш СВ - Рекрутърите сами те намират ако имаш Линктин.
Не зная какво визираш под тестване на софтуер - но ако си QA явно просто не можеш да пишеш СВ , защото търсенето е ОГРОМНО.
ПС: Колеги стига сте пъдили младежта - утре кой ще ви изработва пенсиите.В чужбина не винаги е толкова розово колкото си мислим.Като сложим и това че сме сами като кучета.....разликата много често е в това че там определени Нови стоки са по достъпни , но цената на живота е много по висока.
infernus
14-04-2014, 11:53
Има нещо сбъркано тука.
Точно в ИТ сектора , даже няма и нужда да пускаш СВ - Рекрутърите сами те намират ако имаш Линктин.
Не зная какво визираш под тестване на софтуер - но ако си QA явно просто не можеш да пишеш СВ , защото търсенето е ОГРОМНО.
ПС: Колеги стига сте пъдили младежта - утре кой ще ви изработва пенсиите.В чужбина не винаги е толкова розово колкото си мислим.Като сложим и това че сме сами като кучета.....разликата много често е в това че там определени Нови стоки са по достъпни , но цената на живота е много по висока.
+1 за QA 1100 1200 1300 лева ги предлагат в миг, дори на хора който нямат опит.
П.С. Докато не хванем да си напишем на едната ръка името на другата кръвната група, и вместо да правим мирни протести не ги изхвърлим тия нагляри дето само ни крадат няма да се оправим! Ясно е че с добро няма да стане, кучето си лае кервана си върви.
аз ще предложа една по-работеща тактика в търсенето:
имаш интернет, разравяш всички фирми в бранша, след това всички, които имат досег с бранша и гледаш по техните сайтове, големите пускат обяви по своите сайтове и ако не си намерят нещо, в краен случай прибягват до джобса
също в капитал кариери се пускат свестни обяви
за съжаление не мога да помогна практически, нашата фирма все програмисти търси
ако искаш за чужбина - направи си добър профил в линктин, за да те хънтват, а вече и български фирми ровят за кадри там
Alexanderbb
15-04-2014, 09:54
Аз пък не знам защо мислите че в чужбина е щастие и рози. Мина тая работа, сега на всякъде е тегаво и обикалят десетки хора без работа. А ако пращате колегата да спи под мостове и да работи на 5 места за жълти стотинки значи ви е сбъркана представата за добър живот. Той най-добре да не се отчайва и да не търси работа каквато и да е. Да вземе да си направи едно хубаво СВ и да го пуска само в проверени фирми и агенции
Цитирам:
"...обиколих цялата страна(модифицирах софтуера на всяко едно ГТП в България) ..."
Колко време ти отне да обиколиш всичките ГТП ?
"За момента каквато и да е... просто трябва да се живее някак... А от личен опит обявите в jobs-а доникъде не водят... пускал съм хиляди cv-та и от тях получих обаждане само за престижната работа "разносвач на кетъринг". Не съм точно програмист . Занимавам се с тестване и настройване на софтуер И подготовка на хардуерни конфигурации :-) Поздрави!:cheers:"
Уж си притиснат до стената и спешно търсиш каквато и да е работа, а не ти харесва идеята да си разносвач на кетъринг?!
Струва ми се, че не са виновни автомобилната администрация или jobs-а, ами по-добре виж как си написал CV-то си, и малко "изпусни парата"...
"Колко време ти отне да обиколиш всичките ГТП ?"
Година и 4 месеца :)
"Уж си притиснат до стената и спешно търсиш каквато и да е работа, а не ти харесва идеята да си разносвач на кетъринг?!
Струва ми се, че не са виновни автомобилната администрация или jobs-а, ами по-добре виж как си написал CV-то си, и малко "изпусни парата"..."
Да, няма да се хвърля на това, а колкото до CV-то, прегледано е от университетски преподаватели и е добро ...
Колега,
един безплатен приятелски съвет:
Хубаво е човек да има самочувствие. Лошото е когато то няма покритие!
П.С. Гледам, че си на 21 - 2 години в държавната администрация = 19 . Пишеш, че си работил в трезор, печатал си карти на здравната каса и т.н. ... Следователно образованието, което имаш е средно. Та с това средно образование искаш да си ако не директор, то поне мениджър?! С никакъв (2-те години на държавна служба е точно толкова) трудов опит?!
Не ми трябват оценки, нито искам да съм директор или мениджър... Просто искам труда на хората да бъде ценен и уважаван...Не съм работил в държавна администрация, а по проекти свързани с тях. Завършил съм средното си образование на 17 години и карам второ висше, колега... Просто е мъчно млад човек да иска да работи, но да няма тази възможност. Безработицата е убийствена, камоли в град в който живее цяла България... , но това разбирасе е много различна тема :)
dimitar_vd62
24-04-2014, 23:10
Виж ся и с 5 висши да си все тая, може и като портиер да работиш.Трябва сам да си го постигнеш.Дъщеря ми като завърши висшето/икономическо/ си работеше като касиерка на летището, сезонно.Търсеше работа по специалноста си ама нъц.Парадокса е че търсят хем млади хем с опит минимум 2-3 години, или не я устройваше заплатата.Докато не си намери 3 месечен стаж в една счетоводна фирма.Изкара го, пак се върна на летището и есента любезно я поканиха да стане част от екипа на фирмата.А таман беше решила че няма да и се обадят.И така започна като "заек", мина през много обучения и сега е старши одитор и взема много добри пари, четирицифрена сума.Но трябва да ти кажа че с много труд и учене се утвърди.Та търси, щото щанса някой да ти го поднесе на тепсия е малък.А ако намериш шанс на вънка не го пропилявай ами го хвани и го използвай в твоя полза.Тези които имаха ясна представа за какво отиват не се върнаха и няма да се върнат или ако направят ще е да си харчат парите тука.
ecotronic
24-04-2014, 23:39
Тези две висши, които завършваш, какви специалности са?
Някакви други квалификационни курсове имаш ли завършени?
dimitar_vd62
25-04-2014, 00:07
Осввен квалификационни курсове му трябват и сертификати.Само да не бърка едното с другото.Сертификата е срочен.
На мен ми е по-интересно, докато търсиш работа, от какво живееш?
Че като гледам май не си много на зор.....
П.П.
Чеки ся - след гимназията на 17г. веднага си влезнал в университет и на 21г. си завършил висше, а същата година си започнал и вече караш второ висше? :???:
Па ти на фона на връстниците ти си направо вундеркинд - започвай собствен бизнес и не се занимавай с глупости :!: :!: :!:
П.П.
Чеки ся - след гимназията на 17г. веднага си влезнал в университет и на 21г. си завършил висше, а същата година си започнал и вече караш второ висше? :???:
Па ти на фона на връстниците ти си направо вундеркинд - започвай собствен бизнес и не се занимавай с глупости :!: :!: :!:
Спестени пари, които са на свършване :) Да на 17 години станах студент за първи път. Започнах второто по време на първото. 1.Телекомуникационни технологии 2. Предприемачество и мениджмънт. А за собствения бизнес, без капитал е малко трудничко. ^^
П.П.
Ако е така,а то не звучи невероятно,това означава,че момчето не си пилее времето.Поне учи и завършва и то точно когато трябва,докато е млад.А това как преживява,та той е на 21г. което означава,че родителите му също са млади,работещи......ето как:)
В тоя живот трябва да си упорит като вол,инат и да се придържаш към приоритетите си.....иначе положението в страната ще те смачка.
Аз съм сигурен,че ще се намести и ще си намери каквото търси.
Това че пише във форума и си търси работа показва,че не го е срам и е смел.Друг е въпроса,че има надеждата тук някой да му помогне.......понеже сме едно семейство:flirt:
П.П.
Забравяш факта, че година и половина е обикалял всичките пунктове за ГТП в страната и в същото време е ходил на лекции, упражнения и т.н. ...
Забравяш факта, че година и половина е обикалял всичките пунктове за ГТП в страната и в същото време е ходил на лекции, упражнения и т.н. ...
Какъв ти е проблема на теб, който има желание, намира и начин в 99% от случаите. Ако си решил да се заяждаш/оспорваш нещо по добре го прави на лично :). Желая ти много здраве !!!
Преди да обвиняваш колега, по-добре погледни дали проблема не е в теб!
Аз само обобщавам фактите.
Успех и на теб!
DerMeister
25-04-2014, 15:21
Ако си в IT сферата и си кадърен, не виждам как може да не си намериш работа. Гладът за кадри е огромен, почти няма голяма фирма, която да не търси постоянно хора за всякакви позиции.
Ако си в IT сферата и си кадърен, не виждам как може да не си намериш работа. Гладът за кадри е огромен, почти няма голяма фирма, която да не търси постоянно хора за всякакви позиции.
Абе явно тея телекомуникации са само на хартия, сори ама ако в ИТ сектора не си намираш работа където търсенето наистина е убийствено в момента , а заплатите вече започват дори за хора без опит(но знания) от 4 цифри!!!
заплатите вече започват дори за хора без опит(но знания) от 4 цифри!!!
Къде? Кой град ?
DerMeister
25-04-2014, 16:18
Само в София за съжаление.
ecotronic
25-04-2014, 16:19
http://it.jobs.bg/front_job_search.php?frompage=20&str_regions=&str_locations=&tab=jobs&old_country=&country=-1®ion=0&location%5B%5D=1&l_category%5B%5D=0&category%5B%5D=42&position_level%5B%5D=4&position_level%5B%5D=5&job_type=1&company_type%5B%5D=1&company_type%5B%5D=2&job_hours=1&keyword=#paging
Къде? Кой град ?
В София разбира се - за съжаление реализация на други места почти няма.
Във Варна и Пловдив също има доста фирми, но търсенето на кадри не е толкова сериозно.
Но до сега не съм видял някой да тръгне да учи ИТ с надеждата после да се реализира в Полски Тръмбеж :)
Та с Плюсовете си идват и минусите.....
В София разбира се - за съжаление реализация на други места почти няма.
Във Варна и Пловдив също има доста фирми, но търсенето на кадри не е толкова сериозно.
Но до сега не съм видял някой да тръгне да учи ИТ с надеждата после да се реализира в Полски Тръмбеж :)
Та с Плюсовете си идват и минусите.....
Именно, София онли ... Ама София не прави БГ за съжаление, нищо че е голяма част нея.
Спестени пари, които са на свършване :-) Да на 17 години станах студент за първи път. Започнах второто по време на първото. 1.Телекомуникационни технологии 2. Предприемачество и мениджмънт. А за собствения бизнес, без капитал е малко трудничко.
Аз пък да ти кажа, хич даже не е трудно, трябва само да се решиш.... и да имаш ясна представа за бъдещето де :-)
Рискувай!!!
Така или иначе с чакане няма да стане по-добре ;)
Аз пък да ти кажа, хич даже не е трудно, трябва само да се решиш.... и да имаш ясна представа за бъдещето де :-)
Рискувай!!!
Така или иначе с чакане няма да стане по-добре ;)
:drunk::drunk::drunk: ///// А колкото до търсенето на ИТ-специалисти, не разбрахте ли че мениджърите имат бая братовчеди, братя сестри и стринки :D Невероятно, но факт. Шуробаджанащината е на макс и всеки който търси подобна работа го знае :) :rockon: Да не говорим за бройката ИТ-специалисти, избълвани от академии и университети и количеството предлагани места :)
ecotronic
25-04-2014, 21:18
Може и някъде да има употреба на връзки, но определящи си остават способностите и знанията. Няма друг сектор в който да има по-голямо търсене на специалисти в момента.
Завършил си такава специалност, не би трябвало да е голям проблем да си намериш работа.
Вече ако търсиш директорски пост, е друг въпрос.
:drunk::drunk::drunk: ///// А колкото до търсенето на ИТ-специалисти, не разбрахте ли че мениджърите имат бая братовчеди, братя сестри и стринки :D Невероятно, но факт. Шуробаджанащината е на макс и всеки който търси подобна работа го знае :) :rockon: Да не говорим за бройката ИТ-специалисти, избълвани от академии и университети и количеството предлагани места :)
Пълни глупости , за пореден път се убеждавам че си много далеч от ИТ сферата.
Относно Количеството места то е много по-голямо от избълваните качествени кадри кадри и така и ще остане още няколко години.
Без да се обиждаш ама ти май не си сред тях
---------- Post added at 21:25 ---------- Previous post was at 21:24 ----------
Именно, София онли ... Ама София не прави БГ за съжаление, нищо че е голяма част нея.
Наистина не разбирам какво общо има това.А и колегата май е от София или учи там...
Но може би трябваше да дефинираме ИТ , защото за мен лично ремонт на компютри или инсталации в малък град не се връзват с терминологията :)
Хейтъри мейтъри, разбирачи и философи гоуеми :) За какво е форума, да си помагаме или да се храниме. Да не ви се налага в момента да търсите работа, камоли в джобса, където се генерират по стотици кандидати на обява за минути, защото има много предлагане разбирасе :) МНОГО ВИ ЗДРАВЕ хейтъри мейтъри
ecotronic
25-04-2014, 21:40
Хейтъри мейтъри, разбирачи и философи гоуеми :) За какво е форума, да си помагаме или да се храниме. Да не ви се налага в момента да търсите работа, камоли в джобса, където се генерират по стотици кандидати на обява за минути, защото има много предлагане разбирасе :) МНОГО ВИ ЗДРАВЕ хейтъри мейтъри
Там за където си тръгнал, много от колегите тук се връщат.
Освен всичко останало ти липсва и възпитание, щом обиждаш хора, които добронамерено ти дават правилните насоки.
Там за където си тръгнал, много от колегите тук се връщат.
Освен всичко останало ти липсва и възпитание, щом обиждаш хора, които добронамерено ти дават правилните насоки.
Това не са насоки, а определено са нападки... Не ми трябват оценки и мнения за мен от хора, които не ме познават и оспорват всичко казано от мен, затова повече в този форум няма и да пиша :)
Малиии ако бех ИТ....ама еле съм прост,та скоро гледах една обява за ИТ с гръцки език,заплата от 4до 8 бона.
....убу ми думаше мама да уча....:beer:
Учи яко .. учи за да не бачкаш .
И трето више да завършиш с това ти държание и самочувствие няма да те наеме никой или поне аз не бих те наел като ми нахвърляш нещата като в първия си пост и ми метнеш Академичното си CV .
И се насочи в една сфера и наблягай на нея като гледай да се задържиш няколко години .
Създай си контакти и име в сферата и когато станеш на 30 няма да си търсиш работа а ще отказваш .
Другия вариант е както казаха колегите напред - излизай навън . Патриотизма няма да ти храни семейството някой ден .
DerMeister
26-04-2014, 02:04
Ти живееш в някаква паралелна вселена.
Малиии ако бех ИТ....ама еле съм прост,та скоро гледах една обява за ИТ с гръцки език,заплата от 4до 8 бона.
....убу ми думаше мама да уча....:beer:
Тея заплати вече са илюзорни ,но ги има тук таме, но такива от 1,5-2 вече не е толкова трудно да бъдат взимани....
Сашо (предполагам така се казваш), един съвет от мен, батка - докато чакаш, нищо няма да се промени.... ама съвсем нищо!
Капитала да ти е проблем - потребителски, студентски и прочие кредити раздават на куцо, кьораво и сакато!
Щом твърдиш, че имаш акъл - действай :)
Разбираш от софтуер - отвори си фирма за поддръжка на ГТП пунктове (всичко свързано със софтуера на подобни машини) и започни да ги обикаляш, да предлагаш абонамент, примерно. И без друго си ходил да ги настройваш ти, значи те познават и може лесно да преговаряш за поддръжката.
Да не се размечтавам много, ама ако решиш, защо да не се опиташ да станеш вносител на такава техника - намери производител, пиши писмо, ако трябва палиш лоу-кост и отиваш на среща.....
Никак не е трудно, брато, ама никак! Само тряба да поискаш ;)
Или в случай, че не ти се занимава със собствен бизнес - зарови се в интернет, провери, кои са фирмите вносители на таква техника и потърси работа при тях.
Куку, това е съвет! 100% съм съгласен с чакане и пускане на СВ-та стават нещата, но бавно. Добри кадри се търсят, въпроса е че вече са доста намалели, а тези които знаят че са добри искат и нормалните заплати.
Само ще добавя и за другите:
1. Заплати в ИТ бранша по 5-8к. са само за хора, които имат много знания, умения, опит и са ги натрупали с доста труд на подходящото място.
2. Гледам тука се дават съвети за емигриране.... ми има два варианта:
Първи - отиваш там и учиш, завършваш магистратура, научаваш отлично езика и стартираш работа там и ще има вероятност за добра реализация
Втори - седиш си тука, работиш 2-4 или повече години за да натрупаш знания, опит и научаваш езика и отиваш там сертифициран и подготвен.
Другото е отиваш зад граница, без език, без опит и кой знае какви знания и взимаш пари, колкото и в България ще можеш да изкараш след 3-6 месеца четене.