PDA

View Full Version : Търся си работа :D

sa6omh
10-04-2014, 21:59
След две години съвместна работа с автомобилна администрация, останах без работа... направих им таблетите за листовки, обиколих цялата страна(модифицирах софтуера на всяко едно ГТП в България), но когато свърших работата се оказах много ненужен. Пренасях ценните пратки от стикери за прегледи, работих в трезор, дори печатах карти на здравната каса... и сега отново без работа... отникъде нищо ... някакви идеи ? :)

Ladjov
10-04-2014, 22:26
От това което си написал разбирам , че си програмист .
Прегледа ли обявите в джобса ,тук (http://www.инженер.bg/jobs) или в другите сайтове за обяви за работа .

soldier81
10-04-2014, 23:10
Каква работа търсиш?

sa6omh
11-04-2014, 08:09
За момента каквато и да е... просто трябва да се живее някак... А от личен опит обявите в jobs-а доникъде не водят... пускал съм хиляди cv-та и от тях получих обаждане само за престижната работа "разносвач на кетъринг". Не съм точно програмист . Занимавам се с тестване и настройване на софтуер И подготовка на хардуерни конфигурации :) Поздрави!:cheers:

dimitar_vd62
11-04-2014, 21:16
Ти на 21 ако не можеш си намери работа аз на 51 какво да кажа.Джобса е пълен шит, поне във Варна основно се въртят дузина фирми през 2-3 месеца.Така и при тази безработица не можаха си намерят кадърни служители.Бегай от тука човек, не прави моята грешка да повярваш че в Бг нещо ще се промени и ще се случи.

sa6omh
11-04-2014, 21:41
Хаха... Ужас... От малък живея с тази идея, че няма да напусна родината за нищо на света... Успех на всички ... в нашето положение ! :)

dimitar_vd62
11-04-2014, 21:57
Не си правя майтап, не се хващай за какво да е , веднъж влезеш ли във въртележката няма излизане.Дръж си на труда, инвестирай в софтуер в собствената ти глава, вземи нещата в свои ръце не разчитай на работодатели.Немаш си идея колко бързо се изнизват годините.Не ти казвам да се отречеш от България, никой няма ти даде медал за патротизъм.

Ladjov
12-04-2014, 01:16
Братовчед ми също пуска много обяви от джобса и инженер.бг . И накрая точно от там си намери работа пос специалността . Не се отчайвай !

undy
13-04-2014, 17:37
Не бива млад,интелигентен и разумен човек,заради някакви патриотични принципи да си съсипва живота в пропадналата ни държавица.И аз преди десетина(12) години си виках "а,къде ще ходя бе,я какво си ми е добре",хем тогава ходех командировки постоянно в немско и виждах как би трябвало да живее един нормален човек.Но си държах на моето и не се набутах където трябваше.И сега осъзнавам грешката си и се опитвам да си я поправя,но вече е и много трудно,особено като се налага да си далеч от семейството,жена,дете и т.н.
Та с две думи,колега,ориентирай се хубаво и гледай нещата в перспектива,защото един ден ще има хора за които ще отговаряш и те ще са зависими от теб.
Успех.

fred
13-04-2014, 21:31
Значи и аз така мислех-когато се отказах от зелената крата за САЩ, но и сега не съм сигурен че ми се напуска България, въпреки всичко.Не става дума и само за патриотизъм, просто има много други неща, които оказват влияние, с годините се усилват.
Още повече пък, познавам разни млади люде, които завършиха по чужбина и сега си живеят и работят тук.Да, взимат по-малко пари отколкото другаде, но пък тук и живота е по евтин.Трети пък се върнаха и т.н., свят широк - хора всякакви.
И ние вървим по пътя, по който са минали всчики преди нас.Половин Италия, Ирландия (там може и да са повече), Полша, Испания, Португалия и прочее са се пръснали по света.
Моят съвет към колегата е първо да завърши нещо, свързано с това, което обича да прави, а после да решава къде и как да работи и живее-важното е да има възможност за избор.
А относно съветите да заминеш-виж първо дали тоя, който те съветва го е направил....., съвети лесно се дават.

mordohy
13-04-2014, 21:53
Просто продай каквото можеш, купи си билет за колкото се може по-далеч и изчезвай от тая помия тука!

alex052
13-04-2014, 22:33
И аз да ти го кажа.Бягай от тука като си млад, не прави и моята грешка да останеш.И не си мисли че ще се оправи нещо, аз така си мислех и твърдях ,че не екъсно никога да заминеш...................и се събудих близо до 40г.

AR147
13-04-2014, 23:53
Има нещо сбъркано тука.
Точно в ИТ сектора , даже няма и нужда да пускаш СВ - Рекрутърите сами те намират ако имаш Линктин.

Не зная какво визираш под тестване на софтуер - но ако си QA явно просто не можеш да пишеш СВ , защото търсенето е ОГРОМНО.

ПС: Колеги стига сте пъдили младежта - утре кой ще ви изработва пенсиите.В чужбина не винаги е толкова розово колкото си мислим.Като сложим и това че сме сами като кучета.....разликата много често е в това че там определени Нови стоки са по достъпни , но цената на живота е много по висока.

infernus
14-04-2014, 11:53
Има нещо сбъркано тука.
Точно в ИТ сектора , даже няма и нужда да пускаш СВ - Рекрутърите сами те намират ако имаш Линктин.

Не зная какво визираш под тестване на софтуер - но ако си QA явно просто не можеш да пишеш СВ , защото търсенето е ОГРОМНО.

ПС: Колеги стига сте пъдили младежта - утре кой ще ви изработва пенсиите.В чужбина не винаги е толкова розово колкото си мислим.Като сложим и това че сме сами като кучета.....разликата много често е в това че там определени Нови стоки са по достъпни , но цената на живота е много по висока.

+1 за QA 1100 1200 1300 лева ги предлагат в миг, дори на хора който нямат опит.

П.С. Докато не хванем да си напишем на едната ръка името на другата кръвната група, и вместо да правим мирни протести не ги изхвърлим тия нагляри дето само ни крадат няма да се оправим! Ясно е че с добро няма да стане, кучето си лае кервана си върви.

mim
14-04-2014, 15:47
аз ще предложа една по-работеща тактика в търсенето:

имаш интернет, разравяш всички фирми в бранша, след това всички, които имат досег с бранша и гледаш по техните сайтове, големите пускат обяви по своите сайтове и ако не си намерят нещо, в краен случай прибягват до джобса
също в капитал кариери се пускат свестни обяви

за съжаление не мога да помогна практически, нашата фирма все програмисти търси

ако искаш за чужбина - направи си добър профил в линктин, за да те хънтват, а вече и български фирми ровят за кадри там

Alexanderbb
15-04-2014, 09:54
Аз пък не знам защо мислите че в чужбина е щастие и рози. Мина тая работа, сега на всякъде е тегаво и обикалят десетки хора без работа. А ако пращате колегата да спи под мостове и да работи на 5 места за жълти стотинки значи ви е сбъркана представата за добър живот. Той най-добре да не се отчайва и да не търси работа каквато и да е. Да вземе да си направи едно хубаво СВ и да го пуска само в проверени фирми и агенции

CBET
18-04-2014, 23:13
Цитирам:

"...обиколих цялата страна(модифицирах софтуера на всяко едно ГТП в България) ..."

Колко време ти отне да обиколиш всичките ГТП ?

"За момента каквато и да е... просто трябва да се живее някак... А от личен опит обявите в jobs-а доникъде не водят... пускал съм хиляди cv-та и от тях получих обаждане само за престижната работа "разносвач на кетъринг". Не съм точно програмист . Занимавам се с тестване и настройване на софтуер И подготовка на хардуерни конфигурации :-) Поздрави!:cheers:"

Уж си притиснат до стената и спешно търсиш каквато и да е работа, а не ти харесва идеята да си разносвач на кетъринг?!

Струва ми се, че не са виновни автомобилната администрация или jobs-а, ами по-добре виж как си написал CV-то си, и малко "изпусни парата"...

sa6omh
24-04-2014, 06:46
"Колко време ти отне да обиколиш всичките ГТП ?"
Година и 4 месеца :)
"Уж си притиснат до стената и спешно търсиш каквато и да е работа, а не ти харесва идеята да си разносвач на кетъринг?!

Струва ми се, че не са виновни автомобилната администрация или jobs-а, ами по-добре виж как си написал CV-то си, и малко "изпусни парата"..."
Да, няма да се хвърля на това, а колкото до CV-то, прегледано е от университетски преподаватели и е добро ...

CBET
24-04-2014, 13:18
Колега,

един безплатен приятелски съвет:

Хубаво е човек да има самочувствие. Лошото е когато то няма покритие!

П.С. Гледам, че си на 21 - 2 години в държавната администрация = 19 . Пишеш, че си работил в трезор, печатал си карти на здравната каса и т.н. ... Следователно образованието, което имаш е средно. Та с това средно образование искаш да си ако не директор, то поне мениджър?! С никакъв (2-те години на държавна служба е точно толкова) трудов опит?!

sa6omh
24-04-2014, 22:47
Не ми трябват оценки, нито искам да съм директор или мениджър... Просто искам труда на хората да бъде ценен и уважаван...Не съм работил в държавна администрация, а по проекти свързани с тях. Завършил съм средното си образование на 17 години и карам второ висше, колега... Просто е мъчно млад човек да иска да работи, но да няма тази възможност. Безработицата е убийствена, камоли в град в който живее цяла България... , но това разбирасе е много различна тема :)

dimitar_vd62
24-04-2014, 23:10
Виж ся и с 5 висши да си все тая, може и като портиер да работиш.Трябва сам да си го постигнеш.Дъщеря ми като завърши висшето/икономическо/ си работеше като касиерка на летището, сезонно.Търсеше работа по специалноста си ама нъц.Парадокса е че търсят хем млади хем с опит минимум 2-3 години, или не я устройваше заплатата.Докато не си намери 3 месечен стаж в една счетоводна фирма.Изкара го, пак се върна на летището и есента любезно я поканиха да стане част от екипа на фирмата.А таман беше решила че няма да и се обадят.И така започна като "заек", мина през много обучения и сега е старши одитор и взема много добри пари, четирицифрена сума.Но трябва да ти кажа че с много труд и учене се утвърди.Та търси, щото щанса някой да ти го поднесе на тепсия е малък.А ако намериш шанс на вънка не го пропилявай ами го хвани и го използвай в твоя полза.Тези които имаха ясна представа за какво отиват не се върнаха и няма да се върнат или ако направят ще е да си харчат парите тука.

ecotronic
24-04-2014, 23:39
Тези две висши, които завършваш, какви специалности са?
Някакви други квалификационни курсове имаш ли завършени?

dimitar_vd62
25-04-2014, 00:07
Осввен квалификационни курсове му трябват и сертификати.Само да не бърка едното с другото.Сертификата е срочен.

Kuku
25-04-2014, 00:30
На мен ми е по-интересно, докато търсиш работа, от какво живееш?
Че като гледам май не си много на зор.....

П.П.
Чеки ся - след гимназията на 17г. веднага си влезнал в университет и на 21г. си завършил висше, а същата година си започнал и вече караш второ висше? :???:
Па ти на фона на връстниците ти си направо вундеркинд - започвай собствен бизнес и не се занимавай с глупости :!: :!: :!:

sa6omh
25-04-2014, 10:05

П.П.
Чеки ся - след гимназията на 17г. веднага си влезнал в университет и на 21г. си завършил висше, а същата година си започнал и вече караш второ висше? :???:
Па ти на фона на връстниците ти си направо вундеркинд - започвай собствен бизнес и не се занимавай с глупости :!: :!: :!:
Спестени пари, които са на свършване :) Да на 17 години станах студент за първи път. Започнах второто по време на първото. 1.Телекомуникационни технологии 2. Предприемачество и мениджмънт. А за собствения бизнес, без капитал е малко трудничко. ^^

undy
25-04-2014, 10:10

П.П.

Ако е така,а то не звучи невероятно,това означава,че момчето не си пилее времето.Поне учи и завършва и то точно когато трябва,докато е млад.А това как преживява,та той е на 21г. което означава,че родителите му също са млади,работещи......ето как:)
В тоя живот трябва да си упорит като вол,инат и да се придържаш към приоритетите си.....иначе положението в страната ще те смачка.
Аз съм сигурен,че ще се намести и ще си намери каквото търси.
Това че пише във форума и си търси работа показва,че не го е срам и е смел.Друг е въпроса,че има надеждата тук някой да му помогне.......понеже сме едно семейство:flirt:

CBET
25-04-2014, 11:11

П.П.

Забравяш факта, че година и половина е обикалял всичките пунктове за ГТП в страната и в същото време е ходил на лекции, упражнения и т.н. ...

sa6omh
25-04-2014, 13:02
Забравяш факта, че година и половина е обикалял всичките пунктове за ГТП в страната и в същото време е ходил на лекции, упражнения и т.н. ...

Какъв ти е проблема на теб, който има желание, намира и начин в 99% от случаите. Ако си решил да се заяждаш/оспорваш нещо по добре го прави на лично :). Желая ти много здраве !!!

CBET
25-04-2014, 13:35
Преди да обвиняваш колега, по-добре погледни дали проблема не е в теб!

Аз само обобщавам фактите.

Успех и на теб!

DerMeister
25-04-2014, 15:21
Ако си в IT сферата и си кадърен, не виждам как може да не си намериш работа. Гладът за кадри е огромен, почти няма голяма фирма, която да не търси постоянно хора за всякакви позиции.

AR147
25-04-2014, 15:57
Ако си в IT сферата и си кадърен, не виждам как може да не си намериш работа. Гладът за кадри е огромен, почти няма голяма фирма, която да не търси постоянно хора за всякакви позиции.
Абе явно тея телекомуникации са само на хартия, сори ама ако в ИТ сектора не си намираш работа където търсенето наистина е убийствено в момента , а заплатите вече започват дори за хора без опит(но знания) от 4 цифри!!!

emzo
25-04-2014, 16:11
заплатите вече започват дори за хора без опит(но знания) от 4 цифри!!!

Къде? Кой град ?

DerMeister
25-04-2014, 16:18
Само в София за съжаление.

ecotronic
25-04-2014, 16:19
http://it.jobs.bg/front_job_search.php?frompage=20&str_regions=&str_locations=&tab=jobs&old_country=&country=-1&region=0&location%5B%5D=1&l_category%5B%5D=0&category%5B%5D=42&position_level%5B%5D=4&position_level%5B%5D=5&job_type=1&company_type%5B%5D=1&company_type%5B%5D=2&job_hours=1&keyword=#paging

AR147
25-04-2014, 16:20
Къде? Кой град ?
В София разбира се - за съжаление реализация на други места почти няма.
Във Варна и Пловдив също има доста фирми, но търсенето на кадри не е толкова сериозно.
Но до сега не съм видял някой да тръгне да учи ИТ с надеждата после да се реализира в Полски Тръмбеж :)

Та с Плюсовете си идват и минусите.....

emzo
25-04-2014, 17:46
В София разбира се - за съжаление реализация на други места почти няма.
Във Варна и Пловдив също има доста фирми, но търсенето на кадри не е толкова сериозно.
Но до сега не съм видял някой да тръгне да учи ИТ с надеждата после да се реализира в Полски Тръмбеж :)

Та с Плюсовете си идват и минусите.....

Именно, София онли ... Ама София не прави БГ за съжаление, нищо че е голяма част нея.

Kuku
25-04-2014, 19:13
Спестени пари, които са на свършване :-) Да на 17 години станах студент за първи път. Започнах второто по време на първото. 1.Телекомуникационни технологии 2. Предприемачество и мениджмънт. А за собствения бизнес, без капитал е малко трудничко.

Аз пък да ти кажа, хич даже не е трудно, трябва само да се решиш.... и да имаш ясна представа за бъдещето де :-)
Рискувай!!!
Така или иначе с чакане няма да стане по-добре ;)

sa6omh
25-04-2014, 21:08
Аз пък да ти кажа, хич даже не е трудно, трябва само да се решиш.... и да имаш ясна представа за бъдещето де :-)
Рискувай!!!
Така или иначе с чакане няма да стане по-добре ;)

:drunk::drunk::drunk: ///// А колкото до търсенето на ИТ-специалисти, не разбрахте ли че мениджърите имат бая братовчеди, братя сестри и стринки :D Невероятно, но факт. Шуробаджанащината е на макс и всеки който търси подобна работа го знае :) :rockon: Да не говорим за бройката ИТ-специалисти, избълвани от академии и университети и количеството предлагани места :)

ecotronic
25-04-2014, 21:18
Може и някъде да има употреба на връзки, но определящи си остават способностите и знанията. Няма друг сектор в който да има по-голямо търсене на специалисти в момента.
Завършил си такава специалност, не би трябвало да е голям проблем да си намериш работа.

Вече ако търсиш директорски пост, е друг въпрос.

AR147
25-04-2014, 21:25
:drunk::drunk::drunk: ///// А колкото до търсенето на ИТ-специалисти, не разбрахте ли че мениджърите имат бая братовчеди, братя сестри и стринки :D Невероятно, но факт. Шуробаджанащината е на макс и всеки който търси подобна работа го знае :) :rockon: Да не говорим за бройката ИТ-специалисти, избълвани от академии и университети и количеството предлагани места :)

Пълни глупости , за пореден път се убеждавам че си много далеч от ИТ сферата.
Относно Количеството места то е много по-голямо от избълваните качествени кадри кадри и така и ще остане още няколко години.
Без да се обиждаш ама ти май не си сред тях

---------- Post added at 21:25 ---------- Previous post was at 21:24 ----------

Именно, София онли ... Ама София не прави БГ за съжаление, нищо че е голяма част нея.
Наистина не разбирам какво общо има това.А и колегата май е от София или учи там...
Но може би трябваше да дефинираме ИТ , защото за мен лично ремонт на компютри или инсталации в малък град не се връзват с терминологията :)

sa6omh
25-04-2014, 21:34
Хейтъри мейтъри, разбирачи и философи гоуеми :) За какво е форума, да си помагаме или да се храниме. Да не ви се налага в момента да търсите работа, камоли в джобса, където се генерират по стотици кандидати на обява за минути, защото има много предлагане разбирасе :) МНОГО ВИ ЗДРАВЕ хейтъри мейтъри

ecotronic
25-04-2014, 21:40
Хейтъри мейтъри, разбирачи и философи гоуеми :) За какво е форума, да си помагаме или да се храниме. Да не ви се налага в момента да търсите работа, камоли в джобса, където се генерират по стотици кандидати на обява за минути, защото има много предлагане разбирасе :) МНОГО ВИ ЗДРАВЕ хейтъри мейтъри

Там за където си тръгнал, много от колегите тук се връщат.

Освен всичко останало ти липсва и възпитание, щом обиждаш хора, които добронамерено ти дават правилните насоки.

sa6omh
25-04-2014, 21:41
Там за където си тръгнал, много от колегите тук се връщат.

Освен всичко останало ти липсва и възпитание, щом обиждаш хора, които добронамерено ти дават правилните насоки.

Това не са насоки, а определено са нападки... Не ми трябват оценки и мнения за мен от хора, които не ме познават и оспорват всичко казано от мен, затова повече в този форум няма и да пиша :)

Кайо
25-04-2014, 22:40
Малиии ако бех ИТ....ама еле съм прост,та скоро гледах една обява за ИТ с гръцки език,заплата от 4до 8 бона.
....убу ми думаше мама да уча....:beer:

Sunny
26-04-2014, 00:30
Учи яко .. учи за да не бачкаш .

И трето више да завършиш с това ти държание и самочувствие няма да те наеме никой или поне аз не бих те наел като ми нахвърляш нещата като в първия си пост и ми метнеш Академичното си CV .

И се насочи в една сфера и наблягай на нея като гледай да се задържиш няколко години .

Създай си контакти и име в сферата и когато станеш на 30 няма да си търсиш работа а ще отказваш .

Другия вариант е както казаха колегите напред - излизай навън . Патриотизма няма да ти храни семейството някой ден .

DerMeister
26-04-2014, 02:04
Ти живееш в някаква паралелна вселена.

AR147
26-04-2014, 12:01
Малиии ако бех ИТ....ама еле съм прост,та скоро гледах една обява за ИТ с гръцки език,заплата от 4до 8 бона.
....убу ми думаше мама да уча....:beer:
Тея заплати вече са илюзорни ,но ги има тук таме, но такива от 1,5-2 вече не е толкова трудно да бъдат взимани....

Kuku
26-04-2014, 16:09
Сашо (предполагам така се казваш), един съвет от мен, батка - докато чакаш, нищо няма да се промени.... ама съвсем нищо!
Капитала да ти е проблем - потребителски, студентски и прочие кредити раздават на куцо, кьораво и сакато!
Щом твърдиш, че имаш акъл - действай :)

Разбираш от софтуер - отвори си фирма за поддръжка на ГТП пунктове (всичко свързано със софтуера на подобни машини) и започни да ги обикаляш, да предлагаш абонамент, примерно. И без друго си ходил да ги настройваш ти, значи те познават и може лесно да преговаряш за поддръжката.
Да не се размечтавам много, ама ако решиш, защо да не се опиташ да станеш вносител на такава техника - намери производител, пиши писмо, ако трябва палиш лоу-кост и отиваш на среща.....
Никак не е трудно, брато, ама никак! Само тряба да поискаш ;)

Или в случай, че не ти се занимава със собствен бизнес - зарови се в интернет, провери, кои са фирмите вносители на таква техника и потърси работа при тях.

georgyg
27-04-2014, 12:33
Куку, това е съвет! 100% съм съгласен с чакане и пускане на СВ-та стават нещата, но бавно. Добри кадри се търсят, въпроса е че вече са доста намалели, а тези които знаят че са добри искат и нормалните заплати.

Само ще добавя и за другите:
1. Заплати в ИТ бранша по 5-8к. са само за хора, които имат много знания, умения, опит и са ги натрупали с доста труд на подходящото място.

2. Гледам тука се дават съвети за емигриране.... ми има два варианта:
Първи - отиваш там и учиш, завършваш магистратура, научаваш отлично езика и стартираш работа там и ще има вероятност за добра реализация
Втори - седиш си тука, работиш 2-4 или повече години за да натрупаш знания, опит и научаваш езика и отиваш там сертифициран и подготвен.

Другото е отиваш зад граница, без език, без опит и кой знае какви знания и взимаш пари, колкото и в България ще можеш да изкараш след 3-6 месеца четене.