Log in

View Full Version : Избор на пералня

gigi
29-04-2014, 21:51
Трябва да купувам пералня. Днеска в технополис станах крив. То има 15 марки с по 10 модела. А кои производител, как се справя с бялата техника последните години, не съм следил.:roll: Та дайте някакви впечатления.

dimitar_vd62
29-04-2014, 22:01
Аз купувах преди няколко месеца.Имах Самсунг и пак такава взех.Къде 8 години работи без проблем, накрая мотора се предаде.Не вземай/съвет/ такава на която дисплея е на вратичката на пералнята, лентовия кабел давал дефекти/пречупвал се след около година/.Аристон и още една имаше такава екстра.Може и други да са се появили.Ма зависи от парите де.Моя лимит беше 600-650.

georgyg
29-04-2014, 22:50
Аз имам Бош пералня, купувана преди 3-4 години и е доста добра.
Беше една от малкото произведена в Германия и с 5години гаранция.
Скор купувах и сушилня и пак взех Бош.

Бош и Сименс се правят в един завод и са еднакви дефакто, електолукс са също добри.
ЛГ имат с инверторни мотори и уж са доста добри.
Мисля останалите марки са от среден клас, изключение е Миеле, но там парите са доста.

koolio
30-04-2014, 00:30
Електролукс - вече 6 г. почти безпроблемно ползване.

Бобби
30-04-2014, 00:58
AEG е истината......30 години ми служи и още е в час, закарах е преди време на вилата......но, от онова качество няма как сега да намериш....КОРЕКОМ се казваше:)....иначе от три години съм с Аристон и за сега няма грижи.....повечето след гаранцията дават проблеми, а някой и по време на гаранцията.....късмет, всичко друго е бля, бля...

rusiq86
30-04-2014, 01:14
Candy, и пералнята и сушилнята ми е от тази марка...много доволен, в нас се пере 23 дена от 30 календарни...не я спирам...

ShoxXx
30-04-2014, 08:34
Важно е да е минимум клас А. Що не си земеш тая, дето те кефи най-много на външен вид? Ако се кефиш на 3, избирай тази с най-дълга гаранция.

old alfist
30-04-2014, 08:53
Гледаш за по-високия клас, дето са по-скъпи и каквото ти хареса на дизайн - Бош, АЕГ, Аристон и др.
Иначе с пералня и съдомиялна на Бош, карам вече повече от 15г., без никакви ремонти по тях.

thecleaner
30-04-2014, 09:17
http://vbox7.com/play:90fcaf2e така ли избира ?
Иначе предлагам е такава енергоспестяваща http://vbox7.com/play:e53b57d271

DerMeister
30-04-2014, 09:20
Всеки ще се изреди да си хвали собствената пералня.

Определяш колко пари ти се дават, спираш на няколко модела, гледаш енергийния клас, гаранцията и коя ти харесва на дизайна и хващаш една за ушите.

Всичко останало е на късмет.

ShoxXx
30-04-2014, 09:32
Тоя модел не е лош...

http://www.youtube.com/watch?v=6_PLnInsh7E

Този също...

http://www.youtube.com/watch?v=nqwQ9QMavO8

Friday
30-04-2014, 09:48
Вече всичко на пазара се прави да изкара определен период, който да удовлетворява клиента и производителя до такова ниво, че после да се довериш отново на тази марка!
Казвали му "планирано остаряване"!

Та колегите по-горе са прави!

old alfist
30-04-2014, 09:57
Всичките ги правят вече едни електронни, а при нашия скапан ток с променливи параметри, често се получават на новите разни аномалии и дефекти.

vovata
30-04-2014, 10:15
Аз купувах преди няколко месеца.Имах Самсунг и пак такава взех.Къде 8 години работи без проблем, накрая мотора се предаде.Не вземай/съвет/ такава на която дисплея е на вратичката на пералнята, лентовия кабел давал дефекти/пречупвал се след около година/.Аристон и още една имаше такава екстра.Може и други да са се появили.Ма зависи от парите де.Моя лимит беше 600-650.

Имам Аристон с дисплей на вратата вече 4.5 г. без дефекти ! Пере се от 2 г. 1 или 2 пъти на ден (имам близначки) !

Всеки ще се изреди да си хвали собствената пералня.

Определяш колко пари ти се дават, спираш на няколко модела, гледаш енергийния клас, гаранцията и коя ти харесва на дизайна и хващаш една за ушите.

Всичко останало е на късмет.

И аз съм на това мнение !

kolev
30-04-2014, 10:16
зависи какво търсиш. евтина и здрава пералня - беко. силно те съветвам да се въздържаш от италианските марки и също немски имена със стара слава които сега се произвеждат къде ли не и на 2-рата, 3-тата година са капут с ремонт за 300лв.

forza_italia
30-04-2014, 18:28
+1 за Беко.. среден ценови клас ,вече 6 години здраво ползване и никакви грижи.

dimitar_vd62
30-04-2014, 19:18
Имам Аристон с дисплей на вратата вече 4.5 г. без дефекти ! Пере се от 2 г. 1 или 2 пъти на ден (имам близначки) !

Не е задължително всяка да го дава този дефект, не ми хареса този лентов кабел, отчетох го като възможен проблем, както и това че някои /повечето/ перални не могат да се ремонтират.Т.е., всичката карантия се спуска в тялото и при скъсване на ремък или протекла помпа си е истинско приключение.Имам пред вид че ламариненото тяло е точкувано отвсякъде.Някои имат капак отзад и при тях ремонта е възможен.Поради тази причина не взех Аристон, понеже всичко в кухнята е на тази марка.Все пак страх лозе пази.Като знам къв карък съм.

Linkestis
30-04-2014, 21:20
Гиги,аз пък преди около половин година се запознах с един чичко които има палат в Драгалевци.Чичко с парички... та човека ми използва услугите да му прекарам забележи!- пералня втора употреба AEG от един магазин в Слатина.Пералнята тежеше сигурно 80кг.
Не съм го питал що си купува втора употреба и то такава стара пералня,ама като я гледах нямаше само дигитален дисплей.Имаше всички функции на моята 600 левова пералня.

gigi
30-04-2014, 21:41
Ми май стесних списъка до Бош, АЕГ, или Самсунг /не съм сигурен в качествата на Самсунга, но доста ми го хвалят/. За Миеле пари не ми се дават 2000лв. и 20г. да изкара са по 100лв на година, по добре 800лв. и да изкара 10г пък после смяна с по нов модел. Въпроса е да изкара 10г. де, и да пере хубаво че жената ми обясни как някои перални не перяли добре:hmm::hmm:

Мариански, интересното е, че и един мои познат с неприлично много пари, ми препоръча магазин за втора употреба само Миеле и АЕГ, той от там си пазарувал:hmm::hmm:

santo_traficante
30-04-2014, 22:12
КТБ пере безгрешно :joly:

thecleaner
30-04-2014, 22:59
Ми май стесних списъка до Бош, АЕГ, или Самсунг /не съм сигурен в качествата на Самсунга, но доста ми го хвалят/. За Миеле пари не ми се дават 2000лв. и 20г. да изкара са по 100лв на година, по добре 800лв. и да изкара 10г пък после смяна с по нов модел. Въпроса е да изкара 10г. де, и да пере хубаво че жената ми обясни как някои перални не перяли добре:hmm::hmm:

Мариански, интересното е, че и един мои познат с неприлично много пари, ми препоръча магазин за втора употреба само Миеле и АЕГ, той от там си пазарувал:hmm::hmm:

AEG LAVAMAT 60840 с това се перем от няколко години поне 3-4 и яд никакъв, преди това с некъв Индезит и го изхвърлих че зе да мирише на изгорело, пожълте пластмасата и т.н. ааааааа и програматор или нещо подобно зе да се ебава.

mordohy
30-04-2014, 23:24
Карам с две перални Зануси. Едната е на 15, а другата на 12 години. Нямат никаква промяна като функционалност. Много здрави. Това в Кюстендил.
В Перник сме от шест години с Горение и е перфектна. Безшумна и икономична. Дрехите ги вади почти сухи.
Като единствен недостатък е може би по--дългите програми.

old alfist
01-05-2014, 03:23
Пералнята е добър приятел на човека - приятно е да усещаш разбухващото движение на дрехите в барабана и след това, след продължителното центрофужене да простреш дрехите на терасата, които са пуснати преди това на предпиране и естествено с ухаещ омекотител.

kolev
01-05-2014, 06:45

първите 2 от списъка не ти ги препоръчвам. нямат нищо общо с едно време и само ще си изкарат гаранцията.
това, което иска една жена от пералнята е да събира 6 или дори 7 килограма и да има няколко бързи програми. всичко друго е без значение.
от към вътрешности - инверторните са малко по-тихи и с безчеткови мотори, но имат скъпо и сложно управление. останалите са с колекторни мотори.
по-старите са с асинхронни мотори. там на практика няма какво да се повреди, но нямаш регулация на оборотите и центрофугата също е с фиксирани обороти.освен това пералня втора употреба....
повечето от съвременните перални нарочно са направени неремонтопригодни. примерно не можеш да смениш нагревател за 10лв или лагери и семеринга за 5, а цял казан - 200-300лв. един инвертор за мотор май е към 200лв и то с двуседмично чакане. искаш ли да влезеш в тоя филм.

Ранобудниче
01-05-2014, 22:10
Личното ми предпочитание е към пералните с горно отваряне - по-компактни, по-леки, твърди се, че барабанът стои по-стабилно, защото се захваща от 2 страни. През ръцете ми за минали 3 такива (1-та при майка ми, другите 2 - при мен.. не едновременно ;)) - тази, която ме удовлетворява напълно, е последното попадение - AEG. Пере 7 дни в седмицата, през почивните дни - по няколко пъти дневно. Яко добиче.

gigi
01-05-2014, 22:49
Абе то май цялата работа е като /Каква кола да си купя?? и т.н./ Ще хода да взема някаква и каквото стане.....

Ранобудниче
01-05-2014, 22:55
Абе то май цялата работа е като /Каква кола да си купя?? и т.н./ Ще хода да взема някаква и каквото стане.....

А баш.

mordohy
04-05-2014, 23:11
А баш.
Анджък!

raiders
07-05-2014, 11:06
Миналата година по това време и аз бях в шах, модели и екстри много, заковах цена ~500лв., не виждам смисъл от повече набутване като всички са еднакви...после да е 7кг (тук се съгласих с жената, да може да се изпере поне олекотеното одеяло) и накрая намерих с гаранция 5г. и избрах без да гледам марка и други екстри. Иначе Канди е пералнята, 1000 оборота, 15 различни програми (като се полва главно 1) 520лв., и се надявам да изкара гаранцията си! И другото което ми направи впечатление, но чак като я сложиш в килера, дълбочината и е 52см, като аз си мислех, че стандарта е 60, но явно така е вече новата техника, по-къси и с по-голям капацитет.

LeoVin4i
07-05-2014, 16:34
Имам един познат, който внася електроуреди втора ръка от UK и понеже ги продава с гаранция, гледа пералните да са предимно Бош. Аз взех такава от него след премеждията с гаранционния официален и незнамкъфси сервиз на Технополис (накараха ме да им занеса повредения гаранционен хладилник на място). Вече 3-та година без проблеми е при мене, преди това колко е навъртяла незнам :)

old alfist
07-05-2014, 17:13
Имам един познат, който внася електроуреди втора ръка от UK и понеже ги продава с гаранция, гледа пералните да са предимно Бош. Аз взех такава от него след премеждията с гаранционния официален и незнамкъфси сервиз на Технополис (накараха ме да им занеса повредения гаранционен хладилник на място). Вече 3-та година без проблеми е при мене, преди това колко е навъртяла незнам :)
Мен тези убавци, преди 5-6 години, когато им връщах един диспенсър за вода, искаха да си донеса в магазина 19 литротвата бутилка с вода за да се убедят, че не работи на загряване, но като им вдихнах един скандал, набързо го смениха с друг.

invinceble
07-05-2014, 17:47
Още един глас за Канди. Освен че, има всички екстри на много по-скъпите марки, гаранционното им обслужване е на ниво. Майка беше натиснала един бутон от таблото на пералнята по-силнички и той се счупил и потънал. Като го видяй й казах че, едва ли ще го оправят гаранционно и ще и кажат че тя си е виновна... Та звъннахме, дойдоха момчетата, свалиха старото табло, за 2 дена докараха ново и го монтираха. Нямаше ядове, обяснения и т.н. както е обикновено.

old alfist
07-05-2014, 21:09
Автора на темата сигурно вече простира N-тото пране, от новата пералня, но ние продължаваме да наливаме мозък.

gigi
08-05-2014, 00:16
А не, по празниците не съм ходил. Не ми е спешно и се подмотвам. Като взема ще пиша. Засега си чета.

Linkestis
08-05-2014, 01:38
А не, по празниците не съм ходил. Не ми е спешно и се подмотвам. Като взема ще пиша. Засега си чета.

Ша ти се нацепят кожичките да переш на ръка.:tooth::tooth::tooth:

bager
08-05-2014, 09:44
И аз скоро трябваше да купувам такава машина, преди около половин година.
И понеже нямам място за отделна сушилна машина си взех комбинирана - пералня и сушилна машина в едно.
Мисля че беше Аристон.
Та, ако си като мен и не обичаш да ти се веят разни парцали над главата на терасата, докато си пиеш бирата - взимай такава със сушилня. Освен ако си имаш място за отделна де :) .

old alfist
08-05-2014, 16:25
За пералните със сушилня имам мнение от тази на родителите ми, а съм и чувал тук-таме, че излизат пресушени и понамачкани, когато са пуснати на програма за напълно сухи - при програма за леко влажни стават, но трябва да се досушат допълнително. Според мен основната причина е, че обема на барабана е малък.
С машина само за сушене, нещата са перфектни - имам такава и с нея може да се правят всякакви гимнастики.

VFTI
08-05-2014, 18:16
Аз след 37страници(мисля, че има над 16 теми с по 40страници) в БГ мама разбрах, че сушилнята трябва да е отделно от пералнята :thumbup: Другото което разбрах е че BEKO е добра и ценена марка.

iee
08-05-2014, 22:24
http://www.technopolis.bg/b2c/details/688767/P11100101/Peralnya-CANDY-EVO-1683-DH3/1-S

Аз съм се насочил към тази. Съотношение цена-качество-екстри е доста добро.

total156
09-05-2014, 00:38
Колега, гаранционен хладилник са те карали да носиш на място ли? Варианта според мен е бил така ако си се обърнал директно към сервиз. Иначе ако ще и в "Горно надолнище" да си, при предявена рекламация в технополис и покупката да е била на частно лице, те или сервиза се занимават. Ако е на фирма уреда, там е друга бира (ЗЗП не те хваща)
Иначе по темата :) .... АЕГ и БОШ и Аристон са по развалящи се. Уърпул и Беко препоръчвам.
(имам известни наблюдения какво отива към сервиз и какво не)

dimitar_vd62
09-05-2014, 17:25
Мноо са разглезихте бе, Тва екстри па да пере па да суши, с простиране нема ли.Я малко лентата назад че глеате само краката на масата и бира да смучете.

dimitar_vd62
09-05-2014, 17:45
А и да допълня нещо интересно.

old alfist
09-05-2014, 21:51
Разправия си е една нова пералня в къщата - изнасяне на старата, внасяне на новата, нещо се окаже, че трябва да се преправя по инсталациите, да не споменаваме, че може да се появи нещо дефектно по нея, затова като се купи една пералня и да кара по 20-30години, поне.

mordohy
09-05-2014, 22:28
Мноо са разглезихте бе, Тва екстри па да пере па да суши, с простиране нема ли.Я малко лентата назад че глеате само краката на масата и бира да смучете.
Желателно е салата да може да дроби и да прибира детето от детската градина.

LeoVin4i
10-05-2014, 10:35
Аз след 37страници(мисля, че има над 16 теми с по 40страници) в БГ мама разбрах, че сушилнята трябва да е отделно от пералнята :thumbup: Другото което разбрах е че BEKO е добра и ценена марка.

Ама ти сериозно ли си прочел 37 страници от БГ мама :) Поклон ! :notworthy:

VFTI
10-05-2014, 10:40
Ама ти сериозно ли си прочел 37 страници от БГ мама :) Поклон ! :notworthy:
На какво ли не е готов човек от района на Габрово, за да не се преебе и да спеси някой лев :tooth: :tooth:

morfius
11-05-2014, 13:02

37 страници бгмама ... :Suicide:
И накрая пак са стигнали до най-евтиното :spiteful:
Беко са евтини ама с компромиси (не само за пералните), печки с толкова тънки ламарини и изолации, че като печеш нещо нажежава и външните стени, перални дето като центруфугират имаш чувството, че си на летище и т.н.

Сушилните са много капризно нещо по начало, отделна сушилня в нашите кутийки е зор за място (на техника ли ще робуваме?)... а ако нямаш място за сушене, дори непълното помага. Та ако ще се говори изобщо за сушилня, по-добре си гледайте мястото за монтиране от колкото по-добрето на евтиното.

Инак с марките вече е проблем, един и същи модел Уирпуул купувани с 2 години разлика, първия екземпляр (вече отдавна си прескочи гаранцията) работи без никакви забележки, втория е по-зле и от бекотата на тема шум (имам чувството, че е проблем с лагер ама гаранционните майстори отричаха и отлетя за 1 село).
За това и избягвам да препоръчвам... че всичко лежи на стара слава.

iee
11-05-2014, 13:07
Вчера взех Candy-то от предния ми пост. Доста безшумна и при цунтрофугиране не мърда. Дано изкара повечко. Промоцията в момента е с 5 години гаранция, което си е плюс.

BO
11-05-2014, 13:23
37 страници бгмама ... :Suicide:
И накрая пак са стигнали до най-евтиното :spiteful:
Беко са евтини ама с компромиси (не само за пералните), печки с толкова тънки ламарини и изолации, че като печеш нещо нажежава и външните стени, перални дето като центруфугират имаш чувството, че си на летище и т.н.

Сушилните са много капризно нещо по начало, отделна сушилня в нашите кутийки е зор за място (на техника ли ще робуваме?)... а ако нямаш място за сушене, дори непълното помага. Та ако ще се говори изобщо за сушилня, по-добре си гледайте мястото за монтиране от колкото по-добрето на евтиното.

Инак с марките вече е проблем, един и същи модел Уирпуул купувани с 2 години разлика, първия екземпляр (вече отдавна си прескочи гаранцията) работи без никакви забележки, втория е по-зле и от бекотата на тема шум (имам чувството, че е проблем с лагер ама гаранционните майстори отричаха и отлетя за 1 село).
За това и избягвам да препоръчвам... че всичко лежи на стара слава.
В нашето семейство имаме:
- 3 перални Беко
- 3 хладилника Беко
- 2 готварски печки Беко
- 2 миялни машини Беко

До сега един дефект - смени се термостата на едната пералня. Но точно тази пералня беше най-евтиния модел на компанията, която няма дори филтър за изходящата вода. Ама като за 10 години един дефект според мен бива. И този дефект се прояви по време на гаранционния период и съответно беше отстранен безплатно.
Да не говорим, че хладилника в нас, когато го купувахме беше един от най-икономичните на пазара. Само някакви хладилници, които бяха над 2 пъти по-скъпи успяваха да докарат същата консумация на енергия.
А бе да не хванат уроки, но според мен тази марка е най-добрата на пазара спрямо цената. Да, не е върха, но е много по-добра марка от масовите известни на нашия пазар в момента като Индезит, Уърпул и подобия.

Иначе за печката е така. Отстрани ламарините загряват, когато работи фурната. Ама загряват така, както на всички други от този клас Индезит или подобия. Преди има няма 1 година купихме една АЕГ. Тя отстрани е напълно студена. Ама си има активно охлаждане с вентилатор, а не разчита на пасивни изолации, като печките под 1000лв, каквото са повечето,включително и Беко-то. За това не е и редно да ги сравняваме в тази насока.

kolev
12-05-2014, 10:37
Беко са евтини ама с компромиси

може и така да е, но в "марковите" също има много компромиси, а освен това нарочно са направени неремонтопригодни.
индезит, аристон, уирпуул с пластмасови казани са перални еднодневки. казана е лепен и по принцип не подлежи нищо вътре на ремонт. нито лагери, нито нагревател, паяк... нищо. гаранционно ако се разтракат лагерите, пералнята се разглабя на съставни части и се сменя целия казан. скъпо е и е много труд- двама човека цял ден. затова от сервиза са те отпратили. има и вариант казана да се сцепи и после да се лепи, но е отвратителна работа. на старите перални за смяна на лагери се маха само задния капак и е работа за 1-2 часа.
е що да не си купиш беко, дори нео, деу и кроун. по-евтини са, вършат същата работа, подлежат на ремонт и частите са евтини.
иначе всички перални с колекторни мотори са шумни, то няма как - мотор с четки който се върти на 10 000 - 15 000 оборота.

gigi
05-06-2014, 22:09
Е накрая взех ей тая
http://www.technopolis.bg/b2c/details/683815/P11100101/Peralnya-BOSCH-WAQ-2448SME

като изкрънках и 20%, дано да става.

old alfist
05-06-2014, 22:32
Е накрая взех ей тая
http://www.technopolis.bg/b2c/details/683815/P11100101/Peralnya-BOSCH-WAQ-2448SME

като изкрънках и 20%, дано да става.
Хайде, Честито и дано да става !!!
И аз ако бях на твое място, бих взел тази - много здрави добичета са.

dimitar_vd62
06-06-2014, 01:56
Е разгеле, честито!

MHz
06-10-2014, 23:17
И такива теми ли разисквате тук? :)

Кайо
07-10-2014, 01:40

Да,предимно италиански,Indesit,Zanussi,Artist on,Hot point......

Бобби
08-10-2014, 00:50
Ела в другият раздел... да си поговорим за червените фенери...:)))

Бобби
08-10-2014, 01:32
Да,предимно италиански,Indesit,Zanussi,Artist on,Hot point......
Незнаех, че силата ти е в химическото чистене...:))

Кайо
08-10-2014, 01:33
Незнаех, че силата ти е в химическото чистене...:))

Всестранно развит съм.:mrgreen: