Log in

View Full Version : Регистриране в общината...дойде момента

BuR7oNnN
22-07-2014, 11:24
Здравейте колеги!
Имам си една хубава 155 ца , която обаче въобще не съм
я регистрирал в общината ! Купих я през 2007 1.7 115hp
Сега имам изгодна оферта да я продам , а и прегледа наближава , но преди това трябва да си оправя данъците...:-?
Та въпросът мие имате ли някаква информация за евентуални глоби , отпадане на някоя годинка по давност ,
общо взето колко левчета ще ме изтръскат ?!

Mind_Control
22-07-2014, 11:34
Здравейте колеги!
Имам си една хубава 155 ца , която обаче въобще не съм
я регистрирал в общината ! Купих я през 2007 1.7 115hp
Сега имам изгодна оферта да я продам но преди това трябва да си оправя данъците...:-?
Та въпросът мие имате ли някаква информация за евентуални глоби , отпадане на някоя годинка по давност ,
общо взето колко левчета ще ме изтръскат ?!

Ами 5 години назад данък по 150-тина лева + някаква глоба 100-тина лв. Това е много груба сметка, само да те ориентира в порядъка на парите.

alex052
22-07-2014, 11:40
Имах същият казус преди два три месеца.Вариант 1 - без общината съществува все още.
Аз лично минах през данъчното/общината/ и резила е следният:
Купена 2006 година, нерегистрирана в данъчното, доброволно си посипах главата с пепел и заплатих дължимите данъци - 1136 лева.Това без глоби/като отидеш доброволни и ако си либезен и мазен, не се заяждаш не ти налагат глоба/.Има 5 годишен давностен срок/т.е. плащаш от 2009 година до сега/.За 2014 данъка при мен беше дължим защото е в първата половина от годината, ти трябва да заплатиш поне първото шестмесечие.Колата беше АР 156 1,8 144 магарета.

injekciona
22-07-2014, 13:55
Все още има нотариуси, които ще я прехвърлят и без бележка от данъчното. До колкото си спомням услугата беше около 200-250лв, сам си прецени кое е по-изгодно :)

BuR7oNnN
22-07-2014, 13:58
е с прехвърлянето ок , но рано или късно мисля ,че ще си потърсят данъците за предишните години...

TRENDi
22-07-2014, 14:19
е с прехвърлянето ок , но рано или късно мисля ,че ще си потърсят данъците за предишните години...

Минат ли 5 години, ако не са завели дело срещу теб, да си търсят, колкото си искат.

БТВ моята ех 1.7, която бракувах 2009, но не отписах от общината, че дължах тогава към ~300 лв данъци, до миналата година/когато си регнах Типото/ беше натрупала 850 лв. Догодина отивам да си я отпиша/5+ години/ и така.

soldier81
22-07-2014, 14:22
Отиваш в КАТ и казваш че си си изгубил талона,за 20лв взимаш нов талон и отиваш направо при нотариуса.
Важното е прехвърлянето да се направи същия ден в който е издаден талона,тогава данъци не ти трябват.
Изпробвано е и работи,вече трета кола прехвърлям така.

BO
22-07-2014, 14:49
Минат ли 5 години, ако не са завели дело срещу теб, да си търсят, колкото си искат.

БТВ моята ех 1.7, която бракувах 2009, но не отписах от общината, че дължах тогава към ~300 лв данъци, до миналата година/когато си регнах Типото/ беше натрупала 850 лв. Догодина отивам да си я отпиша/5+ години/ и така.
И ако си мислиш, че просто ей така става и парите, които ги дължиш изчезват...
Ще го разбереш по трудния начин някой ден. Я за детска градина, я за някоя друга услуга от държавата.

alex052
22-07-2014, 19:54
Ще го разбереш по трудния начин някой ден. Я за детска градина, я за някоя друга услуга от държавата.

.......е това са подробности.Научават се по трудния начин или ако не дай боже през периода на давностния срок ти затрябва документ за липса на задължения към държавата.Те за това отидох и чинно заплатих половината от стойността на 156 цата за данъци.

TRENDi
22-07-2014, 22:00

.......е това са подробности.Научават се по трудния начин или ако не дай боже през периода на давностния срок ти затрябва документ за липса на задължения към държавата.Те за това отидох и чинно заплатих половината от стойността на 156 цата за данъци.

Вадих си точно такъв документ/документ за липса на задължения към държавата/миналата година, защото поработих 2-3 месеца в Македония и ми искаха от посолството им ;-). Абсолютно никакви проблеми нямах.

Вижте сега. Докато не започнат да си търсят парите като банки и кредитни институции, аз излишни пари нямам за даване точно за данък МПС. Според мен съм си го платил само около 50-ина пъти, чрез акциз и ДДС на горивата, ДДС на всяка част, която съм купил за колата, Винетка и още 40-50 неща свързани с колата и пътищата. `Айде да не го плащам за 51-и път. Да беше нормален, като на кола до 100 коня - ОК. Както и да е. Догодина ще пиша като си отпиша 155-цата от общината, дали съм ги платил тия 850 лв или съм им ги опростил.

dimitar_vd62
22-07-2014, 22:04
Плащаш се всяка година и нямаш кахъри.После идва нагнагорно.Тука някакъв ми разрправя че си купил Волво комби и го регистрирал като товарен ли беше или като работна кола и плащал 18 лв данък.Иначе беше 2,0 или 2,5 кубатурата.Като го видя ще питам, ама не съм сигурен в истинноста на това което казва.

dilian alfa gtv
22-07-2014, 22:57
Плащаш се всяка година и нямаш кахъри.После идва нагнагорно.Тука някакъв ми разрправя че си купил Волво комби и го регистрирал като товарен ли беше или като работна кола и плащал 18 лв данък.Иначе беше 2,0 или 2,5 кубатурата.Като го видя ще питам, ама не съм сигурен в истинноста на това което казва.
Абсолютно....Няма мърдане с тези данъци.
Има вариант,но ако колата дойде така от вън,регистрирано като товарна,примерно джип,Не пикап защото той си е товарен,ами стандартен джип с мрежа отзад се води товарен ако е внесен така и нормално примерно си решил че ще возиш кучето и си купуваш пригоден автомобил от вносителя и си се води така.
Тук ако решиш да смениш категория от М1 но N1 вече е нужно да минеш технотест и пригодиш автомобила за такъв.Другия вариант е нов с N1 където всички вносители предлагат такива автомобили които по нищо не се различават от лек такъв,единствено и с цел за ползване на данъчен кредит,където за всяка една фирма си е облага,където данъка не толкова.
Факт е че при товарните данъка не се пресмята на базата на киловати,товарните имат друг данък,примерно пикап със 176kw плаща 40-тина лева и то като нов до 5-та година.

Бобби
23-07-2014, 00:27
Как да няма мърдане....тя общината незнае за таз кола, щом не е обявена там....знае само КАТ......а там начини много да се премахне от регистрите.......
Така ще е докато двете институций нямат връзка.....в България винаги има една отвореена врата през която може да се измъкнеш....въпрос на търсене.....
:big_whoops:
Докато държавата ебава народа....той ще прави същото....:big_whoops:
п.п...повече не ми се говори...

injekciona
24-07-2014, 09:20

Аз до колкото разбирам, колегата изобщо не е вписвал колата в общината. Ако я прехвърли и продаде на някой, силно ме съмнява, че в общината ще разберат, че тази кола някога е била негова...

dimitar_vd62
24-07-2014, 13:24
То и аз мойта не бях я вписалр в общината щото си мислех че като я регистрираш автоматично я добавят, нали живеем в света на интернета.Е да ама не, а и от КАТ не си правят труда да те предупредят.Ако имаше кабелче бюрокрацията щеше да намалее с поне 3 гишета.Е след 6 месеца се поправих срещу 10 лв глоба.

BO
25-07-2014, 09:14
Аз до колкото разбирам, колегата изобщо не е вписвал колата в общината. Ако я прехвърли и продаде на някой, силно ме съмнява, че в общината ще разберат, че тази кола някога е била негова...
Това е така.
Но виж, че аз съм цитирал друго мнение.
Когато си регистрирал кола в общината, има срок от 5 години, през които държавата може да си иска парите на сила - разбирай да те съди.
След като минат 5-те години, държавата няма право да си иска парите по съдебен ред и единствено може да разчита, че ти ще си ги платиш доброволно.
Но задължението остава на гърба ти в общината.
След това някой светъл ден ще искаш някаква услуга, която е свързана с общината. И те просто ще кажат - ако искате да ви дадем това, трябва да си погасите всички задължения, които имате.:Tease:

TRENDi
25-07-2014, 11:08
Това е така.
Но виж, че аз съм цитирал друго мнение.
Когато си регистрирал кола в общината, има срок от 5 години, през които държавата може да си иска парите на сила - разбирай да те съди.
След като минат 5-те години, държавата няма право да си иска парите по съдебен ред и единствено може да разчита, че ти ще си ги платиш доброволно.
Но задължението остава на гърба ти в общината.
След това някой светъл ден ще искаш някаква услуга, която е свързана с общината. И те просто ще кажат - ако искате да ви дадем това, трябва да си погасите всички задължения, които имате.:Tease:

Да регистрирана е в общината, но е бракувана 09.2009 г/с 300 лв висящи данъци, към момента на бракуването/. Ще я отпиша догодина, когато ще имам 5+ години от датата на брак-а. Това е.

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
Чл. 162. (1) Държавните и общинските вземания са публични и частни.
(2) Публични са държавните и общинските вземания:
1. за данъци, включително акцизи, както и митни сборове, задължителни осигурителни вноски и други вноски за бюджета;
2. за други вноски, установени по основание и размер със закон;
3. за държавни и общински такси, установени по основание със закон;
4. за незаконосъобразно извършени осигурителни разходи;
5. за паричната равностойност на вещи, отнети в полза на държавата, глоби и имуществени санкции, конфискации и отнемане на парични средства в полза на държавата;
6. (доп. - ДВ, бр. 86 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по влезли в сила присъди, решения и определения на съдилищата за публични вземания в полза на държавата или общините, както и решения на Европейската комисия за възстановяване на неправомерно предоставена държавна помощ;
7. по влезли в сила наказателни постановления;
8. (нова - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) за недължимо платените и надплатените суми, както и за неправомерно получените или неправомерно усвоените средства по проекти, финансирани от предприсъединителните финансови инструменти, оперативните програми, Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, европейските земеделски фондове и Европейския фонд за рибарството, Инструмента Шенген и Преходния финансов инструмент, включително от свързаното с тях национално съфинансиране, които възникват въз основа на административен акт, както и глобите и другите парични санкции, предвидени в националното законодателство и в правото на Европейския съюз;
9. (предишна т. 8, изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) лихвите за вземанията по т. 1 - 8.

Подава се заявление:
https://app.box.com/s/akj5en9y1a3jnilzs6aa
И им се пожелава да са живи и здрави.

BO
26-07-2014, 00:59
След 1.1.2015-та се сети за тази тема, и кажи как са минали нещата. :pokey: