View Full Version : Правила за движение в Гърция - дневни ссветлини, затъмнени естъкла и др....
sasho_n2
29-07-2014, 09:38
В разгара на летния сезон, нека да обсъдим какви са правилата за движение на МПС в Гърция. Минал съм няколко десетки хиляди км в южната ни съседка и ако се спазват ограниченията, никои не те спира. Това със старичката Делтичка, никога не съм имал проблеми.
Сега обаче се интересувам от правилата за затъмняване на стъклата - на вагонетката задните стъкла ( на вратите и на багажника) са затъмнени на около 80 % - каква е вероятността да ми направят проблем, ако си карам нормално и спокойно? Миналият месец минах над 2 500 км в Хърватска, Сърбия, Черна гора, Босна и никакъв проблем.
Също знам, че е забранено да се кара с теглич, освен ако не е фабричен, забранено е да имаш хладно оръжие ( дори ножче) в купето на автомобила.
На фарове също не се кара ( не, че е забранено, но не е задължително).
Та споделяйде опит и мнение по тези въпроси, като лично мен най-вече ме интересува въпроса със затъмнените стъкла....
krustnika
29-07-2014, 10:08
Колега минавал съм поне 10-тина пъти покрай полицаи в Гърция. Колата ми е със затъмнени стъкла. Не са ме спирали, нито полицаи, нито на границата. А може и да съм попадал на такива, които не им се е заяждало, знае ли човек?
Спират,глобяват,ако искат за затъмнени жамци........Μη ορατός οδηγός και επιβάτες (φιμέ τζάμια)-80€,демек шофер и пътници които не се виждат(затъмнени жамове).
http://www.policenet.gr/portal/ext/parabaseis.html тва са сите глоби,ползайте Гуглето Транслатор
Затамнени жамци само ако са фабрично поставени.
Теглич и фабричен само ако имаш и регистрирано ремарке,трейлер....
Светлини през деня не са задължителни,препоръчително е даже да не ги пускаш,пуснати денем светлини издават,че мпс-то е чуждестранно.;)
Антирадари,радардетектори ъпсурТ.
Задължително колани и на пътниците отзад,малко дете и да реве и да се дере требва е у столче и вързано.
С деца до 12 годишна възраст не се пуши в колата.
Двд отпред с включен дисплей е забранено.....и мноу други....:)))))
Подкуп на гръцки полицай не се дава!!!!!!
dimitar_vd62
29-07-2014, 18:00
Е земи едно шуше мастика и седни преведи тва от линка де.:tooth:
Е земи едно шуше мастика и седни преведи тва от линка де.:tooth:
Да бе.....мое и целото ЗДВП да преведа....мързи ме,а и аз си го разбирам.:tooth:
sasho_n2
30-07-2014, 08:50
Ясно...не смятам да махам фолиото, дано не се занимават с мен :-)
А докато се рових точно по този въпрос из нета попаднах на какви ли не глупости - било забранено да караш с чехли или гол до кръста, например...:choice:
RUNNING WILD
30-07-2014, 12:53
адски полезна тема браво,на мене ми намериха нож в чантата личната и ме пита на кой е и ми го размаха предупредително и ме накара да го оставя в багажника,нека да се знае къде какво.
Ясно...не смятам да махам фолиото, дано не се занимават с мен :-)
А докато се рових точно по този въпрос из нета попаднах на какви ли не глупости - било забранено да караш с чехли или гол до кръста, например...:choice:
Това за джапанките го има,всъщност не,че е забранено но в техният ЗДВП пише нещо от сорта,че обувката трябва да обхваща-обвива стъпалото на крака,демек ако некой иска се заяде.......;)
PEPI-2ALFA
30-07-2014, 20:04
Джапанките и при нас са забранени :)
RUNNING WILD
30-07-2014, 21:58
по монтанските села трудно ще видиш някой с джапанки защото всички карат боси.
Византиските селяни са много по смърдливи от наште....Я ги заебете тия .....:boxing:
Затъмнените стъкла са по скоро бонус. В смисъл като те спрат за превишена ще се заядат за джамовете. Не че 50% от гръцките коли не са със затъмнени джамове.
На влизане в Гърция веднъж ми поискаха да смъкна задния джам, за да видят детето отзад.
Радар детектор е забранено да се носи в багажа дори.
Затъмнените стъкла са по скоро бонус. В смисъл като те спрат за превишена ще се заядат за джамовете. Не че 50% от гръцките коли не са със затъмнени джамове.
На влизане в Гърция веднъж ми поискаха да смъкна задния джам, за да видят детето отзад.
Радар детектор е забранено да се носи в багажа дори.
А мое и рутинно да те сопрат и да ти треснат глобата за жамците.;)
Рутинно мойте са си серийно така. И на тях им е ясно, че повечето нови коли от средния клас нагоре са със затъмнени джамци.
Ако си обаче с некой 20 годишен Голф с рязани пружини и черно фолио със сигурност нема как да ги убедиш, че така е излезнала от завода.
Шокси,фабрично,не фабрично според техният ЗДВП максималното позволено затъмнение е до 70%.
Когато стъклата не са фабрично затъмнени колата даже трудно минава ГТП.
Има си процедури по узаконяването на тъмни жамци в Гърция.
Твоите жамци са фабрично затъмнени,на Сашето не,той пита аз отговарям.
Има случаи дори с гърци,спират го,глоба,и им махат,дерат фолиото....
sasho_n2
01-08-2014, 08:57
Егати гадовете...Нищо ще действам така - карам си по правилата и на късмет...До колкото разбрах, глобата е 80 евро, така че мисля да рискувам и разчитам на разумно шофиране по магистралата до Игуменица :-)
Да за тъмни жамци глобата е 80 евро,всички глоби платени в десетдневен срок са 50% от стойноста,глобите се плащат в техните пощи ЕΛТА.
sasho_n2
01-08-2014, 11:05
Дано не ми се налага да ги посещавам, но благодаря за информацията. Тези пощи вероятно и не работят през уикенда. А на място глобата не можеш да си платиш, нали?
Дано не ми се налага да ги посещавам, но благодаря за информацията. Тези пощи вероятно и не работят през уикенда. А на място глобата не можеш да си платиш, нали?
Цъъъъъ,понеделник-петък бачкат само,и бачкат 7:30-14:30.....
Дано не ти се налага.
ecotronic
03-08-2014, 21:03
В момента съм в Смолян и след няколко дни мисля да отида до бялото море докъм Кавала и оттам да се прибирам към София.
Минавал съм през Златоград, но оттам са доста завои в гръцко до Ксанти.
Чувам да разправят, че е по-добре да се мине през Маказа въпреки, че се удължава пътят.
Може би ще остана за 1 - 2 нощувки по беломорието, без да имам ясни планове засега.
И накрая тръгвайки от Кавала откъде е по-добре да мина - през Кулата или през Илинден?
Моля ви за всякакви съвети и напътствия.
През Маказа се приготви да чакаш на опашка, хубава работа направиха с това КПП ама българска, на връщане аз лично препоръчвам Илинден, Кулата е ужасно натоварен трафика.
sasho_n2
04-08-2014, 08:41
За Макза наистина има доста опашки, особено петък вечер и събота сутрин. През седмицата е по-спокоен трафика. През Златоград е спокойно, но пък пътя е с доста завой, да го имаш в предвид. Относно нощувките в северната част на Гърция, имай в предвид, че уикенда навсякъде е някакъв ад и без да имаш резервация е доста трудно да си намериш място за спане...Да не говорим ,че покрай целия този наплив Гърчолята толкова са вдигнали цените, че направо не можаш да повярвам - едни познати бяха ходили минлият уикенд на Фанари ( село в северна Гърция) - на място в събота едвам успели да си намерят стая за 85 евро/вечер ...Същото било положението и на Керамоти.
За Макза наистина има доста опашки, особено петък вечер и събота сутрин. През седмицата е по-спокоен трафика. През Златоград е спокойно, но пък пътя е с доста завой, да го имаш в предвид. Относно нощувките в северната част на Гърция, имай в предвид, че уикенда навсякъде е някакъв ад и без да имаш резервация е доста трудно да си намериш място за спане...Да не говорим ,че покрай целия този наплив Гърчолята толкова са вдигнали цените, че направо не можаш да повярвам - едни познати бяха ходили минлият уикенд на Фанари ( село в северна Гърция) - на място в събота едвам успели да си намерят стая за 85 евро/вечер ...Същото било положението и на Керамоти.
Сашо, в събота вечерта във Фанари без резервация 4 възрастни с 4 деца, две студия с прекрасни условия на крайбрежната улица общо 80 евро с извинение от собственичката , че било малко скъпо ама в последният момент било така. Миналата седмица аз и жена ми пак събота платихме 45 евро за двойна стая в хотела на центъра......твоите приятели просто са уцелили кофти хотел или не са се пазарили.
sasho_n2
04-08-2014, 15:19
Уау...това си е повече от добра цена за сезона.
Аз също останах втрещен от тези цени, явно не са се пазарили или търсили достатъчно.
Извинете ме за спам-а.
Тъй като имам бунгало в Пирин планина,с жената мислим да отскочим в Гърция да се топнем в саламурата.
Трябва ли зелена карта на автомобила да се вади? Казаха ми,че задължително големия талон на колата трябва да е в мен,а зелена карта не трябва?
Калифорния е прекрасно място за живеене ... ако си портокал.
Не ти трябва зелена карта за Гърция, макар, че онзи ден като си правих ГО ми предложиха да ми дадат такава безплатна която важела само за ЕС :) попитах агента що за щуротия е това и той ми отговори, че хората си искали и за това им давали. За големият талон по принцип могат да ти го изискат защото в малкият няма цялата информация, но не съм чул за случай в които да го искат за лек автомобил.
В началото на селото, точно до селскостопанския кран има едно бозуки. Ако са ви помислили за закъсали от него......
Иначе е добре да си резервираш предварително. Нета е пълен с предложения.
sasho_n2
05-08-2014, 08:51
Извинете ме за спам-а.
Тъй като имам бунгало в Пирин планина,с жената мислим да отскочим в Гърция да се топнем в саламурата.
Трябва ли зелена карта на автомобила да се вади? Казаха ми,че задължително големия талон на колата трябва да е в мен,а зелена карта не трябва?
Не ти трябва Зелена карта. ГО важи за целият ЕС + Сърбия. Вземи си големият талон, за всеки случай. Попринцип в Гърция не съм видял никъде да има патрули, които са спират и правят проверка на документи. Полицията пристига, в случай, че има станало проишествие или нарушиш правилата за движение.
Благодаря за информацията колеги.
A Днес взех,че си прочетох и полицата :bangin:
Лошото е, че всичко е написано на кирилица. Ако някой в друга държава се опита да разбере за какво става въпрос- няма шанс.
dimitar_vd62
05-08-2014, 22:00
A Днес взех,че си прочетох и полицата :bangin:
Аз ли не мога да схвана или смърта е или трайна или временна или трайна загуба.:gruebel:
Ами сега :choice:
Незнам как да го тълкувам.
Ами сега :choice:
Незнам как да го тълкувам.
Спокойно,по полица,талончето и лепенката на джама след много мислене вдеват,че имаш ГО.;)
В линка с правилника има нещо за децата под 12г възраст. В смисъл, че май трябва да са на допълнителна седалка или детско столче.
Някой знае ли нещо повече по въпроса? Че моята девойка е на 11г но вече е колкото мене почти. Но това не пречи да съм леко притеснен.
Винетки имат ли Гърците? Никъде не прочетох нищо за това.
PEPI-2ALFA
07-09-2014, 23:11
Винетки няма, има платени участъци от магистрали.
В линка с правилника има нещо за децата под 12г възраст. В смисъл, че май трябва да са на допълнителна седалка или детско столче.
Някой знае ли нещо повече по въпроса? Че моята девойка е на 11г но вече е колкото мене почти. Но това не пречи да съм леко притеснен.
Винетки имат ли Гърците? Никъде не прочетох нищо за това.
Винетки няма,столче или подложка ти трябва за детето.