Log in

View Full Version : Правила за движение в Гърция - дневни ссветлини, затъмнени естъкла и др....

sasho_n2
29-07-2014, 09:38
В разгара на летния сезон, нека да обсъдим какви са правилата за движение на МПС в Гърция. Минал съм няколко десетки хиляди км в южната ни съседка и ако се спазват ограниченията, никои не те спира. Това със старичката Делтичка, никога не съм имал проблеми.
Сега обаче се интересувам от правилата за затъмняване на стъклата - на вагонетката задните стъкла ( на вратите и на багажника) са затъмнени на около 80 % - каква е вероятността да ми направят проблем, ако си карам нормално и спокойно? Миналият месец минах над 2 500 км в Хърватска, Сърбия, Черна гора, Босна и никакъв проблем.
Също знам, че е забранено да се кара с теглич, освен ако не е фабричен, забранено е да имаш хладно оръжие ( дори ножче) в купето на автомобила.
На фарове също не се кара ( не, че е забранено, но не е задължително).
Та споделяйде опит и мнение по тези въпроси, като лично мен най-вече ме интересува въпроса със затъмнените стъкла....

krustnika
29-07-2014, 10:08
Колега минавал съм поне 10-тина пъти покрай полицаи в Гърция. Колата ми е със затъмнени стъкла. Не са ме спирали, нито полицаи, нито на границата. А може и да съм попадал на такива, които не им се е заяждало, знае ли човек?

Кайо
29-07-2014, 15:09
Спират,глобяват,ако искат за затъмнени жамци........Μη ορατός οδηγός και επιβάτες (φιμέ τζάμια)-80€,демек шофер и пътници които не се виждат(затъмнени жамове).

http://www.policenet.gr/portal/ext/parabaseis.html тва са сите глоби,ползайте Гуглето Транслатор

Затамнени жамци само ако са фабрично поставени.
Теглич и фабричен само ако имаш и регистрирано ремарке,трейлер....
Светлини през деня не са задължителни,препоръчително е даже да не ги пускаш,пуснати денем светлини издават,че мпс-то е чуждестранно.;)
Антирадари,радардетектори ъпсурТ.
Задължително колани и на пътниците отзад,малко дете и да реве и да се дере требва е у столче и вързано.
С деца до 12 годишна възраст не се пуши в колата.
Двд отпред с включен дисплей е забранено.....и мноу други....:)))))

Подкуп на гръцки полицай не се дава!!!!!!

dimitar_vd62
29-07-2014, 18:00
Е земи едно шуше мастика и седни преведи тва от линка де.:tooth:

Кайо
29-07-2014, 18:12
Е земи едно шуше мастика и седни преведи тва от линка де.:tooth:

Да бе.....мое и целото ЗДВП да преведа....мързи ме,а и аз си го разбирам.:tooth:

sasho_n2
30-07-2014, 08:50
Ясно...не смятам да махам фолиото, дано не се занимават с мен :-)
А докато се рових точно по този въпрос из нета попаднах на какви ли не глупости - било забранено да караш с чехли или гол до кръста, например...:choice:

RUNNING WILD
30-07-2014, 12:53
адски полезна тема браво,на мене ми намериха нож в чантата личната и ме пита на кой е и ми го размаха предупредително и ме накара да го оставя в багажника,нека да се знае къде какво.

Кайо
30-07-2014, 16:29
Ясно...не смятам да махам фолиото, дано не се занимават с мен :-)
А докато се рових точно по този въпрос из нета попаднах на какви ли не глупости - било забранено да караш с чехли или гол до кръста, например...:choice:

Това за джапанките го има,всъщност не,че е забранено но в техният ЗДВП пише нещо от сорта,че обувката трябва да обхваща-обвива стъпалото на крака,демек ако некой иска се заяде.......;)

PEPI-2ALFA
30-07-2014, 20:04
Джапанките и при нас са забранени :)

RUNNING WILD
30-07-2014, 21:58
по монтанските села трудно ще видиш някой с джапанки защото всички карат боси.

Бобби
30-07-2014, 22:15
Византиските селяни са много по смърдливи от наште....Я ги заебете тия .....:boxing:

ShoxXx
31-07-2014, 11:44
Затъмнените стъкла са по скоро бонус. В смисъл като те спрат за превишена ще се заядат за джамовете. Не че 50% от гръцките коли не са със затъмнени джамове.

На влизане в Гърция веднъж ми поискаха да смъкна задния джам, за да видят детето отзад.

Радар детектор е забранено да се носи в багажа дори.

Кайо
31-07-2014, 14:38
Затъмнените стъкла са по скоро бонус. В смисъл като те спрат за превишена ще се заядат за джамовете. Не че 50% от гръцките коли не са със затъмнени джамове.

На влизане в Гърция веднъж ми поискаха да смъкна задния джам, за да видят детето отзад.

Радар детектор е забранено да се носи в багажа дори.

А мое и рутинно да те сопрат и да ти треснат глобата за жамците.;)

ShoxXx
31-07-2014, 22:52
Рутинно мойте са си серийно така. И на тях им е ясно, че повечето нови коли от средния клас нагоре са със затъмнени джамци.

Ако си обаче с некой 20 годишен Голф с рязани пружини и черно фолио със сигурност нема как да ги убедиш, че така е излезнала от завода.

Кайо
31-07-2014, 23:11
Шокси,фабрично,не фабрично според техният ЗДВП максималното позволено затъмнение е до 70%.
Когато стъклата не са фабрично затъмнени колата даже трудно минава ГТП.
Има си процедури по узаконяването на тъмни жамци в Гърция.

Твоите жамци са фабрично затъмнени,на Сашето не,той пита аз отговарям.

Има случаи дори с гърци,спират го,глоба,и им махат,дерат фолиото....

sasho_n2
01-08-2014, 08:57
Егати гадовете...Нищо ще действам така - карам си по правилата и на късмет...До колкото разбрах, глобата е 80 евро, така че мисля да рискувам и разчитам на разумно шофиране по магистралата до Игуменица :-)

Кайо
01-08-2014, 09:53
Да за тъмни жамци глобата е 80 евро,всички глоби платени в десетдневен срок са 50% от стойноста,глобите се плащат в техните пощи ЕΛТА.

sasho_n2
01-08-2014, 11:05
Дано не ми се налага да ги посещавам, но благодаря за информацията. Тези пощи вероятно и не работят през уикенда. А на място глобата не можеш да си платиш, нали?

Кайо
01-08-2014, 11:11
Дано не ми се налага да ги посещавам, но благодаря за информацията. Тези пощи вероятно и не работят през уикенда. А на място глобата не можеш да си платиш, нали?

Цъъъъъ,понеделник-петък бачкат само,и бачкат 7:30-14:30.....
Дано не ти се налага.

ecotronic
03-08-2014, 21:03
В момента съм в Смолян и след няколко дни мисля да отида до бялото море докъм Кавала и оттам да се прибирам към София.
Минавал съм през Златоград, но оттам са доста завои в гръцко до Ксанти.
Чувам да разправят, че е по-добре да се мине през Маказа въпреки, че се удължава пътят.
Може би ще остана за 1 - 2 нощувки по беломорието, без да имам ясни планове засега.
И накрая тръгвайки от Кавала откъде е по-добре да мина - през Кулата или през Илинден?

Моля ви за всякакви съвети и напътствия.

BLUE1
03-08-2014, 23:29
През Маказа се приготви да чакаш на опашка, хубава работа направиха с това КПП ама българска, на връщане аз лично препоръчвам Илинден, Кулата е ужасно натоварен трафика.

sasho_n2
04-08-2014, 08:41
За Макза наистина има доста опашки, особено петък вечер и събота сутрин. През седмицата е по-спокоен трафика. През Златоград е спокойно, но пък пътя е с доста завой, да го имаш в предвид. Относно нощувките в северната част на Гърция, имай в предвид, че уикенда навсякъде е някакъв ад и без да имаш резервация е доста трудно да си намериш място за спане...Да не говорим ,че покрай целия този наплив Гърчолята толкова са вдигнали цените, че направо не можаш да повярвам - едни познати бяха ходили минлият уикенд на Фанари ( село в северна Гърция) - на място в събота едвам успели да си намерят стая за 85 евро/вечер ...Същото било положението и на Керамоти.

BLUE1
04-08-2014, 13:53
За Макза наистина има доста опашки, особено петък вечер и събота сутрин. През седмицата е по-спокоен трафика. През Златоград е спокойно, но пък пътя е с доста завой, да го имаш в предвид. Относно нощувките в северната част на Гърция, имай в предвид, че уикенда навсякъде е някакъв ад и без да имаш резервация е доста трудно да си намериш място за спане...Да не говорим ,че покрай целия този наплив Гърчолята толкова са вдигнали цените, че направо не можаш да повярвам - едни познати бяха ходили минлият уикенд на Фанари ( село в северна Гърция) - на място в събота едвам успели да си намерят стая за 85 евро/вечер ...Същото било положението и на Керамоти.

Сашо, в събота вечерта във Фанари без резервация 4 възрастни с 4 деца, две студия с прекрасни условия на крайбрежната улица общо 80 евро с извинение от собственичката , че било малко скъпо ама в последният момент било така. Миналата седмица аз и жена ми пак събота платихме 45 евро за двойна стая в хотела на центъра......твоите приятели просто са уцелили кофти хотел или не са се пазарили.

sasho_n2
04-08-2014, 15:19
Уау...това си е повече от добра цена за сезона.
Аз също останах втрещен от тези цени, явно не са се пазарили или търсили достатъчно.

Zlobich
04-08-2014, 18:39
Извинете ме за спам-а.
Тъй като имам бунгало в Пирин планина,с жената мислим да отскочим в Гърция да се топнем в саламурата.
Трябва ли зелена карта на автомобила да се вади? Казаха ми,че задължително големия талон на колата трябва да е в мен,а зелена карта не трябва?

Калифорния е прекрасно място за живеене ... ако си портокал.

BLUE1
04-08-2014, 19:06
Не ти трябва зелена карта за Гърция, макар, че онзи ден като си правих ГО ми предложиха да ми дадат такава безплатна която важела само за ЕС :) попитах агента що за щуротия е това и той ми отговори, че хората си искали и за това им давали. За големият талон по принцип могат да ти го изискат защото в малкият няма цялата информация, но не съм чул за случай в които да го искат за лек автомобил.

mordohy
04-08-2014, 23:16
В началото на селото, точно до селскостопанския кран има едно бозуки. Ако са ви помислили за закъсали от него......

Иначе е добре да си резервираш предварително. Нета е пълен с предложения.

sasho_n2
05-08-2014, 08:51
Извинете ме за спам-а.
Тъй като имам бунгало в Пирин планина,с жената мислим да отскочим в Гърция да се топнем в саламурата.
Трябва ли зелена карта на автомобила да се вади? Казаха ми,че задължително големия талон на колата трябва да е в мен,а зелена карта не трябва?

Не ти трябва Зелена карта. ГО важи за целият ЕС + Сърбия. Вземи си големият талон, за всеки случай. Попринцип в Гърция не съм видял никъде да има патрули, които са спират и правят проверка на документи. Полицията пристига, в случай, че има станало проишествие или нарушиш правилата за движение.

Zlobich
05-08-2014, 09:53
Благодаря за информацията колеги.

Zlobich
05-08-2014, 21:05
A Днес взех,че си прочетох и полицата :bangin:

stelt
05-08-2014, 21:29
Лошото е, че всичко е написано на кирилица. Ако някой в друга държава се опита да разбере за какво става въпрос- няма шанс.

dimitar_vd62
05-08-2014, 22:00
A Днес взех,че си прочетох и полицата :bangin:

Аз ли не мога да схвана или смърта е или трайна или временна или трайна загуба.:gruebel:

Zlobich
05-08-2014, 22:01
Ами сега :choice:
Незнам как да го тълкувам.

Кайо
06-08-2014, 10:54
Ами сега :choice:
Незнам как да го тълкувам.

Спокойно,по полица,талончето и лепенката на джама след много мислене вдеват,че имаш ГО.;)

Nimi
07-09-2014, 10:57
В линка с правилника има нещо за децата под 12г възраст. В смисъл, че май трябва да са на допълнителна седалка или детско столче.

Някой знае ли нещо повече по въпроса? Че моята девойка е на 11г но вече е колкото мене почти. Но това не пречи да съм леко притеснен.

Винетки имат ли Гърците? Никъде не прочетох нищо за това.

PEPI-2ALFA
07-09-2014, 23:11
Винетки няма, има платени участъци от магистрали.

Кайо
08-09-2014, 22:22
В линка с правилника има нещо за децата под 12г възраст. В смисъл, че май трябва да са на допълнителна седалка или детско столче.

Някой знае ли нещо повече по въпроса? Че моята девойка е на 11г но вече е колкото мене почти. Но това не пречи да съм леко притеснен.

Винетки имат ли Гърците? Никъде не прочетох нищо за това.

Винетки няма,столче или подложка ти трябва за детето.