View Full Version : Боядисване
От известно време се замислям да извърша минимална интервенция върху някои части от колата. Предната маска и двете лайсни над страничните прозорци са с излющен лак и придобиха различно червен цвят от останалата част от колата :evil: . Та искам да питам от къде мога да си взема примерно спрей със съответния цвят, как се определя кой е той, колко би струвало и т.н.
Смятам да го направя само с маската - лайсните вече ще е майстор. Навремето когато ми боядисваха едната кола потренирах доста с майстора. Поне за една маска съм убеден че ще се справя. Все пак ще е по-добре от сега :frown:
От известно време се замислям да извърша минимална интервенция върху някои части от колата. Предната маска и двете лайсни над страничните прозорци са с излющен лак и придобиха различно червен цвят от останалата част от колата :evil: . Та искам да питам от къде мога да си взема примерно спрей със съответния цвят, как се определя кой е той, колко би струвало и т.н.
Смятам да го направя само с маската - лайсните вече ще е майстор. Навремето когато ми боядисваха едната кола потренирах доста с майстора. Поне за една маска съм убеден че ще се справя. Все пак ще е по-добре от сега :frown:
Значи по принцип има номер на боята,по който се определя каква точно боя трябва да вземеш.Като ти определят оригиналния цвят на колата се прави сравнение с цвета,който е в момент,т.е колко е изсветляла.До колкото знам тези бои не се предлагат под формата на спрей,а и ако искаш да стане както трябва със спрей нищо няма да направиш! :idea:
Ако можеш сам да си боядисаш маската и лайстните е най-добре.Аз понеже не мога ,пък и нямам техника, си дадох колата на бояджия.
Аз боядисах огледала,прагове и дръжки на вратите.За което дадох 100 лева.
Не знам дали е много или малко но резултата е добър.
До колкото разбрах боята е най-скъпата работа.
Аз си дадох капачката на резервоара и в магазина са нагласили боята перфектно.
Номера на боята се намира на задния капак отстрани вляво. Обикновено е черен етикет с цифра (а може и некоя буква да имаше :gruebel: ). Конкретно за мойта си спомням, че алфа ред номера е 130. Но както знаем всички алфа ред е доста разтегливо понятие :D
оффф
НЕ става само с номера на боята :idea:
дълго е да обяснявам
идете на колорист - той знае кво да прави (е стига да си разбира от работата)
при различен от червения цвят може и да стане ОК
Е затова съм писал, че алфаред е разтегливо понятие. Естествено оставя се и вратичката на резервоара за жокер :wink: Просто исках да споделя къде се намира въпросния номер
ultrashock
15-03-2007, 12:44
Speeder кажи къде да си натъкмили точно цвета че на майка ми полото наскоро боядсивахме калник и бояджията се е справил супер, обаче жвета се различава леко! Аз също имам да боядисам капак, задна врата(долната част), и двете задни лайсни!
Speeder кажи къде да си натъкмили точно цвета че на майка ми полото наскоро боядсивахме калник и бояджията се е справил супер, обаче жвета се различава леко! Аз също имам да боядисам капак, задна врата(долната част), и двете задни лайсни!
Да ти кажа и аз не знам точно от къде майстора е купил боята,но ми каза че работи с Helios(Словенски са май). Сигурно боята е купена от Пловдив. За София не знам нищо.
Порових се и намерих тоя адрес:
Палитра - Хелиос ООД
Област Пловдив
Адрес Пловдив, бул. Освобождение № 3, Хотел Ес Пи Ес, офис № 219
Тел 032682846
Факс 032682846
Уеб сайт
E-mail palitrahelios@abv.bg
Може на някой да му свърши работа.
Палитра Хелиос не произвеждат ли бои
едни прословути маслени и темперни
поне едно време на боите, с които рисувах, пишеше Палитра
а после май пишеше Хелиос, преименуваха ги
поне за темперите качеството остана същото като на старите - т.е. плачевно :roll:
аз от тях авто-боя не бих си купила, я проверете по-задълбочено
JORDANGT
15-03-2007, 20:45
поне за темперите качеството остана същото като на старите - т.е. плачевно :roll:
Не знам на колко години си,но тези боички както и други подобни носеха марката "Хемус" :P
А иначе на "Симеон" има 2/3 магазинчета за тониране на бои,а също пълнят и спрей :idea:
Аз това имам в предвид:
http://www.helios.si/eng/index.php
Не ги знам колко стока са, но съм доволен от резултата.
Не знам на колко години си,но тези боички както и други подобни носеха марката "Хемус" :P
А иначе на "Симеон" има 2/3 магазинчета за тониране на бои,а също пълнят и спрей :idea:
п.п. в гимназията ги ползвах в големи количества ;)
намираха се и от старите им производства и от новите, преименуваните, всичко мейд ин с. Спанчевци
и сега има с новите етикетчета
проблемът им е че всяка тубичка беше с различен цвят (но с едно име), различно количество разредител, а често като пише бяло, се оказва че си взел черно
тия хора думата Стандартизация не я познаваха
сега ако са ги купили някоя голяма фирма може и да ги е вкарала в правата вяра :twisted:
Спрей могат да ти направят какъвто цвят искаш,стига да имат машина за пълнене.Тук в Сливен в един магазин за автобои на SPIESHECKER има такава. :!:
Ако имаш опит със спрейовете ще се справиш,стига да не пръскаш сив металик че тогава ще стане на зебра :wink:
Мога да ти дам един съвет за пръскането и той е да го правиш на сянка и на топло-поне 20 градуса за да не ти се разтече боята. Ако е обикновенна акрилна боя пръскаш една ръка на мъгла,тоест да се омъгли само детайла,втора ръка по плътна и при третата наливаш хубаво но внимателно. Ако е около 20 градуса чакаш по 10тина минути между ръцета. Принципа е такъв-топваш си пръстчето в някой напръскан край дето не се вижда и ако боята става на конци пръскаш следващата ръка.
Ако боята е Металик се пръска като акрилната но има малко разлики-Базата я пръскаш на 3-4 ръце с 10 мин пауза между тях....след това пауза колкото искаш и следва лака който е 2 ръце.
Излишно е да казвам че не трябва да духа вятър. :lol:
Аз докато се наканя да боядисвам, се оказа че братовчед ми /собственик е на сервиз в Стара Загора/ обеща да я напръска, като ще му платя само боята. :D :D :D . Така и така щял да ми прави другата кола...... комплексна услуга един вид :D
Но благодаря за съветите. Някой ден може да ми потрябват...