PDA

View Full Version : Срещу Войната по пътищата (гласувайте за да помогнете)

Aquila
19-03-2007, 05:35
Здравейте,

Пускам тази анкета,защото както на много от вас така и на мен ми е писнало от т.нар. "Война по пътищата".

Последната седмица беше наистина кървава,загинаха много млади хора. Утре започва нова седмица и се чудя и тя ли ще е такава,ще четем ли теми като тази http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=10309 или ще можем спокойно да се качим на колите си,с надеждата,че всичко ще е наред? Отговорът за съжаление е,че положението става все по-лошо или поне така сочат статистиките където пише "През периода от 01.01. до 31.12.2005г. на територията на столицата са регистрирани 37318 ПТП с 107 загинали и 2725 ранени. В сравнение със същия период на 2004 година има увеличение на ПТП с 5773 броя /18,3 %/, на загиналите с 3 лица или 2,9% и на ранените лица с 642 или 30,8%. " ( източник - http://www.kat.mvr.bg/analiz.htm)

Както виждате това е доклад само за столицата,опитах се да намеря за цялата страна но не успях.Може би незнам как и къде да търся,а може проблемът да е в това,че няма достатъчно информация.За сравнение се опитах да потърся в чуждестранни сайтове...сравнение няма... за секунди намерих достатъчно сайтове,за да се чудя от къде да започна.В един от първите намерих ето тези данни http://www.securiteroutiere.gouv.fr/IMG/pdf/IC.pdfНе е нужно да знаете какъвто и да е език ,за да разберете още от първата таблица,че от изброените страни само в три са се увеличили пътните произшествия през периода 2003-2004г. А смъртните случаи,само в една.Във всички други показателите са отрицателни. ( Deaths within 30 days - има се впредвид броя на починалите до 30 дена, след като са претърпяли пътно произшествие)

С риск да се повторя,пускам тази тема/анкета, за да се помогне с нещо за намаляването на броя на жертвите по пътищата.Мисля,че отварянето на нова тема или още по-добре на нов раздел посветен на пътната безопастност може само да бъде от полза.В интернет има достатъчно информация - анализи,статистики,видео материали,които могат да бъдат полезни.Също така всеки от нас може да дава и практически съвети,за да направим един добър "наръчник" за пътната безопастност,който някой ден може да спаси живот.

Замислете се в коя част на форумите най-често намираме клипове като този - http://www.youtube.com/watch?v=1TncxvCrGjY и къде трябва да им е мястото.

Dodo 155
19-03-2007, 09:29
Гласувам с ДА, защото това че КАТ, Полиция и т.н. не си вършат работата, не значи, че не може да си помогнем ние :idea:
Много хубава идея и инициатива :idea:
Ако ние даваме пример на пътя, то индиректно ще влияем и на останалите :wink:

raitchev
19-03-2007, 10:45
гласувах да се направи тема по вапроса:), не че ще спрем катастрофите но ще може тук да пишем за рискови участаци по пътищата в бг, а те са много.

един такъв е разклона за село мрамор на който преди два дни стана брутална катастрофа..
веднъж ми се случи точно там през ноща да карам от селото към софия. няма осветление няма знаци че излизаш на главен път изведнъж се озовах на околовръстното с 80км ....

търтей
19-03-2007, 10:49
мен нещо не ми става ясно как като отворим тема/раздел/каквото там ще се намалят катастрофите?
за съжаление в бг катастрофите са резултат от много комплексни фактори, малка част от които са пряко свързани с начина на каране

само за пример

милото ми родно село:

според данни на главния архитект има движещи се коли със сф регистрация 1 000 000 (един милион) - и това без да се отчитат колите които се движат в сф от прованса - пътните артерии на града са сметнати за максимум - познайте - 250 000 (4 пъти по-малко)

е - как да не стават катастрофи ...

pent
19-03-2007, 11:27
раздел/важна тема няма да намали произшествията...

това което може да направи обаче е подобен на ефекта на огромния надпис върху цигарената кутия!

lazy
19-03-2007, 12:04
И кой е отказал цигарите заради надписа ?
Не е ли по-добре драстични увеличения на глобите за фрапантни нарушения ? Голям праз, че ще се увеличи корупцията . Когато някой се изръси здраво, без значение къде и на кого, може би ще се замисли малко следващия път. Иначе всеки пишльо без книжка може да се напие като мотика и да се качи на колата - щото тати ще плати после двайсе уева и няма проблеми ...

Pinky
19-03-2007, 13:57
според мен, не е нужно да се увеличават глобите. Достатъчно е да се налагат съществуващите в момента.

търтей
19-03-2007, 13:58
глобите не помагат
глобите нямат възпитателен ефект
с бой не се поумнява
:idea:

Aquila
19-03-2007, 14:47
За тези,които гласуваха с НЕ и останалите,които мислят,че проблема е в КАТ - чудо за два дена не очаквайте,идеята е с подобна инициатива да се даде пример,който съм сигурен,че ще бъде последван и от други форуми.
Важното е да се промени манталитета на водачите,особено на младите,да се информира за риска при каране след употеба на алкохол,при висока скорост,при намалена видимост,с неизправен автомобил. Не е нормално,че хлапетата,които висят в Тунинг.бг четат всеки ден как някой батко е карал с 200 в града а да не знаят колко време и какво разстояние са нужни за да спрат от 100 км/ч. или с колко се намалява видимоста при употреба на алкохол.
Казвате,че КАТ не си вършат работата,това не е извинение и не глобите ще променят манталитета а точно такива кампании,които в момента може да изглеждат смешни на много хора. Имам възможноста да видя как става в други страни,в които произшествията намаляват всяка година и определено мога да кажа,че ролята на полицията не е по-голяма от тази на инициативите на самите граждани.
Според мен трявва да има информация за отговорноста,която всеки от нас носи сядайки зад волана.

BatVas
19-03-2007, 15:03
Ами проблема не е в глобите , а в прилагането им.Кат да си вършат работата , а не да гледат да гушат Да Ви кажа ли, че сега не се заяждат за висока скорост - щото радарчетата с памет и хита е да застават на места където се изпреварва неправилно или може да застъпиш лента.
Три пъти и все за застъпена лента (ака неправилно престрояване) в рамките на 2 дни. равносметката е едно актче +2х10 лева(аз се возих, не съм карал, не бях моята кола) Най наглото беше със скорост 40 км час се движим щото пътя отбит с някакви табели и знаци да се чудиш накъде - един тир се чуди на куде да хване - авариики , спирачки - подминаваме го с 40 км/ч и хоп......10лева. А можеше да помагат на движението - ама не застанали на тактическо място да виждат кво става , а ти да не ги виждаш :evil: Пък то с 40 км при условие , че движението е в една посока (не е двупосочно) :evil:
Най-важния контрол е за младите шофьори (курсове, знаци по колите, стриктни мерки срещу тях и за АЛКОХОЛ да са безкомпромисни) Щото ако обърните внимание на последните катастрофи - водачи от 17 до 21 години и водач употребил алкохол.

П.П. В учредителния Акт на клуба е записани , че се борим за безопасно движение.

търтей
19-03-2007, 15:07
така де
оправията не е в увеличаването на глобите а в превръщането на кат от наказващ в предпазващ орган
основната им цел трябва да не да се скрият (зад две купи сено и струпани дини - което им е обичайна практика на прав път с идиотско ограничение 40) и да чакат да направя нарушение, а така да се изтъпанят "насред пътя" че да ги видя от 10 км и съответно да карам според закона

та затова тук във форума нищо няма да направим - щото законите ги пишат едни чичковци/пишлемета в парламента - а тук не е мястото за политически дискусии струва ми се

Aquila
19-03-2007, 15:23
Колеги моля ви не обръщайте темата в това дали КАТ си вършат работата или не :!: Подобни тема до сега са били дискутирани много пъти.Мисля,че е време да престанем да прехвърляме вината на някой друг ,говорим за спасяване на човешки животи :!:

До сега темата е видяна 200 пъти, има само 33 гласа ,18 от тях смятат,че или не е нужно да се прави нищо или просто трябва да се отдели нова тема, малцинството са за нов раздел.С други думи малцинство са тези,които отдават истинско значение на въпроса.

Погледнете подписа и аватара на колегата Пент :!: "НЕ СТЕ САМИ" , надпис,който всеки от вас е видял в последните седмици поне няколко пъти и това го е направило съпричастен към това ,което става в Либия. Цяла България се мобилизира и този надпис стана символ. Може политиците да не си вършат работата,както и КАТ,но ето,че една такава кампания накара много хода да се замислят.
По форумите има десетки хиляди потребители ,което изобщо не е малко като за начало :!: :!: :!:

търтей
19-03-2007, 15:26
потребители много да
само че да се организират срещу какво?
срещу собствената им глупост?

т.е. аз лично не виждам конкретната идея

ПС и още нещо - ако това не е работа на кат то тези (ще им спестя епитетите) трябва да бъдат уволнени до един :idea: - щото за ко да им плащам заплатата?

Aquila
19-03-2007, 15:36
потребители много да

ПС и още нещо - ако това не е работа на кат то тези (ще им спестя епитетите) трябва да бъдат уволнени до един :idea: - щото за ко да им плащам заплатата?

Търтей след като образовани хора като теб не виждат идеята,какво остава за останалите :!:

ЕТО ТИ ИДЕЯТА
http://img138.imageshack.us/img138/5750/vesewo1.th.png (http://img138.imageshack.us/my.php?image=vesewo1.png)

Май пак не я виждаш тази идея :!: Ще ти помогна ,погледни тук ,може и да се сетиш http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=10309

търтей
19-03-2007, 15:41
адаш - проблемът както написах вече не в начина на каране на българите а в доста други неща, които обаче доста трудно ще се променят в обозримото бъдеще

мен това не ми харесва и аз правя каквото мога за да го променя :idea:

но пак казвам - не ми се говори за политика

Aquila
19-03-2007, 15:46
Начина на каране е причина за смъртни случаи навсякъде по света. Аз също не искам да говоря за политика и за това не сам пуснал тема с цел запълване на дупките по пътищата или против корумпирани полицаи и т.н. а с цел променяне на начина на каране :!: Повярвай ми такива нищожни кампании помагат :!: Просто трябва време за да се промени начина на мислене,особено на младите водачи.

търтей
19-03-2007, 15:52
Повярвай ми такива нищожни кампании помагат :!:

аз за това съм напълно съгласен

но

според мен броят на катастрофите заради лошо каране процентно е много
нисък - основната причина е дупки, липса на маркировка и знаци, неадекватните действия на кат, лош закон за движение по пътищата, не добре функционираща съдебна система и прочее

лошото каране поради купена от тате книжка е политически проблем - защо що да не си купи книжката пишлемето место да се мъчи да научи нещо като за 5 лв на куката нещата се оправят в 90% от случаите?
как да накараш някой да не минава на червено като ББ примерно се ползва със специален режим на придвижване? (стоичков - кой беше па тоа - има синя лампа и прочее примери)

raitchev
19-03-2007, 16:09
всичко се свежда до едно да се спазват правилата за движение....
според мен 90 % от проблемите идват от хора който си мислят.. "квоо от това че е непрекасната линията дай да го резна тоя че ме дразни" и други подобни и това се далжи от начина по който се учат.
и тук се сещам за една безумна простотия отмяната на полигон от изпитите, по цял ден съм свидетел на невероятни маневри разбиратели просто няма такива....

търтей
19-03-2007, 16:12
само да кажа в случай че някой ме е разбрал погрешно - ползата от кампания, гражданска инициатива "АЗ НЕ КАРАМ ПИЛ" и "АЗ МОГА ДА КАРАМ БАВНО - А ТИ?" ще е голяма

дори може клуба да пусне няколко такива лепенки - примерно за задния номер :idea:

raitchev
19-03-2007, 16:18
а може лепенка АЗ НЕ КАРАМ ПИЛ, ВЕЧЕ!:))

lazy
19-03-2007, 17:38
така де
а така да се изтъпанят "насред пътя" че да ги видя от 10 км и съответно да карам според закона

добре адашче, и знаеш ли кво ше направиш като ги подминеш - ниско над тополите ... И колко катаджии трябва да има в Бг, за да се изтъпанят на всеки 10км ?
Едно нещо ми е много интересно - като му разбият на някой колата и първото нещо, за което се сеща е Крумовите закони. Сега всички дружно - да не се пипат глобите. Некъв разумен аргумент ? Щото аз ще ви питам всички - ако ви треснат 500 Еуро за превишаване на скоростта или алкохол, няма ли да се замислите преди да съгрешите ? Ще се замислите и още как. Естествено това трябва да е съпроводено с много внимателна проверка на всички съществуващи ограничителни знаци, за да не ми сложат ограничение 60 на хубав и прав участък.

търтей
19-03-2007, 17:49
Естествено това трябва да е съпроводено с много внимателна проверка на всички съществуващи ограничителни знаци, за да не ми сложат ограничение 60 на хубав и прав участък.

виж как сам се сещаш

второ няма да ми пука щото ако сега минавам с 10 лв вако дигнат глобите ще минавам с 20 - примерно

та проблемът просто не се решава така - т.е. трябва да се почне то другаде;)
самите ние трябва да се променим

щото при арабелите (дето дружно им викаме цигани) съм участвал в следната картинка - 0330 кръстовище със светофар в краен квартал - пътят прав и имаш видимост на 10 км - свети червено и си седиш като пич - та висяхме 20 минути докато дойде една патрулка и ни каза да мръднем малко напред щото бил със сензор за налягане светофара и нямало да светне зелено (бях спрял малко по-далеч от бялата лента)

само дето пак там корупция при полицаите НЯМА :!:

тест за алхол също няма :wink:
и дупки няма

lazy
19-03-2007, 21:56
дай сега и глобите при арабелите, тази за алкохола може да не ми я казваш ;)

BatVas
20-03-2007, 11:19
Проблема не е в флобите - те сега нали вече са от скъпите(пак ги вдигнаха)
И какво става - нищо.
Сегашните глоби са много по високи от глобите в Германия и Англия - съпоставени с дохода. Не е проблема в размера на глобите.

lazy
20-03-2007, 14:17
Точно там е проблемът, нека станат по-високи пък ще видим ;)

mim
20-03-2007, 14:30
ей ви едно примерно разсъждение:
ако глобата е да речем 20 лева - фишче някакво, си казвате - ами по-добре да си го платя, отколкото да му бутам на фуражката рушвет :twisted:
..................
днес, в 10:40 цариградско шосе, посока младост ремонтират нещо по шосето, посред бял слънчев ден, натоварване на макс
верижна катастрофа, бая смачкани коли, дано няма никой пострадал

по белия свят тия ремонти се правят нощем, добре осветени и означени
...
глобите не спират само до определена сума, а и до арест/затвор/обществено полезен труд и някак си си мисля са по-възпитателни
..............

(едни такива разхвърляни мисли по въпроса)

единственият еднозначен отговор е: Карайте внимателно! всичко друго може да се изроди в политиканстване

BatVas
20-03-2007, 16:44
Точно там е проблемът, нека станат по-високи пък ще видим ;)

Ами те станаха - има и отнемане на книжка и т.н.т - ама ей го на - пак има катастрофи миналата седмица.
Между другото ЗзДП е ремонтиран 12 пъти за последните 6 години - то не можем да му следим промените - камо ли да спазваме. След всичките ремонти нищо не се подобрява - значи не е нито от глобите , нито от закона - остава инфраструктурата и контролните органи и съзнанието на хората (което пък се променя от първите две пак)
Щото ако на всяка кола има камера която записва цялата смяна на КАТ (уредите за контрол) - както в САЩ- малко трудно ще вземат рушвети. Отделно да се направят групи за контрол на КАТ от по висши цивилни техни колеги - които да предложат подкуп и ако приеме катаджията - аут + дело. Да видим тогава дали няма да се спазват правилата. А те какво - вдигат глобите - какво следва - вдига се мизата на пътя , че даже сега им разрешиха да събират до 50 лева на място - даже вече ще подаваш парите открито - щото никой не знае дали не плащаш фиш :!: :!: :!:

lazy
20-03-2007, 17:17
Васко, кво значение има корупцията ? Вдигала се мизата ? Ми чудесно ! Нали се плаща, кво значение има на кого ? Ако знаеш, че ще олекнеш с 500Еуро за две чашки, дали ще ги жулнеш ? Що има престъпления - ми щото няма наказания ! По спомен - когато обявихте за Солун, един от първите коментари беше колко е глобата за превишена скорост в Гърция. Да позная ли от три пъти дали няма да бъдем примерни там ? И да позная ли как ще се кара тук ? Или там ще сме с едно съзнание, пък тук с друго ? Тц, там ще олекнем здраво, ако ни гепят ;)

Aquila
20-03-2007, 20:20
Колеги пак ще ви помоля да не обсъждате корупцията точно тук, идеята на темата е съвсем друга,а именно да се направи нещо подобно.
http://img252.imageshack.us/img252/2038/roadsafetyrt4.png (http://imageshack.us)

Мисля,че всеки ако даде по един такъв пример (също и видео материали) в определена за това тема,ще се събере много полезна информация.Автомобилен форум сме нормално е да има тема за сигурноста.

odisey
26-04-2007, 20:07
Колкото повече се говори толкова по голяма вероятност има да му влезе на няко в съзнанието...

odisey
26-04-2007, 21:14
не знаят колко време и какво разстояние са нужни за да спрат от 100 км/ч.

Интересно ми е от хората БЕЗ АБС колко са отишли някой път да се поупражняват в спиране с отпускане и бързо натискане на спирачката отново? Или го знаем как става само на думи? Аз веднъж попаднах в една такава ситуация в София с блокиране на колелата. Малко упражнения (30ина мин. занимаване само със спиране, не е толкова много) биха били много полезни в случая. То и за тия С АБС важи де ... :wink: Ето това е отношение например. Или да отиде човек на някой полигон и да види аджеба какво става когато поднесе колата например. И да види че изобщо не е шега работа като попадне в екстремна ситуация (тва за тия с голямото самочувствие). Има една интересна книга ама не си спомням къде ми попадна - от един автомобилен състезател е , казва се "Безопасна скорост" и я има в нета на БГ. Доста е интересна...

А филмчетата в http://www.youtube.com/watch?v=lEKSx-pl ... ed&search= (http://www.youtube.com/watch?v=lEKSx-plqpE&mode=related&search=)
там има доста по темата са доста показателно какъв е подходът в нормалните държави към въпроса с карането - не глоби, пропаганда му е майката :P

cvetelin
27-04-2007, 08:08
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ И СЛЕД 1000 ГОДИНИ ПАК ЩЕ БЪДЕ ТОВА!!!!
Защо всеки търси проблемите в другия. Корупция, КАТ и т.н. Защо?
Колко пъти всеки един от вас е карал с превишена скорост и колко пъти е правил неправилни изпреварвания и куп още нарошения?Колко замисле те се!!! Недейте да търсите проблемите в кат и другите ... те не са виновни за цялата тази глупост ... виновен е този който се мисли за смел и безсмъртен. Прав му път кат иска да се пребива, да се пребива ... въпроса е, че страдат и невинни!!!
Проблема не е в КАТ, Корупция или лоши пътища. Проблема е в главите ни! Ще минат поколения докато се изчисти това българско съзнание. Това развалено българско съзнание ... "дай ша пиеме по 1 и аз ша са прибирам" ... да ама с 1 .... не става...

Прочетете статистика колко млади хора бягат от България и колко умират по "родните" ни пътища. На къде отиваме ?

Напълно съм съгласен с новите закони.ДАНО ДА ГИ ПРИЕМАТ И ДА ВЛЕЗНАТ В СИЛА!!! Който кара пиян да му се отнема за винаги книжката. Който направи ПТП в следствие на алкохол и пострадат невинни... пак + затовор !!!
Така да стане!!! Като полежиш малко ... 2 3 годинки да видиш следващия път ще пиеш ли !!!

Нека се отвори един раздел във форума и да подкрепим всички една кампания. Ако трябва и стикери и всико необходимо!!!

Господ да ни е на помощ по пътищата!! Карайте умно!!

http://news.ibox.bg/news/id_1461539576 :kiss: :bravo: :big_bow_down:

Lame_0ne
30-04-2007, 18:13
Колкото до тренирането на спиране, според мен това е основно правило за всеки шофьор, ако не може да спре, по-добре да не кара толкова бързо или изобщо да не кара. Много пъти през ноща, когато няма коли и е валяло дъжд съм се опитвал да спра на паваж с блокиране на колелата, повярвайте ми, ако карате с 80Км/ч и натиснете педала на спирачката до край, все едно не сте я натиснали, продължавате си със същата скорост. На мокър асфалт е подобно, но-мааалко по-добре, колата ми няма АБС, опитайте и Вие така като мен, ако вече не сте го направили, дали е истина или не.

trustworthy
30-04-2007, 22:02
Аз имам кола с АБС, но карам и такава без АБС. Определено с втората при критична ситуация няма възмножност да се избегне блокирането на колелата, колкото и да е тренирал човек. Това да натиснеш, че после да пуснеш и да натиснеш достатъчно премерено за оптимален спирачен път....заеби, вече си се ботурясал

TaNo
30-04-2007, 22:07
Колкото до тренирането на спиране, според мен това е основно правило за всеки шофьор, ако не може да спре, по-добре да не кара толкова бързо или изобщо да не кара. Много пъти през ноща, когато няма коли и е валяло дъжд съм се опитвал да спра на паваж с блокиране на колелата, повярвайте ми, ако карате с 80Км/ч и натиснете педала на спирачката до край, все едно не сте я натиснали, продължавате си със същата скорост. На мокър асфалт е подобно, но-мааалко по-добре, колата ми няма АБС, опитайте и Вие така като мен, ако вече не сте го направили, дали е истина или не.

Определено си прав за това което казваш това би трябвало всеки да го знае или ако не сега да го запомни добре! Аз определено съм за създаването на (Да има сайта/форума/ място за борбата с "Войната по пътищата"?) подкрепям идеята и успех!!!

Alfoso
01-05-2007, 14:20
Това,че няма маркировка по време на ремонт на определен очастък от пътя е един голям проблем.Аз лично виждам много нелогични мерки(меко казано) в цялата система.
Последния път когато ходих до Пловдив имаше ремонт на пътя (този ремонт се проточва вече 2ра година и не могат да направят една настилка,но тва е отделен въпрос)Та,караме си и непосредствено след десен завой се явяват 2-3 знака забучени върху купчина пръс :!:
За щастие се движихме с ниска скорост и се реагира на време.НО,защо ли имаше 15 метра следи от спирачен път,изкривен знак и разровена пръс ...
Та за това говорим уважаеми сънародници и колеги.

Aquila
01-05-2007, 17:06
Това,че няма маркировка по време на ремонт на определен очастък от пътя е един голям проблем.Аз лично виждам много нелогични мерки(меко казано) в цялата система.
Последния път когато ходих до Пловдив имаше ремонт на пътя (този ремонт се проточва вече 2ра година и не могат да направят една настилка,но тва е отделен въпрос)Та,караме си и непосредствено след десен завой се явяват 2-3 знака забучени върху купчина пръс :!:
За щастие се движихме с ниска скорост и се реагира на време.НО,защо ли имаше 15 метра следи от спирачен път,изкривен знак и разровена пръс ...
Та за това говорим уважаеми сънародници и колеги.

Ако има тема в нея,ще може да се сигнализира за подобни проблеми по пътищата...

odisey
02-05-2007, 15:26
ето примерни теми, които могат да се обсъждат :?:

-техника на каране
-опасни места по пътищата
-лични преживявания, разкази
-съвети, акъли към другите

odisey
04-05-2007, 11:31
вижте колегите от пежо какво са измислили по въпроса

http://peugeotclub.info/forum/viewforum.php?f=39
http://peugeotclub.info/forum/viewforum.php?f=5

като гледам доста хора има които четат темите мисля че е полезно за всички

cvetelin
04-05-2007, 11:33
вижте колегите от пежо какво са измислили по въпроса

http://peugeotclub.info/forum/viewforum.php?f=39
http://peugeotclub.info/forum/viewforum.php?f=5

като гледам доста хора има които четат темите мисля че е полезно за всички

иммено за това става реч. тря един нов раздел и вътре да се казва всичко...
ма дъл ша стани ..

odisey
10-05-2007, 14:01
http://www.rally-club.net/articles/bezop.htm

ето една интересна книжка

ше има ли раздел в крайна сметка ?

Aquila
11-05-2007, 16:37
ше има ли раздел в крайна сметка ?

За момента няма да има

Mind_Control
11-05-2007, 17:19
потребители много да

Подкрепям това мнение!

от инициативи по форумите няма никакъв смисъл. трябва в КАТ да си оправят положението и да престанат да са подкупни!

Аз ще ти дам един пример- самият аз карах много "селски" като си мислех, че правилата не важат за мен. И така докато не останах с 10 точки и от тогава буквално в града повече от 60 не вдигам, а на извънградско се пазя да не превиша скоростта като дявол от тамян! Това е единствения начин- със изпълнение на санкциите, които са достатъчно строги, ако има кой да ги прилага.. Да не говорим, че ако го направят така, че и глобите да ги събират, тогава още повече ще се замислят хората.. Така, че трябва в тази посока да се работи, това, че ще видя малко размазан на асвалта мозък на някаква снимка или билборд няма да ме трогне много, при положение, че имам някаква съвест, а тия дето карат с 200 в града пък ептен им е през оная работа!!

odisey
11-05-2007, 17:59
Ето моето мнение:

Значи да се прехвърля отговорността към КАТ си е чисто измиване на ръцете. Се едно да обвиним за глобалното затопляне слънцето че свети много силно. Нашият КАТ е умряла работа там никаквви шансове няма.
Отговорността за внимателното и безопасно шофиране е в самите водачи. Нито дупките са ни виновни нито пътната полиция. Манталитетът ни е такъв. И той не може да се промени. Става въпрос за хора които имат мозък в главата си:) според мен има много хора, които не осъзнават в момента (било то защото са млади, или шофьори отскоро) но които могат да бъдат убедени в това колко сериозно е положението. На един човек колкото повече му се набива в главата една мисъл той почва да свиква с нея. Не е едно и също да тръгнеш извън града да караш и преди това си видял 5 размазани коли и ако съответно не си видял. Наистина има тъпи парчета, на както казах за тях не става дума. Във тунинг.бг форума вижте просто какъв голям раздел има за това. Мисля че има полза. Освен това едно е да четеш чужди форуми, а друго е твоя. Не знам. Поне една важна темичка сложете отгоре някъде да се вижда за първо време. А по натам ще си покаже...
Поздрави!

odisey
11-05-2007, 18:02
А освен това всички ще се съгласите според мен, че ако някой ви разкаже как е катастрофирал поне мъничко ще внимавате да не направите същото, дори и само мислено.

А една темичка за техики на шофиране? И тя ли би била безполезна?

Aquila
11-05-2007, 19:25
Ще се опитам да обясня още веднъж с каква цел пуснах тема, защото въпреки,че във всички мнения има много истина мисля,че някъде идеята за нова тема или раздел се разбира малко погрешно.

Имам възможност да наблюдавам как в други страни правителството и хората се борят за да намалят произшествията по пътищата, и съответно да видя какви са резултатите. От там и идеята за тази тема.

От страна на държавата основните мерки , които се предприемат са :
- по-строги закони
- преработване на опасните пътни участъци
- поставяне на автоматични радари, на места с повишена
концентрация на произшествия
- национални кампании за информиране на водачите за опасностите
при шофиране
- постоянна инфомация за състоянието на пътищата
- работа с производителите на коли за подобряване сигурноста на
автомобилите
- разбира се подържане на пътищата

До тук всички колеги, които писаха,че това не е наша работа а на държавата са абсолютно прави. НО това,което се наблюдава в много страни е, че известно време след започването на националните кампании от страна на държавата много хора променят начина си на каране и също така не са малко тези ,които се опитват да помогнат като :
- се създават форуми в интернет с цел информиране
- раздават се листовки по дискотеки и други обществени места от
доброволни организации или всеки , който се сети да разпечата от
интернет
- при излизане много хора си определят един , който ще кара и няма
да пие, даже има сайтове в които може да се влезне в контакт с
такива хора за тези, които искат да пият, има и дискотеки, които
извозват хората с рейсове за да не им се налага да идват с коли
- има някои , които дори да организират купон в тях, просто
разпечатват листовки против алкохола зад волана за да няпомнят
(колкото и абсурдно да звучи)

... и много други.

Второто колкото и да звучи странно е доказано, че също помага за променяне на съзнанието на хората.

Идеята на темата е не, да правим това,което зависи от правителството (първата част) , а малкото, което зависи от нас - информиране за опасни участъци, предоставяне на полезни съвети под всякаква форма ( филми,статии, статистики и т.н) и най-вече комуникиране между хората, което най - много помага.

Надявам се да сте ме разбрали от там нататък, който трябва да реши, ще уважим решението :wink:

odisey
30-05-2007, 18:29
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1052189

koolio
30-05-2007, 19:21
При тежка катастрофа край Плевен загинаха мъж и жена. В тежко състояние, с опасност за живота е 7-годишно момче, предаде БНР.

Инцидентът е станал около 13.15 часа на главния път Плевен - София в местността „Хумата".

По неизяснени за сега причини лекият автомобил е навлязъл в насрещната лента за движение и се е блъснал в товарен автомобил. На място са загинали водачът на автомобила - на 72 години и спътничката му - 67-годишна жена, и двамата от Плевен.

Тежко пострадало е возещото се в колата дете на 7 години, което е настанено за в Плевенската болница с опасност за живота.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_208853900
Бог да ги прости хорицата :cry: . И дано се оправи детенцето.
Но хайде да помислим- дали само превишената скорост е причината за катастрофите? Едва ли възрастният човек се е състезавал. Лесно е да се обвиняват само "тия с бързите коли". Не че няма предостатъчно говеда, но далеч невинаги катастрофите стават само заради високата скорост.

slav40
03-06-2007, 20:13
Гласувам с ДА, защото това че КАТ, Полиция и т.н. не си вършат работата, не значи, че не може да си помогнем ние :idea:
Много хубава идея и инициатива :idea:
Ако ние даваме пример на пътя, то индиректно ще влияем и на останалите :wink:
Да дадем пример, как ще стане - не ми е ясно!!!!!!!
Манталитета ни е още на ниво - първобитен!
И надали ще се промени скоро!
Ще се отклоня малко от темата,но не много!
Я си задайте въпроса,колко пъти са ви дали предимство в градски условия!?
И колко пъти след като сте си помислили ,че въпросния автомобил,ВИ е дал предимство,профучава покрай вас доста рисковано и се разминавате на косъм! И в колко от тия случаи шофьорите са били жена или някой пенсионер!!! В последно време забелязвам ,че нито една жена НЕ дава предимство и в момента,в който те задмине си вирне главата надменно ,че е успяла да докаже способностите си! За последните 2 дни , заради жени и пенсиии щеше да огъна ламарините!
Надявам се женската аудитория да не се обиди от моите виждания!
Карайте внимателно и ПРЕЦЕНЯВАЙТЕ ситуацията! :wink:
Гласувам с НЕ - защото за съжаление,всеки кара както си знае!
Темата или там каквото ще стане,ще отшуми и след няколко дена никой няма да си спомни ,че въобще е съществувала така идея!

virusalfa
04-06-2007, 09:01
Не знам дали сте пътували в изминалия месец,а може и повече в посока Сандански.Крайпътната растителност е ужасна просто.Има места,където в кресненското дефиле и мечка да ти излезе-не можеш да я видиш.