PDA

View Full Version : Счупен метчик.

dimitar_vd62
01-10-2014, 00:15
Как се вади счупен метчик, освен на ерозийна?Проблема е че са 12 еднакви детайла изработени на копир и няма начин да ми се изработи друг.Т.е. теоретично може, на практика няма се хванат да ми правят само един.По закона на каръка, метчика се счупи на последния детайл.:wallbash:

ecotronic
01-10-2014, 00:22
Как се вади счупен метчик, освен на ерозийна?Проблема е че са 12 еднакви детайла изработени на копир и няма начин да ми се изработи друг.Т.е. теоретично може, на практика няма се хванат да ми правят само един.По закона на каръка, метчика се счупи на последния детайл.:wallbash:

Ако искаш да си спестиш време или правене на нов детайл, търси обемна ерозийка.

Не е каръщина а е в резултат на износване на метчика и прекомерно желание да се свърши работата въпреки всичко. :)

dimitar_vd62
01-10-2014, 00:25
Метчика беше нов, ма резби не са праят в 23.30.Тъй че за прекомерното желание си познал.

ecotronic
01-10-2014, 00:27
Метчика беше нов, ма резби не са праят в 23.30.Тъй че за прекомерното желание си познал.

М - колко беше метчикът и на каква дълбочина се скъса?

dimitar_vd62
01-10-2014, 00:30
М5, целия остана в отвора.

ecotronic
01-10-2014, 00:34
Предполагам и че отворът не е проходен. :)

При така създалата се ситуация само ерозията ще реши проблема. Ще го хапне за 30 минути а и направата на електрода няма да отнеме много време.

Бобби
01-10-2014, 00:36
А бе по това време се правят други резби....ако ти не знаеш, аз ли да ти казвам:))

old alfist
01-10-2014, 00:42
Вадиш го така, както скъсан болт - правиш дупка в центъра и с шабър.

dimitar_vd62
01-10-2014, 00:44
Предполагам и че отворът не е проходен. :)

При така създалата се ситуация само ерозията ще реши проблема. Ще го хапне за 30 минути а и направата на електрода няма да отнеме много време.

Проходен е ако има значение, ма е дълбок.

А бе по това време се правят други резби....ако ти не знаеш, аз ли да ти казвам:))

Знам бе, ама сега ме дойде музата.

---------- Post added at 00:44 ---------- Previous post was at 00:43 ----------

Вадиш го така, както скъсан болт - правиш дупка в центъра и с шабър.

Ся ако ми кажеш и как се прави дупка в метчик цена няма да имаш.

old alfist
01-10-2014, 00:46
Това само мога да го покажа - с думи не става.

ecotronic
01-10-2014, 00:56
По лесно е за промивката щом е проходен отворът.

dimitar_vd62
01-10-2014, 00:56
Утре ще пробвам с три стоманени телчета.Гледах сега един клип в тубата, ама оня ползваше купешки такъв който оказа се струва къде 200 евра.Другия вариант е чук и шило докат "тръгне", или с дремела и някакво диамантено борче.Най-крайния варант остава да скъся детайла с 5 мм за да мога дза хвана метчика с нещо и впоследствие и всички други че да ги уеднаквя.И без това ги поръчах с 10 мм по дълга цилиндрична част за "донапасване".

old alfist
01-10-2014, 01:01
Капни и малко масълце,преди да правиш нещо.

ecotronic
01-10-2014, 01:02
Само ще си прецакаш детайла, ще се измъчиш и ще загубиш време. Намери някъде ерозийка и за 1 час ще ти свършат работа.

mordohy
01-10-2014, 10:29
Митак, за в бъдеще да знаеш, че като правиш резба на каквото и да било, чиято дължина е повече от диаметъра, трябва да спазваш едно много просто правило!
Дупчиш отвора, а после без да пипаш детайла, сменяваш бургията с метчик и правиш резбата.
Ако нямаш време за цялата резба, то поне направи няколко витки, колкото да си сигурен, че резбата е тръгнала правилно.
Колкото и да си мислиш, че отвора правилен, после никога няма да можеш да центроваш точно метчика. Точно от това и се чупят.
Никога не нарязвай на сухо!
Обикновенно се слага масло, но за професионали:

Алуминий и бронз с газ!

Мед и неръждавейка със свинска мас!

ecotronic
01-10-2014, 13:49
Митак, за в бъдеще да знаеш, че като правиш резба на каквото и да било, чиято дължина е повече от диаметъра, трябва да спазваш едно много просто правило!
Дупчиш отвора, а после без да пипаш детайла, сменяваш бургията с метчик и правиш резбата.
Ако нямаш време за цялата резба, то поне направи няколко витки, колкото да си сигурен, че резбата е тръгнала правилно.
Колкото и да си мислиш, че отвора правилен, после никога няма да можеш да центроваш точно метчика. Точно от това и се чупят.
Никога не нарязвай на сухо!
Обикновенно се слага масло, но за професионали:

Алуминий и бронз с газ!

Мед и неръждавейка със свинска мас!

Това за подвеждането на резбата е важно, но баш тъй най-се късат метчици особено ако патронникът на бормашината е читав. Поради това аз никога не ползвам мотора на бормашината и въртя патронника на ръка а после с въртока. Най-важното е усет да има, да се смазва метчика и да не се бърза.

dimitar_vd62
01-10-2014, 17:14
Метчика се счупи, защото вместо моя си върток ползвах един модерен с трисчотка.Удобно, ама усилието при въртене не се разпределя равномерно, натиска е повече в едната страна.Както и да е, мерси за съветите.Метчика е изваден с дремела и 4-5 борчета.Поуката е - след новините по БТВ никакви резби не се правят, оставя се за другия ден като нещата внимателно се обмислят с чаша с течност.И никога не канете някоя млада и неопитна жена в къщи на кафе след залез слънце.Остават за мноооого дълго, обикновенно до края на живота ви и сутрин вместо "добрутру" - кви са тез стружки по килима.

marian2784
01-10-2014, 21:21
ако детайла е от неръждаема стомана може да се разяде химически

Bobi_33
01-10-2014, 23:00
Всичко скъсано до нивото на повърхността на детайла, аз го вадя.
Вадил съм много пъти скъсан метчик. С телоподаващо, шайби и болтове. Ма вече много пъти съм ял лайна, та затова ги вадя лесно. Скъсан болт от ръжда в резбата се вади по-трудно, но пак става, трябва само търпение.

mordohy
03-10-2014, 09:13
Това за подвеждането на резбата е важно, но баш тъй най-се късат метчици особено ако патронникът на бормашината е читав. Поради това аз никога не ползвам мотора на бормашината и въртя патронника на ръка а после с въртока. Най-важното е усет да има, да се смазва метчика и да не се бърза.
Това е важно уточнение, което съм забравил, когато е по особен материалът. Иначе, когато е спазен диаметърът на отвора нищо не пречи да използуваш ниските обороти на бормашината, примерно до 45 об/мин.
И още нещо!!!
Отворите зависят и от материала. Ако сивият чугун позволява и по-тесен отвор, то неръждавейката и медта , понеже леко провлачат, искат по-широк отвор.

Значи историята се прояснява:

Лиричният герой, приема на гости младата си комшийка, която лочи кафе до като нашият не се сети да сложи райбера. После, между втория и третия тек му теква, че не би било лошо да направи някоя дясна резба. Захваща се с тая дейност, с разтреперани колена, увиснала мъдна торбичка и повехнала мъжественост. Още с първите няколко врътки, той осъзнава, че е на правилната посока и го обзема, оправдано въодушевление. И започват бедите му!
Разбирайки мощта си в дясната резба, той фалистически навърта и набива метчика все по-дълбоко, като това довежда до повдигане на торбичката на дядо Мраз с джингълбелите и щтръкване на борчето, превръщайки го от незначително борче в коледна елха.
Това довежда до еуфория и нашият Мачо започва да върти инструмента все по-силно, без да забелязва, че собственият му инструмент се е презакалил и нарушава баланса. В режим на бурен екстаз той започва да реверберира и метчикът влиза в резонанс с громането на джингълбелите, които прибирайки се на горе, все повече увеличават честотата си.
Накрая нашият юнак тегли една майна на метчик, детайли отвори и отива да се занимава с други дупки!

ecotronic
03-10-2014, 10:33
Това е важно уточнение, което съм забравил, когато е по особен материалът. Иначе, когато е спазен диаметърът на отвора нищо не пречи да използуваш ниските обороти на бормашината, примерно до 45 об/мин.
И още нещо!!!
Отворите зависят и от материала. Ако сивият чугун позволява и по-тесен отвор, то неръждавейката и медта , понеже леко провлачат, искат по-широк отвор.

Значи историята се прояснява:

Лиричният герой, приема на гости младата си комшийка, която лочи кафе до като нашият не се сети да сложи райбера. После, между втория и третия тек му теква, че не би било лошо да направи някоя дясна резба. Захваща се с тая дейност, с разтреперани колена, увиснала мъдна торбичка и повехнала мъжественост. Още с първите няколко врътки, той осъзнава, че е на правилната посока и го обзема, оправдано въодушевление. И започват бедите му!
Разбирайки мощта си в дясната резба, той фалистически навърта и набива метчика все по-дълбоко, като това довежда до повдигане на торбичката на дядо Мраз с джингълбелите и щтръкване на борчето, превръщайки го от незначително борче в коледна елха.
Това довежда до еуфория и нашият Мачо започва да върти инструмента все по-силно, без да забелязва, че собственият му инструмент се е презакалил и нарушава баланса. В режим на бурен екстаз той започва да реверберира и метчикът влиза в резонанс с громането на джингълбелите, които прибирайки се на горе, все повече увеличават честотата си.
Накрая нашият юнак тегли една майна на метчик, детайли отвори и отива да се занимава с други дупки!

По-добър анализ.....здраве му кажи! :)

Само бих допълнил, че след като се е повредил инструментът, се прибягва до зъболекарски или най-общо казано - устни способи за илзизане от така създалата се ситуация и въстановяване работоспособността на инструмента. :)

dimitar_vd62
03-10-2014, 18:29
Те устните способи бяха толкова подробни, че кака Елка, комшийката по тераса, почна да кокетничи като ме види.