View Full Version : С Българска кола в Германия?
mishaka___
15-10-2014, 07:45
Колеги мой приятел е неговата приятелка ще заминават за Германия. Не сме на ясно как стоят нещата с регистрирана кола в България и нейното управление там. Колата е на името на приятелката му, но я управлява само той, тя няма книжка.
Много хубава тема ама аз не виждам въпрос ! Смисъл просто споделяш тази информация колега или нещо те интересува ? Дали може да кара чужда кола в Германия, да. Заминават на почивка или да жиевеят, защото е различно, ако 6 месеца мисля пе беше, колата не е излизала от границата, трябва да се регистрира с немски номера. Но пак казвам - като няма въпрос, няма как да очакваш отговор !
mishaka___
15-10-2014, 18:19
Да прав си, че не съм уточнил за какъв период от време става въпрос.Тъй като отиват да живеят там, ще им е необходима за постоянно. Та да си дойдем на думата, въпросът ми е:
Какво е необходимо за да може да се управлява кола(регистрирана вече в България) зад граница (Германия) и да се избегне нейната пререгистрация там?
Няма начин. Щом ще пребивават постоянно- трябва да си сменят регистрацията.
old alfist
15-10-2014, 20:24
Най-добре е да оставят тази тук и да си купят нова там, за да избернат евентуални проблеми с техническия преглед и какви ли не други формалности по новата регистрация.
harpiata
15-10-2014, 23:11
Най-малкото ще предизвикат повече проверки от Ханс заради чуждите за тях номера
old alfist
15-10-2014, 23:25
Няма да се учудя ако се окаже някоя издирвана от Интерпол.
radostin_ivanov
17-10-2014, 22:39
6 месеца имаш право да караш с бг номера.Зависи в кой регион на Германия ще бъдат,аз над 2 години все още съм с бг номера и колата ми се набива на очи(по точно на уши) до сега не съм имал проблем,и докато мога ще я карам с бг табели.
dimitar_vd62
17-10-2014, 23:03
Абе не искам да те въвеждам в заблуда защото нямам личен опит по проблема ти, но от познати съм чувал че ако са технически неизправни/катализатор,ауспух,гуми .../са имали проблеми.Не са ги допускали в централната част на града, или са настоявали да отстранят проблемите.Не знам как точно ги установяват нередностите или пък преувеличават.Обаче единия се върна без "нова" кола защото го глобили яко за неща дето тука са ежедневие и не му останали евра, та се върна с гоуфа си и 600 евра по-малко.Например паркиране върху две паркоместа и качване на двете гуми на тротоара.
radostin_ivanov
18-10-2014, 17:11
30 евро е глобата за неправилно паркиране,ако ти дигнат колата,става около 200,за другите работи направо спират от движение.За всяко едно нещо по колата,различно от това което производитела предлага(джанти,брони,гърнета и т.н.)искат TUV.
mishaka___
22-10-2014, 19:36
И понеже адски много мразя крайни изказвания без абсолютно никакво покритие, old alfist-e, днеска я проверихме колата и не, не се издирва от Интерпол.
Двойката която ще заминава след месец искат да си тръгнат с колата защото я купиха началото на годината и тъкмо я приведоха във състояние на сигурна кола и изведнъж да я сменят няма абсолютно никакъв смисъл! Отделно на това там също ще имат нужда от кола, отделно тук няма нито кой да я кара, нито къде да се прибере. Отделно на това подаръци в никакъв случай няма да направи момчето и да я продаде на безценица само защото да я няма колата.
Зададох 1-2 въпроса за които получих и отговори върху които да размишляваме, благодаря на колегите които ми отговориха адекватно. Ако имам последващи въпроси ще се обърна конкретно към тях.