Log in

View Full Version : Варна - София през Ришки Проход или Бургас

trustworthy
15-10-2014, 23:33
Имам път до София тея дни и се чудя кой път да хвана. Принципно ще бързам, та затова ми трябва надеждно бърз маршрут. Затова мисля да мина отдолу. А и не съм изкарвал цялата магистрала, откакто са я направили, та да я пробвам :)
Не е изключено да има мъгли покрай морето сутринта рано (тръгвам в 04:00), та затова обмислям дали да не мина и пред Ришкия.
Кой маршрут бихте ми препоръчали и защо?
Благодаря предварително.

old alfist
15-10-2014, 23:37
По Хемус, естествено, освен ако не искаш да се разнообразиш- давай през Омуртаг-Котел за разнообразие.

dimitar_vd62
15-10-2014, 23:39
Ришкия, пътят е ОК, скоро миннах оттам.Кара се доволно бързо...ма с бендзинова алфа, за япончета не знам:hehe:И Омуртаг Котел не е зле...то всички пътища извън Варна ще ти се сторят баровски.

old alfist
15-10-2014, 23:45
По магистралите е голяма скука, а пък и те едни магистрали.

trustworthy
16-10-2014, 08:01
Благодаря, момчета. Аз пак да кажа, че питам специално за пътя на отиване, че трябва жив-умрял да съм в София в 12:00. Затова по "Тракия" ми се струва най-добре. Въпросът ми е дали да мина покрай морето или и през Ришкия става - за мъглите основно е думата. :???:

old alfist
16-10-2014, 09:19
При това положение, ако бях на твое място, бих се карал по царския път по Хемус - при Севлиево може да очакваш мъгла, но пък си минаваш Стара Планина по магистрала.

Nimi
16-10-2014, 10:46
Рижкия проход ми е предпочитан напоследък стига да не попаднеш в някоя върволица от тирове.
През Бургас съм го отписал пътя заради движението.

DerMeister
16-10-2014, 15:22
През Ришкия проход е супер. Аз по-бързо до Варна не съм стигал по друг маршрут с нормално каране.

dimitar_vd62
16-10-2014, 16:13
Благодаря, момчета. Аз пак да кажа, че питам специално за пътя на отиване, че трябва жив-умрял да съм в София в 12:00. Затова по "Тракия" ми се струва най-добре. Въпросът ми е дали да мина покрай морето или и през Ришкия става - за мъглите основно е думата. :???:

Миналата есен го ядох през Бургас, мъгла и хлъзгав път,Ришкия е по-добре.

Liminat
16-10-2014, 20:34
Миналата есен го ядох през Бургас, мъгла и хлъзгав път,Ришкия е по-добре.
Ми да, хем до Шумен мислиш дали да не отпраскаш през Търново.

trustworthy
16-10-2014, 21:27
За момента се колебая дали да е през Бургас или Провадия - Карнобат - Айтос. През Бургас ми е фаворит, стига да няма мъгли.
Митак, бензиновия натурализиран японец (щото е английски дизайнът и изпълнението) върви той, върви. Понахарчва си, ама то нямаше да е бензин иначе :grandpa:

Sunny
16-10-2014, 21:58
За момента се колебая дали да е през Бургас или Провадия - Карнобат - Айтос. През Бургас ми е фаворит, стига да няма мъгли.
Митак, бензиновия натурализиран японец (щото е английски дизайнът и изпълнението) върви той, върви. Понахарчва си, ама то нямаше да е бензин иначе :grandpa:

Аз винаги си минавам през Провадия-Айтос

trustworthy
16-10-2014, 22:11
Добре де, каква епричината да го предпочетеш, освен , че е по-малко натоварен?
Аз бях минавал по него преди 5 години с алфата още, преди да го оправят. Кофти си беше тогава,че имаше доста дупки тук-таме.

Sunny
16-10-2014, 22:23
Добре де, каква епричината да го предпочетеш, освен , че е по-малко натоварен?
Аз бях минавал по него преди 5 години с алфата още, преди да го оправят. Кофти си беше тогава,че имаше доста дупки тук-таме.

-60,70км приблизително се спестяват
Не е в цветущо състояние но си е добре пътя

Псевдо жипа не Алфа ... карай смело .
Но ако не го познаваш би било добре да си внимателен , особено щом ще пътуваш рано сутринта .

old alfist
16-10-2014, 22:27
Аз пък не успях да разбера, какво е причината, автора на темата да пътува по най-логичния и добър път Варна - Шумен - Търговище - Търново - Ябланица - София.

Sunny
16-10-2014, 22:32
Аз пък не успях да разбера, какво е причината, автора на темата да пътува по най-логичния и добър път Варна - Шумен - Търговище - Търново - Ябланица - София.

Вероятно иска да влезе от към Пловдив за да не обикаля по София ;)

trustworthy
16-10-2014, 22:37
@Sunny
Точно защото не го познавам, ми е малко терсене да тръгна по него рано сутрин, както каза.

@old alfist
Предполагам, че питаш защо да НЕ хвана горния път, нали? Ами защото съм на възраст и аз вече и ми се иска повече да си карам пенсионерската, вместо да изпреварвам в еднолентов път. По принцип се движа с колоната с 90-110 км/ч, но сега ще бързам и ще се налага да изпреварвам по-често.

old alfist
16-10-2014, 22:38
Вероятно иска да влезе от към Пловдив за да не обикаля по София ;)
С Голямата Алфа, от подписа ми : Варна-София по това трасе е 4,5ч., при нормален трафик и относително спазване на ограниченията, особено около Търново и Севлиево- с малката е почти същото, но се чувства малък дискомфорт при влизане в София.

Sunny
16-10-2014, 22:42
@Sunny
Точно защото не го познавам, ми е малко терсене да тръгна по него рано сутрин, както каза.

@old alfist
Предполагам, че питаш защо да НЕ хвана горния път, нали? Ами защото съм на възраст и аз вече и ми се иска повече да си карам пенсионерската, вместо да изпреварвам в еднолентов път. По принцип се движа с колоната с 90-110 км/ч, но сега ще бързам и ще се налага да изпреварвам по-често.

Както решиш .
Ришкия е добър избор , но има много камиони от Румъния за Турция и обратно .

:offtopic:

Еййй качи се на бърз бензин и започна да изпреварваш а ? ;)

trustworthy
17-10-2014, 07:16
Аз и с реното изпреварвах бре :Bolt:
Иначе не е вярно, че се спестяват 60-70 км. Разликата е минимална (10-20 км), но като време бгмапс го дава с половин час повече.
Иначе за подхода в София си прав - имам три булеварда до посолството и съм там.

Gogata
28-12-2014, 15:57
И от къде мина в крайна сметка?
Утре и аз ще пътувам по този маршрут, само че от Пловдив към Варна, и се чудя дали през Бургас или Айтос - Провадия?
Трябва по възможно най-бързия начин да стигна.

M.Gruev
28-12-2014, 20:12
Утре го дават да вали сняг така, че може би ще е по-добре да избегнеш прохода Айтос - Провадия и да минеш през Бургас.

dimitar_vd62
28-12-2014, 20:45
Утре и аз ще пътувам по този маршрут, само че от Пловдив към Варна, и се чудя дали през Бургас или Айтос - Провадия?

Ришкия.

trustworthy
28-12-2014, 22:22
Аз минах през Шипченския и се върнах през Бургас, зашото бързахме на връщане.
От Пловдив аз не бих го мислил въобще, особено с това време, което го дават за утре: караш си по магистралата и готово ;) Покрай морето дават температурите да са по-високи и проблеми с проходи, сняг/лед няма да имаш.

Магистралата си е най-бързия начин, защото можеш да си караш с 140 средна скорост и въпреки че е по-дълъг с около 40-50 км, пак се пристига по-бързо и лесно. Варна - Бургас е 130 км, не е натоварен по това време на годината и при малко късмет с камионите и автобусите в прохода можеш да го минеш за около час и половина някъде.
Все пак карай умната, че си е зима и бързането може да ти изиграе лоша шега :grandpa:

old alfist
29-12-2014, 02:08

О, Шипка е твоя проход .

Liminat
29-12-2014, 07:04
До Бургас по магистралата и Бургас-Варна. Карай си царския път.

trustworthy
29-12-2014, 15:06
Момчето иска да стигне максимално бързо. Шипка може да е от най-безболезнените пресичния на Балкана, ама самия маршрут далеч не е от най-бързите ;)

old alfist
29-12-2014, 15:28
Момчето иска да стигне максимално бързо. Шипка може да е от най-безболезнените пресичния на Балкана, ама самия маршрут далеч не е от най-бързите ;)
В това време е неразумно да се търси време или скорост, а сигурност - в Плевен снежната покривка, вече е над 30см.

Gogata
30-12-2014, 09:14
Успяхме да свършим работата, взехме колата и се прибрахме.
Минах през Ришкия проход(много хубав път и се поддържаше), от там по магистралата за Варна. Единствено Варна – Добрич беше кофти пътя, имаше голяма поледица, но се прибрахме без инциденти.
Благодаря за съветите!