Log in

View Full Version : Паспорт на сграда.

dimitar_vd62
16-10-2014, 23:42
Днес една позната ми се оплака че искали да им правят паспорт на жилищата.Става дума за ей това - http://www.moreto.net/novini.php?n=267566 Мен обаче ме притеснява нещо друго - защо се искат лични карти и нотариални актове.Няма ли опасност да се окажеш без жилище или собственик на ипотека, демек каква е гаранцията че няма да има измами.Друг е въпроса че пак искат да ни съдерат някоя друга кожа.Може ли някой запознат да каже как най-безопасно да се подходи.

old alfist
16-10-2014, 23:53
Крайно време беше да се индивидуализира всяка сграда в пространството и естествено, първо да се установи собствеността.

dimitar_vd62
17-10-2014, 00:09
Нали плащам данъци там си пише собственик.По същата логика могат да ти индивидуализират колата и да установи собственоста.И като тръгна да купувам нали ще искам документ за собственост, да не си купувам кибритче.Интересува ме как са ни защитени личните данни.Пък как ще индивидуализират в пространството ми е все тая.Кви подобрения ще ми описват аз нямам ли очи или ще седна да разкопавам стените да се уверя че тръбите и жиците наистина са сменени.

old alfist
17-10-2014, 00:20
M=
Нали плащам данъци там си пише собственик.По същата логика могат да ти индивидуализират колата и да установи собственоста.И като тръгна да купувам нали ще искам документ за собственост, да не си купувам кибритче.Интересува ме как са ни защитени личните данни.Пък как ще индивидуализират в пространството ми е все тая.Кви подобрения ще ми описват аз нямам ли очи или ще седна да разкопавам стените да се уверя че тръбите и жиците наистина са сменени.
Декларираното от теб тепърва, ще се установява.
Сградата трябва да има проекти - ако няма ще се правят екзекутиви, установяващи фактическите размери, ще се определят общите части на сградата и пропорционалното им разпределение на всеки един собственик, което ще рефлектира върху отговорностите за решенията, заплащането за подръжката и обновяването им.
След това сградата трябва да се обследва в конструктивно отношение и ако не отговаря на съвременните норми би трябвало да се изпълнят предписанията на инженер-конструктора.
По отношение на личните данни - фирмите извършващи всички тези консултантски услуги са одобрени за оператори на личнни данни.

П.П Забравих да ти напиша, че се обследва Ел., ВиК и ОВК инсталации и всичко това е база за процедурата по привеждане на сградата в стандартите за енергийна ефективност

dimitar_vd62
17-10-2014, 00:40
Бе сградата е строена 83-а.Проектите да си търсят дет трябва, размерите са описани в нотариалния акт, преди време некви фирми взеха едни пари после се оказа че не са свършили работа като хората, някои блокове се оказа че де факто не съществуват, даже един искаше да му връщат данъците защото се оказа че нямал апартамент, ма пък дължал данък за същия.По него време се оказа че някой от общината изхвърлил документи с лични данни на боклука...Какво ги интересува състояниета и подобренията или после лизензирани фирми ще трябва да ги отстранят забележкитте.Щом има акт 16 значи покрива нормите и като има пропуски да си хващат тоя дето го е строил.От друга страна пък ще хванат тия дето събарят стени без да питат съответните органи, за да се разшираяват.Намирисва ми тая работа , пак нещо ще ни цакат.

old alfist
17-10-2014, 00:49
Бе сградата е строена 83-а.Проектите да си търсят дет трябва, размерите са описани в нотариалния акт, преди време некви фирми взеха едни пари после се оказа че не са свършили работа като хората, някои блокове се оказа че де факто не съществуват, даже един искаше да му връщат данъците защото се оказа че нямал апартамент, ма пък дължал данък за същия.По него време се оказа че някой от общината изхвърлил документи с лични данни на боклука...Какво ги интересува състояниета и подобренията или после лизензирани фирми ще трябва да ги отстранят забележкитте.Щом има акт 16 значи покрива нормите и като има пропуски да си хващат тоя дето го е строил.От друга страна пък ще хванат тия дето събарят стени без да питат съответните органи, за да се разшираяват.Намирисва ми тая работа , пак нещо ще ни цакат.
Проектите се пазят от държавните служби само 10г. и ако нямате ваш екземпляр ще ви отрази допълнително на заплащането. Площите по акта за собственост са спрямо законите от годината на придобиване - например сега в застроената площ на жилището ти влизат терасите и външната част на фасадните зидове, а на междинните е по остта, което дава отражение и на пропорционалното разпределяне на общите части. Нормите в конструктивно отношение са променени и са по таканаречения Еврокод, който влезе в сила от миналата година.