Log in

View Full Version : Въпроси за компютри и електроника.

Pages : 1 [2]

mordohy
19-12-2019, 15:20
Имам доста стари книги в библиотеката. Събираше ги майка ми. Та там още в 19-ти век се говори за дядо Мраз. Може би като мода от Русия, в противовес на св. Василий на гърците. Дойде демокрацията и веселият старец го смениха набързо със Санта Клаус на САЩ. Проблемът стана веднага очевиден, освен за отявлените чалгари в културата. Защото не може и х.я в гъ.а и душата в рая. Не може Дядо Коледа да има Снежанка. Тя си живее весело с Дядо ви Мраз, а Дядо Коледа живее е ония джендър Рудолф. За тези, които не знаят Рудолф по природа е женски елен. Ето защо, от чисто хуманна и етична гледна точка аз предпочитам хетеросексуалният Дядо Мраз, а не Дядо Коледа с дявол го знае, с каква сексуална насоченост е !

ecotronic
19-12-2019, 16:28
От моите родители, баби и дядовци съм чувал, че Коледа е бил традиционен празник у нас преди 9 9 1944. Идвайки на власт атеистите, се стремят да потулят религиозния празник, акцентирайки върху понятието "Дядо мраз".

ivan dimitrov
19-12-2019, 17:17
https://bg.rbth.com/culture/329222-razliki-dyado-mraz-dyado-koleda

Мамата си джаскало!
Великият мъжага, пак педалите го плашат!
Щото.......Путин така каза.
Педали е имало и пак ще има, независимо дали ти харесва или не. Има ги и сред други животни. Обаче когато "тръгнеш да ги гониш", само щото са такива, рискуваш да си против равенството, за което МНОООГО държиш.
Типично поведение на отявлен путинофил!
Никакъв признак на логическо мислене!

alfa racer GTA
19-12-2019, 21:18
Морди е готин пич и точен мъж.

Поне от това което познавам от форума.

Обаче като стане въпрос за американците и САЩ и го обхваща лудостта и започва да пише/плещи небивалици.

Големият Тъш@к е, че Дядо Коледа е много по български и с много по близък да нашите земи произход, отколкото Дед Мароз.Да не говорим че произхожда отпреди 1600-1700 години, много преди да се появят като държави и САЩ и Русия и ние.Но ние сме най -близко и като земя и като време в което се е появил, отколкото Русия или СССР.

Да не говорим и че произходът му е ортодоксален, а не американски)от САЩ,
съветски, руски или атеистичен:

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=5190

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Ма нали сега е модерно да се заявим като паТрЕоти, мъжаги и антиджендъри...

"Модерни времена" ... по български...

ivan dimitrov
19-12-2019, 21:40
Морди е готин пич и точен мъж.

.
На дали щях да му отговарям, ако не бях съгласен.
Абе......щях, ама не е това случаят.
Имам приятел, който е с това мислене. Реално - най добрият ми приятел.
Като се стигне до подобен спор, почти винаги се съгласява накрая, но ефектът е краткотраен.
Аз понеже не вярвам в Христос, Тангра, Райко, Юда, Аллах и т.н.т. а вярвам в причинно-следствената връзка, се чувствам длъжен да го отбелязвам всеки път, когато някой е в спор с нея. Това естествено води до споровее. Коренът е - естествено.
Иво вече разбира на къде отиват нещата. Тооооочно така, с природата не мож' са ......ава. Най много да си докараш главоболие накрая.

dimitar_vd62
19-12-2019, 22:52
Учудвам се как някои хора използват всеки случай да всяват интрига.Шеговито отбелязах че Дед Мороз е раздал подаръците по-рано по принуда без никаква политическа, религиозна или каквато и да е насоченост, просто така ми падна на устата и един човек веднага заформи интригата.Ако беше се случило лятото нямаше да използвам такава аналогия.Може би щях да кажа че съм хванал Златната рибка и ми е изпълнила три желания....третото няма да го кажа.Не е материално.

п.п. Между другото, от "Союзмултфилм" съобщиха че излизат нови серии на "Ну погоди" и вълкът вече няма да пуши.И ми дреме на дъртия какво ще каже въпросният дразнител.

ivan dimitrov
19-12-2019, 23:10
Учудвам се как някои хора използват всеки случай да всяват интрига.Шеговито отбелязах че Дед Мороз е раздал подаръците по-рано по принуда без никаква политическа, религиозна или каквато и да е насоченост, просто така ми падна на устата и един човек веднага заформи интригата.Ако беше се случило лятото нямаше да използвам такава аналогия.Може би щях да кажа че съм хванал Златната рибка и ми е изпълнила три желания....третото няма да го кажа.Не е материално.

п.п. Между другото, от "Союзмултфилм" съобщиха че излизат нови серии на "Ну погоди" и вълкът вече няма да пуши.И ми дреме на дъртия какво ще каже въпросният дразнител.

Теб те очудват, едни неща, други се чудят на други.
Как пък не ти "падна на езикът'" дядо коледа!?
Не закачай златната рибка!
Тая я изпържих.
Дано не питаш - зашо!

dimitar_vd62
19-12-2019, 23:55
Еми на, така ми дойде, да дразня русофобите преди празниците.Интересно защо след като държите че всеки има право да избира да е транс, гей и ли каквото да е там, защо аз да не мога да избирам между Дядо Мраз и Дядо Коледа.На тия години не вярвам нито в единия нито в другия, ама така получавам два пъти подаръци.Може да прочетете тука за двамата старци - https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_1652512488_Dyado_Koleda_ili_Dyado_Mraz - и ще разберете колко са абсурдни драките ви за идеологизиране на дядовците.Макар да съм убеден че няма да ви устройва, но пък това си е ваш проблем.Все пак Дядо Мраз е по-български.

ivan dimitrov
20-12-2019, 00:34
Еми на, така ми дойде, да дразня русофобите преди празниците.Интересно защо след като държите че всеки има право да избира да е транс, гей и ли каквото да е там, защо аз да не мога да избирам между Дядо Мраз и Дядо Коледа.На тия години не вярвам нито в единия нито в другия, ама така получавам два пъти подаръци.Може да прочетете тука за двамата старци - https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_1652512488_Dyado_Koleda_ili_Dyado_Mraz - и ще разберете колко са абсурдни драките ви за идеологизиране на дядовците.Макар да съм убеден че няма да ви устройва, но пък това си е ваш проблем.Все пак Дядо Мраз е по-български.

Може и да намериш русофоб нейде из България, ама ще ти трябва свещ вероятно. Аз се определям като путинофилофоб.
А-а-ако обърнеш малко внимание, ще установиш че никой не иска да ти отнема права. Напротив, предложени ти бяха вариянти за избор. И въпреки че явно не "отся", предложението беше аргументирано.
От това което успях да прочета (покрай желанието на сайтът от линкът да ми подари реклама), от линкът който си постнал, не се научава нищо различно. Вече два пъти беше посочено кой дядо от къде е и защо е. Защо да не ме устройва и как аджеба стигна до изводът че дядо Мраз е по български!?

dimitar_vd62
20-12-2019, 00:44
"Дядо Мраз
Погрешно е схващането, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин. Дядо Мраз съществува много преди Великата октомврийска революция. Неговият прототип не е руски, а много стар славянски образ.

Всичко започва с коледарите, които съществуват още преди славяните да приемат християнството. Те представляват духовете на предците, които идват да се осведомят как са живите. Сред коледарите винаги има един, който е най-страшният от всички. На него му е забранено да говори. Той е образ на най-старият и грозен дух, другите го наричат „дядо". А стопаните му дават „подаръци".

Български произход на дядо Мраз?

Подобен култ към прадедите е имало и при прабългарите. Той е бил свързан с идването на Новата година, която в началото е била празнувана на 1 април, а после на 1 януари. Но българския прототип на Дядо Мраз може да е заемка както от прабългарската, така и от славянската митология , защото и при двете народности го има."

п.п.Включи си адблокер и никакви реклами няма да ти продават.Операта поне ги отсява.

ivan dimitrov
20-12-2019, 01:01
"Дядо Мраз
Погрешно е схващането, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин. Дядо Мраз съществува много преди Великата октомврийска революция. Неговият прототип не е руски, а много стар славянски образ.

Всичко започва с коледарите, които съществуват още преди славяните да приемат християнството. Те представляват духовете на предците, които идват да се осведомят как са живите. Сред коледарите винаги има един, който е най-страшният от всички. На него му е забранено да говори. Той е образ на най-старият и грозен дух, другите го наричат „дядо". А стопаните му дават „подаръци".

Български произход на дядо Мраз?

Подобен култ към прадедите е имало и при прабългарите. Той е бил свързан с идването на Новата година, която в началото е била празнувана на 1 април, а после на 1 януари. Но българския прототип на Дядо Мраз може да е заемка както от прабългарската, така и от славянската митология , защото и при двете народности го има."

п.п.Включи си адблокер и никакви реклами няма да ти продават.Операта поне ги отсява.

Абе, дали пък първообразът на старецът да не е бил оня горил(мъжка горила), дето се е правил на Кинг Конг пердашейки всички наоколу, и ония за да не ядат бой му давали подаръци. Тва ще да е много по български корен.
Аз не съм живял толкова отдавна, и дядо ми не е. Само за моят живот историята беше пренаписана 2 пъти. Съжалявам, ама .........
С Опера с адблокер съм(верно - линукс версия). Сайтчето иска да го изключа. Познай дали ще.

alfa racer GTA
20-12-2019, 02:27
https://youtu.be/guBaXY26wxY

:bg:

546
20-12-2019, 18:41
Ей много задълбахте ,
начи аз между Дядо Коледа и Дядо Мраз избирам Снежанка :)
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpUcWOuh2ERmr8uW_0h7cutFo_6bZ-W2anPl_lkXdGiRqSDro0&s

dimitar_vd62
20-12-2019, 20:54
Ми някой ако каже че някой старец,Добрата фея или кой да е там му е донесъл подарък, последното нещо което ще ми дойде на акъла е да почна да идеологизирам нещата що тоя а не оня измислен герой му го е донесъл, в кавички ли без.Но за част от българите денят е немислим без интрига или бъркане по-дупките.Възгещисайте се, бре хора , би казал Захари Стоянов.

ivan dimitrov
20-12-2019, 22:14
Възгещисайте се, бре хора , би казал Захари Стоянов.
Дали това би казал, в конкретният случай!?
Нека ти обърна внимание на следното - твърдиш че Дядо Мраз е с по близки корени до нас. Казваш че всичко е започнало с коледарите и има връзка с новата година, която първо се празнувала на 1-ви април.
Изведнъж, аз трябва да повярвам че в това теърдение има логика!
Няма как да стане!
Просто щото такава липсва.
Говориш за интриги, ама тоя опит за интригантство е доста "плитък".
Всеки намира това което търси, ако търси усилено. Дали ще му хареса е друга бира.

Ей много задълбахте ,
начи аз между Дядо Коледа и Дядо Мраз избирам Снежанка :)

Ба! То и други снежанки има! Обаче нямат връзка с никакви старци, освен ако не са настоящи милиардери(бъдеши милионери).
А аз съм само старец, та ......избирай мъдро.
Въх! Йода ли цитирах!?

dimitar_vd62
21-12-2019, 18:51
Да ти кажа последното нещо което ще правя е да търся скрит смисъл в нечии думи и да се ровя в казаното.От тук нататък по въпроса ако искаш си направи още един профил и спори с него.Приятни празници.

ivan dimitrov
22-12-2019, 16:39
Скрит смисъл!?
Не мога да го разбера това. Напъвах се. мислих....не ми е възможно.
Нямам необходимият капацитет явно.
Ако имаш предвид шегата на Еко, то даже не мога да си представя, какво щеше да стовари отгоре му един псевдо патриот(като тебе), ако му беше "паднало' мимоходом да спомене че Санта Клаус му е донесъл подарък.
От там нататък - място за спор няма. В момента в който написа че всичко е започнало с коледарите, всякакъв спор - кой дедо е по наш, става безпредметен.
Понеже в една друга тема ме пита - каква е връзката, и ти отговорих, сега ти давам пример(за да не се връщаме назад). Те ти го! Никаква логика!
Предлагаш ми да си направя нов профил, в момент в който искам да се отърва и от сегашният(не ме подкрепи между другото). Колко да е логично това!?
Понеже съм карък, смяната на фейсът на форума ме затрудни по вече от очакваното, в начинанието да се самозатрия. Но това ще стане. Колкото и да е тъпо.
Впрочем/между другото, ако Иво не беше подхванал "старият рефрен", не бих взел отношение по въпросът. Вече отбелязах че "задявката" е много плитка и прозира отвсякъде.
Докато съм тук, ще имам отношение към всяко олигофренско писание(на което попадна), внушаващо че членството ни в ЕС е нещо лошо.
Религията ме задължава. Изводът е, че ще ти се наложи да ме търпиш още неопределено време.Ако си в състояние да си извеждаш изводи - прави го.
Ако не....
Весели празници!

El Caballero
25-08-2020, 04:59
Здравейте, зарядното на лаптопа ми- Леново, при включване в мрежата много често дава на късо, изключва бушоните и топи клемите на контакта. всичко се опушва и гърми здраво. На самото зарядно не му става нищо, продължава да работи след това. До сега го е правило 7-8 пъти и е много неприятно. Не намирам зависимост кога и защо гърми, може би когато не съм го включвал дълго в мрежата. Някой има ли идеи защо се получава това и как да го избегна? Ефекта е все съм мушнал тел в контакта.

ecotronic
25-08-2020, 10:16
Има някой елемент във входната част от схемата - най-вероятно кондензатор, диод или варистор, който е тръгнал да фирясва.

El Caballero
25-08-2020, 12:04
Има някой елемент във входната част от схемата - най-вероятно кондензатор, диод или варистор, който е тръгнал да фирясва.

Благодаря, той е още в гаранция, сигурно важи и за зарядното. Ще им звънна.

ecotronic
25-08-2020, 12:54
Да не говорим, че вътре в адаптера трябва да има защита от късо съединение (предпазител), която трябва да сработи много преди да сработи апартаментият предпазител. Т.е. - нещото не отговаря на нормите за безопасност.

acho_
25-08-2020, 12:55
Гаранциите по принцип не покриват аксесоари.

mordohy
25-08-2020, 18:14
А на някой да му идва на ум, че проблемът може да е между щепсела и зарядното?! :)

El Caballero
25-08-2020, 18:15
Тъкмо сега им писах на Viewpoint, дано утре отговорят. Като даде на късо се изключва бушона който е в мазето, изглежда тези на таблото в апартамента са доста бавни. Сега си смених и контакта защото се стопи здраво вчера, а на тъпото зарядно му няма нищо. То е такова https://pcmall.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%BE-lenovo-45w-ac-adapter-yoga-700-14-miix-510-12isk-ideapad-100-14iby-100-15iby-chromebook-11-ideapad-100s-11iby-100s-14ibr-gx20k11844_74194
не е от контакт, беше нов да вчера и там се включват доста неща за зареждане. Вързан е според всички правила.

ecotronic
25-08-2020, 18:29
Как е възможно за такова едно устройство да няма ясна техническа спецификация? Липсват, каквито и да било данни за параметрите на изходното напрежение. Дори и на сайта на Lenovo.

https://www.lenovo.com/gb/en/accessories-and-monitors/chargers-and-batteries/chargers/PWR-ADP-BO-45W-AC-Wall-AdapterCE/p/GX20K11844

El Caballero
25-08-2020, 18:36
Как е възможно за такова едно устройство да няма ясна техническа спецификация? Липсват, каквито и да било данни за параметрите на изходното напрежение. Дори и на сайта на Lenovo.

https://www.lenovo.com/gb/en/accessories-and-monitors/chargers-and-batteries/chargers/PWR-ADP-BO-45W-AC-Wall-AdapterCE/p/GX20K11844
В една от книжките пише само, че е 45 W и 20V DC.
Изглежда няма да ме огрее с гаранцията, май ще е една година, това зарядно от моя линк ми се струва подходящо, освен да го поръчам, ако няма гаранция. Дали ще работи добре?
Премерих тока в мрежата 240 волта е. Може ли да гърми, ако е по голям?

Friday
25-08-2020, 19:41
Премерих тока в мрежата 240 волта е. Може ли да гърми, ако е по голям?
Искаш да кажеш напрежението.... нормално е! Под бушон, какво имаш предвид .....старите винтови предпазители ли? Ако ти гори бушона в мазето, не е нормално и има нещо сбъркано с ел. инсталацията.

По темата за зарядното, то е импулсно и искрите и пукотевицата са най-вероятно от някой по мощен електролитен кондензатор в него, но чак да топи бушон не е ОК. Незнам колко искри хвърчат, но не би трябвало да е нещо сериозно. Затова и като стои включен в контакта всичко е ОК, но когато е стоял изключен и го включиш излизат искри.
Пробвай първо да включваш в контакта зарядното и после в лаптопа, така се елиминира част от това явление. Имам едно Lenovo в момента, което е със същите симптоми и проблема го реших така.

El Caballero
25-08-2020, 20:06
Ами имам табло с автоматични бушони и един порцеланов 63 А. В мазето е автоматичен на електромера. Пробвах разни варианти на включване не помага. Когато реши гърми, топи и всичко става в сажди. Когато не гърми при включване искри нормално, като за зарядно на лаптоп. Не знам как не се поврежда при тези къси съединения.

ecotronic
25-08-2020, 20:20
Фърляй го в кофата за да не си бастишаш лаптопа с тая своенравна уйня :)

El Caballero
26-08-2020, 09:46
Отговориха, че гаранцията покрива зарядното, но искат да им дам и машината за тестове. Което ще ми причини неудобства защото трябва да я върна към фабрични настройки. И е много вероятно, ако не гръмне при тях да кажат, че всичко е Ок. Май е по добре да си купя едно и да реша проблема.

ecotronic
26-08-2020, 09:54
Аз съм 99% сигурен, че въпросното захранване ще проявява дискутирания дефект и когато е изключено от лаптопа.

El Caballero
26-08-2020, 10:30
Аз съм 99% сигурен, че въпросното захранване ще проявява дискутирания дефект и когато е изключено от лаптопа.
Да, то си гърми и без лаптоп. Освен това той има малка пукнатина на долния капак, до едното болтче, спука се от някакво напрежение, както си го държах. А това е една много основателна причина да отпаднат всички гаранции :)

ecotronic
26-08-2020, 10:47
Защо някаква възникнала пукнатина да е причина за отпадане на гаранцията? Ако си купиш нов автомобил и чукнеш някой калник, отпада ли гаранцията му?

El Caballero
26-08-2020, 11:21
Защо някаква възникнала пукнатина да е причина за отпадане на гаранцията? Ако си купиш нов автомобил и чукнеш някой калник, отпада ли гаранцията му?
Ще кажат изпуснал си го и забрави за гаранция.

Friday
26-08-2020, 15:02
Най-вероятно искат да проверят дали проблема не е евентуално в буксата на лаптопа.
Ти им кажи, че плющи и без да е включено в лаптопа и няма да рискуваш да го захраниш с това зарядно.
С риск да подпалят нещо, те да си го тестват на тяхна техника, ако нямат необходимите уреди.

El Caballero
26-08-2020, 16:11
Най-вероятно искат да проверят дали проблема не е евентуално в буксата на лаптопа.
Ти им кажи, че плющи и без да е включено в лаптопа и няма да рискуваш да го захраниш с това зарядно.
С риск да подпалят нещо, те да си го тестват на тяхна техника, ако нямат необходимите уреди.
Пиша им, те са супер технологични, не може да се свържеш с жив човек по телефона, само автоматични менюта.Както и да е, вече си поръчах ново зарядно, утре ще е при мен, ще излезе около 60 лв. Нямам намерение да си нулирам работещ компютър заради тях и заради едно зарядно.

Крайното становище на сервиза е, че не може да им пратя само зарядното. Понеже дефекта не се появява винаги, намирам за напълно безсмислено да им пратя всичко, да стои там и да ми го върнат защото всичко е наред.
Днес дойде новото ми оригинално зарядно, за сега не гърми :)

mordohy
29-08-2020, 09:56
Хвани го разглоби и ще видиш, че е цъфнал преди карантиите на импулсното.Иначе аз също на тошибата си взех зарядно от Викиват, но не 2 А, а 5 и всичко си дойде на мястото. Понеже сме се захванали с темата, ето и другата част от моя опит: Има чудесни DC/DC преобразуватели. за лаптоп е напълно достатъчен с максимален ток 5А. На Тошибата и се скапа батерията, а ми беше основен за диагностика-до скоро.По принцип повечето лаптопи са на 19-20 волта захранване. Особено удобен е при къмпинг или някъде, къдедто няма 220 АС. На едно такова съм му сложил кабел с две щипки, за да го свържа с акумулатора. конкретниат екземпляр има защита от обръщане на поляритета, но ако е необходимо може да му спретнете нещо с бушон и диод.Повечето имат и защита по ток. Тя също се настроива. Напрежението се настройва задължително под товар. Това може да бъде всяко нещо със съпротивление 15-50 ома, стига да държи по ток. Чудесен вариант е крушка за мигач на 24 волта. Има ги по камионите.

alfa racer GTA
29-08-2020, 11:10
Има вероятност да ти е пречупен кабела между щепсел и зарядно.Два пъти го пращах за смяна на кабел и на третия си купих ново.Имаше едни некадърници, според които било от лаптопа, ама ми насраха с поксипол зарядното "защото не било от него, ама за всеки случай го направили"...Оказа се че са некадърни да премерят напрежението - на смашо 19,5 волта на изхода, а те ми искаха лаптопа да "поправят"...

El Caballero
29-08-2020, 11:26
Няма такъв кабел, както каза екотроник най- вероятно е варистор, може да го отворя и да го махна, някой ден като скучая. Новото ми зарядно е оригинално, излезе 58,5 лв. с доставката, за един ден и работи добре за сега. Надявам се да работи, докато работи и компютъра.

ivan dimitrov
07-09-2020, 20:34
Няма такъв кабел, както каза екотроник най- вероятно е варистор, може да го отворя и да го махна, някой ден като скучая. Новото ми зарядно е оригинално, излезе 58,5 лв. с доставката, за един ден и работи добре за сега. Надявам се да работи, докато работи и компютъра.

Варисторите обикновено ги закачат след предпазителят, та ако той стане проводим - следва стопяване на предпазителят. Има ли адаптер за друга система на входът на зарядното. И има ли следи от искрене по щифтовете на щепселът? За да събори предпазител, токът трябва да е сериозен, а аз не мога да си представя фолио на платка да го издържи по вече от веднъж. Дори и да са 'минали м/у капките" със изделие без предпазител.
Ще използвам "моментът" да попитам и аз нещо - нормално ли е PIC18F2550, при нисковолтово програмиране да не може да си презапише 'бушончето" разрешаващо нисковолтово програмиране?
При програмиране с високо напрежение е наред. Четох из упътването, но или съм сляп, или разсеян, или не са писали нищо, там където очаквам.

El Caballero
10-09-2020, 06:45
Варисторите обикновено ги закачат след предпазителят, та ако той стане проводим - следва стопяване на предпазителят. Има ли адаптер за друга система на входът на зарядното. И има ли следи от искрене по щифтовете на щепселът? За да събори предпазител, токът трябва да е сериозен, а аз не мога да си представя фолио на платка да го издържи по вече от веднъж. Дори и да са 'минали м/у капките" със изделие без предпазител.
Ще използвам "моментът" да попитам и аз нещо - нормално ли е PIC18F2550, при нисковолтово програмиране да не може да си презапише 'бушончето" разрешаващо нисковолтово програмиране?
При програмиране с високо напрежение е наред. Четох из упътването, но или съм сляп, или разсеян, или не са писали нищо, там където очаквам.
Гърмяло е поне 5-6 пъти, не съм ги броил точно, всичко се опушва и се топят клемите на самото зарядно и на контакта, дори на зарядното единият път ги загладих с една пила, доста бяха пострадали. И въпреки всичко продължава да работи, което е странно при такива поражения по клемите. С новото вече няма проблеми.

El Caballero
10-09-2020, 08:45
Имам един по- стар лаптоп и искам да му сменя РАМ. От къде мога да купя два броя- DDR2 PC2-4200 533MHz 200-пинов SODIMM 1 Gb. С приоритет от България
(https://www.youtube-nocookie.com/embed/zcQ7hXpo3ao?rel=0&showinfo=0&autoplay=1&wmode=opaque)

ivan dimitrov
10-09-2020, 09:22
Памет може да потърсите във форумът на лаптоп.бг или от някоя фирма(например Пласико), която има и сервиз. Търсете 2ГБ направо. Разликата в цената няма да е голяма, а съвремените ОС са лакоми.
От снимката не се вижда, но ако зарядното има адаптер за нашата ел система, то е много вероятно той да окъсява.

El Caballero
10-09-2020, 09:56
Памет може да потърсите във форумът на лаптоп.бг или от някоя фирма(например Пласико), която има и сервиз. Търсете 2ГБ направо. Разликата в цената няма да е голяма, а съвремените ОС са лакоми.
От снимката не се вижда, но ако зарядното има адаптер за нашата ел система, то е много вероятно той да окъсява.
Благодаря, ще потърся там за РАМ, лаптопа не може да поеме повече от две по 1 гб. А зарядното няма адаптер, за нашите условия си е.
Намерих една памет в Али експрес, ако не намеря тук ще я поръчам от там.

ecotronic
10-09-2020, 11:35
https://crash.bg/p/314/RAM-%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-DDR2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF.html

El Caballero
10-09-2020, 13:15
Благодаря.

BO
10-09-2020, 21:16
Имам един модул 1GB PC2-6400.
Ела да си го вземеш без пари.

El Caballero
10-09-2020, 22:15
Имам един модул 1GB PC2-6400.
Ела да си го вземеш без пари.

Благодаря, днес по рано поръчах. Но ако нещо се обърка ще се обадя.

invinceble
15-09-2020, 10:56
Здравейте,
Имам лаптоп с HDMI изход и монитор с display port вход. Има ли начин да свържа монитора към лаптопа? Четох в интернет, някои пишат, че може, други - не.

уж можело с т.н. активни адаптери: https://www.amazon.com/DisplayPort-Converter-QGeeM-Compliant-Dual-Mode/dp/B07D2HSH4D/ref=pd_lpo_147_t_2/132-7739434-6610712?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07D2HSH4D&pd_rd_r=1167d20d-3b11-4cfa-9e3f-d5515c58b027&pd_rd_w=v7zrD&pd_rd_wg=RMmtL&pf_rd_p=7b36d496-f366-4631-94d3-61b87b52511b&pf_rd_r=2KT1946KPN6GGN8HJX74&psc=1&refRID=2KT1946KPN6GGN8HJX74

Някой сблъсквал ли се е с този проблем. Не ми се дават пари за този адаптер и после да не стане.....

mimouzunov
15-09-2020, 13:25
Взимаш едно такова https://www.get.bg/vcom-adapter-adapter-dp-m-hdmi-f-gold-plated-ca331 един hdmi кабел и пробваш....
По-скоро трябва да работи...

ecotronic
15-09-2020, 13:31
Взимаш едно такова https://www.get.bg/vcom-adapter-adapter-dp-m-hdmi-f-gold-plated-ca331 един hdmi кабел и пробваш....
По-скоро трябва да работи...

Човекът пита за HDMI > DP, което става с активен конвертор.
Това, което си посочил е обратното и става с пасивен преходник.

mimouzunov
15-09-2020, 16:25
Човекът пита за HDMI > DP, което става с активен конвертор.
Това, което си посочил е обратното и става с пасивен преходник.

Не е сигурно.
Точно защото съм пробвал преди време и стана, за това казвам да пробва.
Това от линка по-горе е "двупосочно" колкото и да е странно.

(DP жака е включен към монитора а с hdmi кабел след него е вързан компютъра и работи)

ivan dimitrov
15-09-2020, 17:38
Не съм се заигравал с дисплей порт, но от това което четох, нивата са 5в. Ако е така, то с пасивен адаптер е съмнително да стане. Добре е да се знае какъв е мониторът. аз бих го свързал през DVI ако има такъв и то пълен. Oбръщам внимание че има няколко вариянта на DP.

nblagoev
15-09-2020, 23:59
Мисля, че имам някъде адаптер DP->HDMI на НР. Ще се разровя утре, и ако го намеря, мога да ти го подаря.

PEPI-2ALFA
18-10-2020, 13:52
Някой тук да се занимава с ремонт на телефони?
Проблема е в един китайски безмарков телефон, който брат ми купи на племенницата от алиекспрес. На третия ден е със счупен екран и местните майстори не намират резервна част и не се наемат да го отворят, евентуално да я видят с каква да я заменят.

mordohy
20-10-2020, 19:50
Каква марка е?

PEPI-2ALFA
20-10-2020, 20:13
Каква марка е?
Няма марка. Глобал вершън А 90.

mordohy
09-12-2020, 13:33
Вчера разглобих два компютъра. Всеки си имаше своите проблеми. От тях имам доста полезни неща, но две са ми интересни. Имам две платки РАМ по два гигабайта и една ССД памет. Може ли да ги бодна в моя комп, че да го подсиля и какви опастности има?

kkiko
09-12-2020, 14:31
Вчера разглобих два компютъра. Всеки си имаше своите проблеми. От тях имам доста полезни неща, но две са ми интересни. Имам две платки РАМ по два гигабайта и една ССД памет. Може ли да ги бодна в моя комп, че да го подсиля и какви опастности има?
Провери си колко РАМ ти поддържа дъното.

mordohy
09-12-2020, 16:59
Как?

Friday
09-12-2020, 17:06
Щом казваш 2GB на платка значи най-вероятно са тип DDR2 или по вероятно DDR3.
Сравни с твоите и ако са от еднакъв тип има голяма вероятност да станат. Ориентирай се по снимката.
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/cqs1607525718y.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1607525718y.jpg)

Ако откриеш че са еднакви като твоите и имаш свободно място на дънната платка - тестваш, първо с едната, после с другата и накрая с двете.
Опасност има от статично електричество най-вече, затова е хубаво да се спре компа, дори от контакта и да се изчака да се разредят кондензаторите или да се натисне няколко пъти бутона за включване.
Основно правило, ако не влиза в слота не не е за там! Не натискай със сила! Има опасност и да влезе прах в слота, хубаво е да се продуха предварително.
SSD е съвместим със SATA стандарта на твърдите дискове.
Хубаво е да кажеш все пак какъв модел точно е дънната платка и каква ти е наличната RAM памет като обем и платки.

TRENDi
09-12-2020, 17:08
Тези 2 х 2 ГБ рам са ДДР2 или ДДР3? Твоето ПЦ ,с каква работи? AIDA64 или подобно си дръпни, да ти покаже, с какви компоненти си, ако не знаеш.

mordohy
09-12-2020, 20:02
ДДР 2 са и четирите. Две са по 2 Гб, а две по 1 Гб. ССД-то го подкарах като флаш памет, но другите два, които не са кой знае какво 640 Гб, но все са нещо, не тръгват, като външен диск. Сигурно си искат 12 волта захранване.

mimouzunov
09-12-2020, 21:51
ДДР 2 са и четирите. Две са по 2 Гб, а две по 1 Гб. ССД-то го подкарах като флаш памет, но другите два, които не са кой знае какво 640 Гб, но все са нещо, не тръгват, като външен диск. Сигурно си искат 12 волта захранване.

Дисковете за стационарен компютър си искат и 5-те и 12-те волта за да сработят!!

Ако дъното ти позволява, може да сложиш всичките памети и да стане с 6гб рам, но друг е въпроса че ако си с 32 битова операционна система няма да се види всичката рам…

(подозирам че щом до сега си бил с 2бг рам явно е 32 бита операционната ти система... за да използваш всичката памет с която разполагаш, трябва да минеш на 64 битов уиндоус… )

mordohy
09-12-2020, 22:35
64б Е. РАМ е 4 Гб.Хардиска е 2 Тб, ама е вече позапълнен,

alfa racer GTA
10-12-2020, 14:23
Като за начало е добре да прочетеш в нета какво поддържа дъното ти като РАМ и като хард диск.

За тази цел трябва да разбереш наименованието на дъното ти --> теглиш от Маймуната програмата AIDA 64. И инсталираш.
Тя ще ти покаже какво ти е дъното, а по наименованието на дъното търсиш какво поддържа в страницата на производителя.

Както казаха горе --> ако не влиза лекичко, не е за там.

Ако влиза, но компютъра започва да прави маймунджилъци --> замръзва, рестартира се, дава "сини екрани" и т.н. е налице несъвместимост и също частта не става за този компютър.

Аз ако ще купувам афтърмаркет части за комп пета по името на частите и на модела компютър мнения на всички езици и най-вече гледам дали има отзиви за несъвместимост - крашвания и т.н.

Тъй като аз ползвам вече само лаптопи ми е по-лесно, защото лаптоп не се сглобява от знайни и незнайни фирми 7 си има модел.
Докато стационарен компютър всеки може да ти сглоби от наличните различни части в продажба на пазара.

Та твоята ще трябва да я проверяваш по име на дъното.

Успех.

El Caballero
27-01-2021, 18:15
Това е моето гърмящо зарядно отвътре, според мен варистор няма. Няма и никакви поражения от късите съединения. Възможно ли е да окъсява в частта, която се включва в контакта, черната пластмаса. Изглежда ми малко вероятно, но не виждам друго.

ivan dimitrov
27-01-2021, 21:03
Вижда се предпазител, съответно - ако от долната страна на платката няма разрядник м/у черната и бяла жица в дясно на снимката, то проблемът е в кабелът. Тоест - някъде м/у тия две жици и върховете на щепселът.

El Caballero
27-01-2021, 21:22
Мисля, че няма предпазител, жиците са без поражения във видимата част, топи се само върхът на клемата. Едва ли ще го ползваам някога, просто любопитство защо се получава така и то само понякога. Ако е нещо накъсо ще е всеки път. Мистерия.

ivan dimitrov
27-01-2021, 21:33
Това кафявото паралелепипедче до черният проводник или е предпазител, или аз не съм паднал от Марс. При толкова силикон отгоре, що въобще го предлагат като електроника а не като подплънка за.....

El Caballero
27-01-2021, 22:01
Мислех че е кондензатор това. А отдолу на платката има още повече силикон.

ivan dimitrov
28-01-2021, 08:13
Ами то все пак може да е кондензатор, но съдейки по мястото където е боднато, по формата, размерът и цветът - би трябвало да е от "модерните" предпазители. Някъде по него трябва да си пише какво е. Щом и отдолу е щедро силиконизирано, ако м/у черният и белият проводник в дясно (по снимката) има силикон - отстранете го. Може да стане ясно кой е виновен.

El Caballero
28-01-2021, 15:56
Ако беше предпазител трябваше да е изгорял, а едва ли слагат предпазители в неразглобяеми неща. Отдолу там няма силикон. Ще отрежа щепсела и на негово място ще сложа по дълъг кабел с нов щепсел шуко. Когато скучая разбира се :)