View Full Version : Затъмняване на стъкла
Здравейте реших да си затъмня задните и предните странични стъкла задните 25% предните на 30% има ли някакъв проблем спрямо закона дали ще ме спрират катаджиите?:rosso_spider:
За пръв път виждам идея предните стъкла да са по-тъмни от задните. Малко циганска работа.
Но да, теоретично ще имаш проблем със закона, като затъмниш предните стъкла.
Колега нещо си се объркал. http://prikachi.com/images.php?images/371/7709371e.jpg
Здравейте реших да си затъмня задните и предните странични стъкла задните 25% предните на 30% има ли някакъв проблем спрямо закона дали ще ме спрират катаджиите?:rosso_spider:
Спират от движение за затъмнени предни стъкла колега.:machinegunner:
Винаги ли, или глоба(фиш):usaflag:
alfa_romeo_forever
07-11-2014, 23:04
При добра сума предложена от твоя страна , си бръмкаш напред и напред ....... докато пак не те спрат :choice:
aligator89
07-11-2014, 23:25
Както е казал колегата по-горе спират от движение
alfa_romeo_forever
07-11-2014, 23:45
Шегата на страна , колега от пред или съвсем малко ги пипни прозорците или недей защото не знаеш на каква кука ще попаднеш , един приятел го караха да ги разлепва пред тях иначе го спираха ( деба тая кука не подкупна бе .... :dunno: )
...деба тая кука не подкупна бе ....
Очевидно още десетилетия ще ни трябват, за да може да видим лъч светлина към който да тръгнем, евентуално.:jason2:
dimitar_vd62
07-11-2014, 23:59
Па у гръчко ич не припарвай...
Какво предлагате колеги от пред колко % да ги затъмня задните си остават така както съм ги написал в темата? няма ли начин за някаква лепенка с сертификат или някъкъв изход :spiteful:Закона не е дообмислен защото някой ако има слънчева алергия и се нуждае от затъмняване не става и не става :notify:
Какво предлагате колеги от пред колко % да ги затъмня задните си остават така както съм ги написал в темата? няма ли начин за някаква лепенка с сертификат или някъкъв изход :spiteful:Закона не е дообмислен защото някой ако има слънчева алергия и се нуждае от затъмняване не става и не става :notify:
Задните ги затъмняваш на колкото решиш .Oколо 20-30% е добре , иначе става много тъмно и пак може и да имаш ядове със закона .
Предните ако толкова държиш на UV защита - има безцветно фолио с UV .
lordliness
08-11-2014, 04:25
УВ лъчи така или иначе не преминават през стъкло.
За проба вземете от някой очила с фотохроматични стъкла- няма да потъмнеят в колата.
pesho_kj
08-11-2014, 09:37
Аз с моята карах 2 години така но предните стъкла бяха на 50% и не се усещаше, че има фолио.
digitalundgrd
08-11-2014, 10:35
На предишната ми кола карах със затъмнени всички задни стъкла. 5 години не съм имал проблем с полиция нито тук, нито като съм ходил в Гръцко (Серес/Солун). А не е като да не са ме спирали ченгета :)
Почти 2 години вече карам на сегашната ми кола абсолютно всички стъкла затъмнени (без предното челно). Задните са на 50%, а предните (шофьорско и пасажерско) един нюанс "по-светли". За сега не съм имал проблеми, нито тук, нито в Гърция (3-4 пъти съм ходил с тази кола, от които последния имах преход 1000км само при маляките). Спирали са ме и денем и нощем полицаи за проверка.
До колкото съм запознат в момента, ако те хванат със затъмнени предни стъкла - пишат ти акт за 20лв!
Да работиш случайно в системата на МВР ?
моята беше със затъмнени всички стъкла и веднага отлепих на предните , но на задното не смея да не тръгнат и реотаните, на всичко отгоре е комби и на заден нищо не виждам и започнах като индианец да слизам да поглеждам колко място имам още отзад, ще слагам парктроник тия дни, за мен си е гъзария излишна , но така я купих.С една дума - не препоръчвам затъмняването / нощем съвсем нищо не се вижда отзад/
alfa_romeo_forever
08-11-2014, 16:26
Аз с моята карах 2 години така но предните стъкла бяха на 50% и не се усещаше, че има фолио.
Подкрепям , така е най разумно . :pokey:
AttilaSL
08-11-2014, 16:56
Моите за затъмнени всичките:задните са на 15%,въобще не съм доволен но това си е моя грешка,предните са на 50%,но най съм доволен от челното-специална бленда на 3М за нощно каране и 99% UV защита,вече не се притеснявам от дълги,калпави ксенони лошо време,а през деня карането си е чисто удоволствие.Плюс фолио пак на 3М за сенници.
Благодаря ви за отговорите, все пак ето резултата http://prikachi.com/images.php?images/363/7711363f.jpg
---------- Post added at 19:22 ---------- Previous post was at 19:21 ----------
От каде мога да си намеря 3М фолио за предното стъкл което колегата AttilaSL (http://www.clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=1918) казва?
Изглежда добре,но нюанса на предното е доста тъмно дано не ти създадат проблеми.
При мен не ги знам процентите но за предните се води 1ви номер на предните врати и номер 2 останалите 5 стъкла и има разлика видима от страни като погледнеш.
http://society.actualno.com/KAT-veche-njama-pravo-da-ni-spira-news_58889.html дали ще ни спират за затъмнени стъкла след този закон ? :rotfl:
AttilaSL
08-11-2014, 23:05
От каде мога да си намеря 3М фолио за предното стъкл което колегата AttilaSL (http://www.clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=1918) казва?
Блендата за челното стъкло си е цифра и за това по принцип ателиетата които се занимават с затъмняване ги поръчват по заявка на клиента и не държат в наличност.
grenlould
09-11-2014, 02:18
Някой има ли хубава снимка на колата си с фолио на предните странични прозорци на 50% ,а задните да са по-тъмни да видя как се вижда?
Нямаме , но може да се направи с програма ! Ако желаеш аз мога да ти я направя за да видиш как седи :rosso_racers:
Аз ще направя снимка но това със снимка и така както го виждаш с око има разлика.
По късно ще я кача
pesho_kj
09-11-2014, 10:28
Някой има ли хубава снимка на колата си с фолио на предните странични прозорци на 50% ,а задните да са по-тъмни да видя как се вижда?
...
grenlould
09-11-2014, 18:18
...
Дa, мерси колегa. Струвa ми се, че с 50% е достa светло....мaй 35% е нaй-добре зa отпред, но ще имa сигурно глaвоболия с тия ченгетa отново.
Кaто стaнa думa зa ченгетaтa, по-принцип те нямaт прaво дa спирaт aвтомобилa от движение, също не трябвa дa пишaт "aкт", a "фиш" от 20 лв по чл. 105. Много от полицaйте и до сегa пробвaт номерa с aктa и aко мине, пишaт, aко видят, че си нa ясно с зaконите и се рaзминaвaш с фиш, уж от тях дa минело. Дa не говорим зa спирaне нa aвтомобилa, мaрaр, че и с товa пробвaт и aко мине, спирaт дaже, но по принцип при мен думa дa не стaвa зa спирaне, кaто съм имaл проблеми с куките. Стaрия ми форд беше с зaтъмнени стъкa от всякъде и тaкa, няколко пъти ме зaплaшвaхa с aкт и тем подобни, но винaги пишехa с фиш зa 20 лв. щото до-последно спорех с тях и им кaзaх, че ще имaм възрaжения и тем подобни! Просто нерви дa имaш, инaче имaш ли се рaзминaвaш и то зaконно с едно фишче! Лично aз, фишове не плaщaм, дaвностa им е мaкс 5 години.
dimitar_vd62
09-11-2014, 22:49
Аз пък се чудя кога ще се научим да спазваме законите.Иначе пред мацките сме голяма работа ама един фиш разбираш ли е проблем.Обаче ако някой ти влети във вратите щот не спрял на стоп пак тия куки ще търсите дето не им плащате фишовете.
Дa, мерси колегa. Струвa ми се, че с 50% е достa светло....мaй 35% е нaй-добре зa отпред, но ще имa сигурно глaвоболия с тия ченгетa отново.
Кaто стaнa думa зa ченгетaтa, по-принцип те нямaт прaво дa спирaт aвтомобилa от движение, също не трябвa дa пишaт "aкт", a "фиш" от 20 лв по чл. 105. Много от полицaйте и до сегa пробвaт номерa с aктa и aко мине, пишaт, aко видят, че си нa ясно с зaконите и се рaзминaвaш с фиш, уж от тях дa минело. Дa не говорим зa спирaне нa aвтомобилa, мaрaр, че и с товa пробвaт и aко мине, спирaт дaже, но по принцип при мен думa дa не стaвa зa спирaне, кaто съм имaл проблеми с куките. Стaрия ми форд беше с зaтъмнени стъкa от всякъде и тaкa, няколко пъти ме зaплaшвaхa с aкт и тем подобни, но винaги пишехa с фиш зa 20 лв. щото до-последно спорех с тях и им кaзaх, че ще имaм възрaжения и тем подобни! Просто нерви дa имaш, инaче имaш ли се рaзминaвaш и то зaконно с едно фишче! Лично aз, фишове не плaщaм, дaвностa им е мaкс 5 години.
Уточнението е не е във връзка с ченгетата, а относно закона. Когато контролният орган /в случая т.н. катаджия/ установи нарушение на чл.105, ал.1 от ЗДвП, а именно: "Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.", поради факта, че в този член не е посочен размера на глобата, затова се прилага общата разпоредба на чл. 185 от ЗДвП, а именно:"Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв."
Съставянето на акт за нарушение на горепосочения чл.105, респективно издаването на наказателно постановление от съответния Началник на РУП най-често е поради неопитност, недостатъчна подготовка или както искате го наречете на автокотрольора, който в случая отнася това нарушение към чл.179, ал.1, т.3 от с.з., което е неправилно и незаконосъобразно и представлява основателна предпоставка същото НП да бъде обжалвано пред административния съд, който пък немедленно ще го отмени и ще постанови нарушителя да заплати само глоба от 20лв. Като глобите по фиш не са с 5 години давност, а с обща 2 години + 1 абсолютна погасителна давност.
Дотук със закона, иначе точно това лято пък бях лично свидетел как гръцки пътен полицай, при рутинна проверка накара наш шофьор сам-самичък да си свали фолиото от предните стъкла на колата, на човечеца му се дорева, но го направи без грам да мрънка или да се прави на велик :busted_cop:
Колкото до това, колега, че ти лично не плащаш глоби, явно още не ти се е налагало да ползваш някаква услуга от КАТ, като например подмяна на шофьорска книжка, когато ти се наложи ще имаш леко неприятна изненада, познай каква?!? ;-)
Seicento Sporting Abarth
10-11-2014, 09:11
Аз пък се чудя кога ще се научим да спазваме законите.Иначе пред мацките сме голяма работа ама един фиш разбираш ли е проблем.Обаче ако някой ти влети във вратите щот не спрял на стоп пак тия куки ще търсите дето не им плащате фишовете.
Е тва е мъжка приказка! Днес сутринта бях свидетел един такъв затъмнен льольо как се натресе и отне предимство в кръговото под моста посока ЖП Гара - щото видиш ли не го видял!!! Еми как да стане с тоя изолирбанд по джамовете?:Suicide:
Като ви пречи слънцето - продават качествени слънчеви очила (на цена по-малка от изолирбанда дето ще го налепите по джамовете) , които можете да махнете от лицето си по всяко време!
alfa_romeo_forever
10-11-2014, 15:13
Е тва е мъжка приказка! Днес сутринта бях свидетел един такъв затъмнен льольо как се натресе и отне предимство в кръговото под моста посока ЖП Гара - щото видиш ли не го видял!!! Еми как да стане с тоя изолирбанд по джамовете?:Suicide:
Като ви пречи слънцето - продават качествени слънчеви очила (на цена по-малка от изолирбанда дето ще го налепите по джамовете) , които можете да махнете от лицето си по всяко време!
Много точни думи колега , както и на другия колега дето си го цитирал !!! :flowers:
AttilaSL
10-11-2014, 15:41
Когато се качиш в кола с направено качествено фолио и UV защита ще разбереш каква е разликата :) .
но в никакъв случай не оневинявам онези които си поставят китайски боклуци по 6лв ролката.
Когато се качиш в кола с направено качествено фолио и UV защита ще разбереш каква е разликата :) .
но в никакъв случай не оневинявам онези които си поставят китайски боклуци по 6лв ролката.
Както казах - има и безцветно висококачествено UV фолио ...
Иначе за разликата си прав .
Seicento Sporting Abarth
10-11-2014, 19:32
А сега дефинирай "UV фолио" защото по доста данни през стъкло и още повече кварцово стъкло като автомобилното не преминават ултра виолетови лъчи.....
Това за което говориш ти по мое мнение - не ангажирам никой с него естествено е , че издържа на такива лъчи и не се скапва с времето, а не както твърдят продаваите че ги спирало и видиш ли вътре в колата не влизат такива....
http://multimedia.3m.com/mws/media/662303O/3mtm-crystalline-automotive-window-films-brochure.pdf?fn=Crystalline%20Brochure%2098-0150-010
Да не спорим .. може да попрочетем малко
AttilaSL
10-11-2014, 20:47
И аз исках да си сложа Кристалин,но му е 184лв квадрата :( ,при фолиото с UV защита се смята топло пропускливостта вътре в колата.
Не знам какви данни гледаш,но ако имаш шанса да сравниш кола без фолио и друга с облепена с Кристалин ще се смаеш от разликата.
И аз исках да си сложа Кристалин,но му е 184лв квадрата :( ,при фолиото с UV защита се смята топло пропускливостта вътре в колата.
Не знам какви данни гледаш,но ако имаш шанса да сравниш кола без фолио и друга с облепена с Кристалин ще се смаеш от разликата.
SUV-a ми е облепен с Кристалин полупрозрачен на 90% (така го взех) и разликата е огромна . Лятото и климатика е по-ефективен и не те лови така наречения шофьорски тен ;)
lordliness
10-11-2014, 21:04
SUV-a ми е облепен с Кристалин полупрозрачен на 90% (така го взех) и разликата е огромна . Лятото и климатика е по-ефективен и не те лови така наречения шофьорски тен ;)
През стъкло тен не се хваща, не сте наясно с тези неща.
Природните закони са ненарушими
grenlould
10-11-2014, 21:57
Колега, хората дето карат коли със фабрично затъмнени стъкла, защо за тях не важи закона, макар, че и те имат видимост на стъклата колкото тея коли с фолио и създават същият риск колкото фолиото, но не....тях никой не ги закача, защото тези коли не струват, 2,3 хилки.....Това, че някой не е спрял на стоп или тем-подобна ситуация, това не е от фолиото, а на зад-кормилното у-во!!! 4 Години съм карал кола със затъмнени стъкла (без челното) и никога не съм застрашавал пътната обстановка или да съм създавал ПТП!!! Другото което е, не го правя за гъзария или друго, както вие твърдите! Правя го да предпазя вътре "кожения салон" и "таблото" от слънцето да не изгорят и климатроника да изстудява по-добре и също защита от катастрофа и обири(Не дай си боже), но най-вече заради слънцето! И все пак това си е мое решение и аз съм решил така.
Колкото до това, колега, че ти лично не плащаш глоби, явно още не ти се е налагало да ползваш някаква услуга от КАТ, като например подмяна на шофьорска книжка, когато ти се наложи ще имаш леко неприятна изненада, познай каква?!?
Колега, радвам се, че сте толкова загрижен за мен и се радвам, че сте наясно със закона, защото малко хора имат понятие от него, но да не навлизам в подробности.
Другото което е, за мен не мислете, пределно ми е ясно за какво иде реч, но си има тънкости за който съм сигурен, че вие не сте на ясно и съм сигурен на 100%, но все пак трябва и познат в Кат да имате. Както и да е.
Здравейте колега, проблема е там, че не търпя очила и говоря съвсем сериозно. Сложа ли очила, започват да ме дразнят и се разконцетрирам супер много. В живота ми, съм слагал сигурно 10 пъти очила, просто не ме кефи и в тоя сучеи, предпочитам малко да си затъмня стъклата, казвам малко, от колкото да нося очила! И все пак, такава кола съм карал 4 години (както споменах на по-горния колега) и проблеми е нямало. Сега карам ТИР вече 2 години и мисля, че съм достатъчно компетентен и улегнал, че да вземам такива решения. Колко "лольота" има по пътя, дето и без стъкла да са, постоянно взимат предимство и т.н. Това не е фактор колега, повярвай ми! Но всеки си е прав за себе си и не желая да споря.
И накрая, да кажа, че китайско фолио, никога няма да сложа! Решил съм 3M да слагам и ходих при един мой приятел и ми каза, затъмняване на всички прозорци (без челното) като за приятели 250 лв. Самият той ми каза, че само фолиото струва над 150 лв. Така, че живи и здрави като я изкарам от бокса и я почвам. Благодаря ви колеги, мисля, че бях достатъчно изчерпателен. Живи и здрави и без лоши чувства!
Колега, радвам се, че сте толкова загрижен за мен и се радвам, че сте наясно със закона, защото малко хора имат понятие от него, но да не навлизам в подробности. Другото което е, за мен не мислете, пределно ми е ясно за какво иде реч, но си има тънкости за който съм сигурен, че вие не сте на ясно и съм сигурен на 100%, но все пак трябва и познат в Кат да имате. Както и да е.
Колега, колега, написаното от мен във връзка със закона имаше съвсем друго значение и нюанс, който явно не разбрахте, колкото до това дали съм наясно с тънкостите и сте сигурен на 100%, че ни ги знам, еми какво да кажа, това са си Ваши свободни съчинения :blah: Лично аз мога да си затъмня на 1000% всички стъкла на колата /т.е. да наруша грубо закона и няма да имам проблем с нито един полицай/, но никога не бих го направил, тъй като от мен се очаква не само ежедневно да прилагам закона в цялата му санкционна тежест, но и морал. Явно си имате "топли" връзки в КАТ, които Ви осигуряват така наречения "чадър" - бъдете жив и здрав, продължавайте си така, както съвестта Ви съветва. :idea:
П.С. Само да Ви споделя нещичко, знаете ли, можете ли поне да си представите какво е да седиш пред външната врата на апартамента на едни родители в 03.00ч. сутринта и се чудиш как да звъннеш, да ги събудиш, за да им кажеш, че единствения им син повече няма да се прибере никога, защото е карал тунингованата си алфа с несъобразена скорост, недовидял е препятствие изкочило му внезапно на пътя, най-вероятно поради силно затъмнените му стъкла и се е забил със скорост 180км. в единственото дърво на пътя?!? Силно се съмнявам да имате и най-бегла представа :| И дано никога не Ви се случат такива неща. И за да не звуча така назидателно, ще Ви дам линк, на който има решение относно затъмнението на стъклата ---> http://www.ebay.co.uk/itm/Privacy-UV-Car-Sun-Shades-Pets-Dogs-Animals-Alfa-Romeo-156-4-Door-97-06-/121375377234?pt=UK_Car_Interior_Accessories&hash=item1c42894752
digitalundgrd
11-11-2014, 11:51
П.С. Само да Ви споделя нещичко, знаете ли, можете ли поне да си представите какво е да седиш пред външната врата на апартамента на едни родители в 03.00ч. сутринта и се чудиш как да звъннеш, да ги събудиш, за да им кажеш, че единствения им син повече няма да се прибере никога, защото е карал тунингованата си алфа с несъобразена скорост, недовидял е препятствие изкочило му внезапно на пътя, най-вероятно поради силно затъмнените му стъкла и се е забил със скорост 180км. в единственото дърво на пътя?!? Силно се съмнявам да имате и най-бегла представа :| И дано никога не Ви се случат такива неща.
Колега, при движение с такива скорости (180км/ч), със сигурност и без фолио на стъклата, пак ще се прибиеш :crybaby:
Ако в твоя пример момчето е карало с 50-60, дори и с тъмни стъкла, едва ли ще се стигне до звънене по вратите и неприятни вести на по-късен етап :sad: Така, че фолиото е един от по-маловажните фактори, които биха довели до евентуално ПТП.
Противник съм на затъмнените челни стъкла, и съм съгласен, че на тъмно се намалява видимостта, но не мисля, че е проблем да се кара с фолио на другите стъкла (затъмнени на 30-50%). Каквото и да си говорим през лятото e голям +, няма да обяснявам защо, предполагам всеки знае какво е да влезеш в "пещ" и всичко в колата да излъчва яко топлина, макар и климатика да е на МАХ или да седнеш, да пуснеш климатика и след 2-3 минути да се возиш комфортно без да си се опотил като...
През стъкло тен не се хваща, не сте наясно с тези неща.
Природните закони са ненарушими
Мен пък ме хваща -. от Русе към София ми изгаря редовно / през лятото/ лявата ръка, както е с настръхнали косми от климатика.
lordliness
11-11-2014, 14:45
Мен пък ме хваща -. от Русе към София ми изгаря редовно / през лятото/ лявата ръка, както е с настръхнали косми от климатика.
Хваща те от отворения прозорец докато си показваш часовника и правиш икономии от климатика.
Фактите са - през стъкло не се придобива тен
аз и в града не си отварям прозореца и последно бих "избивал" от климатика
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1104059
ето как изглежда един шофьор с много стаж , който е пестил от климатика
ecotronic
11-11-2014, 14:52
Не е вярно това, че UV лъчите изобщо не преминават през стъкло. Тези с честота близка до видимия спектър почти не биват блокирани от стъклото.
lordliness
11-11-2014, 14:52
аз и в града не си отварям прозореца и последно бих "избивал" от климатика
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1104059
ето как изглежда един шофьор с много стаж , който е пестил от климатика
Има и такива информации
http://health.actualno.com/Izgarjame-ot-slynceto-i-prez-styklo-news_388967.html
grenlould
11-11-2014, 14:59
Колега, колега, написаното от мен във връзка със закона имаше съвсем друго значение и нюанс, който явно не разбрахте, колкото до това дали съм наясно с тънкостите и сте сигурен на 100%, че ни ги знам, еми какво да кажа, това са си Ваши свободни съчинения :blah: Лично аз мога да си затъмня на 1000% всички стъкла на колата /т.е. да наруша грубо закона и няма да имам проблем с нито един полицай/, но никога не бих го направил, тъй като от мен се очаква не само ежедневно да прилагам закона в цялата му санкционна тежест, но и морал. Явно си имате "топли" връзки в КАТ, които Ви осигуряват така наречения "чадър" - бъдете жив и здрав, продължавайте си така, както съвестта Ви съветва. :idea:
П.С. Само да Ви споделя нещичко, знаете ли, можете ли поне да си представите какво е да седиш пред външната врата на апартамента на едни родители в 03.00ч. сутринта и се чудиш как да звъннеш, да ги събудиш, за да им кажеш, че единствения им син повече няма да се прибере никога, защото е карал тунингованата си алфа с несъобразена скорост, недовидял е препятствие изкочило му внезапно на пътя, най-вероятно поради силно затъмнените му стъкла и се е забил със скорост 180км. в единственото дърво на пътя?!? Силно се съмнявам да имате и най-бегла представа :| И дано никога не Ви се случат такива неща. И за да не звуча така назидателно, ще Ви дам линк, на който има решение относно затъмнението на стъклата ---> http://www.ebay.co.uk/itm/Privacy-UV-Car-Sun-Shades-Pets-Dogs-Animals-Alfa-Romeo-156-4-Door-97-06-/121375377234?pt=UK_Car_Interior_Accessories&hash=item1c42894752
Разбирам колега и е много неприятна тази случка, но както казаха колеги по-нагоре, това едва ли е от Фолиото, то и без фолио да карам с 180km/h през нощта, едва пак съм си с единия крак в гроба, така, че ако сте полицай, просто не се хващайте толкова за това фолио. Има много по-важни други неща с които да се занимавате. Самият аз долу/горе мога да преценя, като примерно видя някоя лъскава 156-ца наконтена, нагласена, светлинки, затъмнени стъкла и като надникна и вътре да видя глезотийки и общо взето перфектна и ми става ясно, че едва ли тоя пич ще си жертва колата да я кара с такава скорост и то през нощта дори, при положение, че се е мъчил да направи тая стара баба да изглежда прилично и то в тоя тежък финансов живот! Видя ли някоя мърлива кола, не зависимо каква и тогава други изводи си правя. Може тезата ми да е грешна, но много пъти е вярна. Лично аз, и с затъмнени и не затъмнени, не бих си жертвал колата да я карам с такива скорости, при положение, че съм се мъчил да я правя, да я лъскам да изглежда готина за годините си. Кой какви чадъри и какво има, това е без значение, кога то няма човечност от полицаите! Почти всичките ПТП инциденти, ти гарантирам, че не стават от затъмнени прозорци, ти като орган на реда, знаеш това най-добре и че това тук дето си го пишем е формалност и лошият късмет който ги връхлита такива хорица с затъмнени стъкла, определено не им е от Фолиото, а от SKILL-а им на шофиране :)
P.S. Относно това, не го разбрах за какво служи:
http://www.ebay.co.uk/itm/Privacy-UV-Car-Sun-Shades-Pets-Dogs-Animals-Alfa-Romeo-156-4-Door-97-06-/121375377234?pt=UK_Car_Interior_Accessories&hash=item1c42894752
ако може някакви снимки да приложиш или да ми обясниш за какво служи :)
и добре се изгаря от инфрачервените лъчи IR, който пък автомобилното стъкло си ги пропуска май , щото иначе как се опичат колите вътре през лятото ?
Качи се лятото в Дачия или някое бюджетно Шеви (които не са със заводско тонирани стъкла) и ела пак ми кажи ,че не се изгаря през стъклото :shocking:
grenlould
11-11-2014, 19:47
Качи се лятото в Дачия или някое бюджетно Шеви (които не са със заводско тонирани стъкла) и ела пак ми кажи ,че не се изгаря през стъклото :shocking:
Колега, от фолио до фолио разлика няма!!! Китайските ги остави, само ще си прецакваш прозорците. Служи 3М или LLumаr и ще видиш дали ще изгаряш, спира UV лъчите на 99% и никакво изгаряне нито на кожата, нито на интериора на колата. Тия 2 марки са доказани в световния пазар.
Eто: http://www.foliadesign.eu/kinds.html
Колега, от фолио до фолио разлика няма!!! Китайските ги остави, само ще си прецакваш прозорците. Служи 3М или LLumаr и ще видиш дали ще изгаряш, спира UV лъчите на 99% и никакво изгаряне нито на кожата, нито на интериора на колата. Тия 2 марки са доказани в световния пазар.
Eто: http://www.foliadesign.eu/kinds.html
Сложил съм 3m Crystalline CR90 - с 86% пропускливост на светлината .
Знам каква е разликата ;)
Не отричам предимствата , но просто съм против затъмняването тип "изолирбанд" както каза хагоре един колега .
grenlould
11-11-2014, 20:32
Сложил съм 3m Crystalline CR90 - с 86% пропускливост на светлината .
Знам каква е разликата ;)
Не отричам предимствата , но просто съм против затъмняването тип "изолирбанд" както каза хагоре един колега .
И аз съм против "изолирбанд" затъмняване на предните стъкла, просто леко затъмнени да са, но не много тъмни. Да е малко по-светло от тия дето са на фабричните аудита а8 дето излизат от завода с такива, нещо подобно, но малко по-светли да са пак дори! ;)
AttilaSL
12-11-2014, 09:54
GILA също не е лошо фолио.
Seicento Sporting Abarth
12-11-2014, 19:17
Ей тоя лаф за "изолирбанда"май трябва да си го патентовам че току виж някой си го приписал на себе си 8-)