Log in

View Full Version : Енергоспестяващи крушки - какви?

code
18-11-2014, 21:05
Мисля да си купя 10-на крушки, но нямам наблюдения та реших да се допитам. Горе-долу търся някакви такива параметри:
- да светят колкото обикновена 80W крушка
- да имат голяма и реална гаранция
- да са сравнително евтини и биващи :)

dimitar_vd62
18-11-2014, 21:23
А аз ще ти прпоръчам лед крушките.Отнасях се с голямо недоверие относно възможностите им но след като смених 5-те лунички в банята с мощност 35 вата всяка установих че 5 леда с мощност 3 вата всеки светят по силно.15 вт vs 175 вт.В кухнята - 18 вт енергоспестяваща vs 4вт лед студено бяла.Същото и в спалнята.Детската понеже дъщерята капризничи 6 вт лед топло бяла- З000-3500К,не си спомням точно, за да се постигне по добра осветеност поради по-меката светлина/4вт топло бяла е малко мижава/.Хола - 4 бр по 26 вт енергоспестяващи/104вт/ vs 2 броя 4 вт на стоящи аплици и 3 броя 4вт на тавана/които почти не ползвам освен ако не ми трябва по светло/ всичките студено бяла, 6000К, .Луничките 3вт са по 3,20-3,80лв, крушките с нормален цокъл 4-6 вт са по 6-8 лв.

п.п.Имат 1 година гаранция.Засега около месец съм предоволен и не съжалявам.Тези с повече гаранция са бая скъпи, гледам има и по 50-на лева.

Drag0
18-11-2014, 21:27
Мисля да си купя 10-на крушки, но нямам наблюдения та реших да се допитам. Горе-долу търся някакви такива параметри:

-масовите ги приравняват до 60 вата.
-няма как да са евтини и да ти изкарат много - LED ако работи при висока температура умира бързо, за да се охлади добре трябват големи радиатори а те не са евтини.

Бобби
18-11-2014, 21:28
Според мен от тия енергоспестяващи крушки само се ослепява....и след това спестените пари ги даваш за очила.....много им е гадна светлината

ecotronic
18-11-2014, 21:34
От LED крушки нямам впечатления, но от класическите енергоспестяващи съм най-доволен от Philips. Купувал съм ги от Praktiker преди 4 години на цена около 12 - 15 лв.
Имам общо десетина от тях и нито една изгоряла до момента. Светят средно по 4 - 5 часа на ден.
Купувал съм и такива за по 5 - 6 лв от знайни и незнайни марки, в т.ч r Philips от разни по-малки магазинчета. Няма такава, която да е изкарала 1,5 години.

Моят съвет е - маркова крушка с ясен произход, макар и на по-висока цена. В крайна сметка излиза по-евтина.

Drag0
18-11-2014, 21:36
От LED крушки нямам впечатления, но от класическите енергоспестяващи съм най-доволен от Philips. Купувал съм ги от Praktiker преди 4 години на цена около 12 - 15 лв.
Имам общо десетина от тях и нито една изгоряла до момента. Светят средно по 4 - 5 часа на ден.
Купувал съм и такива за по 5 - 6 лв от знайни и незнайни марки, в т.ч r Philips от разни по-малки магазинчета. Няма такава, която да е изкарала 1,5 години.

Моят съвет е - маркова крушка с ясен произход, макар и на по-висока цена. В крайна сметка излиза по-евтина.
Тези пък били канцерогенни, така четох и се върнах на нормални крушки .. :waving:

dimitar_vd62
18-11-2014, 21:54
Тези пък били канцерогенни, така четох и се върнах на нормални крушки .. :waving:

Ако се счупи пурата, има живак вътре.Много малко ама има.

old alfist
19-11-2014, 00:14
По никакъв начин, не се разбра, тези крушки за интериорно или екстериорно осветление са.

code
19-11-2014, 10:52
За интериорно. Мислех, че се подразбира. Има някакви Филипс в Кауфланд по 8-9лв с 3г гаранция.

ecotronic
19-11-2014, 11:06
4 - 5 лева може да е нормална разлика в цената между една и съща стока в различни вериги магазини. 3 г. гаранция е добра предпоставка. Гледай колко часа пише и на самите крушки. Иначе това с марката и произхода е Божа работа. Един приятел внася разни джунджурии и ми даде 2 Филипс, които каза че внася от UK за по 4 лв бр. Видимо бяха досущ като тези които си купих от Практикер за по още 10 лв отгоре. Разликата се оказа в това, че изгоряха за около 3 месеца.

PEPI-2ALFA
19-11-2014, 11:27
Аз съм с "класически"енергоспестяващи топло-бяла светлина 21-23W. Последно купих 3 от кауфланд, тяхната марка с по 5 години гаранция. Едната изгоря и ще я връщам. Пролетта им върнах една, която беше светила година и 7-8 месеца. От лед лампите се бях отказал, след като в началото купих няколко, които не изтраяха дълго, а и светеха слабо. Диодите са няколко вида и е добре да се познават. Сега чакам да пристигне такава да я пробвам. http://www.aliexpress.com/item/SMD-5730-E27-220V-110V-LED-Bulb-9W-12W-15W-18W-LED-bulb-lamp-24-LEDs/2031378428.html

didod
19-11-2014, 12:59
Аз съм само с Осрам, но с надпис 'произведено в германия'. Имат и 'произведено в Китай', но тумбестата част на лампата (баласт ли е или що) е 2 пъти по-малка.

lordliness
19-11-2014, 13:03
Няма си по хубаво от крушка с нажежаема жичка, икономиите и европейската политика по въпроса да вървят по дяволите.

old alfist
19-11-2014, 13:33
И енергоспестяващите са си на късмет.
Първите ми такива на Осрам, сложих преди 15г., от стария материал, и караха дълго време - 6-7г., при ежедневно ползване с нормална продължителност на светене - по 5-6ч на ден.
Преди две години си взех някакви скъпарски на Филипс - едната изгоря на първата година, втората на втората, сега чакам на третата година да изгори третата крушка.

Guzzi
19-11-2014, 13:34
Аз си купувам енергоспестяващи на Philips от Светомаркет.Имам 5 бр вързани с фотодатчик,светят по цяла нощ вече 4.5 години и няма изгоряла.Обаче ако ги вкл. и изкл. по често не могат да изкарат толкова.

old alfist
19-11-2014, 13:40
На нашия постоянно менящ параметрите си ток, май е най добре с нажежаема жичка.

ecotronic
19-11-2014, 13:49
Когато ни е трудно да се ориентираме в световните политики, прибягваме до аритметиката:

Една качествена енергоспестяваща крушка с мощност 23 W дава същата осветеност като класическа крушка с мощност 100W, има живот 10 000 часа и струва 15 лв.

За своя живот тя консумира енергия на стойност 45 лв.
Като добавим към стойността на енергията, стойността на крушката, удоволствието ни струва 60 лв.

Същият полезен ефект с една обикновена крушка с нажежаема жичка (мощност 100 W, живот 1250 часа и цена 0,5 лв.) ще ни струва 200 лв.

Разлика между двата варианта 140 лв.

Като умножа разликата по броя крушки, които ползвам (16 бр.) се оказва, че за 10 000 часа спестявам 2240 лв.

Ако за някой това не са пари, за мен са.

Furious 155
19-11-2014, 13:50
На нашия постоянно менящ параметрите си ток, май е най добре с нажежаема жичка.и те трудно удържат промените му...

Аз лично напоследък се заглеждам в диодните Е27 крушки.
Но рядко виждам да се предлагат на прилична цена крушки с 1000 или повечее лумена.

old alfist
19-11-2014, 13:55
Аритметиката е проста, но не изкарват енергоспестяващите крушки, толкова часове, колкото е дал производителя.
На вилата ми, алейното осветление е с обикновени, но с реостатен ключ, и винаги намалявам малко с него и не светят на пълната си мощност - изкарват много продължелно време, въпреки, че са подложени на неблагоприятни външни атмосферни условия.

П.П Същата процедура с реостатен ключ при халогенните на едно от осветителните ми тела в Плевен - издържат по -дълго, когато леко намалиш с него.

ecotronic
19-11-2014, 14:03
Моите до момента са изкарали 7300 часа и още си светят.

PEPI-2ALFA
19-11-2014, 15:10
Аритметиката е проста, но
А бе проста, проста... преди 2-3 нощи попрочетох по български форуми за диодите на лампите, различните модели са с различна мощност, различни лумени... Диодите 5730 ги дават 0.5W мощност, а като смятам крушката, която купих, 56 бр. по 0.5W - 28W, а я купих за 18.

old alfist
19-11-2014, 15:23
И тях ще ги направят така, че да изгарят лесно.

ecotronic
19-11-2014, 15:36
А бе проста, проста... преди 2-3 нощи попрочетох по български форуми за диодите на лампите, различните модели са с различна мощност, различни лумени... Диодите 5730 ги дават 0.5W мощност, а като смятам крушката, която купих, 56 бр. по 0.5W - 28W, а я купих за 18.

Възможно е нарочно да е направена така заради топлоотделянето. Винаги можеш да премериш, колко е действителната и мощност.

Furious 155
19-11-2014, 16:55
Моите до момента са изкарали 7300 часа и още си светят.къде ги показва крушката тези часове? :roll:

RUNNING WILD
19-11-2014, 16:55
LED осветлението е бъдещето,преди 3 години ми изпадна пратка Филипс крушки продадох хххххх броя доста,в нас навих и за 3 години и неколко месеца изгоряха 3 от 15 крушки съм сменил 60 вата,крушките са с стартер и има газ вътре и тн,има обаче цели серии който са дефектни или се предполага че са дефектни и за взети от бунища или изкупени на стотинки и идват тука в БГ и соц страните и се заливат пазарите с тях,и да пестят ток дълготрайни са не се нагряват така като обикновената крушка която е 2000 градуса жичката вътре да свети,купи 2 крушки сложи ги виж как седят и си прецени какво да правиш.

ecotronic
19-11-2014, 17:01
къде ги показва крушката тези часове? :roll:

Повече от 4 години, средно по 5 часа на ден, смятай.

Mind_Control
19-11-2014, 17:17
Няма си по хубаво от крушка с нажежаема жичка, икономиите и европейската политика по въпроса да вървят по дяволите.

А, какви са ти доводите или просто така?
Но дори за скептици като теб имаме решение- LED крушка, пълна имитация на такава с нажежаема жичка. Ще ти хареса!

---------- Post added at 15:17 ---------- Previous post was at 15:04 ----------

Само и единствено LED крушки си заслужава, но с уговорката, че ще ги ползваш поне по 4 часа дневно иначе инвестицията няма да ти се избие много дълго време.

Като мощност ти трябва 10-11 W, за да съответства на 80 W нажежаема жичка, а като цветна температура- 2800-3000 K.

Понеже се занимавам с това имам и конкретно предложение за теб.

10 броя. E27, A60, 11.0W, 810lm, <180°, 85-265V AC, 60*112mm, 2700K- на цена 112 лева с включена доставка до Бургас. 2 години гаранция с фактура или касов бон.

Крушките са китайски с марка TECHNO LED. Да има по- евтини в ибей, но са без гаранция и с доставка 25-30 дни. За нашите крушки лично гарантирам, защото 2 пъти ходихме до китай, за да подберем доставчиците. И има разлика между евтини и скъпи крушки.

old alfist
19-11-2014, 21:11
Тези крушки явно пестят енергия, но не е ясно, дали пестят пари.
Когато станат по 5лв. парчето, ще се пробвам.

mirchozo
19-11-2014, 23:54
Понеже по ред причини в момента работя в борса за ел материали, та от 5-6 месеца продаваме и ЛЕД-крушки. Не са нищо особено, марка V-TAC "Нафарфорийй", сещате се, "маде ин Хон Конг" понеже е демоде да се пише Чайна. Още от начало си взех една за вкъщи, вече 5-6 месеца си свети. Пише там разните им 20000 часа, което аз лично не го вярвам. Цената е 6,60 на 7W (равнява се на около 55вата реална светлина), 9,60 - 10W (равнява се на 80 вата реална светлина). Да не се счита за рекалама, досега нямаме рекламация от тях, за разлика от лед прожекторите на същата фирма.
Енергоспестяващите крушки дават по-добра осветеност, дали ще заложите на марка или не, няма значение, въпроса е да имат гаранция, 50% от крушките не доживяват да изтече гаранцията. Снощи си купих 2 китайчета с мощност 23W, светят осезаемо по-силно от 100ватова крушка. Говорим за топла светлина, не разните им там електрожени които просто дразнят очите и създават илюзията че светят по-силно.

Та така колеги, ориентирайте се към топлата светлина 2700К, дали ще е лед или енергоспестяваща зависи основно от начина на употреба.
Често включване/изключване - LED
Продължителна работа - енергоспестяващи

Mind_Control
20-11-2014, 09:40
Понеже по ред причини в момента работя в борса за ел материали, та от 5-6 месеца продаваме и ЛЕД-крушки. Не са нищо особено, марка V-TAC "Нафарфорийй", сещате се, "маде ин Хон Конг" понеже е демоде да се пише Чайна. Още от начало си взех една за вкъщи, вече 5-6 месеца си свети. Пише там разните им 20000 часа, което аз лично не го вярвам. Цената е 6,60 на 7W (равнява се на около 55вата реална светлина), 9,60 - 10W (равнява се на 80 вата реална светлина). Да не се счита за рекалама, досега нямаме рекламация от тях, за разлика от лед прожекторите на същата фирма.
Енергоспестяващите крушки дават по-добра осветеност, дали ще заложите на марка или не, няма значение, въпроса е да имат гаранция, 50% от крушките не доживяват да изтече гаранцията. Снощи си купих 2 китайчета с мощност 23W, светят осезаемо по-силно от 100ватова крушка. Говорим за топла светлина, не разните им там електрожени които просто дразнят очите и създават илюзията че светят по-силно.

Та така колеги, ориентирайте се към топлата светлина 2700К, дали ще е лед или енергоспестяваща зависи основно от начина на употреба.
Често включване/изключване - LED
Продължителна работа - енергоспестяващи

Да си купиш сега енергоспестяваща крушка, е като да си купиш парен локомотив. Тази технология е в историята вече. Първо животът им е поне 5 пъти по къс от този на ЛЕД-а, второ осветеността им спада с времето, трето- имат нужда от време, за да достигнат пълната си осветеност, четвърто- харчат 2 пъти повече енергия от ЛЕД, пето- съдържат канцерогенни вещества, шесто- дизайнът им е силно ограничен. Всички тези проблеми при ЛЕД-а ги няма. Да не говорим, че ЛЕД лентите нямат алтернатива на практика вече.

ecotronic
20-11-2014, 10:29
Да си купиш сега енергоспестяваща крушка, е като да си купиш парен локомотив. Тази технология е в историята вече. Първо животът им е поне 5 пъти по къс от този на ЛЕД-а, второ осветеността им спада с времето, трето- имат нужда от време, за да достигнат пълната си осветеност, четвърто- харчат 2 пъти повече енергия от ЛЕД, пето- съдържат канцерогенни вещества, шесто- дизайнът им е силно ограничен. Всички тези проблеми при ЛЕД-а ги няма. Да не говорим, че ЛЕД лентите нямат алтернатива на практика вече.

Какви led крушки с ефект като на такава с нажежаема жичка с мощност 100W би препоръчал?

Mind_Control
20-11-2014, 11:38
Какви led крушки с ефект като на такава с нажежаема жичка с мощност 100W би препоръчал?

Ето пример, но в момента ние лично имаме само 4W, което съответства на 40 W.
http://technoled.eu/index.php?route=product/product&path=64_61&product_id=229

Иначе се предлагат вече 6, 8 и 10 W, но не сме внесли още.

lordliness
20-11-2014, 11:44
Един приятел си сложи навсякъде ЛЕД, направи си някава система с ЮПС и акумулатор и сега ползва само нощна енергия за осветление

---------- Post added at 11:44 ---------- Previous post was at 11:42 ----------

А, какви са ти доводите или просто така?
Но дори за скептици като теб имаме решение- LED крушка, пълна имитация на такава с нажежаема жичка. Ще ти хареса![COLOR="Silver"]

Не мога да уцеля точния цвят

ecotronic
20-11-2014, 11:56
Ето пример, но в момента ние лично имаме само 4W, което съответства на 40 W.
http://technoled.eu/index.php?route=product/product&path=64_61&product_id=229

Иначе се предлагат вече 6, 8 и 10 W, но не сме внесли още.

Ползвам основно крушки с еквивалентна осветеност на 60 и 100 W - с нажежаема жичка.

След края на живота им възнамерявам да ги сменя с LED.
Като гледам, ще се ориентирам към 6, 8 и 10 ватови.

Friday
20-11-2014, 12:36
Аз преди 4 години съм вземал от тук (http://www.krushki.com/) Е14 9W на General Electric и E27 11W на Philips. Миналата година ми изгоря само една лампа на Philips, тази която беше в банята! Другите си светят вече 4 год. си светят безпроблемно.

П.С. Не правя реклама на сайта, просто може да разгледаш за информация! Цените им са много добри, лошото е че са в София!

Сега и аз се оглеждам за нещо "LED"ено на Е14 :)

mirchozo
20-11-2014, 13:20
Не забравяйте че Ледовете има насочена светлина, ъгъла им на светене е от 220-270градуса. Не винаги е удобно да се сложат.
Приципно съм за новите технологии, но все още е рано. Малко като навлязат и се сборят производителите, ще се вдигне качеството и цената ще спадне.

PEPI-2ALFA
20-11-2014, 19:26
Днес изненадващо бързо пристига китайчето от първия ми пост в темата. 56 лед-а 18w. Качвам 2 снимки на осветеността на стаята с досегашната луминисцентна 21w (или евентуално 23w, сега не съм си вкъщи да погледна) и новата. Разликата във времето на двете снимки е, колкото да ги сменя. Луминисцентната беше светила 2-3 часа - загряла е. Според мен няма разлика.

П.П. Ако се вижда самата лампа е малко дразнещо, но после я дадох на брат ми да я ползва в покрит платнен плафон и си е супер.

gigi
20-11-2014, 19:54
Абе въпрос на вкус. Пробвал съм всички, и за мен по добро от старите с нажежаема жичка няма. Другите все ме дразнят и то много. Но Лед-а ако е хубав е значително по добре от всякакъв вид газоразрядна крушка.

old alfist
20-11-2014, 21:47
Дано да се запазят всички видове, защото всеки един от тях си има предимство в конкретната ситуация и конкретното осветително тяло - все пак трябва да има и естетически вид, както ефект, така и ефективност на осветеността и не на последно място икономическата изгода.

dimitar_vd62
20-11-2014, 22:02
Тоя от аватари ти не е долетял дотук с крушки с нажежаема жичка, трябва да си в крак с новите технологии.Спъваш прогреса на човечеството.

ecotronic
20-11-2014, 22:15
Добре е да се има впредвид и това, че при луминисцентните енергоспестяващи крушки винаги има пулсиране на светлинния поток. Обикновено честотата на пулсациите е подбрана доста по-висока от разграничаващата способност на окото, но все пак пулсира и това може да доведе до дискомфорт.

За разлика от тях LED осветителните тела без проблем работят с постоянен ток. А това означава, че пулсации няма.

Това прави излъчваната светлина доста по-близка по вид до слънчевата или до тази от нажежаемата жичка.

code
21-11-2014, 10:35
Аз съм с "класически"енергоспестяващи топло-бяла светлина 21-23W. Последно купих 3 от кауфланд, тяхната марка с по 5 години гаранция.

И аз така направих в крайна сметка :) 15W крушка струва 3,99лв с 5г гаранция. Лед са 2 пъти по-икономични, но като се замислиш, че енергоспестяващите горят едно нищо лед-а са 2 пъти по-икономични от нищото :D :D Т.е. едните ти спестяват 80% от сметката примерно, а другите - още 10%, което според мен е нищожно, а са скъпи. Като изгорят ще ги сменям, в Кауфланд по принцип няма проблеми с рекламациите.

Mind_Control
21-11-2014, 17:13
Не забравяйте че Ледовете има насочена светлина, ъгъла им на светене е от 220-270градуса. Не винаги е удобно да се сложат.
Приципно съм за новите технологии, но все още е рано. Малко като навлязат и се сборят производителите, ще се вдигне качеството и цената ще спадне.

Явно не си видял линка ми от по- доре, ъгълът на осветеност е точно толкова, колкото и на обикновенните крушки.

---------- Post added at 15:13 ---------- Previous post was at 15:10 ----------

И аз така направих в крайна сметка :) 15W крушка струва 3,99лв с 5г гаранция. Лед са 2 пъти по-икономични, но като се замислиш, че енергоспестяващите горят едно нищо лед-а са 2 пъти по-икономични от нищото :D :D Т.е. едните ти спестяват 80% от сметката примерно, а другите - още 10%, което според мен е нищожно, а са скъпи. Като изгорят ще ги сменям, в Кауфланд по принцип няма проблеми с рекламациите.

За домашни потребители може и да няма разлика, дали ще платиш 40лв или 20 лв. за осветление, но за бизнеса има огромно значение. Направи сметка само в един магазин за хранителни стоки колко крушки са. :)

code
21-11-2014, 17:54
Взех 11w и 15w. Първи впечатления - с 15-ватовите се обърках, трябваше да взема само 11-ватови. Светят прекалено силно. Това с уточнението, че става въпрос за осветяването с 3 крушки на 1 стая 8/3,5м - наложи се да махна едната.

old alfist
22-11-2014, 01:48
След известно време ще я сложиш пак, защото с времето, силата на светене, малко намалява.

code
22-11-2014, 09:48
След известно време ще я сложиш пак, защото с времето, силата на светене, малко намалява.

Възможно е, но ще е някаква слаба, че ми вади очите като гледам телевизия. :)
Със смяната на 10 крушки консумацията падна от 650 на 130 вата. Пестим по 80-90лв годишно. Крушките ми струваха 39лв. :) Сега ще сменя още толкова на ранчото в М.Рудник :)

old alfist
22-11-2014, 16:30
Аз бих платил повече за ток, ако не ме кефи осветлението, поне докато мога, ако съм в чрезвычайная ситуация, тогава е друго.

Mind_Control
25-11-2014, 15:37
Аз бих платил повече за ток, ако не ме кефи осветлението, поне докато мога, ако съм в чрезвычайная ситуация, тогава е друго.

Ела до офиса ми, и ако познаеш, коя крушка е с нажежаема жичка и коя ЛЕД, ще ти подаря крушки на стойност 50 лв.

Furious 155
25-11-2014, 15:44
Ела до офиса ми, и ако познаеш, коя крушка е с нажежаема жичка и коя ЛЕД, ще ти подаря крушки на стойност 50 лв.
Kажи тогава от коя LED марка си доволен!

old alfist
25-11-2014, 20:14
Не съм сигурен дали ще спечеля в случая, но от едно такова сравнение, на една и съща бира в различните опаковки - стъкло, кен и прастмаса, спечелих.
Бяха наляти в три еднообразни чаши, без да виждам, и при дегустиранито им, познах, коя коя е.

dimitar_vd62
25-11-2014, 20:49
Пипни ги бе, ЛЕД-а не пари.И със вързани очи става.

ivan dimitrov
26-11-2014, 15:48
---

ecotronic
26-11-2014, 15:54
http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2011/06/18/krushka-sveti-veche-110-godini.121556

ivan dimitrov
26-11-2014, 16:03
---

gigi
26-11-2014, 22:50
Планирано износване на стоките е характерно само за пазарната икономика. За първи път се въвежда от картели в САЩ, при производството на електрически крушки за лампи. Първите ел. крушки са имали живот 2500 часа. Впоследствие американският конгломерат General Electric Company инвестира в изкуствено намаляване продължителността на живота на крушките до 1000 часа.............

old alfist
27-11-2014, 00:05
Не знам дали в този форум, или на друго място, виждах една тайно картелно писмо между производители в Щатите, от началото на миналия век, за изкуствено намаляване живота на крушките.

ivan dimitrov
27-11-2014, 00:17
---

ecotronic
27-11-2014, 11:53
Точно тук някъде сме го дискутирали онова картелно споразумение за качеството на крушките, според което производител на крушки с прекалено дълъг живот е бил глобяван.

Производството на ТПК "Светлина" всъщност е искало да избегне въпросните глоби, при това с добър запас :)

Конструкторите на Алфа Ромео също стриктно спазват правилата за планираното дефектиране.

Пример за такова нещо:

http://snimki.be/store/1/241413214893.jpg

old alfist
27-11-2014, 20:16
Първата ми работа, преди десетина години, когато ми изгоря първата енергоспестяваща крушка беше, да и разбия с чук порцелановата част, за да видя какво има вътре.
Оказа се, бахти и електрониката - платки, бубини, диоди, транзистори и резистори.

VFTI
27-11-2014, 21:48
Повлиян от тази тема, вчера се сдобих с 3 лед крушки.
Взех ги от тук:
http://www.krushki.com/index.php?main_page=index&cPath=55

Взех си 7в 9в и 12в. Които долу горе трябва да отговарят на ватовете по 10. Уж всичките бяха 2700К топло бяло , а се оказа че си синеят много неприятно. Понеже са отрязани и осветяват частично. Да знам че са евтини.

Цветът най-много ме дразни. А другото е че трите долу горе светят с една сила. Тази 12ватовата изобщо не мога да и дам над 60в стандартна крушка, а е огромна на размери.

7ватовата се справя много по-добре като цена-качество и осветеност-спрямо ват.

Абе ако някой търси някакви бюджетни ледове за килера или терасата от моята гледна точка бих му препоръчал от този сайт тази 7ватовата за 6лв. Другото според мен не си заслужава...Все още няма да заменят 23 ватовата енергоспестяваща...

dimitar_vd62
27-11-2014, 22:44
Аз пък съм ей с тия 4 и 6 вата 6000К/ студено бяла/ и съм предоволен.http://euro-led.net/led-крушка-4w-e27-p45-epistar-chip-4500k Купих една за проба и след това смених всички енергоспестяващи.Всъщност 6 -ватовата е топлобялата в детската.Според мене от студено към топло бяла трябва да се увеличава мощността с една идея.

old alfist
28-11-2014, 01:06
Аз пък съм ей с тия 4 и 6 вата 6000К/ студено бяла/ и съм предоволен.http://euro-led.net/led-крушка-4w-e27-p45-epistar-chip-4500k Купих една за проба и след това смених всички енергоспестяващи.Всъщност 6 -ватовата е топлобялата в детската.Според мене от студено към топло бяла трябва да се увеличава мощността с една идея.

Светлината с темрературен цвят 6000К си е направо равностоен на луминсцентните тръби, които дълбоко уважвам, имайки предвид , като ергономичността им, така и ефективността им - имам такива на различни точки, както в апартамента ми, така и на вилата ми.

mordohy
28-11-2014, 09:30
Гледам темата се е изродила, ама да дам и аз своя принос!
Единствените крушки, от които съм доволен са PILA, които са май холандски. Бързо светват на 100% и имат мека, почти естествена светлина. Имаше ги в Лидъл. Вчера мярнах в Кауфланд техен стикер, но не видях дали са същите лампи. Отличават се с качество, което им личи. През завода ни минаха какви ли не боклуци. Просто на тия лампи светлината им е като на обикновенната крушка.
Иначе и аз съм за комфорта на очите и хич не ми пука, какво казва Гейропа!
:cheers:

Mind_Control
28-11-2014, 16:34
Абе ако някой търси някакви бюджетни ледове за килера или терасата от моята гледна точка бих му препоръчал от този сайт тази 7ватовата за 6лв. Другото според мен не си заслужава...Все още няма да заменят 23 ватовата енергоспестяваща...

Пак си купил най- евтиното и правиш генерални изводи. Не подвеждай хората!!! Абсолютно същите тъпотии се говореха едно време за енергоспестяващите крушки.

П.С. Мнението ми не е конкретно само към теб, а към всички, които купуват евтиното и правят генерални изводи за всички продукти от тази технология.

old alfist
28-11-2014, 17:18
Според мен, външните осветителни тела, особено през зимата, трябва да са с крушки излъчващи топлина, за да може да се затопли осветителното тяло, което води до правилното функциониране на системата, предвидена от проектантите.

ecotronic
28-11-2014, 17:25
Според мен, външните осветителни тела, особено през зимата, трябва да са с крушки излъчващи топлина, за да може да се затопли осветителното тяло, което води до правилното функциониране на системата, предвидена от проектантите.

Средностатистическият светодиод работи в температурен диапазон от -40 до +80 гр.

old alfist
28-11-2014, 17:31
Средностатистическият светодиод работи в температурен диапазон от -40 до +80 гр.

Друго имах впредвид - не работата на крушката, а работата на цялото осветително тяло и неговата ефективност и цялост във времето.
Осветителните тела, все още не са съобразени с работата на тези засега авангардни крушки.

ecotronic
28-11-2014, 17:35
Останалото в едно LED осветително тяло е малко електроника. Всяка електроника, като правило, работи по-добре при ниски температури, отколкото при високи.

nicks1
28-11-2014, 19:47
Понеже у вкъщи сме само с халогенни лампи със странни размери, вчера намерих лед-ове със г9 цолъл. Купих една за проба и засега съм доволен. Купих я от Баумакс. 3000к, 220l, 3w. Много мека и приятна светлина и сила като на 25w халоген. Ще тествам още една седмица и ще сменям всички крушки.

VFTI
28-11-2014, 20:25
Пак си купил най- евтиното и правиш генерални изводи. Не подвеждай хората!!! Абсолютно същите тъпотии се говореха едно време за енергоспестяващите крушки.

П.С. Мнението ми не е конкретно само към теб, а към всички, които купуват евтиното и правят генерални изводи за всички продукти от тази технология.

Генерални изводи не съм правил. Ясно и точно съм посочил, мястото на покупка, цената и качеството.

Ако вашата фирма ми осигури 12-14вата ледче(диря 100вата нажежаема) от хубавите моля веднага да ме уведомиш и изпратиш.

old alfist
28-11-2014, 22:50
Ако вашата фирма ми осигури 12-14вата ледче(диря 100вата нажежаема) от хубавите моля веднага да ме уведомиш и изпратиш.
Няма да намериш вече такива, 100вата нажежаема - преди 3 години, едвам намерих 60W.

mirchozo
30-11-2014, 11:40
Няма да намериш вече такива, 100вата нажежаема - преди 3 години, едвам намерих 60W.

Те вече не са нажежаеми, водят се крушки за светофари или такива със специално предназначение, но не за домашна употреба. Дефакто само опаковките са с други картинки, вътре е същия шит.
Относно PILA, това са по-евтиния клас лум тръби, вече има на "General Electric" които отдават 30% повече светлина и са с по-дълъг живот. Последното доколко е така никой не знае, там са много променливи фактори които оказват влияние.

Още малко като поевтинеят ще се пооборудвам с ледове, дори съм намислил един юпс, тъй тъй ми се размотава един читав акумулатор из къщи, що пък не?

Drag0
30-11-2014, 21:10

Намират се и 150 ватови , няма никакъв проблем ...
По-точно ги приравняват на 150 ватови, иначе са 116 http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/halogen-lamps/halogen-classic-eco/classic-eco-superstar-a/index.jsp?productId=ZMP_1045361

old alfist
30-11-2014, 22:44
Намират се и 150 ватови , няма никакъв проблем ...
По-точно ги приравняват на 150 ватови, иначе са 116 http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/halogen-lamps/halogen-classic-eco/classic-eco-superstar-a/index.jsp?productId=ZMP_1045361
Това всъщност са си халогенни, поставени във вида на стандартните стъклени балони.

Kuku
30-11-2014, 23:15
old alfist[/B]"]Няма да намериш вече такива, 100вата нажежаема - преди 3 години, едвам намерих 60W.Старуха, да ти пратя едно стекче по куриер - 1лв./бр. са по магазините ;)

old alfist
01-12-2014, 00:15
Старуха, да ти пратя едно стекче по куриер - 1лв./бр. са по магазините ;)

Няма лошо, давай, страничният им ефект, става за отопление, което е предимство за зимата.

Peter_63
20-12-2014, 09:34
Благодарение на дебата тук реши да си взема ЛЕД крушки: за дневната 12W жълта светлина, за офиса 10 и 12W бяла светлина. Засега съм много доволен. Да видим колко ще издържат, имат 2 г. гаранция.

VFTI
20-12-2014, 19:51
Благодарение на дебата тук реши да си взема ЛЕД крушки: за дневната 12W жълта светлина, за офиса 10 и 12W бяла светлина. Засега съм много доволен. Да видим колко ще издържат, имат 2 г. гаранция.

А от къде ги взе и какви пари?

Peter_63
20-12-2014, 20:30
От тук (http://euro-led.net/led-осветление-интериорно/led-осветление-за-дома/led-крушки?filter_attribute_13=0d824a287dc7256b812b945 30dbe7564_37f025b82087a0fb07d78da115d3765c&filter_attribute_12=2952181ce891864cebb7a8ae218e78 75). Цените се виждат. До Коледа има 20% отстъпка.

VFTI
21-12-2014, 19:30
От тук (http://euro-led.net/led-осветление-интериорно/led-осветление-за-дома/led-крушки?filter_attribute_13=0d824a287dc7256b812b945 30dbe7564_37f025b82087a0fb07d78da115d3765c&filter_attribute_12=2952181ce891864cebb7a8ae218e78 75). Цените се виждат. До Коледа има 20% отстъпка.

Хм.... е точно от тази 12в не съм доволен....Синее ми и ми е слаба...60 вата жица свети по същия начин, веднага ги сравних...

old alfist
21-12-2014, 22:27
За мен крушка, която не топли - не е крушка.
Когато направят LED крушките да греят - тогава ще купя, но ако някой ми подари такава, няма да му откажа.

Peter_63
21-12-2014, 22:31
Коя от трите цвята ти синее?
Иначе относно силата 6 крушки 12В 2700К осветяват добре 32 квадрата и си светят жълто като жичковите. Ама разни хора, разни виждания де :)

dimitar_vd62
21-12-2014, 22:33
Некъде в мазата трябва се въргаля един прожектор 2 KW от метър и половина гашите на задника пушат...мое и за осветление се ползва ма с очила за оксижен.

old alfist
21-12-2014, 22:43
Некъде в мазата трябва се въргаля един прожектор 2 KW от метър и половина гашите на задника пушат...мое и за осветление се ползва ма с очила за оксижен.
Това, ако го подаряваш - ще го взема.
Става за осветление, отопление и сушене на дрехи - да не мислиш, че сушилнята гори по-малко ток.

dimitar_vd62
21-12-2014, 22:57
Последно там го оставих...преди 20 години...нямам идея, 2-3 пъти я разбиваха.

VFTI
23-12-2014, 22:38
Коя от трите цвята ти синее?
Иначе относно силата 6 крушки 12В 2700К осветяват добре 32 квадрата и си светят жълто като жичковите. Ама разни хора, разни виждания де :)

Е 6бр. са си доста.

Аз я исках за 12кв. стая, ама определено трябват още 1-2 :)

old alfist
23-12-2014, 23:19
Е 6бр. са си доста.

Аз я исках за 12кв. стая, ама определено трябват още 1-2 :)

Като дадеш 60лв. за крушки, ще трябва да светят постоянно, ден и нощ, за да може бързо да си избиеш парите.

VFTI
24-12-2014, 12:10
Като дадеш 60лв. за крушки, ще трябва да светят постоянно, ден и нощ, за да може бързо да си избиеш парите.

Не мисля за избиване. Искам комфорт на сравнително адекватна цена. Това означава на местата които имам, без да преправям, добавям, сменям фасунки да си боцна аналози на 100вата нажежаема жичка. Такава жичка, вече не се продава, а аналозите им не се представят убедително за момента.

Беше ми любопитно, купих ледове. Ще си ги ползвам, като братята китайци направят нещо много добро на хубава цена пак ще си взема. Ще им дам време:D:D

ivan dimitrov
24-12-2014, 13:11
---

VFTI
03-01-2015, 18:18
Оопаа... ето с какво се снабдих днес от баумакс.
Крушка със специално предназначение :lol_sign::lol_sign:
Цената е 90стотинки за брой без значение от ватовете.

Взех си 100 и 75вата.:jason2:

Furious 155
06-01-2015, 21:55
Крушка със специално предназначение :lol_sign::lol_sign:

Ами такава е! Аз с такива си калибрирам UPS-ите. :)

Иначе и аз си поръчах някокло крушки 1500 лумена(студена светлина), лед, от Китай... чакам ги и да видим кое как ще свети.

Bobo Markov
07-01-2015, 00:08

в Софето има едно магазинче се казва Икеа ;)

Mind_Control
07-01-2015, 16:07

Хайде да направим проста сметка.

Т=8 часа (времето през което крушката свети на денонощие)
Е1=? (изразходената енергия за една година при крушка с нажежаема жичка), респективно Р1=? (разход пари за първата година)
Е2=? (изразходената енергия за една година при ЛЕД крушка), респективно Р2=? (разход пари за първата година)
К1= 60 W (обикновенна крушка с нажежаема жичка с цена 0.8 лв.)
К2= 8 W (LED крушка с цена 10 лв.)
Средна цена ел. енергия 0.15 лв.

Р1=Е1*0.15/1000+0.8 лв =К1*8*365*0.15/1000 +0.8=60*8*365*0.15/1000 +0.8=26.28+0.8=27.08 лв. годишен разход на ел. енергия + първоначална инвестиция за крушката

Р2=8*8*365*0.15/1000 + 10=3.5 + 10= 13.5 лв. годишен разход на ел. енергия + първоначална инвестиция за крушката

На втората година имаме още по плачевна ситуация 26 лв разход на ел. енергия, срещу само 3.5 лв с ЛЕД крушка.

Сега моля всички критици на ЛЕД технологията да замълчат и да се отправят към първият магазин за ЛЕД крушки!

ivan dimitrov
07-01-2015, 18:03
---

old alfist
07-01-2015, 18:25
Хайде да направим проста сметка.

Т=8 часа (времето през което крушката свети на денонощие)
Е1=? (изразходената енергия за една година при крушка с нажежаема жичка), респективно Р1=? (разход пари за първата година)
Е2=? (изразходената енергия за една година при ЛЕД крушка), респективно Р2=? (разход пари за първата година)
К1= 60 W (обикновенна крушка с нажежаема жичка с цена 0.8 лв.)
К2= 8 W (LED крушка с цена 10 лв.)
Средна цена ел. енергия 0.15 лв.

Р1=Е1*0.15/1000+0.8 лв =К1*8*365*0.15/1000 +0.8=60*8*365*0.15/1000 +0.8=26.28+0.8=27.08 лв. годишен разход на ел. енергия + първоначална инвестиция за крушката

Р2=8*8*365*0.15/1000 + 10=3.5 + 10= 13.5 лв. годишен разход на ел. енергия + първоначална инвестиция за крушката

На втората година имаме още по плачевна ситуация 26 лв разход на ел. енергия, срещу само 3.5 лв с ЛЕД крушка.

Сега моля всички критици на ЛЕД технологията да замълчат и да се отправят към първият магазин за ЛЕД крушки!

Добре си копирал формулите, но не виждам нормата на възращаемост и не се отразява по никакъв начин стойността на парите във времето.

Бобби
07-01-2015, 19:49
Добре си копирал формулите, но не виждам нормата на възращаемост и не се отразява по никакъв начин стойността на парите във времето.
Имам да взимам, ама преди това не съм давал.....е това е формулата на българина.........и всички монополисти я знаят тая формула....и цакат тъпото копеле българина по всевъзможен начин....няма да споменавам топлофикация и техните формули за изчисляване на сметки...и мобилните оператори дет сега ги зачекнаха за роуминга и т.н....примерите са хиляди в държавната администрация....ама българският народ е прост......не е прост....просто тия 500 години още ни държат влага......свикнали сме да търпим....абе шибат ни от всякъде.....а и ние се опитваме да ги шиба ме.....типично в нашият фолклор....четете история......и в крайна сметка се получава България...:bg:е това е нашата държава
п.п......лошото е , че нямам надежди да се оправим.......е това не трябваше да го казвам....но живота ми мина почти ей така в тъпата борба.....

Mind_Control
08-01-2015, 11:51

Защо казваш на черното бяло?

В единия случай плащаш 3.5 на година за електричество, а в другия плащаш 26 лв., кое не разбираш?

ecotronic
08-01-2015, 12:18
Защо казваш на черното бяло?

В единия случай плащаш 3.5 на година за електричество, а в другия плащаш 26 лв., кое не разбираш?

Странно нещо са хората. Депозират спестяванията си в различни банки в зависимост от части от % разлика или пазаруват на различни места заради 5 - 10 % разлика в цените, но когато им говориш за разлики отличаващи се с порядъци, гледат на това скептично.

old alfist
08-01-2015, 15:59
Съжалявам, но не сте ме разбрали правилно - не съм против прогреса, но все още цените са относително високи, а пък и не са доказали качествата си по отношение надеждност.

Както споменахме преди, на този етап, са подходящи за места, които се осветяват по-продължително време, по-често се светкат и гасят, както и когато осветителното тяло е подходящо за тях.

Предполагам, че не се случва често, някой да си свали и изхвърли работещи крушки и осветителни тела, за да си монтира от новите, освен ако нещо не го перка някаква мания.

П.С. Ще ви дам за пример енергоспестяващите - в началото бяха скъпи и надеждни, после станаха евтини и ненадеждни, сега вече би трябвало да станат евтини и надеждни.

ivan dimitrov
08-01-2015, 16:45
---

ecotronic
08-01-2015, 16:57
Съвсем нормално е тогава, когато се появи един голям пазар, както стана това с енергоспестяващите крушки, да се появят и много производители, които да се борят за него.
В тази си борба един залага на високото качество и високата цена, друг на ниската цена и посредственото качество.....
В тази ситуация потребителят е този, който решава. Поради това е необходимо известно време.

ivan dimitrov
08-01-2015, 17:29
---

ecotronic
08-01-2015, 17:47
На теория. На практика решава търговеца. А това какво ще реши, до голяма степен зависи от това, как го контролира държавата(демек - пак потребителя). Ама връзката е мнооого индиректна, та.......

Не е теория а самата практика. По метода проба-грешка съм стигнал до извода, че луминисцентна крушка на цена под 6 лв. е боклук.
Е - при това положение никой търговец не може да ме накара да купувам боклуци.

ivan dimitrov
08-01-2015, 18:16
---

ecotronic
08-01-2015, 18:23
В големите и задължително чужди вериги магазини, като Практикер или Бриколаж, ментета трудно могат да се появят или задържат в продажба.
Ако пазаруваш от тях вместо от кварталната железария, до голяма степен си защитен.

old alfist
08-01-2015, 18:43
Боклуци има всякакви - и в реномираните хипермаркети, а и на високи цени, така, че всичко е относително у нас.

code
08-01-2015, 19:00
Един приятел ми подари Филипс енергоспестяващи към 10бр и каза, че може да ми достави неограничени количества по 1лв/бр да ги продавам. Сложих ги вкъщи и след 1 месец почнаха да горят по ред на номерата :heavy_cry: Има големи боклуци, Кауфланските за сега държат. :D

ecotronic
08-01-2015, 20:08
Боклуци има всякакви - и в реномираните хипермаркети, а и на високи цени, така, че всичко е относително у нас.

До момента нямам изгоряла крушка, закупена от Практикер на цена около 15 лв. (след 5 години експлоатация).
От друга страна няма крушка, която да съм купил от базар или железария на цена около 4 - 5 лв. която да е светила повече от 3 - 4 месеца.

old alfist
08-01-2015, 20:59
До момента нямам изгоряла крушка, закупена от Практикер на цена около 15 лв. (след 5 години експлоатация).
От друга страна няма крушка, която да съм купил от базар или железария на цена около 4 - 5 лв. която да е светила повече от 3 - 4 месеца.
За съжаление, но аз имам, от откриването на Баумакс в Плевен - 18-левов Филипс, не издържа повече от 18 месеца.

Drag0
08-01-2015, 22:23
В офиса имаме много LED крушки.
Не са от най-евтините ... но горят на 4 месеца.
Или не горят а започват да примигват и става дискотека.
Помолиха ме да отворя една и да разбера защо горят - преди да отворя мислех че е от led driver-a , но се оказа лошо охлаждане на самия led. (некачествена сглобка, не ляга добре към радиатора , няма достатъчно термо паста и т.н. )
Сменят ги гаранционно да , обаче се губи време а на мен времето ( и нервите ) ми е по-скъпо от разликата в използвания ток. Затова едва ли ще си купя скоро LED за вкъщи, поне докато качествените модули не поевтинеят доста.

old alfist
09-01-2015, 00:01
И на мен твръде скъпо ми излиза рекламацията на една иновационна крушка.

Да изгориш гориво за 5 лв., за да ти дадат отново рекламирана крушка, която струва 6лв. - ако отново даде фира, ще ми излезе златна.

Не ми се иска вече, да участвам в експериментите.

Mind_Control
09-01-2015, 10:26
И на мен твръде скъпо ми излиза рекламацията на една иновационна крушка.

Да изгориш гориво за 5 лв., за да ти дадат отново рекламирана крушка, която струва 6лв. - ако отново даде фира, ще ми излезе златна.

Не ми се иска вече, да участвам в експериментите.

С такова мислене още щяхме да живеем в бронзовата епоха :) Добре, че е младото поколение да дърпа нещата напред. ЛЕД може да е всичко, но е далеч от иновацията. Това е стара технология с различни изпълнения- такова за 1 лв. и такова за 10 лв. със съответната разлика в качеството.

old alfist
09-01-2015, 13:35
С такова мислене още щяхме да живеем в бронзовата епоха :) Добре, че е младото поколение да дърпа нещата напред. ЛЕД може да е всичко, но е далеч от иновацията. Това е стара технология с различни изпълнения- такова за 1 лв. и такова за 10 лв. със съответната разлика в качеството.
Далеко съм от мисълта да пъхам прът в колелото на прогреса, но оставям на вас да развивате и популяризирате LED крушките, за да им паднат цените, както и да помагате за отстраняване на "детските болести" по тях, а аз ще включа по-късно.

vaklinator
09-01-2015, 17:41
Прегледах темата и не рабрах нейния смисъл
Целта е да пести пари ли? невъзможно
Целта е гъзария? - едва ли.
Експеримент - най - вероятно.

Каквото и да си правите като "подобрения" - саниране, нови ПВЦ дограми ,енергоспетяващи крушки, перални клас А++ , хладилник клас АА , инверторен климатик .... и в крайна сметка тези благини на съвременната технология не могат дори да си "изкарат" гаранцията. Въпросните "енергоефективни" уреди и глупости са търговски трик, самозаблуждение и грандиозна измама. сметките винаги се повишават - ФАКТ

Друг е въпроса, че всички китайски стоки, които са брак и/или не съответстват на критериите за качество се пращат в България /става с една декларация за съответствие, а не с евро сертификат/и то на юнашки цени.

ecotronic
09-01-2015, 17:53
Аз пестя средно по 200 лв на година от енергоспестяващо осветление. И въобще не е нужно да съм Айнщайн за да си направя тази сметка.

Не целя да убеждавам когото и да било в това, но и няма как, някой да ме убеди, че това не е така.

old alfist
09-01-2015, 23:53
Вярно, че разходите са от голямо значение, но по-добре да помислим за приходите.

ecotronic
10-01-2015, 00:00
Вярно, че разходите са от голямо значение, но по-добре да помислим за приходите.
Това принципно е добре, но да не забравяме, че екстензивният и интензивният фактор трябва да се редуват.:)

dimitar_vd62
10-01-2015, 20:08
Кухнята със ЛЕД 4W, и банята с 5 броя 3W ЛЕД луни.Лампите са - 6000к.Кръглите имат 24 смд диода, луните 3по 1 ват.Мисля че поне от 2 месеца ги ползвам.

old alfist
13-01-2015, 21:21
Днес реших да подпомогна енергийната система на страната, НЕК, БЕХ и другите мафиоти, и си купих една миньонка с нажежаема жичка 15W за 0,20 лв. за абсорбатора над готварската печка.
Ефекта е страхотен - разните LED-ове и други изгъзици никога не могат да извадат такава температура на светлината, като на парафинова свещ.

dimitar_vd62
13-01-2015, 23:32
На вкус и цвет товарищ нет.

old alfist
14-01-2015, 00:07
Така си е - вкус другар няма.
На мен ми харесва в едно помещение да има различни видове светлина, като рядко светят всички осветителни тела едновременно - обикновено светят по групи.

Mind_Control
14-01-2015, 09:50
Днес реших да подпомогна енергийната система на страната, НЕК, БЕХ и другите мафиоти, и си купих една миньонка с нажежаема жичка 15W за 0,20 лв. за абсорбатора над готварската печка.
Ефекта е страхотен - разните LED-ове и други изгъзици никога не могат да извадат такава температура на светлината, като на парафинова свещ.

А, защо не използваш парафинови свещи направо? Хем ще си независим :bouncing_smiley:

gigi
14-01-2015, 11:45
Във двора имам 4 енергоспестяващи филипс, купувани ноември 2013г. Миналата година гръмна едната, смених я с мидеа пак енергоспестяваща, после гръмна още една филипс, сега гръмна мидеята. Да ходат се гръмнат и производителите, нестига че на студено като ги запалиш и 15 мин. мъждукат ми и на мен ми светат гадно. Навивам си старите 100в. крушки и прогреса като си оправи буклуците пак да пробва да ми продаде нещо. Броих и вътре в къщата имам 32 крушки, за тези две години съм сменил 1, да точно 1 изгоряла за 60ст, крушка. А всичките са мощни, защото обичам светло. То дали ще даваш пари за ток или за крушки е все тая, само където освен диодните с тая меката светлина другите светят отвратително, но пък цената им е висока а евтините гърмят на жега. Като решиха да спират от продажба 100в. си купих един кашон, от него съм използвал само 2, та имам за доста време напред, пък като свършат ще го мисля.

old alfist
14-01-2015, 14:01
Подводните осветителна тела на двата ми фонтана са еднакви, но с различни крушки - LED и халогенни.
Тези с халогенните светят много по-силно и винаги са затоплени - конденза в осветителното тяло се изпарява бързо, докато това с лед крушката винаги е във влага.

За алейното осветление изобщо не съм си правил експерименти и не слагам от енергоспестяващите, защото знам какво ще се получи, а пък и не всички от тях стават за управление с реостатен ключ.

Не знам дали LED крушките, могат да се управляват с реостатен ключ.

ecotronic
14-01-2015, 14:30
Наскоро в квартала смениха уличното осветление с LED и засега свети доста прилично.

---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:24 ----------

Подводните осветителна тела на двата ми фонтана са еднакви, но с различни крушки - LED и халогенни.
Тези с халогенните светят много по-силно и винаги са затоплени - конденза в осветителното тяло се изпарява бързо, докато това с лед крушката винаги е във влага.

За алейното осветление изобщо не съм си правил експерименти и не слагам от енергоспестяващите, защото знам какво ще се получи, а пък и не всички от тях стават за управление с реостатен ключ.

Не знам дали LED крушките, могат да се управляват с реостатен ключ.

С реостатен ключ - не.

Необходимо е LED крушките да са димируеми и трябва да се ползва съответно регулатор на напрежение.

old alfist
15-01-2015, 00:33
Щом не става с реостатен ключ, явно няма да си сменя крушките на алейното осветление с други, освен с нажежаема жичка, защото другите не могат да ми дадат ефекта на маркиране чрез мъждукане.

По отношение на общинското осветление - такива далавери стават, че някои хора станаха милионери.

ecotronic
15-01-2015, 10:26
С общинските проекти далавери винаги могат да стават, но това не означава, че няма положителен ефект от реализацията им.

Mind_Control
15-01-2015, 11:10
За да променя скептичното мислене относно ЛЕД крушките обявявам промоция- ако си купите от мен крушки, лично се ангажирам при повреда (в рамките на 2 години) да дойда и да заменя крушката на място посочено от клиента в рамките на град София. За съжаление в момента няма как да предложа подобна услуга извън София.

old alfist
15-01-2015, 16:20
Ще взема да се преместя, да живея в София, заради крушките.

Mind_Control
16-01-2015, 13:43
Ще взема да се преместя, да живея в София, заради крушките.

За теб специално мога да направя изключение и да пращам с Еконт за моя сметка..

old alfist
16-01-2015, 19:21
Ще гледам да поръчвам по-големи количества - да не набутвам с таксите.

pesho_kj
01-02-2015, 11:09
Колеги, да споделя и аз моя опит пък туко виж съм помогнал на някой.
Когато започнах ремонта на апартамента реших да се заиграя с гипсокартона и луни за осветление. След като изпробвах почти всички ЛЕД луни на пазара се оказа, че най-добре светят луните на Вивалукс като сила на светлината, цветови спектър и широк обхват (120 градуса). В спалнята съм със 6 луни по 3,5 вата, в коридора още 6 по 3,5 вата и в хола са 9 по 2,5 вата. Всичките са на 12V и ми са основното осветление в апартамента. В началото след като излезнаха бяха по 14,20лв луната което си беше доста но определено съм доволен. Вече 2 години и нямам НИТО една изгоряла и си работят доста стабилно, че жената е на принципа "светъл дом - по уютно" и съответно не се гаси осветлението. 21W в спалнята - 21W в коридора и 22,5W в хола (там са луни с по 15 диода, другите са с по 24) = 64,5W общо...в банята и втората спалня ми предстои ремонт и там съм с енергоспестяващи по 20вата пак на същата фирма - светят прекрасно. Това са въпросните крушки и като гледам вече са на доста по-нормална цена...
http://www.viva.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB/003002

Mind_Control
02-02-2015, 11:03
Колеги, да споделя и аз моя опит пък туко виж съм помогнал на някой.
Когато започнах ремонта на апартамента реших да се заиграя с гипсокартона и луни за осветление. След като изпробвах почти всички ЛЕД луни на пазара се оказа, че най-добре светят луните на Вивалукс като сила на светлината, цветови спектър и широк обхват (120 градуса). В спалнята съм със 6 луни по 3,5 вата, в коридора още 6 по 3,5 вата и в хола са 9 по 2,5 вата. Всичките са на 12V и ми са основното осветление в апартамента. В началото след като излезнаха бяха по 14,20лв луната което си беше доста но определено съм доволен. Вече 2 години и нямам НИТО една изгоряла и си работят доста стабилно, че жената е на принципа "светъл дом - по уютно" и съответно не се гаси осветлението. 21W в спалнята - 21W в коридора и 22,5W в хола (там са луни с по 15 диода, другите са с по 24) = 64,5W общо...в банята и втората спалня ми предстои ремонт и там съм с енергоспестяващи по 20вата пак на същата фирма - светят прекрасно. Това са въпросните крушки и като гледам вече са на доста по-нормална цена...
http://www.viva.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB/003002

Не ти ли е гадно основното осветление да е от лунички? Така винаги имаш тъмни кюшета, особено тавана, ъглите и между луничките.

dimitar_vd62
02-02-2015, 18:38
Аз пък нямам лунички имам аплик на мястото на висящия полилей, просто защото не обичам да виси нещо от тавана, пък и това дето го продават или е кич или е някакъв светлинен ефект.Проблема с тъмните кюшета съм го решил със стоящи лампи, дори напоследък само тях ползваме.А и имам и локално осветление на определени места.За сега най съм доволен от лед крушките.

pesho_kj
02-02-2015, 19:54
Както казах, луните са с голям ълъг (120 градуса) което не остава тъмни ъгълчета. Полилея е защото жената мрънкаше, че иска полилей, който е плътно прилепен към тавана по простата причина, че и аз не обичам да виси нещо и който просто не се използва защото луничките светят достатъчно силно и в същото време мека и приятна за очите светлина.
На първата снимка полилея се вижда, че не е пуснат и светлината си е културна :)

dimitar_vd62
02-02-2015, 22:01
E супер, идеално е.