View Full Version : Най-лесната мишена за кражба - нашите деца.
Ранобудниче
25-11-2014, 21:51
Преди няколко дни с изумление установих как за часове от 2-те страни на блока, в който живея, един шопар е монтирал лафка. Да махна с ръка и да подмина.. Може би щях, ако едната с откровена наглост не бе заграбила няколко квадратни метра от (и без друго) скромната детска площадка, битуваща наблизо, откакто пребивавам в района. Идва ми в повече. Наистина. Искам това да спре.
old alfist
25-11-2014, 22:09
Адекватната реакция, на първо време е : жалба до Общината.
Кака, що си мисля, че проблема не е във въпросния шопар (не че той е стока де..)
Знаеш за поговорката за двата зелника..
Така или иначе за децата никой не го е..., поне докато не станат 'таргет група' за нещо - примерно гласоподаватели или потенциални купувачи на дъвка, вафла, таблет и пр.
Ранобудниче
25-11-2014, 22:23
Знам.
... но съм съгласен, че на човек му идва в повечко.
По подобен начин аз специално усещах нещата преди забраната за пушене- буквално нямаше къде да заведеш дете/деца без да ги опушат (нищо против пушачите, поне докато осъзнават, че може и да пречат на някой друг и особено на деца)
Има и други примери разбира се
dimitar_vd62
25-11-2014, 23:04
Проблема е в нас.В бездействието ни.Писането на жалби е губене на време.Относно пушенето,въпроса на дълго и широко е чепкан.Има заведение за непушачи и за пушачи ти къде ще влезеш с детето?Ако искате мога ви посна снимки как на детската площадка зад нас майки пушат докато децата си играят в пясъчника дето същите майки си изакват кученцата.Ако искате и снимки какво правят децата като се връщат от училище - пушат на люлките и си правят селфи.Мама и татко къде са.Нещо да им пребъркат джобовете?Така докато мама се въмущава по форумите а основното занимание на татковците е да си пият ракията докат такат зелето, така ще е.Ракията или каквото е там само след като си свършиш работата.Сиреч, не сме си свършили работата.Ако някой пак не разбира, трябваще да им стъпим на вратовете още преди 20 години.Работата е утървана можем да бъдем само зрители.
ecotronic
25-11-2014, 23:22
Със съжаление трябва да отбележа, че само саморазправата оправя нещата на този етап.
Живея до една градинка в която се навъдиха разни "просяци", пияници и т.н. По принцип не ми пречат в живота, но като се изпонапият и по цяла нощ врякат. Преди време ми избиха балансите, излязох на балкона и ги предупредих, че ще им намачкам тиквите, ако не млъкнат.
Млъкнаха.....точно за 10 минути и пак се почна....
Жена ми, като човек със здрава вяра в институциите взе да върти телефони, обяснява се с разни дежурни, слуша Моцарт........
Аз подхванах една поцинкована тръбичка 1'' и към 1м. дълга и долу при юнаците.......
Докато се усетят изтимарих един по гъзюгата а другите...не бях виждал пияни - заляни да припкат като козички.
Ни полиция дойде, ни никой, но от този ден насам е тишина и спокойствие около мен.
dimitar_vd62
25-11-2014, 23:52
Ми да така е, имаме си тука един "инвалид".Пиша го в кавички щото аз съм "космонавт".Та тоя държи да отиде до входа си на другия край на блока като мине по тротоара - някъде към 50-6о метра и да си паркира колата пред входа.Оплаквахме се, полицията го глобява щото влиза от пешеходната пътека на кръстовището и си е баш предпоставка за катастрофа със завиващите на дясно, да не говорим че един път яде бой понеже нареди с клаксона една майка с бебешка количка...ма таткота вървял по -назад.Та един ленински съботник набих и бетонирах едно П-образно желязо в тротоарната алея.Додйдоха от кметството, по негов сигнал - Пречи ли на инвалидна количка - не, пречи ли на майка с бебешка количка с близнаци - не.Като не може да се придвижва въпросния индивид да си вземе придружител и инвалидна количка.А ся кажете ми в коя държава инвалидите карат по тротоара.И те така общината не можа да махне въпросната П-образна преграда.Щото не му е проблем да иде през два блока до супермаркета, не че в нашия блок няма ма там има една хубава продавачка па тоя е еректирал пенсионер от всякъде.Иначе му е проблем да влезе през задния вход откъм паркинга, ма тряя да демонстрираме нещо.Е ся си спира дет трябва.Лошото е че почти сам се оправях, никаква подкрепа от съкооператорите, оказа се че в нашия блок бол инвалиди, по наследство се предава титлата май.Също така детската площадка лятото е обсебена от мъжете/комшиите/, имам пред вид пейките - даже покривка си постилат и рибарски столчета си носят - аре бегайте да играйте другаде - викат на децата и на внуците си.Ся са в мазата.Та кого да налагаш бе Любо.
ecotronic
26-11-2014, 00:06
Всичко може да се оправи много бързо и ефикасно, стига хората да се съюзяват срещу нередностите, колкото и дребни да са те. Но лошото е в това, че не се съюзяват, защото ги мори апатията отвсякъде.
Ние в блока с един самозван домоуправител не можем да се справим, защото сме орел, рак и щука.
Имаме годишно постъпления от около 6000 лв и разходи около 1500. 24 апартамента все собственици сме. Та този измекярчо вече четвърта година си е домоуправител, не прави отчетно изборни събрания, няма намерение да сдава доброволно поста и само разни безумни ремонти и парите ги няма.
Аз го гълча където го видя и има още двама като мен, но останалите - пас. Е - не става така.
old alfist
26-11-2014, 00:23
Момчета, живеем в псевдо цивилизована държата и поне трябва да се опитваме да тръгнем по цивилизован начин към разрешаването на някакъв обществен проблем.
Ваденето криваците и саморазправата всеки може, но преди това трябва да се положат усилия, съответстващи на това, към което се стремим.
ecotronic
26-11-2014, 00:36
Напълно споделям това което казваш и много силно бих искал точно така да стават нещата. Лошото е, че трябва институциите поне малко от малко да си вършат работата, а те никак не я вършат.
Стават толкова показни убийства - известна част от тях са уреждане на сметки в подземния свят. Но немалка част от тях са заради бездействието на системата.
Ако аз съм те завлякал със 100 бона и ти виждаш, че по законовия ред нямаш никакъв шанс да си ги върнеш или да ме накажеш, ще дадеш още 2 на някой наркоман да ме гръмне и така, ако не друго ще откупиш яда си.
Ранобудниче
26-11-2014, 13:13
Със съжаление трябва да отбележа, че само саморазправата оправя нещата на този етап.
Живея до една градинка в която се навъдиха разни "просяци", пияници и т.н. По принцип не ми пречат в живота, но като се изпонапият и по цяла нощ врякат. Преди време ми избиха балансите, излязох на балкона и ги предупредих, че ще им намачкам тиквите, ако не млъкнат.
Жена ми, като човек със здрава вяра в институциите взе да върти телефони, обяснява се с разни дежурни, слуша Моцарт........
Аз подхванах една поцинкована тръбичка 1'' и към 1м. дълга и долу при юнаците.......
Докато се усетят изтимарих един по гъзюгата а другите...не бях виждал пияни - заляни да припкат като козички.
Ни полиция дойде, ни никой, но от този ден насам е тишина и спокойствие около мен.
Да разбирам, че трябва да го чакам с тръбичка пред парламента?
ecotronic
26-11-2014, 13:26
Във вашия случай въпросният индивид вероятно се е сдобил с нужното разрешително "по някакъв начин".
И като така, законът привидно е на неговата страна.
Съберете се повече хора, подайте колективна жалба, викайте медии, ако трябва. Това, че законът не е на ваша страна нищо не означава.
old alfist
26-11-2014, 15:32
С каква конструкция са тези временни съоръжения, и на какво отстояние са от блока.
dimitar_vd62
26-11-2014, 18:26
Правилно си разбрала, само че не ти персонално, а всички ние дето 25 години гледахме и вервахме.
Не не става с цивилизовани средства щото държавата не работи.
ivan dimitrov
26-11-2014, 21:09
Не не става с цивилизовани средства щото държавата не работи.
Какво е държавата, и защо не работи?
dimitar_vd62
26-11-2014, 22:16
Какво е държавата, и защо не работи?
Държава е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото.
"Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена." — Джон Стюарт Мил
Мисля че като направиш анализ на първото изречение ще си отговориш на второто.Някъде там е отговора на втората част от въпроса ти.
ivan dimitrov
26-11-2014, 23:51
"Необходимо е да се уточни, че нито в науката, нито в международното право, не съществува единно и общоприето определение на понятието държава".
Мааалко по надолу от частта която си копирал.
Щото на АБСОЛЮТНО всеки е ясно - държавата, това сме ние. Нашето поведение, нашите избори, нашите правила, нашето неспазване на правилата, нашето безхаберие, нашето малодушие.
НАШЕТО, на нас, тия които населяваме тая територия, и сме се съгласили че сме държавата НРБ.
Тръгвайки да решаваш сам подобни въпроси, се превръщаш в тоя, срещу когото негодуваш.
boris037
27-11-2014, 00:12
Колега, нали разбираш че си изкарал късмет, защото така както ти вадиш 1 цол тръба(без значение дали знаеш колко е това в мм.) така някой друг може да ти изкара 9'' нож или нещо друго и полицията пак няма да дойде...
Държава е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото.
"Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена." — Джон Стюарт Мил
Мисля че като направиш анализ на първото изречение ще си отговориш на второто.Някъде там е отговора на втората част от въпроса ти.
"Необходимо е да се уточни, че нито в науката, нито в международното право, не съществува единно и общоприето определение на понятието държава".
Мааалко по надолу от частта която си копирал.
Щото на АБСОЛЮТНО всеки е ясно - държавата, това сме ние. Нашето поведение, нашите избори, нашите правила, нашето неспазване на правилата, нашето безхаберие, нашето малодушие.
НАШЕТО, на нас, тия които населяваме тая територия, и сме се съгласили че сме държавата НРБ.
Тръгвайки да решаваш сам подобни въпроси, се превръщаш в тоя, срещу когото негодуваш.
Митко и Ванката са прави, ама и двамата!
Така както държавата, така и всички ние трябва да си гледаме работата, да си вършим задълженията и да бъдем съвестни граждани. Защото съвсем просто и нормално - държавата това сме ние.
Да, знам колко абсурдно е това - да спазваш закона и с личен пример да се опитваш да направиш нещо и да поставим някакво начало...
На който не му се занимава да вади тръбата.
Който иска да направи нещо, нека бъде за пример.
Единственото спасение от простотиоята и ужасът около нас е, ние да не ставаме такива.
Поне това е изходът за мен.
dimitar_vd62
27-11-2014, 00:16
Ми решаваш ги сам щото всеки е на принципа балсъму майката, налей една ракия.Това че ние сме държавата е само клише чиито е смисъл подобен на тоя на прословутите РМД-та - да заблуди масите че нещо зависи от тях.Значи от това което си написал следва че трябва да оставим безхаберието и да сложим ред в кочинката, ако действително ние сме отговорни за всичко.Щото принципно както сме им дали власта и правото да ни управляват така можем и да им го отнемем.Да ама не.Държавата се е превърнала в репресивен апарат който ти налага това което е угодно на управляващата върхушка .Тоест няма я обратната връзка от нас към тях.
п.п.Видно е че на никой не му харесва положението, защо тогава пишем по форумите и не си упражним правото.
ivan dimitrov
27-11-2014, 00:34
Бившите РМД-та са днешните кооперации. Разликата е опитът. Ако тогава някой се интересуваше, резултатът можеше да е друг, не навсякъде, естествено. Щом си бачкал във ВАМО си получавал редовно покани за общите събрания. Нека позная - не си ходил на ни едно. Пак с оправданието че от теб лично, нищо не зависи.
Е, да, ама - не.
Няма лесен начин, или полагаме усилия да спазваме правилата, когато други не го правят, или се кефим на ситуацията в момента. А тя прогресира и ще прогресира, докато не срещне равно по големина и противоположно по посока противодействие.
п.п. Защо никой!? Някой ходиха по протести, други пък им казваха че не знаят какво искат, или пък че не това им е проблемът. А трети ги псуваха че им объркват ежедневието.
dimitar_vd62
27-11-2014, 00:39
То аз и по пиримиди не ходех.Е ти като ходи какво промени - вдигаш 41 гласа и некъф дет не си го виждал през живота си вдига 100 000.
Ранобудниче
29-11-2014, 08:32
За наглостта и чувството за безнаказаност ми беше мисълта.
Опитвам се да асимилирам и осъзная начина. Не е с блага дума. Очевидно. Но и с тръбичка не е. Или поне не с една. А как се преодолява инерцията? Как дедите ни са имали непокорен дух, а ние кротки? Изцедени от ежедневие или какво?
ecotronic
29-11-2014, 10:06
За наглостта и чувството за безнаказаност ми беше мисълта.
Опитвам се да асимилирам и осъзная начина. Не е с блага дума. Очевидно. Но и с тръбичка не е. Или поне не с една. А как се преодолява инерцията? Как дедите ни са имали непокорен дух, а ние кротки? Изцедени от ежедневие или какво?
Виж "черния петък" и ще си отговориш на въпросите.
old alfist
29-11-2014, 10:59
На първо време, може да се провери дали има разрешение за разполагане или строеж, а след това, ако има такова, неговота законосъобразност.
Ранобудниче
29-11-2014, 18:41
Виж "черния петък" и ще си отговориш на въпросите.
Не бях чела темата, вероятно защото (изначално) и през ум не ми е минавало да "ползвам" черните петъци.
Аз не разбирам и любимата на народонаселението "разходка в МОЛ-а", но туй си е мой проблем.
---------- Post added at 18:41 ---------- Previous post was at 18:37 ----------
На първо време, може да се провери дали има разрешение за разполагане или строеж, а след това, ако има такова, неговота законосъобразност.
Олди, конкретиката е просто повод.
И пример за "личния пример", който дават народните избранници.
Между другото, със задоволство установих, че всенародната любов вече е оставила своя отпечатък върху демонстративното нашествие..
old alfist
29-11-2014, 18:42
Не бях чела темата, вероятно защото (изначално) и през ум не ми е минавало да "ползвам" черните петъци.
Аз не разбирам и любимата на народонаселението "разходка в МОЛ-а", но туй си е мой проблем.
Зададох ти няколко въпроса, свързани с проблема, предизвикващ откриване на темата, а ти някак си, като че ли, го отбягваш.
Ранобудниче
29-11-2014, 18:46
Зададох ти няколко въпроса, свързани с проблема, предизвикващ откриване на темата, а ти някак си, като че ли, го отбягваш.
Някои въпроси няма да получат отговорите си тук.
Или поне не все още.
old alfist
29-11-2014, 18:50
Някои въпроси няма да получат отговорите си тук.
Или поне не все още.
Може и да се получат, ти проучи обстоятелствата, ако имаш желание - аз съм почти сигурен, че с помощта на всички тук, може да се разрешат проблемите.
@кака: наглост, чувство за безнаказаност и прочие - мислиш ли, че някой (или поне със сигурност този, който тядосва) изобщо влага смисъла, който ти влагаш в тези думи? Матричаря мисля имаше подходяща фраза в подписа си: welcome to the real world (за съжаление това е real в момента, да не изброявам и други примери)
@другите колеги: мисля, че поизместихте темата малко встрани; (без)действието е част от съвременното ни съществуване, дилемата дали 'да хванеш сопата' или да пишеш жалби (може и да се обадиш на 112 или някой друг телефон примерно) е валидна за всекидневни НЕнормални ситуации, случки, постъпки и пр.
Мислех да опиша една случка от уикенда и да задам няколко риторични въпроса, но засга ще се въздържа - нищо ново няма да кажа, а и така или иначе всички знаем отговорите...
А на кака пак ще припомня поговорката за двата зелника!