PDA

View Full Version : Мнения относно избор на сушилня

Peter_63
08-12-2014, 09:28
Здравейте,

Предстои ми избор на сушилня, а такова нещо досега не е имало вкъщи. Ще бъда благодарен за мнения относно марка и модел. Също така дали да е обикновена кондензационна или такава с термопомпа? Сушилните с термопомпа имат ли други предимства, освен по-малкия харч на ток?

code
08-12-2014, 09:35
Здравейте,

Предстои ми избор на сушилня, а такова нещо досега не е имало вкъщи. Ще бъда благодарен за мнения относно марка и модел. Също така дали да е обикновена кондензационна или такава с термопомпа? Сушилните с термопомпа имат ли други предимства, освен по-малкия харч на ток?

Най-важното е да е с 5г гаранция, при мен е пералня със сушилня в едно, ама не мога да се сетя за марката. Вече 2 пъти я правят за 5г - 1 път електромотор понеже стана много шумен и един път някаква платка - общо за 160лв. Обаче ние и спираме тока - всеки ден върти:roll2: По-късно ще едитна марката. - INDESIT

voododoll
08-12-2014, 10:25
Най-важното е да е с 5г гаранция, при мен е пералня със сушилня в едно, ама не мога да се сетя за марката. Вече 2 пъти я правят за 5г - 1 път електромотор понеже стана много шумен и един път някаква платка - общо за 160лв. Обаче ние и спираме тока - всеки ден върти:roll2: По-късно ще едитна марката.

нашата е Candy беше с 3г гаранция, и веднага след 3тата година почна с номерата, спука се тръба, сгъна маншон, заби компютъра, а сега за капак за коледа , както вече ми е по нанагорно, изгоря и нагревателя.

Незнам дали е от марката или аз попаднах на боклук, но повече Candy никога, за всеки случай

old alfist
08-12-2014, 11:01
Ние сме с Индезит, енергиен клас В, от 6-7г., кондензационен тип, който тогава на времето беше по-авангардната технология.
Ползваме я само в есенно-зимния период и то само да доизсуши окончателно прането, което преди това е било простряно на терасата.

Никакъв проблем с нея, с изключение на това, че в началото на годишния период, в който започва сушенето при нас, преди първото пускане, еднократно и тегля странично един шут в ламарините - явно залепва някакво реле или лоша връзка, но така си кара от самото начало, и вече съм и свикнал. На следващата година започва пак по същия начин - с шут.

Голямо удобство е, а недостатъците са : 1.Шум, най-вече от разни метални копчета които се блъскат в барабана, а не толкова от шума на машината. 2. Когато работи, в помещението се усеща влага, но ние сме я сложили в коридора, където има много врати, които постоянно се затварят и отварят. 3. Голяма консумация на ел.енергия, но ние я пускаме нощно време, докато си играм карти. 4. Желателно е в помещението да е чисто, защото засмуква яко въздух от долната част на машината.

lordliness
08-12-2014, 11:36
За зимата е перфектно нещо, Индезит- перфектна е, не топи дрехите и почти не ги мачка.
Със съд за конденз е, имаш си и дестилирана вода за колата после :)
И друго предимство- изчиства всички мъхчета от дрехите и топли стаята където стои

Peter_63
08-12-2014, 13:07
Мерси на всички за инфото и споделения опит. Candy (и Beko) няма да са, щото и ние имам лош опит с тези марки.

Почти всички Индезит пишете, обаче жена ми има някакво предубеждение към марката, така че явно и тази няма да бъде.

Гледам че продават 2 вида сушилни: обикновен кондензационен тип (харчат доста ток - 4-5 кВ) и кондензационен с термопомпа (харчат по-малко ~2 кВ, но са по-скъпи поне с 30-40%). Дали си струва да се вземе с термопомпа, освен икономия на ток има ли др. предимства?

old alfist
08-12-2014, 14:40
Всичко зависи колко често ще ползвате машината и колко пари ти се дават за нея.
Най-добре е : по-новите технологиии и по-скъпите от рода на Бош, АЕГ и Аристон.

На времето си избрах цитираната машина, защото идеята беше, както и сега се ползва, само да доизсуши прането, както и маратонките.

Ако нямате друга алтернатива на простирането навън, нямате време или ви мързи да простирате, както и не ви бъркат парите - взимайте от най-скъпите.

dimitar_vd62
08-12-2014, 17:59
Мерси на всички за инфото и споделения опит. Candy (и Beko) няма да са, щото и ние имам лош опит с тези марки.

Почти всички Индезит пишете, обаче жена ми има някакво предубеждение към марката, така че явно и тази няма да бъде.

Гледам че продават 2 вида сушилни: обикновен кондензационен тип (харчат доста ток - 4-5 кВ) и кондензационен с термопомпа (харчат по-малко ~2 кВ, но са по-скъпи поне с 30-40%). Дали си струва да се вземе с термопомпа, освен икономия на ток има ли др. предимства?

То и аз слушах жената, после се чудех как да вкарам хладилника през вратата.

ShoxXx
08-12-2014, 18:14
Whirlpool AZA 999

5 години гаранция

Купихме я преди месец и в момента виждам, че е на промоция под 1000лв. Най-доброто от Whirlpool с енергиен клас А+ и най-новия модел. Доволни сме.

В тоя ценови клас няма по-добро. Electrolux е следващото стъпало, но моделите, които са еквивалентни като функции са 1300.

При Hotpoint Ariston моделите изглеждат добре, но управлението е на самата врата, а това има 2 минуса - лентовия кабел рано или късно заминава и ако се счупи вратата е дебело.

Candy, Beko, Neo не коментирам. Бюджетни уреди, добре работят първите години, нулева надеждност.

rusiq86
08-12-2014, 18:22
Имам сушилня Candy от 3 години, без никакви проблеми е!
Единствената марка е Whirlpool, всичко останало е компромис. Гледай да е за повече кг...

Peter_63
08-12-2014, 19:21
dimitar_vd62,
Ха-ха, разбирам какво имаш предвид. Аз гледам да слушам жената дозирано. Специално за сушилнята обаче моята функция е да направя няколко мотивирани предложения, но решението ще е нейно.

ShoxXx,
Whirlpool AZA 999 изглежда много добър избор и се вписва в бюджета. Гаранцията даже е 6 год. Мерси за предложението. Само дето е малко дълбочка - 63 см, трябва да предвидя дали ще се събере там дето ще я слагаме.

dimitar_vd62
08-12-2014, 20:05
Да да, питай жената какво стана с тенджерата заради която мъкнахме хладилник до 6 етаж и за малко не вадих касата на вратата - загори я и я хвърли.

old alfist
08-12-2014, 21:41
Да да, питай жената какво стана с тенджерата заради която мъкнахме хладилник до 6 етаж и за малко не вадих касата на вратата - загори я и я хвърли.
Макар би, навярно, да има и редки изключения, но когато жена дава мнение за техника, може спокойно да се сметне, че това са звуци в пространството.

Maximus
08-12-2014, 21:52
Аз съм с АЕГ.http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=687424&scenario=&productarea=P11100102&detailScenario=Peralnya-sas-Sushilnya-AEG-L-87695-WD Пералня и сушилня в едно.
Ако търсиш само сушилня търси групата електролукс. Термопомпата е добър избор.
Бош също си заслужава.

dimitar_vd62
08-12-2014, 22:13
:roll2::roll2::roll2:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=171371
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=227026&f=67
http://www.dacia-bg.com/dacia/forum/viewtopic.php?f=5&t=2944
http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=85864&page=2
После жените не командвали.:indian:

code
08-12-2014, 22:33
:roll2::roll2::roll2:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=171371
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=227026&f=67
http://www.dacia-bg.com/dacia/forum/viewtopic.php?f=5&t=2944
http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=85864&page=2
После жените не командвали.:indian:

Хахах тоя първия е Търтея :waving:

old alfist
08-12-2014, 22:46
За зимата е перфектно нещо, Индезит- перфектна е, не топи дрехите и почти не ги мачка.
Със съд за конденз е, имаш си и дестилирана вода за колата после :)
И друго предимство- изчиства всички мъхчета от дрехите и топли стаята където стои

Кондензираната вода не става за акумулатори, защото в нея ича микроскопични текстилни влакна, които полепват по оловните плочи на акумулатора и намаляват контакта с електролита.

lordliness
09-12-2014, 00:13
Кондензираната вода не става за акумулатори, защото в нея ича микроскопични текстилни влакна, които полепват по оловните плочи на акумулатора и намаляват контакта с електролита.

Е, аз казвам за колата, доливам си в охладителната система, разреждам си течността за чистачки.
В акумулатора не слагам от нея защото тази вода има досег с метал и не е подходяща. Дестилираната вода за акумулатори не трябва да има досег с метали.

Peter_63
09-12-2014, 15:53
Ами сякаш си поизяснихме нещата. Засега се спряхме на модели с термопомпа - Whirlpool или Electrolux. За съжаление AEG и BOSCH излизат извън бюджета. Окончателното решение ще е уикенда като ги пипнем на живо. Мерси още веднъж на всички за мненията и препоръките :thumbup:

pyle
09-12-2014, 16:00
http://www.tehnomix.bg/category/259/sushilni-mashini.html Вкъщи ползваме Горени, имаме пералня и хладилник и сме много доволни. Ако не са ти извън бюджета би останал доволен, стига да не са променили качеството.

pininfarina
09-12-2014, 17:37
Пешо, гледай да е колкото може за повече килограми, могат да се сушат завивки и одеяла в нея като и е голям барабана и да е добър енергиен клас. За термопомпата - задължително да е с такава.
Ние сме с AEG 9 кг. Ползваме е почти две години и сме много доволни от нея. Сега не знам колко е но тогава клиентската и цена беше 1750 лева.

Dob4i
09-12-2014, 18:16
Аз пък ще те посъветвам да си вземеш, най-обикновена с таймер, а не с електрониките му дето се ебават.

old alfist
11-12-2014, 01:22
Току що изсуших поредната порция дрехи.
Коридора е затоплен и къщата ухае на някакви цветя.

Bobo Markov
14-12-2014, 20:36
Сушилня со конденз не е препоръчвателно само сушилня вентилатор с тръба за комин!

Търси сошилня аристон или каквато и да е но не произведена за Източния блок на Ивропа - такива има в магазините за бяла техника с транспортни дефекти ;) да, няма да пише на арабски но уреда ще трае вечно и за да е истински търси на вратат на сушито номер и име на проверяващия работник на края на конвейра ;)

old alfist
15-12-2014, 00:06
Сушилня со конденз не е препоръчвателно само сушилня вентилатор с тръба за комин!

Търси сошилня аристон или каквато и да е но не произведена за Източния блок на Ивропа - такива има в магазините за бяла техника с транспортни дефекти ;) да, няма да пише на арабски но уреда ще трае вечно и за да е истински търси на вратат на сушито номер и име на проверяващия работник на края на конвейра ;)

Зависи от естествената проветривост на помещението, в което е разположена машината - току що пуснах нашата и в момента една машинка от цип на яке се блъска в барабана и създава шум.
Пиша тук, докато машината приключи, а това няма да е задълго, защото дрехите бяха простряни преди това на терасата, под въздействието на атмосферните условия.
Хубаво е да се прецени индивидуалните условия на всеки потребител, за да се съобрази с избора на типа машина, което дава отражение на икономическата изгода.

Mury
02-01-2015, 11:51
Ние след 5 години с Аристон,малко след гаранцията се предаде платката,за която ни поискаха 300 лв.за нова и 140 за втора ръка без гаранция. Поради тази причина решихме направо да вземем нова сушулня,взехме Горенйе с транспортен дефект от Технохит,много сме доволни,в пъти по тиха от Аристона.Ако ще взимаш с термопомпа,трябва да имаш комин до нея,иначе не става.Енергииния клас не е толкова от значение,смятал съм го и разликата в сметката е точно 3 лв.а разликата в цената се избива за 7-8 г.

rusiq86
02-01-2015, 12:36
Whirlpool, няма да сбъркате с номер едно марка в Америка...няма друга нацич с най-голям брой сушилни на глава от населението.

old alfist
02-01-2015, 15:28
Каквато и сушилня да си вземете е по-добре, отколкото без машина за принудително сушене.

Работата ми е била такава, че съм имал възможност да ходя на хората по къщите и съм се нагледал на глупости - хора с възможности, живеещи в луксозни жилища и каращи скъпи коли, а си сушят гащите по радиаторите и на разни измишльотини в стаите

Maximus
02-01-2015, 22:06
Whirlpool, няма да сбъркате с номер едно марка в Америка...няма друга нацич с най-голям брой сушилни на глава от населението.

Това, което предлага whirpool на пазара в източна Европа е доста скапано.
Те в САЩ са на върха по доста неща на глава от населението, включително и по-масови убийства.:)

п.п. Бих емигрирал в САЩ.8-)

VFTI
02-01-2015, 23:22
Ето в тази тема също се коментират сушилните:
http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=84838&highlight=beko&page=3

Аз лично съм с BEKО 7кг. към 600лв. Всъщност всички ел уреди са ми беко...така стана с течение на времето и съм доволен. Всичките са с 5г. гаранция. И до сега не съм имал грижи. А и цените им са 2но по ниски, а функциите които изпълняват същите. Тоест след 5г. ще си купя пак нови и т.н...Пък може и да изкарат повече с някой дребен ремонт....знае ли човек

Mury
03-01-2015, 17:20
Ето в тази тема също се коментират сушилните:
http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=84838&highlight=beko&page=3

Аз лично съм с BEKО 7кг. към 600лв. Всъщност всички ел уреди са ми беко...така стана с течение на времето и съм доволен. Всичките са с 5г. гаранция. И до сега не съм имал грижи. А и цените им са 2но по ниски, а функциите които изпълняват същите. Тоест след 5г. ще си купя пак нови и т.н...Пък може и да изкарат повече с някой дребен ремонт....знае ли човек
Бате,то Горението е по евтино бре,ние си взехме 7 кг. кондензаторна за 550 лв.оттук http://www.technohit.bg/,реално машината има точно 2 драскотини и леко вдлъбнато отстрани по ламарините,което въобще не се вижда.

Сега гледам,че доста им е намалял асортимента,ама явно от преди НГ не са зареждали.Уредите са от магазини в Германия/инфо от близък човек,работещ там/,ударени при пренасяне.
Ето една хубава оферта за колегата,ако не си е взел вече де: http://www.technohit.bg/products/2014/12/10/sushilnya-kondenzatorna-9kg-whirlpool-azb97801/

Peter_63
05-01-2015, 09:54
Еми вече си взехме - Whirlpool AZA999. Засега сме доволни, да видим занапред как ще е. :)

ShoxXx
05-01-2015, 19:20
Браво! Дано да си хванал промоцията.

Peter_63
06-01-2015, 12:04
Хванах, хванах :)

Bobo Markov
07-01-2015, 00:05
Бате,то Горението е по евтино бре,ние си взехме 7 кг. кондензаторна за 550 лв.оттук http://www.technohit.bg/,реално машината има точно 2 драскотини и леко вдлъбнато отстрани по ламарините,което въобще не се вижда.

Сега гледам,че доста им е намалял асортимента,ама явно от преди НГ не са зареждали.Уредите са от магазини в Германия/инфо от близък човек,работещ там/,ударени при пренасяне.
Ето една хубава оферта за колегата,ако не си е взел вече де: http://www.technohit.bg/products/2014/12/10/sushilnya-kondenzatorna-9kg-whirlpool-azb97801/

Подкрепям Мури !
винаги е по-добре, предвид диференциацията на локалните пазари да се купи каквато и да е техника но да не е правена за Източна Европа !!! ЗАКОН! единствено за италианските автомобили не важи това

iee
08-01-2015, 20:02
Ние преди година-две си взехме от магазин за уреди с транспортни дефекти ей такава: http://www.amazon.co.uk/Hoover-DYC-8813-BX-Wschetrockner/dp/B004C0M1EC за около 500лв.
8 килограма, кондензаторна с датчик за влага и други глезотии. Суши перфектно, единствено не ми харесва, че събира водата във вратичката и се притеснявам, че ще се амортизира по-бързо. Общо взето е без забележки и не знам как сме карали преди без сушилня. Варненци ще ме разберат добре. Тука прането на балкона съхне 3 дни :)
Като цяло добре подбраната сушилня е много добра инвестиция.

old alfist
08-01-2015, 21:08
През зимата прането почти никога не изсъхва, колкото и дълго да се държи - през деня съхне, но през нощта се мокри, а от голямо значение е да е обдухано и изветрено и тогава сушенето е въпрос на 15-20 мин., като препоръчително е да е нощна енергия, за да не се усети значително на джоба.

Bobo Markov
08-01-2015, 22:03
През зимата прането почти никога не изсъхва, колкото и дълго да се държи - през деня съхне, но през нощта се мокри, а от голямо значение е да е обдухано и изветрено и тогава сушенето е въпрос на 15-20 мин., като препоръчително е да е нощна енергия, за да не се усети значително на джоба.

Олди, са ако извейнеш прането навън то замръзва и до сутринта леда е сублимирал до чисто сухо пране ама не съм го правил това от 1887 година откакто ми гепиха едно касетофонче горе къде Варна :(

Mury
09-01-2015, 14:06
Ние преди година-две си взехме от магазин за уреди с транспортни дефекти ей такава: http://www.amazon.co.uk/Hoover-DYC-8813-BX-Wschetrockner/dp/B004C0M1EC за около 500лв.
8 килограма, кондензаторна с датчик за влага и други глезотии. Суши перфектно, единствено не ми харесва, че събира водата във вратичката и се притеснявам, че ще се амортизира по-бързо. Общо взето е без забележки и не знам как сме карали преди без сушилня. Варненци ще ме разберат добре. Тука прането на балкона съхне 3 дни :)
Като цяло добре подбраната сушилня е много добра инвестиция.

Ако имаш канал наблизо до нея,просто вадиш маркучето от казанчето и го пъхаш в канала,аз така правя и на двете ни сушилни,старата и новата.Въпроса е,че всичко е смятано при нас,и си имаме мокро помещение,където пералнята и сушилнята седят една върху друга,и отстрани има двоен канал.:bouncing_smiley::bouncing_smiley::bouncing_ smiley:

old alfist
09-01-2015, 14:22
Олди, са ако извейнеш прането навън то замръзва и до сутринта леда е сублимирал до чисто сухо пране ама не съм го правил това от 1887 година откакто ми гепиха едно касетофонче горе къде Варна :(
Аз съм го правил при -20 градуса - докато защипиш нещо със щипките и то замръзва.

jivago
22-01-2015, 13:54
Здравейте, аз скоро също си взех сушилня на горене с добро намаление. За сега работи добре и наистина зимата е безценна
http://www.libragroup.org/eshop/index.php?id_product=199&controller=product&live_configurator_token=e4011e34bb10f5a37c08b349ff 123577&id_shop=1&id_employee=3&theme=&theme_font=

pesho_kj
25-01-2015, 11:00
+1 за Горение, вкъщи всичко е на тази марка - пералня, хладилник, термоплот, вградена фурна, микровълнова, прахосмукачка...използват се яко и интензивно, още нищо не се е счупило...

old alfist
25-01-2015, 13:04
Горение-то е добър компромис при съотношението цена/качество.

vovata
26-01-2015, 14:57
Ползвам сушилня БЕКО, имам близнаци на 2.7 г.
Сушилнята се ползва през ден - проблеми 0
Единствен косур - шумна е !

Mury
26-01-2015, 15:22
Ползвам сушилня БЕКО, имам близнаци на 2.7 г.
Сушилнята се ползва през ден - проблеми 0
Единствен косур - шумна е !

Как през ден бре,ние сме 3-ма/2 жени/,сушилня се пуска всеки божи ден,понякога 2-3/уикендите/:metal::metal::metal:

vovata
28-01-2015, 11:16
Как през ден бре,ние сме 3-ма/2 жени/,сушилня се пуска всеки божи ден,понякога 2-3/уикендите/:metal::metal::metal:

Ми купете си повече дрехи :stumm::stumm::cheers::cheers::cheers:

mim
29-01-2015, 10:17
по колко дрехи па сменяте на ден, то тия перални побират по 7 кг сухо пране вече

Mury
29-01-2015, 11:44
Ми купете си повече дрехи :stumm::stumm::cheers::cheers::cheers:

Брат,точно защото имаме много дрехи е така,не забравяй че съм с 2 женки вкъщи,които не им стигат гардеробите..................че и сме с 2 коша за мръсни дрехи,че един не стига :wow::wow::wow::wow:

dimitar_vd62
29-01-2015, 19:58
Че кво толкова преобличат...то те сега жените носят едни гащички дет не мое си обършеш носа, а едно време с едни женски кюлоти можеше си подсушиш колата.

old alfist
30-01-2015, 00:24
Току що пуснах сушилнята, та се подсетих, че когато има по-голямо количество дрехи, за да е ефективна работата на машината, добре е да се сортират дрехите по вид и материя - когато количествата са малки, всичко върви заедно и тогава се пробва машината дали е ефективна, свързана с преценката и за изсъхналост на всички дрехи, за най-кратко време, свързано с изразходената енергия.

dimitar_vd62
30-01-2015, 12:57
За това време ще ги простра на терасата и ще изсъхнат.

voododoll
30-01-2015, 14:54
За това време ще ги простра на терасата и ще изсъхнат.

аз живече на 14 етаж, балкон няма, банята е 2м-1.5м. апартамента е двустаен и няма къде да слагам сушилки. и като колегата Мъри съм с 2 женски вкъщи. пере се на 3 дни и добре, че е сушилнята иначе невиждам как.

и да се върна на предния си пост ЗАБОГА БРАТЯ НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ КАНДИ!!!

Гаранция 2г, 3г след гаранцията, ремонт на всеки 3-4 месеца. Оня ден сушилнята сдаде багажа. Задръстен филтър, който за наше щастие и улеснение е капсолован и струва 450лв. Не се ремонтира, невъзможен е за почистване. Свързан е със защита срещу прегряване. Която блокира нагревателя ако не се охлажда. Честито на мене купуването на нова! :fuckoff:

dimitar_vd62
30-01-2015, 16:54
Дет става, става, дето не става - сушилня.Няма ли начин да се побългари въпросния филтър, нещо да се разкопсолова и т.н.Баси и високотехнологичния филтър да е половината от цената на сушилнята.

Mury
31-01-2015, 11:11
Дет става, става, дето не става - сушилня.Няма ли начин да се побългари въпросния филтър, нещо да се разкопсолова и т.н.Баси и високотехнологичния филтър да е половината от цената на сушилнята.

Половината ли,направо си е цяла съшилня бре,ние за 250 лв. за нова платка се отказахме да ремонтираме старата,защото бях сигурен,че след ремонта ще се почне и с други неща.