PDA

View Full Version : 'Свободен пазар' на ел.енергия

nhg
13-02-2015, 20:05
Всякави практически познания са добре дошли...:lupe:

Bobo Markov
13-02-2015, 23:29
Всякави практически познания са добре дошли...:lupe:

Ники, няма и да няма има такова нещо ... пробвай да си сложиш ветрогенератор в двора да видиш ти филм и то три де ... ако съм та разбрал правилно де :)
Преди кризата проектирахме с жена ми кафенетата пред НДК и понеже специализирахме енергоспестяващи сгради решихме да оферираме едни панели за електроенеергия всъщност кафенетата бяха изградени от такива панели и ако знаш кво станаааа ... колкото си мислиш - сто пъти по толкоз ;)

nhg
14-02-2015, 04:29
ММнннее, не съм обяснил правилно..то затова сигурно и никой не ме рабира :-)
Става въпрос за друго: свободно договаряне на цената за малки/средни фирмени потрбители
ЕРПтата си имат енергийни профили на такива клиенти и в съответствие с някакви европейски регламенти (по които съответно сме изостанали) и се подписват такива договори - имах среща с една госпожа
Из нета има инфо, аз по-скоро се питах дали има някой тук с действащ такъв договор
БТВ: оказа се, че имало официално регистрирани повече от 200 такива търговци на ел.енергия!!?!

old alfist
14-02-2015, 13:28
Гледах преди няколко дена, някой от правителството, не помня вече кой от тях, се изпъпани и каза, че взели решение да не се подписват повече договори за изкупуване на ток от възобновяеми електроизточници, освен от малки битови слънчеви инсталации с капацитет на производство до 30 единици - килобайти или някакви други мерни единици.

dimitar_vd62
14-02-2015, 18:00
Не да не се изкупува а на преференциални цени да не се купува.

old alfist
14-02-2015, 18:07
Не да не се изкупува а на преференциални цени да не се купува.
Да, де това имах предвид, дори да си произвеждаш сам ток, си длъжен да го продадеш и после да си го купиш - трябва да мине през енергийната система.

dimitar_vd62
14-02-2015, 19:01
Мне, ако реша да си сложа фотоволтаик на покрива никой не може ме задължи първо да го продам тока после да си го купя.Друг е въпроса че с този ток нищо не можеш да направиш ако не можеш да го складираш и да го използваш.Трябват и акумолатори да го складираш, за да го преобразуваш в променливо и да го използваш.По рентабилно и ефтино е да го произведеш преобразуваш в променливо и да го продадеш, докато купуваш от енергийната мрежа.И ти приспадат цената.

old alfist
14-02-2015, 19:41
Най-изтодно е биеш рибата с ток.

ecotronic
14-02-2015, 19:45
Не съм наясно с нормативната боза, но погледнато технически, доколкото знам съоръжението, което прави връзка между теб и публичната мрежа е така изпълнено, че, само излишъкът от произведената от теб енергия да се вкарва в мрежата.

old alfist
14-02-2015, 20:23
Технически може и да е възможно да се поемат само излишъците, но на практика, по този начин ще се получат пикове и падове на напрежение.

RPWWD
14-02-2015, 20:24
Не съм наясно с нормативната боза, но погледнато технически, доколкото знам съоръжението, което прави връзка между теб и публичната мрежа е така изпълнено, че, само излишъкът от произведената от теб енергия да се вкарва в мрежата.

Всичко отива в мрежата, просто имаш входящ и изходящ електромер. Плащаш потребената енергия по тарифата на ЕРП-то, а те ти плащат произведената по тарифата/договора, който имаш с тях.

п.п. Отпадат преференциалните цени само за нови мощности, за вече присъединените старите цени си важат до изтичане сроковете на подписаните с НЕК договори.

кученцетоОгиитаткоДоги
14-02-2015, 20:53
Пичове свободен пазар на електроенергия значи на пазара да има още поне 30-тина фирми като чес и енерго про,които потребитела да има право да си избере,коя му предлага най-добра оферта.В Холандия няма ерп-та няма п....ки м..йни.Има една национална електрическа компания,която е собственик на мрежата в цяла Холандия,и още около 60 частни компании които предлагат ток и газ.Те плащат само някаква фиксирана такса на националната електрическа компания,че ползват мрежата.Кеф ти атомна електоенергия кеф ти зелена.Аз джасам само атомна:tooth:И никой не те задължава да купваш определен процент зелена енергия.Тия фирми се конкурират яката,ако не си доволен от услугите на определена компания,можеш след изтичането ти на срока на договора с нея,да станеш клиент на друга.

ecotronic
14-02-2015, 21:06
Всичко отива в мрежата, просто имаш входящ и изходящ електромер. Плащаш потребената енергия по тарифата на ЕРП-то, а те ти плащат произведената по тарифата/договора, който имаш с тях.

п.п. Отпадат преференциалните цени само за нови мощности, за вече присъединените старите цени си важат до изтичане сроковете на подписаните с НЕК договори.

Май не е точно така по света. Ето една статия по въпроса:

http://money.bg/comment/id_858273908

От написаното:

"На практика уредът представлява реле, което изключова инверторите в момента, в който измервателните уреди отчетат, че локалното производство е повече от текущата консумация и домът започва да подава електроенергия към националната мрежа."

се разбира, че FV захранва първо консуматорите на собственика и вкарва в мрежата само излишъка.

dimitar_vd62
14-02-2015, 23:27

От написаното:

"На практика уредът представлява реле, което изключова инверторите в момента, в който измервателните уреди отчетат, че локалното производство е повече от текущата консумация и домът започва да подава електроенергия към националната мрежа."

се разбира, че FV захранва първо консуматорите на собственика и вкарва в мрежата само излишъка.

Как така у нас е невъзможно след като в Германия са направили 100000 покрива.Да вземат си опростят процедурите и ерепетата да си монтират каквито трябва електромери.Кое му е трудното,дееба как не можахме вземем нещо хубаво от тоя запад бе.

RPWWD
15-02-2015, 10:57

От написаното:

Както казах, при положение, че нямаш съответното количество акумулатори за съхранение на енергията за собствени цели, тя отива в мрежата през ОТДЕЛЕН електромер, а не през този, през който енергото те таксува за потреблението, т.е. ти си плащаш по 20 и кусур стотинки на киловат, а те би трябвало да ти плащат по 80 и кусур стотинки на киловат, или колкото беше там тарифата за ВЕИ-тата под 30 киловата, а математиката и икономическата полза остава за собственика. Поне така беше по нормативна уредба.

По темата: частните търговци на ел. енергия основно я препродават в чужбина, а не се занимават с битови абонати или малки фирми.

ecotronic
15-02-2015, 11:13
Както казах, при положение, че нямаш съответното количество акумулатори за съхранение на енергията за собствени цели, тя отива в мрежата през ОТДЕЛЕН електромер, а не през този, през който енергото те таксува за потреблението, т.е. ти си плащаш по 20 и кусур стотинки на киловат, а те би трябвало да ти плащат по 80 и кусур стотинки на киловат, или колкото беше там тарифата за ВЕИ-тата под 30 киловата, а математиката и икономическата полза остава за собственика. Поне така беше по нормативна уредба.

По темата: частните търговци на ел. енергия основно я препродават в чужбина, а не се занимават с битови абонати или малки фирми.

Ако това е постановката у нас, то тя създава предпоставки за злоупотреби.
Аз мога да купувам енергия на 20 ст, и с не-особено сложно съоръжение и с известни загуби в него да връщам тази енергия обратно, все едно, че аз съм я произвел, но вече на цена х4.

RPWWD
15-02-2015, 11:32
Аз мога да купувам енергия на 20 ст, и с не-особено сложно съоръжение и с известни загуби в него да връщам тази енергия обратно, все едно, че аз съм я произвел, но вече на цена х4.

Някои отдавна го правят ;-)

nhg
15-02-2015, 12:19
Момчета, на практика става точно това, което RPWWD е написал - един колега от форума работеше в такава фирма, която изгражда фотоволтаици и пр.
За всички ВЕЧЕ СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ е най-изгодно собственика да продаде на НЕК 100% от произведената вятърна/слънчева/зелена/кафява/сарамбозова енергия и после да си купи за същите пари 3-4 пъти повече киловати..
Не знам за Холандия, но схемата за търговия тук е подобна: всички регистрирани търговци на ел.енергия ползват мрежата на енергопреносните дружества, но договарят свободно продажби към крайни потребители (засега само 'малък и среден бизнес') както и вероятно закупуването на необходимите им мощности (щото аз ако съм клиент на Бай Иван ЕООД и консумирам Х киловата на месец то съответно той трябва да има поне Х+1); в края на отчетния период реално потребителя получава две фактури: от търговеца, с който е слкючил договор и от енергопреносното дружество.
Има една схема за планирано потребление по часове и съответно балансиране, но това си е работа на търговеца (има вариант и сам да се грижиш за това, но си трябват допълнителни възможности); съответно търговеца пък може да наеме някой който да поеме въпросните балансирания, като той може да е съвсем отделен субект.
Абе има инфо из нета, ама...
По предварителни изчисления с разходите падат с около 1/3 и според мен не е далече времето, когато и битовите абонати ще могат да договарят (или нещо такова, както го е описал колегата в Холандия).
Изненадващо за мен открих, че все пак 'нещо се случва' - а не само да се отчитат електромери и да се събират едни сметки всеки месец!

Alexanderbb
16-02-2015, 17:01

Освен ако не се казваш Цветелина Бориславова, не си висш функционер от БСП, ГЕРБ, ДПС или не плащаш на някой от тях няма как да стане.