View Full Version : За Виена през Сърбия или Румъния ?
fakirastanly
16-02-2015, 15:45
Ако има запознат колега или скоро е патувал нека сподели по разумния маршрут че митове и легенди доста.
voododoll
16-02-2015, 15:54
Единственото което знам като разлика е 100тина километра и това че през сърбия е възможно да ти искат зелена карта. и си носи и големия талон за всеки случай. аз есента ще ходя за 10 дни с колата до будапеща, виена и прага, гъз път да види и мисля през ръмъния да мина.
fakirastanly
16-02-2015, 15:59
До колкото аз се информирах през Румъния пътищата са доста зле и през карпатите се минавало доста бавно по разумня начин през Сърбия и да си платиш за магистралите но информацията ми е от преди година та реших да запитам може да успя чрез форума да си я актуализирам ;)
nickgaidarov
16-02-2015, 16:04
...
sasho_n2
16-02-2015, 16:05
През Сърбия ще бъде по-бързо, защото е само магистрала след Ниш - зелена Карта не искат ( има сключено споразумение). Това ако началната точка е София. Виж ако тръгнеш от Разград, през Румъния може би ще ти бъде по-удобно и като време ще ти бъде горе-долу същото ( като сметнеш и пътя от Разград до София).
nicola 59
16-02-2015, 16:19
Без да губиш време колега ,само Сърбия караш и си 6 точки,само магистрали са няма да усетиш кога си във Виена магистралите са перфектни и много ефтини.Аз за 5 часа стигам от Виена до Румъния и още 12 часа се боря с Румъния,през Сърбия си за 8 часа във Виена.
---------- Post added at 16:19 ---------- Previous post was at 16:07 ----------
Понеже виждам ,че има и вариант със самолет ,както пише колегата ,то тогава трее търсиш с прекачване в дубай или кувеит.
Разград без да слизаш до софия караш за Видин на 50 км от Видин е границата връшка чука и си в Заичар сърбия ловиш малката магистрала до Белград ловиш я от Парачин на 60 км след заичар и пеи сърце,после гониш Унгария и си във Виена преди да си се усетил.
fakirastanly
16-02-2015, 16:21
Не е проблем и през София да мина за 3-ма човека със самолет става цена дори и да се лети от Букурещ.С автомобил може да се получи и една добра разходка :) както и голямо приключение
nicola 59
16-02-2015, 16:26
Колега във този форум има видни спамаджии кадето си пишат през главата ,ма ти не обръщаи внимание,живо чудо ,че не са те посаветвали да пътуваш с подводница.
fakirastanly
16-02-2015, 16:29
Няма проблеми нали трябва да си помагаме
По това време на годината може би най-добре през Сърбия .
Карпатите не са много дружелюбни зимата ;)
Но ако си сигурен в колата и способностите си и пътуваш за кеф то Трансфалаш е нещо което си заслужава да се види особено през този сезн .
После през Унгария пътя е лек .
nickgaidarov
16-02-2015, 16:53
...
lordliness
16-02-2015, 17:32
В Сърбия са ме спирали и са искали да им покажа аптечка и резервни крушки. Май и въже, не помня. Имах всичко, железен съм :)
nickgaidarov
16-02-2015, 17:41
...
alfaromeo16vVarna
16-02-2015, 17:43
Разликата като километри не е фрапираща аз лично съм минавал през сърбия през румъния не съм но са ми казвали приятели че не е за предпочитане
През Румъния не е зле. Строят хората нови пътища. За последната една година отвориха нови магистрали и преминаването се улесни.
При отправна точка Разград, може би наистина ще е по-добре през Румъния.
Пътищата не са зле, просто липсва магистрала на много места.
Иначе разликата през Сърбия ще е около 170км.
Няма да сбъркате от където и да минете.... а лично аз бих направил кръгче - нагоре от едната страна и надолу от другата страна ;)
кученцетоОгиитаткоДоги
16-02-2015, 22:34
Ако има запознат колега или скоро е патувал нека сподели по разумния маршрут че митове и легенди доста.
През Румъния да не ти посича акъла.По миналата есен и аз така да слушам тоя и ония,да мина през Румъния.После си посипвах главата с пепел.А1 аутобана Арат-Букурещ са хванали почти целия да го прават и много малка част беше отворен от него.Целия трафик минаваше по второкласни пътища,през кърпатите които са забраени от господа още от времето на Чеушеско.Като прибавим това и че румънците карат с качулата на главата,пътуването ми през Руминия се оказа подобаващ сценарий за филм със заглавие ,,Тръгнах към България,но през 9-тата порта на ада,, От тогава пера само Сърбия.Цяла Сърбия е почти само на аутобани,които са стъкло.Ще ти излезе 10 евро цялото минаване през Сърбия.Спазвай им само ограниченията на аутобаните от 120км/ч и няма да имаш ядове:th_up:
Добре де Веско, минал си преди две години оттам, смяташ ли че мнението ти е меродавно ???
кученцетоОгиитаткоДоги
17-02-2015, 00:13
Добре де Веско, минал си преди две години оттам, смяташ ли че мнението ти е меродавно ???
Смятам да,защото и друг път съм бил в Румъния и пътищата са и толкова объркани и зле че България е провинция Бавария в това отношение.На дължина Румъния, Джурджово(от където трябва да влезе колегата)Арат(откъдето трябва да излезе и влезе в Унгария е над 600км и за две години едвали ще са построили тая магистрала А1 Букурещ-Арат.Над 600км по второкласен път през кърпатите с целия румънски трафик,препоръчително е на тръгване първо да минеш през църква и да се помолиш да останеш жив и здрав,да не си с ниска кола,защото можеш да останеш без предня броня,пътя на места е на вълни.Да си вземеш задължително навигация+2 резервни гуми.И въпреки това шанса е голям когато стигнеш във Унгария да си с потрошено окачване.И ще ти се отще и Виена и Париж и т.н.
П.С. Абе ако си търсач на силни усещания,можеш да влезеш във филм на Тарантино ала минут:tooth::tooth::tooth:
fakirastanly
17-02-2015, 08:24
За мой късмет говорих снощи с тираджия твърдо през Сърбия тва Арад България има случай ако си по късметлия да се минава за 16ч при голям трафик и лош път относно думите на колегата тези румънци са откачени по мой наблюдения от 2 ходения до Букурещ невероятни манвери и изпревярвания...
Благодаря на всикчи колеги включили се в темата.Админите ако решат могат да я препместят на по правилно място да е полезна достъпна на всики.
old alfist
17-02-2015, 13:09
Зимата не е най-удачното време за такива пътешествия по шосе, но щом си решил, най-добре карай през Сърбия - главните пътищата там винаги са били по-добри и подържани, от тези на братския румънски народ, въпреки войната.
Мамалигарите са си мурдари като нас в това отношение и крадат яко, както парите за пътища, така и пътуващите спрели около пътя.
Твърдо през Сърбия...Но внимавай на Сръбските магистрали всеки път като съм минавал има изхвърчали нотляво или отдясно коли.Успех !
кученцетоОгиитаткоДоги
17-02-2015, 16:55
В Унгария също внимавай,със ограничеята на пътя,че по голям мръсник от маджара няма!Аз съм брал ядове там.Също внимавай и за крадци в Унгария.Крадат по зле от румънските цигани.В Унгария на паркинг за пръв път видях през живота си табела ,,Внимание крадци! ,,
Реално, при скорости ДО 20км. над ограничението, никой не те закача за нищо!
Дори местните те задминават изненадващо бързо :)
Не оставяйте колата без надзор за повече от 5-10мин. и ВИНАГИ си носете документи/пари във вас, когато всички слизате от колата.
Всъшност не мисля, че ще имате някакви проблеми, защото предполагам ще пътувате по светло :)
Успех и снимайте, да има какво да разказвате!
П.П.
Аз пък съм давал 50€ рушвет в Хърватска :crazy:
Полицаят ми говореше на някакъв руско-сръбски диалект :hmm:
Батенце човека на хърватски си ти е говорил :D
PS Нали щеше да минаваш?
Е, да де, майтапим се :)
Щях, ама, те, на....
Този маршрут съм го минавал служебно последно преди 2 месеца...
Русе-Букурещ-магистрала за Питещи-Арад-Будапеща-Виена - около 12 часа път....
Пътя е супер, няма дупки, има си магистрали, които са страхотни, по американски дизайн :), е кара се доста второстепенни пътища, но за мен те приличат на нашите магистрали, но се кара по-бавно.
Винетка Румъния мисля 5-6 лв, Унгария е 10 евро.
Аз на твое място бих отишал по единия маршрут, на връщане през другия, заради тръпката и да се разходиш.
Има три варианта.
Разград - Видин - Арад и т.н
Разград - Румъния .....
Разград - Сърбия
кученцетоОгиитаткоДоги
17-02-2015, 23:06
[QUOTE=rusiq86;1400223]
Винетка Румъния мисля 5-6 лв, Унгария е 10 евро.
Винетка за Румъния 5 евро-7 дневна,за Унгария 12 евро-10 дневна,За Австрия 10 евро-10 дневна и задължително светлоотразителна жилетка в багажника за Австрия.Дунав мост Русе вече не си спомням, нещо в порядъка на между 2-3 евро.
Koлега, гледам че си от Разград, карай дунав мост- букурещ- Питещ , Слатина, и после по долния път Крайова, Дробета , Тимишоара, и вече която граница искаш. Кеф ти Арад кеф ти Ченад (Cenad) . Минавал съм през втората, супер е спокойно, щото е малка граница. Докато Арад я карат всички. Винетките вече си ги прочел какви пари са, зареждай на време ако си с АГУ, че не навсякъде има. Ако си дизел или бензин , бензиностанции-бол. Не вярвай много на знаците, понякога са доста далече от реалността. И както по-горе прочетох , пази се от рацери които правят най-ненормалните изпреварвания които съм виждал за толкова години пътуване. Пази се и от циганите по паркинзите, доста са бързи с ръцете. Гледай по бензиностанции, да си плащаш с карта ( дебитна или кредитна ) , щото по трънският курс яко работят, и Румънците, и Унгарците също. И не забравяй да си лепнеш винетката за Австрия на прозореца, щото онея камери засичат и на следващият изход, си вече спрян ( случи ми се вече ) . И си пази и касовата от винетките, като доказателство, понякога се заяждат.
Ако колегата не е тръгнал, миналата пролет пътувах до Чехия. Избрах маршрута през Сърбия, Словения, Хърватска, Австрия, Чехия. Като изключим началото на Сърбия, след Ниш навсякъде се кара по магистрали в много добро състояние (пътя до Ниш също е в много добро състояние). В Словения, Хърватска и Австрия има много удобни паркинги за почивка. Ако си на газ в Словения и Австрия на малко места има по бензиностанциите, така че си прави сметка за зареждането. Като изключим Австрия и Чехия винетните такси и тол таксите (в Сърбия "пътерина") плащай с карта, както и горивото, защото навсякъде приемат евро в брой, но връщат в местна валута, която после си биеш в главата, а и те цакат с много дървен курс. В Словения например литър газ ми го хванаха на цена от 2.60лв./л. Никъде не съм имал проблем, освен на едната словенска граница, където просто претърсиха основно багажа и колата за контрабанда (такава ни е славата). Словенската винетка не е за 10 дни, а за 7 и е най-скъпа (по-скъпа и от австрийската - най-малко дни, най-много пари, ако не се лъжа 14 евро). В Австрия и Хърватска - 10 евро. Пътуването и на отиване и на връщане ми отне 14 часа, като и в двете посоки съм правил две почивки за по около полвин час. На отиване навсякъде спазвах ограничнията + максимум 10км./ч. отгоре. На връщане вече бях скапан и цяла Сърбия по магистралите карах 180-200км./ч/ и пак същото време - ти си прави сметката дали си заслужава риска. Глобите са нечовешки и доколкото знам не можеш да напуснеш нито една от страните без да си платиш глобата. Дано съм бил полезен, успех.
Това последното е изключително вярно. Преди месец в Словения ме одрусаха 300 евра глоба, дето съм нямал винетка. За да изляза от скапаната им страна трябваше да платя на момента, а аз зверски бързах. На майка им всичката п***а!
пп. надявам се вече колегата да си е свършил работата безпроблемно
Това ми напомня, на едно мое пътуване, при братята швейцарци.. Там имаше калашник,войник,бели ръкавици, пълно претърсване, щото съм нямаш винетката залепена на прозореца, а що стояла до пепелника...луда работа....ама и това 300 евро не е работа. :(
Sent from my iPhone using Tapatalk
old alfist
24-02-2015, 00:18
Това ми напомня, на едно мое пътуване, при братята швейцарци.. Там имаше калашник,войник,бели ръкавици, пълно претърсване, щото съм нямаш винетката залепена на прозореца, а що стояла до пепелника...луда работа....ама и това 300 евро не е работа. :(
Sent from my iPhone using Tapatalk
Макар да не сме Швейцария, но и у нас така - когато винетката не е залепена на прозореца и на точно определеното място, следва глоба, която е в размер, по-голям от стойността на винетката.
Хората са създали правила, свързани с по-лесната проверка чрез камери, вместо да те спират и проверяват, а който не играе по правилата е нарушител.
AttilaSL
24-02-2015, 11:31
И на мен ми тарашиха Алфата в Щвейцария само че на излизане.Стана ми чудно що ме пуснаха без проблем а на излизане два часа ровиха.То няма кво да изнесеш от тая скъпарска държава.
Другата седмица си тръгвам от Английско за БГ,надявам се времето да е смен че тоя Март си го знаем какъв месец е.
Да си призная в Австрия и Унгария никога не съм купувал винетки,и тоя път няма да е.
Макар да не сме Швейцария, но и у нас така - когато винетката не е залепена на прозореца и на точно определеното място, следва глоба, която е в размер, по-голям от стойността на винетката.
Хората са създали правила, свързани с по-лесната проверка чрез камери, вместо да те спират и проверяват, а който не играе по правилата е нарушител.
Сега вече знам :))) всяко начало е така. Човек като попътува насам-натам, и вижда кое как става,
---------- Post added at 18:04 ---------- Previous post was at 18:03 ----------
И на мен ми тарашиха Алфата в Щвейцария само че на излизане.Стана ми чудно що ме пуснаха без проблем а на излизане два часа ровиха.То няма кво да изнесеш от тая скъпарска държава.
Другата седмица си тръгвам от Английско за БГ,надявам се времето да е смен че тоя Март си го знаем какъв месец е.
Да си призная в Австрия и Унгария никога не съм купувал винетки,и тоя път няма да е.
Ох.. ти я караш на късмет...дано не те спират, че са яко гадняри (особено унгарците )
PEPI-2ALFA
25-02-2015, 14:59
Аз, когато се прибирах от Германия преди няколко години, само заради винетката отбих на голяма бензиностанция на немско-австрийската граница. Иначе не можеш да познаеш, че си минал граница и после без винетка си в нарушение. Още докато се оглеждах на паркинга къде да паркирам и откъде да купя винетка, дойдоха полицаи на проверка. Провериха документи, номер - шаси, показаха ми откъде да си купя винетка, пожелахме си приятен ден и кой - откъде е.
Stoyan Georgiev
27-02-2015, 09:38
през Сърбия е играта, само магистрала като се изключат първите намсиколко КМ до Ниш караш си със 140-150 без проблем, полицаите не ти правят проблем, на границата се държат учтиво, таксите са ниски, горивото е на добра цена, яденето вкусно... няма смисъл да се бъхтиш през Румъния
AttilaSL
15-03-2015, 11:11
Прибрах се без проблеми,заредих преди Австрия и на пълна газ чак до Сърбия.От там пак без да спирам до Калотина,от там на изкачването ме посрещнаха господата с палката за Добре Дошъл при ограничение 60 с 130.
Просто не разбрах кога съм съм ги вдигнал,след 30 часа без сън и безброй кафета...