View Full Version : И отново към компютърджиите
ivailo rachev
20-02-2015, 19:38
Здравейте колеги,имам нужда от малко помощ.От скоро време компютъра ми адски много забива,преинсталирвах го скоро,чистих ненужни файлове,дефрагментирах,пробвах няколко оптимизиращи програми и няма оправия,а преди не беше така.Не е кой знае с какви параметри,процесора му е 2,4 едноядрен,1гб. РАМ и 512 видео.На него игри не се играят,ползва се само за интернет,филми и майкрософт пакет.ОС му е ХП сървиз пак 3.Дайте идея за програма или нещо подобно да го тикна малко.(Датчика на коляновия вал е наред,свещите и кабелите са нови,зацепен е както трябва с пети :D ).
Колега, погледни му температурите, ако не е чистен скоро и загрява може да се получи този ефект!
ivan dimitrov
20-02-2015, 19:47
---
ivailo rachev
20-02-2015, 19:58
Еййй дадохте ми страхотна идея,определено скоро не съм го отварял,а чувам,че вентилатора на захранването бучи странно и може да се е напълнил с прахоляк.А иначе забива на всичко,бавен е самия компютър докато вляза в някоя директория да намеря снимка примерно и брадясвам докато стигна до папката,също спича когато ползвам интернет,като пусна някой клип в ютюб примерно и не мога да го изгледам нормално,а постоянно забива.
ecotronic
20-02-2015, 20:06
Както каза колегата, високата температура може да е причина за бавната работа. Но може и да има някакъв процес или процеси, които да ядат от ресурсите му. Ако пуснеш един task manager до голяма степен можеш да разбереш, какво е натоварването на процесора и ако е високо, какво точно го товари, натоварването на RAM паметта, обръщенията към твърдия диск, натоварването на мрежата и пр.
ivailo rachev
20-02-2015, 20:08
Да за task manager също не се сетих.Благодаря ви,ще пробвам всичко казано до тук и ще пиша за резултат.
ecotronic
20-02-2015, 20:12
Когато наблюдаваш процесорното натоварване с task manager, избери под таблицата "show processes from all users"
ivan dimitrov
20-02-2015, 20:17
---
кученцетоОгиитаткоДоги
20-02-2015, 22:08
Пичове,от прегряване един компютър само на сърфиране няма шанс да забива.А и колегата,би трябвало да е чатнал ако има прекалено много прах,защото вентилаторите ще работят доста по шумно от обикновенно.Този процезор е май от 15 години най-малко и тогава ако е работил на самолет,то сега нормално е да работи по бавно,понеже интернета като цяло от 15 години на сам значително е с много по голям трафик,сърварите са много по натоварени,и сайтовете са вече са станали много по тежки.Един едноядрен докато го зареди мама мия.Другия фактор е че и системата ти,също не е вечна като всичко останало и с времето се амортизирва.Щом си преинсталирал всичко на ново и няма видим резултат,мисли за ъпгрейд поне на процесора.То и моя е с i5 2500k msi 660ti и т.н. и като всичко беше чисто ново върчеше като линейка,ама с времето вече станаха малко като амортизирана линейка:tooth::tooth::tooth:
ivan dimitrov
20-02-2015, 22:24
---
Еййй дадохте ми страхотна идея,определено скоро не съм го отварял,а чувам,че вентилатора на захранването бучи странно и може да се е напълнил с прахоляк.А иначе забива на всичко,бавен е самия компютър докато вляза в някоя директория да намеря снимка примерно и брадясвам докато стигна до папката,също спича когато ползвам интернет,като пусна някой клип в ютюб примерно и не мога да го изгледам нормално,а постоянно забива.
Ако вентилатор е много замърсен , по-добре го смени с нов. Струват няколко лева.
Хард диска ти може да е бавен защото е вързан с един кабел заедно със cd-rom. Става дума за старите IDE лентови кабели. Ако вържеш хард диск и cd-rom на един кабел то и 2те устройства ще работят на скороста на по-бавното от тях. Доста компютри съм отварял и вътре такава простотия , или от незнание или да спестят стотинки за 2рия кабел...
Да не говорим за хард диск левитиращ във въздуха вързан само с 2 винта от едната страна...
Процесора първо го виж какви температури вдига и тогава чак го махай да му сменяш паста , да чистиш охлаждане и т.н.
Също много процесори съм виждал счупени от неправилен монтаж, сега масово са с метални капачки но преди радиатора е слагаше направо върху кристала .
Измери с мултиметър какви напрежения дава 12волтовата и 5 волтовта линия. Отклонения повече от 5 процента са вредни.
Провери за надути/потекли кондензатори.
Друга причина да ти бави хард диска е да не ти стига рам памет , тогава windows-a започва да пише/чете по/от swap file който се намира на хард диска и така получаваш една доста по-бавна "рам".
А дали имаш софтуерен проблем можеш да разбереш много лесно. Правиш си един boot-ващ ubuntu диск или на флашка . Стартираш компютъра с ubuntu, не го инсталираш , само стартираш. И като стартира пробвай да гледаш клиповете , които под windows са ти правили проблеми.
И последен съвет : има маркови компютри на старо с по 2гб рам за 60лв , а за 100ина лв вече и нещо двуядрено с 2гб рам...
Е ти пък се изказа, i5 2500k и 660ti амортизирана линейка :Lkingsmiley::devil:. Стария ми комп още се ползва за гореизброеното от колегата, макар да е Northwood 2.4@3.00Ghz с FX 5200 клокната колкото може да носи. Даже и подкарава рипове 720п без проблеми.
Като съвет към автора на темата може да си изчисти кутията, да смени пастата на процесора, да смаже вентилаторите и да премери напреженията на захранването. След това да види S.M.А.R.T. на хард диска.
кученцетоОгиитаткоДоги
20-02-2015, 22:33
Принципно на игри,почва да забива от висока темперарура.На GTA IV,като ми удари 69 градуса процесора и направо играта замръзна.:tooth::tooth::tooth:Беше със стандартния вентилатор на процесора,махнах го и му турих TX3 на Cooler Master,от тогава повече от 62 градуса и да се насери не може да вдигне:BBQ:
ecotronic
20-02-2015, 22:55
Пичове,от прегряване един компютър само на сърфиране няма шанс да забива.А и колегата,би трябвало да е чатнал ако има прекалено много прах,защото вентилаторите ще работят доста по шумно от обикновенно.Този процезор е май от 15 години най-малко и тогава ако е работил на самолет,то сега нормално е да работи по бавно,понеже интернета като цяло от 15 години на сам значително е с много по голям трафик,сърварите са много по натоварени,и сайтовете са вече са станали много по тежки.Един едноядрен докато го зареди мама мия.Другия фактор е че и системата ти,също не е вечна като всичко останало и с времето се амортизирва.Щом си преинсталирал всичко на ново и няма видим резултат,мисли за ъпгрейд поне на процесора.То и моя е с i5 2500k msi 660ti и т.н. и като всичко беше чисто ново върчеше като линейка,ама с времето вече станаха малко като амортизирана линейка:tooth::tooth::tooth:
Къде отиде ти чак 15 години назад? Тогва pentium 3 и вин 98 бяха върха на сладоледа.
Тая машина не е на повече от 8 години.
кученцетоОгиитаткоДоги
20-02-2015, 23:02
Къде отиде ти чак 15 години назад? Тогва pentium 3 и вин 98 бяха върха на сладоледа.
Тая машина не е на повече от 8 години.
В България може и да са били на върха на сладоледа тогава,аз средата на 2006,седнах в Холандия зад интел коре 2 дуо и след една година си го купих,лично.Да не говорим че дуо коре на на интел са по старо издание от 2 дуо.
ecotronic
20-02-2015, 23:06
В България може и да са били на върха на сладоледа тогава,аз началото на 2006,седнах в Холандия зад интел коре 2 дуо и след една година си го купих,лично.Да не говорим че дуо коре на на интел са по старо издание от 2 дуо.
2015 - 15 = 2000.
Ти защо говориш за 2006 - та?
dimitar_vd62
20-02-2015, 23:13
Наскоро сложих последната версия на Опера викам бааахти самолета....всяко чудо за три дни.Бързо тръгва да зарежда после забива ли кво ли скрола засича реагира със закъснение.Първите 2-3 страници е добре после мама миа.Особено сайтове с много реклами и картинки.Хрома сякаш го няма тоя проблем.Веско виж да не ти е задръстен вентилатора или радиатора.На мен ми се беше счупило едното палче дето държи радиатора към процесора и умираше много бързо.
old alfist
20-02-2015, 23:34
Здравейте колеги,имам нужда от малко помощ.От скоро време компютъра ми адски много забива,преинсталирвах го скоро,чистих ненужни файлове,дефрагментирах,пробвах няколко оптимизиращи програми и няма оправия,а преди не беше така.Не е кой знае с какви параметри,процесора му е 2,4 едноядрен,1гб. РАМ и 512 видео.На него игри не се играят,ползва се само за интернет,филми и майкрософт пакет.ОС му е ХП сървиз пак 3.Дайте идея за програма или нещо подобно да го тикна малко.(Датчика на коляновия вал е наред,свещите и кабелите са нови,зацепен е както трябва с пети :D ).
По същия начин се държеше и предходното ни РС, което беше твърде поостаряло и много използвано, но доста пари ни е изкарало, затова се опитахме да го възкресим.
По същия начин подходихме към него в софтуерно отношение.
В хардуерно отношение направихме - проверка на всички контактни връзки, подмяна кондензатори на дънната платка, ново захранване.
Резултатът от всички действия беше никакъв.
Накрая дъщерята го ползваше да си затиска хербариите, защото много тежеше.
кученцетоОгиитаткоДоги
20-02-2015, 23:40
2015 - 15 = 2000.
Ти защо говориш за 2006 - та?
Ами понеже каза,че машината е на не повече от 8 години.Иначе по спомени офицялното представяне на Пентиум 4 е през 2000 година.Пентиума 4 принципно е едноядрен,но 3,6ghz версията притежава хипер трейдинг технологията,благодарение на която с едно ядро,можеш да извършваш два процеса паралелно.Иначе лично мое мнение е,че на днешното дередже на нета,дори само за сърфиране,ти трябва двуядрен.Аз даже мисля да минавам на i7 4-та генерация.Ама аз съм бесен фен на видеоигрите:firstprize::firstprize::firstprize:А и също обичам много да гледам не пипани блу-рай по 50гб:BBQ:филма.Абе голяма са ми краста компютрите
ecotronic
20-02-2015, 23:46
Много се отплеснахме от темата, но все пак не е зле да си припомним това онова.
През лето 2000 масовата добра конфигурация беше процесор на тактова честота под 1 Ghz, 256 RAM и 40 GB HD. Такова нещо като процесор над 2 Ghz аз не съм срещал тогава за шир-потреба.
Едноядрени процесори на честота около и малко над 2 Ghz преди 8 години си бяха широко ползвани и все още си бяха нещо добро.
кученцетоОгиитаткоДоги
20-02-2015, 23:57
Чистене,смазване,пасти,масти,ефекта ще е 0 на квадрат.Занимавал съм се по цели нощи.Турих ъпгрейда и рахатясах ала минут:on_da_beach:Има си програми,с които да натовариш процесора на макс и да установиш да ли прегрява и да ли си достига максималната работна честа.Въпреки всичко редовното почистване на прах е желателно,понеже това е най-големия вредител на техниката.Ако колегата изкара,един персийски килим в готов вид от компютара си:DВярвам,че ще има подобрения,иначе не
old alfist
21-02-2015, 00:03
Първият ми компютър е закупен през декември 1997г. с процесор Intel® Pentium® II процесор, с тактова честота 333 MHz - още не беше представен официално и струваше 200 $.
ecotronic
21-02-2015, 00:25
Първият ми компютър беше Правец 8 с 2 флопита и без HD (1986) Пишех програмки на BASIC на него и играех Karateka. През 93-та се "ъпгрейднах" с едно силистренско XT на 4,7 МHz + аритметичен ко-процесор, 640КВ RAM и 10 МB HD. Смятах си дипломната работа с него и като му пуснех да решава едни матрични уравнения, цъкаше по 2 - 3 часа. Тогава един приятел беше вкарал едни от първите AT - та на 60 Mhz. Качвах заданията на дискета и тичах при него, че онзи змей ги решаваше за няколко минути.
ivailo rachev
21-02-2015, 13:03
Здравейте,да видях в едно мнение,че има компютри втора ръка за без пари,не там е причината,компютъра е за баба ми и тя ще го ползва колкото да говорим по скайп,понеже ще живея в чужбина и така.А иначе горното мнение за персийския килим е меко казано,току що го сглобих след щателно почистване и честно казано ефекта е УАУ,не мога да го позная тоя компютър работи все едно не е той,но не мога да опиша какво изкарах от вътре,едни парцали големи колкото орехи.И да екотроник позна възрастта на машината,точно на 8 години е и дъното му е АМД.
ivailo rachev
21-02-2015, 13:24
Така сега температурата на дъното варира между 28 и 31 градуса,диода на процесора поддържа 44 градуса,но тук съм бос,това нормално ли е или не.Благодаря на всички,които споделиха опита си.
Linkestis
21-02-2015, 13:40
Нормални са.
С Аида-та ли ги гледаш?
ivailo rachev
21-02-2015, 13:44
Не със Еверест.
кученцетоОгиитаткоДоги
21-02-2015, 13:45
Така сега температурата на дъното варира между 28 и 31 градуса,диода на процесора поддържа 44 градуса,но тук съм бос,това нормално ли е или не.Благодаря на всички,които споделиха опита си.
Лично аз за температурата на дъното не бих се косил.Ако знаеш точно какъв ти е процесора,чукни го на гогъл и там ще откриеш всичките му технически данни,включително и максимална температура в работни условия.Ако не можеш да се оправиш,дай само какъв процесор имаш точно аз ще ти го изрова.Също много главна роля играе и околната температура,аз като надуя парното в стаята и температурата на процесора скача с 5 градуса.
ivailo rachev
21-02-2015, 14:18
Е ще се оправя да ги погледна тея неща,аз като цяло не съм толкова бос,но не съм и много навътре,знам колкото да преинсталирам и да оправям дребни проблеми,но с този колкото се бих и не можах да се преборя с него,но ето компютъра го отварях последно преди 5 години,понеже му беше изгоряла лан картата и като я сменях тогава го изчистих и това беше.А иначе той стои точно до радиатора на парното.
Хубаво е и да хвърлиш едно око за издути кондензатори по дъното и захранването, защото машинката е на години а и качеството на предлаганата ел. енергия е.....
Аз съм малко сантиментален и никога не пенсионирам компютър ей така. Радвам се, в твоя случай, че си вдъхнал още малко живот на PC-то.
Едит: Разкарай го от радиатора, тез хайванчета мразят топлото.. :)
Sent from my XT1032 using Tapatalk
ivailo rachev
21-02-2015, 14:44
То честно казано компютъра го ползвам от 3 месеца,понеже лаптопа ми се спомина иначе не беше включван повече от 2 години,а може и да е дървен,но за мен има стойност понеже ми е първия компютър в живота и си ми е ценен,а както казах от другата седмица няма да го ползвам аз,а баба ми да говорим и да си гледа сапунките :D
Иначе огледах го всички кондензатори са добре и да май ще го преместя да не е на топло.
То честно казано компютъра го ползвам от 3 месеца,понеже лаптопа ми се спомина иначе не беше включван повече от 2 години,а може и да е дървен,но за мен има стойност понеже ми е първия компютър в живота и си ми е ценен,а както казах от другата седмица няма да го ползвам аз,а баба ми да говорим и да си гледа сапунките :D
Иначе огледах го всички кондензатори са добре и да май ще го преместя да не е на топло.
A сети ли се да погледнаш перката на цпу-то дали се врътка? Също така и тази на видеото ;)
Старите дъна забиват при прегряване, било то на цпу или видео. Освен това, извади RAM-та и мини перата със спирт. ;)
P.S. Имаме клиенти, с по-стари компирчета от твоя, щото обикновено на счетоводството не се дават пари за нови железа, ама си работят като пичове... :)
ivailo rachev
21-02-2015, 18:30
Пачи да перките всичките се въртят свободно,това с рамта не го свърших ама не е късно,утре ще направя още едно разглабяне :D
Пачи да перките всичките се въртят свободно,това с рамта не го свърших ама не е късно,утре ще направя още едно разглабяне :D
сега видях, че желязото е до радиатора на парното, ако можеш премести го възможно по-далечко ... :)
кученцетоОгиитаткоДоги
21-02-2015, 23:52
Моя е на около половин метър от парното,и на сърфиране до 40 градуса макс качва процесора,което е съвсем в нормите.Важното е също,отзад ако му е casefan-а да не е плътно прилепен към някоя стена за да може свободно да циркулира въздух.Същото важи и от двете му страни на сандъка.
pesho_kj
24-02-2015, 07:22
Първият ми компютър беше Правец 8 с 2 флопита и без HD (1986) Пишех програмки на BASIC на него и играех Karateka. През 93-та се "ъпгрейднах" с едно силистренско XT на 4,7 МHz + аритметичен ко-процесор, 640КВ RAM и 10 МB HD. Смятах си дипломната работа с него и като му пуснех да решава едни матрични уравнения, цъкаше по 2 - 3 часа. Тогава един приятел беше вкарал едни от първите AT - та на 60 Mhz. Качвах заданията на дискета и тичах при него, че онзи змей ги решаваше за няколко минути.
Върна ме в младостта...95 година си ръчках правец 16 в училище и се зарибявах да си пиша програмки на Basic, после си ги записвах на големите флопита - 360кб.
1998 ми купиха първия компютър - Celeron на 300mhz, овърклоквах си го на 400Mhz, с 64 Ram, 4mb Video и 3,2Gb Harddisk