View Full Version : С колата в Турция?
voododoll
15-03-2015, 19:01
Здравейте, другари
Планирам, Май месец, да ходя в Турция на екскурзия/разходка. Та въпросите са ми следните:
1) Трябва ли ми зелена карта?
2) Ако гражданската не е на мое име има ли проблем?
3) Каско трябва ли за там, че съм чувал че в някой държави го искат?
4) Големия талон искат ли го?
Някакви други съвети, ако имате за такова пътуване, също са добре дошли!
k.
lordliness
15-03-2015, 19:37
Зелена карта- да. Голям талон- не, само малък. За гражданската- не знам. Каско- не.
Спазвай ограниченията. На пешеходни пътеки не спира никой. Правилото за дясностоящ не го спазват много. Оглеждай се при всяка маневра дори да си с предимство. За паркиране предпочитам платени паркинги или такива на големи магазини. Хората са приятни.
Ако автомобилът не е на твое име, а примерно на фирма, или на жена/баща/тъща и прочее трябва да имаш преведено на турски пълномощно. Това понеже казваш, че гражданската е на друго име.
lordliness
15-03-2015, 20:05
Паспорти. Пише че не пускат коли над 20 години. Сега са сложили едни шипове турците- минаваш си отгоре без проблем. Има зелени светлини къде да минаваш на границата, пише къде е за тирове и къде за коли. Гледаш какво правят другите и ти като тях. На последната проверка проверяват багажника винаги, гледай да не отпрашиш и да те гонят :)
От магистралата направо влизаш на границата.
voododoll
15-03-2015, 20:22
Колата си е моя, но изпуснах от незнание срока за издаване на добавък. Сега ще ходя да им се моля да ми го издадат , но не знам дали ще стане преди заминаването. За това и питам.
Всички документи са на мое има, без полиците за Гражданската и Каското.
sasho_n2
16-03-2015, 08:40
Отиди при застрахователя със всички документи на колата и си искай добаваък на твое име, за да ти е мирна главата - става много бързо цялата процедура.
на проверката на границата не те гонят за багажника, но те карат да се върнеш :)
не разбират и думичка английски митничарите, но от време на време има и такива, които говорят български
за магистралите си вземи електронен стикер още на първата кабинка - оглеждай се за колиба "Поща" и се надявай да не е "система капут" и да се оглеждаш като марсианец, иначе може и на излизане, но май плащаш и глоба, а таксите не са големи
опитай се да не караш в пиковите часове през градовете и на излизане от големите градове (към 5-6 слетобед), хаосът е страшен, но иначе са разбрани
всеки можеш да питаш и ще се опита да помогне според вербалните си способности :afro:
за големите градове задължително с някакъв навигационен тул, дори да е карта и гледане на знаците. Пътищата са им далеч по-добре уредени от нашите.
Пешеходците са кошмар, не признават пешеходни пътеки и светофари
на връщане ако не купуваш цигари от безмитния, ще те мотат по-малко
като минеш в бг питай на всяко гише за подписи и печати и разписки, за да не се разкарваш обратно пак
Приятно разглеждане и похапване - и за двете има по много!
lordliness
16-03-2015, 15:32
До Одрин магистралата е безплатна, само до там.
Прочети и това:
http://www.mfa.bg/120/findanembassy/0/153/
http://www.mfa.bg/uploads/files/Customs/Turkey.pdf
voododoll
16-03-2015, 16:07
Дам ще ходя до застрахователя, ама по нашенски може да се забавят. Иначе според виа мишелин таксата е 5Е за магистралата
Scrapera
16-03-2015, 16:15
Колега, в Турция не се кара. Изобщо не ти препоръчвам да ходиш там с кола, особено личната ти такава. Има голяма вероятност да ти я тотализират. Иначе задължително ще си скъсаш нервите, няма такъв хаос особено в големите градове. Никакви правила не важат, нарушителите полицията не ги спира и не ги глобява. Единствено на летището в Истанбул буквално ги пъди, когато са паркирали в нарушение, но за глоби и дума да не става. Според мен придвижването с кола в Турция е супер опасно за живота. Там се ходи само със самолет!
voododoll
16-03-2015, 16:58
Колега, в Турция не се кара. Изобщо не ти препоръчвам да ходиш там с кола, особено личната ти такава. Има голяма вероятност да ти я тотализират. Иначе задължително ще си скъсаш нервите, няма такъв хаос особено в големите градове. Никакви правила не важат, нарушителите полицията не ги спира и не ги глобява. Единствено на летището в Истанбул буквално ги пъди, когато са паркирали в нарушение, но за глоби и дума да не става. Според мен придвижването с кола в Турция е супер опасно за живота. Там се ходи само със самолет!
карал съм кола в Ню Йорк, там е така също. НЕ ме плаши това. А за тоталирането, и тука е такова.
Scrapera
16-03-2015, 19:50
Поведението и културата на водачите в България ги определям като много зле. Тези в Турция обаче ги определям като ХИПЕР зле. Само човек, който е бил там ще ме разбере. Успех, колега.
Документи на твое име или на такъв който е в колата,таксата до Истанбул е под 6лв. но ти трябва електронен билет който излиза около 40лв.(ако ще посештаваш често Турция си заслужава,но за еднократно посещение карай гратис).Имат едно основно не писано правило-пази този пред теб.Над 135км. в час си наказуем иначе е120 разликата я толерират.Знаят английски но по младите.ТовА е което се сещам,за друго питай патувам често до Истанбул.
Говориш глупости......три пъти съм прекосявал Турция от София до Диарбекир.....пътищата им спрямо наште са един век напред.....няма нищо страшно....етиката на движение е много по добра от нашата....как то каза колегата barash....важно е да пазиш предния и нямаш проблем....ако хвванеш тените празници Байрям....и такси няма да плащаш на магистралите....в пиковите чаове стават големи задръствания на моста на Босфора....
voododoll
17-03-2015, 08:36
Плана за сега е с колата до хотела, и после обикаляне с градския транспорт, и прибиране пак с колата.
За през деня плана ти е добър,след 21.30 препоръчвам обиколка около Босфора с колата,на мен лично голям кеф ми прави и е много красиво няма такава красота.
Скоро ми се наложи ходене до Истанбул.Освен Зелена Карта и HGS ,друго нямаше.Както в други коментари се казва- карат ,като мухи.Как не ме тотализираха незнам.Постоянно клаксони и полицейски сирени.Към 5 следобед почаках доста,че то техния път е ,като магистрала и беше целия с кола до кола.
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
Scrapera
17-03-2015, 13:29
Говориш глупости......три пъти съм прекосявал Турция от София до Диарбекир.....пътищата им спрямо наште са един век напред.....няма нищо страшно....етиката на движение е много по добра от нашата....как то каза колегата barash....важно е да пазиш предния и нямаш проблем.
Ти определено си се объркал. Относно това, че пътищата им са добри ще се съглася. А би ли обяснил кво значи "пази предния", щото аз и в България гледам да не го удрям и да спазвам дистанция? Мой приятел отиде точно един път до Ataturk Airport в Истанбул с кола и на връщане на една магистрала докато е спрял в крайна дясна лента в задръстване го отнася ТИР движещ се между колите в задръстването, срязва му задна лява гума, сгъва му цялата лява страна на колата, и феса си заминава. Само да вметна, че и да имате каско, то надали важи в турция. Както казват руснаците - на свой страх и риск.
pininfarina
17-03-2015, 14:20
Говориш глупости......три пъти съм прекосявал Турция от София до Диарбекир.....пътищата им спрямо наште са един век напред.....няма нищо страшно....етиката на движение е много по добра от нашата....как то каза колегата barash....важно е да пазиш предния и нямаш проблем....ако хвванеш тените празници Байрям....и такси няма да плащаш на магистралите....в пиковите чаове стават големи задръствания на моста на Босфора....
Напълно те подкрепям! Като се замисля имаме навъртяни около 10 000 км. в Турция, в Истанбул сме ходили 5 пъти и в пикови и в непикови часове - никакви ядове! За пътищата не коментирам - перфектни са, шофьорите също са много по толерантни от нас в Бг. За толкова километри как не видях двама шофьора там да се напсуват незнам!
voododoll
17-03-2015, 17:52
На мен много ми се ходи в Кападокия и Бодрум но са ми много далече за един път. Тоя път ще се задоволя с Истанбул пък следващия път ще ходя на долу
В месеца ходя по един път до Истанбул, че бизнеса го изисква :D
Шофьорите са в пъти по-толерантни. Движението е в пъти по-организирано. Полицаите са приятелски настроени към Българите, както и повечето турци, всъщност.
Нищо страшно в турското движение. Наистина са по-толерантни на пътя.
п.п. Не ги бъркайте с полузаспалите тираджии прекосяващи България на път към/от Европа.
Ти определено си се объркал. Относно това, че пътищата им са добри ще се съглася. А би ли обяснил кво значи "пази предния", щото аз и в България гледам да не го удрям и да спазвам дистанция? Мой приятел отиде точно един път до Ataturk Airport в Истанбул с кола и на връщане на една магистрала докато е спрял в крайна дясна лента в задръстване го отнася ТИР движещ се между колите в задръстването, срязва му задна лява гума, сгъва му цялата лява страна на колата, и феса си заминава. Само да вметна, че и да имате каско, то надали важи в турция. Както казват руснаците - на свой страх и риск.
Определено не съм се объркал.....правилото пази предния, не е само да спазваш дистанция, а също така при смяна на лентата за дижение, ако е по напред от теб да го пазиш....на което ние казваме засичане....ако ме разбираш.....нещо са те наплашили....ходи навърти някой километър в Турция и тогава коментирай...доста пъти съм пътувал през нощта.....проблем никакъв....даже от Мерсин към Деярбекир завоите са обазначени със светлени по маркировката.....тунелите на Адана не са като на Витиня и т.н...и да ти кажа през 90-те години беше много по опасно да пътува чужденец по наште пътища, отколкото при съседите....относно магистрални бандити....там полицайте не се крият като наште мишки...дори и византиците съм ги видждал как се крият в маслинова гора......но в Турция се виждат от километри и през ноща задължително са с включени сини светлини за да внушават респект......това за рушветите са стари тираджиски легенди.....който сега ги няма....
Относно каското ...ако ти важи за чужбина...в него е опоменато за кой държави иде на реч.......ако е няма дадената държава, може да си направиш добавък.....те превозвачите, да не мислиш, че карат на юнашко доверие.....
Та кажи ми къде е по добре да пътуваш....на бате Бойко по магистралите или на Ер Доган.....не искам повече да коментирам, нито да те обеждавам в моето виждане.....всеки си има мироглед....но лошото е когато е изкуствено създаден....
---------- Post added at 22:29 ---------- Previous post was at 22:21 ----------
Нищо страшно в турското движение. Наистина са по-толерантни на пътя.
п.п. Не ги бъркайте с полузаспалите тираджии прекосяващи България на път към/от Европа.
Те тези тираджии са навсякъде.....не един или два случайте у нас....пък и в Европа, макар, че там контрола е много строг....
Който го е страх от мечка, оти е станал ловджия.....тоез, който го е страх да кара еди къде си, оти е станал шофьор.... :drive:
---------- Post added at 22:45 ---------- Previous post was at 22:42 ----------
В месеца ходя по един път до Истанбул, че бизнеса го изисква :D
Шофьорите са в пъти по-толерантни. Движението е в пъти по-организирано. Полицаите са приятелски настроени към Българите, както и повечето турци, всъщност.
Някой го е наплашил Tempras....и сега всява смут:))
lordliness
18-03-2015, 08:06
Много хора се страхуват да карат и в София или в друг голям град.
voododoll
18-03-2015, 08:16
Много хора се страхуват да карат и в София или в друг голям град.
Мен така ме убеждаваха да не карам в Ню Йорк. Там действително движението си е бало мамата. Няма мигачи, няма спазване на предимства. В час пик не се спазват нито светофари, нито маркировки, нито посока на движение на пресечките. Никой никой не толерира, слизат и се бият дори по улиците. Но в бус лентата освен автобус друго няма да видиш. В другите ленти са един верху друг, но никой не минава през бус лентата. Но и там се свиква на тоя хаус. И друго, паркирането там по улиците е безплатно до 6 часа. Има и места дето се плаща на едни апарати, но беше стотинки на час.
santo_traficante
18-03-2015, 08:37
На мен много ми се ходи в Кападокия
След няколко дни тръгвам към Анкара и Кападокия за 10 тина дни. Няма грижа с турчолята)Карат и дават яко газ) Пътища хубави.Като минеш границата трябва да си купиш винетка.
Между двете граници има сграда като мол. GTI мисля се казваше. Вътре има гише, казва се HGS. Там срещу талона на колата и 35/50 турски лири ти дават стикер, който залепваш на челното стъкло под огледалото. Отиване и връщане до/от Истанбул ще изхаби 12 лири доколкото си спомням. Останалите до 35 за следващо пътуване.
Ако пътувате много рано и гишето не работи (от 9:00 отваря май)влизате в Турция и след около 10км преди първите бариери за плащане на магистрала спирате в дясно и пресичате от другата страна, където има 24 часово гише.
Турските шофьори са калпави като събратята си по цял свят. Не виждам, какво им е лошото. Има много по-лоши.
Хората са любезни и винаги ще ти помогнат.
Не знаеш ли нещо-питай!
Да ходиш до Цариград с кола е най-малкото неуместно. Автобуса е много по-добрият вариант. Транспорта им е много добре уреден и няма смисъл. Карал съм там три пъти по за няколко месеца и не виждам с какво е по-лошо от София, Атина, Москва или Букурещ. В последния се кара най-лесно. Няма никакви правила и всеки отстъпва на другия.
За дестинации като Бурса или надолу къмзападното крайбрежие има други маршрути през Гюле Бьоле, Такърдак или Чанак кале.
Четири пъти съм ходил до гр. Ван на езерото Ван и не помня колко пъти до Бурса и околностите.
Това все с 33-ката и никога не съм имал трудности, освен от собствената си глупост.
Приятно прекарване!
voododoll
18-03-2015, 20:19
Приятно прекарване!
Не обичам да гоня транспорт. Обичам аз сам да си определям графика. На място като ми скимне да отида да видя нещо, да отида и да го видя, а не да търся как да стигна.
Букурещ няма правила за движение, лично мен тамощното движение ме изнервя на максимум. Няма предимства, няма дистанци, засичат се на поразия, и никой не му пречи.
Пътищата в Румъния са пълна скръб, особено след границата. Там за първи път видях спящ полицай на междуселски път.
dimitar_vd62
18-03-2015, 21:10
А мен днес ме изнервиха двама щото караха с 40 в двете ленти макар семафора да светеше зелено.Е истърваха го, както и опашката зад тях, но пък не изхабиха бензин да ускоряват.Единия направи жест в знак на разочарование че се е наложило да изхаби малко феродо може би.И така и след светофара докато стигнах една дълга отбивка за наляво та от там на 2-ра газ и изпреварих левия, който пък се опита да даде газ да ме притесни в стил "къде отиваш ти бе!".Наборче със таке и разбира се немита ръждасяла кола с 4 различни гуми и плюшено кученце от избелял плюш на задния джам.Такива олигофрени само у бг има и зорлем и аз трябва да стана олигофрен на пътя.
lordliness
18-03-2015, 21:51
Не обичам да гоня транспорт. Обичам аз сам да си определям графика. На място като ми скимне да отида да видя нещо, да отида и да го видя, а не да търся как да стигна.
Букурещ няма правила за движение, лично мен тамощното движение ме изнервя на максимум. Няма предимства, няма дистанци, засичат се на поразия, и никой не му пречи.
Пътищата в Румъния са пълна скръб, особено след границата. Там за първи път видях спящ полицай на междуселски път.
Да имаш кола и да ходиш с обществен транспорт и на мен ми се струва доста тъпо
Да имаш кола и да ходиш с обществен транспорт и на мен ми се струва доста тъпо
Мда! Още не можем да се разграничим от стереотипите. Струва ни се, че колата е нещо елитарно, а истината е, че тя ни задушава.
Ще отидеш по някакъв начин до хотела, а после....
После ставаш роб на колата. Как да стигна, къде да паркирам, колко остана от времето на платения паркинг, можехме да минеме от другата страна и да видим още нещо, ама колата....
Къде-къде е по-приятно да хвърлиш сака в хотела, а като излезеш да си напълно свободен и да се отдадеш само на преживяването. Аз съм минавал по двадесет километра пеша в Цариград, като съм обикалял чаршиите на занаятчиите и всякакви сокаци, които са недоастъпни за тия " с кола". Колата там е баласт.
И днеска в София, аз предпочитам в работни дни да зарежа колата на паркинга и да ида до центъра с метрото. Вярно, че тогава не съм ВИП, но виждам много неща, които пропускам с колата. А и не ми пука ни за апаши, нито за паяци и паркинги.
Това ми е идеята.
Mind_Control
19-03-2015, 15:55
Мда! Още не можем да се разграничим от стереотипите. Струва ни се, че колата е нещо елитарно, а истината е, че тя ни задушава.
Ще отидеш по някакъв начин до хотела, а после....
После ставаш роб на колата. Как да стигна, къде да паркирам, колко остана от времето на платения паркинг, можехме да минеме от другата страна и да видим още нещо, ама колата....
Къде-къде е по-приятно да хвърлиш сака в хотела, а като излезеш да си напълно свободен и да се отдадеш само на преживяването. Аз съм минавал по двадесет километра пеша в Цариград, като съм обикалял чаршиите на занаятчиите и всякакви сокаци, които са недоастъпни за тия " с кола". Колата там е баласт.
И днеска в София, аз предпочитам в работни дни да зарежа колата на паркинга и да ида до центъра с метрото. Вярно, че тогава не съм ВИП, но виждам много неща, които пропускам с колата. А и не ми пука ни за апаши, нито за паяци и паркинги.
Това ми е идеята.
Напълно съм съгласен. А и времената се менят. В момента, елитен, не означава да имаш кола, а да имаш време да се разходиш без кола :)
lordliness
19-03-2015, 16:00
Ходя си с колата навсякъде, не завися от никой, въобще не ми се струва елитарно имам си малък автопарк :), колко време е останало от времето за паркинг не е важно - какво значение има, е ако смяташ, че ще се набуташ сигурно е важно.
Колата ти дава свобода.
По вашата логика е по добре да нямаш кола.
Отсядам само в хотели с паркинг, колата не пречи
А пък и това ходене до Турция не е страшно, не знам защо го превръщате в нещо страшно, няма да ходи до Марс все пак.
Всеки си има различни виждания кое е страшно и кое не.
Колегата като се прибере живот и здраве ще каже дали е прекарал добре и дали му е било страшно.
Неудобството е ако колата се повреди, но има "Помощ при пътуване - автоасистанс в чужбина"
Не е скъпа и бих му я препоръчал.
voododoll
19-03-2015, 17:06
За мен колата не е нито елитарност, нито пречка. Ако искам да съм пеша отивам пеша. Е в Лондон, октомври можехме да наемем кола, но решихме да ходим. Строшихме се от ходене. Краката ме боляха 2 седмици, видях 1/3 от това което можех да видя ако бях с кола. Следващия път задължително с кола.
За Истанбул ще е средно, ще отидем с колата, в трафика, ще се разхождаме. А през другото време ще обикаляме с колата, където може разбира се, където не може , пеша!
В Ню Йорк бяхме решили пеша, да оставим колата в паркинга и да ходим. Така и направихме. На 2рия час си купихме билет за турбъса щото мащабите на града не са като в Гугъл мапс. И за 2 дена видяхме мноооого неща. Друго си е на колела. Па тука спреш, па там, па онам....
sasho_n2
19-03-2015, 17:13
Ако отиваш за пръв път, можеш да погледнеш в линка по-долу съм писал някакви съвети и впечетления. Ние ходихме преди няколко години, но бяхме с тур. агенция ( ползвахме само транспорта и хотела):
http://lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=25175
Ходя си с колата навсякъде, не завися от никой, въобще не ми се струва елитарно имам си малък автопарк :), колко време е останало от времето за паркинг не е важно - какво значение има, е ако смяташ, че ще се набуташ сигурно е важно.
Колата ти дава свобода.
А пък и това ходене до Турция не е страшно, не знам защо го превръщате в нещо страшно, няма да ходи до Марс все пак.
Колегата като се прибере живот и здраве ще каже дали е прекарал добре и дали му е било страшно.
Неудобството е ако колата се повреди, но има "Помощ при пътуване - автоасистанс в чужбина"
А ето, че има неща, които не знаеш.
Не става въпрос за "набутване", а факта, че на някои от тия паркинги в Истанбул, Анкара, Бурса, Ван и сигурно и другаде, като пресрочиш времето не ти го удължават с последващо плащане, а ти откарват колата на наказателен паркинг.
Ама стига сме се дърлили за глупости!
Някога си карах мотора и се присмивах на тия с колите, после оставих мотора и се чудех на акъла на тия с моторите. Аз също имам малък авто-парк: Ауди 50, Рено, две Алфи и Фиат Улизе. Но се улавям, че карам само едната Алфа( то другата е боклук :-D) и Фиата.
lordliness
20-03-2015, 01:11
Да никога не съм виждал паркинг на който да ти вдигнат колата. Просто я оставям, дават ми карта и като се върна плащам
Колега от платен паркинг вдигат кола само ако нямаш талонче,ако имаш талон за какво да ти вдигат колата?
lordliness
20-03-2015, 10:16
Дори веднъж нямаше места и я оставих на паркинга заедно с ключа ако се наложи да я преместят без да имам никакви притеснения.
От всички страни които съм обиколил само турците се държат подчертано приятелски.
voododoll
20-03-2015, 10:30
В България сме много по нетолерантни към турците от колкото те към нас. Съдиме за тях по тея в Родопските села, а те братя , не са турци а са едни дето и в Турция не ги искат. В интерес на истината всичките ми приятели които са ходили в Турция имат много положително мнение и за самата държава и за хората там. Някой вече им стана обичай да ходят там, че и по няколко пъти в годината. Пенсионеските екскурзии за много достъпни и хората са доволни. Има само едно че цените които предлагат за някой неща са по-високи от реалните. Един колега ходи миналата година и за група с намаление им искали 15 лири на фес за корабче а малко по надолу имало и за по 10.
Сашо, прочетох ти поста от другия форум. Полезна информация. Ще си взема тоя гид.
Колата ти дава свобода.
Да никога не съм виждал паркинг на който да ти вдигнат колата. Просто я оставям, дават ми карта и като се върна плащам
Дори веднъж нямаше места и я оставих на паркинга заедно с ключа ако се наложи да я преместят без да имам никакви притеснения.
От всички страни които съм обиколил само турците се държат подчертано приятелски.
Със същите впечатления съм останал и аз !
За четри ходения до Анкара с кола никога не съм имал притесниния.
lordliness
23-03-2015, 20:49
Едни познати ходиха до Одрин да пият кафе и да се разходят и не си купили нищо. Нашите митничари, като видели празния багажник им се сторило подозрително и им разглобили колата :)
voododoll
28-03-2015, 18:17
Едни познати ходиха до Одрин да пият кафе и да се разходят и не си купили нищо. Нашите митничари, като видели празния багажник им се сторило подозрително и им разглобили колата :)
наш'те , не турските :D не ме учудва и грам