View Full Version : Пътуване през Чехия и Словакия
кученцетоОгиитаткоДоги
19-03-2015, 19:07
Колеги скоро ще ми се наложи пътуване през Чехия и Словакия интересуваме как са пътищата там,знам че и в двете държави се купуват винетки,каква им е цената и най-важното има ли газ на бензиностанциите по аутобаните.Понеже в Германия и Австрия няма.
В Словакия винетката май беше 10€ и е за 10 дни.
В Чехия май беше 12€ и е пак за 10 дни.
Газ има на много места, включително в Австрия и Германия!!!
ВСИЧКО това го пише в интернет ;)
кученцетоОгиитаткоДоги
19-03-2015, 21:09
Преди няколко месеца пътувах през Германия,Австрия и Унгария и по магистралите нямаше на нито една бензиностанция газ.Трябва да влизаш и да търсиш в населени места,където няма пак навсякъде.
old alfist
19-03-2015, 22:52
За винетките не знам, но пътуването е приятно, като се има предвид играта-симулатор, с която карам ТИР-ове.
PEPI-2ALFA
20-03-2015, 02:10
Ето газостанциите в Европа - http://www.mylpg.eu/stations/
Ето и винетките - http://www.vinetki.eu/index.html
Ако пътувате с навигация, може предварително да си потърсите файлове POI газостанции. Там вече според вида на навигацията трябва да се избират.
П.П. Сега виждам, че на сайта с газостанциите най-отдолу под картата може да се свалят POI и да се планира маршрут за да се видят станциите по него.
Приятна разходка :)
Магистралите в Чехия са гадни, има едни фуги по тях и усещането в кола с по твърдо окачване, че все едно се возиш на влак.
Това с фугите го усетих само на магистралата от Бърно за Прага, която беше в ремонт и на места имаше колони. Препоръчвам обиколен маршрут, който не е по-бавен. На влизане минах по магистралата, а на връщане по много приятен и живописен планински път. Като цяло пътищата в Чехия са отлични, дисциплинирани шофьори (с много малки изключения). Винетката е 10 или 12 евро за седем дни, както е писал Куку. Навигацията обаче се бъркаше и избираше странни маршрути, като на два пъти ни загуби. Купете си обикновен атлас и коригирайте пътя си по него. В Прага по възможност използвайте градския транспорт - перфектно уреден и евтин, с колата ще се видите в приключение, а и имате ограничение в употребата на отлична бира и други местни напитки :saint: Газ има на доста бензиностанции, но не на всички, определено трябва да си правите сметка - не е като в БГ.
кученцетоОгиитаткоДоги
22-03-2015, 17:44
Абе бивши соц държави,очаква се циганията да е подобна като при нас.Арогантно държание и корупция на ченгетата това е силно вероятно.Пътуването ще е по работа,не разходка,така че не ми се влиза във филми.Май ще си цепа през добрата стара Германия и Австрия.Познавам маршрута,цивилизовани държави какво му трябва повече на човек.Само трябва тия дни да си взема накрайник за газколконките в Германия и съм в оркестара:band:
harpiata
23-03-2015, 21:27
Да се изкажа като пообиколил Германия.Не на всяка магистрална бензиностанция има газ.Обикновено си пише по табелите.Иначе на почти всеки АУТОХОФ има газ.Срещат се на всяка магистрала,но трябва да слезеш от нея на съответния изход,където е обозначено,че има такъв комплекс