Log in

View Full Version : Да ми препоръчате студийни монитори?

Bobo Markov
18-04-2015, 22:12
Търся да си купя качествени студийни мониторни слушалки, знам, че тука има хора които се занимават професионално с аудио.

Идеята ми е добро съотношение качество/цена не не пременно да са ноиз канселинг но е добре да са но да не скъпи безумно като Marshall примерно .... сега съм с диджейски Сони но аз вече за Сони не искам и да чуя а какво остава да ги слушам :):)

Та ще съм благодарен за всеки съвет - мониторите не са за професионално ползване аз съм любител.

old alfist
18-04-2015, 22:20
Ако намеря моите от едно време ще ти ги подаря - цялата ушна мида влиза в тях.
Лошото при тях е, че са много обемни и малко тежки, но качеството е много по-добро от съвременните.

Bobo Markov
18-04-2015, 22:27
Ако намеря моите от едно време ще ти ги подаря - цялата ушна мида влиза в тях.
Лошото при тях е, че са много обемни и малко тежки, но качеството е много по-добро от съвременните.

жив да си!!!! знам че е по-добро а и мембраните тогава са били истински а и не ми ги подарявай ами направо оферта ми прави :) а и нищо че са тежки - нека!

svetlastf
19-04-2015, 12:53
Ето тук (https://bgaudioclub.org/forumdisplay.php?54-%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8) има доста дискотирано по въпроса.

Bobo Markov
19-04-2015, 19:43
Ето тук (https://bgaudioclub.org/forumdisplay.php?54-%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8) има доста дискотирано по въпроса.

Благодарско много!!! сега започнах да чета и проучвам точно какво ми трябва :)

dimitar_vd62
19-04-2015, 22:28
Абе...ако много приказва жена ти, що не и купиш пакетче семки.Аз така, кат искам да гледам нещо кога е дошла нейна приятелка им вземам по едно пакетче.

Sunny
19-04-2015, 23:17
Senn HD 555

old alfist
20-04-2015, 00:49
жив да си!!!! знам че е по-добро а и мембраните тогава са били истински а и не ми ги подарявай ами направо оферта ми прави :) а и нищо че са тежки - нека!
На първо време си намерих снимка със слушалките - тя е от едно парти преди 32г., на което трябваше всички да бъдат маскирани.
Тъй като не бях подготвен защото се занимавах с озвучаването, облякох нощницата на бабата на домакинята на партито.
Всички от партито не знаехме, че сме снимани, а снимките се появаха 20г. след събитието, а там се оказаха извести впоследствие личности в града.
Тези слушалки са магически, защото като ги сложех на главата си и всички мацки ми се лепеха.

Bobo Markov
22-04-2015, 02:09
Senn HD 555
Съни, зенхайзерите точно тия са единия ми избор, въпроса е че аз искам чист неоцветен звук и утре отивам в едно магазинче да слушам нося си и войсрекордера и май ще има тотален сдух от страна на магазинерите :):)

---------- Post added at 02:09 ---------- Previous post was at 02:06 ----------

На първо време си намерих снимка със слушалките - тя е от едно парти преди 32г., на което трябваше всички да бъдат маскирани.
Тъй като не бях подготвен защото се занимавах с озвучаването, облякох нощницата на бабата на домакинята на партито.
Всички от партито не знаехме, че сме снимани, а снимките се появаха 20г. след събитието, а там се оказаха извести впоследствие личности в града.
Тези слушалки са магически, защото като ги сложех на главата си и всички мацки ми се лепеха.

Олди, ти си бил симпатяга бре :) дай ми данни за слушалките и аз че ти направя оферта - тия слушалки са уникални !!! каквито и да са те !

old alfist
22-04-2015, 15:04
Намерих ги и послушах малко с тях - много приятен тембър вадят.
Не си спомням нещо да е пипано по мембрани, шпули и др. компоненти - само захранвация кабел е сменян.
Търговският им вид обаче не е добър - има компроменирани участъци от тапицеровката и на едната слушалка затягащата част е сменена с гайка, защото се износи резбата, но шпилката е добре.
Направих снимки на слушалките, но нямам технически данни и параметри за тях - имаше, но лепенките отдавна паднаха

Bobo Markov
25-04-2015, 21:16
Не си спомням нещо да е пипано по мембрани, шпули и др. компоненти - само захранвация кабел е сменян.
Търговският им вид обаче не е добър - има компроменирани участъци от тапицеровката и на едната слушалка затягащата част е сменена с гайка, защото се износи резбата, но шпилката е добре.
Направих снимки на слушалките, но нямам технически данни и параметри за тях - имаше, но лепенките отдавна паднаха

Олди, мембраните здрави ли са мен само това ме интересува външните забележки няма как да ги няма предвид че са използвани, кажи някаква цена и ако се споразумеем пращай по Еконт Ескпрес :):)

156
25-04-2015, 23:18

Това са български соц. Hi-Fi слушалки :) Нищо чудно да са добри... Със сигурност изработката е солидна.

Bobo Markov
25-04-2015, 23:26
Това са български соц. Hi-Fi слушалки :) Нищо чудно да са добри... Със сигурност изработката е солидна.

изработката е повече от солидна не могат да стъпят на съвременните монитори но поне откъм материали и заложени показатели са добри дори и "оцветени" пак са добри стига да не са им прекалено остарели (вдървени) мембраните - тогава вече ... но въпреки всичко заслужава човек да ги чуе

old alfist
26-04-2015, 00:00
изработката е повече от солидна не могат да стъпят на съвременните монитори но поне откъм материали и заложени показатели са добри дори и "оцветени" пак са добри стига да не са им прекалено остарели (вдървени) мембраните - тогава вече ... но въпреки всичко заслужава човек да ги чуе
Най-добре е да дойдеш да ги чуеш на живо и каквото прецениш - мога да ти предложа това, с което да ги чуеш :

Bobo Markov
26-04-2015, 00:34
Най-добре е да дойдеш да ги чуеш на живо и каквото прецениш - мога да ти предложа това, с което да ги чуеш :

охооооо стиига бе!! :big_love:

---------- Post added at 00:34 ---------- Previous post was at 00:31 ----------

ам освен да ти дойдем на гости за няколко часа с Пачо ? аз след три седмици имам минаване през ЕН освен да се обадя няколко дена преди това?

old alfist
26-04-2015, 00:46
Ще ми бъде приятно да се видим.

кученцетоОгиитаткоДоги
26-04-2015, 01:02
Абе мани тия дървета където ти ги е показал алф,бащами навремето като държеше хоремага на село имаше подобни.Беше купил от Русия дек професионален с две тонколони доста добри за времето си и такива слушалки.Да за 86-та година бяха върха на сладоледа,ама след 30 години айде нема нужда.Ако искаш много,много,ама мега много качествен звук със студийно качество е тия бате ти препоръчвам 144369 Преди години в Холандия бяха още Pre-order в магазина когато си ги купих на цена от 130 евро.Имах едно мp3 на Самсунг средно качество.Пуснах си един концерт на Металлика.Като ги чух момче,това там Босе мосе и секви такива марки уж на ниво, останаха светлинни години на зад.Такав чист звук залагам си главата че нито едни други слушалки или колони не могат да изкарат.Покрай мен още няколко човека са зарибиха.Сега вече същите ги има в ибей за 27 евро.Смятам,че не е много.

ecotronic
26-04-2015, 01:35
С риск да засегна някого, ще изкажа мнението си по въпроса.
Въпросните слушалки (на Олди) за времето си и за парите си наистина бяха нещо добро.
Добро, както бяха "добро" усилвателят студио-2, магнетофонът UHER, Гама - тонколоните и шумоподтискащата система Dolby-b, с каквато бяха оборудвани само корекомските гайди.
Да се твърди, че 30 години по-късно, не са измислени по-добри слушалки от въпросните, е малко наивно. Още повече, че според заглавието на темата става въпрос за студийни слушалки. Къде отиваме там?
Преди време трябваше да купувам качествени слушалки на жена ми, която ги ползва по професионално предназначение и се явява доста капризен ползвател.
Без много да му мисля, влязох в магазина на JBL и купих едни от най-евтините слушалки на цена около 100 лв (нормални слушалки а не от тези въшки, които се пъхат в ушите).
Е - някогашните слушалки - пасти да ядат :)
Само мога да си представям, как свирят тези от 1К пари.

Добре позната ми е носталгията по аналоговата техника и по ламповите усилватели. Но това е само една хубава носталгия.

Слушалките със сигурност притежават стойност от съвсем друг характер.

Лично аз шапка свалям на притежателят им затова, че ги е съхранил до днес във вида в който те са били някога.

Та, конкретно на въпроса ти, Боянски.......
Влизаш във въпросното магазинче (като тръгнеш от Патриарха по Раковски в посока север - на 30 м. на левия тротоар) и там има действаща мостра от всеки вид слушалки. А моделите са поне 15 - 20, в ценовия диапазон 80 - 800.
Слушаш и преценяваш.
Слушалки тъй се избират.

Sunny
26-04-2015, 02:14
Бобо прегледай това ревю (http://www.headfonia.com/hifiman-he-5-vs-sennheiser-hd800/)
За HE-5/EF-5 съм чел само и не съм ги чувал как звучат .

Може да се огледаш и за Roland RH-A30 (http://www.head-fi.org/products/roland-rh-a30-open-air-headphones) , но на мен лично не ми допаднаха в сравнение със Senn HD 555

old alfist
26-04-2015, 16:21
Момчета, не се обиждам по никакъв начин за мнението ви за моите архаични слушалки.
По принцип не съм фен на този тип слушане - предпочитам звуци от тонколони.
Слушалките са от 1983г.и струваха 35лв. - тогава заплатата ми беше 135лв.
На времето нямаше много заведение и нямаше къде да се събираме, а пък и рока не беше много на почит, да не кажем, че беше забранен, та затова си правехме частни сбирки по къщите и апартаментите - няколко пъти се е случвало непознати младежи от улицата да сядат под терасите и да слушат хубава и качествена музика.
Озвучавахме се с поне две устройства, за да може докато свири едното да се търси някое парче на другото - оновната идея за закупуването им беше да се ползват по време на купоните.
Ползвал съм ги и когато хлапетата ми бяха бебета и спяха, но само нощем - през деня бебетата си слушаха яко рок.

ecotronic
26-04-2015, 17:00
Ни е пък взимахме по десетина плочи от някой "вносител" под наем за няколко часа, събирахме се у този с най-качественото шаси, навързвахме дековете и по цели нощи правехме записи. Една и съща плоча във времето я презаписвахме по няколко пъти, защото техниката ставаше все по-качествена и някак не върви записът да не е върхът за времето си.
Непрекъснато преследвахме качеството - малко по-добра честотна лента, малко по-малко шум........и така докато се появиха CD-тата и цялата тая работа остана в историята.

old alfist
26-04-2015, 17:11
Ние имахме и светлинни ефекти - цветомузика, огледални тела осветени от няколко страни.
Първият ми СD плеър беше пак уж български, но всъщност си беше Филипс и няколко години го ползвах само за носител, а записвах с триглави декове с феритни и кристални глави, защото нямаше дискове и носеха само от чужбина, но бяха по 20 и нагоре долара.
Когато ДЗУ Стара Загора започна да произвежда СD-та бяха много качествени и ни ги носеха увити във вестници за по 1лв.

ecotronic
26-04-2015, 17:19
Това със светлинните ефекти пък е отделна тема.
Правил съм всякакви "цветомузики", като се започне от транзисторни с автомобилни крушки, тиристорни с 220 V та до такива с мощни (40 KW) тиристори за "професионални" сценични осветители. Тогава един мижав тиристор струваше 10 лв. Един германиев транзистор П213 - 3,50. Първите светодиоди от серията VQA, които се появиха на черно се търгуваха по 5 лв. парчето.
Цените на полупроводниковите елементи бяха непосилни за човек с малко мерак.
Сега всичко има на пазара и то за жълти стотинки. Само човек да има ищах да твори :)

кученцетоОгиитаткоДоги
26-04-2015, 17:26
По мое време пък тамън навлязоха двукасетачните касетофони където ги продаваха на битака.:band:Най-голямото недорузомение на техниката:tooth:От всяка тераса звучеше камъните падат:dance:Една вечер кат са напих на мотика,нашия го засилих през 8-мия етаж:tooth:После кат разбрах кво съм напраил,слезнах долу да го сабирам.После свири още 4-5 години целия обинтосан с тиксо:p

dimitar_vd62
26-04-2015, 18:41
Това със светлинните ефекти пък е отделна тема.
Правил съм всякакви "цветомузики", като се започне от транзисторни с автомобилни крушки, тиристорни с 220 V та до такива с мощни (40 KW) тиристори за "професионални" сценични осветители. Тогава един мижав тиристор струваше 10 лв. Един германиев транзистор П213 - 3,50. Първите светодиоди от серията VQA, които се появиха на черно се търгуваха по 5 лв. парчето.
Цените на полупроводниковите елементи бяха непосилни за човек с малко мерак.
Сега всичко има на пазара и то за жълти стотинки. Само човек да има ищах да твори :)

Като излязоха първите светодиоди някакъв капацитет тогава обясняваше защо не може да има син светодиод.То само с ищах не става, пробвах да си напрая меча на Дарт Вейдър ма трее и акъл.

old alfist
26-04-2015, 21:29
Имах си и един малък вентилатор за охлаждане на усилвателите, който винаги беше в подвижния комплект за сбирки - можеше да се обръща така, че струята въздух да духа в основата му и никога не ми е горял усилвател.

Bobo Markov
26-04-2015, 21:56
Благодаря на всички много полезни мнения но ще поясня точно какво търся - Съни е прав че Зинхайзерите са супер и Олди е прав защото аз съм маниак на стари технологии, които между другото колкото са по-стари толкова са по-добри по отнешение на звукоизвличането и не толкова на звукоизлъчването сега обаче имаме музикални формати файлове, които са леко игриви.
Проблема при мен е че слушам електронна музика - дръм енс бейз, ейсид джаз и други видове базирани на ситез на звуци и семпли - при мен е необходим плосък неоцветен звук затова преминавам от аналогови на цифрово-аналогови декодери и т.н.
Мониторни тонколони съм си харесал ей тия:http://www.musikexport.com/e-shop/bg/2011-02-01-21-16-21/2011-02-01-21-39-15/wwwmusikexportcome-shopbg2011-02-01-21-16-382013-11-07-08-18-32categoryview244/product/view/244/14110

но са ми необходими и мониторни слушалки затова благодарско за инфото !

Любо, в тоя магазин на Раковски съм бил поне 13 пъти там продават предимно Hi-fi и Hi-end не са им лоши нещата ... аз вече поизбрах Зинхайзерите, които ми препоръча Съни едни Сони адски широкодиапазонни монитори и едни Sure таз седмица към края ще ходя да ги чуя да си избирам :)

old alfist
26-04-2015, 22:33
По отношение на тонколоните съм фен на Cerwin-Vega :

http://www.cerwinvega.com/

кученцетоОгиитаткоДоги
26-04-2015, 23:35
Аз са зарибих с едни на босе 2+1.144399Ще ми паснат перфектно в хола.Оркестар Кристал на макс:pУпушвам комшиите със скарата,бирата я хвърлям в едно корито в банята под течаща вода:pУхаа.Аее наздраве:cheers:

dimitar_vd62
27-04-2015, 21:36
Все ми е тая с Босе или Респрос го слушаш тоя оркестър.Слизам в мазата и ти отмаам електромера с теслата.Затва възпитаните комший ползват слушалки.

Bobo Markov
27-04-2015, 21:57
Аз са зарибих с едни на босе 2+1.144399Ще ми паснат перфектно в хола.Оркестар Кристал на макс:pУпушвам комшиите със скарата,бирата я хвърлям в едно корито в банята под течаща вода:pУхаа.Аее наздраве:cheers:

това Босе не е лоша система аз я слушах преди време но недей си я купува малко е тенекиена по-добре търси ей това http://www.ebay.co.uk/itm/Acoustic-Energy-Aego-M-Speaker-System-Black-/391002841219?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5b0995e083

Harmann Kardon е всъщност сателитите са с метални отляти боксове ;)

кученцетоОгиитаткоДоги
27-04-2015, 22:33
Все ми е тая с Босе или Респрос го слушаш тоя оркестър.Слизам в мазата и ти отмаам електромера с теслата.Затва възпитаните комший ползват слушалки.

Електромера ми е фътре в нас:pАз съм фъспитам комшия,ама слушалките увреждат слуха на човека.Който пък от сфоя страна е единственото нещо в човешкия организъм,който дори и с медицинска намеса не може повече никога да са възтанови.За разлика от зрението примерно.Слуха ми е перфектен като на влашки чакал:pЗа туй си го варда.Чувам 6-цилиндрово беенве от 2км преди да е влезнало в квартала:jumping:

кученцетоОгиитаткоДоги
27-04-2015, 22:44
това Босе не е лоша система аз я слушах преди време но недей си я купува малко е тенекиена по-добре търси ей това http://www.ebay.co.uk/itm/Acoustic-Energy-Aego-M-Speaker-System-Black-/391002841219?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5b0995e083

Harmann Kardon е всъщност сателитите са с метални отляти боксове ;)

Харман Кардона са убаии,ама първо трее да чуя как сфири:) Аз преди години имах е тоя комплект144420144421Звукъ беше S-klasa:pИ дънеха зверски:pПоловината комшии са изнесоха,другите бяха на пълен абонамент при Ченгиз-хан:pза подаване на жалби срещу мен:jumping:

old alfist
27-04-2015, 23:02

Не е точно така - не си попаднал на хора.
Веднъж след едно голямо шоу ходих на другия ден да се извинявам на бабичките по етажите и бях искрено учуден, че те са се кефили през цялата нощ, защото са чули парчета, които са ги върнали в тяхната младост - даже са се кефили на съвременните тогава мелодични денс парчета.

dimitar_vd62
27-04-2015, 23:24
Бе за един ден става, ма секи ден...добре че на моя комшия котката му се изпика на усилватела та миряса.А миряса щото няма пари за друг.После се ожени и дотам.Ся той мрънка за тишина.

old alfist
28-04-2015, 00:03
Спомням си на една Нова Година от денс по манежа никой нищо не яде - на друтия ден с голям зор изтрихме по теракота следите от специално донесените денс кецове на един приятел, а жена му метеороложката Балинска едвам го прибра.