PDA

View Full Version : Въпрос относно турбото и компютъра на 1.9jtd

TishO
02-07-2015, 17:46
Колеги както пише в заглавието имам 2 въпроса.
Първо относно турбото. Ситуацията е следната. При подаване на повечко гас отзаде си пуши яко черен и син пушек (черното знам от какво е) свалих маркуча на интеркулера поради съмнения за заминала турбина беше омазнено!!! Запалих форсирах един два пъти и нямаше вече син пушек. Според мен е турбина или се лъжа???

Вторият ми въпрос е. Като купувах колата момчето каза че са бутали по компа и са базарали нещо да върви повече и ми стана ясно че са и сипали нафта без да надуват турбината. Гаражен тунинг. И си пуши яко черно толкова че губя трафика като я смачкам :)
Въпросат ми е този комп е разбутан яко и искам да го сменя с друг ако си намеря комп мога ли само да го сменя или имобилаизера ще ми се сърди???
Или направо да отивам някъде и да ми я ремапнат както трябва и да не се занимаван с глупости.

Колата е 145 1.9 jtd

myato
02-07-2015, 18:33
Нищо и няма на колата, иди да я мапнат като хората и ще се родиш.

Ilko Ivanov
02-07-2015, 23:19
Винаги може да се запише оригинален файл или да се преработи актуалния, без да сменяш компютъра.
М/у другото на тази кола турбото не може да се "надуе" софтуерно.

TishO
03-07-2015, 12:33
да знам че неможе да се надуе софтуеарно но поне да се бяха постарали да го направят както трябва. Но както и да е то така или иначе е прецакано и гори масло 4литра за 800км :new_Eyecrazy: Ще го сменям и се чудя да си играя ли да слагам друго или да си сложа същото и да я ремапна със леко надута турбинка. Не искам да става бИгачка понеже колата я кара приятелката ми а и неината глава е малко шантава като моята. искам да стане малко по пъргава и да смъкна разхода.Защото с това което са бутали по компа сега разхода изобщо не отговаря на този двигател. Не че нямам желание да сложа по голяма турбинка от 115 1.9 или 140 2.4 със едно челно кулерче и едно хубаво мапване и да не го мисля повече :mrgreen: но за сега ще се въздържа. Значи оставам си с този комп сменям си за първо време турбинката с читава и отивам да ми я мапнат.

И друго има едно чукане за дизел доста шумно си работи като е студена по тихо работи като загрее си почуква верно че е дизел ама чак толкова ли тракат тези jtd-та

myato
03-07-2015, 14:41
Сигурен ли си, че гори толкова масло през турбото? Ако е така, маркуча няма да е просто омаслен, а ще е налят с масло, както и кулера. Прегледай клапаните. А турбото може да го свалиш да го огледаш за луфтове и да почистиш маслената магистрала, щото като се задъни и почна да хвърля масло във въздушните пътища. Миналата година така реших, че съм хвърлил турбината. Оказа се мизерия в масления дренаж.

TishO
03-07-2015, 15:43
ще пробвам и този вариант но като цяло доста странно почна да работи турбината:-?

TishO
08-07-2015, 15:31
Днеска реших да почистя профилактично егр клапана и евентуално да го запуша и оооо изненада той запушен има тапи.

TishO
16-07-2015, 08:33
Въпрос колко трябва да е компресията на 1.9jtd по някви дати в нета ми го изкарва 19.2

TishO
16-07-2015, 23:13
никой ли не знае колко трябва да е компресията на 1.9jtd 105hp

stelt
16-07-2015, 23:52
Трябва да е еднаква във всички цилиндри ;-)

TishO
18-07-2015, 19:27
Не бе сериозно питам. Аре половината форум карат дизели никой ли не знае колко трябва да е компресията на 1.9 мотора. Или никой не иска да си прави трудът да помогне.

Питам защото на повечето места го дава 19.2 или 18.8-9 което за дизел е ужасно малко при положение че има дизели със по 27 и нагоре....

myato
19-07-2015, 18:18
Не бе сериозно питам. Аре половината форум карат дизели никой ли не знае колко трябва да е компресията на 1.9 мотора. Или никой не иска да си прави трудът да помогне.

Питам защото на повечето места го дава 19.2 или 18.8-9 което за дизел е ужасно малко при положение че има дизели със по 27 и нагоре....

Точно 18.4 според Автодатата.

TishO
20-07-2015, 00:34
Точно 18.4 го гледах да и на всякъде някви такива това неможе да е масова грешка. А на мен ми е чак странно да е толкова ниска за дизел особено.

myato
20-07-2015, 07:07
По-висока е при дизелите с предкамерно пълнене. При дизелите с директно впръскване не е необходима толкова висока компресия, защото горивото се впръсква с много високо налягане.

TishO
20-07-2015, 12:25
благодаря за информацията :respect: никога не ми се е налагало да се занимавам с дизели понеже не ги харесвам особено. И сега почвам да ги уча. Благодаря колега...

myato
20-07-2015, 13:01
благодаря за информацията :respect: никога не ми се е налагало да се занимавам с дизели понеже не ги харесвам особено. И сега почвам да ги уча. Благодаря колега...

За нищо:cheers: И аз преди карах все бензинки, ма се "харесах" с една дизелова С4-ка, а после си зех и Алфата, и от тогава не слизам от нея:-D

stelt
20-07-2015, 16:45
Точно 18.4 го гледах да и на всякъде някви такива това неможе да е масова грешка. А на мен ми е чак странно да е толкова ниска за дизел особено.

Абре Тишо, и ти ли бъркаш степен на сгъстяване и "компресия" ?

TishO
20-07-2015, 17:58
:question::question::question::question::question: :question::question::question:

Sm0k
22-07-2015, 01:34
Абре Тишо, и ти ли бъркаш степен на сгъстяване и "компресия" ?

:question::question::question::question::question: :question::question::question:

Ми стелта звучи като да е прав, тез чила 18-19 като ги четохте в нета ли в аутодата ли, пишеше ли след тях няква мерна единица за налягане, примерно бар :) Щото 18-19 звучи като степента на сгъстяване на 1.9 JTD, което е само число - отношението на обема при ДМТ към обема при ГМТ. Тва си е делене на две числа и полученото отношение си е число и няма мерна единица :)

А вече компресията е налягането кеото се сместа създава в цилиндъра, когато буталото е в ГМТ и се мери в мерни единици за налягане... примерно бар :)

Ся, не не знам колко трябва да е за тоя мотор ама ако е 18-19 степента на сгъстяване, налягането ше трябва да си е над 20 бара. И тва дето ти бяха писали по-напред в темата че трябва да са еднакви си е така е - мери и ако са равни и са над 20 и нещо сичко е точно :)

TishO
22-07-2015, 08:16
Днеска идва турбината сменям я и ако пак гори масло са сегментите наред.