PDA

View Full Version : Казус относно теч :)

digitalundgrd
20-07-2015, 00:54
Пия 3-то уиски и пак не ми идва решението на следния казус. Таа реших да пробвам тука има ли някой, който ще даде акъл :kiss:

Правя ремонт в апартамент (панел). Тия дни трябваше да идват да ми слагат паркет (естествен), който от 2 седмици седи разстелен на пода. В апартамента не се живее за момента, докато трае ремонта. Идва се днес - върши се някаква работа, после 1 седмица никой не ходи, след това идва друг майстор - върши нещо 2-3 дни и така.

До тук всичко точно, днес обаче отивам и гледам в едната стая локва (обозначена със син правоъгълник на прикачената снимка). Първата мисъл ми е - радиатора е протекъл, само че след проверка всичко по него е сухо. Поглеждам нагоре и виждам как по стена "А" има засъхнали вече следички (с ширина около 3-4см) от текла вода от горе, която се е стичала по стената. По стена "Б" също такива следи, но от доста по тънки "рекички" (с ширина до 1 см). Интересното е, че по почти всички купчинки с паркет има следи от засъхнали "капки" все едно някой ги е ръсил с лейка. Погледнах, че на тавана над радиатора има петно с размери 60х60см и ясно личи как е капало от там. Боята по стените и на тавана е чисто нова буквално на няколко седмици и си личи всичките "нови косури" от наводнението.

Така - паркета е ясно, че е фира, но нещото което не ми дава мира е, че реално НИКОЙ не знае от къде е дошла тази вода!!!

След като се качих по етажите - този над мен (5 етаж) отрича да е имало какъвто и да било проблем при него, даже влязох и наистина видимо няма никакви следи от вода или наводнение!! :lupe:

На следващия етаж (6ти) - ги няма, може би на море...

На 7ми етаж, обаче става още по-интересно като ми казват, че в същност от 8мия етаж е имало някакъв сравнително силен теч от тези ревизионните тръби и вертикални щрангове, които са до банята, но видимо от снимката те са дооста далече от там, където ми е текло на мен!

А и как на никой над мен не протекло в стаята? А този баш над мен даже въобще никаква вода не е усетил даже и при въпросните ревизионни тръби е сух!! Е това не мога да разбера. Все пак според гравитацията и по пътя на логиката щом от тавана ми тече, значи задължително тоя над мен също е бил с вода!??!!?

Все пак при мен в цялата стая е капало и накрая баш се е изляло някъде по стена "А" над радиатора....

От 2 седмици не е валяло - адска жега е! Тоест това го изключваме като опция...

Казуса е малко тип Д-р Хаус, ама не от медицинско естество :picnic:

Бобби
20-07-2015, 01:05
Тоя над тебе да не се прай на улав :calc:.....май тайно си е направил подово отопление от парното и сега е дало фира.....:depressed:

digitalundgrd
20-07-2015, 01:21
Значи аз не видях да е преправял нещо по тръбите захранващи радиатора. Дори радиатора си е от тия старите и тръбите към него си идват странично, директно от захранващите тръби, а не излизат от "земята", както биха били, ако е опасал цялата стая с подово...

Другото, което е ако е дало фира подовото в рамките на 24 часа (тогава последно съм влизал в стаята преди наводнението и всичко беше ОК) възможно ли е да си изкърти и да си оправи бакиите и неговият ламиниран паркет да не е дал фира?

Бобби
20-07-2015, 01:45
Е тука гадаем.....иначе се кърти плочата и от там се прихваща за подово.от тръбите на парното....след това се замазва, за да не си личи.....имахме такъв тарикат в нашият блок....имаше и един дет си беше хакнал абсорбатура в отдушника на банята....и редовно си правеше скара....него го отучих, като изпръсках един флакон с пяна надолу от моя отдушник.....след това стана жмел по долните етажи....съседите направиха претърсване и откриха виновника:))

mim
20-07-2015, 10:43
панелките имат подобен ефект/дефект, водата да избие някъде и да се появи през 2-3 стаи или етажа, ако си е намерила лесен път

случвало се е в апаратамента на баба ми и дядо ми, изгнила тръба в стената е изкарала вода в съседите на съвсем друга стена, та нищо чудно да е през 1-2 етажа, чела съм подобни неща и във форума Направи сам

но задължително трябва да се проверят и липсващите съседи, чак накрая пак ще редиш паркет

ако еднократно някой е сменял радиатор сега лятото и е олял пейзажа, ще изсъхне бързо, ако продължава да тече като пуснат есента системата - кофти, по-добре без паркет до тогава, отколкото пак да сменяш

VFTI
20-07-2015, 12:48
Когато става въпрос за панелка и вода, нещата ИЗОБЩО не опират до каквата и да е логика. Имах 2 години драми докато намеря виновника за теча у нас. Въпреки цялостния ремонт на покрива. Водата в панелните блокове е супер непредвидима и и избива от къде ли не. Аз имах три теча на различни места в апартамента. От единия до другия край на апартамента избиваше.... Живея на последен етаж.

lan
20-07-2015, 13:09
Аз ти препоръчвам да извикаш специализирана фирма със скенер за влага и веднага ще се разбере от къде е драмата.
Идват до вас, сканират и накрая и доклад ти пращат на електронната поща.

digitalundgrd
21-07-2015, 17:51
Така, наистина казуса излезе баш като по сериала Д-р Хаус ;)

След като ни "наводниха", предприехме стратегия с приятелката ми да посещаваме апартамента всеки ден. Тя сутрин, а аз на обед и вечер, за да дебнем пак кога ще ни "наводнят"....

Днес сутринта тя ми звъни и ми казва пак сме наводнени, ама тоя път в хола - една връзка м/у коляно и Pex-Al-Pex тръбата от към парното е "изплюта"...

Вече започва да ми става лошо и почти бях стигнал до там да викам МАГ Светлина от ТВ Скат да си снима предаванията за свръх-естественото по средата на хола ми и да гони злите духове :)

Отидох на място и след 20-30 мин гледане, залягане и чуде аджеба кво се случва тука!?!?!? открих, че чисто новият ми алуминиев радиатор в спалнята (там където ме "наводниха" първоначално) е буквално взривен. Едно парче от вътрешно ребро с размер 10х30см си лежеше кротко, сгушено между 2 от глидерите....

Тоест това обяснява как навсякъде имаше пръски като от спукан балон с вода по средата на стаята :) След ровене в интернет, открих че сме направили една малка, но много значителна грешка!!! И има доста такива случаи като моя...

Като монтирахме радиаторите преди месец и половина - сложихме спирателни кранчета на входящата и на изходящата вода. След като 1-2 седмици не потече от никъде - спрях кранчетата и така реално затворих системата (водата) само в радиатора. От там във водата се съдържат някакви химикали, които реагират с алуминия на радиатора и се получава някакъв газ, който така в затворената система с кранчетата няма на къде да отиде и в единия случай ми взриви глидер, а в другия случай е открил по-лабава връзка там между металното коляно и Pex-Al-Pex тръбата и я е изплюло ;)

Така, чеееееее ако имате 2 спирателни кранчета и алумин радиатор - едното (изходящата вода) задължително отворено!!

Linkestis
21-07-2015, 18:04
Не викна тати и хвърлях кокалчета :)
Това майтап де...
Сега ще знаеш да оставяш изходящия отворен

digitalundgrd
21-07-2015, 18:29
Хаха да и аз като теб се правя на майстор ;)

Ти пред вас на чакъла със 166цата, а аз пред радиатора в спалнята хаха

old alfist
22-07-2015, 13:55
Ако си бяхте сложили обезвъздушител на радиатора, нямаше да имате проблеми.

digitalundgrd
22-07-2015, 17:29
Тва в качеството на някакъв ВиК експерт ли го казваш или? Също така как заключи със 100% сигурност, че не съм сложил?

Сложил съм естествено ( но не са автоматични)... Въпреки, че и с автоматични пак не е гаранция.. Ей тука чети:

http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=37646

old alfist
23-07-2015, 13:45
Тва в качеството на някакъв ВиК експерт ли го казваш или? Също така как заключи със 100% сигурност, че не съм сложил?

Сложил съм естествено ( но не са автоматични)... Въпреки, че и с автоматични пак не е гаранция.. Ей тука чети:

http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=37646

Сградното ВиК е само дял от Водното строителство което съм учил, но тук става въпрос за ОВК, което е нещо съмсем различно.
От над 20г. имам алуминиеви радиатори и не съм имал такива проблеми.

Ladjov
23-07-2015, 21:29
Водата с която се пълни вътрешният кръг отоплителната инсталация е от градската мрежа и по нищо не се различава от тази която пиете с изключение на това че става черна от това че по отливките на радиаторите има пясък .
Водата се омекотява само в ТЕЦ-а , но тя преминава само през топлообменника на абонатната станция и не стига до радиатора у вас .

Проблема е че на пазара се напълни със всякакви радиатори от Турция и Китай . Които са подобни на външен вид някой от италианските , НО с по ниска цена и средностатистическият клиент който купува на цена за ребро и външен вид се хваща за тях .

digitalundgrd
24-07-2015, 00:26
Сградното ВиК е само дял от Водното строителство което съм учил, но тук става въпрос за ОВК, което е нещо съмсем различно.
От над 20г. имам алуминиеви радиатори и не съм имал такива проблеми.

И аз от над 10г. съм с алуминиеви радиатори в апартамента, в който живях до сега и не съм имал такива проблеми, но.....

Радиаторите са купувани от голяма фирма с изградено име на пазара и са 99,99% "оргинал", цената им не беше никак ниска ;) Повреденият радиатор ми го смениха на минутата без никакви проблеми...

Mind_Control
28-07-2015, 16:47
Затова отоплителните системи имат разширителен съд, който обира температурните разширения било на флуиди, било на газове. Вие с кранчетата сте изолирали въпросния разширителен съд, а водата в затапения радиатор е поне на 2 до 3 бара. Понеже е било адската жега, както сам каза, водата се е нагряла, разширила се е, налягането е скочило на 4-5 бара и радиатора се е взривил, защото е имал скрит дефект. Иначе тези радиатори, ако са изправни, трябва да държат до 10 бара.