Log in

View Full Version : Проблем с централното заключване

ivan.dimov
27-08-2015, 07:54
Здравейте колеги, от скоро имам следния проблем с централното: като натисна бутона за заключване, колата се заключва и веднага след това се отключва сама, при повторен опит същото и след няколко повторения спира да реагира, а на дистанционното светва диодчето. Колата е с оригиналното централно заключване, без аларма с червения ключ който е д двата бутона за отключване/заключване и за багажника. Ако някой е имал такъв проблем нека сподели. :)

tweety
27-08-2015, 09:37
В момента аз имам същият проблем. Аз открих, че виновника при мен е машинката на шофьорската врата. Като натиснеш копчето да заключиш виж всичките палчета на всяка врата. Ако някое от тях не отиде в положение заключено значи тази врата ти е виновника.

ivan.dimov
27-08-2015, 10:39
При мен предна дясна врата май ми прави проблема, и в такъв случай каква е процедурата? :D

ecotronic
27-08-2015, 11:19
Въпросните ключета за които говори колегата, най-лесно се проверяват като се мерят веригите им на буксите на вратите:

http://snimki.be/store/1/751440663171.jpg

Ако ключето работи нормално трябва при едното положение на бутона да има верига между D2 и C8 . При другото положение на бутона трябва тази верига да изчезне и да се появи между D2 и C6.

Погледни - тук е описана процедурата:

http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1425386&postcount=82

Ако се установи, че това не е така, трябва да се стигне до бравата и да се разглоби за да се стигне до виновника.

Ако установиш, че ключетата работят коректно, свали модула за централното (жълта кутийка зад ICS-а) и провери дали вътре платката не се е наквасила с антифриз.

ivan.dimov
03-09-2015, 19:04
Благодаря ви за съдействието колеги, но при мен виновника се оказа предна дясна машинка. Срещу 50 лева проблема ми се реши :-D:-D:go:

KingMike
22-10-2015, 08:59
Здравейте,
При мен проблема е малко по-голям!
Изведнъж едновременно спряха централното заключване, отварянето на капака на багажника, капачката на резервоара и осветлението в купето и багажника.
Иначе фабричната аларма си работи.

Zlobich
22-10-2015, 09:26
Провери си бушоните.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

tweety
25-12-2015, 11:16
Весела Коледа на всички!

Взех си бравата на шофьорската врата от морга. При опита за смяна (без да сглобявам корите) поведението и е същото като моята - при натискане на копчето на ключа никакво механично движение. Останалите врати се заключиха и отключиха след 2 сек.

Въпросът ми е как мога да тествам тази брава/машинка дали работи електрически? Мога ли да и подам на някой от пиновете 12В и трябва ли някакво механично движение да се случи? Искам да я проверя, за да съм 100% сигурен преди да я върна.

ecotronic
25-12-2015, 12:21
Весела Коледа на всички!

Взех си бравата на шофьорската врата от морга. При опита за смяна (без да сглобявам корите) поведението и е същото като моята - при натискане на копчето на ключа никакво механично движение. Останалите врати се заключиха и отключиха след 2 сек.

Въпросът ми е как мога да тествам тази брава/машинка дали работи електрически? Мога ли да и подам на някой от пиновете 12В и трябва ли някакво механично движение да се случи? Искам да я проверя, за да съм 100% сигурен преди да я върна.

Честита коледа! :)

Има 2 начина да направиш това.

1 - На буксата между вратата и купето - D30 (за да не разглобяваш вратата)

Трябва да подадеш 12 V между пиновете за мотора (C9 и C10), като въртиш поляритета за да заключва/отключва.

http://snimki.be/store/1/751440663171.jpg

Преди това натисни езика на бравата да щракне за да симулираш положение затворена врата.

2 - На буксата на самата брава (N50) (пинове B4 и B5)

И в двата случая тази схема (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1425386&postcount=82) ще те ориентира, макар и това което съм означавал на нея да не касае мотора на бравата.

tweety
25-12-2015, 12:32
Бравата е свалена. Тя има 2 букси - едната с 2 извода, другата с 5. Можеш ли да ме ориентираш директно на нея как да процедирам?

ecotronic
25-12-2015, 15:59
Буксата с петте пина - подай 12 V между пинове 4 и 5, и виж дали върти моторът (дали заключва и отключва, като сменяш поляритета).

nicks1
27-12-2015, 22:24
При мен задна дясна се затваря само от копчето. Центалното не и въздейства, зачлючва и отключва нормално другите 3 врати. Къде да търся проблема ?

ecotronic
27-12-2015, 22:27
При мен задна дясна се затваря само от копчето. Центалното не и въздейства, зачлючва и отключва нормално другите 3 врати. Къде да търся проблема ?

Моторчето в бравата най-вероятно е сдало багажа.

tweety
29-12-2015, 16:42
И при мен се оказа моторчето. Кажете сега от къде мога да си намеря такова. От детски играчки не мога да попадна точно на такова пък и те са на 3 или 6 волта. В Монтана никъде нямат моторче с тези размери. След празниците ще търся в София, но ще е добре ако насочите къде мога да намеря.

antonios
29-12-2015, 17:37
Тези моторчета са много разпространени, разликата е в зъбчатката,аз си взех такова от универсалните машинки за централно заключване

iveli
29-12-2015, 20:16
Тези брави като ги разнитовате после как ги затваряте На мен ми се видя сложно и направо монтирах обикновени машинки отстрани

tweety
29-12-2015, 20:19
Не е нужно да се занитва след това. Имам 3 винта, които са достатъчни за да я държат сглобена.

iveli
29-12-2015, 20:58
Тези нитове нали са оси на всичко движещо се Ако не са пристегнати няма ли да се разсипват вътре бравите

Boby
30-12-2015, 17:46
Тези нитове нали са оси на всичко движещо се Ако не са пристегнати няма ли да се разсипват вътре бравите

Аз карам вече 4 години с ремонтирана брава на едната и 3 години на другата кола. До сега не са се разпаднали.

Chimev
03-01-2016, 11:14
За мен най-безпробления начин за решаване на проблема е слагане на универсална машинка (паралелно на старата, за да може тя да си дава необходимите сигнали). Става сравнително лесно, разглобяването е минимално. Едната ми врата е с такава от около 3 години. Струва 7-8 лв. :drunk:

iveli
05-02-2016, 07:12
Някой ще даде ли инфо откъде да намеря моторче за брава Взех универсална машинка и извадих моторчето но външната му форма е доста различна Сега се мъча да прехвърля вътрешностите но не ми харесва как става

tweety
05-02-2016, 09:42
Аз си поръчах от ebay. 2 моторчета за 8 лв. Единствният недостатък е че се чака 3-4 седмици да дойдат.

iveli
09-02-2016, 07:14
Колега ще може ли да пратиш сайт линк или насока откъде ги поръча

tweety
09-02-2016, 09:48
Аз си поръчах ето тези:
http://www.ebay.com/itm/291644375821?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

2 за 10 лева. С малко по-дългата ос са но аз ще си я отрежа след като сложа зъбното колело.

Иначе имам всякакви на различни цени - въпрос на избор:
http://www.aliexpress.com/w/wholesale-door-lock-motor.html
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XCar+Door+ Lock+Motor+.TRS0&_nkw=Car+Door+Lock+Motor+&_sacat=0

На бялата част на моторчето има изписана една марка която като напишеш в ebay излзизат страшно много резултати. В момента го нямам пред мен за да ти я кажа.

iveli
09-02-2016, 21:41
Благодаря

plamenp59
11-02-2016, 07:48
Машинките са индентични с тези на Капа.а цената по моргите е ниска.

ecotronic
11-02-2016, 13:51
По-добре е да се смени моторчето с ново за 5 лв отколкото да се купи цяла машинка за която не е ясно на моторчето, колко живот му остава.

nicks1
02-04-2016, 10:07

След като година имаше проблем, от няколко дни и четвъртата врата работи нормално. Мистерия.

lordliness
02-04-2016, 12:07
След като година имаше проблем, от няколко дни и четвъртата врата работи нормално. Мистерия.

Не е мистерия, има елементарно решение. Поне на моите.

nicks1
02-04-2016, 13:05
Сподели. Защото се оправи от самосебе си. Не съм правил нищо.

lordliness
02-04-2016, 14:25
Сподели. Защото се оправи от самосебе си. Не съм правил нищо.

Сега колата не е при мен. Ще напиша и ще сложа снимки да е по нагледно. И при мен ту работеше ту не. Заключваше, а не искаше да отключи. И един ден свалих всичко. Задните врати. Сега работят близо година без проблем. Интервенцията е бърза и безплатна. Не се сменя нищо. Ако моторчето е здраво разбира се. Иначе си бях приготвил машинки от 5 лв.но не ги сложих за сега.

tweety
13-05-2016, 10:25
Здравейте Колеги, отново имам нужда от вашето съдействие. Централното ми се държи много странно. Когато използвам бутона вътре (на конзолата пред скоростния лост) всичко работи - отключва и заключва всички врати без проблем. Когато изляза от колата и натисна копчето на ключа мигат само мигачите и централното не реагира. При опит да заключа ръчно с ключа се заключва само шофьорската врата, а другите не помръдват. След 15-20 опита без значение с от копчето или ръчно с ключа всичко сработва и колата се заключва. При отключване няма проблеми и винаги сработва. Трябва ми идея къде да търся проблема.

ecotronic
13-05-2016, 10:52
Здравейте Колеги, отново имам нужда от вашето съдействие. Централното ми се държи много странно. Когато използвам бутона вътре (на конзолата пред скоростния лост) всичко работи - отключва и заключва всички врати без проблем. Когато изляза от колата и натисна копчето на ключа мигат само мигачите и централното не реагира. При опит да заключа ръчно с ключа се заключва само шофьорската врата, а другите не помръдват. След 15-20 опита без значение с от копчето или ръчно с ключа всичко сработва и колата се заключва. При отключване няма проблеми и винаги сработва. Трябва ми идея къде да търся проблема.

Първи заподозрян - модулът за централното.

Най-лесният начин да се разбере - да пробваш с друг.

Звънни ми таз неделя да се разберем да ги разменим и то ще си проличи.

tweety
23-05-2016, 21:48
Да споделя за останалите - след размяната на модулчето за централното с това на Любо вече 1 седмица няма нито един признак от проблемите. Заключва и отключва от първият път и не се отключва сама. Благодаря много на Любо за съдействието. Помогна за пореден път!

ecotronic
23-05-2016, 21:57
Да споделя за останалите - след размяната на модулчето за централното с това на Любо вече 1 седмица няма нито един признак от проблемите. Заключва и отключва от първият път и не се отключва сама. Благодаря много на Любо за съдействието. Помогна за пореден път!

Изглежда, че при самата размяна някоя калпава връзка се е почистила, защото и аз нямам никакви проблеми с твоя модул.

Талянска му работа........мистерия :)

4ofito
24-05-2016, 11:21
Колеги ще ми кажете ли къде точно се намира модула на централното,че и на мен ми прави мизерий

ecotronic
24-05-2016, 12:13
Колеги ще ми кажете ли къде точно се намира модула на централното,че и на мен ми прави мизерий

http://www.clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1008831&postcount=27

ecotronic
30-06-2016, 15:15
Изглежда, че при самата размяна някоя калпава връзка се е почистила, защото и аз нямам никакви проблеми с твоя модул.

Талянска му работа........мистерия :)

Проблемът все пак се прояви. Същият, както го описа колегата.

Макар, че платката и спойките привидно изглеждаха в доста добро състояние, при по-силно увеличение сякаш се забелязват някоя и друга студени спойки.

Презапоих всичките и засега всичко работи, както трябва.