View Full Version : Проблем с централното заключване
ivan.dimov
27-08-2015, 07:54
Здравейте колеги, от скоро имам следния проблем с централното: като натисна бутона за заключване, колата се заключва и веднага след това се отключва сама, при повторен опит същото и след няколко повторения спира да реагира, а на дистанционното светва диодчето. Колата е с оригиналното централно заключване, без аларма с червения ключ който е д двата бутона за отключване/заключване и за багажника. Ако някой е имал такъв проблем нека сподели. :)
В момента аз имам същият проблем. Аз открих, че виновника при мен е машинката на шофьорската врата. Като натиснеш копчето да заключиш виж всичките палчета на всяка врата. Ако някое от тях не отиде в положение заключено значи тази врата ти е виновника.
ivan.dimov
27-08-2015, 10:39
При мен предна дясна врата май ми прави проблема, и в такъв случай каква е процедурата? :D
ecotronic
27-08-2015, 11:19
Въпросните ключета за които говори колегата, най-лесно се проверяват като се мерят веригите им на буксите на вратите:
http://snimki.be/store/1/751440663171.jpg
Ако ключето работи нормално трябва при едното положение на бутона да има верига между D2 и C8 . При другото положение на бутона трябва тази верига да изчезне и да се появи между D2 и C6.
Погледни - тук е описана процедурата:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1425386&postcount=82
Ако се установи, че това не е така, трябва да се стигне до бравата и да се разглоби за да се стигне до виновника.
Ако установиш, че ключетата работят коректно, свали модула за централното (жълта кутийка зад ICS-а) и провери дали вътре платката не се е наквасила с антифриз.
ivan.dimov
03-09-2015, 19:04
Благодаря ви за съдействието колеги, но при мен виновника се оказа предна дясна машинка. Срещу 50 лева проблема ми се реши :-D:-D:go:
KingMike
22-10-2015, 08:59
Здравейте,
При мен проблема е малко по-голям!
Изведнъж едновременно спряха централното заключване, отварянето на капака на багажника, капачката на резервоара и осветлението в купето и багажника.
Иначе фабричната аларма си работи.
Провери си бушоните.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Весела Коледа на всички!
Взех си бравата на шофьорската врата от морга. При опита за смяна (без да сглобявам корите) поведението и е същото като моята - при натискане на копчето на ключа никакво механично движение. Останалите врати се заключиха и отключиха след 2 сек.
Въпросът ми е как мога да тествам тази брава/машинка дали работи електрически? Мога ли да и подам на някой от пиновете 12В и трябва ли някакво механично движение да се случи? Искам да я проверя, за да съм 100% сигурен преди да я върна.
ecotronic
25-12-2015, 12:21
Весела Коледа на всички!
Взех си бравата на шофьорската врата от морга. При опита за смяна (без да сглобявам корите) поведението и е същото като моята - при натискане на копчето на ключа никакво механично движение. Останалите врати се заключиха и отключиха след 2 сек.
Въпросът ми е как мога да тествам тази брава/машинка дали работи електрически? Мога ли да и подам на някой от пиновете 12В и трябва ли някакво механично движение да се случи? Искам да я проверя, за да съм 100% сигурен преди да я върна.
Честита коледа! :)
Има 2 начина да направиш това.
1 - На буксата между вратата и купето - D30 (за да не разглобяваш вратата)
Трябва да подадеш 12 V между пиновете за мотора (C9 и C10), като въртиш поляритета за да заключва/отключва.
http://snimki.be/store/1/751440663171.jpg
Преди това натисни езика на бравата да щракне за да симулираш положение затворена врата.
2 - На буксата на самата брава (N50) (пинове B4 и B5)
И в двата случая тази схема (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1425386&postcount=82) ще те ориентира, макар и това което съм означавал на нея да не касае мотора на бравата.
Бравата е свалена. Тя има 2 букси - едната с 2 извода, другата с 5. Можеш ли да ме ориентираш директно на нея как да процедирам?
ecotronic
25-12-2015, 15:59
Буксата с петте пина - подай 12 V между пинове 4 и 5, и виж дали върти моторът (дали заключва и отключва, като сменяш поляритета).
При мен задна дясна се затваря само от копчето. Центалното не и въздейства, зачлючва и отключва нормално другите 3 врати. Къде да търся проблема ?
ecotronic
27-12-2015, 22:27
При мен задна дясна се затваря само от копчето. Центалното не и въздейства, зачлючва и отключва нормално другите 3 врати. Къде да търся проблема ?
Моторчето в бравата най-вероятно е сдало багажа.
И при мен се оказа моторчето. Кажете сега от къде мога да си намеря такова. От детски играчки не мога да попадна точно на такова пък и те са на 3 или 6 волта. В Монтана никъде нямат моторче с тези размери. След празниците ще търся в София, но ще е добре ако насочите къде мога да намеря.
antonios
29-12-2015, 17:37
Тези моторчета са много разпространени, разликата е в зъбчатката,аз си взех такова от универсалните машинки за централно заключване
Тези брави като ги разнитовате после как ги затваряте На мен ми се видя сложно и направо монтирах обикновени машинки отстрани
Не е нужно да се занитва след това. Имам 3 винта, които са достатъчни за да я държат сглобена.
Тези нитове нали са оси на всичко движещо се Ако не са пристегнати няма ли да се разсипват вътре бравите
Тези нитове нали са оси на всичко движещо се Ако не са пристегнати няма ли да се разсипват вътре бравите
Аз карам вече 4 години с ремонтирана брава на едната и 3 години на другата кола. До сега не са се разпаднали.
За мен най-безпробления начин за решаване на проблема е слагане на универсална машинка (паралелно на старата, за да може тя да си дава необходимите сигнали). Става сравнително лесно, разглобяването е минимално. Едната ми врата е с такава от около 3 години. Струва 7-8 лв. :drunk:
Някой ще даде ли инфо откъде да намеря моторче за брава Взех универсална машинка и извадих моторчето но външната му форма е доста различна Сега се мъча да прехвърля вътрешностите но не ми харесва как става
Аз си поръчах от ebay. 2 моторчета за 8 лв. Единствният недостатък е че се чака 3-4 седмици да дойдат.
Колега ще може ли да пратиш сайт линк или насока откъде ги поръча
Аз си поръчах ето тези:
http://www.ebay.com/itm/291644375821?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
2 за 10 лева. С малко по-дългата ос са но аз ще си я отрежа след като сложа зъбното колело.
Иначе имам всякакви на различни цени - въпрос на избор:
http://www.aliexpress.com/w/wholesale-door-lock-motor.html
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XCar+Door+ Lock+Motor+.TRS0&_nkw=Car+Door+Lock+Motor+&_sacat=0
На бялата част на моторчето има изписана една марка която като напишеш в ebay излзизат страшно много резултати. В момента го нямам пред мен за да ти я кажа.
plamenp59
11-02-2016, 07:48
Машинките са индентични с тези на Капа.а цената по моргите е ниска.
ecotronic
11-02-2016, 13:51
По-добре е да се смени моторчето с ново за 5 лв отколкото да се купи цяла машинка за която не е ясно на моторчето, колко живот му остава.
След като година имаше проблем, от няколко дни и четвъртата врата работи нормално. Мистерия.
lordliness
02-04-2016, 12:07
След като година имаше проблем, от няколко дни и четвъртата врата работи нормално. Мистерия.
Не е мистерия, има елементарно решение. Поне на моите.
Сподели. Защото се оправи от самосебе си. Не съм правил нищо.
lordliness
02-04-2016, 14:25
Сподели. Защото се оправи от самосебе си. Не съм правил нищо.
Сега колата не е при мен. Ще напиша и ще сложа снимки да е по нагледно. И при мен ту работеше ту не. Заключваше, а не искаше да отключи. И един ден свалих всичко. Задните врати. Сега работят близо година без проблем. Интервенцията е бърза и безплатна. Не се сменя нищо. Ако моторчето е здраво разбира се. Иначе си бях приготвил машинки от 5 лв.но не ги сложих за сега.
Здравейте Колеги, отново имам нужда от вашето съдействие. Централното ми се държи много странно. Когато използвам бутона вътре (на конзолата пред скоростния лост) всичко работи - отключва и заключва всички врати без проблем. Когато изляза от колата и натисна копчето на ключа мигат само мигачите и централното не реагира. При опит да заключа ръчно с ключа се заключва само шофьорската врата, а другите не помръдват. След 15-20 опита без значение с от копчето или ръчно с ключа всичко сработва и колата се заключва. При отключване няма проблеми и винаги сработва. Трябва ми идея къде да търся проблема.
ecotronic
13-05-2016, 10:52
Здравейте Колеги, отново имам нужда от вашето съдействие. Централното ми се държи много странно. Когато използвам бутона вътре (на конзолата пред скоростния лост) всичко работи - отключва и заключва всички врати без проблем. Когато изляза от колата и натисна копчето на ключа мигат само мигачите и централното не реагира. При опит да заключа ръчно с ключа се заключва само шофьорската врата, а другите не помръдват. След 15-20 опита без значение с от копчето или ръчно с ключа всичко сработва и колата се заключва. При отключване няма проблеми и винаги сработва. Трябва ми идея къде да търся проблема.
Първи заподозрян - модулът за централното.
Най-лесният начин да се разбере - да пробваш с друг.
Звънни ми таз неделя да се разберем да ги разменим и то ще си проличи.
Да споделя за останалите - след размяната на модулчето за централното с това на Любо вече 1 седмица няма нито един признак от проблемите. Заключва и отключва от първият път и не се отключва сама. Благодаря много на Любо за съдействието. Помогна за пореден път!
ecotronic
23-05-2016, 21:57
Да споделя за останалите - след размяната на модулчето за централното с това на Любо вече 1 седмица няма нито един признак от проблемите. Заключва и отключва от първият път и не се отключва сама. Благодаря много на Любо за съдействието. Помогна за пореден път!
Изглежда, че при самата размяна някоя калпава връзка се е почистила, защото и аз нямам никакви проблеми с твоя модул.
Талянска му работа........мистерия :)
Колеги ще ми кажете ли къде точно се намира модула на централното,че и на мен ми прави мизерий
ecotronic
24-05-2016, 12:13
Колеги ще ми кажете ли къде точно се намира модула на централното,че и на мен ми прави мизерий
http://www.clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1008831&postcount=27
ecotronic
30-06-2016, 15:15
Изглежда, че при самата размяна някоя калпава връзка се е почистила, защото и аз нямам никакви проблеми с твоя модул.
Талянска му работа........мистерия :)
Проблемът все пак се прояви. Същият, както го описа колегата.
Макар, че платката и спойките привидно изглеждаха в доста добро състояние, при по-силно увеличение сякаш се забелязват някоя и друга студени спойки.
Презапоих всичките и засега всичко работи, както трябва.