View Full Version : Въпрос към електричарите
Stefan Caromov
19-09-2015, 09:17
Пичове, странни работи стават у нас напоследък. От време на време, не винаги, когато примерно светна някоя лампа, тя светва, но някак мижаво. Трябва да светна втора лампа, за да се оправи светлината. Става на случаен принцип - понякога сутрин, понякога нощем, понякога пък не става. Гледах бушоните - на ред са. Ключове и контакти не са пипани ( да кажеш, че съм сбъркал нещо ), единственото е, че преди време смених един ключ за лампа с такъв с потенциометър . Обаче проблемът не се появи, когато смених ключа. Най-странното е, че както казах, това се получава на избирателен принцип.
Дайте съвети и идеи, какво да търся, преди да се наема да викам електротехник?
може да е ключ или някоя фасунга според мен.
Stefan Caromov
19-09-2015, 09:41
Ще сменя всички фасунки тогава утре, но както вече написах, не съм променял нищо, когато се появи проблема.
ecotronic
19-09-2015, 11:15
Доколкото разбирам, проблемът се е появил след поставянето на регулатор на силата на светене, макар и не веднага.
Дискутираният ефект само на крушки управлявани от регулатор ли се проявява или и на такива без?
Stefan Caromov
19-09-2015, 12:05
Доколкото разбирам, проблемът се е появил след поставянето на регулатор на силата на светене, макар и не веднага.
Дискутираният ефект само на крушки управлявани от регулатор ли се проявява или и на такива без?
На тези управлявани от регулатора, не се появява. Появява се в другите стаи и коридора. Регулатора е в спалнята.
dimitar_vd62
19-09-2015, 14:13
През всички ключове трябва да ти минава фазата.Нулата трябва да отива директно на фасунката.Като извадиш ключа има два кабела/ако не е девиаторен/на единия трябва да имаш фаза на другия не, той трябва да отива на крушката.Отвий всички крушки/в целия апартамент/ че да не връща през жичката фаза или нула и провери ключовете.Във всеки трябва да има една фаза.При разкачени ключове и отвити крушки във фасунките не трябва да имаш фаза.Ако имаш, ще трябва да си оправиш връзките по кутийте.Така в къщи ма изплющя тока при снет предпазител на бойлера и при светната крушка в банята.Щото меря с фазомрла няма ток до бойлера,светвам лампата в банята и бъркам и опаа.Оттам по разпределителните кутий и намерих проблема.Мерих на тъмно щото фазомера трудно се виждаше насветло, после си взех сасъвто трябва.
Колега, провери ли нулевата шина? Нещо ми мерише, че има хлабава нула, вземи отвори ел таблото и притегни нулевата шина. Ако този проблем се получава на различни токови кръгове, най-вероятно е нулата, притегни хубаво всичко в електрическото табло, ако не се оправи провери разклонителните кутии.
ecotronic
19-09-2015, 15:46
Крушките от какъв вид са (обикновени, енергоспестяващи луминесцентни, LED)
Възможно е да имаш някъде лоша връзка на входа на токовоя кръг за осветлението. При малък товар (една крушка) част от напрежението пада върху лошата връзка и затова крушката свети слабо заради по-ниското напрежение. Когато включиш още консуматори, лошата връзка се оправя от по-големия протичащ ток през нея и крушките светват с нормална сила.
За да се потвърди или отхвърли това предположение, трябва да се измери напрежението на изводите на крушка, когато тя свети слабо. Непосрествено след това трябва да се измери и напрежението на изхода на предпазителя за осветлението. Ако има разлика от порядъка на няколко волта, трябва да се търси мястото, където тези няколко волта се губят.
dimitar_vd62
19-09-2015, 17:21
Крушките от какъв вид са (обикновени, енергоспестяващи луминесцентни, LED)
Възможно е да имаш някъде лоша връзка на входа на токовоя кръг за осветлението. При малък товар (една крушка) част от напрежението пада върху лошата връзка и затова крушката свети слабо заради по-ниското напрежение. Когато включиш още консуматори, лошата връзка се оправя от по-големия протичащ ток през нея и крушките светват с нормална сила.
За да се потвърди или отхвърли това предположение, трябва да се измери напрежението на изводите на крушка, когато тя свети слабо. Непосрествено след това трябва да се измери и напрежението на изхода на предпазителя за осветлението. Ако има разлика от порядъка на няколко волта, трябва да се търси мястото, където тези няколко волта се губят.
И най вероятно е в най дълбоко зазиданата кутия.
Провери си таблото първо, преди да разбиваш стените. Никъде не си писал, че си проверил нулевата шина. Стегни хубаво всичко в таблото.
Само да него истряска накрая тока
Свали главния бушон преди да ръчкаш или използвай изолирани отвертки.
dimitar_vd62
19-09-2015, 18:13
Само да него истряска накрая тока
Най-много му стане пишката.
Без майтап, работи само с добре изолирани инструменти и винаги проверявай за наличие на напражение и с фазомер.Ако имаш съмнения никога не пипай оголен кабел с пръсти, първо се докосва се с опакото на ръката че ако въпреки всичко има напрежение да не ти се затвори ръката и да стиснеш кабела че не можеш да пуснеш.
Колега, провери ли нулевата шина? Нещо ми мерише, че има хлабава нула, вземи отвори ел таблото и притегни нулевата шина. Ако този проблем се получава на различни токови кръгове, най-вероятно е нулата, притегни хубаво всичко в електрическото табло, ако не се оправи провери разклонителните кутии.
Провери си таблото първо, преди да разбиваш стените. Никъде не си писал, че си проверил нулевата шина. Стегни хубаво всичко в таблото.
Свали главния бушон преди да ръчкаш или използвай изолирани отвертки.
Все едно аз съм го писал!
С останалото също съм съгласен, но общият знаменател на проблемът е нулата в таблото или бушона за осветление.
Все пак с това си изкарвам хляба.
Все пак с това си изкарвам хляба.
:thumbup: Щото и аз!
Stefan Caromov
21-09-2015, 11:53
Колеги, в коридора ми изгоря една от лампите. Там ключа е девиаторен ( ако това му е името - три кабела влизат в него ) . Смених крушката и фасунката ( не знам така ли се пише хах ) и до момента нямам проблеми с тока. Може ли от крушка и фасунка да е бил проблема ? Отделно, на мен таблото ми е от старите - имам 8 бушона от тези крушовидните. Всичко свалих и закачих отново, като съм ги затегнал .
ecotronic
21-09-2015, 12:00
За да има девиаторен ключ означава, че или осветителното ти тяло е с 2 секции (степени) или имаш вероятно в другия край на коридора втори такъв ключ за да може лампата да се пали и гаси от произволно място.
По вероятно проблемът да е бил в хлабав бушон.
Stefan Caromov
21-09-2015, 12:02
Да, лампите в коридора ми се пускат и гасят от две места
old alfist
22-09-2015, 21:04
Ако не си приятел с тока, по-добре не барай там - извикай си някой да ти оправи проблема.
А тока и жената искат стягане - в противен случай правят бели.
mirchozo
24-09-2015, 14:16
Какво бих направил аз в случая:
1во изключване на захранващото напрежение от електромера (бушона в таблото с електромера, т.нар. главен)
2ро оглед и проверка за нагорели кабели също и притягане на всички болтови връзки в апартаментното табло
3то притягане на предпазителите
Ако проблемите продължават, оглед на фасунгите и вързаните за тях кабели, евентуално и ключовете за светване.
Ако проблемите продължават вероятно има нагоряла връзка в някоя от разклонителните кутий, намира се и се отстранява.
Ако проблемите пак продължават, тогава остава да е някой от захранващите кабели между кутийте, намира се кой е проблемния или се подменя или се търси друг вариант за окабеляване или присъединяване към кръга на контактите (като здравото жило си остава за фаза през предпазителя в таблото, а нулата се хваща от кръга на контактите). Това последното е малко вероятно и не ти го препоръчвам ако нямаш хабер какво правиш.
Пс Ако ще вадиш девиаторните ключове в коридора, имай напредвид че единия от трите кабела трябва да го поставиш там откъдето го вадиш (т.н. общ, на единия ключ се пада фаза, а на другия отива на крушката, другите 2 кабела дефакто се явяват връзката между двата ключа), в противен случай ще развалиш схемата на свързване и няма да работи коректно (идеята е да светваш и изгасваш от всеки един от двата ключа). Ако нямаш хабер какво правиш, бележи си ги и трите и после ги сложи по същия начин.
Stefan Caromov
25-09-2015, 11:45
След притягане на бушоните и смяна на една фасунка, нещата се оправиха....поне за момента.