Log in

View Full Version : Зимна течност за чистачки БЕЗ метанол.

Drag0
11-10-2015, 11:36
Търсих вчера такава но не намерих.
На съдържанието на всичките зимни течности , които видях пишеше че има метанол.
Може да съм се объркал но си мисля че това е забранено в ЕС. Да не говорим колко е токсичен дори само да го вдишаш.
Дайте идея къде да търся че ми омръзна.

P.S. Сега си забърках много малко количество течност за проба "домашно производство" от етанол , вода и летен концентрат и ще видим дали ще замръзне във фризера , но не е забъркана на око а е смятана по това https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phase_diagram_ethanol_water_s_l_en.svg

Jivko7777
11-10-2015, 16:07
Зимаш си Sonax и си готов

http://autocom.bg/data/ufiles/images/catalog/main/big/Technost-za-chistachki-sonax-1L.jpg

Bobo Markov
11-10-2015, 22:09
фактически аз ти предлагам заместител на течността с метанол - течност с етанол и да ти кажа не е вредна за здравето - всъщност моя тъст, който е много зле, таз година направи толко смотана ракия, че единствено за течност за чистачки стаа ... е мое и да си пиийнеш малко преди да я налееш в резерварчето :):) продавам я за трийсе лева всичката :):) без ДДС

old alfist
12-10-2015, 16:21
Аз практитувам - лятна течност, неизползвана през миналия сезон, която по това време поевтинява + концентрат за зимна течност в съотношение описано на опаковката.

Mury
12-10-2015, 16:26
Аз практитувам - лятна течност, неизползвана през миналия сезон, която по това време поевтинява + концентрат за зимна течност в съотношение описано на опаковката.

И какво постигаш с това ?????

Drag0
12-10-2015, 22:06
фактически аз ти предлагам заместител на течността с метанол - течност с етанол и да ти кажа не е вредна за здравето - всъщност моя тъст, който е много зле, таз година направи толко смотана ракия, че единствено за течност за чистачки стаа ... е мое и да си пиийнеш малко преди да я налееш в резерварчето :):) продавам я за трийсе лева всичката :):) без ДДС

Тя рИкията ако не се прави по всички правила може да има метанол вътре.

А по темата намерих някаква уж немска течност за чистачки , готова за употреба за -25 , 5 литра - 20 лв.
Но пък не пишеше какво съдържа, така че не я взех.

После си взех 2 л 95% етанол от аптеката , и 3л дестилирана вода. В това съотношение 2:3 ( смесено по обем, не по тегло ! ) ще издържи до -23 градуса. Летен концентрат 1:100 имам още от лятото ...Без летния концентрат мирише доста на водка , с концентрата миризмата на спирт изчезва почти напълно.
Та сметката показва че 2 л етанол е 2 х 6.2 лв , водата е 3х 1.5лв , общо 17 лв.

Това са цени на дребно. Етанола може да се намери и на доста по-ниска цена. Нито пък повечето хора ще тръгнат да слагат дестилирана вода в казанчето на чистачките, и производителите се съмнявам да слагат .

P.S. Като купувате дестилирана/ дейонизирана вода от бензиностанциите я погледнете първо. Скоро щях да купя няколко литра такава и като я погледнах вътре плуваха боклуци ...

ecotronic
12-10-2015, 22:44
Прост начин да се провери качеството на дестилираната вода в домашни условия е това да и се премери електрическата проводимост. Колкото тя е по-малка, толкова дестилираната вода е по-качествена (чиста).
Освен това може да се премери и киселинността и с лакмусова лента. Тя трябва да е неутрална (pH = 7).
За други цели това окачествяване може и да не е необходимо, но ако водата ще се ползва за акумулатори, то това окачествяване е твърде желателно.

old alfist
12-10-2015, 23:25
И какво постигаш с това ?????

Постигам това, че не съм имал проблем със замръзването на моторчето, магистралите, разклонителите и дюзите, провеждащи впръскващата течност.

кученцетоОгиитаткоДоги
12-10-2015, 23:44
Търсих вчера такава но не намерих.
На съдържанието на всичките зимни течности , които видях пишеше че има метанол.
Може да съм се объркал но си мисля че това е забранено в ЕС. Да не говорим колко е токсичен дори само да го вдишаш.
Дайте идея къде да търся че ми омръзна.

P.S. Сега си забърках много малко количество течност за проба "домашно производство" от етанол , вода и летен концентрат и ще видим дали ще замръзне във фризера , но не е забъркана на око а е смятана по това https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phase_diagram_ethanol_water_s_l_en.svg

Бате ще проверя специялно за теб тука какво съдържат,но 100% ще е същото като в бг.За това което наистина причинява рак,знам че са тия освежители за тоалетна където хората като акат,после пръскат с тях за да миреше на рози:(:(,аз за туй ползвам само такав в течно състояние,който миреше на алпинско борче.

old alfist
13-10-2015, 00:16
Ако усещане миризмата на течността - или не са ви добре уплътненията или карате прекалено бавно.
Третият вариант е, че имате обонятелни халюцинации.
Всично това важи при положение, че не злоупотребявате с алкохол или други упойващи вещества.

dimitar_vd62
13-10-2015, 19:47
Бате ще проверя специялно за теб тука какво съдържат,но 100% ще е същото като в бг.За това което наистина причинява рак,знам че са тия освежители за тоалетна където хората като акат,после пръскат с тях за да миреше на рози:(:(,аз за туй ползвам само такав в течно състояние,който миреше на алпинско борче.

-Тате, тате.....откъде се вземат милионите микроби в тоалетната дето Доместос ги убива!
-От Активия-та на майка ти, татювото....

ivan dimitrov
13-10-2015, 22:35
Постигам това, че не съм имал проблем със замръзването на моторчето, магистралите, разклонителите и дюзите, провеждащи впръскващата течност.

Болднатото го заменяме с "н" и сме наред.
Освен това, постигаш и екологичен ефект. Не изразходваш количества питейна вода излишно, не изхвърляш неизползвана лятната течност в канализацията....
Дяволът е в подробностите(кавото и да значи това).

Пазете природата, ей! Който мисли че не е важно - да си погледне календара и после да погледне навън.

Ако усещане миризмата на течността - или не са ви добре уплътненията или карате прекалено бавно.
Третият вариант е, че имате обонятелни халюцинации.
Всично това важи при положение, че не злоупотребявате с алкохол или други упойващи вещества.

Тук болднатото е с лека условност - трябва клапата за рециркулация да е затворена, да е на вътрешна циркулация по точно.

old alfist
14-10-2015, 23:30
Вътрешната циркулация е нещо много ефективно, но създава предроставки за алергизиране на основния водач на автомобилът.