Log in

View Full Version : Моля за съвет: Проблем с регистрация в КАТ - УСПЕШНА

deks777
12-04-2007, 20:48
Здравейте на всички,

от известно време съм изпаднал в много неприятна ситуация с регистрация на кола в КАТ. Опитах какво ли не и накрая реших да споделя тук /както и в други форуми/ та дано някой ми помогне.

Да изложа фактите:

Преди месец внесоха кола ДИРЕКТНО на името на баща ми. Колата е перфектна, след доста чакане в КАТ София се сдобих с транзитки и на следвация ден след смяна на консумативи я закарах в Южна България при баща ми. Той я взе и замина за окръжния КАТ в района за регистрация. От там го върнаха с отговора че не е излизал от България, а е попълнил декларацията в която казва че е купил колата от лицето еди кое си в Италия. Какво ли не опитахме - нищо. Ония казва - няма да минете от тук с тия документи не сте къпили вие колата, да се оправят тия дето са я внесли.

Днес обаче мой колега ми казва че и той е имал този проблем - но там катаджиите са се оказали по човеци и обяснили, че трябва декларацията да се попълни от човека който наистина е купил колата /а не собствненика на който е внесена/ и са добавили на гърба текст от типа че той прави покупката за еди кой си, с ЕГН еди кое си и т.н./демек вече се цитира човека на който е внесена колата/ ВЪПРОСА Е: На някой случвало ли се е това и какво трябва да допишем на гърба на тая тъпа декларация та да мина през КАТ. За съжаление човека не си спомня какво точно са писали.

Искам да добавя също че колата трябва да се регистрира точно в този град /по адресна регистрация но собственика на който е внесена - баща ми/, бащата не иска да си сменя картата за да я регистрирам в София. Не може да се прехвърля на никой без регистрация.

Абе само нерви. Регистрацията изтича в понеделник.

Дано някой помогне че и аз не знам какво да правя :evil: В София такова нещо намало ми казват познати. Хора имам но тук. А там.....
Не искам да цитирам умшлено града - не че има значение :D

Димо
12-04-2007, 22:44
Не може да се прехвърля на никой без регистрация.

Не си прав. Нерегистриран в БГ автомобил се прехвърля с договор в писмена форма (без нотариална заверка на подписа). За справка виж чл. 142 ЗДвП.
Не е необходимо да пишеш нищо на гърба на митническата декларация. Ако автомобила е купен от страна членка на ЕС и внесен след 01.01.2007 г. митническа деккларация въобще не трябва да ти искат.
Лицето, което е купило автомобила в чужбина е станало негов собственик. То може да го прехвърли на баща ти с договор в писмена форма. За препоръчване е този договор да е със задна дата преди датата вноса за да оправдаеш декларирането му за внос от баща ти.

Пример:
А купува автомобил в Германия.
А продава автомобила на Б, който е български гражданин.
Б декларира автомобила за внос.
Б регистрира автомобила в КАТ.
В този случай освен договора на А с продавача в Германия ще трябва да представиш на КАТ и договора м/у А и Б.

Не бъркай правото на собственост и декларирането за внос. Двете действия може да са извършени от различни лица.

Всичко написано по-горе в голяма степен е условно. За съжаление във всяко подразделение на КАТ по места четат закона по различен начин. Не се шашкай - практиката им е толкова различна и понякога абсурдна, че е достойна за роман.

За да не преразказвам, прегледай сайта на КАТ. Има подробни инструкции за регистрация на автомобили внасени както преди така и след 01.01.2007 г.
http://www.kat.mvr.bg/

deks777
12-04-2007, 23:35
Автомобила е внесен директно на името на баща ми от едни познати. Човека който го закупува реално не фигурира никъде - всичко е от името на баща ми. Лошото е че не сме направили пълномощно или някакъв докумет от такава форма. Не може и да се коригира договора на името на реалния купувач и после да се направи договор за продажба към нас защото колата има регистрация в КАТ за транзитки със собственик баща ми :evil:

А КАТ не искат митническа декларация. На място в там се попълва декларация по образец /има я в сайта която си посочил/ кой е закупил колата, на коя дата, от кого и т.н. Ето за нея се запънаха - как така пишеш че си купуваш кола от италианеца, а не си излизал от Бг. /не че е проверил но се предполага че е така/

Mind_Control
12-04-2007, 23:43
Я да питам да ми обясните по подорбно малко. Влизам с колата в България и я паркирам пред нас. Или влизам с колата в България и трябва някакъде, някакви документи да правя?

Yon
13-04-2007, 09:01
......... Ето за нея се запънаха - как така пишеш че си купуваш кола от италианеца, а не си излизал от Бг. /не че е проверил но се предполага че е така/

Ами не е нужно да излиза за да си купи човек нещо от Германия примерно :roll: :roll:
Има транспортни фирми , спедиции, работещи там хора ...... за пълномощно мисля не е нужно. Ти си декларирал , че парите са твои какъв е проблема на държавата в лицето на КАТ??
Договори може да се подписват и по факс и по поща и по 10000 други начина :idea: Значи намери твоите познати внесли колата да попълнят декларация или някоя транспортна фирма да подпечата едно CMR все някой е патувал през времето на сключване на договора ако трябва приложи и копие на страница от задграничния паспорт с печат от БГ КПП :wink:

п.с
Поискай писмен отказ от юнака дето се прави на феодал и Безмилостна сеч в районния съд :!: :idea:

Димо
13-04-2007, 09:11
На място в там се попълва декларация по образец ... кой е закупил колата, на коя дата, от кого и т.н. Ето за нея се запънаха - как така пишеш че си купуваш кола от италианеца, а не си излизал от Бг. /не че е проверил но се предполага че е така/
Това не може да е проблем. Можеш да сключиш договор за продажба с лице в чужбина без въобще да стъпваш там, даже дори без да си го виждал. Договорът може да е пращан по пощата за подпис, по факс и т.н. А докарването на автомобила в БГ може да е организирано и/или извършено от трето лице.
В случая, след като договорът с италианеца е сключен от баща ти от КАТ въобще не трябва да се интересуват кой точно го е докарал в БГ. Дори и да не можете да изготвите пълномощно със задна дата винаги можете да потвърдите действията на това лице с изрична декларация (виж чл. 43 АПК и чл. 42, ал. 2 ЗЗД).

Не може и да се коригира договора на името на реалния купувач и после да се направи договор за продажба към нас защото колата има регистрация в КАТ за транзитки със собственик баща ми
И това не би трябвало да е проблем. Получаването на транзитните номера с нищо не ограничава правата на баща ти за разпореждане с автомобила. Той би могъл да ти го прехвърли на теб, след което ти да го регистрираш в София. За да си вържеш гащите направете договор с нотариална заверка на подписите, тъй като някои "умни" глави в КАТ все още размишляват на темата дали транзитните номера правят автомобила "регистриран" по смисъла на ЗДвП.

Опитай се да направиш регистрацията в София. Тук служителите на КАТ са се сблъсквали с какви ли не случаи и все ще измислят нещо. За съжаление на повечето места в провинцията действа т.нар. "канцеларско право", т.е. в закона си пише нещо, но местния чиновник иска друго. Защо ли ? Ако го питаш и той няма да може да ти обясни. Само ще хабиш нерви.

MONI
13-04-2007, 09:19
Според мен ако наистина е така както казва колегата Димо и ти се дават пари хвани някой адвокат и да ги направи на 5 стинки тия дето не знаят как да си тълкуват закона и да се оправят нещата.

Димо
13-04-2007, 11:00
хвани някой адвокат и да ги направи на 5 стинки тия
Прав е MONI. Заслужават си го. Но за съжаление има едно голямо "НО".
Според мен така само ще загубиш ценно време. Делото ще трябва да водиш в провинцията (там където са ти отказали регистрация). С темповете на нашата съдебна система делото ще продължи от 6м. до 1г. и в крайна сметка само ще задължат КАТ да ти регистрира автомобила. А после при регистрацията може да ти измислят хиляди закачки и заяждания, които само ще ти образуват нерви. Имай предвид, че през цялото време докато водиш делото колата ще стои в гаража. А и добър адвокат за малко пари няма да се занимава, а лош няма смисъл да ползваш.
Прецени сам дали си струва времето и харченето. С част от парите, които ще дадеш за обжалване на отказа може да почерпиш тук-там и да го регистрираш макс. за 2-3 дни.

Ако все пак решиш да водиш дело пиши за кой град става дума или ми пиши ЛС и ще ти препоръчам кадърен местен колега, които освен да ти говори сладки приказки за да си получи хонорара, ще свърши и работа.
Имай предвид, че най-добрите адвокати не винаги са тези, които приказват много или които ги показват всеки ден по телевизията. :wink: Доходите на доста от "неизвестните" надвишават в пъти доходите на "известните". :lol:

Димо
13-04-2007, 11:21
Я да питам да ми обясните по подорбно малко. Влизам с колата в България и я паркирам пред нас. Или влизам с колата в България и трябва някакъде, някакви документи да правя?

Ако си купил колата от държава-член на Европейската общност трябва в 14-дневен срок от придобиването на правото на собственост да я регистрираш в КАТ.

Raddo
13-04-2007, 12:17
А някой знае ли в какъв срок след регистрацията в КАТ трябва да се ходи до общината за да я декларирам?
Едни ми казват месец, други два...
:?

Димо
13-04-2007, 12:27
А някой знае ли в какъв срок след регистрацията в КАТ трябва да се ходи до общината за да я декларирам?
Едни ми казват месец, други два...
:?

Закон за местните данъци и такси:
Чл. 54. (1) Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32.
(2) Когато собствениците на превозни средства нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната, декларации се подават пред общината по регистрация на превозното средство.
(3) Собствениците на превозни средства предявяват правото си на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение чрез данъчна декларация, която подават в срока по ал. 1. При кражба и унищожаване на превозно средство, декларация не се подава.
(4) Служителят на общинската администрация може да изисква документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, имащи значение за данъчното облагане. При кражба и унищожаване на превозно средство, данъчно задълженото лице представя документ от компетентен орган, удостоверяващ съответното обстоятелство.
(5) Подадената декларация от един от съсобствениците ползва останалите съсобственици.
(6) Когато липсват данни за годината на производство на пътното превозно средство, за такава се приема годината на първата му регистрация.
(7) При подаване на декларацията по ал. 1 собственикът представя документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство, а в случаите по чл. 168 от Закона за данък върху добавената стойност - документ, удостоверяващ внасянето на данъка върху добавената стойност.

Yon
13-04-2007, 14:20
.............Прав е MONI. Заслужават си го. Но за съжаление има едно голямо "НО".
Според мен така само ще загубиш ценно време..........

Държавата е сигурен платец.... ще има ефект в/у баш началника нали се сещате , че ще им набият яко обрачите от по отгоре..... ако се окаже че са самоуправствали :roll: :roll: Нищо не пречи да си пуснеш едно сигналче до прокурора :lol: обвиняваш ги в самоуправство и стой та гледай :wink:
Ако обаче не си изпълнил изискване на правилника или там разните му разпоретби е друга работа :)

Димо
13-04-2007, 15:14
Държавата е сигурен платец.... :roll:
Според мен тя е най-несигурния платец. И ако не си плаща, почти нищо не можеш да й направиш на практика. Да я осъдиш не е толкова трудно, но да си събереш парите е кошмарно. :idea:

Bottata
13-04-2007, 17:01
Попълни декларация че ти си купил от еди кое си лице в италия колата.
Ако се пънат нещо дигаш яко гири, то в провинцията не трябва да има толкова големи опашки.
На мене също ми правиха проблеми - след 1 час разправии минах в КАТ СОФИЯ - искаха ми подпис и печат(тези са ненормални в КАТ и хич не са наясно) на документа за продажба от Италия.
И аз естествено че не съм бил там и нямах нито едното нито другото.
Откога като купуваш нещо, пък било то и кола трябва лично да присъстваш ?!?

deks777
13-04-2007, 19:58
Държавата е сигурен платец.... :roll:
Според мен тя е най-несигурния платец. И ако не си плаща, почти нищо не можеш да й направиш на практика. Да я осъдиш не е толкова трудно, но да си събереш парите е кошмарно. :idea:

И аз мисля така. Занимавам се със събиране на вземания вече няколко години - от опит знам че държавата все някога плаща, но винаги прави какво ли не да забави плащането, дори и в случаите когато съответното поделение намо проблем с парите. Просто манталитет. :evil:

Иначе се консултирах с един познат адвокат - обясни ми какво да направя но първо ще ида и после ще споделя дали е станало. :D

deks777
18-04-2007, 21:04
Най накрая успях. След няколко часа прекарани в четене на закони, форуми и т.н. намерих решението. За по сигурно го споделих с адвокат, който се съгласи с идеята ми. Ще опиша накратко как мина, защото и на някой друг може да се случи:

Направих договор за поръчка - баща ми поръчва на "Х" който като физическо лице му купува колата от негово име от Италия и я докарва до България. В договор е упоменато че може да го подписва, закупува и какво или още не. Договора си е типов, не съм го променял. Подписаха се баща ми и той. Датата естествено е задна :D, преди докарването на колата. Не е необходимо да е нотариално заверен - пише го в ЗЗД. Същия човек, който подписва договора трябва да попълни декларацията, която дават в КАТ в която пише, че той закупува колата. Договора е връзката между баща ми и човека който е купил колата. И няма как да те спрат. В интерес на истината всичко си е законно. Е катаджията се сети като видя документите за коя кола става въпрос, но след половин час пререкания и изказвания от типа "тука има някаква измама ама да видим..." го направих разноглед от документи :crazy: :headbang: Просто нямаше начин :hehe: