Log in

View Full Version : Малко размисли за цените на горивата и как се подиграват с нас

MJ23
09-01-2016, 09:09
Здравейте,
преди малко се замислих за едно нещо, прочитайки следната статия.
http://www.economic.bg/bg/news/6/dizelat-udrya-danoto-na-3-mart.html

Излиза, че ние трябва да чакаме 3 март с нетърпение заради уникално ниската цена на дизела от 1,80. Реших да направя една елементарна калкулация:

На 9 октомври 2015 година. един барел е струвал 48,8 долара или съответно 84 лева. Бензина се е предлагал за 2,10 лева литра. Разделяме 2,10 на 84 и получаваме коефициент 0,025. Умножаваме го по днешната цена на един барел, която на днешната дата е 50 лева което прави 1,25 лв за литър бензин. Цените и калкулациите са сходни и за бензин, и за дизел.

И сега аз сериозно ли трябва да се радвам на цена от 1,80?!?

pyle
09-01-2016, 11:10
Здравейте,
преди малко се замислих за едно нещо, прочитайки следната статия.
http://www.economic.bg/bg/news/6/dizelat-udrya-danoto-na-3-mart.html

Излиза, че ние трябва да чакаме 3 март с нетърпение заради уникално ниската цена на дизела от 1,80. Реших да направя една елементарна калкулация:

На 9 октомври 2015 година. един барел е струвал 48,8 долара или съответно 84 лева. Бензина се е предлагал за 2,10 лева литра. Разделяме 2,10 на 84 и получаваме коефициент 0,025. Умножаваме го по днешната цена на един барел, която на днешната дата е 50 лева което прави 1,25 лв за литър бензин. Цените и калкулациите са сходни и за бензин, и за дизел.

И сега аз сериозно ли трябва да се радвам на цена от 1,80?!?

Проблема, и причината да не падат рязко цените е купените количества на тогавашна цена, ако преди 3 години са купени милиони литри на примерно 50 долара барел, когато те се изчерпат ще се вземат на новата цена и тогава ще падне цената за литър до крайния потребител, но обикновения човек не ги знае тези срокове и можем само да мрънкаме и да се надявам и така си правят каквото си искат и аз се радвам на понижената цена със 7ст. защото помна когато беше 1лв отгоре.. положението е батак..

MJ23
09-01-2016, 11:35
Хипотетично когато пак закупят на 30 долара барел и се презапасят, ако скочи цената на 50-60 долара, дали пак ще продават евтино или ще подгони 2,50+

pyle
09-01-2016, 11:38
Хипотетично когато пак закупят на 30 долара барел и се презапасят, ако скочи цената на 50-60 долара, дали пак ще продават евтино или ще подгони 2,50+

В нормална държава би трябвало да остане евтино до изчерпване на количества.. реално каквото и да напишеме и да почнеме спор никой нищо не издава относно ценообразуването и защо цената е такава през днешния ден..

Furious 155
09-01-2016, 13:03
Добре де, ако е така, защо когато цената на петрола се вдигне, цените по бензиностанциите скачат веднага? Нали са фючърси и текущозакупеното количество не си е вдигнало цената?

pyle
09-01-2016, 13:27
Добре де, ако е така, защо когато цената на петрола се вдигне, цените по бензиностанциите скачат веднага? Нали са фючърси и текущозакупеното количество не си е вдигнало цената?

Не мога да отговоря на този въпрос, по този начин си представям ценообразуването и защо не пада моментално цената у нас.

кученцетоОгиитаткоДоги
09-01-2016, 13:46
В цената на горивата,са включени и разходите на самата бензиностанция+ддс върху всеки литър, но пак като земат да афишират и тръбат по телевизията че цените паднали с 5 стинки са смешни от всякъде.На един резервоар от 60л за 3 лева,ама колко често обикновенния чичо Гошо си пълни резервоара до горе?Мисля че нашите цени на горива са най-ниски в Европа или поне едни от най-ниските,просто и доходите на хората са от най-ниските и за това не се препокриват нещата.

Orm
09-01-2016, 14:32
Чакайте де , те ако купят нефт на 30$ и я продават да речем 3 месеца на низка цена , а през това време барела стигне 80$???? Нали ще фалират бензиностанциите бе :) Според мен схемата е няква друга , ама си трябва мнение на по запознати.....

Liminat
09-01-2016, 14:54
Колеги, правяг ни на смешни, щото ние искаме да сме смешни. При Марешки дизела е 1, 65, но пак се намират такива, дето наливат във воденицата на тия, дето ни клатиха до вчера, забравиха, че без Марешки дизела беше 2,12, а в другите градове все още е далеч дори от 1,70.
Роба си е роб.

Orm
09-01-2016, 15:17
Колеги, правяг ни на смешни, щото ние искаме да сме смешни. При Марешки дизела е 1, 65, но пак се намират такива, дето наливат във воденицата на тия, дето ни клатиха до вчера, забравиха, че без Марешки дизела беше 2,12, а в другите градове все още е далеч дори от 1,70.
Роба си е роб.

Не знам кви са тия цени, в София дизела е 1.92. Поне аз не съм видял за по евтино

old alfist
09-01-2016, 16:00
Единствения начин да се променят цените на горивата у нас е да се появат на пазара няколко такива фенове като Марешки, за да променят пресечната точка на търсенето и предлагането.

Държавата не иска да регулира цените, защото няма изгода - при по-ниски крайни цени в хазната ще влязат по-малко пари от акциза и ДДС-то.

Поради транспортните разходи вносните горива не могат да излязат на параза с по-ниски цени.

alfa racer GTA
09-01-2016, 16:43
Реално намаление на цените може да има ако се облекчи режимът по внос на горива.

Лошото е че тогава контрабандата става голяма.Преди години затова затегнаха режима.

Сега предстои облекчаване, което е и по политически причини- Лукоил е руски, а така реформаторите(те са вносителите на законопроекта) "ще ударят" печалбите му, които той на практика няма, тъй като не декларира печалба от 2009 година, ама БОЦЕ и тогава нямаше акъл а тика и сега няма акъл да ги "резне" и като не плащат данък поне да позволи на други да внасят и да плащат данък печалба...

Да видим дали "ще мине" законопроекта за облекчаване на вноса.

Друг въпрос е че вносителите на горива са на принципа "Сговорна дружина планина повдига/цена не намалява).

КЗК не си върши работата, ама и тях ще ги сменят тази година...
...че направо се "успаха" или просто "лапат" сериозни подкупи от вносителите на горива ...

Liminat
09-01-2016, 16:56
Не знам кви са тия цени, в София дизела е 1.92. Поне аз не съм видял за по евтино

Преди малко заредих за 50 лв при цена 1,79 за литър. От 50 лв зареьени ми върнаха отстъпката от 4 лв, да не си играя да смятам колко реално ми е литъра (му е литъра на Марешки) но ако не беше Марешкия, и ние нямаше да сме чували за такива цени. За това ми са мн интересни тия, дето зареждат примерно на омв, близките до Марешки омв са посвалили малко, по-далечните не чак толкова, примерно само на 5 км от него им е широко край врата и гърбят по-яко, а извън вн е ясно, че колят и бесят.
При всичкия риск от тия си действия се е захванал човека да покаже, че и така може, но българина влага много усилия да си реже клона сам.

old alfist
09-01-2016, 17:14
В изкупните цени от единствената рафинерия у нас има намесени интереси на хора от високо ниво - не случайно затвориха преди години нашата в Плевен.

кученцетоОгиитаткоДоги
09-01-2016, 17:17
В държава която не е известна с петролните си кладенци няма как да искате по 1.20 бензина,това е невъзможно.

pyle
09-01-2016, 17:18
Аз искам просто 100 окатана под 2 лв .. :director:

ecotronic
09-01-2016, 17:22
Аз искам просто 100 окатана под 2 лв .. :director:

Ами аз си карам със 100 октана......на цена 0,91 лв./л.

кученцетоОгиитаткоДоги
09-01-2016, 17:34
Сега гледах цените в Босния и Херцеговина които до преди две години нямаха държавен бюджет,цени от 9 януари 2016 за литът 95 хората там плащат 1,10 евро за литър Х 1.95=2.145 лева за литър.А сега стига сме мрънкали че има къде къде по зле хора на света.

PagkoTo
09-01-2016, 19:48
На мене ми е интересно как става този номер най - вече с марешки и случващото се във Варна. В моента дизела при въпросната бензиностанция е 1.64лв/л. Много ме съмнява този човек да продава на загуба (бая проверки си му пратиха от КЗК комисия защита на конкуренцията). Та как на едно място е 1.64 а масово е 1.9лв. Просто надценките и монопола който се упражнява е голям. Да в България е най - евтиното кажи речи гориво, ама в крайна сметка такива са ни доходите - най - ниски и то с пъти. Надявам се да се появят в повечето големи градове по един такъв "регулатор на реци" че да се нормализират нещата.

dimitar_vd62
09-01-2016, 21:13
Сега гледах цените в Босния и Херцеговина които до преди две години нямаха държавен бюджет,цени от 9 януари 2016 за литът 95 хората там плащат 1,10 евро за литър Х 1.95=2.145 лева за литър.А сега стига сме мрънкали че има къде къде по зле хора на света.

ПраФ си, има къде по зле от нас. - http://www.dw.com/bg/как-ще-ни-стигнат-хърватите/a-15043219

mordohy
09-01-2016, 23:27
Около Перник също има бензин и дизел на по-поносими цени. Виж за газта сме рекордьори. 82 ст. на няколко бензиностанции, включително и на ЕКО“

кученцетоОгиитаткоДоги
09-01-2016, 23:27
Тука цените варират всеки ден от 2 до 5 цента за литър,зависи борсите на какви цени за барел отворят.Иначе в малките населени места цените на горивата са били винаги значително по ниски.До 30 цента разлика за литър което си е сериозно.

dimitar_vd62
09-01-2016, 23:33
Тук още имат запаси от цени на барел 100$.

кученцетоОгиитаткоДоги
09-01-2016, 23:58
Ако пък цените на борсата скочат,изведнъж са се заредили още от другата сутрин:)

Orm
10-01-2016, 00:08
Абе аз от тия малките бензиностанции из София дето са със стотинка-две по евтини съм сипвал 2-3 пъти и все минавам по малко километри..... незнайно защо....

кученцетоОгиитаткоДоги
10-01-2016, 00:14
Аз така близо до село една бензиностанция зареждах миналата година,и когато извади пистолета от резервоара още въртеше колонката:) Бензинджията беше ням,и нямаше друг персонал на бензиностанцията за да поискам обяснение:) Наздраве с бяло винце:cheers:

Liminat
10-01-2016, 07:56
На мене ми е интересно как става този номер най - вече с марешки и случващото се във Варна. В моента дизела при въпросната бензиностанция е 1.64лв/л. Много ме съмнява този човек да продава на загуба (бая проверки си му пратиха от КЗК комисия защита на конкуренцията). Та как на едно място е 1.64 а масово е 1.9лв. Просто надценките и монопола който се упражнява е голям. Да в България е най - евтиното кажи речи гориво, ама в крайна сметка такива са ни доходите - най - ниски и то с пъти. Надявам се да се появят в повечето големи градове по един такъв "регулатор на реци" че да се нормализират нещата.

Да, ако и на други места се появи по един такъв- хем с пари, хем с корави топки, щото всеки се сеща за кво говорим (за чий да си търси белята, та това е човек, който си е навил на масрафа за 10 живота напред, за кво да рискува?!) и народа си даде сметка, че шанса му за човешки цени е само предълги опашки на неговата бензиностанции и някой и друг заблуден дъртак на конкурентите, цените ще си идат на мястото, съобразно пробития джоб на българина и проскубаната му заплата.
Какво ни хвърлят прах в очите, какви били цените в Европа, само идиот не знае какви са им заплатите.

rossenvn
10-01-2016, 09:25
Да в България е най - евтиното кажи речи гориво, ама в крайна сметка такива са ни доходите - най - ниски и то с пъти.

Не си прав! Горивото в България е от най-скъпото, сравнено с другите европейски държави, има си официална статистика. Акцизът при нас е от най-малките, та... ясно е кой печели :).

pyle
10-01-2016, 12:06
Ами аз си карам със 100 октана......на цена 0,91 лв./л.

Такова сипвам на котлона в нас, мани..

Pirosog
12-01-2016, 02:07
Здравейте Алфисти, въпреки че съм нов, позволете ми да направя няколко забележки.

1) Някой каза, че се купува петрол за години например - Невярно. Обикновено се търгува петрол за 3-4 месеца напред. Все пак, днеска договорената цена, означава, че петролът ще бъде готов за употреба (преработен) и на място след най-малко месец (само си помислете от къде идва той).

2)Основното перо в цената на горивото на дребно са акцизите на различните държави. Правилно е, че те трябва да бъдат определени според покупателната стойност на населението. Може да се намери бензин в Австрия (посредством апликация) на цени, близко или малко по-ниски от българските. За качеството, не искам и да отварям дума. Всеки знае, как в чужбина колата му работи по-тихо, харчи по-малко и е по-динамична.

3)Като цяло, цените по магистралите в другите държави са много над тези в България. Бензинът в Германия е ужасно скъпо удоволствие.

4)Когато сравнявате цените, е редно да сравняваме и заплатите, на хората, които работят на бензиностанциите. В една Австрия / Германия, минимумът е 8 евро на час, осигуровките са по-скъпи. По-скъпа е земята, по-скъпо е обслужването, по-скъпа е преработката, по-скъпа е работата на тези в офиса на топло в централата. По-големи са и инвестициите, и плащат по-голям данък печалба от 10% тук.

5) По мое скромно мнение, мога да кажа, че горивото в РомПетрол е най-добро. Тествано на дизел - харчи по-малко. Друго - не раздават карти за отстъпки лесно, а се попълват формуляри. Карти за отстъпки се раздават само лятото. Често имат промоции - налей 20 литра, и участвай за 10000 литра. Е да, ама ако си използваш отстъпката за тези 20 литра от 5 ст/ литър да речем, не участваш в промоцията. Тоест надценката на литър им е по-малка, и са си сметнали, че услията за това всеки да участва, дори и с отстъпка, не си струват -> не мамят, или поне по-малко.

6)ЛУКойл (така се изписва правилно) НЕ Е РУСКИ!!! Въпреки че има руски мениджмънт (част от него), ЛУКойл е собственост на повече от 3/4 (демек 75%+ ако не ме лъже паметта) на ING Bank Euroasia. ING Bank е с индиректно американско влияние.

7)Плюете руснаците, но като започна изкуственото сваляне на петрола, за да скочи долара, да се обезцени рублата, съответно поевтиняха акциите на всякакви компании, дейни в петролния сектор. Много акции бяха изкупени от руското правителство, на компании с чужда собственост (включително и на част от ЛУКойл ако не се лъжа).

8)Как става лъгането на бензиностанции - демек минават отчетени 15 литра, пък сте налели 12. Лесно и много евтино - с много пенливо веро. Образувайки плътни балони при преминаването през системата, те биват отчетени като преминато гориво.

Поздрави

dimitar_vd62
17-01-2016, 19:45
Отивам днес на Ромпетрол/Варна, под затвора/ и гледам че е с друго име.Питам що така, ми щото не искали да свалят цените и собственика им казал "е#бете си ма#ката" сменил името на бензиностанцията/не се сещам в момента новото - от егн-то ще е / и пак се зареждали от същия доставчик.Освен това щели да слагат друга добавка в горивата -Бардал.Аз го разбирам така бензиностанцията си има собственик, сключил договор с Ромпетрол, от веригата диктуват цените, собственика не е съгласен излиза от веригата и си слага каквито цени иска., пак от същия доставчик.Което означава че петрола влиза на по-ниски цени които се надуват от големите вериги.

nhg
17-01-2016, 20:05
Eто една примерна едрова цена (примерно за 1000 литра):

http://www.saksa-bg.com/bg/wholesale/wholesale-fuels

Всеки да си прави сам сметката

dimitar_vd62
17-01-2016, 20:53
Еми зарадих 100 октана на 1,88.А нафтите явно карат котелно гориво.

dimitar_vd62
21-01-2016, 08:48
Очаквайте скоро, или реални цени или нещастен случай - http://www.moreto.net/novini.php?n=311573

nblagoev
21-01-2016, 20:44
Eто една примерна едрова цена (примерно за 1000 литра):

http://www.saksa-bg.com/bg/wholesale/wholesale-fuels

Всеки да си прави сам сметката

Сакса са бензиностанциите Круиз. С чип за отстъпка от тях, зареждам нафтата на 1,69лв.
Излиза, че с отстъпката, продават литър дизел с 0.15лв. горница за тях.

alfa racer GTA
21-01-2016, 20:58
Чакаме нещастен случай, :shoot::priest: макар че ми се иска да чакам другото:moon::drive:

dimitar_vd62
21-01-2016, 21:40
Не вярвам да се случи нещастен случай поне не в близко бъдеще, защото ще е признание за картел и настъпани интереси на фона на уверенията че картел няма ми виждаш ли петрола евтин ма долара поскъпна и т.н., макар че народа няма да реагира, ми ще каже - налей по една ракия са напием от мъка.

old alfist
22-01-2016, 23:14
Не ми се иска да издигам в култ Марешки, но се надявам и други да последват неговия пример, за да спечелят всички.

pyle
24-01-2016, 22:47
Одеве говориха за себестойност 1.57лв литър дизел с данъци и печалба....

italfen
26-01-2016, 14:12
3 пъти стана вече, като отида при бензиностанцията на Марешки и кажа газ до горе и 20лв бензин и 3те пъти ми бе отказан А95, а можело само А98...?
Първият път нямало А95,
вторият път бил се развалил пистолета
третият път нещо с колонката....
А гледам на колонката този преди мен е зареждал А95 за 50лв... еми мразя такива мръснишки номера... но иначе добра пи ар кампания си прави...

Бобби
27-01-2016, 01:37
3 пъти стана вече, като отида при бензиностанцията на Марешки и кажа газ до горе и 20лв бензин и 3те пъти ми бе отказан А95, а можело само А98...?
Първият път нямало А95,
вторият път бил се развалил пистолета
третият път нещо с колонката....
А гледам на колонката този преди мен е зареждал А95 за 50лв... еми мразя такива мръснишки номера... но иначе добра пи ар кампания си прави...
А бе ти, или си карък, или си фен на Лукоил.....:?:

italfen
27-01-2016, 09:50
Да, фен съм на пърженият лук и бира, дори се чуствам късметлия.

кученцетоОгиитаткоДоги
27-01-2016, 23:46
Тука горивата са най-скъпи в Европа след Норвегия и нафтата сега наблюдавам сериозно падна като я сметна в левове в момента идва на 1,89 лева за литър.

Seicento Sporting Abarth
28-01-2016, 14:12
"Не вярвам да се случи нещастен случай поне не в близко бъдеще, защото ще е признание за картел и настъпани интереси на фона на уверенията че картел няма ми виждаш ли петрола евтин ма долара поскъпна и т.н., макар че народа няма да реагира, ми ще каже - налей по една ракия са напием от мъка."

Е как да има картел бе Митак - за картел трябват поне двама , а тука си е жив монопол.....

ivan dimitrov
28-01-2016, 23:47
Нещастен случай! Що!? Току що по новините на нова съобщиха че са хванали "черна бензиностанция", и допускат че има връзка с лице с не лош обществен имидж. Айде да залагаме кое е лицето.
Империята отвръща на ударът-БГ.
Нещо не споменават вече за ония кораби, на терминала на Лукойл, мдааа.

invinceble
29-01-2016, 07:32
Започна се:

http://www.marica.bg/%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-news531635.html

Бобби
29-01-2016, 08:09
За пореден път се доказа, че престъпноста властва у тая държава, а Цацаров сутринта ми говори врели некипели по телевизията.....

sasho_n2
16-02-2016, 09:05
Здравейте колеги.
Пратиха ми код за отстъпка в Газпром ( без ограничения от зарежданията) до 29.02.2016 - 10 ст./л. за бензин и нафта и 7 ст./л/ за пропан-бутан. Някой ако иска да го ползва, няма проблем - кода е 1975697.

И очакваме Маршки най-накрая в София.

Orm
01-03-2016, 20:44
Изненада....

http://rusofili.bg/%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%81-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D 0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%B4-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4/

ecotronic
01-03-2016, 21:28
Войната си е война, бизнесът и далаверите са си вървяли винаги и не непременно във връзка.
Да припомняме ли това, че по времето на ВСВ немската авиация е работила със щатско масло?
Да припомняме ли това, че материалът за атомните бомби над Япония е свит от самата Япония?

Orm
01-03-2016, 21:36
Войната си е война, бизнесът и далаверите са си вървяли винаги и не непременно във връзка.
Да припомняме ли това, че по времето на ВСВ немската авиация е работила със щатско масло?
Да припомняме ли това, че материалът за атомните бомби над Япония е свит от самата Япония?

По скоро ме интересува кога ще си сменям дюзите на печката.....

ecotronic
01-03-2016, 21:39
По скоро ме интересува кога ще си сменям дюзите на печката.....

Когато намериш във филтъра парчета от руска крилата ракета, значи си попаднал на ислямистка нафта :)

Orm
01-03-2016, 21:42
Когато намериш във филтъра парчета от руска крилата ракета, значи си попаднал на ислямистка нафта :)

Тва като габровеца, дето като разбрал колко струвала атомната бомба и мечтаел да му падне една в двора :) ....
Иначе си е бая проблем ако наистина нафтата дето купуваме е от тая , варената в пустинята....

кученцетоОгиитаткоДоги
01-03-2016, 21:54
Кажете нещо и за бензина,стига с тоя кюмюр:)

Бобби
02-03-2016, 01:38
Кажете нещо и за бензина,стига с тоя кюмюр:)
Ами бензина винаги трябва да е по скъп от дизела.....но при нас дълго време нещата бяха обратно.....
Истината е, че народа не си търси правата.....дълго време след като падна цената на петрола ....ние си плащахме подобаващо за нашият стандарт....и бая от горе, за да пълним гушата на определени хора....а сега нямало картел...бля...бля...Ах българино колко си страхлив и наивен за да търпиш това...забравихме визнтиците и не само те, как скочиха едно време когато се дигаха горивата...а ние....какво кажат от горе.....ебати не ми се говори....

Dob4i
04-03-2016, 23:56
Е решено е има картел, е защо цените из България не са като във Варна ? Докато има замесени управници в този бизнес, оправия няма да има. Също, от години зареждам на една и съща бензиностанция ОМВ, откакто цената падна, не ми издават касови бележки, а преди това с рестото никога не е било да не ми дадат. И че мисълта ми е, по един или друг начин бензиностанциите ще си печелят 30-40те стотинки на литър, само че вече не директно от клиентите.

ecotronic
31-08-2016, 17:03
Добра новина за софиянци:

https://www.actualno.com/bulgaria/mareshki-goni-rekord-na-gines-s-benzinostancijata-si-v-sofija-news_560200.html

Alex_26
31-08-2016, 17:08
Ботевград, миналият петък:
Пропан-Бутан - 0.71
Дизел - 1.69

Furious 155
31-08-2016, 17:38
Е решено е има картел, е защо цените из България не са като във Варна ? Докато има замесени управници в този бизнес, оправия няма да има. Също, от години зареждам на една и съща бензиностанция ОМВ, откакто цената падна, не ми издават касови бележки, а преди това с рестото никога не е било да не ми дадат. И че мисълта ми е, по един или друг начин бензиностанциите ще си печелят 30-40те стотинки на литър, само че вече не директно от клиентите.
Спрях да сипвам на големите вериги бензиностанции... търся си малки, които си ми дават касови бележки и цените на моменти са около 10-15-20 стотинки на литър надолу!

Zlobich
31-08-2016, 18:01
Не е имало път в който да не са ми издали касов бон. Винаги ме питат за фактура,отказвам и ми дават касов бон.

-----------
Пай сеее ...