Log in

View Full Version : Стържене около предна дясна гума

Detron
12-04-2007, 21:58
Здравейте на всички!
От няколко седмици един, предполагам, дребен проблем ми трови нервите :evil: . Когато карам бавно, примерно по черен път с бауни или преминавам легнал полицай, на моменти чувам някакво откъсечно стържене около предна дясна гума, все едно, че се трие в калника. Свалих гумата и огледах за следи по нея и калника, но няма.
Възможно ли е стърженето да идва от някое подвижно съединение - носач, шарнир, амортисьор или пружината около него :?:
Надявам се да не е нещо сериозно, че често пътувам извънградско и ме е страх да не ме остави някъде на пътя. :shock:

raitchev
13-04-2007, 10:57
според мен е амортисьор, в твоя случай го чуваш точно когато е най натоварен ...

Pinky
13-04-2007, 11:00
аз не съм технически подготвен, но и аз бих дал това предположение. Нека все пак и някой по- в час да се изкаже, да не те пратим за пълни глупости да гледаш.

Detron
13-04-2007, 13:31
Дадоха ми съвет, че пружината около амортисьора скърцала в двата си края. Да я намокря с вода и ако спре да скърца - от там било. !!!
Не съм го пробвал, но не ми косва да опитам.

Pinky
13-04-2007, 16:53
скърцане и стържене не са ли различни неща?

Detron
16-04-2007, 09:57
Да, не съм се изразил правилно, не е скърцане, а стържене. Опита с водата не даде резултат. Уплаших се, като ми казаха, че лагер на главината. Но стърженето се проявява и на място, при разклащане на предницата. От амортисьора се чува шум, подобен на всукване и изпускане на въздух. А стърженето освен от втулките на носача, не знам откъде може да е. Нямам време да наблегна и да си разреша проблема, надявах се на съвети от форума. Ще я закарам днес на майстор.

valjo
16-04-2007, 10:04
аз от Румен съм чувал за т.нар. "аксиален луфт" на амортисьора
може от тва да е?

Detron
16-04-2007, 12:02
Трудно мога да си го обясня такъв луфт, но щам казваш, че на парктика съществува, значи е така. А дали и лагера в макферсона не прави щуротии ...

Crusader
16-04-2007, 14:29
Я помислете за някои елементи дето се движат при въртене на колелото и други дето стържат в тях, най вече при спиране ама и при други обстоятелства :wink:

Detron
16-04-2007, 18:43
Колеги, направо откачам от този дразнещ звук. Яд ме е, че съм чепкач и обичам сам да се справям с по-дребните проблеми, а този ми прилича на такъв. Описах, че и на място се проявява при разклащане. Това ме успокои, че не е по движещите се части и няма да ме остави на пътя. Затова не си давам зор да го отстраня. Все пак благодаря на всички, които ме направляваха със съвет! :wink:

sirius1980
23-04-2007, 09:53
Според мен стърже в накладките :? на мен ми стърже като движа назад и трябва да натисна и отпусна рязко педала на спирачката и спира. Пробвай като застърже да натиснеш и пуснеш така спирачката :lol:

sirius1980
23-04-2007, 09:53
Според мен стърже в накладките :? на мен ми стърже като движа назад и трябва да натисна и отпусна рязко педала на спирачката и спира. Пробвай като застърже да натиснеш и пуснеш така спирачката :lol:

Detron
24-04-2007, 10:53
Колеги, не съм си разрешил проблема, нямам време. Но не е от накладките, защото стърже и при разклащане на място. Звука идва някъде отдолу, около предния носач. Напръсках с WD-40 гумените втулки на носача, но не е оттам. Стигам до извода, че е от амортисьора, защото и задния десен прави нещо подобно, но там съм сигурен, че е амортисьора.

Detron
01-05-2007, 08:22
Колеги, май отрких дразнителя. Скъсано уплътнение 4 на накрайника 1 на прдния носач. Вероятно е влязло пясък и смазката е заминала. Напълних го с масло, колкото можах, но това е временно решение. Някой знае ли дали се сменя тоз накрайник или е комплект с носача?

vamfan
01-05-2007, 11:03
по принцип на мен ми смениха целия носач заради шарнира, макар да имаше оферти да се отвори на стуг и да се възтанови. а уплътнение сугурно ще се намери някво.

Mury
01-05-2007, 19:37
Колеги, май отрких дразнителя. Скъсано уплътнение 4 на накрайника 1 на прдния носач. Вероятно е влязло пясък и смазката е заминала. Напълних го с масло, колкото можах, но това е временно решение. Някой знае ли дали се сменя тоз накрайник или е комплект с носача?

Това не е накрайник а шарнир и се сменя с целия носач-колегата вече го каза.Има вариянт за рециклиране но според мен не си заслужава :wink: :wink:

Detron
02-05-2007, 08:00
Благодаря за уточнението! Знам, че става въпрос за шарнирен болт, но във форума го намерих като "накрайник" и затова така го и написах. На голфчето си го смених, но беше като отделна част от носача. Все пак благодаря за съветите. :th_up: